Raspitivao sam se na Veterini (Ispituju radio-aktivnost hrane), preko jednog prijatelja sa Mašinstva tražio pomoć na PMF-u,....Nemam vremena da okolo hodam i moljakam,...a mislim da je do elektronike iz šezdesetih jer je sve unutra zahrđalo...Neka barem, @kolega iskoristi GM cijev za svoj uređaj što pravi.jedna tamo wrote:e a na pmf imaš laborante koji su jako sposobni za takve stvarčice...
ako ti je stalo da popraviš odeš tamo raspitaš se i vidiš...
Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#76 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
-
maksimaks
#77 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Penkala su kvarcni personalni dozimetri i prilikom pogleda kroz njih se vidi ocitavanja primljenog zracenja na tijelo (zato se i zovu "personalni"). Ovi GM detektori mogu ocitavati u otkucajima po minuti/sekundi, i sve zavisi od kalibracije istih. Kalibracija se vrsi godisnje ili jednom u dvije godine (ovo sve su vam mogli reci "strucnjaci sa PMF-a")...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#78 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Pa i ja to tvrdim (Pogledaj ranije postove), a kada sam otvarao temu GDJE KUPITI GM BROJAČ, mislio sam na uređaje koji bi bili u mogućnosti kontrolisati vodu, zemljište, zrak, hranu,...Na radio-aktivnost.maksimaks wrote:Penkala su kvarcni personalni dozimetri i prilikom pogleda kroz njih se vidi ocitavanja primljenog zracenja na tijelo (zato se i zovu "personalni"). Ovi GM detektori mogu ocitavati u otkucajima po minuti/sekundi, i sve zavisi od kalibracije istih. Kalibracija se vrsi godisnje ili jednom u dvije godine (ovo sve su vam mogli reci "strucnjaci sa PMF-a")...
Vidim ja na ''penkalima'' raznobojni kvarc, valjda se mijenja taj kvarcni pijesak prilikom kalibracije što je nepraktično, a vjerovatno i skupo,...Najbolje je da razveselimo @kolegu da on iskoristi GM cijev za ovo ''pucketalo'' što namjerava praviti (Vidi shemu).
-
maksimaks
#79 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Za kvalitetno i adekvatno kontrolisanje vode, hrane i pica potrebni su mnogo kompleksniji uredjaji, npr. kao sto je na Veterini, s tim sto je sad moguce kupiti i slicne ali prenosne uredjaje (ne ussudjujem se reci koja im je cijena). Po pitanju standardnih GM uredjaja, oni su malo lijeni po pitanju pobude, mogu vrsiti ocitavanje game i bete. Po pitanju alfa zracenja tesko da mogu ista ocitati (alfa prelazi izuzetno kratko rastojanje i kao sto znas i papir ga zaustavlja). Ako se i nadje neki uredjaj, pozeljno bi bilo da ima kalkulaciju impulsa prema nekoj jedinici za mjerenje ambijentalnog zracenja. Na stranicama IAEA (u dokumenitima koji se mugu skinutiu u pdf-u) moze se naci apsoluno sve po ovim pitanjima, vezano za ambijentalno zracenje, koliko određeni materijali mogu da "prirodno" zrace i sl.
-
maksimaks
#80 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
A uredjaj koji ima namjeru da pravi ce da daje samo stanje u impulsima, ukoliko bude imao adekvatan pretvarac i ocitavac (LCD ili analogni). A GM cijev ispravnu moguce je naci na NATO skladistima, s tim sto kao tester bi mu trebao i neki gama izvor, da bi znao da masina radi. Vecina GM detektora koji se kupe imaju ili u sebi, ili na kucistu (futroli uredjaja) testni izvor.
- PipiDugaDevetka
#81 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Hvala @maksimaks na informacijama koje mi govore da nema ništa od ovog GM brojača što ga je @vratnik kupio u NATO otpadu u Njemačkoj. Elektronika iz 65. godine mu je sva zahrđala, te se uređaj treba dezintegrirati, izvaditi GM cijevku, pa @koglega neka se igra ili dograđuje te pretvarače i LCD očitavače....Šta god hoće. Samo bih volio znati kakvi su mu nalazi to što bude kontrolisao kada sve potrebno napravi.
Granice su nam šuplje kao rešeto i svaka šuša može da deponuje šta god hoće....,Svojevremno je neki dr. iz bolnice Koševo rekao da im na kliniku dolaze najteži slučajevi leukemije kod djece iz US-kantona,....Razmišljaj!
Granice su nam šuplje kao rešeto i svaka šuša može da deponuje šta god hoće....,Svojevremno je neki dr. iz bolnice Koševo rekao da im na kliniku dolaze najteži slučajevi leukemije kod djece iz US-kantona,....Razmišljaj!
-
maksimaks
#82 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Za Sarajevo kao Sarajevo, mislim da je pod kontrolom (nema povisenog ambijentalnog zracenja po nekim mojim saznanjima), a sto se tice supljih granica, mislim da bi se za to trebalo pokrenuti da ukljuce urdjaje koje imaju iz Granicne policije i UIO, jer su i jedni i drugi dobili podosta uredjaja u donacijama (saznao iz sredstava javnog informisanja btw.), a zasto ih ne zele drzati ukljucene treba njih pitati... A na temu povisenog ambijentalnog u USK, da bi neko obolio od leukemije treba primiti izuzetno veliku dozu zracenja, a u tom slucaju to bi bile porodice a ne samo djeca. Tako da je moje misljenje da nas je ratna hrana dobro izresetala (sjeti se konzervi iz 50-60-tih godina, a takodjer i lijekova koji su zabranjeni u cijelom svijetu, a kod nas se dijelili sakama...)
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#83 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
@PPD9.62
Meni je jako zao sto ti je ova sprava neuptrebljiva i jako razumijem zasto je ti trebujes. I jamislim da bi trebali uvesti svaki oblik neovisne, gradjanske kontrole svih oblika "zracenja" - pa i ovih radioaktivnih.
Mozda bi trebalo krenuti na nacin da stvorimo neko udruzenje koje bi imalo razradjen model stalnog i sitematicnog djelovanja, pa da ih zajednica opremi sa svim "spravama" - pa i ovoga tipa.
Meni je jako zao sto ti je ova sprava neuptrebljiva i jako razumijem zasto je ti trebujes. I jamislim da bi trebali uvesti svaki oblik neovisne, gradjanske kontrole svih oblika "zracenja" - pa i ovih radioaktivnih.
Mozda bi trebalo krenuti na nacin da stvorimo neko udruzenje koje bi imalo razradjen model stalnog i sitematicnog djelovanja, pa da ih zajednica opremi sa svim "spravama" - pa i ovoga tipa.
- dinaraaa
#84 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Ne bi bilo zgoreg provjeriti kineske petarde na razinu ozračenosti 
- PipiDugaDevetka
#85 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Postoji udruženje, postoji više ekoloških udruženja u Sarajevu čiji je predmet interesovanja, između ostalog, radioaktivnost izazvana ljudskim djelovanjem. Samo se treba uključiti u ta udruženja i djelovati.Toto wrote:@PPD9.62![]()
Mozda bi trebalo krenuti na nacin da stvorimo neko udruzenje koje bi imalo razradjen model stalnog i sitematicnog djelovanja, pa da ih zajednica opremi sa svim "spravama" - pa i ovoga tipa.maximax wrote:Za Sarajevo kao Sarajevo, mislim da je pod kontrolom (nema povisenog ambijentalnog zracenja po nekim mojim saznanjima), a sto se tice supljih granica, mislim da bi se za to trebalo pokrenuti da ukljuce urdjaje koje imaju iz Granicne policije i UIO, jer su i jedni i drugi dobili podosta uredjaja u donacijama (saznao iz sredstava javnog informisanja btw.), a zasto ih ne zele drzati ukljucene treba njih pitati... A na temu povisenog ambijentalnog u USK, da bi neko obolio od leukemije treba primiti izuzetno veliku dozu zracenja, a u tom slucaju to bi bile porodice a ne samo djeca. Tako da je moje misljenje da nas je ratna hrana dobro izresetala (sjeti se konzervi iz 50-60-tih godina, a takodjer i lijekova koji su zabranjeni u cijelom svijetu, a kod nas se dijelili sakama...)
@maximax,
Onaj koji ulazi u BiH sa namjerom da odloži nešto radio-aktivno, sigurno neće na zvanični GP. Granična policija kontroliše prelaze i određeni broj kilometara lijevo-desno i po dubini bh. teritorije i NIŠTA VIŠE.
Prvi put čujem da Granična policija ne koristi donirane uređaje za kontrolu radio-aktivnosti vozila koja ulaze u BiH. Da li im stoje u magacinima ili ''nako'', na stolu u onim kućicama na GP?
Svojevremeno je neki dr. iz UKC Koševo izjavio da im na kliniku dolaze najteži slučajevi leukemije kod djece iz USK. Da smo država ''u normali'', timovi naučnika iz raznih oblasti, pa i stručnjaci iz oblasti neželjene radijacije, bi se okupili oko nekog projekta da se sve to odgonetne. Da dadnu odgovore, šta je uzrok toj pojavi?
Pošto smo država kakva jesmo, preostaje nam samoorganizovanje,...Strah me,...Opšta nesigurnost.
- PipiDugaDevetka
#86 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
A, zato su ove petardetine tako jake da im zvuk prilikom rasprskavanja liči na tenkovse ili minobacačke-60mm granate!dinaraaa wrote:Ne bi bilo zgoreg provjeriti kineske petarde na razinu ozračenosti
DU petarde, made in China!
- dinaraaa
#87 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Danas u Havazu:
Naslov:
Visoka koncentracija uranija i radija nije razlog za paniku
Monitoring u livanjskom rudniku Tušnica rađen po direktivi IAEA je ustanovio:
Prema dobivenim rezultatima u Tušnici je prisutnost radija i uranija 10 puta veća nego u ostalim bh. rudnicima.
Razloga za paniku nema,jer prirodni uranij nije štetan po ljude.
Ipak zbog velikog prisustva radioaktivnih materija u rudniku Tušnica dane posebne preporuke o boravku i broju radnih sati radnika .
Uranij nije radio aktivan , on je malo radioaktivan.
Mahmute našli smo ga , driješi kesu i udri ćifute
Naslov:
Visoka koncentracija uranija i radija nije razlog za paniku
Monitoring u livanjskom rudniku Tušnica rađen po direktivi IAEA je ustanovio:
Prema dobivenim rezultatima u Tušnici je prisutnost radija i uranija 10 puta veća nego u ostalim bh. rudnicima.
Razloga za paniku nema,jer prirodni uranij nije štetan po ljude.
Ipak zbog velikog prisustva radioaktivnih materija u rudniku Tušnica dane posebne preporuke o boravku i broju radnih sati radnika .
Uranij nije radio aktivan , on je malo radioaktivan.
Mahmute našli smo ga , driješi kesu i udri ćifute
- kolega
#88 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
kako stvari sad stoje, šta ste dogovorili, hoćemo li samo detektovati povišenu radijaciju ili ćemo je i mjeriti!? 
-
BajrinNajmladji
- PipiDugaDevetka
#90 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Čekaj do 28. januara i uređaj je tvoj, pa vadi cijev, pravi taj svoj GM bro(i)jač,...Jednom ćemo do pijace na Ciglane, show praviti sa tim tvojim GMB,...Kakva skrivena kamera,...kolega wrote:kako stvari sad stoje, šta ste dogovorili, hoćemo li samo detektovati povišenu radijaciju ili ćemo je i mjeriti!?
- PipiDugaDevetka
#91 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
@vratnik,
Ja sam onaj gajger-milerov bro(i)jač poklonio @kolegi.
@kolega, dojavljuj je li napadao radio-aktivni snijeg?
Ja sam onaj gajger-milerov bro(i)jač poklonio @kolegi.
@kolega, dojavljuj je li napadao radio-aktivni snijeg?
- kolega
#92 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Cepteron je to trebao da mi dobaci u firmu ... čekam još na uređaj pa da vidimo šta imamo (GM Ionku i ostalo ... ako to imamo)

nego, šta ćemo, kako ćemo ga baždariti ... trebo bi mi kakav izvor zračenja (ograničen, ... daleko ići do Japana)
nego, šta ćemo, kako ćemo ga baždariti ... trebo bi mi kakav izvor zračenja (ograničen, ... daleko ići do Japana)
- PipiDugaDevetka
#93 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Imaš li koga na Veterinarskom faxu, tamo rade stručnjaci u vezi sa radio-aktivnošću, a proguglaću, mislim da na državnom nivou ima neka Agencija koja kontroliše izvore jonizirajućeg zračenja.kolega wrote:Cepteron je to trebao da mi dobaci u firmu ... čekam još na uređaj pa da vidimo šta imamo (GM Ionku i ostalo ... ako to imamo)![]()
- kolega
#94 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
pa dobro ba, hoćemo li mi šta mjeriti ili nećemo ... ovo ljeto izgleda i nema snijega pa se svi ušutili
- PapakizSarajeva
#95 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Popravi l' ga Idrize ??? Hoce li ta mjerenja vise ???
- PipiDugaDevetka
#96 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Ukradi negdje onaj radio-aktivni dojavljivač požara.kolega wrote:Cepteron je to trebao da mi dobaci u firmu ... čekam još na uređaj pa da vidimo šta imamo (GM Ionku i ostalo ... ako to imamo)![]()
- PipiDugaDevetka
#97 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?
Evropa |Objavljeno 12.11.2011. u 20:00
Izvor još nije otkriven
Mali nivo radioaktivnog joda širi se cijelom Evropom
Veoma mali nivo radioaktivnog joda - 131 otkriven je u cijeloj Evropi, ali te čestice u atmosferi ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
IAEA je saopćila da prisustvo radioaktivnog elementa nije povezano sa nesrećom u japanskoj nuklearnoj centrali Fukushima, koja se dogodila u martu nakon stravičnog zemljotresa.
Iz NASA-e pak tvrde da su za mali nivo radioaktivnog joda možda odgovorne zvijezde, tačnije njih 2.400, koje su poznate pod imenom Tarantula Nebula, i koje proizvode intenzivno zračenje i uzrokuju snažne vjetrove.
Radioaktivni jod najprije je zabilježen u Češkoj, ali su iz IAEA-e odmah saopćili da čestice nisu opasne po zdravlje ljudi.
Češka agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da izvor zračenja nije u Češkoj i da vjerovatno nije iz nuklearne elektrane.
Radioaktivni jod - 131 otkriven je i u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, u sjevernoj Njemačkoj i Švedskoj.
Zračenje se širi već više od dvije sedmice, ali stručnjaci još uvijek nisu utvrdili izvor. Mogući izvori su medicinske laboratorije, bolnice, pa čak i nuklearne podmornice. Brojni naučnici i fizičari smatraju da je moguće da je do zračenja došlo zbog proizvodnje radioaktivnih lijekova.
Jod-131 u većim dozama je veoma opasan. IZ IAEA-e su saopćili da je vijek trajanja tog radioaktivnog elementa jako kratak, odnosno oko osam dana.
Zvaničnici iz Španije, Rusije, Ukrajine, Finske, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Poljske i Norveške istakli su da nije zabnilježen abnormalan nivo zračenja, prenijele su strane agencije.
(Sarajevo-x.com)
Veoma mali nivo radioaktivnog joda - 131 otkriven je u cijeloj Evropi, ali te čestice u atmosferi ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
IAEA je saopćila da prisustvo radioaktivnog elementa nije povezano sa nesrećom u japanskoj nuklearnoj centrali Fukushima, koja se dogodila u martu nakon stravičnog zemljotresa.
Iz NASA-e pak tvrde da su za mali nivo radioaktivnog joda možda odgovorne zvijezde, tačnije njih 2.400, koje su poznate pod imenom Tarantula Nebula, i koje proizvode intenzivno zračenje i uzrokuju snažne vjetrove.
Radioaktivni jod najprije je zabilježen u Češkoj, ali su iz IAEA-e odmah saopćili da čestice nisu opasne po zdravlje ljudi.
Češka agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da izvor zračenja nije u Češkoj i da vjerovatno nije iz nuklearne elektrane.
Radioaktivni jod - 131 otkriven je i u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, u sjevernoj Njemačkoj i Švedskoj.
Zračenje se širi već više od dvije sedmice, ali stručnjaci još uvijek nisu utvrdili izvor. Mogući izvori su medicinske laboratorije, bolnice, pa čak i nuklearne podmornice. Brojni naučnici i fizičari smatraju da je moguće da je do zračenja došlo zbog proizvodnje radioaktivnih lijekova.
Jod-131 u većim dozama je veoma opasan. IZ IAEA-e su saopćili da je vijek trajanja tog radioaktivnog elementa jako kratak, odnosno oko osam dana.
Zvaničnici iz Španije, Rusije, Ukrajine, Finske, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Poljske i Norveške istakli su da nije zabnilježen abnormalan nivo zračenja, prenijele su strane agencije.
(Sarajevo-x.com)