9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post Reply
cogni

#76 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by cogni »

nokia6170 wrote:
Republika Srpska nije mogla, niti mogla postojati bez odgovora DA na mojih 6 postavljenih pitanja.
Naravno da jeste, mogla je postojati ne samo bez zlocina, nego i bez rata. Da je bilo pameti.
rado_vidjen

#77 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by rado_vidjen »

i tako Sa-x saptom pade :-D ....

sretan vam dan RS-a, dragi bosnjaci. zivjela istina koju posjeduju samo karadzic i mladic.
saim_adka

#78 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:06, edited 1 time in total.
cogni

#79 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by cogni »

saim_adka wrote: Moje pitanje je - sto se narod nije tada pobunio protiv vlasti i Karadzica?
Dijelom i zato sto ta pobuna ima svoju cijenu, koju je rijetko ko spreman platiti. Recimo, http://bs.wikipedia.org/wiki/Sr%C4%91an_Aleksi%C4%87
nokia6170

#80 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by nokia6170 »

cogni wrote:
nokia6170 wrote:
Republika Srpska nije mogla, niti mogla postojati bez odgovora DA na mojih 6 postavljenih pitanja.
Naravno da jeste, mogla je postojati ne samo bez zlocina, nego i bez rata. Da je bilo pameti.
Sustina RS-a je bila u njenih 6 strateskih ratnih ciljeva...a odgovor DA na mojih 6 postavljenih pitanja je rezultat upravo tih 6 strateskih ciljeva, ponajprije prvog cilja.

Stvaranje i ocuvanje RS-a nije krasila pamet, jer da je taj faktor bio odlucujuci, bosanski Srbi bi se ponasali kao CG Srbi.
cogni

#81 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by cogni »

nokia6170 wrote:
cogni wrote:
nokia6170 wrote:
Sustina RS-a je bila u njenih 6 strateskih ratnih ciljeva...a odgovor DA na mojih 6 postavljenih pitanja je rezultat upravo tih 6 strateskih ciljeva, ponajprije prvog cilja.
Ne slazem se da sustina RS-a moze biti u ratnim ciljevima, prije bih rekao da je sustina zastita interesa BiH Srba.
saim_adka

#82 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:06, edited 1 time in total.
behavac

#83 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by behavac »

nokia6170 wrote: Republika Srpska nije mogla, niti mogla postojati bez odgovora DA na mojih 6 postavljenih pitanja.

Ove stvari se jesu desavale u ratu i ja samo zelim da istaknem da je RS bila fasisticka tvorevina u periodu 1992. do 1995. godine. Ja stvarno ne znam zasto taz histoirisjak cinjenica ugrozava danasnju RS kada znamo da se RS ne moze niti promijeniti niti ukinuti bez saglasnost volje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ova historijska cinjenica apsolutno ne ugrozava danasnju RS. I Njemacka je bila fasisticka u periodu of 1941. do 1945. godine, ali to ne znaci i da je danas fasisticka...ali Njemacka nema problem da prizna da je bilča fasisticka i da se stidi svoje historije, kao sto taj problem imaju Srbi iz RS-a.
Како није могла.
Па и самим почектом рата, значи прије него се ишта још десило, је било договора и приједлога о уређењу БИХ.
И ти договори су значили територијалну аутономију на одређеном простору.
Нешто као што данас РС има.
Знамо да су до Дејтона сви пропали и ко је које одбио.
А ја сам већ рекао да је сам рат било могуће водити и без мноштва злочина.

И такође не би се сложио да је РС била фашистичка ни у рата.
Нису постојали фашистички закони нити таква званична политика.
Иако у пракси јесте било и превише злочина, протјеривања па и геноцид у Сребреници.
То је ипак било иза очију јавности и свакако да су одговорни сви они који су то починили као и они који су то наредили или нису спријечили а могли су.
А да се не лажемо нису ни Муслимани ни Хрвати били цвјећке према Србима на простору који су они контролисали.

Моја поента је да Срби не морају да се одрекну аутономије коју имају у БИХ кроз РС, на шта имају апсолутно право, због злочина којих је било у рату.
FLOCK

#84 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by FLOCK »

cogni wrote:
saim_adka wrote: Moje pitanje je - sto se narod nije tada pobunio protiv vlasti i Karadzica?
Dijelom i zato sto ta pobuna ima svoju cijenu, koju je rijetko ko spreman platiti. Recimo, http://bs.wikipedia.org/wiki/Sr%C4%91an_Aleksi%C4%87
Slucaj Srdjana Aleksica nema veze sa politikom Karadzica, bilo je na 100 Aleksica samo nisu dali svoj zivot.
Ne provaljuj se!!
cogni

#85 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by cogni »

saim_adka wrote: Znaci da Dodik sada pocne ciniti ono sto je pocinio Karadzic, sve bi bilo isto?
Sta znaci "sve" bi bilo isto? Ako bi Dodik radio isto sto i Karadzic, puno stvari bi bilo isto, al ne znam sta time zelish reci. Naravno, ako pretpostavish da bi "stvari bile iste" i iz toga zakljucis da bi "stvari bile iste" i nisi narocito daleko odmakao u razmisljanju.

Citiram: Dijelom i zato sto ta pobuna ima svoju cijenu, koju je rijetko ko spreman platiti

Kako se onda ja mogu osjecati sigurno kao gradjanin RS???
Kakve to sad ima veze? Meni je zao sto se ti osjecash nesigurno, ali pretpostavljam da ces se osjecati sigurnije sto se vishe stanje bude smirivalo, a ne sto se vishe tenzije budu odrzavale.
saim_adka

#86 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:08, edited 1 time in total.
cogni

#87 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by cogni »

saim_adka wrote:sama cinjenica da se forsira jednonacionalno i onemogucava mijesanje, kroz mehanizme prava jednog naroda dovodi do fazizma.
moje pitanje;
sta bi uradili srbi - gradjani banjaluke da se pojavi biznismen i kupi plac i izgradi stanove u koje ce se naseliti po 50.000 muslimana i hrvata?
da li bi bilo frke?
Otkud ja mogu da znam kako bi se ovakav cudan scenario odigrao, al svakako da se takav demografski inzinjering ne bi objerucke prihvatio. Ako neko ima novaca nek ulaze u povratak ljudi.

Ne vidim kuda ovo vodi, ne svidja mi se takvo beskonacno postavljanje pitanja bez vidljivog cilja. Ako imash neke teze trebas ih iznjeti a ne ici izokolo da bi valjda sebe ubjedio u njih.
gradska toplana

#88 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by gradska toplana »

Citam ove sve postove i nemogu shvatiti ove pro-bosanski orijentisane ljude.Nemojte se paliti na provokatore i njihova pisanja jer ima stotinu boljih nacina za borbu protiv takvih.Godinama se borim na "svoj" nacin i ide mi od ruke da vam se pohvalim.Spakujem im kasicu na radnom mjestu,komsiluku,sportskim klubovima,skolama,..itd. da nenabrajam pa da vidite kako im se usi trepere.Jos na kraju mi se kad ih sretnem pozale i kukaju,a ja im obecam da cu probat srediti stvar he,he.I ja sam se ispocetka palio ,naplacao kazni,sudova dok neshvati da ima bolji nacin.Bolje nekom djetetu poslati para u BiH nego placati za levata.I polako sve ce doci na svoje mjesto.
pozdrav :bih:
palermo

#89 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by palermo »

cogni wrote:

[/quote]

Pa ovakva , kakva je sada, nije mogla postojati bez zločina i rata.Mislim,i ti to znaš, tako da zaista nema potrebe da podupireš neke teze koje objektivno ne mogu imati veze sa stvarnošću. Da si rekao, mogla je postojati autonomija Srba na području BiH bez rata i zločina, onda bi čovjek mogao i razmisliti o tome, ali ovakva RS nije.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#90 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by pici »

Spska NDHazija na tlu BiH ,ništa više ništa manje.Naci-fašosidna tvorevina potpomugnuta od JNA i Srbije.
Abacija

#91 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by Abacija »

palermo wrote:
cogni wrote:

Pa ovakva , kakva je sada, nije mogla postojati bez zločina i rata.Mislim,i ti to znaš, tako da zaista nema potrebe da podupireš neke teze koje objektivno ne mogu imati veze sa stvarnošću. Da si rekao, mogla je postojati autonomija Srba na području BiH bez rata i zločina, onda bi čovjek mogao i razmisliti o tome, ali ovakva RS nije.
Upravo tako @palermo. I jos samo da dodam... Zlocinima nad nesrbima bosanski Srbi su postali taoci svoje mafije. Cilj te mafije je bio da se stvori homogen prostor na kojem ce oni ubirati porez od "svoje brace" a sve u ime nacije i religije. Propagandom je stvoren osjecaj ugrozenosti, i u kombinaciji sa religioznim fanatizmom, odanoscu abstraktnom pojmu "nacije", potpomognuti alkoholom i narkoticima, prijetnjom smrcu u slucaju neposlusnusti je doslo do atmosfere gdje se obicni covjek "morao" povinovati tom njihovom cilju.

Recimo da su velikosrpski ideolozi stvarili pc demokratskim putem, da li bi imali toliko podanika (citaj: robova ili sluga) koliko imaju danas?! (Zapamtite, u demokratiji je gradjanin u mogucnosti da razmislja svojom glavom. Nema nikakve prisile da slusa mafiju.)
cyprus

#92 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by cyprus »

I šta sad? Opet treba pjenit ovdje zbog postojanja RS-a, a sudržavljani nam se sa one strane entitetske linije, samo smiju...

Koja korist od toga?
n3gativac

#93 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by n3gativac »

cogni wrote:
U pravu si!
Kad sami svoje ubijate za bilo kakvu naznaku ljudskosti, sta vise od vas ocekivati?
Priznanje? Pokajanje? Pravdu?
I mi smo glupi kad to ocekujemo.
jeza u ledja

#94 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by jeza u ledja »

cogni wrote:
nokia6170 wrote:
Ali neko ce, s pravom, reci, - da je uopste originalna poenta postojanja RS bila zasnovana na etnicki cistom teritoriju, odvojenom od BiH. Danas se ta originalna ideja, koja je dobrim dijelom sprovedena u djelo, pokusava legitimizirati kao pravo Srba u BiH na autonomiju. RS moze opravdati svoje postojanje tek kad i ako se nedvosmisleno prizna njena fasisticka proslost (tj. kad fasizam u njoj postane proslost), sto bi pak institucionalno podrazumijevalo fundamentalnu reorganizaciju tog entiteta u ustavnom-pravnom okviru BiH, ukljucujuci i njegove granice.
Bijeli_sa

#95 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by Bijeli_sa »

Ma iskreno malo se zapitajte kakve mi koristi imamo od RS, i treba li ona nama uopste, ja mislim da Sarajevo vrijedi vise od cijele rs, boli to i mileta a narucito ove nase lukavcane, slavite, slavite, ali se uglavnom gradu ove zemlje vase slavlje necuje i tu se vasa uloga i znacenje zavrsava.... :-D
vee-jay

#96 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by vee-jay »

:? :? :? :?

ne razumijem razlog otvaranja ove teme?!?!?!?

@nokia WHY?

:?

P.S. RS jeste nastala na fasizmu. Jedna cinjenica koja se i ne krije nesto previse, niti u RSu niti u Srbiji. Zasto? Pa zato sto je fasizam donio Srbima povoljan rezultat. I zasto RS danas nije vise fasisticka? Pa zato sto ne mora da bude.

Stvarno neman nista ni protiv @cognija ni @behavca ni @bossssa ili drugih clanova ovog foruma iz RSa. Niti imam ista protiv toga sto oni slave dan svoje drzave. Niti imam ista protiv njihove ljubavi prema RSu. Ili sto nemaju nikakve ljubavi prema BiH. Iskreno, svejedno mi je...

Samo mogu zasigurno reci, da onliko koliko oni vole svoju domovinu da ja toliko multiplicirano sa nebom volim svoju domovinu i u stanju sam mnogo toga uraditi da je zastitim od buducih fasizama. Nista licno ali kad zavjese padnu, a obecavam da ce pasti jednog dana, bit ce frke. I traktorijade.
behavac

#97 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by behavac »

vee-jay wrote::? :? :? :?

ne razumijem razlog otvaranja ove teme?!?!?!?

@nokia WHY?

:?

P.S. RS jeste nastala na fasizmu. Jedna cinjenica koja se i ne krije nesto previse, niti u RSu niti u Srbiji. Zasto? Pa zato sto je fasizam donio Srbima povoljan rezultat. I zasto RS danas nije vise fasisticka? Pa zato sto ne mora da bude.

Stvarno neman nista ni protiv @cognija ni @behavca ni @bossssa ili drugih clanova ovog foruma iz RSa. Niti imam ista protiv toga sto oni slave dan svoje drzave. Niti imam ista protiv njihove ljubavi prema RSu. Ili sto nemaju nikakve ljubavi prema BiH. Iskreno, svejedno mi je...

Samo mogu zasigurno reci, da onliko koliko oni vole svoju domovinu da ja toliko multiplicirano sa nebom volim svoju domovinu i u stanju sam mnogo toga uraditi da je zastitim od buducih fasizama. Nista licno ali kad zavjese padnu, a obecavam da ce pasti jednog dana, bit ce frke. I traktorijade.
Posteno iako se sa svim ne slazem.
Al samo da dodam ako ja volim i ti volis onda nece biti frke...
A ne kontam o kojim zavjesama pricas i nadam se da nece biti fasizma ovdje vise ni na koji nacin s bilo koje strane ni u kojoj mjeri !!!
Air Ramiz

#98 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by Air Ramiz »

nokia6170 wrote:Cestitam svima koji slave 9. januar, dan kada se rodilo ZLO na ovim prostorima ovjekovjeceno, prvo u Republici srpskog naroda Bosne i Hercegovine, pa Srpskoj republici Bosni i Hercegovini, te Republici Srpskoj kao pravnom sljedniku ove prethodne dvije tvorevine.
A zar ono Srbi nisu preglasani na referendumu dva mjeseca kasnije, marta 1992, pa su zato proglasili RS? :-)
bosss

#99 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by bosss »

Air Ramiz wrote:A zar ono Srbi nisu preglasani na referendumu dva mjeseca kasnije, marta 1992, pa su zato proglasili RS? :-)
Tačnije 14.10.1991. se desilo preglasavanje i raspisan referendum.
vee-jay wrote:Stvarno neman nista ni protiv @cognija ni @behavca ni @bossssa ili drugih clanova ovog foruma iz RSa. Niti imam ista protiv toga sto oni slave dan svoje drzave.
Nit je RS država niti ja slavim dan. Moliću bez pripisivanja meni onoga što nisam rekao.
jeza u ledja

#100 Re: 9. januar-Dan Zla (Fasizma)

Post by jeza u ledja »

bosss wrote:
Air Ramiz wrote:A zar ono Srbi nisu preglasani na referendumu dva mjeseca kasnije, marta 1992, pa su zato proglasili RS? :-)
Tačnije 15.10.1991. se desilo preglasavanje i raspisan referendum.
.
Jeste, a prije toga, jos u zimu i proljece 91-e je SDS protuzakonito organizovao SAOi na velikom podrucju BiH. Proglasenje 'Srpske Republike BiH' ili kako se vec zvala, 9. januara, je samo bila kulminacija dvogodisnje pripreme na tom planu, SAOi su bile ujedinjene u RS. Sve je radjeno sistematski i s jasnim ciljem izdvajanja iz BiH u slucaju njenog proglasenja nezavisnosti. O tome postoje vrlo detaljni dokumenti.
SDS je tada bio i ponasao se kao odmetnicka paramilitarna organizacija, van pravnog sustava BiH.
Post Reply