Enterprise88 wrote:Ateista wrote:Enterprise88 wrote:
To je čista laž da u zvjezdanim stazama rase ne mjenjaju robu za novac. Novac postoji i zove se pozlaćeni Latinum, koriste ga Ferengiji naveliko i cijene ga više od svega, u DS9 je pozlaćeni Latinum jedan od najspominjanijih pojmova.
Malo bolje citaj ono sto sam pisao.
Ne govorim o svim rasama i cijelom svemiru vec o federaciji - ljudima i drugim pripadnicima federacije!
Oni medjusobon ne trguju, samo sa drugim vrstama, sto se podrazumijeva, ali unutrasnje uredjenje je pravi KOMUNIZAM!
Laž, laž i laž. Nije nikakav čist komunizam već više savršeni primjer socijal-demokracije. Federacija ima svog predsjednika koji by the way uopće nemora biti sa zemlje. Jedina je stvar u tome što su ljudi na neki način evoluirali i prestali biti opsjednuti materijalnim.
Ali da je Federacija komunizam je potpuna neistina. Federacija je na neki način utopija, a komunizam nije utopija već pokušaj stvaranja savršenog društva.
Ako ćemo već uzeti neki planet kao primjer komunizma, evo npr. Kardasija. Tamo vlada strahovlada koju provodi vojska, s potpunom cenzurom misli i pisane riječi i svakim zatiranjem slobode govora. Ako pogledaš Opsidijanski red i KGB se ne razlikuju po mnogočemu

Ocigledno je da ne govorimo o istoj stvari. Ne govorim o "tzv komunizmu" koji je bio u rusiji, kini, kod nas, o KGB-u i slicno.
Govorim o samoj ideji komunizma koji kao takav nikad i nigdje nije postojao, a licno ne vjerujem da ce ikad postojati.
Malo se raspitaj o komunizmu pa onda komentarisi, nemoj biti kao amerikaci koji misle da je komunizam ono sto im njihove vlasti govore o komunizmu.
Pravi komunizam, ideja koja nikad nije zazivjela, nema nikakve veze sa kardasijom, sa kontrolom misli, cenzurom i slicno, kao ni sa KGB-om.
To da su ljudi evoluirali i prestali biti opsjednuti materijalnim upravo i jeste jedan od elemenata komunizma, onaj zbog kojeg je i nemoguc.
To sto pretsjednik federacije nije sa zemlje nema nikakve veze, nisam ni rakao da su samo ljudi, ali ne ni cijeli svemir, vec ujedinjena federacija, u koju ne spadaju ni svi ljudi.
Ne znam sta je tvoj problem, zasto toliko mrzis komunizam, iako ocigledno ne znas sta je to?
Molio bih te da se malo raspitas o komunizmu, a onda se vrati i navedi sta se od onoga sto sam naveo ne poklapa?