BH Referendum - Bosanci Narodni i Nacionalni identitet

Post Reply

Da li ste za da se putem referenduma upise u BiH Ustav konstitutivni Bosanskohercegovacki (ili Bosanski) narodni i nacionalni identitet?

Da - obavezno
128
60%
Ne
45
21%
Mozda
5
2%
Nemam pojma
5
2%
A, sta bi se dobilo s´ tim identitetom?
30
14%

Total votes: 213

Fair Life

Post by Fair Life »

mr__bosnjak wrote:Ja sam za to da se uise samo jedan glavni narod a to je Bosnjaci i da toj naciji moze pripadati neko koje je god vjere ali da je Bosnjak.
Bosna i Hercegovina je drzava Bosnjaka isto kao sto je Srbija drzava Srba i svako ko se izjasnjava kao Bosnjak smatra da mu je zemlja BiH i tako bi Bosna bila i domovina Bosnjaka izvan nje koji ne zive u njoj ali je smatraju domovinom a sebe Bosnjacima i jezik Bosnjaka je bosanski tako to bi i bio jezik u BiH. Bosanci je regionani naziv Bosnjaka(ne Sandzaklija) i drugih u Bosni.
Drugi narodi u BiH tu mogu zivjet isto kao i drugi narodi u Srbiji i mogu se izjasnjavat kako hoce ali nemogu imati kroz agresiju stvorene entitete.
Ja mislim da je ovako najbolje.
Aha...

Znaci li to da Sandzaklije nisu Bosnjaci... vec Srbi ?!!
Zrinski

Post by Zrinski »

Neka me netko prosvijetli kako jedan Sandžaklija može biti "bošnjak" a Hrvatima iz BiH se osporava da se izjašnjavaju kao Hrvati i nastoji ih se prisilit da budu "bošnjaci katoličke vjeroispovijesti"??????????????? :shock: :?
MBA

Post by MBA »

mr__bosnjak wrote:Ja sam za to da se uise samo jedan glavni narod a to je Bosnjaci i da toj naciji moze pripadati neko koje je god vjere ali da je Bosnjak.
Bosna i Hercegovina je drzava Bosnjaka isto kao sto je Srbija drzava Srba i svako ko se izjasnjava kao Bosnjak smatra da mu je zemlja BiH i tako bi Bosna bila i domovina Bosnjaka izvan nje koji ne zive u njoj ali je smatraju domovinom a sebe Bosnjacima i jezik Bosnjaka je bosanski tako to bi i bio jezik u BiH. Bosanci je regionani naziv Bosnjaka(ne Sandzaklija) i drugih u Bosni.
Drugi narodi u BiH tu mogu zivjet isto kao i drugi narodi u Srbiji i mogu se izjasnjavat kako hoce ali nemogu imati kroz agresiju stvorene entitete.

Svako ima pravo na svoje misljenje, pogotovo ako je isto prezentirano na civiliziran nacin. U tom kontekstu, moj odgovor bi bio da se sa takvim tvojim razmisljanjem ne slaze prevalentna vecina naroda koji sebe ne nazivaju Bosnjacima, a za sto isti imaju istorijsku i jednostavno-ljudsku osnovu. Posto je BiH zemlja tri konstitutivna naroda, neophodno je utvrditi sta ti svi narodi zele od svoje domovine.
MBA

Post by MBA »

Zrinski wrote:Neka me netko prosvijetli kako jedan Sandžaklija može biti "bošnjak" a Hrvatima iz BiH se osporava da se izjašnjavaju kao Hrvati i nastoji ih se prisilit da budu "bošnjaci katoličke vjeroispovijesti"??????????????? :shock: :?

Zasto traziti prosvijetljenje kroz nepotrebnu retoriku? Kako neko Hrvatima u Mostaru ili Grudama moze zabraniti da budu ono sto jesu, ili, da li isti moraju da bilo sta dokazuju bilo kome?!
Zrinski

Post by Zrinski »

MBA wrote: Zasto traziti prosvijetljenje kroz nepotrebnu retoriku? Kako neko Hrvatima u Mostaru ili Grudama moze zabraniti da budu ono sto jesu, ili, da li isti moraju da bilo sta dokazuju bilo kome?!
Pročitaj malo postove na ovom topiku i na nekim drugim pa ćeš vidjeti zašto pitanje.
MBA

Post by MBA »

Zrinski wrote:
MBA wrote: Zasto traziti prosvijetljenje kroz nepotrebnu retoriku? Kako neko Hrvatima u Mostaru ili Grudama moze zabraniti da budu ono sto jesu, ili, da li isti moraju da bilo sta dokazuju bilo kome?!
Pročitaj malo postove na ovom topiku i na nekim drugim pa ćeš vidjeti zašto pitanje.

Razumijem tvoju poentu, ali ti si sto jesi i ne trebas bilo sta dokazivati. U glavama velikog broja ljudi na ovom forumu prevladava netolerancija i nerazumijevanje. Takve individue jednostavno ne mogu da prihvate slobodu izrazavanja personalnih opredjeljenja. No, to im ne moze pomoci jer, npr., zna se ko vlada Banja Lukom, Sirokim Brijegom, ili Sarajevom.
Smrt fasizmu

#82 BH Referendum

Post by Smrt fasizmu »

:D Pa to je prosto nevjerovatno sta SDA i njene pristalice rade sa Muslimanima u Bosni... Ustavom iz 1974 godine MUslimani su priznati za narod i postali ravnopravni sa druga dva naroda u bivsoj Jugoslaviji, sa Srbima i Hrvatima.. I danas posle fasistickog rata koji su organizovali sljedbenici SDA-SDS-HDZ koalicije i u kome je Alija Izetbegovic NAREDIO da se MUslimani "OD DANAS-PREKO NOCI" vise ne zovu Muslimani nego Bosnjaci, i kada je ponovo zapocela "agonija lutanja i trazenja" korjena ovog naroda, i danas jos uvijek traje...
Svojatanje Bosnjastva je prihvaceno od strane bosanskih seoskih Muslimana u Bosni, dok gradjanski orjentisani Muslimani i Hercegovci nece ni da cuju o ovome "terminu", a da ne govorimo o Srbima i Hrvatima jer oni smatraju da je u pitanju providna podvala koja bi se bukvalno mogla iskazati na sledeci nacin:
ETO VI SRBI IMATE SRBIJU KAO VASU ZEMLJU I ZATO SE ZOVETE SRBI, A VI HRVATI IMATE HRVATSKU KAO VASU ZEMLJU, A MI BOSNJACI IMAMO BOSNU KAO NASU ZEMLJU, PA IDITE VI SRBI I HRVATI U VASE ZEMLJE A NAMA OSTAVITE BOSNU JER JE ONA SAMO NASA ZEMLJA (A I HERCEGOVINU)..
NA OVO NI SRBI NI HRVATI NIKADA NECE PRIZNATI JER JE BOSNA I HERCEGOVINA VIJEKOVIMA BILA I I DALJE CE BITI DRZAVA I SRBA I HRVATA I NA NJU ONI POLAZU AKO NE I VECE HISTORIJSKO PRAVO, A ONO BAR ISTO KAO I MUSLIMANI...
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!!! :D
Novi_Nick

#83 Re: BH Referendum

Post by Novi_Nick »

Smrt fasizmu wrote::D Pa to je prosto nevjerovatno sta SDA i njene pristalice rade sa Muslimanima u Bosni... Ustavom iz 1974 godine MUslimani su priznati za narod i postali ravnopravni sa druga dva naroda u bivsoj Jugoslaviji, sa Srbima i Hrvatima.. I danas posle fasistickog rata koji su organizovali sljedbenici SDA-SDS-HDZ koalicije i u kome je Alija Izetbegovic NAREDIO da se MUslimani "OD DANAS-PREKO NOCI" vise ne zovu Muslimani nego Bosnjaci, i kada je ponovo zapocela "agonija lutanja i trazenja" korjena ovog naroda, i danas jos uvijek traje...
Svojatanje Bosnjastva je prihvaceno od strane bosanskih seoskih Muslimana u Bosni, dok gradjanski orjentisani Muslimani i Hercegovci nece ni da cuju o ovome "terminu", a da ne govorimo o Srbima i Hrvatima jer oni smatraju da je u pitanju providna podvala koja bi se bukvalno mogla iskazati na sledeci nacin:
ETO VI SRBI IMATE SRBIJU KAO VASU ZEMLJU I ZATO SE ZOVETE SRBI, A VI HRVATI IMATE HRVATSKU KAO VASU ZEMLJU, A MI BOSNJACI IMAMO BOSNU KAO NASU ZEMLJU, PA IDITE VI SRBI I HRVATI U VASE ZEMLJE A NAMA OSTAVITE BOSNU JER JE ONA SAMO NASA ZEMLJA (A I HERCEGOVINU)..
NA OVO NI SRBI NI HRVATI NIKADA NECE PRIZNATI JER JE BOSNA I HERCEGOVINA VIJEKOVIMA BILA I I DALJE CE BITI DRZAVA I SRBA I HRVATA I NA NJU ONI POLAZU AKO NE I VECE HISTORIJSKO PRAVO, A ONO BAR ISTO KAO I MUSLIMANI...
"Smrt fasizmu" Budi siguran/sigurna da mi BOSANCI ne lutamo sto se tice Narodnog i Nacionalnog BOSANSKOG (BH) identiteta.

Ti koji lutaju su Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH. I ne samo da lutaju nego i pokusavaju da razbiju BiH na tri drzavice sto im mi Bosanci nikada dozvoliti necemo! :x
Poglavica

Post by Poglavica »

cega se i od koga plasis, koga sabotiras ili koga favorizujes, cuj da se prethodno vidi procenat Bosanaca i Bosanki pa da se zatim upise u Ustav Very Happy ? Opet valjas gluposti Embarassed

U Ustav treba da se upise prvo BH narodni i nacionalni identitet jer Ustav regulise ta pitanja kao i sva druga u politickim i drugim sferama konstrukcije jedne drzave. Tek iza toga kada BH identitet stoji legalno u Ustavu moze se na formularima ili kako ti kazes aplikacijama zaokruzivati taj identitet izmedju svih ostalih pri popisu stanovnistva. Da ima samo jedan (1) pripadnik tog BH identiteta a ima ih vise miliona on mora biti upisan u BH Ustav.

Nas BH identitet mora da stoji na prvom mjestu u BH Ustavu ispred Srpskog, Hrvatskog, Bosnjackog i drugih identiteta.

Pa zar u Ustavu BiH nije il ne postoji Bosanac il Bosanka?

Naravno da bi to bil lipo, nema lipsega. A sta cemo (zbog jednostavnosti) sa Hercegovcima. Dal bi trebalo i ime BiH skratiti? Kakve su tu opcije?
MrSini

Post by MrSini »

Ama ljudi zašto vam je toliko važna nacija ili narodnost? Ne mogu da shvatim da poslije ovog rata još forsirate to pitanje. Sve dok to bude tako i dalje će vas, a bogami i mene zbog takvih kao vi, političari što bi reko narod "jebavat u zdrav mozak". Pustite te se nacija i narodnosti i gledajte ko je kakav čovjek, da se nešto zaradi, da uživate u životu itd. itd.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Poglavica wrote:
cega se i od koga plasis, koga sabotiras ili koga favorizujes, cuj da se prethodno vidi procenat Bosanaca i Bosanki pa da se zatim upise u Ustav Very Happy ? Opet valjas gluposti Embarassed

U Ustav treba da se upise prvo BH narodni i nacionalni identitet jer Ustav regulise ta pitanja kao i sva druga u politickim i drugim sferama konstrukcije jedne drzave. Tek iza toga kada BH identitet stoji legalno u Ustavu moze se na formularima ili kako ti kazes aplikacijama zaokruzivati taj identitet izmedju svih ostalih pri popisu stanovnistva. Da ima samo jedan (1) pripadnik tog BH identiteta a ima ih vise miliona on mora biti upisan u BH Ustav.

Nas BH identitet mora da stoji na prvom mjestu u BH Ustavu ispred Srpskog, Hrvatskog, Bosnjackog i drugih identiteta.

Pa zar u Ustavu BiH nije il ne postoji Bosanac il Bosanka?

Naravno da bi to bil lipo, nema lipsega. A sta cemo (zbog jednostavnosti) sa Hercegovcima. Dal bi trebalo i ime BiH skratiti? Kakve su tu opcije?
U danasnjem Ustavu ne postoji Bosanskohercegovacki (skraceno BH) Narodni i Nacionalni identitet jer su ga ukinuli troglavi Bosnjaci, Srbi i Hrvati da bi lakse dohakali hiljadugodisnjoj nepodjeljenoj drzavi BiH. :x
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

MrSini wrote:Ama ljudi zašto vam je toliko važna nacija ili narodnost? Ne mogu da shvatim da poslije ovog rata još forsirate to pitanje. Sve dok to bude tako i dalje će vas, a bogami i mene zbog takvih kao vi, političari što bi reko narod "jebavat u zdrav mozak". Pustite te se nacija i narodnosti i gledajte ko je kakav čovjek, da se nešto zaradi, da uživate u životu itd. itd.
Da nije potreban Narodni i Nacionalni identitet u jednoj drzavi (protiv koga si ti :x ?) nebi ga imala nijedna drzava svijeta. Medjutim slucaj je kolega obratan, sve drzave svijeta ga imaju. Ako nemas Narodnog i Nacionalnog identiteta automatski nemas ni drzave, valjda si toliko naucio u zivotu! :shock:
MrSini

Post by MrSini »

Ako nemas Narodnog i Nacionalnog identiteta automatski nemas ni drzave, valjda si toliko naucio u zivotu
Sve je to O.K. ali ovo kod nas je pretjerano. Evo ja se od ovih preseravanja oko nacionalnosti počeo izjašnjavati kao Marsovac (ozbiljno), a pošto sam nacionalna manjina kao Marsovac možda dobijem mjesto u parlamentu i počnem tražit zaštitu nacinalnog interesa, raspravljat o potrebi povećanja plaća parlamentaraca :x , a vas potpucavat da i dalje raspravljate o nacijama dok vam ja trošim pare od poreza.
MrSini

Post by MrSini »

Zaboravih na ovo:
protiv koga si ti
Sam protiv svih. :x
automatski nemas ni drzave,
A jest nam i sila od države. :x
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

MrSini wrote:
Ako nemas Narodnog i Nacionalnog identiteta automatski nemas ni drzave, valjda si toliko naucio u zivotu
Sve je to O.K. ali ovo kod nas je pretjerano. Evo ja se od ovih preseravanja oko nacionalnosti počeo izjašnjavati kao Marsovac (ozbiljno), a pošto sam nacionalna manjina kao Marsovac možda dobijem mjesto u parlamentu i počnem tražit zaštitu nacinalnog interesa, raspravljat o potrebi povećanja plaća parlamentaraca :x , a vas potpucavat da i dalje raspravljate o nacijama dok vam ja trošim pare od poreza.
Srbima u Srbiji, Hrvatima u Hrvatskoj i Bosnjacima u tkz. Bosnjakistanu objasni da im nije potreban Narodni i Nacionalni identitet za kojeg se oni citavo vrijeme i bore, (zbog toga rat je i startovan za otimanje BiH teritorija). Oni dobro znaju i dobro su upoznati sa tom materijom da su ti identiteti temelj da bi oni imali svoje drzave i prosirili se na tudje preko istih. Kao sto vidis preko svojih Narodnih i Nacionalnih identiteta su okupirali i BiH i nas Bosance. :x
danas

Post by danas »

MrSini wrote:
pa bice da se izjasnjavas kao marsovac, jer si se pronasao u svim silnim nacionalnim opcijama koje nam se nude... ja vidis necu da sam marsovka, hocu da sam bosanka -- identitet koji su mi srbi, hrvati i bosnjaci oteli, jer sam drzavljanin drzave u kojoj ce izgleda prije zivjeti marsovci negoli bosanci... :wink:
SD-6

#92 Re: BH Referendum

Post by SD-6 »

Smrt fasizmu wrote::D Pa to je prosto nevjerovatno sta SDA i njene pristalice rade sa Muslimanima u Bosni... Ustavom iz 1974 godine MUslimani su priznati za narod i postali ravnopravni sa druga dva naroda u bivsoj Jugoslaviji, sa Srbima i Hrvatima.. I danas posle fasistickog rata koji su organizovali sljedbenici SDA-SDS-HDZ koalicije i u kome je Alija Izetbegovic NAREDIO da se MUslimani "OD DANAS-PREKO NOCI" vise ne zovu Muslimani nego Bosnjaci, i kada je ponovo zapocela "agonija lutanja i trazenja" korjena ovog naroda, i danas jos uvijek traje...
:lol: :lol: :lol: vise govana na jednom mjesto jos niko nije istreso :wink: iako sam ovakve teme ostavljao drugima,sebe sam uvjek stavljao u poziciju zajebanta,ta mi je najdraza :D nazalost silom prilika :oops: (jer vecina iz prvog saffa banovana, jer su znali vise od njih/moderatora,a to ih cini nesigurnim,slucaj violentjack,a ima ih jos)
dakle...tvoja tvrdnja da su bosnjaci(tacnije alija) preko noci nadjenuli ime bosnjaci,besmislica...koja nipodopstava historijske fakte,i to iz razlicitih izvora tj strana...a sta onda tek o sada vec antologijskoj gluposti da su termin"bosnjaci" prihvatio samo seoski puk dok su uvU "podvalu"( a jedini si ti koji ovdje podvaljuje)...da li ti tvrdis da je Muhamed Filipovic seljak?ili mozda Adili zulfikarpasic,ovaj prvio je ustavari i bio inicijator povratka gotovo milenijum starog imena bosnjaci/bosnjani...koje kako i sam Filip. trvrdi nam je otrgnula srpsko-hrvatska propaganda ,cije su vlade finansirale to odrodjivanje,u ime srba zaduzen je bio Teofil petranovic,dok u ime hrvta tu misionarsku ulogu su uzeli braca Radic...filipovic tvrdi da su svi ljudi do vec pomenutog trenutka trenutka bili _Bosnnjaci(naravno u pocetku su bili bosnjani/bogumili,heretici dakle,protiv kojeih je papa u dva navrata slao krizare ratove 1235,i 1358g.zbog sirenja hereze,krivovjerja i jer nisu prihvatali katolicanstvo odnosno katolicku crkvumnegoo su ostali vjerni Bosanskoj crkvi s dualistickim ucenjima,odnosno bogumilskim,tj. manihejskim ,po Maniheju iz Perzije koji je bio sljedbenik ucenja perzijskog proroka Zaratustre a koji je bio glavni uzor zacetnicima ranog bogumilstva iz Bugarske,koje je krasnije kroz dekade Bosanska Crkva se udaljava od bogumilskog ucenja,i cak odbacuje osnovno dualno verovanje o postojanju 2 Boga;uzroke dobra i uzroke zla) odnoisno modernizovala ih ,,kao i unekim drugim sljedbenicima bogumilstva kao sto su katari tj.talijani koji su prihvatili bogumilstvo i albignezi francuzi a svi su su se razlikovali odnosno udaljavali na svoj nacin)kroz srednjovjekovnu Bih i kroz doba Osmanskog carstva sve dok nas uvijek dobronamjerni susjedine saletise sredinom 19 vijeka koji su u u obloiku vec pomenutih aktera unijeli virus hrvatstva i srpstva menju Bosnjake pravoslavec i bosnjake.hrvate,koji su se sve do sredino,m 19 vijeka izjasnjavali kao BOSNJACI-PRAVOSLAVI I BOSNJACI.KATOLICI,ali su pod vec pomenutim propagandnim pritiscima iz Srbije ,koja se u tim trenucima osamostaljuje od slabe turske vlasti i s druge strane usljed autonomije hrvatske unutar Austro-Ugarske...nazalost kazem zbog vjerske povezanosti bosanski katolici i pravoslaci odbacuju bosnjastvo iako su i oni dio te etnogeneze...
...dakle g.smrtni fasisto(zar nisu djela boljsevika fasisticka?!)pored gomile historijskih fakata(od kojih je danas golim okom najvidljiviji u vidu50000. stecaka ispod kojih pise izmedju ostalog"Bosnjanin",a koo potvrdsa da Bosnjani tj.najraniji bogumili nisu bili krscani kako se najcesce podmece jeste da su se stecci zasuti na raznim lokacijama,livadama,brezuljcima,sumama sto je protivno tadasnjoj katolickoj crkkvi koja je koristila zajednicka grobita za sve svoje sljedbenike,a u skladu s dualistickim/bogumilskim /manihejskim ucenjima koje je njegovala Crkva bosanska...samo bogumilske crkve takav nacin sahranjivanj s,atraju zakonitim po svohjim vjerovanjima a odbacuju obicja katolicke i pravoslavne crkebve o zajednickim grebljima o svetosti
crkvenog pokopa i obicaja,uz napomenu da su tek neki koji su presli na krescanstvo prihvatali katolicke propise ukopavanja,a oni njih spada mizeran broj
...da li ti mozda znaciti nesto ako kazem da je Ilija garasanin u svom cuveniom nacertaniju spominje termin "Bosnjak"??gdje on stanovnike bosne naziva bosnjacimas bez obzira na vjersku pripadnost jasno ih razlikujuc od srba u srbiji ,kada kaze ovako:"ako Bosnjaci ovo ne bi primili to bi otuda sigurno znacilo raskomadanje srba na provincijelna mala knjazevstva"...gdje on dalje poziva da se Bosnjaci i ostali slaveni preobrate,i gdje kaze da ce nekoliko Bosnjaka,mladjih , iz srpske sluzbe koji ce raditi na tom zadatku
ili ti ne znaci nista ni fra ivan jukic koji takodjer koristu termin "Bosnjak"..o frtrima se inace ima pogresna slika,oni su sirili katolicanstvo ali ne hrvatstvo
ili pak nekih drugih naucnika i uglednih povjesnicara koji su konstatovali da su Bosnjaci autohtoni narod...naravno imao bih jos mnogo toga iznijeti ali nemam kad....odoh spavat
P.S.vidim da si pojaco dozu,da si snizio za par oktava ton,drago mi je da su ti potrefili dijagnozu i u skladu s njom da trosis odredjenu terapiju,mnogo srece u lijecenju g."babba" :wink: (orginalni nick)
P.P.Sjerujem da ima mnogo i gramatickih i tipkarskih gresaka,ovo pisem na brzinu,nemam kad editovat
SD-6

Post by SD-6 »

Fair Life wrote:
Aha...

bosnjaci iz jugoistocnog sandzaka su ilirskog porijekla,za razliku od bosnjaka iz BiH koji su slavenskog...nemam kad detaljnije historijski fakat :wink: :skoljka:
SD-6

Post by SD-6 »

johoooj jesam ono zbrko gore :-) ,neke recenice su cak nedovrsene,sataras...ali je sustina bitna :evil:
MBA

#95 Re: BH Referendum

Post by MBA »

SD-6 wrote:
:lol: :lol: :lol: vise govana na jednom mjesto jos niko nije istreso :wink: iako sam ovakve teme ostavljao drugima,sebe sam uvjek stavljao u poziciju zajebanta,ta mi je najdraza :D nazalost silom prilika :oops: (jer vecina iz prvog saffa banovana, jer su znali vise od njih/moderatora,a to ih cini nesigurnim,slucaj violentjack,a ima ih jos)
dakle...tvoja tvrdnja da su bosnjaci(tacnije alija) preko noci nadjenuli ime bosnjaci,besmislica...koja nipodopstava historijske fakte,i to iz razlicitih izvora tj strana...a sta onda tek o sada vec antologijskoj gluposti da su termin"bosnjaci" prihvatio samo seoski puk dok su uvU "podvalu"( a jedini si ti koji ovdje podvaljuje)...da li ti tvrdis da je Muhamed Filipovic seljak?ili mozda Adili zulfikarpasic,ovaj prvio je ustavari i bio inicijator povratka gotovo milenijum starog imena bosnjaci/bosnjani...koje kako i sam Filip. trvrdi nam je otrgnula srpsko-hrvatska propaganda ,cije su vlade finansirale to odrodjivanje,u ime srba zaduzen je bio Teofil petranovic,dok u ime hrvta tu misionarsku ulogu su uzeli braca Radic...filipovic tvrdi da su svi ljudi do vec pomenutog trenutka trenutka bili _Bosnnjaci(naravno u pocetku su bili bosnjani/bogumili,heretici dakle,protiv kojeih je papa u dva navrata slao krizare ratove 1235,i 1358g.zbog sirenja hereze,krivovjerja i jer nisu prihvatali katolicanstvo odnosno katolicku crkvumnegoo su ostali vjerni Bosanskoj crkvi s dualistickim ucenjima,odnosno bogumilskim,tj. manihejskim ,po Maniheju iz Perzije koji je bio sljedbenik ucenja perzijskog proroka Zaratustre a koji je bio glavni uzor zacetnicima ranog bogumilstva iz Bugarske,koje je krasnije kroz dekade Bosanska Crkva se udaljava od bogumilskog ucenja,i cak odbacuje osnovno dualno verovanje o postojanju 2 Boga;uzroke dobra i uzroke zla) odnoisno modernizovala ih ,,kao i unekim drugim sljedbenicima bogumilstva kao sto su katari tj.talijani koji su prihvatili bogumilstvo i albignezi francuzi a svi su su se razlikovali odnosno udaljavali na svoj nacin)kroz srednjovjekovnu Bih i kroz doba Osmanskog carstva sve dok nas uvijek dobronamjerni susjedine saletise sredinom 19 vijeka koji su u u obloiku vec pomenutih aktera unijeli virus hrvatstva i srpstva menju Bosnjake pravoslavec i bosnjake.hrvate,koji su se sve do sredino,m 19 vijeka izjasnjavali kao BOSNJACI-PRAVOSLAVI I BOSNJACI.KATOLICI,ali su pod vec pomenutim propagandnim pritiscima iz Srbije ,koja se u tim trenucima osamostaljuje od slabe turske vlasti i s druge strane usljed autonomije hrvatske unutar Austro-Ugarske...nazalost kazem zbog vjerske povezanosti bosanski katolici i pravoslaci odbacuju bosnjastvo iako su i oni dio te etnogeneze...
...dakle g.smrtni fasisto(zar nisu djela boljsevika fasisticka?!)pored gomile historijskih fakata(od kojih je danas golim okom najvidljiviji u vidu50000. stecaka ispod kojih pise izmedju ostalog"Bosnjanin",a koo potvrdsa da Bosnjani tj.najraniji bogumili nisu bili krscani kako se najcesce podmece jeste da su se stecci zasuti na raznim lokacijama,livadama,brezuljcima,sumama sto je protivno tadasnjoj katolickoj crkkvi koja je koristila zajednicka grobita za sve svoje sljedbenike,a u skladu s dualistickim/bogumilskim /manihejskim ucenjima koje je njegovala Crkva bosanska...samo bogumilske crkve takav nacin sahranjivanj s,atraju zakonitim po svohjim vjerovanjima a odbacuju obicja katolicke i pravoslavne crkebve o zajednickim grebljima o svetosti
crkvenog pokopa i obicaja,uz napomenu da su tek neki koji su presli na krescanstvo prihvatali katolicke propise ukopavanja,a oni njih spada mizeran broj
...da li ti mozda znaciti nesto ako kazem da je Ilija garasanin u svom cuveniom nacertaniju spominje termin "Bosnjak"??gdje on stanovnike bosne naziva bosnjacimas bez obzira na vjersku pripadnost jasno ih razlikujuc od srba u srbiji ,kada kaze ovako:"ako Bosnjaci ovo ne bi primili to bi otuda sigurno znacilo raskomadanje srba na provincijelna mala knjazevstva"...gdje on dalje poziva da se Bosnjaci i ostali slaveni preobrate,i gdje kaze da ce nekoliko Bosnjaka,mladjih , iz srpske sluzbe koji ce raditi na tom zadatku
ili ti ne znaci nista ni fra ivan jukic koji takodjer koristu termin "Bosnjak"..o frtrima se inace ima pogresna slika,oni su sirili katolicanstvo ali ne hrvatstvo
ili pak nekih drugih naucnika i uglednih povjesnicara koji su konstatovali da su Bosnjaci autohtoni narod...naravno imao bih jos mnogo toga iznijeti ali nemam kad....odoh spavat
P.S.vidim da si pojaco dozu,da si snizio za par oktava ton,drago mi je da su ti potrefili dijagnozu i u skladu s njom da trosis odredjenu terapiju,mnogo srece u lijecenju g."babba" :wink: (orginalni nick)
P.P.Sjerujem da ima mnogo i gramatickih i tipkarskih gresaka,ovo pisem na brzinu,nemam kad editovat

Bosna je imala svoj identitet do dolaska Turaka na njene prostore. U to vrijeme, naziv "Bosnjak" nije niti mogao prouzrocavati kontroverze. No, sa islamizacijom domicilnih etnickih faktora, danas se suocavamo sa jednom ultimativnom kontroverzom--zloupotreba imena Bosnjak. Bosanska tragedija je suvise komplicirana da bi se neko uopste i nasalio pa stavio sve ljude pod jedan etnicki kisobran, a da ne izazove bijes drugih. To nije moglo proci ni u bivsoj Jugoslaviji. Uostalom, neka neko navede gdje se kroz istoriju narodi Bosne zvanicno nazivaju Bosnjacima.
Novi_Nick

#96 Re: BH Referendum

Post by Novi_Nick »

SD-6 wrote:
:zzzz: SD-6, udrobio si dosta tacnih historijskih fakata kao i dosta laznih!
Lazni fakti su: ako se danasnji BH Narod zvao Bosnjani onda se ne mogu u isto vrijeme zvati i Bosnjaci. To su dva razlicita termina. Ispravan termin je Bosanskohercegovacki Narod i Nacija (skraceno BH ili BOSANCI razlicitih religija) sto po historijskim podatcima sto po samom nazivu danasnje drzave Bosne i Hercegovine. Ranije kroz historiju je drzava imala samo naziv Bosna i njen se Narod i Nacija zvala BOSANCI. Danasnja drzava se ne zove Bosnjakistan nego Bosna i Hercegovina. To su fakta. Osim BH Naroda i Nacije u BiH zive i pripadnici drugih manjinskih Naroda kao sto su Srbi, Hrvati, Jevreji i drugi.

Nemas nikakvog dobrog razloga za tvoje argumente mjesati neke politicare ili osobe kao primjer Filipovica, Zulfikarpasica i sl. koji su zbog svojih licnih interesa bili u stanju napisati ili reci bilo sta a sto normalno ne odgovara istini. To su bile klasicne komunjare. O njihovom poznavanju historijskih fakata nebih ni pisao sta znaju a sta ne znaju, sta je tacno a sta ne. Skole su zavrsili u komunistickim vremenima i naucili ono sto su ih njihovi komunisticki profesori ucili. Sam Zulfikarpasic je nudio pred sami rat '92 Srbima BiH na tanjiru ako se nevaram sa pregovorima u Beogradu. Sam Alija Izetbegovic je sam izjavio da je poturica i da ima srpsko porijeklo. Filipovic ja mislim da nezna ni sam sta je i ko je itd.
Znaci ovi likovi nebi mogli bas biti relevantni faktori kada je historija BiH i njenog BH Naroda i Nacije u pitanju. Ti likovi su znali odlicno sta rade kada su preko noci bez ikakvog demokratskog referenduma o izjasnjavanju gradjana o Narodnom i Nacionalnom identitetu na svoju ruku uvalili gradjanima BiH naziv umjesto BH Narod i Nacija (Bosanci) slozili im ime Bosnjaci. Ti isti su dobro znali ako se BH gradjanima uvali ime Bosnjaci da je otvoren put u kombinaciji sa Srbima i Hrvatima za teritorijalnu podijelu BiH na tri dijela sto je i uradjeno kao sto danas vidimo i u praksi na terenu. Na taj nacin je i ukinuto ime Republika BiH i stvorena dva a na terenu tri entiteta koje bi trebali po njihovoj koncepciji kada za to dodje vrijeme postati i tri samostalne drzavice. Jedini koji im stoje na putu za realizaciju tog njihovog plana su BOSANCI ili Bosanskohercegovacki (BH) Narod i Nacija jer oni su jedini koji ne pristaju na teritorijalnu podijelu BiH i sl.

Toliko o nekim faktima koje navodis!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

SD-6 wrote:
Fair Life wrote:
Aha...

bosnjaci iz jugoistocnog sandzaka su ilirskog porijekla,za razliku od bosnjaka iz BiH koji su slavenskog...nemam kad detaljnije historijski fakat :wink: :skoljka:
I ovdje isto lupas svasta. Ti si nauku iz geneze vrlo jednostavno podijelio kako ti smatras da je tacno a ne sta geneza kao nauka kaze o ovome iz domena Naroda i Nacija i njihovog porjekla. Nauka Geneza ti kaze da je BH Narod i Nacija sastavljen iz kobinacija razlicitih geneza i pripadnika iz etnickig grupa: Ilira, Slavena, Germana itd. Ista je stvar vjerovatno i sa gradjanima iz Sandzaka i njihove geneze. Ti si to od "oka" amaterski izvagao kako tebi odgovara kao da smo na pijaci i kupujemo i prodajemo paprike te komentarisao u stilu kao ovi su Ilirskog a ovi Slavenskog prijekla i sl sto je normalno stroga laz, neznanje i valjanje gluposti. Ih "jarane" kada bi to sve tako jednostavno bilo kako ti kazes. :shock:
praznina

Post by praznina »

Bumerang wrote:
kame wrote:Moje misljenje je da to ne bi trebalo unijeti u Ustav.

Za pocetak bi bilo sasvim dovoljno omoguciti svima da se izjasnjavaju onako kako zele.

Mislim da to sada nije slucaj. Sjecam se kad sam jednom bio prinudjen da se izjasnim. Nije postojala mogucnost izbora.

Nesto slicno ali u mnogo gorem obliku desavalo se i ranije.

Mislim da ljudima treba omoguciti da se izjasne kako zele a da na aplikaciji na kojoj se trazi nacionalna pripadnost napisu ono sto oni jesu tj. kakvima se osjecaju.

Ako neko zeli da napise Bosanac/Bosanka to je njegovo/njeno pravo koje bi moralo biti zagarantovano

Ali ipak ne treba dramatizovati. Danas se ljudi makar mogu buniti da nemaju svoja prava. Nekoc se za rijec islo u zatvor. A za recenicu na Goli Otok.

I neka neko kaze da su komunisticki vlastodrsci bili anacionalni.

Ne, bili su to nacionalisti teske kategorije.

Prevashodno cetnici, da budem precizniji.
Kame,
Bosanskohercegovacki konstitutivni narodni i nacionalni identitet se mora prvo upisati u BH Ustav da bi bio legalan i transparentan. A da bi bio legalan mora se verifikovati u BH parlamentu. Da bi ga ovi danasnji politicari stavili na dnevni red i verifikovali mora se izvrsiti pritisak na iste. Da bi se izvrsio pritisak na politicare da poduzmu nesto je jedna od metoda Referendum. Kada se upise u Ustav tek onda se radi aplikacija o kojoj pises kada se vrsi popis stanovnistva u BH specijalno za te namjere i u toj aplikaciji ili formularu treba da stoji izmedju svih ostalih identitata i Bosanskohercegovacki ili krace pisano Bosanski. Kada prodju sve ove gore navedene procedure i BH identitet bude ustavno legalan mi pripadnici tog BH identiteta mozemo na formularu zaokruziti svoj narodni i nacionalni identitet.

Po medjunarodnim i drugim standardima kao i ljudskim pravima svakom se BH gradjaninu mora dati slobodno pravo da se izjasnjava za onu opciju narodnih i nacionalnih identiteta za koje osjeca ili zeli da pripada. Da bi se ispostovalo to demokratsko pravo svakog gradjanina svi navedeni narodi i nacije u BH moraju biti upisani u BH Ustav tako da svaki gradjanin na popisu moze da zaokruzi svoj identitet.

Bosanskohercegovacki ili krace pisano Bosanski

Nema ništa kraće ili duže jer Hercegovina nije neka oblast u Bosni. Kada ćete to već jednom shvatiti? To bi isto bilo kao kada bi zbog "kraćeg" naziva Trinidad i Tobago izbacio iz svog naziva Tobago jer je kraće.

Hercegovci se ipak donekle razlikuju od Bosanaca.

Što se tiče ovog ustava na sajtu CIA FactBook za BiH stoji:

Nationality: Bosnian Herzegovinian

Ethnic groups: Boshniaks, Serbs, Croats

Languages: Bosnian, Serbian, Croatian

još bi dodao religion groups: Muslims, Catholics, Eastern Orthodox Christians, Atheists, other

Potpis:

Hercegovac
SD-6

Post by SD-6 »

a k-k.khmmm...pa da pocnem :D
prije svega ocigledno je da si pobrko neke moje namjere,kada spominjem filipovica i adila to je smjesteno u kontekstu price da su oni bili inicijatori(zajedno s aljom,ali njih dvojica su bili glavni) ideje da se vrati izvorni termin "bosnjak"na kojeimaju tj.imamo potpuno opravdano hiljadugodisnje historijsko pravo,i njh dvojicu povlacim kao odgovor ovom papku-boljseviku koji rece da je to alijino maslo,da se ukine dotadasnji termin"muslimani",i da se nadjene novi,preko noci kako rece,ne znajuci jadnik da historiaj bosne i samog termina "bosnjak" seze u neka davna vremena o kojima on uopste nije sposoban napraviti skicu u glavi,ali da pustim dsad njega,jer je banalan,mizeran ,s providnim i meni znanim motivima...bas kao sto su mi poznati i motivi tunje i adila za povratka naziva "bosnjak"(od temina bosnjanin iz srednjovjekovne bosne)koji dakle jezickom evolucijok modernizovan pod terminom "bosnjaci",bas kao sto je i slucaj sa srbima(izvorno "srblji) ili hrvatima(horvat) ili albancima(albagnezi),a s ciljem otklanjanja konfuzija i smutnji kod onih koji to sve posmatraju sa strane;i koji cuju za naziv"bosanski muslimani" koji implicira da seradi o odredjenoj vjerskojjednicu a ne o potpuno razvijenoj imilenijum staroj i nacionalnosti na koju imamo pravo bas kao i dtruge juznoslavenske nacije..
i njih dvojicu povlacim kao nasu stranu u tim odnosima historijskih vrednovanja i prepucvanja i u nekim slucajevima podmecanja (zna se od koga)da bi kasnije naveo i i Drugu stranu,sastavljenu od uglednih hisstorijskih licnosti ili bar uglednih faktoru u procesu kreiranja historije i koji svi odreda barataju terminom"bosnjak" ili u ranijim slucajevima,tj.srednjovjekovne bosne terminom"bosnjani",poput ilije garasanina,fra ivana jukica,historicara franje rackog ,bozidara petranovica ,pa caki samog vuka karadzica koji u jednom pismu jeroneju kopitaru iz 1832 pise o situaciji u bosni i srbiji i kaze "u srbji sve po stare,a sultan bosnjake pokori sam"ovo je orginalni citat,ili pak dubrovacka povelja u kojo stjepan-drugi kotromanic kaze:"ako koji dubrovcanin ima koju pravdu na bosnjaninu da ga privede pred bana,takodjer orginalni citat)...kada navodim da su te termine gorepomenuti koristili to znaci su oni (sto je dokazano)pod tim terminiom bosnjanin/bosnjak podrazumijevali sve njene stanovnike bez obzira na vjersku pripadnost tj katolicku,pravoslavnu,hereticku...ali iamjuci u vidu da su vecina bosnjana/bosnjaka u pocetku bili heretici da bi tek u zadnjim fazama srednjovjekovne bosne pojedin pripadnic Crkve bosanske konvertirali na krscanstvo,uglavnom prisilnim putem,pod pritiskom katolicke odnosno pravoslavne crkve...ne treba zaboraviti fakat da je papa inocije-treci nakon pismene obavijesti koju je dobio od zetskog-kneza posao pismo i uputu ugarskom kralju Emeriku(1200g.)de povedeski rat protiv heretka,zbog sirenja hereze i neposlusnosti...medjutim taj misionarski pohod je prolongiran nakon sto mudri ban kulin salje pismo papi obavjestavajuci ga da su oni spremni da prime katolicanstvo i da im posalje izaslanika koji ce ih uvesti u pitanje vjere,i tako i bia dolaskom Ivana kzamerisa koji je vec imao slicna iskustva s katarnima i patarenima u italiji i francuskoj...u suprotnom provela bi se pocetna inicijativa...medjutim Ban Kulin potpisuje ugovor o abjuraciji(1203g.na Bilinom polju u zenici)tj. o odbacivanja dualistickih uvjerenja...ali u praksi se taj ugovor uopste ne primijenju ,prihvatanje katolicanstva je bio samo takticki potez,jer se na sve nacine sabotira potpisani ugovor i nastavlja po starom vjerovanju,ali tajno
poslije bana kulina dolazi njegov rodjak ban ninoslav koji odbacuje katolicanstvo (koje je bio primio) i vraca se heretickim ucenjima,pa ih caki i siri(kao npr.na slavoniju)...tada Papa konacno nalaze svoj raniji naum i pokrece krizarski rat/1235-38/s samo jednim ciljem a to je istrebljenje heretika...takodjer da napmenem da je u odbranu od krizara stao i vladar i vlastela i Crkva bosanska i seljaci,dakle jedinstven otpor
...kada kazem da us heretici prisilnim putem primali pravoslavlje i katolicizam navescu primjer Podrinja kada Pravoslavna crkva prisilnim putem utjeriva heretike u pravoslavlje,za razliku od podrucja Huma(danasnja Hercegovina) gdje je taj postupak isao mirnim putem i postepeno,ovaj prvi primjer je sprovodila i Katolicka crkva na podrucju Krajine i Dalmacije(koja je vecim djelom pripadala bosni za vrijeme kotromanica-drugog
ako i dalje ne vjerujes u pojam "bosnjanin" ili Bosnjak kao naciju(bez obzira na anticki backgraundo kojem ima vrlo malo hstografskih fakata,vecinom se radi o pretpostavkama baziranim na lingvisticjkim komparacijama,period dakle prije Avara tj.7-og vijeka i sami period invazije avara zajedno sa slavenima i bugarma iz azije,uz napomenu da su slaveni bili potcinjeni avarima, i da su im avari omugucili da nasele to podrucje zapadnog balkana u kojem su zivilo nesto ilirsko.romanskog plemena,koji se poslije slaviniziraju i asimilirau i stapaju)
mozda bih i sam imao problema oko prihvatanja etnogeneze bosnjaka kao i samog termina "bosnjani/bosnjaci da i sami npr.velikosrbi ne uptrebljavaju iste termine(kao ovaj Vuk.K. i ideolog Velike Srbije I. Garasanin...pa valjda bi oni negirali,nijekali,svojatali ili razvodnjavali te fakte a ne koristili ih u svom rijecniku(a valjda vuk zna oko tih rijeci :D )
nazalost nesto poslije njih propagandna masinerija je ipak uspjela...vezujuci i uvezujuci bosnjake.katolike i bosnjake pravoslavce u svoje nacionalne torove,za koje oih jedino veze vjerska pripadnost,a vjere nije temelj imena nacije,nazalos braca radic i i teofil.p su uspjeli uz pomoc svoji mreza
zakljucak(ljudi ne spavajte :oops: ,evo privodim kraju :D
bosnjaci su autohtoni narod sa milenijumskim kulturno-politickim i nacionalnim kontinuitetom koji su se kroz razna historijska previranja jedan veoma dig period odupirali pritiscima sa istoka i zapada...al nazalost nisu u tome uspjeli do kraja rimo.katolicka crkva i pravoslavno.srpska a poslije i osmaanlije su razjedinile zauvijek bosnjacki puk...a ono bosnjaci heretici koji su se najduze drzalu su i danas na putu srpskoj hegemoniji kao sto su bili smetnja od samog svog nastanla kroz razlicite istorijske faze(nebosanske crkve,osmanlije,kraljevina SHS,komunisti kao i prdratni period koji je ranih devedesetih poveo i konacni krizarski pohod s ciljem istrebjenja bosnjaka(jer ih nisu uspjeli negirati,zatratati kao naciju,bas kao kao sto nisu uspjeli negirati bosanski jezik.zabranje 1907g.)bas kao sto se rdilo u ranom 12-vijeku protiv heretika.bosnjana i to u dva navrata 1235-38 i 1358g)dakle ovaj zadnji rat je bio samo jos jedan krizarski put,neuspjesan,ali ne znaci i zadnji,ko zaboravlja historiju prisiljen je na njeno ponavljanje :oops:
dakle zrz nasih svih tagedija,tj.kotrijen istih se nalazi u Vatikana,po planu iz 1200g. :oops:
samo nek' mi jos neko kaze"dobronamjerni vatikan" i "dobar je papa" :D ,bilo koji...sve je to privid :oops: ...bice ovdje jos posla :-) proces "zavrsavanja istorije" i " konacna rijesenja" jos nije sproveden..veli nam Dobrica Cosic...
aaaaaaa kicma mi puca :-) :-) izvinite na smetnji :D ..bio je to kratki kurs historije...ja sam zavrsio s ovom temom
interwal

Post by interwal »

Novi_Nick wrote: Posto BiH treba da je demokratska drzava po evropskim i svjetskim standardima ja bih predlozio ovo:
Sto se tice nas Bosanaca ja predlazem i preferiram da se nas narodni i nacionalni identitet upise u Ustav kao BH = Bosanskohercegovacki ili Bosanski (Bosanci). Zatim bih isao korak dalje pa da se u Ustav upise apsolutno svaki identitet koji postoji u BiH.

Znaci da u Ustavu stoje napisani svi identiteti sami za sebe kao npr:
Bosanci
Hercegovci (zato da se nebi ljutili i rekli da im neko ukida ili svojata identitet)
Bosnjaci
Srbi
Hrvati
Jevreji
Albanci
Romi
Nijemci
Italijani
......itd

Na ovaj nacin izbjegli bi sve moguce konflikte svojatanja identiteta i niko se nebi ljutio i rekao da je zapostavljen.

E sada kada dodje do popisa stanovnistva bi na formularima stajali svi identiteti sa BH prostora gdje bi se svaki gradjanin nasao i zaokruzio svoj identitet. Na osnovu popisa bi lijepo vidjeli koliko gradjana pripada kojem identitetu.

Mislim da bi ovo bilo odlicno, realno i korektno rjesenje za sve Bh gradjane :)
Vjerujem da je iz najboljih namjera, ali ovo je izuzetno loše riješenje ovog problema. Pored toga što je gotovo nemoguće (i izuzetno skupo) za izvesti, ovakvo nešto bi napravilo ogroman haos. Upisom u ustav svi ovi narodi dobijau mogućnost da postanu građani BiH, a valjda ne moram objašnjavati šta to znači.
Druga greška je da uvrštavaš regionalne (Bosanac, Hercegovac) i religijske (Jevrej) pripadnosti među narodne. Kako bi se po ovom izjasnio Jevrej koji ima Njemačko državljanstvo a živi u Mostaru?

That said, iako sam svjestan činjenice da se još dugo ništa neće promjeniti, jedino kako ova država može ličiti na nešto je da se ustanovi pojam BH nacije. Kada (i ako) se naši izabrani odluče na ovakvo riješenje, otvaraju se 2 dominantne opcije:

1. Riješenje ala Švicarska i ex. Jugoslavija

2. Riješenje (nazovimo ga) BH lonac

Prvo riješenje nameće BiH kao federaciju 3 nacije od koje zajedno formuliraju BH državu tj. njene državljane. OVako postavljenje stvari onda mogu ići u 2 smjera: postepeno stapanje u BH naciju (nešto slično Jugoslovenima u exYu). Počelo bi sa 0.5%, nastavilo sa 3-5% i na kraju (nakon nekog vremena, zavisno od ostalih faktora) se ustalilo na 40%. Drugi smjer vodi ka totalnom razdvajanju (od čega ni sada nismo daleko)

Drugo rješenje zahtijeva PUNO dobre volje sa sve tri strane, savršeno mirnu situaciju, garantiranu budućnost i zelenu granu. Ovo riješenje se sastoji od toga da postoji samo BH nacija čiji će jedini konstutitivni narod biti Bosanci i Hercegovci. Svi oni koji nisu Bosanci i Hercegovci bili bi nacionalne manjine (Hrvati, Srbi, Njemci itd.).
Ovakvo riješenje zahtijeva da (današnji) bh Hrvati postanu Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti, bh Srbi postanu Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti, Bošnjaci - Bos&Herc. musllimanske vjeroispovjesti itd.

Malo slikovitije prikazano:

Ante iz Ljubuškog (stari i stara iz BiH, on se rodio u BiH, ima raspelo iznad kreveta) = Bosanac i Hercegovac katoličke vjeroispovjesti

Mirko iz Neuma (stari i stara iz BiH, on se rodio u BiH, nema raspelo iznad kreveta) = Bosanac i Hercegovac ateista

Franjo iz Mostara (stari i stara iz HR, on se rodio u HR) = Hrvat

Joe iz Bostona (stari i stara iz USA, on se rodio u USA) = Amerikanac

Dakle ovo su osnove, ugrubo kako bi to trebalo biti. Ovdje bh Srbi i Hrvati trebaju da prihvate da oni nisu doselili na ove prostore iz Srbije/Hrvatske, već ovdje žive godinama i samim tim su postali Bosanci i Hercegovci, sa određenim minornim razlikama poput govora, izgovora, vjeroispovjesti, kulturnih običaja koji su vezani najčešće za mikro regiju kojoj pripadaju.
Post Reply