Porez na plate i kršenje ustava BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Marchegianni

#76 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Marchegianni »

SA_071 je fino ovo opisao. Ko je shvatio (a po komentarima vidim da mnogi jesu) - odlično. Ko ne želi da shvati i pomiri se s tim da ovo nije (TOLIKO) loš zakon, neće ga ništa ubijediti u suprotno. Mogao je biti i bolji, ali ne mogu tek tako propustiti ovo lupetanje kada neko kaže da je udar na sirotinju (jer oni sa malim platama nisu pogođeni, čak će dobiti i koju marku više) ili da je udar na porodilje (jer ovo nije problematika tog zakona, već nekih drugih propisa). Kome nije jasno, ima druga tema o porezu na dohodak u kojoj je dosta toga rečeno.
Lesli Eldridž

#77 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

sadeta wrote:ma mislila sam da generalno vise nema smisla u tvojim postovima, nebitno kome su upuceni...a sto se pokazivanja postovanja tice... LOL
Da, da ti si klasični primjer onih koji se prepoznaju. Istina boli zar ne? To su bile samo nepristrasne činjenice koje navedoh, a niko me ne demantira... Samo se ide na vrijeđanje, što govori sve o onim koji to rade... :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#78 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

sadeta wrote:ma mislila sam da generalno vise nema smisla u tvojim postovima, nebitno kome su upuceni...a sto se pokazivanja postovanja tice... LOL
A ti lijepo klik na moj profil, klin na ADD AS FOE i nemoj me ni citati.
Bogu hvala, upalise svjetlo, uvedose demokratiju pa imam pravo javno izraziti svoje misljenje.

Jos jednom da ponovim: placam porez, placam pio, placam i 10KM za elementarne nepogode, i IMAM PRAVO DA SE ZALIM DA MI SMETA I DA KAZEM
U situaciji u kakvoj se nalazi BiH, u situaciji u kakvoj se nalazimo MI u BiH, ovakvo oporezivanje (jos pogotovo sa recesijom) je perverzno.
nek su oni ovaj zakon primjenili odmah, svaka im cast.
jefferson

#79 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by jefferson »

mIRCerka wrote:
Bogu hvala, upalise svjetlo, uvedose demokratiju pa imam pravo javno izraziti svoje misljenje.

Jos jednom da ponovim: placam porez, placam pio, placam i 10KM za elementarne nepogode, i IMAM PRAVO DA SE ZALIM DA MI SMETA I DA KAZEM
U situaciji u kakvoj se nalazi BiH, u situaciji u kakvoj se nalazimo MI u BiH, ovakvo oporezivanje (jos pogotovo sa recesijom) je perverzno.
I ljudi ce iduce godine opet izabrati istu vlast! Kada je izaberu nadam se da ce jos veci porez uvesti a da ce to najvise pogoditi one koji glasaju opet za ove ludjake!
Lesli Eldridž

#80 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Nisu ludaci na vlasti već ih ludaci biraju... Ja to napisah još juče...
alphonse kauders

#81 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by alphonse kauders »

mIRCerka wrote:

Porez na zaštitu od nesreća = 0.5% na neto platu, dakle imam razumijevanja za mircerku jer su ovim porezom najviše pogođeni oni koji imaju platu preko 2.000KM :D

Zaboravila si dodati i naknade za vodu:)
sadeta

#82 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

Lesli Eldridž wrote:
Da, da ti si klasični primjer onih koji se prepoznaju. Istina boli zar ne? To su bile samo nepristrasne činjenice koje navedoh, a niko me ne demantira... Samo se ide na vrijeđanje, što govori sve o onim koji to rade... :D
samo ti znas na sta si mislio, ali nije ni da je vazno
@mirc...ma bitno je da ti imas misljenje!!! go giiirl! :lol: :lol:
uglavnom se nasmijah ja na kraju, ali to sam doduse mogla odmah i na pocetku, kad sam procitala naslov i prvi post
over and out
starii

#83 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by starii »

x i y osoba imaju istu platu, osoba x uci, a y osoba se seksa, osoba x razvija i podrzava drzavu u naucnom smislu, a osoba y za devet mjeseci dobije bebu, drzava smanji porez osobi y zbog djeteta, a osoba x ga popuši..

eto to je ukratko zakon o porezu na platu..helem zakon je nepravedan, nismo svi isti pred zakonom, znam da vani ako neko uci i napreduje u naucnom smislu ima mogucnost povrata poreza ili smanjenje poreza, takoder se slazem da neko ima manji porez radi djece...ali ovako kao sto su nasi uhljupi napisali je vrhunac biznisa...
Alhemicarkaa

#84 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Alhemicarkaa »

starii wrote:x i y osoba imaju istu platu, osoba x uci, a y osoba se seksa, osoba x razvija i podrzava drzavu u naucnom smislu, a osoba y za devet mjeseci dobije bebu, drzava smanji porez osobi y zbog djeteta, a osoba x ga popuši..

.
:shock:
Ovo je vrhunac sovinizma! Znaci, imas dvije opcije, ili uciti ili imati dijete :? Mozda za osobe koje su ogranicene :x , ali moguce je i uciti i imati dijete, a da ne govorim seksati se... Navesti mogu hiljadu primjera, kao i muskih lezihljebovica koji nit su se seksali, nit su napredovali, jebiga, valjda je napor i kasiku dici...
starii

#85 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by starii »

pa ovo je samo primjer naseg zakona koji nije napravljen kako treba!
a naravno da je trebalo i za druge osobe npr sa ogranicenjem drugacije postaviti zakon al kazem ovo je vrhunac naseg biznisa.
Alhemicarkaa

#86 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Alhemicarkaa »

starii wrote:pa ovo je samo primjer naseg zakona koji nije napravljen kako treba!
a naravno da je trebalo i za druge osobe npr sa ogranicenjem drugacije postaviti zakon al kazem ovo je vrhunac naseg biznisa.
Nisam mislila u fizickom ili intelektualnom smislu ogranicene, vec u ljudskom.
Kakva je to postavka x osoba uci, y se seksa i dobije dijete? S kim se osoba y seksa i pravi dijete? Sama sa sobom ili joj je zato ipak potrebna osoba x? i zasto bi je cinjenica sto se seksa i ima dijete sprijecavala da uci i napreduje i time obezbjedi vecu platu kao i osoba x (koja se jadna ne seksa)?
gaius

#87 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by gaius »

hajde da malo igramo u stilu protivnika olakšica..

znači i pored učenja, ne-seksanja, ne-manja djece.. nisi u stanju da zaradiš takvu i toliku platu pa da ti to što neko plati 30 KM manje poreza ne predstavlja trn u dupetu kakav očito predstavlja?

ja stvarno ne mogu da razumijem.. evo nemam ni ja djecu.. ni bračnog druga kojeg izdržavam.. pa mi opet ta poreska olakšica ne nedostaje.. a ne nedostaje mi zbog toga što imam tako visoku platu o kojoj većina građana ove naše države može samo sanjati.. i krajnje mi je degutantno da kukam kao posljednja pizda zato što je tamo neki jadni zidar dobio poresku olakšicu jer čovjek od svoje crkavice izdržava 2 djece i ženu..

ja tu njegovu poresku olakšicu potrošim na dva dana taksija i upucao bi se kada bih percipirao da se nalazim u "nepravednoj" poziciji u odnosu na nekog drugog..

ja rekoh jednom.. što ovi jadni i ugnjetavani "ne-imatelji-poreznog-odbitka-na-račun-djece" ne pizde i zbog činjenice da je poreska olakšica i dobrovoljno životno osiguranje? a to, budimo realni, jeste luksuz koji ne mogu svi sebi priuštiti.. pa bi se ovaj moj zidar mogao s pravom pitati - zbog čega dajete osobi x olakšicu za nešto što ja sebi ne mogu priušititi i što je luksuz.. pa jel tako..

pa bih onda ja mogao postaviti pitanje.. zašto se istim cestama voze i svi oni koji ne plaćaju porez nikako ili daleko manje od mene? ili zašto siromašna djeca imaju besplatne udžbenike - pa nisu bogata djeca kriva što su njihovi roditelji bogati.. krivi su roditelji siromašne djece jer nisu bili dovoljno uspješni? wtf.. znate li vi ne-je-ba-či koji ste eto trošili vrijeme učeći, a ne šireći svoje genijalne gene, šta je država blagostanja? socijalna država? da li se to možda učilo na retardiranim fakultetima koje ste završili?

uostalom stalno lupetanje da je protivustavna odredba je posljedica nepoznavanja prava.. samo uskraćivanje određenog prava jednom pojedincu, a davanje drugom pojedincu, ne znači nužno zadiranje u pravo bez postojanja opravdanog, legitimnog javnog interesa..

ja zaista hoću da vjerujem da većina normalnih ljudi u ovoj državi smatra da je posve legitimno dati olakšice ljudima koji izdržavaju djecu (a izdržavanje, školovanje i odgoj novih naraštaja je interes zajednice u cjelini) ili još gore osobe sa hendikepom..

"pravedno, pravično" itd.. ionako nisu pravne kategorije nego mantre za svakodnevna preseravanja.. pravo i pravda nemaju nikakve veze.. non omnes quod licet honestum est.. tako je ima par hiljada godina.. i tako će ostati.. a vi kojima smeta porezna olakšica koja će sirotinji uštediti 10 štruca hljeba - crknite..
iz dna duše

#88 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by iz dna duše »

starii wrote:x i y osoba imaju istu platu, osoba x uci, a y osoba se seksa, osoba x razvija i podrzava drzavu u naucnom smislu, a osoba y za devet mjeseci dobije bebu, drzava smanji porez osobi y zbog djeteta, a osoba x ga popuši..

eto to je ukratko zakon o porezu na platu..helem zakon je nepravedan, nismo svi isti pred zakonom, znam da vani ako neko uci i napreduje u naucnom smislu ima mogucnost povrata poreza ili smanjenje poreza, takoder se slazem da neko ima manji porez radi djece...ali ovako kao sto su nasi uhljupi napisali je vrhunac biznisa...
Nije mi jasno kako neko može ovako nešto da napiše...
X se ne seksa, uči. razvija državu, y se seksa, pravi djecu, dobije bebu i olakšicu...
Šta će onda oni, nazovimo ih Z, koji su se i seksali i učili i razvijali državu i dobili bebu,šta njima tek treba država dati?! A zamisli, ima i takvih! Jesi li svjestan šta pričaš?
Alhemicarkaa

#89 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Alhemicarkaa »

gaius wrote:hajde da malo igramo u stilu protivnika olakšica..

znači i pored učenja, ne-seksanja, ne-manja djece.. nisi u stanju da zaradiš takvu i toliku platu pa da ti to što neko plati 30 KM manje poreza ne predstavlja trn u dupetu kakav očito predstavlja?

ja stvarno ne mogu da razumijem.. evo nemam ni ja djecu.. ni bračnog druga kojeg izdržavam.. pa mi opet ta poreska olakšica ne nedostaje.. a ne nedostaje mi zbog toga što imam tako visoku platu o kojoj većina građana ove naše države može samo sanjati.. i krajnje mi je degutantno da kukam kao posljednja pizda zato što je tamo neki jadni zidar dobio poresku olakšicu jer čovjek od svoje crkavice izdržava 2 djece i ženu..

ja tu njegovu poresku olakšicu potrošim na dva dana taksija i upucao bi se kada bih percipirao da se nalazim u "nepravednoj" poziciji u odnosu na nekog drugog..

ja rekoh jednom.. što ovi jadni i ugnjetavani "ne-imatelji-poreznog-odbitka-na-račun-djece" ne pizde i zbog činjenice da je poreska olakšica i dobrovoljno životno osiguranje? a to, budimo realni, jeste luksuz koji ne mogu svi sebi priuštiti.. pa bi se ovaj moj zidar mogao s pravom pitati - zbog čega dajete osobi x olakšicu za nešto što ja sebi ne mogu priušititi i što je luksuz.. pa jel tako..

pa bih onda ja mogao postaviti pitanje.. zašto se istim cestama voze i svi oni koji ne plaćaju porez nikako ili daleko manje od mene? ili zašto siromašna djeca imaju besplatne udžbenike - pa nisu bogata djeca kriva što su njihovi roditelji bogati.. krivi su roditelji siromašne djece jer nisu bili dovoljno uspješni? wtf.. znate li vi ne-je-ba-či koji ste eto trošili vrijeme učeći, a ne šireći svoje genijalne gene, šta je država blagostanja? socijalna država? da li se to možda učilo na retardiranim fakultetima koje ste završili?

uostalom stalno lupetanje da je protivustavna odredba je posljedica nepoznavanja prava.. samo uskraćivanje određenog prava jednom pojedincu, a davanje drugom pojedincu, ne znači nužno zadiranje u pravo bez postojanja opravdanog, legitimnog javnog interesa..

ja zaista hoću da vjerujem da većina normalnih ljudi u ovoj državi smatra da je posve legitimno dati olakšice ljudima koji izdržavaju djecu (a izdržavanje, školovanje i odgoj novih naraštaja je interes zajednice u cjelini) ili još gore osobe sa hendikepom..

"pravedno, pravično" itd.. ionako nisu pravne kategorije nego mantre za svakodnevna preseravanja.. pravo i pravda nemaju nikakve veze.. non omnes quod licet honestum est.. tako je ima par hiljada godina.. i tako će ostati.. a vi kojima smeta porezna olakšica koja će sirotinji uštediti 10 štruca hljeba - crknite..
mrzim ovo raditi ali sad cu napraviti izuzetak :thumbup:
Informbiro

#90 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Informbiro »

Alhemicarkaa wrote:
gaius wrote:hajde da malo igramo u stilu protivnika olakšica..

mrzim ovo raditi ali sad cu napraviti izuzetak :thumbup:
...i od mene :thumbup: Odličan post za završetak besmislene teme.
Lesli Eldridž

#91 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Samo vi glasajte za ove, pa će ova besmislena tema biti vazda na tapetu. :D
cocochanel

#92 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by cocochanel »

hahaha..najbolja tema do sada..
pa bolan starii meni se sve cini da su se i tvoji roditelji sexali.. ali znas sta je najtuznije ..ti izgleda niti se sexas, a cini mi se nisi se ni ubio uceci..
Lesli Eldridž

#93 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

cocochanel wrote:hahaha..najbolja tema do sada..
pa bolan starii meni se sve cini da su se i tvoji roditelji sexali.. ali znas sta je najtuznije ..ti izgleda niti se sexas, a cini mi se nisi se ni ubio uceci..
Misliš? :lol: Pa ima i prezervativa... :D
Dozer

#94 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Dozer »

Dzaba prica :)
Lesli i dalje ne konta poentu i jos uvijek smatra da se njegov poreski odbitak koji je za par markica veci od odbitka onoga koji ima djecu, i na racun toga troskove vece od Leslijevih za dobrih par desetina, ako ne i stotina markica, ni na koji nacin ne prelijeva u dzep ovoga sa djecom.
Kao ni da to nema nikakve veze sa PIO/MIO :)
Lesli Eldridž

#95 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Ma ne dobijaju drugi ništa puno više, i nije to neka pljačka, samo se radi o principu. Prave ljude budalama, ulaze u privatne stvari. Šta je poreznike briga koliko ja imam djece? Ozdržavam li penzionera ili nezaposlenog člana obitelji? To je moja stvar i to ne smije da utiče na odbitke. Samo na ogromnoj masi dripci (političari) zaradiše lovu i još bolje žive, a vi to ne kontate. Šta vam ja mogu, zbog toga i nema nade za BiH. 8-)
Dozer

#96 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Dozer »

Ama nasi politicko-vjerski kleptokrati uzimaju sve nas lopatom, i to je jasno i vrapcima na gracni, pa cak i bebama starim 2-3 dana.
Ali nije ni to poenta jer ni to nema bas neke veze sa socijalnim programom, sto poreske olaksice realno jesu jednim dijelom, i po kojima neko sa djecom placa malo manje od nekoga bez djece.

I dalje ti tvrdim da pogresno gledas na ovo. :)
Pogotovo veano za PIO-MIO, jer ako je i tebi i meni neto plata 1000, znaci da nam je bruto nekih 1500, recimo, i u ovome se i tebi i meni odbija identican iznos za doprinose, PIO-MIO, itd., a tek nakon toga nas oporezuju samo za ovu milju koju smo dobili na ruke. I ti si tu, bez djece, opet u puno boljem polozaju od mene sa djecom. :)
Lesli Eldridž

#97 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Dozer wrote:Ama nasi politicko-vjerski kleptokrati uzimaju sve nas lopatom, i to je jasno i vrapcima na gracni, pa cak i bebama starim 2-3 dana.
Ali nije ni to poenta jer ni to nema bas neke veze sa socijalnim programom, sto poreske olaksice realno jesu jednim dijelom, i po kojima neko sa djecom placa malo manje od nekoga bez djece.

I dalje ti tvrdim da pogresno gledas na ovo. :)
Pogotovo veano za PIO-MIO, jer ako je i tebi i meni neto plata 1000, znaci da nam je bruto nekih 1500, recimo, i u ovome se i tebi i meni odbija identican iznos za doprinose, PIO-MIO, itd., a tek nakon toga nas oporezuju samo za ovu milju koju smo dobili na ruke. I ti si tu, bez djece, opet u puno boljem polozaju od mene sa djecom. :)
Pročitaj moj prvi post i vidjet ćeš da sam se ogradio od konstatacije da je uplata PIO-u manja. Napisao sam da nisam siguran i da vjerovatno nije. Problem je što se javljaju nak'i mamlazi koji su sad kao ljubomorni na moju platu i odbitke od preko 100 KM... Nek komšiji crknu dvije krave, ka je moja krava crkla. Bosanski jal-ništa drugo-to mi je bilo jasno poslije prvih odgovora. I još kao vrhunac neko izračuna kolika je kao moja plata. E ni to nisu znali izračunati, a kao razumiju se u te stvari. LJUDI MOJI URAZUMITE SE STVAR JE PRINCIPA. Nema veze moja plata sa tim. Najbolje bi bilo da skinete gaće i namjestite se vladajućim lopovima... Pas to radite već 20 godina i nije mi vas žao. Žao mi je samo još ono malo onih što kao i ja misle malo glavom (gornjom naravno :D )
sadeta

#98 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

Lesli Eldridž wrote:Ma ne dobijaju drugi ništa puno više, i nije to neka pljačka, samo se radi o principu. Prave ljude budalama, ulaze u privatne stvari. Šta je poreznike briga koliko ja imam djece? Ozdržavam li penzionera ili nezaposlenog člana obitelji? To je moja stvar i to ne smije da utiče na odbitke. Samo na ogromnoj masi dripci (političari) zaradiše lovu i još bolje žive, a vi to ne kontate. Šta vam ja mogu, zbog toga i nema nade za BiH. 8-)

ti bas ne znas kad stati...de upotrijebi malo tu glavu kad vec toliko mislis njome! vec ti je receno na par mjesta da je tema besmislena a nacin na koji se sad postavljas "stvar principa" je :roll: :lol:
btw, mislim da znam gdje radis-na Marsu, sigurno, kad ti je ovo boldirano nepoznanica... :shock: :shock: :shock: :shock: bolan ne bio, jadan onaj ko tebi takvom neupucenom da i 500 a kamoli 2500 KM mjesecno kad su ti ovakve stvari nove :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ovo je vrhunac tvojih nebuloza, a mislila sam da je to bio ipak prvi post :lol: :lol: :lol:
a sto me nasmija, sad bas posve neocekivano...
Lesli Eldridž

#99 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Ma znam da muškarci ne misle često gornjom glavom, ali da te ne bih uvrijedio, osTat će samo na tome... :lol: Što je nebuloza? Tebi je ok da te poslodavac pita koliko imaš djece, da imaš odbitke, ako ih imaš premalo... Još te pitaju izdržavaš li koga. To je policijska država ženska glavo, imaš li mozga imalo? Meni ti ne zasmijavaš-zbog takvih kao ti koji tako "razmišljaju" sam zabrinut za budućnost. 8-)
rebus

#100 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by rebus »

Ovaj porez je skoro u cijelosti usklađen s općim pravilima oporezivanja dohotka u svijetu koji mi volimo zvati civiliziranim. (Da, da...sa sve olakšicama i ličnim odbicima koji vas nevejrovatno smetaju). Jedino je trebalo napraviti diferencirane stope i malo više uzeti od onih s velikim dohotkom. Pardon, ne malo više, već mnogo više.

Za one koji misle da je zakon diskriminirajući: preporuka da prvo nauče definiciju plate i od čega je sve sadržana, očito je da ne znaju.

Za one kojima smeta punjenjenje budžeta države u kojoj žive: preporuka da se upoznaju s načinom raspodjele javnih prihoda kakav je i porez na dohodak.

Za one kojima smeta punjenje budžeta države u kojoj žive i nije im mrsko čitati: U FBiH je zaposleno oko 400.000 osoba. Prosječna neto plata za decembar je skoro 800 KM (izvor: Federalni zavod za statistiku). Uzmimo da je tek svaki drugi zaposleni primio platu u decembru. Dakle, od tadašnjeg poreza na plate je prikupljeno (200.000×800KM×5%)8 miliona maraka. U januaru je od poreza na dohodak prikupljeno 4.5 miliona KM (izvor: Porezna uprava FBiH).
Post Reply