Kako žive građani BiH od svojih primanja?
Moderator: anex
- amrica
#76 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?
A 4,5 miliona KM za SMS Bjaramske, Božićne i Novogodišnje čestitke.... a tu su vjerovatno i SMS za bingo.... masala.... 
-
ld
#77 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?
znam da postoji neka stimulacijaTopla voda wrote:ld,imas ovdje i neku sitnu stimulaciju od drzave.
jedan moj poznanik je kupio 500 duluma za sadnju krompira.konta ove cipsare da snabdijeva,a nesto i da ide vani ko organska hrana.
nisam sad siguran jel 300 maraka po dulumu il 500 il tako nesto dobijes od drzave samo da zasadis/posijes
moj rodjak i njegova porodica posjeduju jako velike obradice povrsine u opcini visegrad i bas sam mu nedavno govorio o vocnjacima i slicno
i covjek se angaziroa i nabavio sadnice i posadio
moj drugi prijatelj,izgubio je nogu u ratu vratio se u ahmice i zasadio oko 5 duluma sadnica i planira da na jos par dulama zasadi kupinu i malinu,njegove su procjene da ce sa 10tak duluma,sve zajedno,da mu prihodi ce biti godisnje oko 50.000 km
buducnost je zasigurno u organskoj proizvodnji hrane
u bosni nas zezaju oni kreteni iz manjeg entiteta,jer blokiraju uvodjenje labaratorija za analizu na drzavnom nivou,oni zele samo na entitetskom,ali EU to ne sljivi,da bi izvozili hranu u EU moramo imati jednu labratoriju,koja ce naravno biti certificirana od strane EUa i nakon izvrsene kontrole produkta,njihovo ok,ce biti dovoljno za izvoz u EU
ja se nadam da ce to biti kroz koju godinu akoBogda
zasad nasi proizvodjaci se snalaze,brajlovic je otvorio firmu u austriji i proizvodi suhomesnte proizvode,te na taj nacin distribuira u EU
neki nasi drugi moraju da nadju posrednika u hrvastkoj ili sloveniji,pa da preko njih izvoze
neke manje riskantne proizvode mozemo i mi da izvozimo,ali uz zeznutu i komplikovanu proceduru,klas i vegafruit izvozi,ali nekad mozemo naci njihove proizvode,nakd ne,nema kontuiniteta u snadbjevanju
jedino se haman riba uzgojena u bosni moze izvoziti u EU
ovdje sam se uvjerio u jednu stvar
u svedskoj ljudi koji posjeduju farme su generalno jako dobrostojeci,sto radi drzavne subvencije,ali i zbog dobrog i modernog pristupa proizvodnji hrane
i ubjedjen sam da ovaj ovdje sistem bi odlicno funkcionisao kod nas,pogotovo ako se omoguci izvoz u EU
to je sansa za ogroman broj naseg naroda u proizvodnji i preradi hrane,a i sama industrija ce morati da digne standarde na maximum
-
ins
#78 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?
Mislim da su upravo u Srednjoj Bosni najnepovoljniji odnos izmedju dobrog poslovanja i brige prema uposlenima, i nemam neko logicno objasnjenje za to stanje. Plate su vam tamo stvarno minimalne, a biznis sam po sebi nije los, jest da je unos-iznos ali solidno se radi.MrSini wrote:Evo ja radim u Srednjoj Bosni, vodim 5 marketa, 3 kafića i motel i nemam 1000 KM sa prevozom i toplim obrokom.ins wrote:Cisto jedan primjer, moj jedan prijatelj je za svoju maloprodaju pokusavao naci normalnu i razumnu osobu koja bi vodila radnju. Uslov je bio da sluzi racunarom, da je stalozena, komunikativna, itd,itd.. Plata: 1200 KM, stalni posao, prijavljen naravno.
Od marta ove godine je trazio takvu osobu, dok na kraju prije mjesec nije doslovno doveo i preselio u Sarajevo jednog momka iz Srednje Bosne da radi taj posao, koji je tamo radio za neku firmu...![]()
Pitam se da li su u Srednjoj Bosni najgore plaće i odnos vlasnika prema radnicima.
Apsurd je jos veci kada vidis da neka firma, koja posluje u Hercegovini i u Srednjoj bosni, puno bolje placa uposlene u Hercegovini (Primjer: Agrokor i njegova preduzeca, ili Mepas recimo). Razumijem razliku sto radnici u FBiH imaju vece plate nego zaposleni u istoj firmi u RS, ali je razlika izmedju pojedinih dijelova FBiH neobjasnjiva.
-
MrSini
#79 Re: Kako žive građani BiH od svojih primanja?
U srednjoj bosni su inspektori za rad jeftini, tj. koštaju između 100 i 800 KM (zavisi kako kome i po kakvoj rodbinskoj osnovi). "Gazdama" se isplati platiti 100 KM inspektoru da ih ostavi 1. godinu na miru jer onda radnicima ne moraju dati godišni, topli obrok, normalno radno vrijeme itd.ins wrote: ali je razlika izmedju pojedinih dijelova FBiH neobjasnjiva.