Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
-
VjecitiStudent
#76 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Za pocetak da kazem, Kacavenda je vjerovatno od svih vjerskih duznosnika iz bivse Yu ponajvise zasluzio da se nadje u Hagu.
Ova tema je sa razlogom izazvala dosta paznje. Medjutim meni dvije stvari praaaavo smrde:
1. Prvo se u Nezavisnim, punih 13 godina nakon zavrsetka rata, javio navodni svjedok koji je ispricao kako je banjalucki efendija Camdzic ni manje ni vise no ratni zlocinac
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... jnika.html
2. Svega cetiri dana poslije, slicna prica u Avazu, samo ovaj put je Kacavenda u ulozi zlocinca
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... -kacavenda
Vi kako hocete, ali meni ovo gore pravo smrdi, tj. da se punih 13 godina nakon rata, pojave dvije ovako senzacionalne price u razmaku od svega pet dana, u dvije novine koje su pod snaznim utjecajem vladajucih stranaka.
Da li je u pripremi neki veci belaj?
Ova tema je sa razlogom izazvala dosta paznje. Medjutim meni dvije stvari praaaavo smrde:
1. Prvo se u Nezavisnim, punih 13 godina nakon zavrsetka rata, javio navodni svjedok koji je ispricao kako je banjalucki efendija Camdzic ni manje ni vise no ratni zlocinac
2. Svega cetiri dana poslije, slicna prica u Avazu, samo ovaj put je Kacavenda u ulozi zlocinca
Vi kako hocete, ali meni ovo gore pravo smrdi, tj. da se punih 13 godina nakon rata, pojave dvije ovako senzacionalne price u razmaku od svega pet dana, u dvije novine koje su pod snaznim utjecajem vladajucih stranaka.
-
sadeta
#77 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
pa mislim stvarnooooo!!!! moderator, halooooo! cuj "neka tebi on dijete siluje"?! WHT?! cita li ovog majmuna iko?Tarik1976 wrote:Ne zagovaram terorizam, nama treba sistem koji će tamaniti Kačavende i ostale životinje što siluju i kolju djecu. Slušaj - neka tebi on dijete siluje i ubije, pa praštaj i vodaj po sudovima i zatvorima (nemaš šanse u BiH). Naš sistem ne kažnjava zločince, već samo žrtve. Narode brani se - uzvraćaj istom mjerom, pa ćemo se i mi braniti kao što se oni sada vade.jel to tebe neko poslao da uzmes "muslimansko" ime pa da malo zagovaras neki terorizam ili nesto slicno? i kakav ti je to odgovor, "hajd da sad mi njega" pa da postanemo gori od njega, jel to rijesenje? lijepo ga brate tuzi, pa u tvorza, pa sudi pa tako dalje...
- yugi
#78 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Trebao bi prije svega poći od činjenice da su svjedočanstva ove vrste izuzetno bolna i traumatična za žrtve koje su prošle kroz sve te torture, i mnoge od tih silovanih žena nikada ne pristaju da svjedoče što ja svakako uvažavam.Treba smoći snage i izaći u javnost sa takvim svjedočenjem i ja se iskreno divim svim tim ženama koje smognu snage da o tome progovore te na taj način dadnu svoj doprinos da se sazna istina o monstruoznim zločinima koji su počinjeni za vrijeme agresije na BiH.VjecitiStudent wrote:Za pocetak da kazem, Kacavenda je vjerovatno od svih vjerskih duznosnika iz bivse Yu ponajvise zasluzio da se nadje u Hagu.
Vi kako hocete, ali meni ovo gore pravo smrdi, tj. da se punih 13 godina nakon rata, pojave dvije ovako senzacionalne price u razmaku od svega pet dana.
Nemoj me pogrešno shvatiti ali bojim se da se takvim pristupom traženja misterije i zakulisnih radnji u nečem što je više nego očigledno, samo pokušava relativizovati zločin te time na neki način omogućiti tim spodobama da izbjegnu zasluženu kaznu!
-
SnezanaM
#79 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Niko od vas nema saosjecanje prema toj jadnoj djevojci, vec i ovu temu koristite za svoja licna i partijska prepucavanja
A ovog vladiku, trebalo je strpati u zatvor i da nije ovo uradio ( LICNO vjerujem da je u stanju uraditi tako nesto)
A ovog vladiku, trebalo je strpati u zatvor i da nije ovo uradio ( LICNO vjerujem da je u stanju uraditi tako nesto)
- bez_ideje
#80 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Citam ovo jutros u avazu.......
Zalosno je sto smo se toliko navikli na prisustvo i autoritet ljudi poput Kacavende da nas vise ni ovakve stvari ne iznenadjuju!
Sta ocekivati od popa koji blagosilja zlocince,ubojice,silovatelje nego da je i sam takav
Treba ovih stvari vise iznositi u javnost ,i ne ostati na ovome
Iskreno se nadam,da ce nakon ovoga biti podignuta neka optuznica i da ce se naci gdje mu je mjesto....u zatvoru (gdje ce ga ako je srece svakodnevno maltretirat ,mada to nije ni u pola od onoga sto je zasluzio )
Zalosno je sto smo se toliko navikli na prisustvo i autoritet ljudi poput Kacavende da nas vise ni ovakve stvari ne iznenadjuju!
Sta ocekivati od popa koji blagosilja zlocince,ubojice,silovatelje nego da je i sam takav
Iskreno se nadam,da ce nakon ovoga biti podignuta neka optuznica i da ce se naci gdje mu je mjesto....u zatvoru (gdje ce ga ako je srece svakodnevno maltretirat ,mada to nije ni u pola od onoga sto je zasluzio )
- Fair Life
#81 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Treba staviti prst na celo... mozda nam se samo kaze.VjecitiStudent wrote:...
- MuaDib
#82 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
To sam upravo i ja htio reči. Iza ovog stoji unaprijed smišljeni plan dizanja nacionalnih tenzija, jer će doći do prudskog čorsokaka.VjecitiStudent wrote:Za pocetak da kazem, Kacavenda je vjerovatno od svih vjerskih duznosnika iz bivse Yu ponajvise zasluzio da se nadje u Hagu.
-
VjecitiStudent
#83 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
A mozda je krajnje vrijeme da se o ovim stvarima pocnu baviti iskljucivo sudovi?yugi wrote:
Trebao bi prije svega poći od činjenice da su svjedočanstva ove vrste izuzetno bolna i traumatična za žrtve koje su prošle kroz sve te torture, i mnoge od tih silovanih žena nikada ne pristaju da svjedoče što ja svakako uvažavam.Treba smoći snage i izaći u javnost sa takvim svjedočenjem i ja se iskreno divim svim tim ženama koje smognu snage da o tome progovore te na taj način dadnu svoj doprinos da se sazna istina o monstruoznim zločinima koji su počinjeni za vrijeme agresije na BiH.
Nemoj me pogrešno shvatiti ali bojim se da se takvim pristupom traženja misterije i zakulisnih radnji u nečem što je više nego očigledno, samo pokušava relativizovati zločin te time na neki način omogućiti tim spodobama da izbjegnu zasluženu kaznu!
U svega nekoliko dana, nakon vrlo neodredjenih napisa u Nezavisnim i Avazu (zasto su 13 godina cekali i jedni i drugi i otkud ovako eksluzivne price u svega pet dana), stvorena je u oba entiteta atmosfera linca prema visokim vjerskim duznosnicima.
Zasto vjerujemo Avazu, a ne vjerujemo Nezavisnim i obratno?
- Soul_Sista
#84 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ako ovo nije provalija, ja bogami drug ne znam sta jedallton wrote:nije se upalo u provaliju kako je jos moglo biti, ali da su nas gurnuli u jamu s pola noge to je tacno, jedva smo iz jame izasli na rub iste a oni gledaju opet da nas gurnu
DRŽAVA: POGLED IZA MASKE
TRI STUBA BOŠNJAČKE MAFIJE
Odbijanjem uspostave pravne države, nečinjenjem i zloupotrebama svog položaja, postavljanjem odanih i kriminogenih elemenata u policijsko-pravosudni sistem, kažnjavanjem policije zbog hapšenja nekolicine nižepozicioniranih uličnih vojnika mafije bliskih bošnjačkim kumovima, neizgradnjom zatvorskih kapaciteta, odbijanjem donošenja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine ili upravo donesenim Zakonom o amnestiji, politička mafija stvara haos u zemlji, brani i oslobađa mafijaške bosove iz svojih redova a ubice i sitne kriminalce drži na ulici, zarad dodatnog utjerivanja straha narodu u kosti
Samir Šestan
Laibach, stožerni stub Neue Slovenishe Kunsta, najznačajniji bend bivše nam države i jedan od najuticajnijih evropskih bendova u posljednjih četvrt stoljeća, poznat po eksperimentiranju zvukom, slikom i porukama, preispitivanju stvarnosti, dovođenju u pitanje tabuiziranih vrijednosti i provociranju malograđanskog morala i mentaliteta ideološkog roblja, ima običaj da koncerte započinje s cinizmom ili sofisticiranim vrijeđanjem sredine u kojoj koncert održava, najčešće isticanjem elemenata totalitarnog, fašisoidnog duha, koji ta sredina uglavnom ne percipira kao takve, nego je uvrijedi ružni odraz u ogledalu, koga postanu svjesni kad ih Laibach prisvoji i predstavi kao svoje. Sam izbor imena (njemačkog naziva za Ljubljanu), ideologizirani poluinteligenti su shvatili kao veličanje nacizma, ne shvatajući da se radi o kritici tadašnjeg komunističkog režima; zagrebački koncert, ranih osamdesetih, donio je, tada blasfemično, naizmjenično puštanje govora Tita i Hitlera; serija koncerata po evropskim gradovima nosila je naziv „Turneja po okupiranoj Evropi“; u Beogradu, prijestonici zločina, koncert (nakon NATO bombardovanja) je započinjao Miloševićevim govorom na Gazimestanu i rečenicom „Braćo Srbi niko ne sme da vas bije“; Koncert u Sarajevu 1995., neposredno po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, iskorišten je za promociju NSK Države – države koja nema svoju teritoriju; američki koncerti su poigravanje sa vrijednostima bušovske Amerike i valom turbo-patriotizma koji ju je zahvatio, ukazivali na povampirenje nacizma, a nedavni (14.11.2008.) banjalučki koncert, započeo je emitovanjem, tada nezvanične a u međuvremenu odlukom Ustavnog suda stavljenje van snage, himne Republike Srpske.
Štaviše, Laibach je zarad banjalučkog gostovanja odustao od koncertnog prezentiranja svog najnovijeg albuma LaiBachKunstDerFuge i vratio se na repertoar prethodnog albuma Volk (koji u samom nazivu krije Laibachovsku poruku – na njemačkom jeziku ta riječ znači narod, a na slovenačkom – vuk!), albuma obrada 13 državnih himni (od njemačke, preko američke, do izraelske), kojima Laibach na sebi svojstven način, šalje poruku da zlo nije u drugima, nego u svima nama, i da mu je jedan od najčešćih pojavnih oblika veličanje (vlastite) nacije, koje se, da bi stvar bila apsurdna (uostalom, zato se Laibach i bavi ovom temom) i dan-danas tretira kao pozitivna vrijednost, a ne prezira vrijedan relikt prošlosti i animalne prirode čovjeka, koja ga vodi ka čaporu. Odnosno, više ili manje nacističkom kolektivu.
Glupost oslobađa ili nije vam to Dino Merlin
Da sofisticirano zajebavanje domaćina, u prijestonici bh. entiteta čija su nacionalna većina i njen politički establišment opsjednuti nacijom i isticanjem (u svakom trenutku i na svakom mjestu) svojih nacionalnih i vjerskih simbola (sve do toga da svaka trafo stanica i svaki traktor imaju svoju krsnu slavu), kojima drugima žele poslati poruku da su nepoželjni, ne prođe kako treba, pobrinuli su se – a ko drugi – bošnjački idioti. Bastion bošnjačkog nacionalizma, primitivizma i kriminala (jer te stvari na ovim prostorima idu ruku pod ruku) – Dnevni avaz - u svom ograničenom, redukcionističkom, primitivnom poimanju stvarnosti, u kome nema mjesta za bilo kakvu složeniju poruku, ironiju, cinizam, konceptualnu umjetnost, koncert Laibacha percipirao je kao da se radi o Dini im Merlinu. I, shodno nacionalističkom svjetonazoru, čije su kulturni međaši Merlin, Tompson i Ceca Ražnjatović, reagovali uvrijeđenošću (u ime bošnjačkog naroda, valjda) što koncert započinje himnom Republike Srpske, a ne Bosne i Hercegovine. Na takav idiotizam (a Avaz se time bavio danima, glumeći Ministarstvo vanjskih poslova i tražeći objašnjenja od Laibacha i njegovih menadžera) ostali su nijemi i u Laibachu (s jedne strane zaprepašteni količinom Avazove gluposti, a s druge, očito, s još uvijek izraženim respektom prema Žrtvi), a i banjalučki organizator koncerta se suzdržao od bilo kakvog komentara, presretan što su Avazovi idioti priču izokrenuli naglavačke, pa je umjesto lupanja po ušima, od svojih nacionalnih lidera, dobio tapšanje po ramenu.
„Glupost oslobađa“ očito je parola pod kojom djeluje omiljeni bošnjački toalet papir, ne ustručavajući se nikad i ni u kakvom kontekstu, pokazati svoju zadrtost, primitivizam, priglupost i konzervatizam. Epizoda s Laibachom bila je „poslastica“ za upućene (i povod za predugačak uvod, koji ste prisiljeni čitati, kao danak autorovim afinitetima iz mladosti) ali svakodnevno djelovanje tog monstruoznog mehanizma, utemeljenog na kriminalu, sklonog nemoralu, iskorištavanju ljudi, profesionalno nedopustivim potezima, ugrožavanju tuđih života, ucjenama i klasičnom reketu, uvredama i egzekucijama protivnika, huškanju vjerskih fanatika, ugrožavanju ljudskih prava manjina... pruža obilje dokaza o štetočinstvu te kriminalne organizacije, koja ima formu dnevne novine.
No, kao što nacistička ikonografija, koju upotrebljavaju, ne znači da su Laibach-ovci nacisti (upravo suprotno, oni nam, stavljajući u takav kontekst stvari koje mi smatramo normalnim - od himni, preko pop hitova, do govora naših vođa ili samog Boga – upozoravaju da nacizam nije pojam iz prošlosti i da se radi o prijetećoj opasnosti, koja izvire iz prirode čovjeka i temelja naše civilizacije) tako ni Avazovo korištenje forme novine, ne znači da Avaz i jeste novina. Ako bismo morali da damo preciznu definiciju, vjerovatno najbliže istini bi bilo da je to – propagandni materijal jedne moćne gangsterske organizacije, tiskan u po zdravlje zajednice opasnom tiražu. U slobodnijoj interpretaciji, to je oružje s kojim se, prislonjenim na naše čelo, Gazda i njegovi mafijaški partneri iz politike, Islamske zajednice, gangsterskog podzemlja i balkanskog kruga bogataša, ruku do lakata uprljanih krvlju nevinih, igraju ruskog ruleta.
U načelu, teško je razlučiti kad Avaz nešto radi iz gluposti, a kad štetu čini svjesno, ali to, zapravo, nije ni bitno. Konačni efekat je imbecilizacija i gansterizacija ovdašnje medijske scene i sistematsko uništavanje budućnosti naroda čijim se zaštitnikom, ta zvijer u medijskom obliku, predstavlja. Silovanje istine, zlostavljanje nedužnih, genocid nad razumom, pojedinačne javne egzekucije najhrabrijih, najvrednijih pojedinaca (i kao kaznena mjera za njihovo djelovanje ali i kao upozorenje ostalima), trgovanje sa zločincima, političko mešetarenje, stvaranje neformalnih centara moći i upravljanje državom pomoću njih, lažno predstavljanje, obmanjivanje, zaglupljivanje i uništavanje bošnjačke javnosti i svođenje naroda na stoku u dobro ograđenom toru, u kome je Avaz vuk, ne u jagnjećoj nego u koži psa čuvara, samo su dio repertoara.
Sve gluposti i zločine te beskrupulozne organizacije, zapravo, nemoguće je pobrojati. Prisjetimo se samo da su upravo oni najodgovorniji za vehabijsko fašističko divljanje ulicama Sarajeva, za teror i stvaranje atmosfere straha, za ugrožavanje prava manjina, za sramoćenje glavnog grada i prikazivanje njegovih stanovnika, u svjetskim medijima, kao netolerantnih, militantnih ludaka. Jer upravo je Avaz bio taj koji je sedmicama huškao javnost i praktično, iz sjene, organizovao pogrom, čije posljedice, samo pukom srećom, nisu bile mnogo strašnije – srećom sadržanom u činjenici da su se na Avazov poziv na linč odazvali samo najcrnji vjerski ekstremisti (jezgro iz koga s pravom i sa strahom možemo očekivati rađanje prvih autentičnih domaćih terorista, jer je već izrodilo par najstrašnijih mirnodopskih ubica), a da su građani Sarajeva, taj Avazov poziv, zapravo, izignorisali.
Prisjetimo se i Avazovog obračunavanja sa glavnim ljudima sarajevskih nezavisnih medija – obračunavanja čiji se primitivizam, amoralnost, niskost, vulgarnost, odvratnost i ekstremna neljudskost mogu porediti samo sa najodvratnijim komadima četničke ratne propagande zločinca Riste Đoge. Od vrijeđanja na bazi fizičkog izgleda, preko staljinističkog konstruisanja monstruoznih optužbi i njihovog širenja i pored dokazanog nepostojanja ikakvog osnova za iste, sve do, i za Avazovu bagru nevjerovatnog, bavljenja moralnim likom majki žrtava svog terora.
Nacija na kreku ili džaba je stoki objašnjavat
Branioci bošnjačkog mafijaškog političko-vjersko-medijsko-nacionalističkog bratstva, od samog početka tragedije, na kritiku te zločinačke organizacije uzvraćaju upiranjem prstiju u njihove srpske i hrvatske pandane, kao da to ikome izašta može biti izgovor. A ponajmanje onima koji te kriminalce i zločince održavaju na vlasti (Ali džaba je stoki objašnjavati da se protiv srpskog nacionalizma ne bori izborom bošnjačkih nacionalista, nego izborom sasvim drugačijeg koncepta vlasti i odnosa prema svijetu. A da izborom bagre, pljačkaša i zločinaca neće naštetiti nikom drugom do sebi).
No, ako je u političkom smislu i moguće praviti neke paralele, u slučaju Avaza bilo kakvo poređenje sa drugim medijima u Bosni i Hercegovini, što u ovom kontekstu znači „srpskim“ i „hrvatskim“ više je nego nategnuto.
Avaz je, naime, mnogo opasniji od svojih uslovnih pandana u RS-u (dok je hrvatske, u ovom kontekstu, besmisleno i pominjati). Kopanja, ta tragedija bosanskog novinarstva i razočarenje onih koji još vjeruju u temeljne ljudske vrijednosti, naime, tek je blaga sjenka Avazovog gazde. Iako mediji u njegovom vlasništvu namaju, praktično, nikakvu alternativu na prostoru na kome djeluju (i pored herojske borbe par pojedinaca iz tamošnjeg pokreta otpora), za razliku od snažne medijske alternative u Federaciji, on je samo sluga režima, poslušna marioneta koja je tek otkrila slasti pljačke pod zaštitom mafije na vlasti, i zadovoljava se glabanjem kostiju, koje mu gazda, zadovoljan njegovim lajanjem i ujedanjem, povremeno baci. Avaz je, međutim, ravnopravan učesnik u mafijaškoj podjeli kolača, jedna od mafijaških familija koje upravljaju ovim dijelom zemlje i koje se neprestano bore za prevlast. Šta više, zbog specifičnosti kojima su izložene druge familije (prije svega one iz političkoga ali dijelom i vjerskog života), Avaz je povremeno u poziciji da utiče na izbor kumova u tim familijama, ili bar da izaziva ili podstiče sukobe unutar njih, što mu daje dodatnu snagu i značaj. Najnovije Avazovo brutalno i bešćutno razračunavanje sa dojučerašnjim favoritom (koji, istini za volju, ništa bolje nije ni zaslužio, da ne kažemo šta prostije) i podržavanje njegovog konkurenta, taj nevjerovatni, iako već nekoliko puta viđeni, avazovski salto mortale, najbolji je pokazetelj trenutnog odnosa moći između političke, vjerske i medijske mafije, kao najznačajnijih segmenata organizacije, koja unutar sebe sadrži i brojne druge podsegmente kao što su građevinska mafija, energetska mafija, sudska mafija, duhanska mafija,... i ulični kriminal, kao zadnja rupa na svirali i tek „izvršioci fizičkih radova“, kad se za njih ukaže potreba.
Zanimljivo je da Avaz svoju poziciju u mafijaškom nadzemlju, u neformalnom koordinacionom tijelu mafijaških familija koje vladaju federalnim dijelom zemlje, duguje isključivo kombinaciji vlastite surovosti (kojom zastrašuje protivnike) i gluposti i kratkovidosti ostalih igrača (koji su fokusirani na međusobne obračune i preživljavanje).
Avaz, zapravo, uopšte nema izvornu snagu, nego snagu i moć u mafijaškoj piramidi crpi iz sukoba ostalih igrača na sceni i njihove nedovoljne snage za samostalnu pobjedu. Avaz je do savršenstva doveo koncept „zavadi pa vladaj“, pri tome stalno mijenjajući partnere i podstičući nestabilnost i sukobe, da ne bi dozvolio ni jednom igraču da ojača toliko da bi mogao da ga ugrozi.
Slično domaćim kvazinacionalistima (svih „boja“), kojima i sam pripada, kojima je tobožnja borba za nacionalne interese najbolja krinka za pljačku tog istog naroda, Avaz može preživjeti samo u atmosferi permanentne nestabilnosti. Onog trenutka kad bi ostali igrači, naime, uspjeli postići konsenzus, dogovoriti se da prvo završe s njim, a onda nastave međusobne obračune, Avaz bi nestao. Ili bi bio sveden na mjeru specijaliziranog lista za mentalno retardirane i nepismene (koji su, doduše, i danas glavnina njegove publike). No, vjerovatnoća da se to desi je vrlo mala jer se političkom scenom kreću kratkovidi moralni kepeci, sjecikese, kokošari i sitni prevaranti, koji su jedni drugima toliko puta lagali i toliko puta jedni druge izdali i prodali, da, jednostavno, i kada bi takvo nešto iskreno željeli, jedni drugima ne bi smjeli vjerovati (zamislite da Tihić, koji je jedva dočekao da Avaz prestane razvaljivati njega i da pređe na Silajdžića, ponudi Silajdžiću da zajednički dohakaju Avazovoj strahovladi, omogućavajući jednostavno primjenu zakona i na njega. A Silajdžić ode Radončiću, otkuca mu Tihića i sklopi novi pakt sa njim). Zato se ta unutarbošnjačka, politička i mafijaška, ravnoteža straha održava, dajući moć Avazu i njegovom Godfatheru.
Kompleksnost mafijaške scene u Federaciji (za razliku od krajnje pojadnostavljene u RS-u, kojom suvereno vlada jedan boss, što je situacija nezabilježena na tim prostorima, od stvaranja te tvorevine utemeljene na zločinu i pljački), u koju su inkorporirani i politika i religija i najuticajniji printani medij, otežava borbu protiv njih. U Italiji je država objavila rat mafiji i obrušila se na nju svom snagom. Ali, u BiH država je u rukama mafije i ako posegne za represivnim mjerama bit će to ne za obračun, nego za odbranu mafije. A protiv građana. Kao što je već, u više navrata, slala specijalce na radnike koji su samo tražili svoja prava. Kao što štiti političke gangstere od naroda koga pljačkaju. Kao što, uostalom, odbijanjem uspostave pravne države, nečinjenjem i zloupotrebama svog položaja, postavljanjem odanih i kriminogenih elemenata u policijsko-pravosudni sistem, kažnjavanjem policije višemjesečnim kašnjenjem plata zbog hapšenja nekolicine nižepozicioniranih uličnih vojnika mafije bliskih bošnjačkim kumovima, neizgradnjom zatvorskih kapaciteta, odbijanjem donošenja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine ili upravo donešenim Zakonom o amnestiji, politička mafija stvara haos u zemlji, brani i oslobađa mafijaške bosove iz svojih redova a ubice i sitne kriminalce drži na ulici, zarad dodatnog utjerivanja straha narodu u kosti.
U čitavoj priči, Avaz, kao i Islamske zajednica imaju izuzetno važnu ulogu. Oni ne samo da bitno (ako ne i presudno) utiču na izbor kuma u partnerskom im političkom ogranku federalne mafije, nego i vrše lobotomiju nad bošnjačkim narodom, ispiru mu mozak i pretvaraju ga u masu zombija, nesposobnu da se bori za svoje interese i bar pokuša nešto promijeniti. Gebelsovski koncept medija kao sredstva za kontrolu mase, kombinovan sa religijskim drogiranjem iste (samo što se ne radi o opijumu, kako je svojevremeno mislio Marks, nego o kreku od koga mozak ostane spržen i koji, kako kaže stručna literatura: „dovodi do kompletnog propadanja osobe u psihičkom i fizičkom smislu, sa upadljivim odsustvom samopoštovanja i samokontrole.“) savršeni su zaštitni mehanizam mafije na vlasti.
To pokazuje i reakcija Sarajlija tokom gasne krize – smrzavanje po stanovima i međusobne tuče oko električnih peći, umjesto da se kolektivno griju na plamenu zapaljenih simbola i imovine mafije koja ih istovremeno maltretira, pljačka i drži kao taoce, ucjenjujući ih, već desetjeće, da će ih, ugroze li joj pozicije, u saradnji sa ogrankom u susjednom entitetu, sve zajedno poslati na klanicu.
P.S. ili djeca su vojska najjača
I da se, na kraju, vratimo na trenutak Laibachu. Ukoliko žele da ostanu dosljedni konceptu provokativnosti i preispitivanju vrijednosti sredine u koju dolaze, sljedeći koncert u Sarajevu počeće s himnom BiH, kako su im i tražili imbecili iz Avaza, ali bez naci-ikonografije (koja bi samo godila domaćim igračima) nego obučeni kao pljačkaši, sa živim zidom od policajaca, vojnika, sudija, birokrata i parlamentaraca i ministara, i s velikim portretima Reisa Cerića, Fahrudina Radonjčića i Bakira Izetbegovića (dotad će nas Silajdžić valjda napustiti) iza sebe, iz profila i anfasa i brojem ispod slike.
A ako već ne žele mijenjati image, onda će biti dovoljno da koncert održe u novoj rezidenciji Reisa Cerića (koja će dotad valjda biti završena) i da uz zvuk ezana, i veliki portret ajatolaha Homeinija, koji bi se u bljeskovima smjenjivao likom Reisa, puste djecu iz obdaništa da, s Avazom u rukama i bedževima bošnjačkih nacionalnih stranaka na prsima, prouče fatihu – nama i Bosni i Hercegovini. Avaz će tad, vjerujem, biti oduševljen. I to u oba slučaja – shvatili išta ili ne shvatili.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 34&t=59125
-
SnezanaM
#85 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
A hiljade drugih silovanih djevojki, jel i to bio neki plan po vama dvojiciMuaDib wrote:To sam upravo i ja htio reči. Iza ovog stoji unaprijed smišljeni plan dizanja nacionalnih tenzija, jer će doći do prudskog čorsokaka.VjecitiStudent wrote:Za pocetak da kazem, Kacavenda je vjerovatno od svih vjerskih duznosnika iz bivse Yu ponajvise zasluzio da se nadje u Hagu.
Kako vas nije stid
- turban
#86 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Iako zaobilazim ovu temu ona me vuce...tesko je napisati nesto sto bi pomoglo bilo kojoj zrtvi.Obicno bjes i bespomocnost uhvati covjeka ...i on ode dalje od sebe.Takav vakat ...pravi ljudi izgovaraju pogresne rjeci...ili obrnuto.Mene je ova tema spucala u sive celije gdje sam svjesno ili nesvjesno pohranijo najstrasnije stvari koje sam prezivio.Ali mrznja koju bi istresao ne bi mi pomogla a ni zrtvi...zlocinac bi to shvatio kao kompliment.Sta uraditi?Kuda cemo stici..kad nismo ni na pocetku?
Zamislite da 50 hiljada silovanih zena pocne javno da govori o tome.Zamislite zene koje su silovane i koje su nekim slucajem ostale zive,zamislite njihov zivot pored njihovih partnera.To je smak svjeta.Pricao sam sa covjekom kome su zenu silovali,vidio sam zene koju su silovane...sve sam to memoriso.Ubi me to.
Zamislite da 50 hiljada silovanih zena pocne javno da govori o tome.Zamislite zene koje su silovane i koje su nekim slucajem ostale zive,zamislite njihov zivot pored njihovih partnera.To je smak svjeta.Pricao sam sa covjekom kome su zenu silovali,vidio sam zene koju su silovane...sve sam to memoriso.Ubi me to.
-
legendo_moja
#87 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ne mogu da vjerujem da neki mogu biti toliko malodušni, pa petljati dnevnopolitičke teme u ovu priču, bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi. Sram vas bilo.
Ono što mene interesuje, i što je bitno u ovoj priči, jeste da li postoji mogućnost pokretanja istrage na osnovu iskaza ove jadne žene?
Ono što mene interesuje, i što je bitno u ovoj priči, jeste da li postoji mogućnost pokretanja istrage na osnovu iskaza ove jadne žene?
- bez_ideje
#88 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ne znaju ili nece da znaju..........zagazaga wrote:u PC se o ovome ništa ne zna a i kad saznaju, reći će da je to propaganda usmjerena protiv......zna se već koga i čegabez_ideje wrote:Citam ovo jutros u avazu.......
Sta ocekivati od popa koji blagosilja zlocince,ubojice,silovatelje nego da je i sam takav![]()
![]()
![]()
"moj je tor bezgresan"
- yugi
#89 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Bojim se da ćemo se u daljnjoj polemici samo vrtiti u krug.Dakle, kada je u pitanju Vasilije Kačavenda o njemu i njegovim zlodjelima već je dosta toga napisano ali ovo je po prvi put da se kroz svjedočanstvo jedne od žrtava sazna da je osim blagosiljanja onih koji su počinili stravične zločine u BiH, dotična spodoba i lično učestvovala u počinjenju zločina.Pitaš zašto baš sada odnosno zašto se toliko čekalo !? Razloge sam pokušao elaborirati u predhodnom postu ali bojim se da ih nisi pažljivo pročitao.Dakle nisu sve žrtve silovanja spremne, iz razumljivih razloga,da svjedoče o iživljavanjima tih monstruma i nekima od tih žrtava treba puno vremena da se odluče na takav korak.Malo je reći da sam razočaran svaki put kada vidim da se ovakve i slične tragične priče koriste u dnevnopolitičke svrhe i mišljenja sam da to prije svega čine oni koji žele amnestirati ratne zločince.To me nekako neodoljivo podsjeća na ono "ma nisam ja lopov nego me oni progone zbog moje nacionalne pripadnosti"VjecitiStudent wrote:
A mozda je krajnje vrijeme da se o ovim stvarima pocnu baviti iskljucivo sudovi?
U svega nekoliko dana, nakon vrlo neodredjenih napisa u Nezavisnim i Avazu (zasto su 13 godina cekali i jedni i drugi i otkud ovako eksluzivne price u svega pet dana), stvorena je u oba entiteta atmosfera linca prema visokim vjerskim duznosnicima.
Zasto vjerujemo Avazu, a ne vjerujemo Nezavisnim i obratno?
Iz pijeteta prema svim žrtvama silovanja pa naravno i prema ovoj djevojci koja je preživjela sve te strahote svi mi moramo dići svoj glas i tražiti od nadležnih institucija da učine sve kako bi se spodobe koje su bile u stanju napraviti tako nešto, nađu tamo gdje im je i mjesto a to je zatvor.
Priča o zakulisnim radnjama samo je bacanje prašine u oči!
- IBM
#90 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Nemojte zaboraviti da je Kacavenda jos izgradio svoju vlastitu rezidenciju na otetom bosnjackom zemljistu.
- cyprus
#91 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Dvoumio sam se dal da se oglasim na ovu temu ovako rano ili ne, al evo ipak...
O Kačavendi mislim sve najgore, ali moram priznat da me ovo ipak iznenadilo. Mada, kad bolje razmislim, šta se sve krilo i krije pod plaštom vjere, nije ni toliko čudo. Ali, teško je naći riječi za opisati nešto ovako gnjusno. Dakle, vjerujem da bi mogla biti istina. Ali...ne mislite da se malo previše zalijećemo na osnovu jednog novinskog članka? Šta ako se uspostavi da ovo ipak nije istina (a moguće je i to)? Ne želim uvrijediti žrtvu ovog neljudskog zločina ako se stvarno zbio, kao ni sve ostale žrtve silovanja, ali ako ovo ispadne novinska patka, mislim da bi došlo blizu ranga "bacanja srpske nejači lavovima". Zato, ja bih radije da sačekam makar još koji članak ili reportažu o ovome, jer ako ostane samo na ovome...sumnjivo će mi bit skroz. Nije ovo mala stvar nikako. Ali i sa i bez ovoga, mislim da Kačavenda itekako treba odgovarati. za svoju ulogu u ratu.
PS Svi koji spominju SDA, SDP, Cerića, Puljića, Bakira itd. na ovoj temi, javno dokazuju da im nije stalo do ovoga o čemu se diskutuje, nego do običnih političkih poena stranaka koje simpatizuju ili čiji su članovi
O Kačavendi mislim sve najgore, ali moram priznat da me ovo ipak iznenadilo. Mada, kad bolje razmislim, šta se sve krilo i krije pod plaštom vjere, nije ni toliko čudo. Ali, teško je naći riječi za opisati nešto ovako gnjusno. Dakle, vjerujem da bi mogla biti istina. Ali...ne mislite da se malo previše zalijećemo na osnovu jednog novinskog članka? Šta ako se uspostavi da ovo ipak nije istina (a moguće je i to)? Ne želim uvrijediti žrtvu ovog neljudskog zločina ako se stvarno zbio, kao ni sve ostale žrtve silovanja, ali ako ovo ispadne novinska patka, mislim da bi došlo blizu ranga "bacanja srpske nejači lavovima". Zato, ja bih radije da sačekam makar još koji članak ili reportažu o ovome, jer ako ostane samo na ovome...sumnjivo će mi bit skroz. Nije ovo mala stvar nikako. Ali i sa i bez ovoga, mislim da Kačavenda itekako treba odgovarati. za svoju ulogu u ratu.
PS Svi koji spominju SDA, SDP, Cerića, Puljića, Bakira itd. na ovoj temi, javno dokazuju da im nije stalo do ovoga o čemu se diskutuje, nego do običnih političkih poena stranaka koje simpatizuju ili čiji su članovi
- turban
#92 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ipak se radi o monstrumu;cyprus wrote:Dvoumio sam se dal da se oglasim na ovu temu ovako rano ili ne, al evo ipak...
Koristeći svoj crkveni autoritet, odmah po dolasku u Bijeljinu, vladika Kačavenda na području svoje eparhije zavodi neobično pravilo - svaki od njegovih sveštenika morao je slati svoju ženu u njegov dvor na rad u trajanju od sedam dana. Javnost je bila šokirana ovakvom odlukom, a pravoslavni sveštenik iz sela Zagoni, Radomir Marković, koji je ujedno i diplomirani pravnik, kada je saznao o kakvoj se "ispomoći" radi, zabranio je svojoj ženi da ode. Zbog odbijanja poslušnosti vladika u Zagone šalje 30 ratnih razbojnika da ga izbace iz kuće. Tom prilikom ranjena je popadija i od dobijenih rana umrla, a pop izbačen na ulicu. Pravoslavni vjernici iz Zagona su protestirajući traktorima i automobilima blokirali Bijeljinu. Uzalud. Vladika je tog dana na večeri ugostio Radovana Karadžića. Da se zna ko je (njegov -op.CL) "bog na zemlji".
-
Ohran
#93 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Bosnjaci nikad ne smiju doci u situaciju da im se ovako nesto moze ponoviti. Ovoj jadnoj djevojci kao ni desetinama hiljada drugih tesko da mozemo pomoci, ali moramo uradite sve sto je u nasoj moci da nam se ovo vise nikad ne ponovi. Imamo kakvu takvu drzavu, nemojmo je davati na dobos, nemojmo se ponovo utapati u lazno bratstvo - jedinstvo, postujmo sebe, iskoristimo zastitne mehanizme da nikad ne budemo u prilici da ovako sta citamo, da ne zavisimo od dobre volje. Ne osudjujmo SVE za ovo sto je napravio ovaj monstrum, ali imajmo u glavi da je 90% njegovih sunarodnika isto kao on. Onih 10% neka me izvinu, ali ja radi njih necu sebe ponovo na panj stavljati. Moramo zivjeti zajedno, posto djelimo istu drzavu, ali mislimo pre svega o sebi. Posle ovoga i mnogo, mnogo slicnih primjera nemam ja pravo vise reci da ne gledam vjeru i naciju, niti bilo ko ima pravo meni osporiti sto me rijec Srbin asocira na 90%-tnog ubicu, silovatelja, gada.
-
alijadzigibau
#94 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Kacavenda gorices ko fitilj u paklu zajedno s miloradom i ostalim halama i septickim jamama zivim i mrtvim koji te cekaju
- s-iou-x
#95 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Mislim da su cetnici u metodama zlocina najveci varvari i zlocinci proslog stoljeca. Tako male smrdljive zivotinje i tako pickasti vojnici da je prosto nevjerovatno kako su uspjeli uraditi sve te gadosti u tako kratkom vremenu. Shvaticemo ovo ako uzmemo u obzir da su cetnici upadali u naseljena mjesta i izivljavali se nad bespomocnim civilima. Zasto civilima? Gdje su nasi vojnici? Oni bi to uradili opet ako im se pruzi prilika, danas su samo presvukli odijela i prave se fini a cetnik je tvor sa 100 lica. San je covjekov najveci neprijatelj, zaborav takode. Za mene onaj ko nije sposoban da se brani nije dostojan ni da postoji i ja to vidim kao zakon prirode. Sa picajzlom nema dogovora nego se ona odstrani na predviden i jedini moguci nacin.
-
mike92
#96 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ja sam jos odavno o tom srbo-cetnickom zlikovcu i bradatom vampiru pravoslavnom duhovnom vodzi pisao na mom Blogu IstocnoOdRajaBosPosavina.de gdje mozete vidjeti noje misljenje koje i sada potvrdzujem Ako postoje stvarni svjedoci i zive zrtve koje je ovaj bradati Vampir silovao a vjerujem da postoje treba mu sto prije presuditi jer takve nije ni grijeh ni steta prije smaknuca unakaziti bacanjem zive sode u oci od strane zrtve da osjeti bar malo patnju prije smaknuca.
A da se mojoj sestri ili majci tako sto dogodilo ja bih nasao nacin da ga maknem
A da se mojoj sestri ili majci tako sto dogodilo ja bih nasao nacin da ga maknem
- Čudna sorta
#97 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Ovdje se većina zgražava nad Kačavendom (i ja sama), ali čitajući tekstove prošlo mi je kroz glavu da je u silovanju, mučenju, ubijanju... ovih djevojaka (povezala sa temom http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=59157) učestvovalo sigurno, osim Kačavende i imenovanih, bar 15-20 vojnika. I pitam se na šta su sve ljudi, koji su možda do rata vodili "normalan" život, na sve spremni, i kakvi monstrumi leže u njima. Šta to rat uradi od ljudi kada su u stanju raditi ovakve strašne stvari. Grozno! 
I da li nakon svega, kraja rata, nastave da žive "normalne" živote, budu uzorne komsije, radnici, muževi, očevi...

I da li nakon svega, kraja rata, nastave da žive "normalne" živote, budu uzorne komsije, radnici, muževi, očevi...
- JWD02
#98 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Nešto mi ovaj tekst ne zvuči vjerodostojno. Znam da je dosta žena silovano, i da je Kačavenda čisto zlo poslato od Kralja Tame, ali Dnevni avaz je često spreman na sve. samo da digne sebi još veći rejting, a i vidio sam u svakom broju ima barem jedna stranica gdje blate Selimoviće, Senada Avdića i Pećanina, i to krajnje poganim jezikom i izmišljaju nekakve priče koje dok preletiš očima vidiš da su lažne, a kamoli kad pročitaš....ovaj tekst mi isto tako izgleda, ali nadam se da se grdno varam...
- turban
#99 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
Nesto mi ovakve izjave poznate...JWD02 wrote:Nešto mi ovaj tekst ne zvuči vjerodostojno. Znam da je dosta žena silovano, i da je Kačavenda čisto zlo poslato od Kralja Tame, ali Dnevni avaz je često spreman na sve. samo da digne sebi još veći rejting, a i vidio sam u svakom broju ima barem jedna stranica gdje blate Selimoviće, Senada Avdića i Pećanina, i to krajnje poganim jezikom i izmišljaju nekakve priče koje dok preletiš očima vidiš da su lažne, a kamoli kad pročitaš....ovaj tekst mi isto tako izgleda, ali nadam se da se grdno varam...
P.S
Suvise je komentarisati ovakve stvari...postedimo sve silovane majke,sestre,zene,DJEVOJCICE,djecu od potezanje sumlje...od pokusaja opravdanja ovog gnusnog zlocina.Dosta i Dosta vise,pisi o zlodjelu ko covjek ili pokri se posranom ponjavom,manje ce da smdi.
- pustopoljina
#100 Re: Šokantno-"Silovao me Vasilije Kačavenda"
silovanje u svim primitivnim sredinama poput balkana spada u rat,zato to nikog ne zanima.to je jedno.
drugo: silovanje-od strane samo JEDNE ljudske kreature zena ne prijavljuje,jer se psiha promijeni,jer je to kompleksno,jer te sramota,jer zelis zaboravti...iako se pokusava reci zenama-da je jedini nacin borbe protiv silovatelja-prijaviti ga...ipak vecina zena to nikad ne ucini.
mislim da ovi (od kojih mi se povraca) koji traze plan,koji pocinju pricati o nekim pedesetim stvarima(FOKUSIRAJTE SE!): sami doprinose tome da kad neka zena-koja je silovana,i procita ovako nesto-da pogne glavu i cuti.
KOME da kaze?! pa na ovoj temi-je izgleda najmanje vazna prica iz prvog posta...cuti se kad je jedna zvijer u pitanju,a koliko se tek cuti kad je kontinuirano silovanje,od strane vise JUNACINA u pitanju?! treba s tim zivjeti...
misevi koji su jaki-kad su u redu za izivljavanje nad nejakim,a kojima u borbi sa ravnopravnim vidis samo ledja.
ako ima nekoga iz srpskog naroda-nekoga,iole moralnog,i ozbiljnog u onom-da je bosna i njihova drzava,da moze i bosna i rs-da priupita vladiku,sta kaze na pisanje iz avaza?
i da kaze-pope-MOZDA si i nevin,ali moramo to istraziti,ne moze meni dijete krstiti djavo...a ti kuci, i u crkvu ne zalazi,dok se istina ne sazna.
ne treba nama nikakav linc,nama treba pravda.
provjeriti u krsnim knjigama datum i ime,provjeriti sve navode...dovoljno je tu podataka,da se ima odakle poceti.
kad jedna zena vidi-da neko cuje njen bol,i da se ide putem da moze podici glavu u ovom drustvu-mozda to uradi i druga,i treca..
ovako,sa ovim SELJACKIM prepucavanjima-samo im pokazujete sa "nase"strane-da nema ko stati iza njih,da ih nije imao ko braniti,ni tada,ni sada i da biste bili isti prema tudjim zenama i djeci...
a srbi koji ovo citaju,i slegnu ramenima,a na rs-temama pricaju o svojim pravima-neka se dobro pogledaju u ogledalo.tako su dobili svoja prava.ili,ako je neutralnije-tako muslimani misle da su srbi dobili rs i svoja prava u njoj.a ako nije istina-pa odlicna prilika da se dokaze "propaganda",dokazite da vasi ocevi i braca nisu bili pi.kice,koji su se izivljavali nad bespomocnim-eto vam prilike.
sve gore napisano-vrijedi i za muslimane i hrvate...za svaki slucaj silovanja...dokazite da ste se borili za multietnicku,gradjansku...bosnu i hercegovinu.
p.s. JWD02-ja se NADAM da si ti u pravu-i da se ova prica nije nikad desila.
drugo: silovanje-od strane samo JEDNE ljudske kreature zena ne prijavljuje,jer se psiha promijeni,jer je to kompleksno,jer te sramota,jer zelis zaboravti...iako se pokusava reci zenama-da je jedini nacin borbe protiv silovatelja-prijaviti ga...ipak vecina zena to nikad ne ucini.
mislim da ovi (od kojih mi se povraca) koji traze plan,koji pocinju pricati o nekim pedesetim stvarima(FOKUSIRAJTE SE!): sami doprinose tome da kad neka zena-koja je silovana,i procita ovako nesto-da pogne glavu i cuti.
KOME da kaze?! pa na ovoj temi-je izgleda najmanje vazna prica iz prvog posta...cuti se kad je jedna zvijer u pitanju,a koliko se tek cuti kad je kontinuirano silovanje,od strane vise JUNACINA u pitanju?! treba s tim zivjeti...
misevi koji su jaki-kad su u redu za izivljavanje nad nejakim,a kojima u borbi sa ravnopravnim vidis samo ledja.
ako ima nekoga iz srpskog naroda-nekoga,iole moralnog,i ozbiljnog u onom-da je bosna i njihova drzava,da moze i bosna i rs-da priupita vladiku,sta kaze na pisanje iz avaza?
i da kaze-pope-MOZDA si i nevin,ali moramo to istraziti,ne moze meni dijete krstiti djavo...a ti kuci, i u crkvu ne zalazi,dok se istina ne sazna.
ne treba nama nikakav linc,nama treba pravda.
provjeriti u krsnim knjigama datum i ime,provjeriti sve navode...dovoljno je tu podataka,da se ima odakle poceti.
kad jedna zena vidi-da neko cuje njen bol,i da se ide putem da moze podici glavu u ovom drustvu-mozda to uradi i druga,i treca..
ovako,sa ovim SELJACKIM prepucavanjima-samo im pokazujete sa "nase"strane-da nema ko stati iza njih,da ih nije imao ko braniti,ni tada,ni sada i da biste bili isti prema tudjim zenama i djeci...
a srbi koji ovo citaju,i slegnu ramenima,a na rs-temama pricaju o svojim pravima-neka se dobro pogledaju u ogledalo.tako su dobili svoja prava.ili,ako je neutralnije-tako muslimani misle da su srbi dobili rs i svoja prava u njoj.a ako nije istina-pa odlicna prilika da se dokaze "propaganda",dokazite da vasi ocevi i braca nisu bili pi.kice,koji su se izivljavali nad bespomocnim-eto vam prilike.
sve gore napisano-vrijedi i za muslimane i hrvate...za svaki slucaj silovanja...dokazite da ste se borili za multietnicku,gradjansku...bosnu i hercegovinu.
p.s. JWD02-ja se NADAM da si ti u pravu-i da se ova prica nije nikad desila.