Talibani zabranili školovanje žena

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

amrica wrote:
komi wrote:nađite mi frajera ocam koji bi pristo da mu treba bude bolja u svemu i šokolovanija :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
moram postat direktor :lol:

:shock: :shock: :shock:
Ima ih na bacanje.... :D
Vecini cak to i imponuje, mozda ces skontati kad narastes... 8-)

A nije problem postati direktor, mozes i sa 4 osnovne, samo registriras firmu i eto te dis.... :-D

I jos ako vozi bolje od njega, taj dio ste zaboravili... :D
klasična logička zavrzlama ad hominem kad nemaš što reći vrijeđaš... imam ja dosta godina ne brini :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: trideseta je iza kuta

ah da... auta da ne spominjem :roll: :roll: :roll: đe to zaboravih :dance:

šta da me imponuje... svakim danom da gledam kako sam odron :mrgreen:
može jednom s jednom i nikad više :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jebga moram i ja nešto upisati... čuo sam u češkoj platiš postaneš magistar na osnovu radnog iskustva :oops: :oops: :oops: :oops:
još samo da nabavim auto i da postanem direktor :mrgreen:
Truba

#77 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

[Matrix] wrote:
komi wrote:
JThomas wrote:

ne znam djevojku koja ne želi ili ne studira taj famozni magisteriji ili nije završila već... ustvari znam 2 udate... pametni njihovi muževi :lol: :lol: :lol:

a kasnije frka :D treba naći muškarca s doktoratom i da je direktor :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ima tih magistrica,koje jos govore "bijo" a ne bio ,a i pisu tako.
ima i doktorica,vele:"Dje se meche,ova spucha..." (misle na spajalicu) :D
tesko obrazovanjem "izbiti" taj chok "sume striborova". :D

sretnem jednu "pred-magistricu".nosi torbu pa rekoh da pomognem.uzeh torbu
teeeeeeeeeeska ima bar 20 kg.sta je ovo nosite,neke knjige ? Ma idem kuci,veli.
A gdje zivite ? U Varesu (tacnije u okolici).Dijete je odlucilo da postane magistar
a da sebi ne nametne nikave intelektualne navike,kao recimo ucenje i citanje. :D
Imate maaaaasu pred-magistrica ovog tipa,ali vi mislite na neke druge,ne ?

Da ,u torbi je hrana i jedna tekica.devojka je tek naucila neke "strane rijeci"
pa ih koristi u neobicnim kombinacijama,al to drugi put. :D

ovaj slučaj uvijek ponavljam

magistrica... nije u onoj internet igri znala locirati zemlje europe osim njemače francuske italije i 3-4 susjedne države + velika britanija

gledam i svojim očima ne mogu vjerovati... ah da... i ona famozna rečenica
ne čitam ništa što nije u vezi sa mojom strukom :lol: :lol: :lol:
lord-executioner

#78 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by lord-executioner »

“Muškarci upravljaju ženama jer je Allah, dž.š., odlikovao jedne iznad drugih i jer oni (muškarci) troše svoje imetke (za izdržavanje žena). Dobre žene su pokorne (Allahu, dž.š.), čuvaju tajne (zato što Allah, dž.š., čuva njih). A one (žene) za koje se bojite da će biti nepokorne, savjetujte ih, ostavite ih u posteljama (ne prilazite im) i istucite ih; a ako vam se pokore, ne iznalazite protiv njih nikakva načina (da im učinite nasilje). Zaista je Allah uzvišen i velik.”
http://209.85.129.132/search?q=cache:MA ... =clnk&cd=5

Dobro je procitati tekst ( link ispod ajeta ) zbog nekih poblizih objasnjenja vezanih za zablude o muskoj superiornosti nad zenama, na osnovu kojih i Talibani, a i dobar dio bh. muzijaka zenu postavljaju na neke nize stepenike. Mislim, bez namjere da rezonujem islamofobicno, da je kombinacija tipicne balkanske bandoglave zatucane mrcine i monoteisticke religije sa ovakvim interpretacijama upravo ubojita za razum, perspektivu i ravnopravnost; dokaz, cinjenica da za golem broj bh. oceva ( narocito ruralnih ) ŠČera nije covjek ako se ne uda za "brata" ( neovisno o konkretnoj religiji ). Prema tome, zene su i u Bosni dobre dok pametuju u skoli, a kuci sute, izgledaju lijepo, i radjaju propisno "obojenu" djecu; zasto se onda uopce ibretiti nad zabranom iz naslova teme? Pitanje je vremena kad ce i ovdje isplivati suptilni zakljucak nadbiskupa ili reisa da bi "mozda bilo prikladnije umjesto Lidije staviti Zuhdiju, a umjesto Azre Dragana", da bi Svete Knjige bile site, a "koze" na broju i - u toru. :razz: :razz: :razz:
amrica

#79 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by amrica »

@komi
da ne zachatavam, nije mi bila namjera vrijedjati, stvarno sam pomislila da si jako mlad :)

A mogao si i ovdje postati svasta sa 2 svjedoka, za vozacku, za diplomu srednje, za ovo za ono.... tek su relativno nedavno ukinuli 2 svjedoka za takve stvari.

Da se vratim temi, muka mi je od citanja i od pomisli kako vecina zena u Aziji zivi, da ne nabrajam zemlje, ne samo islamske, i u Indiji su zenska djeca nesto kao teret, stvar, svi smo culi za spaljivanje, bacanje kiseline u lice... i apsurde tipa Benazir Buto i clanica povlastenih porodica, koje studiraju vani i zive kao europljanke ili amerikanke....itd...
osa

#80 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by osa »

amrica wrote:@komi
da ne zachatavam, nije mi bila namjera vrijedjati, stvarno sam pomislila da si jako mlad :)

A mogao si i ovdje postati svasta sa 2 svjedoka, za vozacku, za diplomu srednje, za ovo za ono.... tek su relativno nedavno ukinuli 2 svjedoka za takve stvari.

Da se vratim temi, muka mi je od citanja i od pomisli kako vecina zena u Aziji zivi, da ne nabrajam zemlje, ne samo islamske, i u Indiji su zenska djeca nesto kao teret, stvar, svi smo culi za spaljivanje, bacanje kiseline u lice... i apsurde tipa Benazir Buto i clanica povlastenih porodica, koje studiraju vani i zive kao europljanke ili amerikanke....itd...
nema dugo gledao sam jednu emisiju o odnosima muškaraca i žena na šri lanki, reporter je tazgovarao sa nekim beskućnicima koji ni malo nisu cijenili žene, na reporterovo pitanje kako su žene na šri lanki premijerke, jedan nepismeni sirotan je rekao" bogate su one i pametne ali šta im to vrijedi kad su žene i dodao da su vjerovatno u prošlom životu bile zle i da ih je bog kaznio na način da im je u ovom odredio da budu žene".
shizim

#81 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by shizim »

debili
:D
Luke Perry

#82 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Luke Perry »

komi wrote:

ovaj slučaj uvijek ponavljam

magistrica... nije u onoj internet igri znala locirati zemlje europe osim njemače francuske italije i 3-4 susjedne države + velika britanija

gledam i svojim očima ne mogu vjerovati... ah da... i ona famozna rečenica
ne čitam ništa što nije u vezi sa mojom strukom :lol: :lol: :lol:
Na kraju krajeva to i jesu trivijalne stvari. Zasto bi neko trebao znati pokazati na karti Norvesku?

Ti si mozda jack of all trades, master of none :D
Truba

#83 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

opća kultura to je ono što nedostaje mnogima

a nisam htjeo spominjat bespismenost fakultetlija :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bosnianwoman

#84 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by bosnianwoman »

Tipicno za nas :D cuj teme- "talibani zabranili skolovanje zena"... :-) Nije mi jasno sta to nas boli briga? Jel' talibani zive kod nas? Bolje bi nam bilo da se malo zabavimo samim sobom, a ne problemima nekih drugih ljudi...

Usudila bih se reci da vam ove teme sluze da se medjusobno glodjete jer ocito, drugi ispusni ventil nemate...presmijesno, fakat...

mir djeco :run:
Truba

#85 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

pretpostavljam da i ti imas magisterij :mrgreen: zbog reprezentativnog nika kojeg si nadjenula sama sebi :mrgreen: :P
[Matrix]

#86 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by [Matrix] »

@bosnianwomen

Pa svako me je jasno.Talibani su i lice i nalicje jedne sljedbe (sekte) koja kod nas uzima korijen,vehabije / selefije.
Kako su oni vrlo aktualni,a ja znam da jesu otuda i interes za polozaj svega pa i zene u njihovom drustvu.
Ove teme se ne namecu pezorativno da ismiju ili omalaovazavaju ove rezime,vec upravo obratno da
"se zna gdje je kome mjesto".Moze biti vama neprihvatljivo ali bosanke su jako sklone tutorstvu svake
vrste,pa i te "magistrice" nasle su tutore,sponzore raznim vrstama dovijanja samo da ne koriste vlastitu
glavu i njene sadrzaje.U nekim drugim,promjenjenim okolonostima one bi pristale na podcinjenu poziciju
jer je lakse biti ne-misleci i ne-odgovoran nego obratno.Ovaj pokret vehabija/selefija iznimno je popularan
izvan Sarajeva pa i u Sarajevu (jordanska dzamija,dzamija kralja fahda itd) narocito medju mladim muskarcima
a njegova popularnosr raste iz godine u godinu.Za nekih 10 godina oni ce biti snazna drustevna grupacija i
moci ce traziti to sto sada izgleda neprihvatljivo,a polozaj zene samo je jedan od detalja te ideologije.
Zanimljivo da i mlade zene takodjer pristaju uz ovaj pokret i prihvataju poziciju kakav im se nudi,to
da muskarac naredjuje ono sto je bog po pitanju zena vec naredio.Bosna je jedna korumpirana zemlja
u svakom pogledu,ta korupicja ide od obicnog puka prema gore i obratno a to se bome ne da ispraviti
tako lako.
Cholina_Lokica

#87 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Cholina_Lokica »

sjooo, ma jasta treba zeMskinjama sve zabranit, pa ako je co'ek ostavi ili umre nek je nesposobna da izdrzava i sebe i djecu, pa cemo na sve tv stanice obajviti mole se dobri ljudi da pomognu... i samo tako pravit socijalne slucajeve, jer ona jadna pojma nema kako da si nadje posao i da zaradi da prehrani sebe i djecu...

al ce bar biti sve u redu u braku ona zavrsila samo osnovnu a co'ek je zato im'o kamaru skole vise od nje, i vozio bolje auto, i im'o vise para :D
[Matrix]

#88 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by [Matrix] »

komi wrote:pretpostavljam da i ti imas magisterij :mrgreen: zbog reprezentativnog nika kojeg si nadjenula sama sebi :mrgreen: :P
nepotrebno vrijedjas ljude.ostav se toga !

Imas veoma vrijednih djevojaka ,za koje bih morao ustati da ih spomenem,ali
dominira nekvalitet ,samo to nije trend kod njih vec u cijelom drustvu pa one
nisu izuzetak u tom pogledu.
to sam ja

#89 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

bosnianwoman wrote:Tipicno za nas :D cuj teme- "talibani zabranili skolovanje zena"... :-) Nije mi jasno sta to nas boli briga? Jel' talibani zive kod nas? Bolje bi nam bilo da se malo zabavimo samim sobom, a ne problemima nekih drugih ljudi...

Usudila bih se reci da vam ove teme sluze da se medjusobno glodjete jer ocito, drugi ispusni ventil nemate...presmijesno, fakat...

mir djeco :run:

A to je tebi dakle apsolutno nebitno sta se desava van BiH...ides principom "hebe se meni"...e zamisli da svi tako razmisljaju...sta bi dobila???
Truba

#90 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

[Matrix] wrote:
komi wrote:pretpostavljam da i ti imas magisterij :mrgreen: zbog reprezentativnog nika kojeg si nadjenula sama sebi :mrgreen: :P
nepotrebno vrijedjas ljude.ostav se toga !

Imas veoma vrijednih djevojaka ,za koje bih morao ustati da ih spomenem,ali
dominira nekvalitet ,samo to nije trend kod njih vec u cijelom drustvu pa one
nisu izuzetak u tom pogledu.

pa šta ja mogu kad slušam kako ljudi magistriraju... plaču na ispitima...trebe dolaze s djecom... najteže profe na fakultetima... za vrijeme magistarskog studija ispijaju kafe sa studentima i dijele desetke... mislim ono... samo skupljam informacije... magisterij ga dodje ko kakav privatni fax na kojemu ne moš past TREBA IMAT SAMO DOBAR poso da moš platit desetak milja... ili naći sponzora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a posebna priča su trebe :D i mladići koji nisu DANA radnog staža imali u privatnoj firmi... samo su iz faxa uskocili u asistenstke fotelje :zzzz: i plamude
bosnianwoman

#91 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by bosnianwoman »

Na talibane ne mogu da utjecem da dozvole svojim zenama da pohadjaju skolu... njihov nacin zivota... zalosno, ali tako je...
komi je reprezentativan primjer da sam u pravu u pogledu ovakvih tema, glodjanja i ispusnih ventila...njegov nacin zivota...zalosno, ali tako je...
Last edited by bosnianwoman on 19/01/2009 10:49, edited 1 time in total.
Truba

#92 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

definitivno magisterij iz europskih integracija :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
to sam ja

#93 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

bosnianwoman wrote:Na talibane ne mogu da utjecem da dozvole svojim zenama da pohadjaju skolu... njihov nacin zivota... zalosno, ali tako je...
komi je reprezentativan primjer da sam u pravu u pogledu ovakvih tema, glodjanja i ispusnih ventila...njegov nacin zivota...zalosno, ali tako je...
Ne mozes direktno utjecati ali indirektno sigurno mozes...Ja se recimo pitam zasto nikakvih reakcija nema od nasih vjerskih poglavara...tacnije reisa??? Zar ovo nije za svaki vid osude???
bosnianwoman

#94 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by bosnianwoman »

Zasto mislis da je reis trebao odreagovati? Zato sto su oni muslimani? Zasto stavljate znak jednakosti izmedju talibana i Islama? Mozda nisam magistar, niti doktor nauka ali savrseno znam razlikovati vjeru i kulturu... dvije totalno razlicite stvari... toliko o pismenosti pojedinih forumasa...

zdravi mi i zivi bili :)
bosnianwoman

#95 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by bosnianwoman »

Evo informacije koja treba sve NAS da zabrine- EVO HOCE PENZIONERIMA DA SMANJE PENZIJE KAKO BI NAMIRILI DEFICIT U BUDZETU FBIH!!

OVO JE ZA SVAKU OSUDU!!
travar

#96 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by travar »

bosnianwoman wrote:Evo informacije koja treba sve NAS da zabrine- EVO HOCE PENZIONERIMA DA SMANJE PENZIJE KAKO BI NAMIRILI DEFICIT U BUDZETU FBIH!!

OVO JE ZA SVAKU OSUDU!!
Ma daaaaj, kako je to važnije od ove teme, svašta :-?

/sarcasm off
to sam ja

#97 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

bosnianwoman wrote:Zasto mislis da je reis trebao odreagovati? Zato sto su oni muslimani? Zasto stavljate znak jednakosti izmedju talibana i Islama? Mozda nisam magistar, niti doktor nauka ali savrseno znam razlikovati vjeru i kulturu... dvije totalno razlicite stvari... toliko o pismenosti pojedinih forumasa...

Al' zato si ti pismena pa si procitala teks :D Prvo procitaj sve sto pise pa onda "ruzi" nepismene pojedince :wink:

Talibanski ekstremisti su zabranili školovanje žena u dolini Svat na sjeverozapadu Pakistana, čime je više od 40.000 djevojčica uskraćeno pravo da se obrazuju, saopćili su danas pakistanski zvaničnici

Ekstremisti su u decembru izdali upozorenje roditeljima da ne šalju ćerke u školu, uz obrazloženje da je obrazovanje žena "neislamsko".
neprilagodjena

#98 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by neprilagodjena »

bosnianwoman wrote:Evo informacije koja treba sve NAS da zabrine- EVO HOCE PENZIONERIMA DA SMANJE PENZIJE KAKO BI NAMIRILI DEFICIT U BUDZETU FBIH!!

OVO JE ZA SVAKU OSUDU!!
Pa naravno da je za svaku osudu.

Nana mi zivi od 150 maraka mjesecno :roll: :roll:

Sram ih i stid bilo.

A Talibani su posebna prica,oni rade sta hoce i onda to pripisuju Islamu.
Nemogu da vjerujem da te zene to sve dopuste,imam osjecaj da je i njima svejedno.
giordania

#99 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

bosnianwoman wrote:Zasto mislis da je reis trebao odreagovati? Zato sto su oni muslimani? Zasto stavljate znak jednakosti izmedju talibana i Islama? Mozda nisam magistar, niti doktor nauka ali savrseno znam razlikovati vjeru i kulturu... dvije totalno razlicite stvari... toliko o pismenosti pojedinih forumasa...

:thumbup:
Talibani i vehabije su trenutno najveci problem ove drzave :roll: Kako da ne :-)
I zasto da se reis oglasava zbog ovakvih i slicnih nebuloza?Ako je njihova drzava reagovala time sto su izjavili da ce ekstremisti platiti zato sto ne postuju zakone te drzave,sta reis ima s tim?Da im pokaze kako je njihova nakaradna interpretacija Islama ozbiljno shvacena u svijetu?
pustopoljina

#100 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by pustopoljina »

ja fino jucer na arte(nije arte,nego 3sat-obicno tavko sta bude na arte) gledam zenu-madam fanta (ili tako nekako :-D ) u sklopu neke muslimansko-katolicke organizacije dosla u jedno africko selo na rubu izumiranja,pocela dijeliti mikro-kredite,dala svakome (ali svakome:musliman,katolik,musko,zensko) sansu da obradjuje bastu (navodnjavanje,sjeme,djubrivo,orudje) i fakhin selo procvjetalo-zeni donose stolicu da sjedne u hlad kad dodje da ih obidje,zena seoskog starjesine je izlazi docekati... a ona kao direktor zadruge-sjedne na neki crveni moped i ide u ophodnju.
zena,starija,muslimanka-pismena,bogme zna i voziti-podigla selo na noge.u drugom gradicu ima skolu za djecu,stariju,koja nisu nikad isla u skolu,ili isli skroz malo-uci ih citati i pisati i uci ih siti,praviti nesto-tj.zanatu.
ta zena-taman da nema vlastito dijete-mislim da je kod boga milost zaradila.a sta bi talibani-proglasili je sejtanom?!
http://programm.kurier.at/cont/tv/detai ... 2006:00:00

p.s. poslije gledam neke debile u hamburgu i ugradnju kuhinje u njihovu kucu-kuhinje vrijedne 200 000 eur.e to nisam mogla gledati od neke mucnine...
Post Reply