Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tubok

#76 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

antropolog wrote:kakve šanse na mašinskom imamo mi iz gim.
meni se sviđa mašinski posebni onaj smjer obrambena tehnologija
iskreno matiš mi i nije nešto jača strana imam 4 dok mi fizika super ide
zanima me je li velika konk. na mašinskom, inace prolazim 5 ali nisam neki štreber i ucenik generacije

i šta konkretno možeš radit kada završiš ovaj smjer obrambena tehnologija

hvala
Prije svega sto vas manje preda zahtjev to mi je bolje i imam vece sanse. :D :-D
Ako ti metematika nije dobra strana onda ili ces se namuciti ili ces odustati (vecina uradi ovo drugo.)
Fizika kako kazu nije teska pa tako da od nje nema bojazni.
Ako nisi streber, opet ili ces postati i puno ces uciti ili odustani.
A za taj smjer odbrambena tehnologija kod nas mislim da gotovo niste ne mozes.
JEdino da odes u Rusiju pa da tamo ucis kako ratovati.
heh :-D
sa gimnazijom ti je bolje da ides na neki drugi fakultet, to ti je moja preporuka, jer iz znam nekoliko koji su sa gimnazije otisli na masintvo i ili su vec odustali ili imaju namjeru da obnove godinu.
Tesko je nema sta.
Od primljenih 200 prode godinu oko 40. Tako sam ja cuo.
antropolog

#77 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

ne vidim razlog zašto bih sa završenom gimnazijom upisao neki drugi fax.
ipak gimnazija je gimnazija :D :D :D :D i ne može se porediti ni sa jednom drugom školom

možda ćete vi biti u maloj prednosti što se tiče strucnih predmeta ali to se sve može nadoknaditi
i ne morašđ se plašiti ja sam tek završio 3. razr. :D :D
a što se tice tog smjera, nema veze to se meni sviđa i ako je neko dobar u onomu što radi ili studira za njega uvijek ima posla

p.s. pa cuj ici radit u rusiju i nije toliko loše :D :D :D :D :D
tubok

#78 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

antropolog wrote:ne vidim razlog zašto bih sa završenom gimnazijom upisao neki drugi fax.
ipak gimnazija je gimnazija :D :D :D :D i ne može se porediti ni sa jednom drugom školom

možda ćete vi biti u maloj prednosti što se tiče strucnih predmeta ali to se sve može nadoknaditi
a što se tice tog smjera, nema veze to se meni sviđa i ako je neko dobar u onomu što radi ili studira za njega uvijek ima posla

ma mozes upisati sta zelis ali ti je najbolje da upises ono sto te zanima.
Ako je to masinstvo, onda super.
A to sam se ja malo salio oko konkurencije.
A za smjer, ako to volis onda ok. ali ja taj smjer nikad ne bih.
Ne volim ruse, a ni amerikance pa tako ni da radim oko njihovog oruzja.
antropolog

#79 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

ne, sad ozbiljno je li stvarno velika konkurencija na mašinstvu kao npr. elektrotehnici
sabanss

#80 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by sabanss »

Odbrambene tehnologije su ublehaski smjer od kojeg nema nikakve koristi. Realno na tom smjeru neces dobiti nikakvo znanje a kamoli korisno.

Smjer koji ima perspektivu i nikada nece izaci iz "mode" jeste energetika i procesna tehnika.
susc_ovjek

#81 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by susc_ovjek »

antropolog wrote:ne, sad ozbiljno je li stvarno velika konkurencija na mašinstvu kao npr. elektrotehnici

Ne, uopste nije velika konkucencija i gimnazijalci koji hoce da rade i uce, dobro prolaze.

Konkurencija je vise nego duplo manja nego na etf-u.

Kriteriji na masinstvu su opali za 50% u zadnjih par godina. :(

Studiranje po bolonjskom procesu je preko 50% lakse nego kako je bilo recimo 2002-2003 god.

Masinstvo je predobar fakultet. Dosta dobrih profesora je tamo i ko hoce da uci, tamo moze puno da nauci!

Sretno!
beautyfool

#82 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by beautyfool »

Ja ne znam sto prepadate ove iz gimnazije :D slobodno, feel free da upises masinstvo, ovi sto su zavrsili masinstvo u Sarajevu cisto sumnjam da su u nekoj ogromnoj prednosti od bilo koje druge skole :) ja ponovo da upisujem fax ja bih odmah masinstvo upisala, al et, nazalost nemam zivaca da ganjam sve ispocetka.
Pozz.
xammerx

#83 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

sto se tice konkurencije, kako sam ja cuo, prilicno je slaba, i po rijecima jednog profesora, fali im dobrih studenata (ne sestica) heh...tako ja gimnazijalac, skontao sam odoh upisat, vjerovatno 90% smjer KGH, pa makar odro guzove od sjedenja i ucenja, 2 3 godine ce proletit...onda one dodatne 2 navodno su i lakse =)...uz to uganjas papire za jezike, naucis strucni jezik strani, i fkt se imas cemu nadat =)...
beautyfool

#84 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by beautyfool »

xammerx wrote:sto se tice konkurencije, kako sam ja cuo, prilicno je slaba, i po rijecima jednog profesora, fali im dobrih studenata (ne sestica) heh...tako ja gimnazijalac, skontao sam odoh upisat, vjerovatno 90% smjer KGH, pa makar odro guzove od sjedenja i ucenja, 2 3 godine ce proletit...onda one dodatne 2 navodno su i lakse =)...uz to uganjas papire za jezike, naucis strucni jezik strani, i fkt se imas cemu nadat =)...
Na Masinstvu je konkurencija uvijek bila slaba, tako da sto se upisa tice dont worry, ja ne znam sad ni imate li prijemni i sta polazete, nekad davno sjecam se da nije bilo prijemnog i opet je upis studenata bio mizeran iako kao fax jeste tezak ali zato ima perspektive cak i u ovoj nasoj Bosni.
Sretno!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#85 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Toto »

Na masinstvu ne postoji nikakva prednost niti hendikep onih koji dolaze sa gimnazije ili drugih skola. Ocjena je relativna stvar. Mozda cetvorka iz gimnazija vise vrijedi vec petica iz neke druge skole.
dzana

#86 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzana »

antropolog wrote:ne vidim razlog zašto bih sa završenom gimnazijom upisao neki drugi fax.

to sto dolazis iz gimnazije nije uopste nedostatak.. neki od nasih najboljih studenata bolonjaca su iz 2 gimn. i iz Bosnjacke tako da nemas nimalo brige.. prednost je ako imas predznanje iz nekim strucnih predmeta ali nije neophodno.. ionako se sve sto ti je potrebno da naucis i polozis predmet nauci na predavanjima i vjezbama tako da ti treba samo malo vise truda..
sto se tice smjera - svaki je dobar - samo ti trebas da odaberes ono sto ti najbolje odgovara..
tubok

#87 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

ja odgovora u zadnjem danu.
Svaka vam cast sto ste se potrudili da nas malo pojasnite oko jos nekih stvari.
Kao sto sam ti ja odmah na pocetku rekao da ti odbrambena tehnologija nije nesto, to su ti i ostali potvrdili.
A nije neka konkurencija, jer kako sam ja vidio da sasvim malo raje dolazi da se upisuje i da predaje za instruktivnu nastavu.
Danas mi je prijatelj isao da se upise, ja jucer, dugo sam se gore zadrzao i vidio sam negdje oko 5 momaka koji su dosli da se uspisu, sve ukupno.
Danas isto prijatelj kaze da ih je bilo slabo.
A upis za prijemni i za instruktivnu je ok 9-12 sati.
to sto dolazis iz gimnazije po meni ti je u neku ruku i prednosto. ovo ti ozbiljo govorim.
Poznajem neke raje koji su zavrsili masinsku kao ja sada, i prosle i prijasnjih godina su se upisali na fax i onda misli sto je dosao iz masinske da on vec zna i da to i ne treba toliko puno uciti, onda uci svaki predmet pomalo i onda ne prode niti jedan.
A kad dodes iz gimnazije, ti znas da od strucnih predmeta nista ne znas, i onda sjedes i bas ucis i onda je tebi lakse da polozis.
O tome se radi i vjeruj da je ovo ziva istina da se raji to desavalo.
U ponedjeljak idem na tu instruktivnu nastavu, pa cu ujedno da vidim koliko ce nas biti, jer vecinom onaj ko se zeli upisati na fax taj ce ici na instruktivnu nastavu.
Uglavnom jos cemo ostati aktivni na temi pa da vidimo sta se to desava i kako ide upis i sve to.
dzana

#88 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzana »

tubok wrote:ja odgovora u zadnjem danu.
Kao sto sam ti ja odmah na pocetku rekao da ti odbrambena tehnologija nije nesto, to su ti i ostali potvrdili.

ne slazem se sa ovim dijelom.. neka svako odluci za sebe a prvo se treba dobro informisati.. imas na ulazu u faks na oglasnoj tabli promo materijala za ovaj smjer pa mozes pogledati i vidjeti da li ti se svidja to sto vidis i procitas..
antropolog

#89 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

hvala na inforemacijama
fakat mi se sviđa ta odbrambena tehnolagija, nažalost ne živim u sa. pa tako ne mogu da dođem do faksa
da se bolje informiram o tom odsjeku

ali zašto postoji forum :D :D
antropolog

#90 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

beautyfool wrote:
xammerx wrote:sto se tice konkurencije, kako sam ja cuo, prilicno je slaba, i po rijecima jednog profesora, fali im dobrih studenata (ne sestica) heh...tako ja gimnazijalac, skontao sam odoh upisat, vjerovatno 90% smjer KGH, pa makar odro guzove od sjedenja i ucenja, 2 3 godine ce proletit...onda one dodatne 2 navodno su i lakse =)...uz to uganjas papire za jezike, naucis strucni jezik strani, i fkt se imas cemu nadat =)...
Na Masinstvu je konkurencija uvijek bila slaba, tako da sto se upisa tice dont worry, ja ne znam sad ni imate li prijemni i sta polazete, nekad davno sjecam se da nije bilo prijemnog i opet je upis studenata bio mizeran iako kao fax jeste tezak ali zato ima perspektive cak i u ovoj nasoj Bosni.
Sretno!
jezici mi ne predstavljaju nikakav problem idem u gim. gdje se uce tri stana jezika (bez latinskog) :D :D
tubok

#91 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

ako ti se svida odbrambena onda ok.
Vise ces uciti ono sto ti se svida.
A za engleski.
Velika je razlika izmedu engleskog koji se uci u srednjoj skoli i strucnog engleskog.
Vecina naziva i svih pojmova je nama nepoznata i to treba znati.
dzana

#92 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzana »

antropolog wrote:hvala na inforemacijama
fakat mi se sviđa ta odbrambena tehnolagija, nažalost ne živim u sa. pa tako ne mogu da dođem do faksa

koliko vidim ti ces tek sljedece godine upisivati fakultet tako da imas dovoljno vremena..
ako ti treba ja cu ti dati kontakt mail osobe sa te katedre koja ti moze dati najbolje informacije..

puno pozdrava buducem kolegi :)
Last edited by dzana on 17/06/2009 15:57, edited 1 time in total.
sabanss

#93 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by sabanss »

tubok wrote:ako ti se svida odbrambena onda ok.
Svidja se ljudima i zurnalistika, samo sto poslije faxa imas k**ac od ovce umjesto diplome.
antropolog

#94 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

sabanss wrote:
tubok wrote:ako ti se svida odbrambena onda ok.
Svidja se ljudima i zurnalistika, samo sto poslije faxa imas k**ac od ovce umjesto diplome.
iskreno ne znam što si ovim htio reci
ali ako neko nešto voli i ako je dobar u tom što radi onda za njega uvijek ima posla

tek kad odem u rusiju :D :D :D :D :D :razz:
antropolog

#95 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

dzana wrote:

koliko vidim ti ces tek sljedece godine upisivati fakulteta tako da imas dovoljno vremena..
ako ti treba ja cu ti dati kontakt mail osobe sa te katedre koja ti moze dati najbolje informacije..

hvala puno možeš mi poslati na pp
baš ste vi sa mašinskog susretljivi i solidarni :D :D :D
tubok

#96 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

A starno. ovo govorim bez sale.
Masinci su po meni jako dobri ljudi.
do sada nisam sreo niti jednog masinskog inzinjera ili onoga ko studira a da mi nije htio pomoci i izaci mi u susret.,
Uvijek su tu da pomognu ako mogu.
Stvarno evo i na ovom forumu.
Kolege (buduce) svaka vam cast.
dzana

#97 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by dzana »

antropolog wrote:
dzana wrote:

koliko vidim ti ces tek sljedece godine upisivati fakulteta tako da imas dovoljno vremena..

hvala puno možeš mi poslati na pp
baš ste vi sa mašinskog susretljivi i solidarni :D :D :D
evo kolege su preporucile ovaj link na kojem imas sve informacije o osoblju i o katedri..
rekli su da mozete nazvati u bilo koje vrijeme za sve informacije..

http://www.dtd.ba/portal/index.php

a sto se tice susretljivosti - znas onu staaaru - dok te mami medom te hrani - e takvi smo ti mi masinci :)
antropolog

#98 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

hvala dzana :D :D :D
xammerx

#99 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

antropolog wrote: jezici mi ne predstavljaju nikakav problem idem u gim. gdje se uce tri stana jezika (bez latinskog) :D :D
koliko sam svjedok po raji, a i po sebi, od jezika stranih i ucenja po skoli, i nema neke fajde...tu mozemo izuzet engleski, koji se vise manje i moze kvalitetno nauciti...dok recimo njemacki, bar u vecini srednjih se jako slabo nauci, znam ljudi uce 8 godina taj jezik, (osnovna srednja) na kraju ne mogu sastavit dvije recenice, jako je nizak kriterij, i nacin rada mi se ne svidja...da ti zadatak i radi...bar sto se tice moje srednje (gim takodjer)...treci jezik da ne spominjem =)...ipak je to sve individualno, i kako se ko susretao s jezikom, al moja preporuka je ako nisi bas 100 siguran u znanje jezika, uhvati se kojeg kursa usput ako mozes =)...a sto se tehnickog jezika tice, to je najmanji problem ako znas elementarni..samo rijeci na papir i ucis...gramatiku ako znas, rijecnik je najlakse za nadopunit =)...uzmes lagano malih sto papirica napravis, s jedne strane na stranom s jedne na nasem i okreces i ucis =)...i provjereno , za sedmicu dvije mozes 100tinjak rijeci naucit =)...opusteno, na wc solji recimo :P hahaha :D...uglavnom sretno =)
antropolog

#100 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by antropolog »

to je istina što se tiće srenje škole, ipak sve zavisi od tvog individualnog zalaganja
siguran sam da u srenjoj necu nauciti dovoljno ni jedan jezik ali barem cu imati neku podlugu
za dalje ucenje jezika :D :D
Post Reply