Arapska vladavina u Španiji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pjo

#76 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

Bosstech wrote:Hahaha.
Pa Dubrovnik i ta obalna podrucja nisu bila pod Hrvatskom u srednjem vijeku...
A sto je bila Hrvatska u srednjem vijeku ?
Bosstech wrote: zato i ima toliko samostana.
Samostani su bili svagdje gdje Vatikan nije imao kontrolu...tako Vatikan vec 1000 godina siri katolicizam,tako sto posalje svecenike da naprave samostan i tu zive i izdrzavaju se sami dok sire vjeru.

Mislim da si gledao previse serija poput "Povratak Otpisanih", "Partizanska eskadrila" i slicno.

O kakvoj ti nekontroli Vatikana, pobogu pricas ?

Pa sudeci po ovom linku tamo gdje su bili franjevci nije bilo Vatikana a ni Katolicke Crkve. Slijedom tvog "ostroumnog" zakljucivanja kako su franjevci u zagrebu prisutni od samog osnutka reda (13. stoljece) ispada da Zagreb nije bio pod kontrolom Vatikana ?!

"Prisutnost franjevaca u Zagrebu seže duboko u 13. stoljeće u vrijeme kada su prvi sljedbenici sv. Franje Asiškog odlazili iz Italije po cijelom europskom kontinentu. Djelujući ovdje preko sedam stoljeća, kaptolski su franjevci udarili gradu Zagrebu neizbrisivi duhovni, kulturni i povijesni pečat. Prema jednoj predaji u Zagrebu je boravio i sam sv. Franjo Asiški, osnivač Reda Manje braće, poznatog pod imenom franjevaca."

http://hr.wikipedia.org/wiki/Franjeva%C ... na_Kaptolu

:run:

Bosstech wrote: Ne trose se tolike pare i vrijeme bezveze.

Kad vec spomenu Dubrovnik koji je izgradjen OD KAMENA kao i Trebinje pa su prezivjeli objekti.
Eto i Bosnjacima hereticima nije bilo "tesko" isklesati 20 tona kamenu stijenu u stecak,ukrasiti to i onda odslepati na poljanu i sahraniti.
Ince u to doba je bio maciji kasalj napraviti jedan stecak,naruci preko Interneta i donesu ti vec sljedecu sedmicu UPS-om.

Eto i samostani su"prezivjeli".
Samo je katolicima bilo tesko praviti crkve u Bosni..ah da i pravoslavcima.I rimske tvrdjave prezivjele.
Samo jadni katolici nisu uspjeli sacuvati svoje bogomolje.

Koja suplja prica.

Mila majko... Da, citao sam o tome na ovom forumu. Radi se o jos jednoj zabludi koju je netko na osnovu poluinformacija plasirao a sve sa ciljem dokazivanja nekakve ekskluzivnosti koje nije bilo. Pastoralni rad katolicke crkve tek je u 19. stoljecu u potpunosti predan "petrovcima", svecenicima. Do tad franjevci rade pastoralne sasvim normalno. I prelazak na "petrovce" jos se nije desio u potpunosti niti u drugim krajevima.

Sto se tice Crkva, sam si ovo trazio:

1.) Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu člana V stav 4. Aneksa 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i člana 39. stav Poslovnika o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 21. do 27. januara 2003. godine, donijela je
O D L U K U
Graditeljska cjelina - Crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija, odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, 1528. godine) sa Zvonikom sv. Luke u Jajcu proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: nacionalni spomenik).

http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=1316

2.) "Istraživani dio ovog mjesta je lociran na nekadašnjem neolitskom naselju smještenom u period između 2600-2400 godine p.n.e. Mile se prvi put spominju 1244. godine kao mjesto gdje se nalazila crkva sv. Kuzme i Damjana, koja je bila posvećena svecima-liječnicima, a koje je bilo posjed bosanske biskupije. "

http://bs.wikipedia.org/wiki/Mile

3.) "Svetište sv. Ive u Podmilačju bez sumnje je jedno od najstarijih svetišta u Bosni i Hercegovini. Ono datira, koliko se zna, iz 15.stoljeća. Podmilačka crkva sv. Ive ujedno je i jedina od kamena građena katolička crkva u Bosni i Hercegovini koju Turci nikada nisu srušili i u kojoj su se katolici sakupljali čitavo vrijeme turske vladavine u BiH. Srušila ju je tek u zadnjem ratu vojska tzv. Republike Srpske. "

http://www.zupa-podmilacje.com/staticpa ... ijestcrkve

4.)
Džamija FethijaDolaskom Turaka na ove krajiške prostore i osvajanjem posljednje utvrde u Pounju - Bihaća (1592.godine), mnogo toga se unutar zidina grada mijenja i prekraja. Prvo što nova vlast preduzima jeste pretvaranje postojećih crkava u džamije. Po naredbi glavnokomandujućeg turskom vojskom i dugogodišnjeg zapovjednika Bihaća, Hasan-paše Predojevića , Crkva svetog Antuna preuređuje se u glavnu džamiju u gradu, Fethiju (u prevodu-osvojena).

Stari zapisi kažu da je Crkva svetog Antuna bila ukusno građen sakralni objekt, dužine 19,5 metara, širine 9,2 metra, sa četiri podbočna zidna pilastra. Građena je u gotskom stilu, sa visokim krovom, šiljastim prostorima od ukrasnog kamena, te zvonikom na osam uglova. Pored crkve se nalazio dominikanski samostan koji se u listinama hrvatskih feudalaca spominje još 1266. godine.

http://www.tzusk.net/Bihac/Page-4.html

5.) Tu ti je popis Crkvi provincije Bosne Srebrene.

http://www.bosnasrebrena.ba/php/modules ... page&pid=3

6.) Ovdje ti je lista nacionalnih spomenika u BiH. Rijec Crkva se spominje preko 300 puta. Nek je samo polovica od toga srednjovjekovnih crkvi - tvoja teorija pada u vodu.

http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... 165&lang=1

Uostalom ja ne znam zasto pricam sa covjekom koji ne zna povijest vlastite zemlje. Samo cu te podsjetiti da je Katarina Kotromanica, koja je de facto dijelala vlast sa Stjepanom Tomasevicem svoju zemlje predala Vatikanu dok joj se djeca ne vrate. Njezina djeca ste vi - dakle pravno gledano Vatikan je vlasnik BiH dok se vi ponovo ne vratite na katolicanstvo :D

Vatikan bi slijedom toga trebao polagati svoje pravo na BiH.
Josip

#77 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Josip »

ovdje su previše slušali priče M. Filipovića koji negira hrvatstvo u BiH a sam je potomak hrvatskog kanonika iz Zagreba Filipovića kojega su zarobili Turci i koji je prešao na Islam. Zato je sva njegova imovina spaljena ili predata drugima. Onda je njegov jedan potomak uhvaćen prilikom vojne i on je prešao na katoličabnstvo ponovno i sada zato ima Filipovića u Makarskoj.
pjo

#78 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

Josip wrote:ovdje su previše slušali priče M. Filipovića koji negira hrvatstvo u BiH a sam je potomak hrvatskog kanonika iz Zagreba Filipovića kojega su zarobili Turci i koji je prešao na Islam. Zato je sva njegova imovina spaljena ili predata drugima. Onda je njegov jedan potomak uhvaćen prilikom vojne i on je prešao na katoličabnstvo ponovno i sada zato ima Filipovića u Makarskoj.

Za sto lira u sto vira...
omar little

#79 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by omar little »

a kakve veze postovi na ovoj stranici (sve do jednog) imaju sa temom?!? arapska vladavina u spanjolskoj?! dubrovnik je na iberijskom poluotoku :shock: :shock: :shock: ko je mene zemljopis ucio :-) pa ja nish ne znam.
Van Halen

#80 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Van Halen »

Zamolio bih moderatora, da "zamoli" određenu gospodu, da ako nemaju ništa konkretno na temu da napišu da se ne javljaju onda uopšte.
cyprus

#81 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by cyprus »

Josipe ne objasni ti meni, makar plitko i sarkastično, tj. ne odogovori mi na moja pitanja o tome kako su arpai utiacli na renesansu? :)
pjo

#82 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

cyprus wrote:Josipe ne objasni ti meni, makar plitko i sarkastično, tj. ne odogovori mi na moja pitanja o tome kako su arpai utiacli na renesansu? :)

Ako i jesu onda to sigurno nije bilo direktno i sa namjerom.

To ti je kao da se zahvalis Hitleru sto je uticao na Anu Frank da je napisala tako divno djelo.
pjo

#83 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

Van Halen wrote:Zamolio bih moderatora, da "zamoli" određenu gospodu, da ako nemaju ništa konkretno na temu da napišu da se ne javljaju onda uopšte.
Ako si mislio na "za sto lira u sto vira" trebas znati da se to nije odnosilo na bosanske muslimane.
Van Halen

#84 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Van Halen »

pjo wrote:
Van Halen wrote:Zamolio bih moderatora, da "zamoli" određenu gospodu, da ako nemaju ništa konkretno na temu da napišu da se ne javljaju onda uopšte.
Ako si mislio na "za sto lira u sto vira" trebas znati da se to nije odnosilo na bosanske muslimane.
Mislio sam na BILO ŠTA što koristite ti i pojedini i što zbog toga razvukoste temu a ništa konkretno nemate da kažete na nju.
Bosstech

#85 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Bosstech »

Ja koliko vidim,vecina crkvi i samostana vodi porijeklo od 15 vijeka pa nadalje.Par od 1390 pa nadalje.Ocigledno od tada pocinje istrebljivanje nevjernika od strane Vatikana u Bosni,sto ti i na sajtu fino kaze..poslati da istrijebe nevjernike u Bosni.
Katolika u Bosni u 14 vijeku je bilo mozda oko 10% populacije i to racunajuci one prekrstene od kraljice Katarine.
pjo

#86 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

Bosstech wrote:Ja koliko vidim,vecina crkvi i samostana vodi porijeklo od 15 vijeka pa nadalje.Par od 1390 pa nadalje.Ocigledno od tada pocinje istrebljivanje nevjernika od strane Vatikana u Bosni,sto ti i na sajtu fino kaze..poslati da istrijebe nevjernike u Bosni.
Katolika u Bosni u 14 vijeku je bilo mozda oko 10% populacije i to racunajuci one prekrstene od kraljice Katarine.
Momak, zgrade iz 9 stoljeca ili ranije su takva rijetkost da, osim rimskih i ne postoje na podrucju danasnje BiH. No i tu su iznimke upravo katolicke crkve.

Ti bas ne odustajes bez obzira koliko te puta nokautirao:

Ranokrscanska bazilika u Mostaru. Dok jos nisu postojali stecci i sav Silam:

http://www.hercegovina.ba/hr/index.php? ... Itemid=148
Bosstech

#87 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Bosstech »

Kako su stecci prezivjeli???
Ima ih od 10 do 15 vijeka.

Nije im bilo tesko isklesati 20 tona tezak stecka i odslepati na poljanu.Tesko im bilo napraviti crkvu.
LSD

#88 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by LSD »

Aha,dakle tako...na ovoj temi sve sami vrli poznavaoci istorije (historije/povijesti)da ne kažem doktori i magistri istorije...i to specijalisti za Španiju...i to posebno da period islamske vladavine u istoj...blago našem društvu sa takvim forumašima.
pjo

#89 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

Bosstech wrote:Kako su stecci prezivjeli???

Nije im bilo tesko isklesati 20 tona tezak stecka i odslepati na poljanu.Tesko im bilo napraviti crkvu.
Stecak - 1 kubicni metar.
Crkva - 1000 kubicnih metara.

Razlika je ipak drastićna, tim više što su Slaveni vrlo kasno krenuli usvojili gradnju čvrstih objekata. U Rusiji, Ukrajini ne postoji niti jedan jedini trag čvrstog objekta koji su izgradili Slaveni do 11 stoljeca.
osa

#90 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by osa »

pjo wrote:
Bosstech wrote:Kako su stecci prezivjeli???

Stecak - 1 kubicni metar.
Crkva - 1000 kubicnih metara.

Razlika je ipak drastićna, tim više što su Slaveni vrlo kasno krenuli usvojili gradnju čvrstih objekata. U Rusiji, Ukrajini ne postoji niti jedan jedini trag čvrstog objekta koji su izgradili Slaveni do 11 stoljeca.
šza misliš koliko je tek drastična razlika u gradnji crkve i stećka, crkvu je mogla napraviti svaka budala, a stećak, e zato je trebala već škola, projekt, nacrti, stručna radna snaga, ha, ha...
Josip

#91 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Josip »

cyprus wrote:Josipe ne objasni ti meni, makar plitko i sarkastično, tj. ne odogovori mi na moja pitanja o tome kako su arpai utiacli na renesansu? :)
jedini utjecaj Maura na renesansu je mogao biti i bio je taj da su otišli sa pirinejskog poluotoka i dali prostora renesansi da uzme zanaha.
renesansa ne podrazumjeva samo priče, već i slikarstvo, kiparstvo a to je u islamu zabranjeno pa tako da su ostali sumnjam da bi na tim prostorima bilo što od renesanse.

satisfied?
JThomas

#92 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by JThomas »

josipe, šta ti ovako misliš, ima li renesanse bez djela klasične grčke filozofije?
cyprus

#93 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by cyprus »

pjo wrote:

Ako i jesu onda to sigurno nije bilo direktno i sa namjerom.

To ti je kao da se zahvalis Hitleru sto je uticao na Anu Frank da je napisala tako divno djelo.
Josip wrote:renesansa je sama od sebe došla većem djelu europe i za to nije razlog što su nekakvi okovi srednjeg vjeka popustili već to što je zapadna i srednja europa se u tome periodu riješila upravo te kako je nazivate arapske prijetnje koja je bila permanentna i nimalo bezazlena.
Ama Josip nam je napiso ovo, pa sam tražio objašnjenje kako to da je povlačenje Maura/Arapa uticalo na stvaranje renesanse. Naime, nisam ja taj koji je dovodio u ikakvu vezu Islam i renesansu. A sad se Josip pravi malo lud, al haj..nije bitno. :)
pjo

#94 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

JThomas wrote:josipe, šta ti ovako misliš, ima li renesanse bez djela klasične grčke filozofije?

Mislim da je po tom pitanju Jazz da najbolje odgovore. Ako ciljas na to da su Arapi jedini sacuvali prijepise tih djela grcke filozofije - onda se indirektno moze reci kako su Arapi utjecali na nastanak renesanse.

No ponavljam, prvi motivacijski cimbenik renesanse je otpor religioznom shvacanju svijeta i covjeka, a utjecaj Arapa nije direktan.
Josip

#95 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Josip »

JThomas wrote:josipe, šta ti ovako misliš, ima li renesanse bez djela klasične grčke filozofije?

evo pjo ti je djelom odgovorio.
i da samo nešto razjasnimo. ovdje je dosta spominjan da nije Arapa, Arapi ovo Arapi ono.
Možda se može govoriti o nekom arapskom jeziku i u malom djelu o arapskom mentalitetu. jer Arapi su Arapizirali mnoge narode dali im jezik ali ne baš mnogo gena. Tako ne mogu reći da su Tunižani, Marokanci, Libanonci ...Arapi. Oni su Arapizirani. A vi stalno o Arapskom utjecaju na Španjolsku. To je prije svega Maurski utjecaj a ne Arapski.
JThomas

#96 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by JThomas »

arapska matematika, arapski brojevi, papir, mnoge arhitektonske tehnike (recimo gotički viseći luk), pa ta filozofska djela i komentari istih...sve stvari koje su donesene od arapa, a bez kojih renesanse nema.
pjo

#97 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by pjo »

JThomas wrote:arapska matematika, arapski brojevi, papir, mnoge arhitektonske tehnike (recimo gotički viseći luk), pa ta filozofska djela i komentari istih...sve stvari koje su donesene od arapa, a bez kojih renesanse nema.
Arapi jesu u svoje vrijeme bili napredni ali brojevi, papir u arhitektura (u to vrijeme) nemaju veze sa renesansom.

Renesasnsa se prije svega ogleda u umjetnickim djelima (pisano, crtano). U svom zacetku nema veze sa egzaktnim prirodnim znanostima kao sto je matematika ili predmeti poput papira.
JThomas

#98 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by JThomas »

nema ako je čovjek bukvalac.

duha i mentalnog sklopa renesanse jednostavno nema bez stvari, izuma i ideja donesenih s istoka. niko nije ni rekao da su arapi DIREKTNO zaslužni za renesansu.
Josip

#99 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by Josip »

JThomas wrote:nema ako je čovjek bukvalac.

duha i mentalnog sklopa renesanse jednostavno nema bez stvari, izuma i ideja donesenih s istoka. niko nije ni rekao da su arapi DIREKTNO zaslužni za renesansu.

pa ako će mo tako onda sve ima nekakve veze sa nečim. onda imaju li Indijanci veze sa time što se smanjila glad u Europi. imaju zato jer su oni kultivirali krumpir a onda ga europski vladari dekretom nametnuli seljacima da ovi ne bi gladovali.

takva je to logika o kojoj pričaš čini mi se.
historicar

#100 Re: Arapska vladavina u Španiji

Post by historicar »

pa glupo je uopšte govoriti jesu li Arapi zaslužni za ovo ili ono...

Arapi su zaslužni za procvat nauke, tehnike i svega ostalog što je Crkva smatrala heretičkim djelovanjem a nakon toga sve ostalo je išlo samo od sebe i sad je glupo tražiti vezu sa nekim stvarima koje su se desile ponovo kasnije... dovoljno je da znamo da su temelji moderne nauke i moderne civilizacije ustvari postavili Arapi koji su praktično unijeli svjetlo u mračnu divljačku Evropu

No sad je zanimljivo kako ta civilizacija za čiji su procvat zaslužni Arapi od Arapa pravi divljake i teroriste... a opet ta ista zapadna civilizacija bez istočnjačkog uticaja ide u ono što je bila i prije arapa: divljaštvo i anarhiju...

Arapi i muslimani generalno su nažalost izgubili potrebu za naukom i ekonomskim razvojem, postali su nemarni a veliki uticaj na loše stanje u islamskim zemljama imaju zapadne sile koje kao da drže taj dio svijeta u konstantnim sukobima i pod konstantnim sekularističkim diktatorskim sistema.

Gledajući malo u historiju ja mislim da su Arapi i ostali muslimani u istočnjačkim i zapadno-afričkim zemljama u procesu društvenog buđenja i ponovnog vraćanja nauci, istraživanju i ekonomskom jačanju što bi uskoro moglo da ima za posljedicu svrgavanje sekularističkih režima u zemljama sa većinskim islamskim stanovništvom.
Post Reply