Titule i nivo plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Lesli Eldridž

#76 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

starii wrote:opet neki brkaju..kada doktoriras onda si doktor nauka npr doktor medicinski nauka i skraćenica je dr.sci.med. a kad te fakultet izabere u docenta onda dobivas titulu doc.dr. (pod docent se podrazumjeva da si doktor nauka) ili ako te bira u profesora onda si prof.dr....izutetak je kad si akademik onda ti ispred imena samo stoji akademik jer se podrazumjeva da si i magistrirao i doktorirao..
Jest ali u normalnim državama. Kako sidran može biti akademik, a završio samo gimnaziju? To je ono o čemu ja pišem cijelo vrijeme. Ne možeš se zvati doktorom, ako nisi odbranio doktorsku disertaciju.Nema kategorije dr. medicine nigdje (to je nešto kao dr. struke i ostale gluposti) Doktor je akademska titula i ne može biti naziv za zanimanje. Kad se kaže doktor može biti samo doktor nauka.
pustopoljina

#77 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

a sto ja isfrustriranA?
ti tvrdis kako se ljudi po bosni neispravno samaraju titulama-ja kazem da nije neispravno ,tj. jeste ispravno :-D jer-osoba sa 6 godina medicinskog fakulteta i stazom-jeste dr.medicine. po diplomi. to mu je isto i austrijski kolega.
to sto francuzi kazu drugacije...ostavljam bez komentara.
samo da znas,zovem se sumiko :D
julisiz es grant

#78 Re: Titule i nivo plata

Post by julisiz es grant »

Lesli Eldridž wrote:
starii wrote:opet neki brkaju..kada doktoriras onda si doktor nauka npr doktor medicinski nauka i skraćenica je dr.sci.med. a kad te fakultet izabere u docenta onda dobivas titulu doc.dr. (pod docent se podrazumjeva da si doktor nauka) ili ako te bira u profesora onda si prof.dr....izutetak je kad si akademik onda ti ispred imena samo stoji akademik jer se podrazumjeva da si i magistrirao i doktorirao..
Jest ali u normalnim državama. Kako sidran može biti akademik, a završio samo gimnaziju? To je ono o čemu ja pišem cijelo vrijeme. Ne možeš se zvati doktorom, ako nisi odbranio doktorsku disertaciju.Nema kategorije dr. medicine nigdje (to je nešto kao dr. struke i ostale gluposti) Doktor je akademska titula i ne može biti naziv za zanimanje. Kad se kaže doktor može biti samo doktor nauka.
Nindža, u nas je tako PO ZAKONU, ako se tebi ne sviđa, ti ga mijenjaj i ćao! Ili izvuci katanu i vakizaši i pobij sve naše zakonodavce :D
bubavi1

#79 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

jos ovo sto mi je absurdno, ovako:

Ekonomista i diplomirani ekonomista
prvi ima V.Sh.S ( nemam kvake na tastaturi) ( VI stepen)
drugi je VSS ( VII stepen)

Pa ako si ekonomista onda si diplomirao jer nemozes biti ekonomista samo sto si prisustovao na nastavi, tako isto za inzinjera.
mislim po nekoj logici. Lahko je reci ja sam ekonomista odnosno sam samo isao 2 godine na faksu, a suvisno je reci ja sam diplomirani ekonomista samo da bi razlikovao od onoga kojem nedostaje prakse i znanja, jer ako si ekonomista studirao si osnovno za taj predmet.
To je po mome primjer nekog absurda.
julisiz es grant

#80 Re: Titule i nivo plata

pustopoljina wrote:a sto ja isfrustriranA?
ti tvrdis kako se ljudi po bosni neispravno samaraju titulama-ja kazem da nije neispravno ,tj. jeste ispravno :-D jer-osoba sa 6 godina medicinskog fakulteta i stazom-jeste dr.medicine. po diplomi. to mu je isto i austrijski kolega.
Sad će ti on opet ponoviti da je to nelegalno i nenormalno što je tako :D :D
Još nam fali Tabasko Pit :D
julisiz es grant

#81 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:jos ovo sto mi je absurdno, ovako:

Ekonomista i diplomirani ekonomista
prvi ima V.Sh.S ( nemam kvake na tastaturi) ( VI stepen)
drugi je VSS ( VII stepen)

Pa ako si ekonomista onda si diplomirao jer nemozes biti ekonomista samo sto si prisustovao na nastavi, tako isto za inzinjera.
mislim po nekoj logici. Lahko je reci ja sam ekonomista odnosno sam samo isao 2 godine na faksu, a suvisno je reci ja sam diplomirani ekonomista samo da bi razlikovao od onoga kojem nedostaje prakse i znanja, jer ako si ekonomista studirao si osnovno za taj predmet.
To je po mome primjer nekog absurda.
Ekonomista je završio višu školu, ne fakultet. Mislim da je tako. I mislim da to više ne važi, ali neka me neko ispravi ako nisam u pravu.
starii

#82 Re: Titule i nivo plata

Post by starii »

Lesli Eldridž wrote:
vidi otidi na bilo koji univerzitet u evropi pa i kod nas pa ces vidjeti da kad zavrsis medicinu stićeš naziv doktor medicine..isto kao sto zavrsis pravo stices naziv diplomirani pravnik...e ako to tebi nije jasno ne mogu ti pomoci...
akademik sidran je drugo.covjek je titulu dobio zbog doprinosa u razvoju bh knjizevnosti kao sto do dobivaju i slikari...jako je neko fakat talentovan i kreativan onda ce mu svaki fakultet ili akademija dati pocasno zvanje doktora nauka ili akademika..
Lesli Eldridž

#83 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

Pa mene tako imenuješ. Ovo je valjda konstruktivan dijalog, a ti odmah prešao na blago vrijeđanje. Nije Dr u Austriji kad se završi VII stepen. Tamo su tada Arzt ili po naški liječnik. Provjereno. A ako se narodski kaže doktor nema veze, on ne smije da se potpiše sa Dr. i da eksploatiše tu titulu, jer je to tamo krivično djelo lažnog predstavljanja i nadriljekarstva-provjereno, a kazne su žestoke, ali eto mi smo mimo svijeta i najvbolji smo. Je li tako? :D
Last edited by Lesli Eldridž on 11/01/2009 12:05, edited 1 time in total.
pustopoljina

#84 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

Lesli Eldridž wrote:

bas si ti neki uporan momak :

http://maps.google.at/maps?f=q&source=s ... Maps-Suche

eto ti spisak dr-ova med-a.
ako nije poplavio link-utipkaj u google.dr.med.
Last edited by pustopoljina on 11/01/2009 12:08, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#85 Re: Titule i nivo plata

Lesli Eldridž wrote:
Pa mene tako imenuješ. Ovo je valjda konstruktivan dijalog, a ti odmah prešao na blago vrijeđanje. Nije Dr u Austriji kad se završi VII stepen. Tamo su tada Arzt ili po naški liječnik. Provjereno. A ako se narodski kaže doktor nema veze, on ne smije da se potpiše sa Dr. i da uksploatiše tu titulu, jer je to tamo krivično djelo lažnog predstavljanja i nadriljekarstva-provjereno, a kazne su žestoke, ali eto mi smo mimo svijeta i najvbolji smo. Je li tako? :D
Tamo smije vamo ne smije. Druga država drugi zakoni. O tome se ne može diskutovati. Bespredmetno je.
julisiz es grant

#86 Re: Titule i nivo plata

pustopoljina wrote:bas si ti neki uporan momak :
http://maps.google.at/maps?f=q&source=s ... aps-Suche
eto ti spisak dr-ova med-a.
Sad će on reći "to su nelegalni doktori. Nadriljekari. Zovu sebe tako zato što pate od titula".
:D :D
otherside

#87 Re: Titule i nivo plata

Post by otherside »

Lesli Eldridž wrote: Ne možeš se zvati doktorom, ako nisi odbranio doktorsku disertaciju.[/b][/color]Nema kategorije dr. medicine nigdje (to je nešto kao dr. struke i ostale gluposti) Doktor je akademska titula i ne može biti naziv za zanimanje. Kad se kaže doktor može biti samo doktor nauka.
ti fakat uporan, a? :D
doktor medicine - zavrsen med.fakultet.
doktor medicinskih nauka - odbranjen doktorat.
primjecujes li kakvu razliku?
pustopoljina

#88 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

nisam doktor i nisam iz doktorske famAlije i nisam sa doktorom u vezi. samo da se zna :run:

dodatak-izvini za pretjerano intiman ton obracanja :) necu vise.
julisiz es grant

#89 Re: Titule i nivo plata

I čak i u onoj državi uvijek, ali UVIJEK je osoba sa završenim med.fakultetom imala dr ispred svoga imena i prezimena...nisu ga tako zvali u narodu i u njegovoj kući samo, već je i zvanično, u dokumentim, na pečatu i svugdje ispred imena stajalo "dr".
Lesli:"Ali to se ne smije" :D :D
Nindža dolazi gazeći po krvi :D
otherside

#90 Re: Titule i nivo plata

Post by otherside »

julisiz es grant wrote:I čak i u onoj državi uvijek, ali UVIJEK je osoba sa završenim med.fakultetom imala dr ispred svoga imena i prezimena...nisu ga tako zvali u narodu i u njegovoj kući samo, već je i zvanično, u dokumentim, na pečatu i svugdje ispred imena stajalo "dr".
Lesli:"Ali to se ne smije" :D :D
Nindža dolazi gazeći po krvi :D
samoprozvani doktori, vase vrijeme je isteklo! :D
bubavi1

#91 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

Lesli Eldridž wrote:
Pa mene tako imenuješ. Ovo je valjda konstruktivan dijalog, a ti odmah prešao na blago vrijeđanje. Nije Dr u Austriji kad se završi VII stepen. Tamo su tada Arzt ili po naški liječnik. Provjereno. A ako se narodski kaže doktor nema veze, on ne smije da se potpiše sa Dr. i da eksploatiše tu titulu, jer je to tamo krivično djelo lažnog predstavljanja i nadriljekarstva-provjereno, a kazne su žestoke, ali eto mi smo mimo svijeta i najvbolji smo. Je li tako? :D
slazem se sa tobom:

"En Allemagne, le docteur n'a le droit de porter son grade qu'une fois qu'il a publié sa thèse (la publication peut se faire en ligne, sur Internet, ou alors de façons plus classique, sur papier)."

===>U Njemacku doktor ima pravo da nosi svoju titulu tek kad je objavio tezu( objavljanje se moze preko interneta online, ili klasicno papirno)

"Toutefois, dans les pays de langue anglaise majoritairement, mais aussi ailleurs, tout titulaire d'un doctorat porte le titre de docteur et porte le préfixe « Dr. » "

===> Medjutim, u zemljama vecinom engleskog porijekla, kao i negdje drugo, svi koji posjeduju doktorat nose naziv Doktor s prefiksmom " Dr."

Pa ako Bosanci nose tradiciju austro hungarsku, trebali bi postivati njemacku tradicju i nositi titulu doktora tek kada objave tezu !!!! kada bi jos znali kako se sastavlja teza....
julisiz es grant

#92 Re: Titule i nivo plata

Francuz, možda bismo trebali vratiti i obrazovni sistem Austro-Ugarske. Vratiti i uskotračnu željeznicu ( BTW,dobra ideja ). Vijeće ministara prozvati "Zemaljskom vladom BiH". Vratiti sve ostale tekovine Austro-Ugarske :D A u Francuskoj vrijeme računati po revolucionarnom kalendaru :D
otherside

#93 Re: Titule i nivo plata

Post by otherside »

i tako smo jos jednom dokazali da je forma bitnija od sustine. aferim! :D
julisiz es grant

#94 Re: Titule i nivo plata

otherside wrote:i tako smo jos jednom dokazali da je forma bitnija od sustine. aferim! :D
Aferim, i ja velim! Baš ovi koji su kao protiv tih titula i koji su pokrenuli i zakuhali temu, pokazaše kako je to "strašno važno" kako se šta zove :zoka:
Epitop

#95 Re: Titule i nivo plata

Post by Epitop »

julisiz es grant wrote:
otherside wrote:i tako smo jos jednom dokazali da je forma bitnija od sustine. aferim! :D
Aferim, i ja velim! Baš ovi koji su kao protiv tih titula i koji su pokrenuli i zakuhali temu, pokazaše kako je to "strašno važno" kako se šta zove :zoka:
Mislim da boli ove ostale koji završe fakultet što se sa mednicinom zoveš doktor dok su oni diplomirani neka struka.
Zašto i vi niste studirali medicinu po 10 godina pa bi se zvali doktori :D
pustopoljina

#96 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

Pa ako Bosanci nose tradiciju austro hungarsku, trebali bi postivati njemacku tradicju i nositi titulu doktora tek kada objave tezu !!!! kada bi jos znali kako se sastavlja teza....
cekaj samo da ovo pokazem prvom austrijancu,da ti on kaze nesto o njemackoj tradiciji. :evil:
zato nam je europa puna 25-togodisnjih doktora.
bubavi1

#97 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

julisiz es grant wrote:Francuz, možda bismo trebali vratiti i obrazovni sistem Austro-Ugarske. Vratiti i uskotračnu željeznicu ( BTW,dobra ideja ). Vijeće ministara prozvati "Zemaljskom vladom BiH". Vratiti sve ostale tekovine Austro-Ugarske :D A u Francuskoj vrijeme računati po revolucionarnom kalendaru :D
Nasi su toliko pobrkali sa titulima da danas su medju rijetkim zemljama koji jos nemogu ispostovati Bolonjski process. Slazem se sa vecinom od vas jer ste navikli na to, nesmeta vam, licno sto se tice mene, volim znati skim imam posla kada me ljekar ili doktor lijeci, ili kada magistar struke ili nauke lijeci, pa tako isto kada se obracam ekonomistu, ili diplomiranim ekonomistu.
Mozda vama to ne smeta opet kazem i postujem, samo zelim da shvatim razlike.
Neki spominju rijec frustraciju, ja smatram da su najvise frustrirani oni kojim treba prvo naglasiti titulu prije prezimena!!!
Dva zubara razlicito za ljeto vidio, oboje diplomirali '93 godine( za vrijeme rata) jedan ima oko 35 godina drugi ima 46godina...slucajnost?
julisiz es grant

#98 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote: volim znati skim imam posla kada me ljekar ili doktor lijeci,
U Bosni će te uvijek liječiti doktor ( završen 6-godišnji studij ). A ako misliš, a očito misliš, na doktora medicinskih nauka ( završen doktorat ) mnogi od njih ne liječe niti imaju dana prakse, jednostavno zato što se mogu baviti nekom medicinskom NEKLINIČKOM granom, koja se ne bavi direktnim liječenjem ljudi ( anatomija, fiziologija, medicinska biohemija..). Dakle, vidiš kako su STRUKA i NAUKA često sasvim odvojene stvari.
bubavi1

#99 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

pustopoljina wrote:Pa ako Bosanci nose tradiciju austro hungarsku, trebali bi postivati njemacku tradicju i nositi titulu doktora tek kada objave tezu !!!! kada bi jos znali kako se sastavlja teza....
cekaj samo da ovo pokazem prvom austrijancu,da ti on kaze nesto o njemackoj tradiciji. :evil:
zato nam je europa puna 25-togodisnjih doktora.
da zato i nasa raja koja ima para salje svoje vani na lijecenje... jedno je kada student zavrsi fakultet na medicini u 25-oj godini a drugo je kada se kupuju diplome za vrijeme rata, pa se svak zali na nivo prakse nasih ljekara...citam prosle godine kako ljekari u bolnici otvoreno puse a kobojagi ti predaju kako postivati zdravlje.
bubavi1

#100 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

julisiz es grant wrote:
bubavi1 wrote: volim znati skim imam posla kada me ljekar ili doktor lijeci,
U Bosni će te uvijek liječiti doktor ( završen 6-godišnji studij ). A ako misliš, a očito misliš, na doktora medicinskih nauka ( završen doktorat ) mnogi od njih ne liječe niti imaju dana prakse, jednostavno zato što se mogu baviti nekom medicinskom NEKLINIČKOM granom, koja se ne bavi direktnim liječenjem ljudi ( anatomija, fiziologija, medicinska biohemija..). Dakle, vidiš kako su STRUKA i NAUKA često sasvim odvojene stvari.
Jasno mi je ... mene je licno prof.dr.sci stomatologije lijecio... vidis da i mogu direktno lijeciti...
Post Reply