Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sport

#76 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by sport »

Bio na jednom ovakvo skupu. Mislim da tekbirima nije mjesto na ovakvim skupovima.

Image Image Image
[Matrix]

#77 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by [Matrix] »

Prezioso wrote:
Ahmmed wrote:
Ne znam ni ja....Zato tebe pitam, jer zaključuješ da se okupljanja za Palestinu sa vjerskim predznakom dešavaju zbog toga što je moderno biti musliman. Pa zbog toga pretpostavljam da znaš i koliko je takvih okuljanja u Sarajevu bilo.
Prvo, zaista mi nije bila namjerna da povrijedim bilo cija vjerska osjecanja. Ali, zelim da kazem da je vjera postala sredstvo manipulisanja ljudima, razumijes? Zasto je nacelnik moje opcine dolazio na svaku dzumu mjesec dana prije izbora, a sad ga nema? Govori li ti to nesto?

No, ovo nije vezano za temu da vise ne okrecemo temu u ovom smjeru.

Dolazim sutra na tu setnju!
predivan primjer upotrebe religije u dnevno politicke svrhe.hvaala ti,dao si mi neku ideju,za jedan rad.hvala jos jednom.pozz
IBM

#78 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by IBM »

giordania wrote:
IBM wrote:Ja sam predlagao da se protestuje pred egipatskom ili saudijskom ambasadom, nervira me njihova pasivnost.
:thumbup:
A da probas ispred Njemacke ili Francuske ambasade?
Iskreno, mislim da arapske zemlje ne mogu uraditi nista cak i kad bi prekinule diplomatske odnose sa Izraelom.Jedna rijec Angele Merkel ili Sarkozyja vrijedi vise nego citav ovaj samit arapskih zemalja.
Njemacka javno podrzava Izrael,Francuska je prva na listi evropskih zemalja koja ih snabdjeva oruzjem i zato mislim da je protest ispred njihovih ambasada mnogo logicniji.
PS.arapske zemlje jesu pasivne po ovom pitanju,zakazali jesu ali sta je sa ostatkom DEMOKRATSKOG svijeta?
Naravno da mogu mnog toga uraditi, sjeti se Yom Kippur rata 1973. Samo je potrebna volja i solidarnost. Toga nema izmedju arapski rezima.
pure_love

#79 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

Mislim da tekbirima nije mjesto na ovakvim skupovima.
vecina muslimana se ne slaze s tobom ;)
JThomas

#80 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by JThomas »

a ostale ko je*e, jel de?
pure_love

#81 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

pa ako im smeta tekbir,da..ko ih hebe?? ako oni nemaju toliko tolerancije nemamo ni mi ;)

inace danas je bilo oko 2000 ljudi na protestima i orilo se tekbirom,,nisam cuo da je neko umro od straha :D
stochar

#82 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by stochar »

i sutra cemo se buniti kad nas svjetski mediji prikazu kao grad 'bradonja' koji paradiraju ulicama i uzvikuju parole na arapskom jeziku, sto je sarajevo danas bilo!

prosle subote bili su antiratni protesti, ove subote bio je antiizraelski skup na kojem su na najgori nacin zloupotrebljena i djeca! uz sve zastave saudijske arabije, fotke hamasovaca sa kalasnjikovima koje su se nosili, mi cemo se opet sutra cuditi kad mediji prenesu sliku o sarajevu kakva je vidjena danas!
pure_love

#83 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

to nam ne smeta,ne mozemo mi biti ono sto nismo..i svijet zna da je Sarajevo vecinom muslimansko,a muslimani arapski smatraju svetim jezikom,,tako da su tekbiri nesto domace,a nisu,molim lijepo,"nesto strano".To shvati!!!
stochar

#84 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by stochar »

pure_love wrote:to nam ne smeta,ne mozemo mi biti ono sto nismo..i svijet zna da je Sarajevo vecinom muslimansko,a muslimani arapski smatraju svetim jezikom,,tako da su tekbiri nesto domace,a nisu,molim lijepo,"nesto strano".To shvati!!!
???
trinaesti

#85 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by trinaesti »

pozivam gradjane sarajeva da organizuju protest podrske umjesto da kritikuju organizatore ovog protesta.
bez podrvtnutih tola, bez brada i bez tekbira.
samo naprijed. odmah cu da se pridruzim. ili cekate da dosta to organizuje, pa da bude jako cool pojaviti se. jer ipak je to dosta.

ali prije nego to uradite prestanite srat drugima.

u cijelom svijetu se organiziraju skupovi koji pozivaju na prekid granatiranja gaze, samo se gradjanima sarajeva i drugih gradove u bih mrsko skupit makar i simbolicno.

i kada to uradi neko umjesto njih, oni odmah kazu: ono nisu sarajlije.

pa mater mu je*em gdje ste vi. da pokazete kako se civilizirano i dostojanstveno salje poruka podrske ubijenoj djeci i zenama. nebitno cijoj.

piscite i dalje subotom po pola sata. "brinite" i dalje samo o svojim problemima.
i glumite urbanu gerilu.

to vam je jako efikasno.

pa svaki vas protest imao je rezultat: jedno veliko NISTA.

ono gadjanje cipelama mi je vrh idiotluka. tako hrabar cin jednog novinara, vi ste srozali na samo dno dna. gadjajuci neke fotografije. jako jako efikasno.

ideja za povratit.

ublehasa nikad dosta. UBLEHA JE SVUDA OKO NAS!
pure_love

#86 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

stochar wrote:
pure_love wrote:to nam ne smeta,ne mozemo mi biti ono sto nismo..i svijet zna da je Sarajevo vecinom muslimansko,a muslimani arapski smatraju svetim jezikom,,tako da su tekbiri nesto domace,a nisu,molim lijepo,"nesto strano".To shvati!!!
???
sta ti nije jasno
stochar

#87 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by stochar »

trinaesti wrote:pozivam gradjane sarajeva da organizuju protest podrske umjesto da kritikuju organizatore ovog protesta.
bez podrvtnutih tola, bez brada i bez tekbira.
samo naprijed. odmah cu da se pridruzim. ili cekate da dosta to organizuje, pa da bude jako cool pojaviti se. jer ipak je to dosta.
pozivam te da se malo informises, jer protesti su bili prosle subote, i na njima je osudjen rat i pozvano je na mir. osudjena je izraelska ofanziva, ali i hamasovo neprihvatanje primirja.

prosle subote su bili mirovni protesti, ovo danas su bili protesti u kojima je na jednu mrznju reagovano drugom mrznjom!Q
stochar

#88 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by stochar »

pure_love wrote:
stochar wrote:
???
sta ti nije jasno
tekbiri su kod nas nesto domace, isto k'o sto je latinski jezik bio domaci u srednjem vijeku u svim krscanskim zemljama... cuj, tebi arapski jezik domaci?! jeste ali kad odes u saudijsku arabiju. mojne meni nametati nesto sto nije moje covjece!
trinaesti

#89 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by trinaesti »

isto tako pozivam sve one koji su danas bili na protestnoj setnji da svaki put kad se neko u ime islama ubije i usput ubije nevine ljude u autobusima, vozovima ili javnim prostorima bilo gdje u svijetu, da odmah organiziraju protest protiv takvih kretena. a ne da se nasladjuju i govore: neka, i treba im tako!
Lakat Jebić

#90 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Lakat Jebić »

prosle proteste sam napustio, jer je lik koji je govorio a priori osudio hamas za ne prihvatanje primirja. a jestel mozda upuceni kakvo je to primirje bilo? nikakvo, IDF ostaje u gazi, nema deblokade... isto kao da smo mi prihvatili dejton sa nedeblokiranim sarajevom...

za tekbire, gradjanski je protest, valjda su i muslimani gradjani, da je neko viknuo "oce nas, pomozi im", "hristosem, pomozi im" "materijo, pomzi im" ne vjerujem da bi mu neko prigovorio, to sto je muslimana u gradu najvise, to je druga stvar.
Last edited by Lakat Jebić on 17/01/2009 18:14, edited 1 time in total.
pure_love

#91 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

tekbiri su kod nas nesto domace, isto k'o sto je latinski jezik bio domaci u srednjem vijeku u svim krscanskim zemljama... cuj, tebi arapski jezik domaci?! jeste ali kad odes u saudijsku arabiju. mojne meni nametati nesto sto nije moje covjece![

Sarajevo tekbiralo 500 godina,i nastavit ce a takvi kao ti mogu samo da pokriju glavu dok se tekbira

ili da napuste Sarajevo

gamad fasisticka :x
pure_love

#92 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

za tekbire, gradjanski je protest, valjda su i muslimani gradjani, da je neko viknuo "oce nas pomozi im", "hristose pomozi im" "materijo pomzi im" ne vjerujem da bi mu neko prigovorio, to sto je muslimana u gradu najvise, to je druga stvar.

neki ocito misle da nije tako :x
delightful

#93 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by delightful »

pure_love, upravo si pretjerao/la. ban.
pure_love

#94 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

delightful wrote:pure_love, upravo si pretjerao/la. ban.

pretjerao,,,kako ?

ne pretjerivaju oni koji na svakom koraju vrijedjaju i bosnjake i islam

sramota
stochar

#95 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by stochar »

pure_love wrote:

pretjerao,,,kako ?

sramota

ma nije covjek pretjerao:

pure_love wrote:
Sarajevo tekbiralo 500 godina,i nastavit ce a takvi kao ti mogu samo da pokriju glavu dok se tekbira

ili da napuste Sarajevo

ja stvarno ne vidim nista lose u tome da nekome nakon sto je prezivio rat u Sarajevu porucis da pokrije glavu dok on i njegovi ahbabi tekbiraju ili uz isti taj tekbir mlate neistomisljenike ili da napusti svoj grad, i pri tome mu sasvim normalno u duhu starog sabura kazes da je gamad fasisticka... nemojte banovati covjeka, zabavan je...
pure_love

#96 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

ma rodila majka :-)

ajd da je kazem kako zvona ne pripadaju Sarajevu,kako se krst ne uklapa u armosferu itd,da vidimo sta bi bilo i kako bi se osjecao' mani mi te price! tekbiri jesu dio Sarajeva i uvijek ce biti,ako to nisi shvatio a tvrdis da si svo vrijeme u SA onda ne znam ko je lud,,slijep i gluh
delightful

#97 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by delightful »

ima nas dosta koji smo upravo shvatili sta smo... bas se osjecam gamadasto...
Lakat Jebić

#98 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Lakat Jebić »

ko je to koga udarao i tjerao da napusti grad s tekbirima? ako ces se vracat na '92, znas dobro da se vecina srba iselila ranije na poziv SDS-a, sto je spiric nedavno priznao, i da su to bili pojedinacni slucajevi. a ako cemo tom analogijom, hocemol zabranit pravoslavni kriz?
pure_love

#99 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pure_love »

Danas je u Sarajevu održana mirna šetnja ulicama Titova i Ferhadija u znak podrške Gazi i protesta protiv izraelskog genocida.

Oko 2000 građana Sarajeva svih dobi učestvovalo je u dugoj koloni koja se kretala od Velikog parka do Sebilja.

Na trgu ispred Čaršijske džamije održano je obraćanje organizatora skupa. Skupu su se obratili i Džemaludin Latić, Fatmir Alispahić i poznata bh. glumica Minka Muftić. Također, obraćanje jedne 7-godišnje Palestinke vidno je dirnulo prisutne. Na kraju je na velikom ekranu prikazan kratak snimak dešavanja u Gazi.

Ovim skupom, građani Sarajeva su pokazali da ne žele šutjeti i biti pasivni posmatrači genocida u Gazi jer su i sami nedavno prošli kroz iste strahote i bili žrtvom ekstremističke politike. Interesantno je spomenuti da je premijer RS, Milorad Dodik, danas Izraelu poslao pismo podrške u kojem se ogradio od "antiizraelskih demonstracija koji su organizovani u drugom dijelu BiH", čime je samo potvrdio svoje već poznate fašističke stavove i stao na stranu agresora, podržavajući genocid.

Mirno okupljanje i šetnju su organizovale i podržale sljedeće organizacije i udruženja: Udruženje Svitanje, Udruženje Ženski edukacioni centar „Nahla", Asocijacija bošnjačkih gimnazijalaca, Udruženje boraca „Gazi Husrev-beg", Udruženje Mladi Muslimani, Udruženje studenata FIN-a, Centar za napredne studije, Muslim Aid i Ženska edukativna organizacija „Kewser".

IslamBosna.ba

Image

Image

Image
BarbaDue

#100 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by BarbaDue »

stochar wrote:
pure_love wrote:

pretjerao,,,kako ?

sramota

ma nije covjek pretjerao:

pure_love wrote:

ili da napuste Sarajevo

ja stvarno ne vidim nista lose u tome da nekome nakon sto je prezivio rat u Sarajevu porucis da pokrije glavu dok on i njegovi ahbabi tekbiraju ili uz isti taj tekbir mlate neistomisljenike ili da napusti svoj grad, i pri tome mu sasvim normalno u duhu starog sabura kazes da je gamad fasisticka... nemojte banovati covjeka, zabavan je...
pustite covjeka, on samo brani ono najosnovnije sto cini jednog muslimana...zar nije fašisticki zabraniti ezan???

molim vas da mi odgovorite???
Locked