Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BarbaDue

#76 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by BarbaDue »

HAVANA wrote:Barba dragi ne budali :-)
Imas i audija Q7 za 7000 eura,na isti fol...
Daewoo matiz 2007 je 3000 eura a golf 2007 sa 50000km vise nego duplo...
i meni je odmah bila shuhva, zato sam vam se i obratio

hvala vam :bih:
poznanik

#77 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by poznanik »

BarbaDue wrote:
HAVANA wrote:Barba dragi ne budali :-)
Imas i audija Q7 za 7000 eura,na isti fol...
Daewoo matiz 2007 je 3000 eura a golf 2007 sa 50000km vise nego duplo...
i meni je odmah bila shuhva, zato sam vam se i obratio

hvala vam :bih:
Može li se napraviti kakva "igranka" ovoj prevarantkinji, pa, u saradnji s našom i njemačkom policijom, da joj prisjedne ovakvo navlačenje levata, neko će popušiti velike pare, ako već nije :-)

@Barba, da prijaviš ovaj pokušaj našoj policiji?
HAVANA

#78 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

Ma to je stari fol sa razlicitim nijansama...od 300 eura pa dalje...
Na jeftino uvijek neko poleti...najcesce to rade rumuni,poljaci...
Evo i nase hairlije se dosjetile...gledaj,za ne povjerovati je koliko ljudi nasjedne na te price...
Isto sranje-drugo pakovanje... :-)

Trojica Sarajlija varala Evropljane, nudili im pozajmice i kredite
15/02/2012 15:01Dodaj komentar

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv S. H, A. H. i B. H. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo – udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnom djelom – prevara, a sve u vezi s članom 55 KZFBiH. Prvoprijavljeni se tereti i za krivotvorenje isprave.
Naime, istražitelji Sektora kriminalističke policije su utvrdili osnov sumnje da su se prijavljeni od 2005. do 2011. godine udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.
Tako je prvoprijavljeni, kao organizator grupe, u više navrata lažno se predstavljajući pod četiri imena, za šta je koristio lažna identifikaciona dokumenta, putem oglasa u pisanim medijima nudio novčane pozajmice i kredite zainteresiranim osobama s područja Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i Luksemburga.
Nakon što bi se zainteresirani građani javili putem telefona ili e-maila, prijavljeni su od njih tražili da uplate određena novčana sredstva na ime navodnih taksi i dažbina, te su im prikazivali lažne podatke da bi ih držali u zabludi da će i zaista dobiti pozajmicu ili kredit.
Podizanje tih novčanih iznosa su vršili prijavljeni lično, a nerijetko su angažirali i druge osobe.
Na taj način su protupravno stekli imovinsku korist od oko 360.766 eura i 223.196 KM.
Na ime prvoprijavljenog je u spomenutom periodu uplaćeno oko 158.170 eura i 342 KM, od četiri osobe iz Njemačke.
Na ime drugoprijavljenog, uplaćeno je oko 96.200 eura i 3.031 KM od 24 osobe iz Njemačke, tri iz Austrije i dvije iz Švicarske.
Na ime trećeprijavljene je uplaćeno oko 100.696 eura i 193.929 KM, od pet osoba iz Švicarske, 33 osobe iz Austrije, jedne osobe iz Luksemburga, jedne osobe iz Italije, te 80 osoba iz Njemačke, saopćeno je iz FUP-a.
BarbaDue

#79 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by BarbaDue »

@poznanik, vjeruj mi da sam razmisljao o nekom fazonu da bar provjerim dali je to prevara...ali i ta varijanta da je se na neki nacin trzne nije losa. samo sto ti ja nemem vijuge za to :D ako neko ima neku ideju neka kaze, mozemo skontati neku segu. a o prijavi policiji nisam isto tako razmisljao, misleci da nemam sta prijaviti.
bordo_boy

#80 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by bordo_boy »

Ne mora svaki jeftin automobil biti prevara. Lično sam kupio 5 godina star BMW X3, za 22 000 KM, u top stanju sa 55 000 km na satu. Sve provjereno u ovlaštenom servisu, automobil bez packe na sebi... Ima dosta opreme, bijela koža, xenoni, parking senzori, tempomat, itd.. Sličan je kod nas od 25 000 KM pa do 37 000 KM...

Godinu dana nakon kupovine još nijedan kvar... a automobil je prešao još 20 000 km za taj period... Ista priča, čovjeku auto ne treba, žena ga vozila, stoji u garaži. Nijemci...
Samid

#81 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by Samid »

U 99% slucajeva radi se o prevari na koju padaju stariji ljudi i oni koji stvarno nisu informisani.Drug samo mi reci gdje ima da se uzme X3 za 22 milje sa 55mkm predjenih,o tome mozes samo sanjati.To iz iskustva jer i moj ima 5 g i 79000 predjenih,a bogami kostao je puno vise.
bordo_boy

#82 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by bordo_boy »

Samid wrote:U 99% slucajeva radi se o prevari na koju padaju stariji ljudi i oni koji stvarno nisu informisani.Drug samo mi reci gdje ima da se uzme X3 za 22 milje sa 55mkm predjenih,o tome mozes samo sanjati.To iz iskustva jer i moj ima 5 g i 79000 predjenih,a bogami kostao je puno vise.
Dubai, UAE...http://www.gnads4u.com/wheels i tu su oglasi za automobile. Tu sam kupio X3 prošle godine u aprilu za 22 000 KM... Taj X3 sam našao upravo u tim oglasima, našao se sa čovjekom (inžinjer, radi u Dubaiju, Nijemac) probao automobil, provozao, odvezao u ovlašteni servis i završio posao...
bingov buraz

#83 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by bingov buraz »

bordo_boy wrote:
Samid wrote:U 99% slucajeva radi se o prevari na koju padaju stariji ljudi i oni koji stvarno nisu informisani.Drug samo mi reci gdje ima da se uzme X3 za 22 milje sa 55mkm predjenih,o tome mozes samo sanjati.To iz iskustva jer i moj ima 5 g i 79000 predjenih,a bogami kostao je puno vise.
Dubai, UAE... http://www.gulfnews.ae pa otiđi na WHEELS... i tu su oglasi za automobile. Tu sam kupio X3 prošle godine u aprilu za 22 000 KM...
Ti si uzeo auto od 25 000-30 000 za 22 000,a u ovim laznim oglasima nude automobil od 25 000 za 7 000,uoci razliku :-?
bordo_boy

#84 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by bordo_boy »

bingov buraz wrote:
bordo_boy wrote:
Dubai, UAE... http://www.gulfnews.ae pa otiđi na WHEELS... i tu su oglasi za automobile. Tu sam kupio X3 prošle godine u aprilu za 22 000 KM...
Ti si uzeo auto od 25 000-30 000 za 22 000,a u ovim laznim oglasima nude automobil od 25 000 za 7 000,uoci razliku :-?
Da, slažem se da ja nisam uzeo prejeftino auto, ali u vrijeme kupovine, slični su skuplji. Meni je to auto tad lično djelovalo baš sumnjivo, bio sam siguran da je, ili udareno, ili pokvareno, ili lažna kilometraža... A ispostavilo se da ima i poštenih prodavača koji prodaju automobil za manje para nego što on vrijedi...
HAVANA

#85 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

bordo_boy wrote:
Dubai, UAE...http://www.gnads4u.com/wheels i tu su oglasi za automobile. Tu sam kupio X3 prošle godine u aprilu za 22 000 KM... Taj X3 sam našao upravo u tim oglasima, našao se sa čovjekom (inžinjer, radi u Dubaiju, Nijemac) probao automobil, provozao, odvezao u ovlašteni servis i završio posao...

Ja i :?
Pricamo o sasvim drugim stvarima i normalnoj i nenormalnoj cijeni golfa tdi sa 50000km...da ne govorim o modelu koji je na slici :-) za 3000 eura...
5 godina star x3 mozes kupiti i to dizela na aukciji za nekih 12000 eura u EU...
Taj tvoj nije skup ali probaj ga dovesti u BiH, pa zbog toga sto nije EU porijeklo ,na njega platiti oko 8600km carine i pdv-a,pa na to dodaj prevoz,pa homologaciju,prijavu,spediciju,registraciju...pa saberi onda koliko kosta...
bordo_boy

#86 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by bordo_boy »

HAVANA wrote:
bordo_boy wrote:

Ja i :?
Pricamo o sasvim drugim stvarima i normalnoj i nenormalnoj cijeni golfa tdi sa 50000km...da ne govorim o modelu koji je na slici :-) za 3000 eura...
5 godina star x3 mozes kupiti i to dizela na aukciji za nekih 12000 eura u EU...
Taj tvoj nije skup ali probaj ga dovesti u BiH, pa zbog toga sto nije EU porijeklo ,na njega platiti oko 8600km carine i pdv-a,pa na to dodaj prevoz,pa homologaciju,prijavu,spediciju,registraciju...pa saberi onda koliko kosta...
Ne filozofiraj, nego pročitaj koja je poenta mog posta. Ukratko, kažem da sve primamljive ponude ne moraju nužno biti lažne... govorim da postoji i druga strana. Slažem se da je sve ostalo skupo (uvoz, dadžbine) i da bi taj X3 sa uvozom izašao preko 30 000 KM.
HAVANA

#87 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

Izvini molim te na filozofiji :-)
Ne filozofiram ja, iz najbolje namjere se javljam da barba ne bi nasjeo na supljake kojih je internet pun...
drndalo

#88 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by drndalo »

Jedna je stvar uzeti auto 20% ispod uobicajene cijene, a druga je kad takav oglase u oglasima za 30% uobicajene cijene... Ono sto je predobro da bi bilo istinito, obicno nije istinito... Sifra: Koprivica trejd '91...
BarbaDue

#89 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by BarbaDue »

HAVANA wrote:Izvini molim te na filozofiji :-)
Ne filozofiram ja, iz najbolje namjere se javljam da barba ne bi nasjeo na supljake kojih je internet pun...
havana, barba je to odmah prekrizio
stecker

#90 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by stecker »

Pozz imam jedno pitanje za nekoga ko je dovoljno strucan i hoce da odgovori:

Situacija je sledeca: Auto je iz AT, imam tamo nekoga da mi ga doveze, e sad, da li je moguce da mi covjek doveze ovamo auto koje je registrovano na AT tablama i da ga ja onda ovde prevedem na sebe i nabacim nase probne table do carinjenja i registracije? Da li se u tom slucaju moraju uzimati austrijske zoll tablice (300€ :cry: ) ili ne moraju? Kako u tom slucaju izganjati onaj famozni EUR1 obrazac? Ima li neke razlike u odnosu na situaciju kada ga dovozim na austrijskim probnim?

Hvala.
530i

#91 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by 530i »

Auto se mora odjaviti u zemlji porijekla...
stecker

#92 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by stecker »

530i wrote:Auto se mora odjaviti u zemlji porijekla...
Naravno, to stoji, al da li ga mogu dovesti sa austrijskim tablicama i da li moram uzimati njihove probne?
530i

#93 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by 530i »

Odjaviti se mora prije početka procesa uvoza, tj. prije prijave na našu carinu...
kenokng

#94 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by kenokng »

Pozdrav mene interesuje jedno pitanje koliko bi bila porez i carina na vozilo:

Golf 4 2002 godiste presla 200000,dvoja vrata 132 kilovata benzin,imam dvije opcije siva i crna pa sad mi je to nebitno ako ne utice na cijenu,moze li mi neko izracunati jer moram oko para praviti proracin gore su 4800 eura,ali sad neznam kolika ce cijena biti na racunu prodaje kupuje se auto od prodavaca nekih koji imaju auto kucu.
stecker

#95 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by stecker »

530i wrote:Odjaviti se mora prije početka procesa uvoza, tj. prije prijave na našu carinu...
I bice odjavljen, ali moje pitanje se ne odnosi na to vec da li je moguce izbjeci uzimanje austrijskih zoll tablica ili ne... Znaci imam cojveka koji bi mogao dovesti auto na regularnim tablicama i odjaviti ga poslije u austriji, hoce li to predstavljati problem pri carinjenju auta ovde? Moze li se sva procedura oko uzimanja EUR1 obrasca ispostovati BEZ zoll tablica koje same kostaju cca 300 €?
technoGeek

#96 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by technoGeek »

Naravno da moze, ako auto gore ima njihov pickerl, a pretpostavljam da ima cim je vec registrovan, onda ga slobodno mozes dovuci na tim tablama.
stecker

#97 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by stecker »

To me zanima :) Hvala ;)
drndalo

#98 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by drndalo »

Kada ga dovuces, mozes imati problem pocetka carinjenja... Nekada je to moglo, pa da se naprave papiri kao da je auto zaista na granici prijavljeno za carinjenje, a ne u garazi npr. u SA, ali koliko sam cuo zadnjih godinu-dvije to ne dopustaju vise... Elem, dobro provjeri sa dobrim spediterom moze li to, da ne bude kuku-lele...
Focak1981

#99 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by Focak1981 »

Pozdrav raja. Dali neko zna koliko bi me izasla carina,porez homologacija...itd do registracije za Audija A4 2003 godina motor EURO 4 2.0 FSI 110 KW 150 KS Metalik plava boja. :sad:
pirpa

#100 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by pirpa »

:-)
Post Reply