ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#76 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Enterprise88 wrote:
To je čista laž da u zvjezdanim stazama rase ne mjenjaju robu za novac. Novac postoji i zove se pozlaćeni Latinum, koriste ga Ferengiji naveliko i cijene ga više od svega, u DS9 je pozlaćeni Latinum jedan od najspominjanijih pojmova.
Malo bolje citaj ono sto sam pisao.

Ne govorim o svim rasama i cijelom svemiru vec o federaciji - ljudima i drugim pripadnicima federacije!
Oni medjusobon ne trguju, samo sa drugim vrstama, sto se podrazumijeva, ali unutrasnje uredjenje je pravi KOMUNIZAM!
Ateista

#77 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Enterprise88 wrote:
zalizani wrote:U jednoj od epizoda čini mi se 3 sezona DS9 Sisko i doktor se teleportiraju na Zemlju,medjutim uredjaj za sakrivanje na Defiantu ostavlja neke cestice koje rasture teleportaciju,i oni se pojave u 21 vijeku(godina 2024) kad dole drustvo podjeljeno na truhlo bogate i na stanovnistvo zatvoreno u nekakva "utocista" (jad i bijeda) a nad njima upravlja murija.Neznam neka svako izvlaci zakljucke ali kako vrijeme prolazi,sve vise se sjecam ove epizode.btw epizoda se zove Past Tense 1 i 2

Gledao sam te epizode, i moram reći da je vrlo realan prikaz onoga što će se možda dogoditi u budućnosti.
Cijele Zvjezdane staze su zapravo serija koja iako se osvrće na budućnost jako puno analizira i prošlost i mnoge teme u prošlosti. Jako mnogo rasa u svemiru ima veze s nacijama današnjim na zemlji, također i mnogo situacija u zvjezdanim stazama se mogu povezati sa bliskom zemaljskom prošlosti.
Npr. negdje sam pročitao da su Kardasijanci napravljeni po uzoru na Srbe, s obzirom da se priča o Kardasijancima počela pojvljivati tek negdje 94.god kad su otprilike i izmišljeni. :D
Te epizode govore o 21. vijeku, a ja govorim o drustvenom uredjenju u 24. vijeku, prema prici iz staza, ljudi su napredovali, ja bih to nazvao EVOLUIRALI u drustveni sistem koji ima skoro sve osnovne elemente komunizma.

To da mnoge rase u svemiru imaju veze sa narodima sa zemlje je tacno, bas sam i namjeravao pokrenuti temu o tome, bice ubrzo, da malo raspravljamo ko koga pretstavlja. To da kardasijanci predstavljaju srbe cisto sumnjam, malo koji amerikanac je i cuo za balkan, ali to je naravno tvoja vizija koja jasno pokazuje tvoje opredjeljenje i vjerovatno tvoj nacionalizam. Uostalom, da ne skrecemo, o tome cemo na novoj temi koju cu ubrzo pokrenuti.
Ateista

#78 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

vangogh87 wrote:primjetio sam da neki od vas između redova zele reci da je komunizam=anarhija.....koliko ja znam o komunizmu on predstavlja upravo suprotno....bliza mi je demokratija anarhiji nego komunizam
Upravo tako. Zato im i smeta ova tema, mnogi mrze komunizam a da ne znaju ni sta je to.
Ateista

#79 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Sinoc sam gledao DS9.

-Sisko se vratio na zemlju zbog napada Dominija.

1. Razgovarao je sa pretsjednikom ZEMLJE, sto znaci da NEMA DRZAVA, cijela zemlja je ujedinjena, nema podjela i slicno - jedan od osnovnih elemenata komunizma.

2. Siskov otac ima restoran. Prvo sam pomislio da mi je pao u vodu jedan argument jer neko posjeduje restoran, ali nastavak mi je potvrdio da sam apsolutno bio u pravu:
-Od mnogobrojnih gostiju, apsolutno niko nije ni na koji nacin platio za usluge u restoranu, niti je iko pomenuo novac u bilo kojem obliku, cak ni na zemlji - jasno se daje do znanja da novac ne postoji.
-Nacin na koji Siskov otac radi svoj posao je jako zanimljiv, toliko voli taj posao, uziva praveci hranu, jako se posvetio tome, jako mu je bitno da gosti budu zadovoljni i da im se to svidi, svoj zivot je posvetio tome - A NEMA NISTA OD TOGA, NIKO MU NE PLACA ZA TO STO RADI.
Mislim da je ovo najjasniji prikaz rada u komunizmu gdje nisu pare te koje su motiv za rad, vec unutrasnji motivi, da ljudi rade ono sto vole i budu zadovoljni samim tim sto to rade cak i ako ne dobijaju nikakvu naknadu za svoj trud. Mislim da je to vrlo ocigledno prikazano radom njegovog oca.
-Jos jedna stvar vezana za restoran, Siskovog oca su ubjedjivali da se lijeci i cuva "inace ce restoran morati traziti novog vlasnika". Znaci, jasno su pokazali da to nije svojina kakvu danas znamo, da ako on umre da vlasnici postaju naslijednici. To pokazuje da on i nije u tom smislu vlasnik, vec da on to vodi i da ako on umre RESTORAN CE MORATI TRAZITI NOVOG VLASNIKA, a ne naslijednik ce morati traziti novog radnika. Vrlo ocigedno da nema prave svojine.

Ima li jos uvijek neko da misli kako to sve ne lici na komunizam?
Ne samo da lici, nego jos imam utisak skoro da je neko podjonio Marksa i "taj strasni mracni komunizam"...
Enterprise88

#80 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Enterprise88 »

Ateista wrote:
Enterprise88 wrote:
To je čista laž da u zvjezdanim stazama rase ne mjenjaju robu za novac. Novac postoji i zove se pozlaćeni Latinum, koriste ga Ferengiji naveliko i cijene ga više od svega, u DS9 je pozlaćeni Latinum jedan od najspominjanijih pojmova.

Ne govorim o svim rasama i cijelom svemiru vec o federaciji - ljudima i drugim pripadnicima federacije!
Oni medjusobon ne trguju, samo sa drugim vrstama, sto se podrazumijeva, ali unutrasnje uredjenje je pravi KOMUNIZAM!
Laž, laž i laž. Nije nikakav čist komunizam već više savršeni primjer socijal-demokracije. Federacija ima svog predsjednika koji by the way uopće nemora biti sa zemlje. Jedina je stvar u tome što su ljudi na neki način evoluirali i prestali biti opsjednuti materijalnim.
Ali da je Federacija komunizam je potpuna neistina. Federacija je na neki način utopija, a komunizam nije utopija već pokušaj stvaranja savršenog društva.
Ako ćemo već uzeti neki planet kao primjer komunizma, evo npr. Kardasija. Tamo vlada strahovlada koju provodi vojska, s potpunom cenzurom misli i pisane riječi i svakim zatiranjem slobode govora. Ako pogledaš Opsidijanski red i KGB se ne razlikuju po mnogočemu :mrgreen:
Ateista

#81 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Enterprise88 wrote:
Ateista wrote:
Enterprise88 wrote:

Laž, laž i laž. Nije nikakav čist komunizam već više savršeni primjer socijal-demokracije. Federacija ima svog predsjednika koji by the way uopće nemora biti sa zemlje. Jedina je stvar u tome što su ljudi na neki način evoluirali i prestali biti opsjednuti materijalnim.
Ali da je Federacija komunizam je potpuna neistina. Federacija je na neki način utopija, a komunizam nije utopija već pokušaj stvaranja savršenog društva.
Ako ćemo već uzeti neki planet kao primjer komunizma, evo npr. Kardasija. Tamo vlada strahovlada koju provodi vojska, s potpunom cenzurom misli i pisane riječi i svakim zatiranjem slobode govora. Ako pogledaš Opsidijanski red i KGB se ne razlikuju po mnogočemu :mrgreen:
Ocigledno je da ne govorimo o istoj stvari. Ne govorim o "tzv komunizmu" koji je bio u rusiji, kini, kod nas, o KGB-u i slicno.
Govorim o samoj ideji komunizma koji kao takav nikad i nigdje nije postojao, a licno ne vjerujem da ce ikad postojati.
Malo se raspitaj o komunizmu pa onda komentarisi, nemoj biti kao amerikaci koji misle da je komunizam ono sto im njihove vlasti govore o komunizmu.
Pravi komunizam, ideja koja nikad nije zazivjela, nema nikakve veze sa kardasijom, sa kontrolom misli, cenzurom i slicno, kao ni sa KGB-om.
To da su ljudi evoluirali i prestali biti opsjednuti materijalnim upravo i jeste jedan od elemenata komunizma, onaj zbog kojeg je i nemoguc.
To sto pretsjednik federacije nije sa zemlje nema nikakve veze, nisam ni rakao da su samo ljudi, ali ne ni cijeli svemir, vec ujedinjena federacija, u koju ne spadaju ni svi ljudi.

Ne znam sta je tvoj problem, zasto toliko mrzis komunizam, iako ocigledno ne znas sta je to?

Molio bih te da se malo raspitas o komunizmu, a onda se vrati i navedi sta se od onoga sto sam naveo ne poklapa?
Ateista

#82 ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

Kao sto sam vec najavio, otvaram novu temu za ljubitelje Staza. :)

Mislim da ce se mnogi sloziti, neki su to vec i sami pomenuli, da razne vrste koje se pojavljuju u Zvjezdanim Stazama u stvari predstavljaju neki od naroda na zemlji, iskarikirano prikazani, naravno iz ugla amerikanaca i samog idejnog tvorca staza.

Dajem svoju kratku listu ko bi koga mogao predstavljati, a vi je dopunite ili dajte svoju ako se ne slazete sa necim.

Ljudi - Amerikanci (ne slazem se sa ovim, ali definitivno federaciju predstavljaju kao ameriku)
Klingonci - Arapi, bliski istok
Vulkanci - Stari kinezi
Romulani - Japanci (fizicki slicni kinezima ali sa velikim razlikama u mentalitetu)
Kardasijanci - Nacisticka Njemacka
Ferengiji - Jevreji

Ne mogu da skontam koga su predstavili kao Ruse.
Last edited by Ateista on 13/02/2009 13:19, edited 1 time in total.
Forsaken

#83 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Forsaken »

Rusi = Borg :D
Ateista

#84 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

Forsaken wrote:Rusi = Borg :D
Vidis, moguce je i to. :D
legendo_moja

#85 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by legendo_moja »

Ovo ostalo - hajde nekako, ali kako ratoborni klingonci mogu predstavljati jadne smiješne arape? Prije me podsjećaju na srednjovjekovne japance - društvena struktura klanovi, čast, ratobornost...
hepek071

#86 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by hepek071 »

hahahhaha dobra fora...nisam nikad razmišljao o ovome al evo moj doprinos

Q = kapital
Enterprise88

#87 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Enterprise88 »

Ateista wrote:Kao sto sam vec najavio, otvaram novu temu za ljubitelje Staza. :)

Mislim da ce se mnogi sloziti, neki su to vec i sami pomenuli, da razne vrste koje se pojavljuju u Zvjezdanim Stazama u stvari predstavljaju neki od naroda na zemlji, iskarikirano prikazani, naravno iz ugla amerikanaca i samog idejnog tvorca staza.

Dajem svoju kratku listu ko bi koga mogao predstavljati, a vi je dopunite ili dajte svoju ako se ne slazete sa necim.

Ljudi - Amerikanci (ne slazem se sa ovim, ali definitivno federaciju predstavljaju kao ameriku)
Klingonci - Arapi, bliski istok
Vulkanci - Stari kinezi
Romulani - Japanci (fizicki slicni kinezima ali sa velikim razlikama u mentalitetu)
Kardasijanci - Nacisticka Njemacka
Ferengiji - Jevreji

Ne mogu da skontam koga su predstavili kao Ruse.
Ljudi , to se slažem.

Kligonci su definitivno sve u suprotnosti sa Arapima. Prvo od vjerovanja. Kligonci vjeruju da su njihovi ratnici u prošlosti pobili sve bogove jer su im bogovi radili više štete nego koristi. Šta su jadni Arapi prema Kligoncima.
Kligonce bih usporedio sa Spartancima. Ratnici duhom i tjelom.

Vulkanci, pa hm to je rasa filozofa i logičara. Neznam, malo je takvih naroda na zemlji, zapravo in niti nema.

Kardasijanci, ratoborni, totalitarno društvo. Može Nacistička Njemačka ili Sovjetski savez. KGB, Gestapo=Opsidijanski red.
Može ih se čak i usporediti sa današnjom sjevernom Korejom.

Ferengiji definitivno Židovi :D

Romulanci, neznam točno, ako su Vulkanci Stari Kinezi kako ti kažeš, onda su Romulanci ova nova Komunistička Kina.

Tako bi ih ja podijelio
Enterprise88

#88 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Enterprise88 »

legendo_moja wrote:Ovo ostalo - hajde nekako, ali kako ratoborni klingonci mogu predstavljati jadne smiješne arape? Prije me podsjećaju na srednjovjekovne japance - društvena struktura klanovi, čast, ratobornost...
Obiteljski klanovi, to se slažem, samuraji i to .
DS9

#89 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by DS9 »

Po mom misljenju, ST treba posmatrati u kontekstu vremena u kojem su serije snimane.
Citala sam da je u TOS-u Federacija simbolizirala SAD (naravno, kao i kroz sve ostale serijale), a Klingonci su predstavljali SSSR.
Mislim da se svim rasama ne moze pripisati zemaljska nacionalnost, i da to nije bio ni cilj serije, ali neke paralele sa desavanjima u proteklih 40-ak godina se mogu povuci.
janje_

#90 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by janje_ »

s obzirom da je serija nastala u americi, meni je najinteresantnije kako je u federaciji sve uredjeno.. nema novca kao plateznog sredstva. svi nesto radi, ali za zajednicki dobrobit. medjusobno si poklanjaju stvari i sl..

elem, perfektan komunizam..
Prpa.ba

#91 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Prpa.ba »

Kardasijanci mi vise lice na Izraelce. (Bajoranci- Palestinci) :mrgreen:

Dominij je nekakva Antifederacija... ono u sta se Federacija moze pretvoriti ako krene putem fasizma i totalitarizma.
Ateista

#92 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

janje_ wrote:s obzirom da je serija nastala u americi, meni je najinteresantnije kako je u federaciji sve uredjeno.. nema novca kao plateznog sredstva. svi nesto radi, ali za zajednicki dobrobit. medjusobno si poklanjaju stvari i sl..

elem, perfektan komunizam..
To sam i ja pokusao reci, samo na drugoj temi, hajd da sad ne skrecemo. :thumbup:
Ateista

#93 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

legendo_moja wrote:Ovo ostalo - hajde nekako, ali kako ratoborni klingonci mogu predstavljati jadne smiješne arape? Prije me podsjećaju na srednjovjekovne japance - društvena struktura klanovi, čast, ratobornost...
Moze biti i da su japanci.

Nekako imam utisak da misle na arape, odnosno uopste muslimane zbog zategnutih odnosa izmedju njih i amerikanaca. Imam utisak da ih tako dozivljavaju, kao ratoborne i spremne da se bore za svoju cast. Cinjenca je i da se moze odnositi i na japance.

Sto se spartanaca tice, lici na njih, ali ne vjerujem da su na njih mislili, nije aktuelno.
janje_

#94 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by janje_ »

a borg su isto sto i nekromange, samo sto su i nekromange iz SF.. ;)
Lesli Eldridž

#95 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Lesli Eldridž »

Pa ne predstavljaju vrste baš naraode na Zemlji, ali meni su klingonci najsličniji japancima. Ferengi su trgovci i zato me podsjećaju na jevreje. 8-)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#96 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by pape »

Lesli Eldridž wrote:
hepek071 wrote:hahahhaha dobra fora...nisam nikad razmišljao o ovome al evo moj doprinos

Q = kapital
Meni liči na Reisa Cerića, samo što nije toliki negativac :D
Postovani @LE, .... pokusaj naci neku temu o ef. Reisu Cericu i tamo govori o njemu. Nadam se da se razumijemo.
Lesli Eldridž

#97 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Lesli Eldridž »

pape wrote:
Lesli Eldridž wrote:
hepek071 wrote:hahahhaha dobra fora...nisam nikad razmišljao o ovome al evo moj doprinos

Q = kapital
Meni liči na Reisa Cerića, samo što nije toliki negativac :D
Postovani @LE, .... pokusaj naci neku temu o ef. Reisu Cericu i tamo govori o njemu. Nadam se da se razumijemo.
OK pretjerao sam. :sax:
Jazz_Junkie

#98 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Jazz_Junkie »

U prvim Star Trek serijama sa Kirkom su Klingonci predstavljali Ruse, a federacija Amere. To je bilo u doba vrhunca Hladnog rata, no kasnije su te politicke paralele izgubile znacaj, pogotovo u TNG serijalu. Ferengiji definitivno nisu predstavljali Jevreje, a isto tako sumnjam da su Kardasijanci trebali biti sinonim za nacisticku Njemacku.
FAP mashina

#99 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by FAP mashina »

Ferengiji=100% Jevreji latinum i samo latinum :D
chaos158

#100 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by chaos158 »

Ateista wrote:
Enterprise88 wrote:
zalizani wrote:U jednoj od epizoda čini mi se 3 sezona DS9 Sisko i doktor se teleportiraju na Zemlju,medjutim uredjaj za sakrivanje na Defiantu ostavlja neke cestice koje rasture teleportaciju,i oni se pojave u 21 vijeku(godina 2024) kad dole drustvo podjeljeno na truhlo bogate i na stanovnistvo zatvoreno u nekakva "utocista" (jad i bijeda) a nad njima upravlja murija.Neznam neka svako izvlaci zakljucke ali kako vrijeme prolazi,sve vise se sjecam ove epizode.btw epizoda se zove Past Tense 1 i 2

Gledao sam te epizode, i moram reći da je vrlo realan prikaz onoga što će se možda dogoditi u budućnosti.
Cijele Zvjezdane staze su zapravo serija koja iako se osvrće na budućnost jako puno analizira i prošlost i mnoge teme u prošlosti. Jako mnogo rasa u svemiru ima veze s nacijama današnjim na zemlji, također i mnogo situacija u zvjezdanim stazama se mogu povezati sa bliskom zemaljskom prošlosti.
Npr. negdje sam pročitao da su Kardasijanci napravljeni po uzoru na Srbe, s obzirom da se priča o Kardasijancima počela pojvljivati tek negdje 94.god kad su otprilike i izmišljeni. :D
Te epizode govore o 21. vijeku, a ja govorim o drustvenom uredjenju u 24. vijeku, prema prici iz staza, ljudi su napredovali, ja bih to nazvao EVOLUIRALI u drustveni sistem koji ima skoro sve osnovne elemente komunizma.

To da mnoge rase u svemiru imaju veze sa narodima sa zemlje je tacno, bas sam i namjeravao pokrenuti temu o tome, bice ubrzo, da malo raspravljamo ko koga pretstavlja. To da kardasijanci predstavljaju srbe cisto sumnjam, malo koji amerikanac je i cuo za balkan, ali to je naravno tvoja vizija koja jasno pokazuje tvoje opredjeljenje i vjerovatno tvoj nacionalizam. Uostalom, da ne skrecemo, o tome cemo na novoj temi koju cu ubrzo pokrenuti.
Sumnjao ne sumnjao, Wikipedia kaže sljedeće:
The Bajor story arc was originally broadcast around the same time as the Bosnian and Kosovo wars, leading to comparisons at the time of the Cardassians with the Serbs and the Bajorans with the Albanians; in fact, at least some DS9 writers drew inspiration from real-world figures in the 1990s Balkan conflicts.
izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bajor#Homeworld
Post Reply