1.80KM - 1L Mlijeka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Op3r4t0r

#76 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Op3r4t0r »

Neko toliko spominje taj zenicki jogurt, meni vala nije cemu, pola zivota provedenih u zenici i nikad se nisam navikao na njega, nekako mi gorak, meni je dobar onaj sarajmilk, cini mi se da se tako zove :)
BarbaDue

#77 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

sahan wrote: Eh eto ispade Mig je gigant pa moze a Zenička mljekara ne može. Meni su ove price "kupujmo domace" postale toliko pateticne da vise i ne obracam paznju na njih, na koncu zasto bi kupovao domace samo zato sto je nesto proizvedeno u BiH!? Ako se domaci mljekari nisu u stanju organizirati i ponuditi kvalitetno i domace ili se izboriti kod drzave za svoja prava ja trebam placati skuplje, malo morgen. Jos uvijek kupujem domace ali na kraju ce cijena odluciti. Sto se tice nasih "biznismena" cast izuzetcima ali vecina bi ih u zeljela da se zabrani uvoz pa da fakat placamo 5 km litar mijeka jos da stojimo u redovima.
Da ti živiš u uređenoj zemlji ne bi ovako govorio, u stvari ne bi imao potrebu da ovako govoris. Zasto?
U Kraljevini Norveskoj (nadam se da znas kakva je to stabilna zemlja),
u nekoj od njihovih prosjecnih prodajnih centara i prodavnica ne mozes naci, lupam sad,
omekšivaća 15 vrsta kao kod nas, nego eventualno 3-4 domaca i jedan strani...
Na takav nacin zasticuju domaci proizvod i jacaju drzavu.
HomeArt

#78 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by HomeArt »

BarbaDue wrote:
sahan wrote: Eh eto ispade Mig je gigant pa moze a Zenička mljekara ne može. Meni su ove price "kupujmo domace" postale toliko pateticne da vise i ne obracam paznju na njih, na koncu zasto bi kupovao domace samo zato sto je nesto proizvedeno u BiH!? Ako se domaci mljekari nisu u stanju organizirati i ponuditi kvalitetno i domace ili se izboriti kod drzave za svoja prava ja trebam placati skuplje, malo morgen. Jos uvijek kupujem domace ali na kraju ce cijena odluciti. Sto se tice nasih "biznismena" cast izuzetcima ali vecina bi ih u zeljela da se zabrani uvoz pa da fakat placamo 5 km litar mijeka jos da stojimo u redovima.
Da ti živiš u uređenoj zemlji ne bi ovako govorio, u stvari ne bi imao potrebu da ovako govoris. Zasto?
u nekoj od njihovih prosjecnih prodajnih centara i prodavnica ne mozes naci, lupam sad,
Nemam pojma za Norvesku ali znam da na slobodnom trzistu nema zabrane uvoza da bi domaci proizvod prodavao pod svaku cijenu. Ima kontrola uvoza ali to je nesto sasvim drugo. Ne kupuju Hrvati dorinu zato sto je domaca nego zato sto je dobra nemojte da se zavaravamo vecina ovih domacih "kvalitetnih" se nigdje nebi mogla prodati jer niko ziv ne garantuje sta je unutra i to je veliki problem. Sto se mene tice kupovina domaceg pod svaku cijenu nece nikome nista dobro donijeti. Ja se opet nikako ne mogu odvici da ne kupujem domace samo budimo realni vecina ih na ulaganje u marketing i dizajn gleda kao ne nepotreban trosak. Uglavnom se zadovoljavaju na prodaji u svojoj "mahali" nisu skoro nikako povezani medjusobno kako bi jedinstveni izasli pred vladu sa svojim problemima i onda im akcije "kupujmo domace" super dodju, proda se sta bilo.
I jos nesto vezano za mijeko. Bila je jedna od onih poljprivrednih emisije nedjeljom u kojoj je bio prilog o domacim mljekarama. Mene je sokirao podatak da kad se skupe svi kapaciteti nasih mljekara one ne mogu proizvesti dovoljno mlijeka za nase potrebe a kamoli da izvoze, tako da se mora jos uvijek uvoziti. Prica o izvozu mijeka kod nas je bezveze mljekari se trebaju potruditi da prodaju u BiH.
holowey

#79 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by holowey »

paral0c0 wrote:Meni Milkos zakon, imaju definitivno najbolju ambalazu!
najvise je zdraaavoooo kad je mlijeko praaaavoooooo :thumbup:
Amsterdammer

#80 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Amsterdammer »

U Amsterdamu, gdje sam trenutno sada, mlijeko plaćam u supermarketu Aldi 39 centi, ili 76,05 pf. Kad već govorimo o cijenama, kifle koje u Sarajevu plaćam 1,50 KM (kod nas ih ima u Meggle frižiderima, polugotove) su ovdje 17 centi, što je skoro pet puta jeftinije. Puter je 70 centi... I ostale stvari mnogo jeftinije, obično kad izračunam, duplo potrošim u Sarajevu. Ovdje je skuplje jedino voće.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#81 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 29/01/2009 12:45, edited 1 time in total.
Mahalac

#82 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Mahalac »

sahan wrote:
BarbaDue wrote:
Nemam pojma za Norvesku ali znam da na slobodnom trzistu nema zabrane uvoza da bi domaci proizvod prodavao pod svaku cijenu. Ima kontrola uvoza ali to je nesto sasvim drugo. Ne kupuju Hrvati dorinu zato sto je domaca nego zato sto je dobra nemojte da se zavaravamo vecina ovih domacih "kvalitetnih" se nigdje nebi mogla prodati jer niko ziv ne garantuje sta je unutra i to je veliki problem. Sto se mene tice kupovina domaceg pod svaku cijenu nece nikome nista dobro donijeti. Ja se opet nikako ne mogu odvici da ne kupujem domace samo budimo realni vecina ih na ulaganje u marketing i dizajn gleda kao ne nepotreban trosak. Uglavnom se zadovoljavaju na prodaji u svojoj "mahali" nisu skoro nikako povezani medjusobno kako bi jedinstveni izasli pred vladu sa svojim problemima i onda im akcije "kupujmo domace" super dodju, proda se sta bilo.
I jos nesto vezano za mijeko. Bila je jedna od onih poljprivrednih emisije nedjeljom u kojoj je bio prilog o domacim mljekarama. Mene je sokirao podatak da kad se skupe svi kapaciteti nasih mljekara one ne mogu proizvesti dovoljno mlijeka za nase potrebe a kamoli da izvoze, tako da se mora jos uvijek uvoziti. Prica o izvozu mijeka kod nas je bezveze mljekari se trebaju potruditi da prodaju u BiH.
Bravo sahan upravo na to pokusavam da skrenem paznju a ne na diskusije koje je mlijeko bolje, zenicko ili milkos.
Dokle vise preko nasih ledja sve?
kone

#83 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

Ma bjezi ba,vi ste negdje nagrajisali :D
Dzabe vama pricati.Vi svoje pa svoje i umrijet ce te,a necete shvatiti.Samo vi udrite po dukatu,umjesto po milkosu i ZIM-u...
BarbaDue

#84 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

kone wrote:Ma bjezi ba,vi ste negdje nagrajisali :D
Dzabe vama pricati.Vi svoje pa svoje i umrijet ce te,a necete shvatiti.Samo vi udrite po dukatu,umjesto po milkosu i ZIM-u...
Ni meni to nece nikad biti jasno kako narod nema osjecaja dati 5-10 feninga vise za domaci proizvod, ali bar znas da je to
domaca firma, domaci proizvod i ulozeni novac kad tad ce mu se vratiti. Treba nam malo vise tog patriotskog osjecaja.
kone

#85 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by kone »

BarbaDue wrote:
kone wrote:Ma bjezi ba,vi ste negdje nagrajisali :D
Ni meni to nece nikad biti jasno kako narod nema osjecaja dati 5-10 feninga vise za domaci proizvod, ali bar znas da je to
domaca firma, domaci proizvod i ulozeni novac kad tad ce mu se vratiti. Treba nam malo vise tog patriotskog osjecaja.
Vrlo vjerovatno nije pravi "domacin" pa da ulaze u domace.Vjerovatno su to samo "gosti" ili se osjecaju kao "gosti",pa ulazu novac u "gostujuce firme".Ma strasno da ne moze biti strasnije,ali treba biti ustrajan u svome,pa bice nesto u buducnosti ;-)
teAMICA

#86 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by teAMICA »

hebo ti nas, glup smo narod do bola - ne valjaju nam ceste, nema autoputeva, ne valjaju plate, penzije... Pa kako će valjat kad podržavamo hrvatsku i inu privredu! Uf :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#87 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

slavkoimamodilera wrote:
Her Flick wrote:dukat je kupio inmer ima godina dvije tako dani to nije vise domace :(
Ko kaze? Jel tvornica jos uvijek u BiH? Jesu li radnici u BiH? Da li oni primaju i trose svoje plate u BiH?
Da li se placa porez u BiH? Da li trose BH struju u proizvodnji? Da li trose naftu kupljenu u BiH za kamione?

Na kraju krajeva, da li moze biti potencijal za izvoz kada si u sklopu velikog mljekarskog koncerna (Lactalis)?

Nije ba sve tako crno kad je proizvodnja kod nas u pitanju... ;-) Kupci su ono sto jeste problem...
Citirano sa teme Kupujmo domaće na ovom podforumu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#88 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Truba »

:lol: sva sreća prestadoh piti mlijeko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#89 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

komi wrote::lol: sva sreća prestadoh piti mlijeko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pa, ja....Nije normalno da mladunče sisara pije mlijeko u svojoj 33. godini života,...I to mlijeko od majke drugog sisara-papkara.
Biologija je hemija. Hemija je fizika,....Sve je to dijalektika.
paral0c0

#90 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by paral0c0 »

Proizvode milkosa imas cak i u Makedoniji:

Image
Edinz

#91 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Edinz »

Od kad je ovaj cjenovnik? Ako je svjez onda je kod njih milkos mlijeko jeftinije nego kod nas, njih izgleda ne mogu pljackati.
JThomas

#92 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by JThomas »

al zato u zenici nemaš :lol: :lol:
karanana

#93 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

fino bogami, u makedoniji litar milkosovog mlijeka 1,30 KM a u Sarajevu isti taj litar 1,50 KM. e sad ga necu kupiti pa da mi ga babo muze a ne ona celava lopina koja je prvo unistila milkos pa ga onda za marku kupila.
starii

#94 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by starii »

karanana wrote:fino bogami, u makedoniji litar milkosovog mlijeka 1,30 KM a u Sarajevu isti taj litar 1,50 KM. e sad ga necu kupiti pa da mi ga babo muze a ne ona celava lopina koja je prvo unistila milkos pa ga onda za marku kupila.
nasmija ti mene pravo :D
karanana

#95 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by karanana »

...ali tako ti je.
prije 8-9 godina milkosovo mlijeko je bilo splacina koja se pravila od ostatka mlijeka u prahu od humanitarne pomoci a ovo joj je bio direktor i nista nije radio da popravi kvalitetu svojih proizvoda. i onda je on uletio u privatizaciju, kupio firmu za sitnis i odjednom se kvaliteta poboljsala i milkos je poceo fino raditi, prodavati i izvoziti.
na taj nacin bi i najveca propalica izgledala kao najuspjesniji biznismen.
starii

#96 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by starii »

ma znam sve tuga bih drustva i ekonomije...
ponekad uzmem milkosovo mlijeko al vecinom il tuzlansko ili MIg inmer iz gradacca...
inace kefir koji su pravili prije rata i ovaj sad ni priblizno nisu isti...
Bosanac sa dna kace

#97 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Bosanac sa dna kace »

.....zakonom nam fino uređuju da na selu nećemo moć imat ni kravu ni kozu ni ovcu kako i kad hoćemo..... :run:
BarbaDue

#98 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by BarbaDue »

Bosanac sa dna kace wrote:.....zakonom nam fino uređuju da na selu nećemo moć imat ni kravu ni kozu ni ovcu kako i kad hoćemo..... :run:
kakav je to zakon?
paral0c0

#99 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by paral0c0 »

Ja vazda Milkosovo!

Domace je Domace :bih:

Immer je od Dukata, Dukat je od neke firme iz Francucske.
Meggle je od nijemaca.
Tuzlansko Mlijeko je od Slovenaca.

Milkos je od Sarajlije, plus covjek gradi najlijepsi objekat u Sarajevu: Importane Centar:
http://www.sa-c.info/project/importane-centar/4
Better Man

#100 Re: 1.80KM - 1L Mlijeka

Post by Better Man »

karanana wrote:fino bogami, u makedoniji litar milkosovog mlijeka 1,30 KM a u Sarajevu isti taj litar 1,50 KM. e sad ga necu kupiti pa da mi ga babo muze a ne ona celava lopina koja je prvo unistila milkos pa ga onda za marku kupila.
Evo ti primjer drugi. U Merkatoru kupiš zadnji cd od Jinxa "Na Zapadu" i platiš ga 10 KM. izdavač istog je Slovensko-Hrvatska kompanija Dallas. Isti taj cd češ u Hrvatskoj platiti 30 KM. Ima još dosta primjera gdje su Hrvatski proizvodi jeftiniji kod nas nego u Hrvatskoj.
Post Reply