TURBINA ! HITNO !

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

HAVANA

#76 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by HAVANA »

E jebi ga,otoka je otoka,vazda bila.Zna se sta je otoka.
tempuser

#77 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:
tempuser wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:to su isti kojima je buca potok-otoka :lol: :lol: :lol:
Sve znas, Otoka nije naselje od 2 ulice nego cijeli potez od kruznog toka u BP, preko bazena do 1/2 Cengic Vile 2.
geodetski zavod,opstina novi grad i rtv dom ,su isto na otoci :D
Sto je najtuznije prema novoj sarajevskoj eliti ex Hepok se sad zove TC Otoka, to je isto k'o kad bi za Strojorad napisao da je u Starom Hrasnom, a ne Grbavici 2.
tempuser

#78 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by tempuser »

HAVANA wrote:E jebi ga,otoka je otoka,vazda bila.Zna se sta je otoka.
Haj ti to ovim novim nacrtaj, po njima i muha zivi na Otoci! :lol:
selo_veselo

#79 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by selo_veselo »

Evo da i ja se prikljucim temi i da dam info iz prve ruke za servis iz Uzica...Prije par mjeseci pojavio se problem sa turbinom, pocela je "zvizdati". Po preporuci majstora, i raznoraznih foruma, odlucim se za Uzice. Uradili turbinu, posle dva dana pocela opet zvizdati.... skinem je i posaljem na reklamaciju (autobus iz Lukavice).... dobijam je poslije 3 dana nazad.... poslije ugradnje drugi dan opet pocela "zvizdati"... tako da sam sto se tice Uzica nezadovoljan i nisu mi rijeili problem... pocinjem da sumnjam da li su uopste i zamijenili te lezajeve i sto je trebalo.. i evo odustao sam od dalje raklamacije... na sto mislim da i idu sa ovim "garancijama".... jer pazite sto se tice garancije situacija je sljedeca: oni pokrivaju samo kvarove na turbini, ali ne pokrivaju kvarove koje moze turbo da proizvede, kao i troskove skidanja i montiranja turbine... e sad zamislite vi ste servisirali turbinu i krenete na put autom negdje u npr. u njemacku i crkne vam turbina, povuce ulje i unisti vam motor... garancija pokriva samo kvar turbine, koji u ovom slucaju je najmanji problem, jer su drugi troskovi mnogo veci(remont motora min 1000KM, slepanje ..bog zna koliko para , izgubljeni dani itd itd)... dalje pretpostavimo da vam se to ovo nije desilo , nego da ste se odlucili na reklamaciju kao ja.... troskovi su sljedeci: skidanje i montiranje turbine=80KM+troskovi transporta=40KM+novo ulje i ala filteri=130KM, sto je ukupno=250KM... dakle mene je reklamacija koja je kao uvazena kostala je dodatnih 250 KM(prvi put me kostala reparacija oko 600KM)... i sta sada da radim?? da opet reklamiram ?? ako nisu 2 puta uradili nece sigurno ni treci... tako da drugovi sve to suplja te garancije i sl... sada cu vjerovatno ili kupiti novu turbinu ili cu negdje kod nas opet raditi.... pa sta bude....
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#80 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Slo Burner »

Koje je auto? Sta su rekli da je razlog crkavanja turbine?
muha_sa

#81 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by muha_sa »

selo_veselo wrote:Evo da i ja se prikljucim temi i da dam info iz prve ruke za servis iz Uzica...Prije par mjeseci pojavio se problem sa turbinom, pocela je "zvizdati". Po preporuci majstora, i raznoraznih foruma, odlucim se za Uzice. Uradili turbinu, posle dva dana pocela opet zvizdati.... skinem je i posaljem na reklamaciju (autobus iz Lukavice).... dobijam je poslije 3 dana nazad.... poslije ugradnje drugi dan opet pocela "zvizdati"... tako da sam sto se tice Uzica nezadovoljan i nisu mi rijeili problem... pocinjem da sumnjam da li su uopste i zamijenili te lezajeve i sto je trebalo.. i evo odustao sam od dalje raklamacije... na sto mislim da i idu sa ovim "garancijama".... jer pazite sto se tice garancije situacija je sljedeca: oni pokrivaju samo kvarove na turbini, ali ne pokrivaju kvarove koje moze turbo da proizvede, kao i troskove skidanja i montiranja turbine... e sad zamislite vi ste servisirali turbinu i krenete na put autom negdje u npr. u njemacku i crkne vam turbina, povuce ulje i unisti vam motor... garancija pokriva samo kvar turbine, koji u ovom slucaju je najmanji problem, jer su drugi troskovi mnogo veci(remont motora min 1000KM, slepanje ..bog zna koliko para , izgubljeni dani itd itd)... dalje pretpostavimo da vam se to ovo nije desilo , nego da ste se odlucili na reklamaciju kao ja.... troskovi su sljedeci: skidanje i montiranje turbine=80KM+troskovi transporta=40KM+novo ulje i ala filteri=130KM, sto je ukupno=250KM... dakle mene je reklamacija koja je kao uvazena kostala je dodatnih 250 KM(prvi put me kostala reparacija oko 600KM)... i sta sada da radim?? da opet reklamiram ?? ako nisu 2 puta uradili nece sigurno ni treci... tako da drugovi sve to suplja te garancije i sl... sada cu vjerovatno ili kupiti novu turbinu ili cu negdje kod nas opet raditi.... pa sta bude....
tako vam i treba kad ne vjerujete mojoj malenkosti :-) Gabeljic :thumbup:
ranger

#82 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by ranger »

selo_veselo wrote:Evo da i ja se prikljucim temi i da dam info iz prve ruke za servis iz Uzica...Prije par mjeseci pojavio se problem sa turbinom, pocela je "zvizdati". Po preporuci majstora, i raznoraznih foruma, odlucim se za Uzice. Uradili turbinu, posle dva dana pocela opet zvizdati.... skinem je i posaljem na reklamaciju (autobus iz Lukavice).... dobijam je poslije 3 dana nazad.... poslije ugradnje drugi dan opet pocela "zvizdati"... tako da sam sto se tice Uzica nezadovoljan i nisu mi rijeili problem... pocinjem da sumnjam da li su uopste i zamijenili te lezajeve i sto je trebalo.. i evo odustao sam od dalje raklamacije... na sto mislim da i idu sa ovim "garancijama".... jer pazite sto se tice garancije situacija je sljedeca: oni pokrivaju samo kvarove na turbini, ali ne pokrivaju kvarove koje moze turbo da proizvede, kao i troskove skidanja i montiranja turbine... e sad zamislite vi ste servisirali turbinu i krenete na put autom negdje u npr. u njemacku i crkne vam turbina, povuce ulje i unisti vam motor... garancija pokriva samo kvar turbine, koji u ovom slucaju je najmanji problem, jer su drugi troskovi mnogo veci(remont motora min 1000KM, slepanje ..bog zna koliko para , izgubljeni dani itd itd)... dalje pretpostavimo da vam se to ovo nije desilo , nego da ste se odlucili na reklamaciju kao ja.... troskovi su sljedeci: skidanje i montiranje turbine=80KM+troskovi transporta=40KM+novo ulje i ala filteri=130KM, sto je ukupno=250KM... dakle mene je reklamacija koja je kao uvazena kostala je dodatnih 250 KM(prvi put me kostala reparacija oko 600KM)... i sta sada da radim?? da opet reklamiram ?? ako nisu 2 puta uradili nece sigurno ni treci... tako da drugovi sve to suplja te garancije i sl... sada cu vjerovatno ili kupiti novu turbinu ili cu negdje kod nas opet raditi.... pa sta bude....
ja bih promijenio majstora da sam na tvom mjestu, ali ne za turbine nego ovog vamo sto ti je to ugradjivao sve...
mozda je problem u crijevima za dovod ulja, kod nekih auta imas separatore ulja koji zapuse i jebu turbinu i tome slicno...
nije to bas samo odsarafi turbinu zasarafi novu i sve ok...
moze se naravno desit zajeb i na samoj turbini i eto desio se i ljudi ti uvazili reklamaciju, ali ja bih se zapitao da sam na tvom mjestu dal je stvarno problem u samoj turbini.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#83 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by konektovan »

ranger wrote:
ja bih promijenio majstora da sam na tvom mjestu, ali ne za turbine nego ovog vamo sto ti je to ugradjivao sve...
mozda je problem u crijevima za dovod ulja, kod nekih auta imas separatore ulja koji zapuse i jebu turbinu i tome slicno...
nije to bas samo odsarafi turbinu zasarafi novu i sve ok...
moze se naravno desit zajeb i na samoj turbini i eto desio se i ljudi ti uvazili reklamaciju, ali ja bih se zapitao da sam na tvom mjestu dal je stvarno problem u samoj turbini.
Uz repariranu turbinu se dobije uputstvo, sta treba sve zamijeniti kako bi dobio garanciju na samu turbinu koliko znam?! Prije par godina, bas iz Uzica, za LR defender dobilo se uputstvo sta treba zamijeniti prije montiranja turbine.
selo_veselo

#84 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by selo_veselo »

Dobije se uputstvo za montazu. Ima procedura: skidaju se crijeva ..ciscenje, cooler- ciscenje, novo ulje i svi filteri itd.... majstor ih je promijenio stotine (usput radio u Renault servisu vise od 15 god)..nije do njega sigurno. Auto je megane 1,9 dci 96kW ... a razlog crkavanja?? realno turbina nije crka us mislu da je prestala sa radom, jednostavno pocela da "zvizdi"... auto je presao 250.000km..i to je razlog....jednostavno pohabali se lezajevi...
selo_veselo

#85 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by selo_veselo »

Ponovo sam reklamirao. Bio sam u servisu sa vozilom, gdje su konstatovali nedozvoljene sumive na turbini. Ponovo skinuto, servisirano i vraceno nazad. Problem konacno rijesen. Nisam platio nista. Sta se desavalo u prethodna dva puta...zaista ne znam.. ali moram priznati da je doticni servis bio profesionalan i nije pokusavao problem prebaciti na nekoga drugoga(kao sto imamo cesto slucaj), nego su jednosatvno radili dok nije rijeseno.
konektovan

#86 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by konektovan »

selo_veselo wrote:Ponovo sam reklamirao. Bio sam u servisu sa vozilom, gdje su konstatovali nedozvoljene sumive na turbini. Ponovo skinuto, servisirano i vraceno nazad. Problem konacno rijesen. Nisam platio nista. Sta se desavalo u prethodna dva puta...zaista ne znam.. ali moram priznati da je doticni servis bio profesionalan i nije pokusavao problem prebaciti na nekoga drugoga(kao sto imamo cesto slucaj), nego su jednosatvno radili dok nije rijeseno.
Lijepo od njih. :thumbup:
ja1977

#87 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by ja1977 »

Audi A4 2.0 tdi 125 kW

U ASI kzu, cuje se turbine, "prepunjava" i zato pravi elektricnu gresku - potrebna zamjena

Auto ide bez ikavih problema. Vuce kao ludo.

na satu je cca 125000 km, a ta turbine se pocela cuti sa 20.000 na satu. Skidana u ASI, provjeravana, vracena nazad. receno sve OK.

Misljenja, savjeti :shock:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#88 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Slo Burner »

ja1977 wrote:Audi A4 2.0 tdi 125 kW

U ASI kzu, cuje se turbine, "prepunjava" i zato pravi elektricnu gresku - potrebna zamjena

Auto ide bez ikavih problema. Vuce kao ludo.

na satu je cca 125000 km, a ta turbine se pocela cuti sa 20.000 na satu. Skidana u ASI, provjeravana, vracena nazad. receno sve OK.

Misljenja, savjeti :shock:
Sta se desava zvizdi, gubi snagu, iskljucuje se ?
ja1977

#89 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by ja1977 »

Zvizdi, ali tako zvizdi zadnjih 100.000 km

ne gubi snagu, ne isljucuje se.

Desilo mi se da je pri voznji uz brdo pocela da trepti zuta lampica grijaca koja se nakon 2-3 sec sama ugasila.
Poslije toga narednih 250 km nije bilo nikakvih problema ukljucujuci i Bradinu gdje je auto letilo.
citroen xm

#90 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by citroen xm »

Ne znam, ali mislim da se toliko dugo ne bi mogla čuti. Za 100 000 km bi morao osjetiti na nečemu sem zvuka da nešto nije u redu, a vjerovatno bi se i "raspala".Međutim bezobrazluk je da ti sa istim simptomima u garanciji kažu kako je u redu sve, a sada tvrde da nije ok.
junior3

#91 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by junior3 »

Složio bih se sa citroenom, trebala je davno da se raspadne ako se toliko dugo čuje.
Meni je crkla a da uopšte nije zviždala pa je opet sve moguće.

Odvezi ti auto nekom dobrom mehaničaru nek' ga pregleda, možda se nešto drugo čuje.
Ti iz ase bi očigledno da uzmu malo keša. Pod garancijom je dobra a nakon nje nije. :-)
NediM17

#92 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by NediM17 »

Rupica na interkuleru (kamencic zvekne, napravi rupicu, primjer), nekom crijevu, pa mozda cak i ispuhu moze prouzrokovati zvizdanje bez bilo kakvih drugih popratnih simptoma. Hocu reci da turbina moze biti 100% ispravna, a da se odnekud cuje zvizdanje u njenom radnom podrucju, jer zrak negdje bjezi pod pritiskom.
ja1977

#93 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by ja1977 »

Hvala na savjetima.

postoji li mjesto u Sarajevu gdje se to moze provjeriti prije nego se odlucim na put :-D
ja1977

#94 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by ja1977 »

Samo da dignem temu iz "mrtvih"

Dakle, postoji li servis u Sarajevu da moze da provjeri turbine i oko turbine??

Turbina i da dalje "zvizdi", auto i dalje radi bez problema. Na satu 140.000 km.

Zaista bih volio da to neko detaljno pregleda i da mi kaze da li je potrebna reparacija turbine.

hvala
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Truba »

ma idi u unitrade
ako ne znaš gdje
Herr Flick

#96 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Herr Flick »

ja1977 wrote:Samo da dignem temu iz "mrtvih"

Dakle, postoji li servis u Sarajevu da moze da provjeri turbine i oko turbine??

Turbina i da dalje "zvizdi", auto i dalje radi bez problema. Na satu 140.000 km.

Zaista bih volio da to neko detaljno pregleda i da mi kaze da li je potrebna reparacija turbine.

hvala
Otiđi u Turboactiv kod Doboja(tacnije nalaze se negdje pored magistrale između Doboja i Gracanice) posto se ljudi iskljucivo bave turbinama i jedni su od vodecih u BiH sto se tice turbina
Qler

#97 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by Qler »

A Gabeljić? Blize je od Doboja...
shlauf

#98 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by shlauf »

Što @Muha ne napiše koliko su imali reklamacija na turbinama koje su oni reparirali.
tempuser

#99 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by tempuser »

@muha je napisao da je reklamacija bilo prije nego su dobili novu opremu, trpali su samo kitove za reparaciju bez ostalih zahvata i razumijem ga zasto nece da sipa drvlje i kamenje po onome ko ga angazuje.
Postujem svaciji izbor, ali dok se Gabeljic itd ne dokazu od zadnjih reklamacija za mene je Uzice jos uvijek jedini izbor.
konektovan

#100 Re: TURBINA ! HITNO !

Post by konektovan »

Kolega na golfu lV tdi uradio u swedish turbo servisu reparaciju, nesto vise od godinu proslo, sve ok, drugi kolega u Kiseljaku prije godinu na octaviji mk2 tdi, sad za sad, bez problema. Mislim da malo podcjenjujete i nase servise koji se bave tim poslom. Ja sam cuo dosta pohvala takodjer za Ac Ganjgo, Doboj jug, ako se ne varam. Moj bivsi sef je radio na defenderu turbinu u Uzicu, prije nekih sedam godina, i nakon mjesec dana morao reklamirati. Iz drugog pokusaja, turbina je bila ok duze vrijeme, pa je auto ako i prodato. Svugdje ima reklamacija, a ako ljudi stanu iza toga, ne vidim neki problem.
Post Reply