ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

justahiker

#76 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by justahiker »

palermo wrote:
VjecitiStudent wrote: Sta je to u ovoj zemlji krenulo na bolje u zadnjih petneast godina?
Gdje to jos ima deponija i bespravne gradnje u nacionalnim parkovima?
Nije ništa jarane, svijet i jeste sazdan na principu polupune i poluprazne čaše, meni je žao što je tebe zapalo da pripadaš onom dijelu koji uvijek vidi polupraznu čašu. Loša sreća, jebaji ga
MIslim da ti je palermo u ovoj recenici dosta dobro objasnio kako nam se pogledi na svijet i zivot razlikuju.

Sto se tice pozitivnog djelovanja, vezanog za turizam i turističku ponudu, http://www.greenvisions.ba

Neki bar pokusavaju i cini mi se da im ide jako dobro. :-D
vratnik

#77 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by vratnik »

Banksy wrote:
palermo wrote:
VjecitiStudent wrote: Sta je to u ovoj zemlji krenulo na bolje u zadnjih petneast godina?
Gdje to jos ima deponija i bespravne gradnje u nacionalnim parkovima?
Nije ništa jarane, svijet i jeste sazdan na principu polupune i poluprazne čaše, meni je žao što je tebe zapalo da pripadaš onom dijelu koji uvijek vidi polupraznu čašu. Loša sreća, jebaji ga
Da budemo malo pozitivni ... reci nam nešto o tom 'polupunom' dijelu čaše, a da ga nije stvorila božja ruka/priroda/viša sila.

Nabroj mi naše kvalitetno, dobro, pozitivno djelovanje, vezano za turizam i turističku ponudu?
eh to nema.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by PipiDugaDevetka »

VjecitiStudent wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Znači, da im od sada pričam da je preživjelo 32% sa. Jevreja , a prema R. Donia.
Valjalo je doputovati do italijanske zone, a i tamo je bilo guravo,...
Ko ih je slao u partizane? Već znamo: Das Stadt. Das ist Walter!
Šta je slijedeće što pričam, a da je ubleha?
Kreni od toga da ih je u samom gradu ostalo i prezivjelo samo 120, od predratnih 10 000, pa onda probaj dodati i koju o sarajevskom kultu komsiluka.
Ko je imao vlast, vojsku, policiju, civilnu vlast,...? Glupost, pa da nisu otišli u partizane, italijansku zonu, NE BI PREŽIVJELI! Zbog toga i polazim od postotka 25% preživjelih Jevreja.

O kultu komšiluka bi mogli na drugoj temi. Ja ga se sjećam. Živio sam ga. Evo slike diplome i medalje kao što je na jednoj mojoj polici sa imenom moga pretka. Toliko o komšiluku pod vlašću NDH (Čitaj nebošnjačka vlast):
Image
VjecitiStudent

#79 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

justahiker wrote: MIslim da ti je palermo u ovoj recenici dosta dobro objasnio kako nam se pogledi na svijet i zivot razlikuju.

Sto se tice pozitivnog djelovanja, vezanog za turizam i turističku ponudu, http://www.greenvisions.ba

Neki bar pokusavaju i cini mi se da im ide jako dobro. :-D
Jasno. Samo objasni tu svoju pozitivnu stranu i svojoj djeci, kada jednog, ne tako dalekog dana, tvoj Studeni potok bude ovako izgledao
Image
alica.k

#80 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by alica.k »

skakavac, bukovik, vrelo bune, TRNOVACKO JEZERO, tuzlanska slana jezera, lukomir, perucica, hranisava, neko je spomenuo bobovac, samostan u fojnici, travnicku tvrdjavu. imamo mi svasta, samo je problem sto ni vecina bosanaca ne zna sta je sta gdje je sta i kakvo je sta. na planini konjuh ima pecina sa prelijepim pecinskim nakitom, i maleno jezerce za umrijeti od ljepote. katunska sela po bjelasnici su tacno zaledjena u vremenu i prostoru, to definitivno treba vidjeti i dozivjeti da se zna o cemu pricam.

ali, za vecinu ovih mjesta treba ruksak na ledja pa prosetat.....eh, a kome se to jos da?
VjecitiStudent

#81 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

alica.k wrote:skakavac, bukovik, vrelo bune, TRNOVACKO JEZERO, tuzlanska slana jezera, lukomir, perucica, hranisava, neko je spomenuo bobovac, samostan u fojnici, travnicku tvrdjavu. imamo mi svasta, samo je problem sto ni vecina bosanaca ne zna sta je sta gdje je sta i kakvo je sta. na planini konjuh ima pecina sa prelijepim pecinskim nakitom, i maleno jezerce za umrijeti od ljepote. katunska sela po bjelasnici su tacno zaledjena u vremenu i prostoru, to definitivno treba vidjeti i dozivjeti da se zna o cemu pricam.

ali, za vecinu ovih mjesta treba ruksak na ledja pa prosetat.....eh, a kome se to jos da?
Kad smo uspjeli ovo jezero oteti od Crne Gore? :lol:
Da, Hranisava koja je prosle godine zapaljena.
van Basten

#82 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by van Basten »

ima itekako toga pokazati ljudima... masa toga već je pobrojana na ovoj temi... problem je što se mi sjetimo tih ljepota tek kada ih treba pokazati nekome, a ne da sami uživamo u njima... koliko smo negativistički raspoloženi prema svemu našem za koju godinu očekujem temu:
"Šta turisti u BiH trebaju pokazati nama od naših prirodnih ljepota"
burek_in_space

#83 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by burek_in_space »

Gluhu Bukovicu.
justahiker

#84 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by justahiker »

alica.k wrote:skakavac, bukovik, vrelo bune, TRNOVACKO JEZERO, tuzlanska slana jezera, lukomir, perucica, hranisava, neko je spomenuo bobovac, samostan u fojnici, travnicku tvrdjavu. imamo mi svasta, samo je problem sto ni vecina bosanaca ne zna sta je sta gdje je sta i kakvo je sta. na planini konjuh ima pecina sa prelijepim pecinskim nakitom, i maleno jezerce za umrijeti od ljepote. katunska sela po bjelasnici su tacno zaledjena u vremenu i prostoru, to definitivno treba vidjeti i dozivjeti da se zna o cemu pricam.

Vjecitom studentu ocito ne! :) (mozda je i bolje tako, jer on sve vidi crno, pa bi Studeni mozda i zavrsio tako, kako ga on vidi).

Za planinu Konjuh i pecinu koju spominjes, je li govoris o Djevojackoj pecini???
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#85 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by PipiDugaDevetka »

burek_in_space wrote:Gluhu Bukovicu.
Oh, da. Stranci bi veoma rado pričali sa tzv. vehabijama, žene turisti bi rado pričale sa ovim potpuno pokrivenim ženama.
Baš imamo potencijala,...Samo ne znamo.
VjecitiStudent

#86 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

justahiker wrote:

Vjecitom studentu ocito ne! :) (mozda je i bolje tako, jer on sve vidi crno, pa bi Studeni mozda i zavrsio tako, kako ga on vidi).

Za planinu Konjuh i pecinu koju spominjes, je li govoris o Djevojackoj pecini???
Glavu u pijesak, tako je najlakse
Ovo se desava u istoj drzavi, na svega par sati voznje od Sarajeva i desice se na svim tvojim mjestima.
Uzivaj dok mozes, dok ti gore nije dosla picerija, disko-klub, parking ...
Lani je na Blidinju izgrađe­no 350 novih vikendica, i tada je zbrojeno da ih je ukupno oko 2000. Putem se propitujemo o po­znatima koji nisu odoljeli ljepoti Blidinja pa su tu pokupovali ku­će. Domaći će nerado o tome. Ve­le, neka svijet uživa u miru. Od prije se zna da među vlasnicima lijepih vikendica ima novinara, pjevača, nogometaša, generala, liječnika, ...
Nove kupce čekaju četiri roh-bau izgrađene vikendice na domak ski-liftu još odlani. Vlasnik bi ih prodao za 50-ak tisuća eura svaku. Na dvjema uređenim, zaista lijepim kućama ploča: PRODAJE SE. Nazvali smo na ispisan broj mobitela. Čovjek, po glasu bi se reklo Splićanin, nam reče:
-Vikendice su potpuno sređe­ne, po 136 kvadrata. Prodajem jednu za 130.000 eura, a drugu za 150.000 eura.

Uz skijalište su parcele već po 'morskoj" tarifi -100 eura kva­drat. Malo dalje prema jezeru još ima zemlje koja se prodaje po 20 eura kvadrat, ali vremena kad se ovdje kupovalo za pet, šest eura nepovratno su prošla.

Tako vam se cijene kreću u ovom parku prirode koji je još do prije dvadesetak godina bio samo raj za ovce. Tu su oduvi­jek ljeti stočari dovodili tisu­će ovaca. Sad su tu dva hotela, motel, restoran, trgovina, in­frastruktura, sve što skijašu hedonistu treba. I cijene ne pa­daju, iako je prodaja stala. Sve čeka snijeg.
http://www.dalmacijaski.com/content/view/455/2/
alica.k

#87 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by alica.k »

VjecitiStudent wrote:

Kad smo uspjeli ovo jezero oteti od Crne Gore? :lol:
Da, Hranisava koja je prosle godine zapaljena.
buahahahaha fula, mislila sam na orlovacko. prosle godine sam bila na trnovackom pa me jos drzi...izvinjenje crnogorcima.
sto se hranisave tice, ne znam sta se gore imalo zapalit, osim one kuce koja je napustena bila kad sam zadnji put bila gore. pogled koji se pruza s hranisave je ono o cemu ja pricam, jednostavno oduzima dah.
Alhemicarkaa

#88 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Alhemicarkaa »

alica.k wrote: imamo mi svasta, samo je problem sto ni vecina bosanaca ne zna sta je sta gdje je sta i kakvo je sta.
Tako su mene pitali a sta si ti njima tri dana pokazivala u Sarajevu. (I nisam uspjela sve pokazati)
Ono sto odusevi sve turiste kojima sam pokazivala Sarajevo je Sarajevski krug: Sinagoga, Katedrala, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva na Bascarsiji i Sedam brace...
Zatim, napraviti krug od Bentbase do Kozje, pa se spustiti s druge strane, do Inat kuce.
A poznavati sve interesantne price vezano za neke znamenitosti... eh.
fixer

#89 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by fixer »

vjeciti, bez obzira sto se u mnogim stvarima ne slagali, cestitam na izlaganju cinjenicnog stanja - precizno i sadrzajno!
justahiker

#90 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by justahiker »

"Glavu u pijesak, tako je najlakse
Ovo se desava u istoj drzavi, na svega par sati voznje od Sarajeva i desice se na svim tvojim mjestima.
Uzivaj dok mozes, dok ti gore nije dosla picerija, disko-klub, parking ..."

Na svim mojim mjestima???
Ja bih rekao nasim mjestima. Ne shvatam, prijatelju, odakle u tebi toliko negative. Tvoj zivot mora da je bas onako veseo i pravo si ugodno drustvo za razgovor...

Nemoj me pogresno shvatiti, ali ionako ovu temu zachatavamo previse.

Ja sam samo pokusao dati svoj doprinos ovoj temi, jer se direktno bavim receptivnim turizmom i mislim da se stosta u BiH ima vidjeti.

Veliki pozdrav i ziv i veseo mi bio... :)
VjecitiStudent

#91 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

justahiker wrote:Ja sam samo pokusao dati svoj doprinos ovoj temi, jer se direktno bavim receptivnim turizmom i mislim da se stosta u BiH ima vidjeti.

Veliki pozdrav i ziv i veseo mi bio... :)
Da li ces ti, kao neko ko zivi od ljepote ove zemlje, uciniti nesto konkretno povodom bespravne gradnje na Bjelasnici?
alica.k

#92 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by alica.k »

justahiker wrote:Za planinu Konjuh i pecinu koju spominjes, je li govoris o Djevojackoj pecini???
UPRAVO TAKO, Djevojacka pecina, sa onim lijepim crtezima na ulazu. mada je tad kad sam ja isla pravo puno ljudi bilo, da se nisam imala gdje okrenuti. ne znam jel uvijek tako? voljela bih otici nekad kad nema puno naroda da uzivam u onoj ljepoti.

inace u bih ima mnogo prelijepih pecina koje treba vidjeti. kad su Tajan proglasili zasticenim spomenikom prirode, isla sam da vidim to cudo i odusevila se. mislim da se zove pecina Luka gdje sam bila, tu su kao nasli kosti i leglo izumrlog pecinskog medvjeda! blizu se nalazi i prelijepo vrelo Suha i jezerce Masica. prelazili smo i neki kameni most (postoje samo dva -otkrivena- u citavoj BiH i oba se nalaze na podrucju SP Tajan, ispod svakog je ulaz u pecinu), ma divota. to se stvarno mora vidjeti! u jami Atom (najduza i najdublja jama) ima i vodopad (50m), ali do toga nisam stigla ni vidjela samo su mi pricali...zapravo nisam nidokle stigla, Atom nisam ni vidjela, kazu da je dosta neistrazen tak da..
Tajan je :D!
Konjanik

#93 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Konjanik »

iz dna duše wrote:U situaciji smo da stalno kukamo kako su turisti u BiH samo u tranzitu a i tada posjete mjesta koja jesu najpoznatija, ali ne mora značiti jedina i najzanimljivija-pri tome mislim i na prirodne ljepote i na kulturno-istorijske spomenike.
Naravno, uvijek prijeti opasnost da se se tamo, gdje turisti kroče masovnije, priroda upropasti, a nerijetko skorojevići naprave i naselje svojih vikendica i apartmana. Ja sam recimo oduvijek željela da posjetim našu prašumu Peručicu i došla sam uvijek do rubnih dijelova, dalje nisam...
Dalje,ima jako puno ostataka građevina po našim brdima, koje su u istriji BiH igrale neku ulogu, međutim, one nigdje ne stoje označene, kao ni podaci o njima, a održavanju istih da ne pričamo...
Šta biste Vi obavezno unijeli u turističku ponudu BiH? Šta mislite da li naše agencije zaista čine dovoljno na propagiranju zanimljivosti naše zemlje ili se njihove ponude svode na strane destinacije i na ponudu naših par, za koje i ptice na granama znaju?
Voljela bih čuti šta mislite... :bih:

Treba im pokazat Zenicu jarane (hehehehehe)
mostarac_2009

#94 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by mostarac_2009 »

Novi sam ovdje, ali primjetio sam na ovoj temi da dosta ima postova koji uopste nisu ni vezani za temu.

Ja imam osjecaj da svi ovi koji pisu negativno o BiH su ljudi koji ne vole ovu zemlju i ljudi koji pored BiH imaju neku drugu domovinu, ili ljudi koji zive od iluzije i snova da postoji ili ce postojati RS ili Herceg-Bosna kao drzava.
Neki ljudi ne razumiju da BiH jos nije rijesila donekle politicko pitanje, i da ovu zemlju unistavaju ljudi iznutra i iz vana.
Malo mi je glupo kad cujem kad neko govori "sto nema ovo" i "sto nema ono". Pa ova zemlja se jos dize iz pepela, dok je jos unistavaju. Kroz istoriju se dizala dosta puta iz pepela, ali nas opet nisu mogli unistiti. Sasvim je normalno da u ovakvim situacijama ce biti nelegalne gradnje itd..., i uostalom to sad i nije prioritet. Prioritet je da se uniste stetocine, uljezi, i imbecili ove zemlje koji je unistavaju.

LJUDI, MALO VEDRINE I OPTIMIZMA...
fixer

#95 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by fixer »

mostarac_2009 wrote:Novi sam ovdje, ali primjetio sam na ovoj temi da dosta ima postova koji uopste nisu ni vezani za temu.

Ja imam osjecaj da svi ovi koji pisu negativno o BiH su ljudi koji ne vole ovu zemlju i ljudi koji pored BiH imaju neku drugu domovinu, ili ljudi koji zive od iluzije i snova da postoji ili ce postojati RS ili Herceg-Bosna kao drzava.
Neki ljudi ne razumiju da BiH jos nije rijesila donekle politicko pitanje, i da ovu zemlju unistavaju ljudi iznutra i iz vana.
Malo mi je glupo kad cujem kad neko govori "sto nema ovo" i "sto nema ono". Pa ova zemlja se jos dize iz pepela, dok je jos unistavaju. Kroz istoriju se dizala dosta puta iz pepela, ali nas opet nisu mogli unistiti. Sasvim je normalno da u ovakvim situacijama ce biti nelegalne gradnje itd..., i uostalom to sad i nije prioritet. Prioritet je da se uniste stetocine, uljezi, i imbecili ove zemlje koji je unistavaju.

LJUDI, MALO VEDRINE I OPTIMIZMA...
ja imam osjecaj da si ti zatupljen, pa se sve svodi na isto - ja, posto si ti zatupljen ne zelim da pricam s tobom, a ti, jer mislis da ja ne volim ovu bosnu, pa ne zelis da pricas sa mnom. :roll: i tu negdje realan problem prodje netaknut...
Compact

#96 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Compact »

Treba angažovati one turist-managere sa dugim mantilima u dvije varijante! U prvoj varijanti kada raširi mantil široki spektar satova. U drugoja varijanti ni satova, a ni gornjeg i donjeg veša! Možda bi to bilo atraktivno, jer su turističku ponudu Grada Sarajeva sveli na 10 ćevapa sa lukom, u cijeli somun. Ovako bi možda dolazili da gledaju mantildžije :D
Nemojte sada mene delegirati da se počnem baviti tim poslom, jer sam već angažovan kao idejni savjetnik u ZOI 84 i tamo već valjam neke ideje!
Šaner

#97 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Šaner »

besana wrote:E jebo te... sve neke primadone i prinčevi... šta serete ... eto ne treba ih nigdje voditi... odvedi ih kod Želje na ćevape i pored Begove... dosta mu ...! Kese? Eto kod "stranaca" nema kesa ... de ba, šta vam je više? Vrelo Bosne papanluk, ma nemoj? Hajte vi u Pariz kad vam je papanluk!!!!! :x Pa na Ajfelov toranj, e gore nema kesa.
Ja što ne mogu prenemaganja i nairendekora :roll:
mozda u parizu nema toliko kesa kao u nas ali su im se kerovi posrali na svakom cosku grada..

1. skakavac
2. bascarsija
3. jahorina,igman,bjelasnica
4. ratni tunel
5. potocari
6. stari most
7. turbo folk kafane :D
8. vrelo bune kod mostara
9. medjugorje
10. stare tvrdjave u srednjoj bosni
...

...ma ima se dosta ponudit samo se to nas ne iskoristava
Šaner

#98 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Šaner »

besana wrote:Ama naravno da ste sve u pravu, ali MOLIM VAS proćitajte naslov teme. Jer, nije naslov "Šta sve ne valja u BiH", šta vam je. Čovjek pita .... ma .... ne mogu više ponavljati... ko maloj djeci. :roll:

Vozdra :bih:
nemozes ti to ljudima objasnit koji dodju sa posla syebani...pusti ih da izbace svoj bijes :D
Pietje_Bel

#99 ...

Post by Pietje_Bel »

Bobovac

Image
kv99

#100 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by kv99 »

"Ljepota je u oku posmatraca". Onaj koji trazi ljepotu nace je makar gledao od najmanjeg hajvana pa do insana ili od mahale pa do drzave. A isto tako ako bude trazio mane imace samo mane. Na ovoj temi se okupilo previse ljudi koji u svojim ocima imaju samo negativizam, odbojnost i mrznju prema Bosni i Hercegovini jer ne mogu drugacije objasniti da se samo istice ono sto nevalja bas na temi koja je o ljepoti. Ispada da u Bosni i Hercegovini nema nista lijepo i to je laz. Bosna i Hercegovina je lijepa, Bosna i Hercegovina je predivna. Pogledajte samo ove slike bas sa ovog foruma:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=24620

Ili sta reci o Hercegovini sa Mostarom ( Stari Most + Stari Grad), Pocitelj, Vrelo Bune, rafting na Neretvi za onog ko voli vodu, Prenj za one koje vole planinu....A Bosna ? Sarajevo sa Bascarsijom, Jajce gdje je citav dio Stare Carsije predlozen za UNESCO, Travnik , Na Drini Cuprija, Una -jedna i jedina...Bosna i Hercegovina je prelijepa :bih:
Last edited by kv99 on 16/03/2009 17:33, edited 1 time in total.
Post Reply