Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BHCluster

#76 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by BHCluster »

Maglaj - Gradina

Image
Image
Maglajska tvrđava spada među veće i jače utvrde u dolini rijeke Bosne, a kako se oko grada vrlo rano razvilo i naselje, koje je s vremenom preraslo u centar nahije (okruga), to je dovelo do toga da se ovaj grad-tvrđava iz srednjovjekovnog perioda održao u dosta dobrom stanju sve do danas, mijenjajući, naravno, formu i sadržaj u skladu sa promjenama u načinu ratovanja.

Grad je, prema strateškim uslovima vremena u kojem je nastao (najkasnije u XIV st.), podignut na vrletnoj i strmoj magmatskoj stijeni, koja se snažno ističe nad desnom obalom Bosne. Sadašnji izgled stari grad je dobio u tursko doba, tek u XVIII st. Mada je u svome dugom životu od najmanje šest stoljeća, proživjela brojne manje i veće promjene i prošla kroz više faza izgradnje, maglajska je utvrda u osnovi sačuvala svoje srednjovjekovno jezgro. Maglaj je u XIV i XV st. bio pravi srednjovjekovni grad. Držeći korak s vremenom, tj. prilagođujući se sve jačoj vatri topova, srednjovjekovni grad sve više se pretvarao u tvrđavu novoga doba. Ipak i dalje je služio svojoj svrsi, prvenstveno kao centar obrane unutarnje sigurnosti nahije, dok nije konačno 1878. izgubivši svaki vojnički značaj, napušten kao vojno-obrambena starina. Prepušten zubu vremena, napušten od ljudi i bez stalnog nadzora, grad je nakon toga sve više propadao.
Tlocrt Maglajske "Gradine"

Grad je temeljitije popravljen još 1782. dok su svi kasniji zahvati bili skromni i parcijalni. Propadanje grada postalo je još intezivnije otkad su ga 1878. napustili ljudi. Konačno 1962. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture SR BiH u saradnji sa SO Maglaj osigurao je sredstva i pristupio detaljnom arheološkom ispitivanju i sanaciji grada. Ispitivanjem se nije mogao utvrditi kontinuitet od rimskih ili čak prethistorijskih vremena, kao što je slučaj sa brojnim gradovima koji su se razvili upravo na mjestima prethistorijskih gradina.

Prema tome, srednjovjekovni Maglaj, onaj iz XV st. predstavlja već razvijeniji tip grada sa branič-kulom. U grad se nije ulazilo sa sjeverne strane kao danas, nego sa zapadne, stazom koja je dolazila sa južne strane, iz Zagrađa, odakle se penjala preko visoke stijene do grada. Put, usječen u stijenu, širok 2,5 do 3 m, djelimično je uništen poslije II sv. rata radom kamenoloma. Neprijatelj koji bi pokušao da ovim putem priđe gradu imao je desnu stranu potpuno nezaklonjenu, a to je na onom strmom terenu iznad Bosne, za branitelje koji su kroz kruništa na bedemima lako mogli držati ulaz pod vatrom strijela, predstavljalo veliku prednost.

Maglajska sahat-kula

Image
Maglajska sahat-kula se nalazi u predvorju maglajskog starog grada. Završetak izgradnje ove sahat-kule je bio 17. oktobra 1697. godine.

Kako su se za njene opravke i za sve ostalo brinuli desetljećima članovi porodice Uzeirbegovića, nije isključeno da ju je neko od njih i sagradio. U drugoj polovini 20. vijeka o satu se brinuo maglajski sahadžija Mahmud Đonlija. Zadnji član porodice Uzeirbegovića, koji je ovu kulu popravio, bila je Vasvi-hanuma, supruga Mustajbega Uzeirbegovića, rođena Osmanbegović. Po njenoj oporuci njen muž Mustaj-beg i bratić Osman-beg Osmanbegović su kupili 1923. godine u Zagrebu na sajmu zvona za sahat-kule u Maglaju i Gradačcu.

U horizontalnom presjeku kula je kvadrat sa stranicama od oko 3 m (3,07 m). Visina sahat-kule je 17,10m (stražnja strana je 14,77m). U središnjem vertikalnom dijelu nalaze se tri prosjeka koja propuštaju svjetlost u unutrašnji dio objekta te osvjetljavaju stepenište. Prosjeci su postavljeni na središnjoj osi prozora koji je oko 50cm širok i zasvođen lûkom.

Sahat-kula je relativno dobro očuvana mada satni mehanizam danas nije u ispravnom stanju. 1950-ih godina samo pet sahat-kula je imalo satne mehanizme u ispravnom stanju i to u Sarajevu, Pruscu, Foči, Maglaju i Tešnju. Prve dvije pokazuju vrijeme a la turca, a ostale idu po srednjoevropskom vremenu.
Sherlock_Holmes

#77 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Sherlock_Holmes »

U antičkom dobu na području Blagaja je postojala ilirska utvrda i rimski castrum. U vrijeme bizantskog cara Justinijana izgrađeno je nekoliko utvrđenih gradova na tom poručju. Blagaj spominje Konstantin Porfirogenet kao “Bona”, dio Zahumlja. Za vrijeme Stefana Nemanje Zahumlje je bilo pod dominacijom Raške države, a krajem 12. stoljeća župan Jurko je podigao crkvu svetog Kuzma i Damjana. Zahumlje postaje dio bosanske države u 14. stoljeću u vrijeme bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Tokom 15. stoljeća Sandalj Hranić Kosača i njegov sinovac Stjepan Vukčić Kosača vladaju područjem Huma i Blagaja sve do dolaska Osmanlija 1466. Inače, Blagaj je pripadao području Bišća, a područje je poznato kao rezidencijalno mjesto bosanskih vladara iz roda Hranića, Kosača.

Ako ste raspoloženi za planinarenje, možete prošetati do tvrđave Herceg Stjepana koji je u srednjem vijeku vladao Humom (današnjom Hercegovinom). Ovu tvrđavu prvobitno su izgradila Ilirska plemena, zatim su je ojačali Rimljani, pa bosanski vladari i na kraju su je Osmanlije znatno proširile. Do ove tvrđave na vrhu litice se može doći jednosatnom šetnjom uz vijugavu stazu. Tvrđava nije konzervirana, ali je jedan dio zidina još uvijek nedirnut. Ovo je odlično mjesto za posmatranje Neretvanske doline kao što je i idealno mjesto za izlet. Staza nije obilježena, no nije je teško pronaći. U tvrđavi nema vodiča niti se naplaćuje ulaz.

Imate ovdje slike,pa koga zanima :)
http://www.blagaj-city.com/index.php?op ... =4&lang=en

Image

Image

Važno je napomenuti da se sada vrši rekonstrukcija tvrđave i konzerviranje iste :D :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#78 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Toto »

Sherlock_Holmes wrote:U antičkom dobu na području Blagaja je postojala ilirska utvrda i rimski castrum. U vrijeme bizantskog cara Justinijana izgrađeno je nekoliko utvrđenih gradova na tom poručju. Blagaj spominje Konstantin Porfirogenet kao “Bona”, dio Zahumlja. Za vrijeme Stefana Nemanje Zahumlje je bilo pod dominacijom Raške države, a krajem 12. stoljeća župan Jurko je podigao crkvu svetog Kuzma i Damjana. Zahumlje postaje dio bosanske države u 14. stoljeću u vrijeme bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Tokom 15. stoljeća Sandalj Hranić Kosača i njegov sinovac Stjepan Vukčić Kosača vladaju područjem Huma i Blagaja sve do dolaska Osmanlija 1466. Inače, Blagaj je pripadao području Bišća, a područje je poznato kao rezidencijalno mjesto bosanskih vladara iz roda Hranića, Kosača.

Ako ste raspoloženi za planinarenje, možete prošetati do tvrđave Herceg Stjepana koji je u srednjem vijeku vladao Humom (današnjom Hercegovinom). Ovu tvrđavu prvobitno su izgradila Ilirska plemena, zatim su je ojačali Rimljani, pa bosanski vladari i na kraju su je Osmanlije znatno proširile. Do ove tvrđave na vrhu litice se može doći jednosatnom šetnjom uz vijugavu stazu. Tvrđava nije konzervirana, ali je jedan dio zidina još uvijek nedirnut. Ovo je odlično mjesto za posmatranje Neretvanske doline kao što je i idealno mjesto za izlet. Staza nije obilježena, no nije je teško pronaći. U tvrđavi nema vodiča niti se naplaćuje ulaz.

Image

Image

Važno je napomenuti da se sada vrši rekonstrukcija tvrđave i konzerviranje iste :D :D
Ima li se sta pojest gore u Hereg Stjepana, il se gladan vracas??
k3ngur

#79 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by k3ngur »

KULIN BAN XVI wrote:
Jara wrote:
Toto wrote:Ima li neka knjiga ili studija koja se bavi starim gradovima i utvrdama BiH
Ima: :)
U okviru Sajma knjige u Skenderiji održana je promocija knjige “Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini” (biblioteka Kulturno naslijeđe BiH) akademika Husrefa Redžića
Promotori knjige su bili: Amir Kliko, urednik, prof. dr. Jelena Božić, dr. sc. Mehmed Bublin i mr. Lidija Fekeža-Martinović.
ima li kakav link gdje bi se ta knjiga mogla "skinuti"
Prosle godine kad sam bio u Sarajevu, kupio sam tu knjigu i super je, preporucujem je svakome... :thumbup:
Aquatic B

#80 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Aquatic B »

Na žalost nisam imao priliku obići sve utvrde, ali Vranduk me oduševio.
Arjan_Robben

#81 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Arjan_Robben »

Image

Znate li koja je ovo utvrda?
Anes23

#82 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Anes23 »

Ima od Redzica ta knjiga.Nazalost, ja ne znam da je bilo ko skenirao ili obradio tu knjigu od Bosnjaka.A, ja znam par osoba koje se bave tim poslom
Toto

#83 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Toto »

Arjan_Robben wrote:Image

Znate li koja je ovo utvrda?
Stjepan Grad
Blagaj pored Mostara
k3ngur

#84 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by k3ngur »

Anes23 wrote:Ima od Redzica ta knjiga.Nazalost, ja ne znam da je bilo ko skenirao ili obradio tu knjigu od Bosnjaka.A, ja znam par osoba koje se bave tim poslom
Trenutno skeniram tu knjigu i postavit cu je za koji dan... :D
k3ngur

#85 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by k3ngur »

Danas sam zavrsio skeniranje i evo napokon ko sto sam obecao... 8-)

Husref Redzic - Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini

Image

http://www.speedyshare.com/files/235994 ... govini.pdf

(Posto mi rapidshare account nije nesto u redu evo postavljam na speedy share a ako moze neko da postavi i na mega upload slobodno...)
Van Halen

#86 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Van Halen »

Pokušavam da skinem, ali ne ide :sad:
k3ngur

#87 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by k3ngur »

Van Halen wrote:Pokušavam da skinem, ali ne ide :sad:
Van Halen neznam sta je problem, meni link radi i vidim da je vec 32 ljudi skinulo. Ako moze neko da postavi na mega upload slobodno, ja cu pokusati jos na rapidshare samo imam neke probleme...
zambaklija

#88 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by zambaklija »

Tvrđava iz 13.vijeka u Bos.Krupi,negdje sam pročitao da su i Rimljani ovdje imali utvrdu na istom mjestu sa nazivom"Pset"
Image
http://pl.tixik.com/image-976425.htm

:bih: :bih:
Van Halen

#89 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Van Halen »

ak81 wrote:
Van Halen wrote:Pokušavam da skinem, ali ne ide :sad:
Van Halen neznam sta je problem, meni link radi i vidim da je vec 32 ljudi skinulo. Ako moze neko da postavi na mega upload slobodno, ja cu pokusati jos na rapidshare samo imam neke probleme...
Ok, uspio sam problem je kod mene do interneta bio. Hvala na linku :thumbup:
Toto

#90 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Toto »

Pocitelj
Image
Image
Image
Image
Image
Image
by Dijana Serhatlic
high_volume

#91 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by high_volume »

Da li je u ovakvim utvrdama boravila samo straža, vojska, ili i drugo stanovništvo; koliko osoba je moglo stati u srednjevjekovne utvrde u Bosni i kako su preživljavali dane opsade; gdje i kako je živjelo ostalo stanovništvo, čime su se bavili... itd.

Može li malo više drugih informacija o ovakvim utvrdama, malo šire od samo postiranja fotografija...
Toto

#92 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Toto »

high_volume wrote:Da li je u ovakvim utvrdama boravila samo straža, vojska, ili i drugo stanovništvo; koliko osoba je moglo stati u srednjevjekovne utvrde u Bosni i kako su preživljavali dane opsade; gdje i kako je živjelo ostalo stanovništvo, čime su se bavili... itd.

Može li malo više drugih informacija o ovakvim utvrdama, malo šire od samo postiranja fotografija...
Ima
Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini Husref Redžić

U knjizi je obradjeni 140 gradovai utvrda u BiH.
BiH-x

#93 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by BiH-x »

Toto wrote:
high_volume wrote:Da li je u ovakvim utvrdama boravila samo straža, vojska, ili i drugo stanovništvo; koliko osoba je moglo stati u srednjevjekovne utvrde u Bosni i kako su preživljavali dane opsade; gdje i kako je živjelo ostalo stanovništvo, čime su se bavili... itd.

Ima

Toto, puno hvala za link :thumbup:
BiH-x

#94 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by BiH-x »

dupli
Sherlock_Holmes

#95 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Sherlock_Holmes »

Toto wrote:
Sherlock_Holmes wrote:U antičkom dobu na području Blagaja je postojala ilirska utvrda i rimski castrum. U vrijeme bizantskog cara Justinijana izgrađeno je nekoliko utvrđenih gradova na tom poručju. Blagaj spominje Konstantin Porfirogenet kao “Bona”, dio Zahumlja. Za vrijeme Stefana Nemanje Zahumlje je bilo pod dominacijom Raške države, a krajem 12. stoljeća župan Jurko je podigao crkvu svetog Kuzma i Damjana. Zahumlje postaje dio bosanske države u 14. stoljeću u vrijeme bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Tokom 15. stoljeća Sandalj Hranić Kosača i njegov sinovac Stjepan Vukčić Kosača vladaju područjem Huma i Blagaja sve do dolaska Osmanlija 1466. Inače, Blagaj je pripadao području Bišća, a područje je poznato kao rezidencijalno mjesto bosanskih vladara iz roda Hranića, Kosača.

Image

Image

Ima li se sta pojest gore u Hereg Stjepana, il se gladan vracas??

Gladan se vracas :D
BHCluster

#96 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by BHCluster »

-
zambaklija

#97 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by zambaklija »

Toto wrote:

Ima

ovaj link je nepostojeći :roll:
irconbih

#98 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by irconbih »

Izvinjavam se što dižem staru temu, ali me zanima, ko se bavi ovim, gdje pronaći neke detaljnije nacrte tvrđave Bobovac?

Hvala! :sax:
Juliuscezar

#99 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Juliuscezar »

irconbih wrote:Izvinjavam se što dižem staru temu, ali me zanima, ko se bavi ovim, gdje pronaći neke detaljnije nacrte tvrđave Bobovac?

Pokušaj sa Bobovac i Kraljeva Sutjeska od Anđelića. On se time najdetaljnije bavio
Stari_Jarac

#100 Re: Bosansko Hercegovacke Utvrde, Stari Gradovi, itd...

Post by Stari_Jarac »

irconbih wrote:Izvinjavam se što dižem staru temu, ali me zanima, ko se bavi ovim, gdje pronaći neke detaljnije nacrte tvrđave Bobovac?

Imaš i u knjizi : "Husref Redžić - Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini" ponešto, sve u svemu zanimljiva knjiga.
Post Reply