Zasto smo zli?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ajde_vise

#76 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

besana wrote:
ajde_vise wrote:jednostavno su rodjeni zli .. TACKA
hm. pa ne znam baš, po toj teoriji djeca su zla ... a nisu :D
pa s prvom sansom .. pokazat ce to :) aj odo
black

#77 Re: Zasto smo zli?

Post by black »

pape wrote:
sesalmir wrote:
pape wrote: :D Pa dobro @blacky, .... yebo ga krizamak, ... :zzzz: .... mogao si nam lijepo na dnu staviti izvor ovog teksta, ... :oops:

http://www.dodirnime.com/blog/view/id_1 ... tne-ljude/

Tko je ovdje sada ispao zao, .... ti ili ja? :dance:
To nije izvor teksta, radi se o knjizi patuljci zive u kuglama od jadranke klepac, ali kao da je to i bitno.
Jako je bitno, ... barem u forumskoj komunikaciji. Osnovni red nalaze da, ako se postira tudji tekst, ... izvor ili autor bude u potpisu. Ovako se stice dojam da je @black-ov tekst, a kopirano je sa navedenog linka. :roll:
e pa shabane da citash literaturu za mlade i djecu znao bi (ili folirash da ne znas) :mrgreen: :skoljka: i ne zachatavj curi temu :mrgreen:
Abacija

#78 Re: Zasto smo zli?

Post by Abacija »

Nadam se da imas ikakvih dokaza za to jer je upravo obrnuto.
Ateista

#79 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

Cuj rodjeni zli.

Dodje mi da te nesto pitam, ali necu, skrenuo bih sa teme.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#80 Re: Zasto smo zli?

Post by pape »

black wrote:
pape wrote:
pape wrote: :D Pa dobro @blacky, .... yebo ga krizamak, ... :zzzz: .... mogao si nam lijepo na dnu staviti izvor ovog teksta, ... :oops:

http://www.dodirnime.com/blog/view/id_1 ... tne-ljude/

Tko je ovdje sada ispao zao, .... ti ili ja? :dance:
Jako je bitno, ... barem u forumskoj komunikaciji. Osnovni red nalaze da, ako se postira tudji tekst, ... izvor ili autor bude u potpisu. Ovako se stice dojam da je @black-ov tekst, a kopirano je sa navedenog linka. :roll:
e pa shabane da citash literaturu za mlade i djecu znao bi (ili folirash da ne znas) :mrgreen: :skoljka: i ne zachatavj curi temu :mrgreen:
Oooooo, Muradife moj, ... davno sam ti ja citao djecju literaturu, ... mozda, mozda nekada ponovo pocnem citati, .... unucicima, ... :D
I znas, ... kad dzonis necije misli i djela, .... :oops: .... miksaj malo recenice yebo ga ti, al` ipak pazi da se ne izgubi smisao, ... :D
Inache, ... kako @besana slikovito kaze, .... moram ti ga shuknuti, ... :-) :wink:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#81 Re: Zasto smo zli?

Post by dr.gog »

Ima stara hrvatska death trash metal kompozicija po nazivu Grdi,Prljavi, Zli...
ajde_vise

#82 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

Ateista wrote:
Cuj rodjeni zli.

aj.. pitaj me:).. po vjeri su svi dobri? :D na sta ces se izvuc :)

nego.. vratila sam se da pojasnim.. nisam danas bas sklona pojasnjavanju..
sklop osobina ko i svakih drugih ..
dobro i ono sto se vezuje s njim.. cistoca, neiskvarenost.. neko se vremenom, pod pritiskom i problemima i naucenim lekcijama.. kvari.. neko ostaje ok prema svijetu, ne ljuti se , prihvata, cak i kad je jako povredjen, i kad je sve oko njega prljavo, taj ne nanosi bol drugima samo zato jer je on okusio.. tog boli bol drugih .. i zeli pomoc.. e taj dobro nosi u sebi od pocetka, taj se ne kvari.. nema cim..:)
isto vrijedi i za zlo.. nosis ga u sebi.. i samo ceka svojih 5 minuta

poenta.. vremenom.. kad prodjes kroz mnoga sranja, tvoje urodjene osobine izadju na vidjelo..
ljudi su jednostavno takvi kakvi su.. samo im treba sansa da izbije ta crta u prvi plan.. neko nikad ne dobije tu sansu.. i ne zna na sta je spreman.. neki sami sebe iznenade..
metal_rules_cura

#83 Re: Zasto smo zli?

Post by metal_rules_cura »

Niko od nas ne misli da je zao. To sto kazes kako su svi oko tebe zli je relativno. Isti takvi bi za tebe rekli kako si ti cudna i naopaka. Mislim kako ta pitanja sebi ne trebas postavljati i kako trebas zivjeti ne obaziruci se na druge u tom smislu. Ti zivis onako kako ti mislis, a oni onako kako oni misle. Zasto oni tako zive a ti ovako je situacija na koju je uticalo milion i nesto faktora (odgoj, uslovi zivota, prethodno iskustvo, sadasnja situacija, karakterni sklop etc.) Sve se na kraju svede na to da trazis sebi slicne a druge pustas da rade onako kako misle da je najbolje. Istina, drugi nekada ucine nesto sto je objektivno grozno ali to su vec poremeceni umovi i ekstremni slucajevi. U svim ostalim slucajevima nemas pravo da kazes kako je neko zao.

Ovo govorim iz vlastitog iskustva. Dugo sam se postavljala prema situacijama na slican nacin pitajuci se "pa kako je on ili ona mogao ili mogla"... I onda shvatim kako su oni ni manje ni vise do drugaciji od mene i zbog tih razlika mi, hvala Bogu, ne moramo zajedno. Niti mozemo. Sto ne znaci da su oni zli. Sve zavisi sta pod tim pojmom podrazumijevas.
ajde_vise

#84 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

cek .. jel ovo meni? :) ako jeste.. nisam ni rekla da su svi zli.. vec da oni koji to jesu takvi su i rodjeni.. jednako ko i oni koji to nisu.. e sad nisam detaljisala varijacije svega toga .. i mogucu samokontrolu i objektivan pristup svake jedinke sebi :) i odluke koje pravimo nakon sto skontamo kakvi smo :) .. i slabosti koje nas tjeraju da radimo sranja i idemo linijom manjeg otpora.. al to su samo varijacije.. u sutini vodi nas par osnovnih obiljezja... reci cu urodjenih .. koja su se manje vise, ovisno o tome sta smo prozivjeli.,.,manifestovala.. :)
Ateista

#85 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

ajde_vise wrote:
Ateista wrote:
Cuj rodjeni zli.

aj.. pitaj me:).. po vjeri su svi dobri? :D na sta ces se izvuc :)

nego.. vratila sam se da pojasnim.. nisam danas bas sklona pojasnjavanju..
sklop osobina ko i svakih drugih ..
dobro i ono sto se vezuje s njim.. cistoca, neiskvarenost.. neko se vremenom, pod pritiskom i problemima i naucenim lekcijama.. kvari.. neko ostaje ok prema svijetu, ne ljuti se , prihvata, cak i kad je jako povredjen, i kad je sve oko njega prljavo, taj ne nanosi bol drugima samo zato jer je on okusio.. tog boli bol drugih .. i zeli pomoc.. e taj dobro nosi u sebi od pocetka, taj se ne kvari.. nema cim..:)
isto vrijedi i za zlo.. nosis ga u sebi.. i samo ceka svojih 5 minuta

poenta.. vremenom.. kad prodjes kroz mnoga sranja, tvoje urodjene osobine izadju na vidjelo..
ljudi su jednostavno takvi kakvi su.. samo im treba sansa da izbije ta crta u prvi plan.. neko nikad ne dobije tu sansu.. i ne zna na sta je spreman.. neki sami sebe iznenade..
Ok, pitacu, ali ti si kriva ako me banuju zbog skretanja sa teme, pogotovo sto je ta tema zakljucana. :-D

Ako se neki vec radjaju zli, znaci da nisu oni krivi sto su zli jer to nisu mogli izabrati. Kako nas onda bog moze kaznjavati za nesto na sta nemamo uticaj?
metal_rules_cura

#86 Re: Zasto smo zli?

Sad smo se vec pomalo udaljili od mogucnosti neke diskusije posto ja uopce ne vjerujem kako se ijedan covjek rodio ovakav ili onakav u dovoljnoj mjeri da to kasnije preovladava. Genetskih predispozicija ima naravno, ali mnogo vise ucenja i usvajanja tokom zivota.
ajde_vise

#87 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

u svakom slucaju .. mozemo samo laprdat i nabadat, ko na kraju moze potvrdit da je iko 100 posto u pravu? :)

@ metal_rules_cura ..predispozicije .. :) radjamo se s njima manje vise.. djaba i ucenje, i samokontrola i sve ... kad dodjes u situaciju da predjes prag izdrzljivosti.. kad ti je svedno i ostajes samo ono sto jesi vec od pocetka
ne vjerujem da se ljudi mijenjaju, mijenja se njihov odnos prema stvarima, nacin reagovanja, termin reagovanja.. to je nauceno , izvuceno iz iskustva.. cisto prilagodjavanje..ucini najbolje za sebe...

a onda, u prvoj situacaji.. prva sansa gdje mogu zaboravit na samokontrolu.. izbija iz njih pravo ja:)
"daj mu da vlada pa vidi kakav je" .. cak i pare .. ne mislim da mijenjaju ljude,, samo im daju sansu da napokon budu ono sto stvarno jesu

@ateista :D sad od mene trazis shvatanje vjere .. objasnjenje sudbine? :lol: navodno sve je vec odredjeno .. ejs.. ja sam ko neki poluvjernik :) vjerujem, al ne volim pravila.. bar ova koja mi kojekakvi novopeceni licemjeri nabacuju.. i sad da ja.. a svu pamet sam pokupila :D da ti nesto objasnim..
haj moje vidjenje.. jes da je na jutru.. i upola ferceram ..
mislim da.. :) ako vec uvodimo Boga.. da daje svakom onoliko koliko moze podnjet, na tom svom nekom nivou.. a svaki nivo ima svoje boljke.. svaki stil zivota.. nema boljeg il goreg .. samo onaj na kom se snalazis.. i to je tvoj svijet.. tacno odmjeren..
elem.. takodjer mislim da je svaki izbor prividan.. u okviru neceg vec datog.. i ma kako nam islo i mislili da mozemo sve.. neke stvari nikad nece ic, samo mozda nismo nikad ni pozelji doc do njih, i onda nismo ni svjesni nase nemoci..:)
banalan primjer: ne mogu ja birat dal cu se odrec sestre jer mi je doslovno unistila zivot nekim postupcima, jer mi je uzela momka, jer me posvadjala s roditeljima, odrec se nekog ko ti znaci puno, a unistava te, necu imat taj izbor nikad, jer nemam sestre cccc to nije moja okvir, dobit cu druge izbore na svom nivou, sve svakom po mjeri, moj izbor je mozda dal cu ostavit psa da se pati na ulici znajuc da mu mogu pomoc, dal cu naucit ignorista empatiju, il cu se posvetit cinjenu dobrih djela..
e sad sta tu na kraju odlucuje.. to je vec dublje zalazenje .. :)
Ateista

#88 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

ajde_vise wrote:u svakom slucaju .. mozemo samo laprdat i nabadat, ko na kraju moze potvrdit da je iko 100 posto u pravu? :)

@ metal_rules_cura ..predispozicije .. :) radjamo se s njima manje vise.. djaba i ucenje, i samokontrola i sve ... kad dodjes u situaciju da predjes prag izdrzljivosti.. kad ti je svedno i ostajes samo ono sto jesi vec od pocetka
ne vjerujem da se ljudi mijenjaju, mijenja se njihov odnos prema stvarima, nacin reagovanja, termin reagovanja.. to je nauceno , izvuceno iz iskustva.. cisto prilagodjavanje..ucini najbolje za sebe...

a onda, u prvoj situacaji.. prva sansa gdje mogu zaboravit na samokontrolu.. izbija iz njih pravo ja:)
"daj mu da vlada pa vidi kakav je" .. cak i pare .. ne mislim da mijenjaju ljude,, samo im daju sansu da napokon budu ono sto stvarno jesu

@ateista :D sad od mene trazis shvatanje vjere .. objasnjenje sudbine? :lol: navodno sve je vec odredjeno .. ejs.. ja sam ko neki poluvjernik :) vjerujem, al ne volim pravila.. bar ova koja mi kojekakvi novopeceni licemjeri nabacuju.. i sad da ja.. a svu pamet sam pokupila :D da ti nesto objasnim..
haj moje vidjenje.. jes da je na jutru.. i upola ferceram ..
mislim da.. :) ako vec uvodimo Boga.. da daje svakom onoliko koliko moze podnjet, na tom svom nekom nivou.. a svaki nivo ima svoje boljke.. svaki stil zivota.. nema boljeg il goreg .. samo onaj na kom se snalazis.. i to je tvoj svijet.. tacno odmjeren..
elem.. takodjer mislim da je svaki izbor prividan.. u okviru neceg vec datog.. i ma kako nam islo i mislili da mozemo sve.. neke stvari nikad nece ic, samo mozda nismo nikad ni pozelji doc do njih, i onda nismo ni svjesni nase nemoci..:)
banalan primjer: ne mogu ja birat dal cu se odrec sestre jer mi je doslovno unistila zivot nekim postupcima, jer mi je uzela momka, jer me posvadjala s roditeljima, odrec se nekog ko ti znaci puno, a unistava te, necu imat taj izbor nikad, jer nemam sestre cccc to nije moja okvir, dobit cu druge izbore na svom nivou, sve svakom po mjeri, moj izbor je mozda dal cu ostavit psa da se pati na ulici znajuc da mu mogu pomoc, dal cu naucit ignorista empatiju, il cu se posvetit cinjenu dobrih djela..
e sad sta tu na kraju odlucuje.. to je vec dublje zalazenje .. :)
Nisam znao da nisi pravi vjernik, u tom slucaju ovo pitanje se ne odnosi na tebe.
Moje misljenje je da ne postoji sudbina u smislu kako je drugi dozivljavaju, ali da svejedno nemamo izbor jer su svi nasi izbori uslovljeni stvarima na koje nemamo uticaj a to su - geni i uticaj okoline. To da se neko rodi zao je moguce, da su mu geni jednostavno takvi, da na to niko ne moze previse uticati, to vec ulazi u neke psihicke bolesti i slicno. U svakom slucaju, slazem se da je svaki izbor prividan, samo mi ne ide da neko ko je vjernk tako misli (iako je meni to logcno) jer dovodi do paradoksa - cemu onda kaznjavanje, a posto ti ne spadas u tu grupu onda se izvinjavam. :-D

Izvinjavam se i zbog skretanja sa teme, ali je usko vezano pa nisam mogao da ne prokomentarisem.
ajde_vise

#89 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

ma mogla bi ja razvit temu u tom smjeru..
al dugo nisam .. razmisljala? :D
ovo je nekako na prepad bilo :lol:
metal_rules_cura

#90 Re: Zasto smo zli?

Svako po ovom pitanju ima svoje misljenje. To je logicno, buduci da je ovo duboko filozofsko pitanje. Ja sam, sto se sudbine tice, neko ko u nju ne vjeruje u smislu zapisanih dogadjaja tokom zivota. Tu sam pristalica zakona privlacnosti do kraja.

Sto se, pak, "zlih" ljudi tice... Ja znam nemali broj onih koji imaju jednog ili oba roditelja ovakve ili onakve, poslije su postali neko i nesto, novac dobili, pa ostali super ljudi. Odgoji ih neko iz familije. Obara potpuno tezu o "pravom ja". Ali da tu nesto razjasnimo... Ja vjerujem kako predispozicije postoje i to je neoboriva teorija, oblast genetike, ali da je vecina nas "naucena" poslije rodjenja. Na kraju krajeva, mi za to imamo um. Samokontrola kao prvi njegov instrument se ne bi ovoliko izucavala da nema efekata. Ja postujem tvoje misljenje, bez daljnjeg, ali bi po njemu svaka osoba koja napravi meni licno ovo ili ono mogla pravdanje naci u tome da je "takva rodjena" pa je bolje da se prije nego kasnije pokaze kao takva. Ja tu teoriju ne zagovaram vec vjerujem kako ljudi koji to zele itekako se mogu korigovati velikim dijelom. Ja sam npr. impulsivna po prirodi pa sam x puta dozivjela neprijatnosti zbog toga i poslije 1000 puta razmislila prije nego sam reagovala i takve mi se situacije jako rijetko sada desavaju. Uradila sam to na svjesnom nivou.

Ona fraza "nikada se nece promijeniti" ili "karakter se ne mijenja" u vecini slucajeva propadaju prvenstveno zbog toga sto ta osoba licno nikada nece postati svjesna sta radi jer je,logicno, ubijedjena da je ok, a brbljanje drugih ljudi bez licne svjesnosti nikada nije nista donijelo. I u ovom slucaju teoretski je promjena moguca samo sto se ona u praksi rijetko desava (jer je malo ljudi na tom nivou svijesti) pa mi mislimo kako je to nesto urodjeno. Ja sam donedavno mislila kako postoji nesto kao "korijen licnosti" pa dosla do zakljucka kako je u pitanju samo svijest nakon sto sam saslusala argumente jednog profesora. Sve sto je nastalo, analogijom, se moze i promijeniti i prestati.
uvjek dobar gost

#91 Re: Zasto smo zli?

Post by uvjek dobar gost »

Zlo, glupost, neobrazovanost i priprostost znaju ići zajedno predrsude su logičan slijed zatucanosti i površnosti...... možda smo mi baš zato zli ! Jer smo .... takvi kakvi smo !
Abacija

#92 Re: Zasto smo zli?

Post by Abacija »

Zli ljudi se prepoznaju po tome sto su kukavice u teskim situacijama.
dr.Gonzo

#93 Re: Zasto smo zli?

Post by dr.Gonzo »

Zasto smo dobri?

Zlo i dobro su proizvoljne drusvene konstrukcije. Ljudska priroda je stvar cinjenica. Koliko god je krotili kulturom, ne mozemo biti sigurni da je zadatak u potpunosti obavljen.

Umjesto zakljucka, parabola o zmiji:
Once upon a time, a woman was picking up firewood. She came upon a poisonous snake frozen in the snow. She took the snake home and nursed it back to health. One day the snake bit her on the cheek. As she lay dying, she asked the snake, "Why have you done this to me?" And the snake answered, "Look, bitch, you knew I was a snake."
Compact

#94 Re: Zasto smo zli?

Post by Compact »

Ko je rekao da smo zli. Evo ja nisam zao. Ako nekome treba novaca ili bilo kakve druge pomoći neka se javi na pp :D
ajde_vise

#95 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

@metal rules girl :D citat :) "Ja znam nemali broj onih koji imaju jednog ili oba roditelja ovakve ili onakve, poslije su postali neko i nesto, novac dobili, pa ostali super ljudi. Odgoji ih neko iz familije.".... jasno.. rodjeni su ko super ljudi :)

"ali da je vecina nas "naucena" poslije rodjenja" .. da.. naucili smo se prilagodjavat pravilima.. u svrhu prihvacenosti sredine

"ali bi po njemu svaka osoba koja napravi meni licno ovo ili ono mogla pravdanje naci u tome da je "takva rodjena" pa je bolje da se prije nego kasnije pokaze kao takva" .. pokazat ce se kad tad.. a svako opravdanje je dobro doslo

"vjerujem kako ljudi koji to zele itekako se mogu korigovati velikim dijelom"... mogu pokazat da su sposobni za velika djela .. al valja s njima zivjet svaki dan.. et u dolazi do sranja:) a svak je spooban za veliko djelo u sklopu poklapanja odredjenih prilika

"Ja sam npr. impulsivna po prirodi pa sam x puta dozivjela neprijatnosti zbog toga i poslije 1000 puta razmislila prije nego sam reagovala i takve mi se situacije jako rijetko sada desavaju. Uradila sam to na svjesnom nivou.
"
.. da .. korigovala si tempiranost djelovanja.. nauceno.. opet ces djelovato tako? .. samo sa pauzom i vise takta

"Ona fraza "nikada se nece promijeniti" ili "karakter se ne mijenja" u vecini slucajeva propadaju prvenstveno zbog toga sto ta osoba licno nikada nece postati svjesna sta radi jer je,logicno, ubijedjena da je ok, a brbljanje drugih ljudi bez licne svjesnosti nikada nije nista donijelo. I u ovom slucaju teoretski je promjena moguca samo sto se ona u praksi rijetko desava (jer je malo ljudi na tom nivou svijesti) pa mi mislimo kako je to nesto urodjeno. Ja sam donedavno mislila kako postoji nesto kao "korijen licnosti" pa dosla do zakljucka kako je u pitanju samo svijest nakon sto sam saslusala argumente jednog profesora. Sve sto je nastalo, analogijom, se moze i promijeniti i prestati." kakva teoretska promjena? iz korijena? .. promjenit cu se ja il bilo ko nako povrsno.. ako skuzim da ce mi to donjet dobro.. tj prilagodit cu se.. i dalje cu furat svoje u sustini..

:roll: nego jedan profesor je bio dovoljan da ti promijeni misljenje il da te navede na razmisljanje?
metal_rules_cura

#96 Re: Zasto smo zli?

Jedan profesor je, po meni, rekao nesto upecatljivo sto mi je ostalo pa sam ovdje navela, sto ne znaci da me je njegovo razmisljanje oblikovalo u tom smislu.

Polazisne tacke su nam potpuno razlicite... "Furati svoje" je meni potpuno neprikladan termin. Ja mogu biti u skladu sa sobom a pritom uvazavati druge ljude. Furati svoje je vec egoizam.

Postujem tvoje misljenje ali ga ne dijelim.
oldplague

#97 Re: Zasto smo zli?

Post by oldplague »

Niko nije uvijek dobar ili uvijek zao. Koliko god se trudili (ili ne trudili) ispadamo kombinacija onoga što jesmo i onoga što bismo htjeli biti.
metal_rules_cura

#98 Re: Zasto smo zli?

Ono sto bismo dovoljno snazno htjeli biti mi i postanemo. Vrlo jednostavno. Stvar je samo percepcije i posmatranja svega u zivotu.

Zapravo, htjela sam jos nesto nadovezati na percepciju... To sto je, po nama, neko zao je samo nase posmatranje stvari i nista vise. Univerzalni sistem vrijednosti je takodjer upitna kategorija kada se covjek zapita posto mi ionako, svako za sebe, slazemo slike u svojoj glavi i slazemo ono sto nam je manje i vise bitno. Ono sto nam je dobro i lose itd. To univerzalno je vise kolektivna svijest koju ljudi usvajaju jer ne znaju da je moc u njima a ne u drugima. Tom moci mi mozemo i sebe korigovati, slusati, uciti i saznavati.

Moje misljenje.
ajde_vise

#99 Re: Zasto smo zli?

Post by ajde_vise »

sta fali biti egoista? .. furat svoje ne znaci obavezno ne postovat tudje, jednostavno imas svoju "crtu" .. nije nimalo lose, cak pozeljno dans kad je gotovo svako "ja" izgubljeno u masi..
a ako je svako zlo ili dobro zapravo samo nase posmatranje i subjektivna odluka .. onda je ta nasa podjela u sustini nebitna za ostale..
a izvedeno iz recenice @metal_rules .. bila bi odraz egoizma.. jer je furanje svojih ideja i svoje percepcije??
lord-executioner

#100 Re: Zasto smo zli?

Post by lord-executioner »

Ja bih rekao da se kombinacija unutarnjih značajki, negativno određenih od priznatog poimanja morala, stvara zbog nesposobnosti uocavanja i razumijevanja pojedinacnih karakteristika, koje se izdvojene doimaju poput sitnih mana, losih navika, cudljivosti ili hirova, ali u sprezi proizvode pojam zla, u osnovici slicno shvacen i prihvacen od vecine. To bi znacilo da, recimo, materijalisticko poimanje svijeta moze prerasti u skrtost, i to je ruzna, odbojna osobina, medjutim nedovoljna da se zbog nje osoba proglasi zlom; ali u kombinaciji sa pohlepom, beskrupuloznoscu, neosjetljivoscu spram drugih, prilikama koje se pruze da se te osobine iskoriste na stetu drugih i u vlastitu korist, te ostalim podstrekacima koji se mogu javiti, licnost dozivljava poremecaj sistema vrijednosti i sistema prioriteta. Zla osoba je ona kojoj su u sistemu prioriteta na prvom mjestu zelje, stremljenja, ciljevi, namjere i djela proizisle kao posljedica prvenstva manifestne i samodovoljne kombinacije opcih "losih" osobina u sistemu vrijednosti. Mozda zvuci konfuzno; medjutim je jedna univerzalna karakteristika prisutna u svakom potpuno zlom covjeku, a ta je da u njihovom svijetu niko nije i ne moze biti iznad njih. To se povezuje sa nesposobnoscu empatije; medjutim, suosjecanje nije posve odsutno, jer su i najveci sociopate znale suosjecati, recimo, sa patnjama zivotinja. Ono sto je posve odsutno jeste sposobnost sistema prioriteta da prihvati nesto drugo, osim sebe sama. Zao covjek ne treba druge ljude, on je samodovoljan, neprikosnoven u svijetu kakvim ga on vidi; zao covjek ne zna za ljubav, ne zna za zrtvovanje, ne zna za odricanje, on nije egoista, niti je egomanijak, on je jedini apsolut u oceanu relativnosti, jedina nesalomiva konstanta u kolebljivom i krhkom univerzumu. I nije ta percepcija prisutna samo u njegovim mislima, nego u svemu sto cini. On nezaustavljivo napreduje na svom putu, jer ne postoji nista sto je uopce vazno, a kamoli vaznije od tog puta. Njegova je misao gotovo djelo; ne zaustavlja ju drustvo, ne zaustavlja ju moral, ne zaustavljaju ga zakoni, samo ponekad usporavaju. Zao covjek je savrseni trijumf nad slabom ljudskom prirodom, nad lomljivim drustvom; i bas zato ljudi trebaju jacati tu prirodu. Ne znajuci kako postati bog, covjek lako izabere prečicu i postaje djavlom.
Post Reply