Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
- krivorijek
#76 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Gospodine/gospodo Pietje_Bel,
da li bih ja mogao zamoliti vas licno/osobno da sjasete sa leda ovom narodu?
Hvala lijepo unaprijed na razumijevanju i razumijevanju,
Unaprijed zahvalan,
Najljepsa hvala na brzoj reakciji i svako dobro zeli vam/ti
tvoj/vas
krivorijek
P.S. Ako se vas/te da jos lijepo zamoliti, pusti/pustite te ljude na miru, jer ne treba njima to sto vi/ti ovdje destiliras/destilirate, nego da ih se pusti na miru, to treba njima najvise, barem se meni tako cini. Ako bi se slucajno dogodilo, pa bi ti/vi bili voljni zabrinuti se po ovom pitanju stvarno i iskreno od srca, onda uputite sebi pitanje sljedece sadrzine: sta ako se ovi predmeti ankete odluce realizirati svoje tzv. 'Brnjastvo/Bokalstvo' tako sto ce jednostavno prepoznati svoje neprijatelje (sto i nije nekakva mudrost, cak i za 'Brnjaka/Bokalka'), dakle one koji koji bi opet ono-o-cemu-se-ne-pise, pa se po tom osnovu vasi/tvoji predmeti ankete pocnu identificirati? Mi ovamo - Oni onamo! Bez i najmanje zelje za tim od anketirane grupe (vjeruj mi ovo!!!), jer njihovim neprijateljima vase/tvoje gore navedene tacke, kako god da se anketirana grupa izjasni!, jednostavno ne znace nista kad dode do stani - pani.
Unaprijed zahvalan,
tvoj/vas
krivorijek
P.S. Ako se vas/te da jos lijepo zamoliti, pusti/pustite te ljude na miru, jer ne treba njima to sto vi/ti ovdje destiliras/destilirate, nego da ih se pusti na miru, to treba njima najvise, barem se meni tako cini. Ako bi se slucajno dogodilo, pa bi ti/vi bili voljni zabrinuti se po ovom pitanju stvarno i iskreno od srca, onda uputite sebi pitanje sljedece sadrzine: sta ako se ovi predmeti ankete odluce realizirati svoje tzv. 'Brnjastvo/Bokalstvo' tako sto ce jednostavno prepoznati svoje neprijatelje (sto i nije nekakva mudrost, cak i za 'Brnjaka/Bokalka'), dakle one koji koji bi opet ono-o-cemu-se-ne-pise, pa se po tom osnovu vasi/tvoji predmeti ankete pocnu identificirati? Mi ovamo - Oni onamo! Bez i najmanje zelje za tim od anketirane grupe (vjeruj mi ovo!!!), jer njihovim neprijateljima vase/tvoje gore navedene tacke, kako god da se anketirana grupa izjasni!, jednostavno ne znace nista kad dode do stani - pani.
- Pietje_Bel
#77 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Gospodine,krivorijek wrote:Gospodine/gospodo Pietje_Bel,
Unaprijed zahvalan,
tvoj/vas
krivorijek
Ako smatrate ovo umorom ili napadom na vas mirni zivot onda vi fino sjasite sa ove teme i ne klikajte na nju. Ako je tema u sukobu sa pravilima foruma onda se zalite moderaciji.
Hvala
- homo_sapiens
#78 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Njima treba neko drugi da misli umjesto njih ... tako se meni činikrivorijek wrote:
da li bih ja mogao zamoliti vas licno/osobno da sjasete sa leđa ovom narodu ... pusti/pustite te ljude na miru, jer ne treba njima to sto vi/ti ovdje destiliras/destilirate ...to treba njima najvise, barem se meni tako cini.
- krivorijek
#79 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
hehe, mirni zivot, uf!Pietje_Bel wrote:Gospodine,krivorijek wrote:Gospodine/gospodo Pietje_Bel,
Unaprijed zahvalan,
tvoj/vas
krivorijek
Ako smatrate ovo umorom ili napadom na vas mirni zivot onda vi fino sjasite sa ove teme i ne klikajte na nju. Ako je tema u sukobu sa pravilima foruma onda se zalite moderaciji.
Hvala
Evo sjahacu i necu vise klikati.
Hvala na razumijevanju jos jednom.
-
sarajevonekad
#80 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Napravio sam jednu malu studiju. Mozda ce neke od nas zanimati. Naime, primjetivsi da se i na ovom BiH forumu vec na 4 stranici pojavio problemcic licne prirode, obisao sam malo druge forume koji se bave politikom i dosao do zakljucka ( ovako generalisuci) da smo mi Bosanci malo skloni da stvari shvatamo licno i da smo skloni svadji. Naravno ovo je jedan veoma grup stereotip i pre-generalizovan zakljucak, ali sam stvarno primjetio tu tendenciju kod nas i putem interneta i uzivo.
Mislim da mi pojam "Uvazavanje" pojamom nekako drugacije od mnogih drugih, pogotovo drugacije od zapadnjeaka. Sto bi narod reko "dvije ako progovorimo,trecu cemo se pobit". Kolko god da to zvuci kao predrasuda, ja bih reko "gdje ima dima, ima i vatre".
Na mnogobrojnim skupovima kojima sam prisustvovo primjetio sam ovu tendenciju licnog prepucavanja, tj, neuvazavanja.
Zasto ovo govorim.
To govorim da ne bude kako idealiziram svoje Bosanstvo pa da se osvrnem i na one nase negativen strane, objektivnosti radi, a mislim da je ovo sto sam rekao jedna od nasih najtipicnih negativnih strana.
Volio bih kada bismo probali okrenuti plocu, za promjenu i probat se malo vise uvazavat i saradjivat, a manje prepucavat i "odbrusiviat" jedni drugima. Nakako imam osjecaj da nas covjek nalazi neko zadovoljstvo u tome...ne znam al to meni nije ni malo zrdravo, a obiso sam svijeta, vjerujte mi...
Ne drzim nikom predavanje, nego samo dijelim sa vama moje utiske o onim manje pozitivnim stranama Bosanstva.
Volio bih da dozivim da barem 10 stranica nekog od nasih foruma prodje bez prepucavanja, omalovazavanja i "odbrusivanje", i to je sve.
pozdrav
s.
Mislim da mi pojam "Uvazavanje" pojamom nekako drugacije od mnogih drugih, pogotovo drugacije od zapadnjeaka. Sto bi narod reko "dvije ako progovorimo,trecu cemo se pobit". Kolko god da to zvuci kao predrasuda, ja bih reko "gdje ima dima, ima i vatre".
Na mnogobrojnim skupovima kojima sam prisustvovo primjetio sam ovu tendenciju licnog prepucavanja, tj, neuvazavanja.
Zasto ovo govorim.
To govorim da ne bude kako idealiziram svoje Bosanstvo pa da se osvrnem i na one nase negativen strane, objektivnosti radi, a mislim da je ovo sto sam rekao jedna od nasih najtipicnih negativnih strana.
Volio bih kada bismo probali okrenuti plocu, za promjenu i probat se malo vise uvazavat i saradjivat, a manje prepucavat i "odbrusiviat" jedni drugima. Nakako imam osjecaj da nas covjek nalazi neko zadovoljstvo u tome...ne znam al to meni nije ni malo zrdravo, a obiso sam svijeta, vjerujte mi...
Ne drzim nikom predavanje, nego samo dijelim sa vama moje utiske o onim manje pozitivnim stranama Bosanstva.
Volio bih da dozivim da barem 10 stranica nekog od nasih foruma prodje bez prepucavanja, omalovazavanja i "odbrusivanje", i to je sve.
pozdrav
s.
Last edited by sarajevonekad on 24/12/2008 09:40, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#81 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
U pravu si. O tome sam ja sinoc razmisljao. Zasto se moraju uvijek naci likovi koji ce temu betonirati samo zato sto njima nije po volji? Jasno sam rekao kako ovom temom ne zelim da uvrijedim ni Srbe ni Hrvate. To sto nisam stavio i opciju "Bosanac sam ali Hrvat ili Bosanac sam ali Srbin" je zbog toga sto me to ne zanima. Mene zanima kako ljudi koji sebe nacionalno i etnicki definisu kao Bosanci ili Bosnjaci ili Bosanci i Hercegovci, kako ti ljudi gledaju na to Bosanstvo, Bosnjastvo itd. Tema nije uopste zlonamjerna, od pocetka nije i zbog toga ne razumijem zasto se neki nalaze uvrijedenim. Pa forum je da se raspravlja valjda? Ako cemo zakljucati sve teme i spamati sve teme koje nam se nesvidaju i diskreditirati formase koji imaju drugacije stavove onda nikakve koristi od foruma.sarajevonekad wrote:Napravio sam jednu malu studiju. Mozda ce neke od nas zanimati. Naime, primjetivsi da se i na ovom BiH forumu tek na 4 stranici pojavio problemcic licne prirode, obisao sam malo druge forume koji se bave politikom i dosao do zakljucka ( ovako generalisuci) da smo mi Bosanci malo skloni da stvari shvatamo licno i da smo skloni svadji. Naravno ovo je jedan veoma grup stereotip i pre-generalizovan zakljucak, ali sam stvarno primjetio tu tendenciju kod nas i putem interneta i uzivo.
Zasto ovo govorim.
pozdrav
s.
- turban
#82 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Bio jednom jedan covjek,dobar i uzoran covjek.U cetrdesetoj se propio i od tada su ga zvali alkoholicar/pijanica.Nadam se da je ovdje odgovor na ovu temu... 
- Pietje_Bel
#83 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Ha? Sta 50 godina komunizma moze napraviti od jednog naroda.
Sada je svako pjanac, alkoholicar, idiot ko god zeli da sazna kako njegov narod gleda na svoju naciju. Ma fujjjjj! 
-
sarajevonekad
#84 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Upravo to. Dobro, hajde, eto neko je u pravu, ali po recenicama se jasno vidi da mi nekako stvari shvatamo licno, ja prvi, evo polazim od sebe, nije vazno.
Ali evo vec neko vrijeme odlucio sam sam da malo promijenim plocu i malo primirim svoju "eksploziju" (nekako tipicnu za nas) i pustim da rasprava tece.
Moram priznat da sam to pokupio od Amerikanaca ( koji su to vjerovatno nasljedili od Britanaca). Mnogo vise se nauci i ima mnogo vise razmjene korisnih informacija.
Opet ponavljam, ne zelim drzati nikom pridike ( na kraju ko sam ja da to radim) al evo ko Covjek govorim da tak nakon sto sam proveo nekih desetak godina po svijetu naizmjenicno (ukljucujuci i Balkan) shvatio sam zapravo kolko smo mi izolovana sredina, a ta se izolovanost , kako rece moj rahmetli i uvazeni profa najbolje ocituje u "nedostatku tolerancije, nedostatku uvazavanja i nedostatku volje za saradnjom". Eto to je opet po meni jedna od onih nasih slabih tacaka na kojoj bismo morali poradit malo ako zelimo malo sebi poboljsati kvalitet zivota.
Ovo itekako ima veze sa Bosanstvom a Bogami i sa Bosnjastvom ( a i sa svim drugim narodima, nacijama itd, samo sto smo mi eto malo otvoreniji, da tako kazem...mozda nekad malo previse...). To govori o nasem mentalitetu (naravno uopsteno govoreci).
Ja sam od onih koji smatraju da nije neprimjereno govoriti o mentalitetu jednog naroda u smislu temperamenta( tipa: Bosanci su otvoreni, bez dlake na jeziku, cesto blatantni, druzeljubivi, duhoviti i humoristicni, itd.) ali mi je krajnje NEPRIMJERENO govoriti o mentalitetu naroda u moralnom smislu ( tipa: Bosanjci su dobri, a oni tamo drugi su losi, ili mi smo dobri a Bosnjaci losi i sl.) Naravno ovo zadnje niko nece reci na jedan tako naivan i jednostavan nacin, ali se uglavnom danas itekako koristi i moze se prepoznati jedna takva retorika, kolko god da se zamota i indirektno nabacuje. E to je ono sto pokazuje nasu zaostalost.
Ja bih preporucio jednu finu knjigicu. Zove se "Ogledi o dusi", a ima jos jedna (samo malo komplikovanija) zove se "Covjek za sebe", i treca, isto simpaticna zove se " Kako se dobro posvadjati".
iskren pozdrav svim mojim Bosancerosima
(mozemo mi bolje vjerujte mi, samo manje serkleta a vise dobre volje;))
pozdrav
s.
Ali evo vec neko vrijeme odlucio sam sam da malo promijenim plocu i malo primirim svoju "eksploziju" (nekako tipicnu za nas) i pustim da rasprava tece.
Moram priznat da sam to pokupio od Amerikanaca ( koji su to vjerovatno nasljedili od Britanaca). Mnogo vise se nauci i ima mnogo vise razmjene korisnih informacija.
Opet ponavljam, ne zelim drzati nikom pridike ( na kraju ko sam ja da to radim) al evo ko Covjek govorim da tak nakon sto sam proveo nekih desetak godina po svijetu naizmjenicno (ukljucujuci i Balkan) shvatio sam zapravo kolko smo mi izolovana sredina, a ta se izolovanost , kako rece moj rahmetli i uvazeni profa najbolje ocituje u "nedostatku tolerancije, nedostatku uvazavanja i nedostatku volje za saradnjom". Eto to je opet po meni jedna od onih nasih slabih tacaka na kojoj bismo morali poradit malo ako zelimo malo sebi poboljsati kvalitet zivota.
Ovo itekako ima veze sa Bosanstvom a Bogami i sa Bosnjastvom ( a i sa svim drugim narodima, nacijama itd, samo sto smo mi eto malo otvoreniji, da tako kazem...mozda nekad malo previse...). To govori o nasem mentalitetu (naravno uopsteno govoreci).
Ja sam od onih koji smatraju da nije neprimjereno govoriti o mentalitetu jednog naroda u smislu temperamenta( tipa: Bosanci su otvoreni, bez dlake na jeziku, cesto blatantni, druzeljubivi, duhoviti i humoristicni, itd.) ali mi je krajnje NEPRIMJERENO govoriti o mentalitetu naroda u moralnom smislu ( tipa: Bosanjci su dobri, a oni tamo drugi su losi, ili mi smo dobri a Bosnjaci losi i sl.) Naravno ovo zadnje niko nece reci na jedan tako naivan i jednostavan nacin, ali se uglavnom danas itekako koristi i moze se prepoznati jedna takva retorika, kolko god da se zamota i indirektno nabacuje. E to je ono sto pokazuje nasu zaostalost.
Ja bih preporucio jednu finu knjigicu. Zove se "Ogledi o dusi", a ima jos jedna (samo malo komplikovanija) zove se "Covjek za sebe", i treca, isto simpaticna zove se " Kako se dobro posvadjati".
iskren pozdrav svim mojim Bosancerosima
(mozemo mi bolje vjerujte mi, samo manje serkleta a vise dobre volje;))
pozdrav
s.
Pietje_Bel wrote:U pravu si. O tome sam ja sinoc razmisljao. Zasto se moraju uvijek naci likovi koji ce temu betonirati samo zato sto njima nije po volji? Jasno sam rekao kako ovom temom ne zelim da uvrijedim ni Srbe ni Hrvate. To sto nisam stavio i opciju "Bosanac sam ali Hrvat ili Bosanac sam ali Srbin" je zbog toga sto me to ne zanima. Mene zanima kako ljudi koji sebe nacionalno i etnicki definisu kao Bosanci ili Bosnjaci ili Bosanci i Hercegovci, kako ti ljudi gledaju na to Bosanstvo, Bosnjastvo itd. Tema nije uopste zlonamjerna, od pocetka nije i zbog toga ne razumijem zasto se neki nalaze uvrijedenim. Pa forum je da se raspravlja valjda? Ako cemo zakljucati sve teme i spamati sve teme koje nam se nesvidaju i diskreditirati formase koji imaju drugacije stavove onda nikakve koristi od foruma.sarajevonekad wrote:Napravio sam jednu malu studiju. Mozda ce neke od nas zanimati. Naime, primjetivsi da se i na ovom BiH forumu tek na 4 stranici pojavio problemcic licne prirode, obisao sam malo druge forume koji se bave politikom i dosao do zakljucka ( ovako generalisuci) da smo mi Bosanci malo skloni da stvari shvatamo licno i da smo skloni svadji. Naravno ovo je jedan veoma grup stereotip i pre-generalizovan zakljucak, ali sam stvarno primjetio tu tendenciju kod nas i putem interneta i uzivo.
Zasto ovo govorim.
pozdrav
s.
Last edited by sarajevonekad on 24/12/2008 10:05, edited 1 time in total.
- turban
#85 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Nisi me razumio...Pietje_Bel wrote:Ha? Sta 50 godina komunizma moze napraviti od jednog naroda.Sada je svako pjanac, alkoholicar, idiot ko god zeli da sazna kako njegov narod gleda na svoju naciju. Ma fujjjjj!
Hocu reci da ne treba vise roviti u daleku proslost,to smo sto smo sada.
Davno je Milos Crnjanski rekao sledec;
''Podjednako mi se gade Srbi,Njemci,Englei... sve je izmjesano,nema ciste nacije samo je vjera istinska i cista".
- Pietje_Bel
#86 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Ma ima dosta levata (mozda sam i ja jedan od njihHer Flick wrote:kompleksi su hebena stvarPietje_Bel wrote:U pravu si. O tome sam ja sinoc razmisljao. Zasto se moraju uvijek naci likovi koji ce temu betonirati samo zato sto njima nije po volji? Jasno sam rekao kako ovom temom ne zelim da uvrijedim ni Srbe ni Hrvate. To sto nisam stavio i opciju "Bosanac sam ali Hrvat ili Bosanac sam ali Srbin" je zbog toga sto me to ne zanima. Mene zanima kako ljudi koji sebe nacionalno i etnicki definisu kao Bosanci ili Bosnjaci ili Bosanci i Hercegovci, kako ti ljudi gledaju na to Bosanstvo, Bosnjastvo itd. Tema nije uopste zlonamjerna, od pocetka nije i zbog toga ne razumijem zasto se neki nalaze uvrijedenim. Pa forum je da se raspravlja valjda? Ako cemo zakljucati sve teme i spamati sve teme koje nam se nesvidaju i diskreditirati formase koji imaju drugacije stavove onda nikakve koristi od foruma.sarajevonekad wrote:Napravio sam jednu malu studiju. Mozda ce neke od nas zanimati. Naime, primjetivsi da se i na ovom BiH forumu tek na 4 stranici pojavio problemcic licne prirode, obisao sam malo druge forume koji se bave politikom i dosao do zakljucka ( ovako generalisuci) da smo mi Bosanci malo skloni da stvari shvatamo licno i da smo skloni svadji. Naravno ovo je jedan veoma grup stereotip i pre-generalizovan zakljucak, ali sam stvarno primjetio tu tendenciju kod nas i putem interneta i uzivo.
Zasto ovo govorim.
pozdrav
s.
ovdje na forumu ima puno kompleksasa i licemjera i isfrustriranih ljudi
tesko da se iko moze drzati ijedne teme
evo it moj primjer
ja zadao temu socijaldemokratija i napomenem da se ne raspravlja o sdpu i zlatku
nemoram ti reci da je tema otisla u neku stvar i da se na 5 stranica prepucavalo i sdp
od toka 5 ili 6 komentara je bilo na temu i konstruktivno
djaba uvijek ce se naci neko uvrijedjen, a nedaj Boze da taj neko skonta neke stvari pa da to pogleda sa drugecije perspektive ili jednostavno da zaobidje temu
Kulturno uvazavanje svacijeg stava i kultruna diskusija, nema nista lose u tome. Ali ovdje pored ljudi koji lijece svoje komplekse ima jednostavno i mnogo djece od 14, 15 godina koji lupaju gdje god stignu. Eno jucer mi jedan rekao kako je "Bosnjak" Hrvatsko prezime, gdje ces dalje?
-
sarajevonekad
#87 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Lijepo receno...i ja mislim da je samo vjera istinska i cista...SAMO STO JE PROBLEM KOD NAS STO LJUDI MIJESAJU VJERU I RELIGIJU, POGOTOVO JE MIJESAJU SA ISPOLITIZIRANOM RELIGIJOM KOJA ODAVNO NIJE NI RELIGIJA VEC "PSEUDO-RELIGIJA" A O VJERI DA NE GOVORIM.
KOD NAS OPCENITO IMA MALO VJERE, NAROCITO MALO VJERE U DOBRO, ZBOG KOJEG JE BOG I STVORIO RELIGIJU...RELIGIJA SLUZI DOBRU I SVE JE PODREDJENO DOBRU JER DOBRO OMOGUCAVA ODRZIVOST ZIVOTA A ZIVOT JE NAJSVETIJA STVAR U ZIVOTU, JER DA NIJE, ONDA BI PRVI KOJI ME OPOVRGNE SADA ODMAH IZVRSIO SAMOUBISTVO I LISIO SEBE ZIVOTA, JEL TAKO?
KOD NAS JE NAZALSOT DOSLO DO POLITIZACIJE RELIGIJE I ONA SAD UGLAVNOM SLUZI POLITICI A TEK TU I TAMO VJERI.
DA NIJE TAKO NE BISMO IMALI S JEDNE STRANE PROCVAT RELIGIJSKE PROPAGANDE, NICANJE BOGOMOLJA I DRUGIH KONFESIONALNIH OBJEKATA NA SVE STRANE, VELIKE RELIGIJSKE PLAKATE, MASOVNU UPOTREBU ARABIZAMA, TURCIZAMA, ROMANOKATOLICIZAMAI PRAVOSLAVNIH IZRAZA SA JEDNE STRANE, A ISTOVREMENO I NEPRIMJERENU NESIGURNOST GRADJANA-FIZICKU I PSIHICKU (UBIJANJE DJECE PO TRAMVAJIMA), MITO I KORUPCIJU (ZDRAVSTVO, JAVNA ADMINISTRACIJA,ZAPOSLJAVANJE ITD.ITD.),TIHU I HINJSKU DISKRIMINACIJU SVIH KOJI NISU "NAŠI", ČINJENICU DA TI TREBA ŠTELA DA BI SE NEKO S TOBOM SAMO OPHODIO LJUBAZNO I ULJUDNO A NIJE PRODAVAC, IDIOTSKO OPHODJENJE MEDJU SLUZBENICIMA I GRADJANIMA I MEDJU SAMIM GRADJANIMA, DROGIRASE I DILERE NA SVE STRANE,GANGSTERE ZBOG KOJI COVJEK STRIJEPI RECI NEKU "NEDOZVOLJENU" RECENICU A KAMOLI SETATI SLOBODNO NJIHOVIM KVARTOVIMA, GANGSTERSKA UBIJANJA PO GRADU KO DA SMO CHICAGO U DOBA AL CAPONEA,SVAKODNEVNO PLJAČKANJE STANOVA I AUTA,LJUDE PO KONTEJNERIMA, IGNORISANE RATNE HEROJE KOJI NECE U JEDNU OD DOMINANTNIH STRANAKA, OBESPRAVLJENE GRADJANE ( JER SU IM PRAVA ODUZELI "UMREŽENI"),MASOVNO PRANJE NOVCA I NEPLACANJE POREZA,BESPRAVNU GRADNJU,DEMOLIRANA JAVNA MJESTA ( NEMA KLUPA, KANTI ZA OTPATKE,), NEREDOVNE AUTOBUSE ( KRCATE I PRENATRPANE KO DA NAS IMA 30 MILIONA U DRZAVI), AROGANTNE SLUZBENIKE KOJI TI STVORE MOZDANI UDAR SVOJOM NEOTESANOSCU, "ODBRUSIVANJEM" I POPOVANJEM, ITD. ITD.
...A KOD NAS OPET "VJERA" PRAVO U MODI, I KAO POMODARSKI STIL ZIVLJENJA I PONASANJA I KAO POJAM.
ZATO VOLIM DA SE MALO RAZJASNE POJMOVI DA NE BI DOSLO DO ZABUNE.
DA LI OVO NASE PSEUDO-RELIGIJSKO POMODARSTVO POD POJOMOM "VJERA" PODRAZUMIJEVA ODREDJENE RITUALE, UPOTREBU ODREDJENIH RIJECI, ODREDJENA PONASANJA I UBJEDJENJA I SVE DRUGO STO SE TRADICIONALNO VEZE UZ ODREDJENU RELIGIJU ILI SE MISLI NA VJERU KAO TAKVO (NPR. COVJEK CVRSTE VJERE, VJERUJE CVRSTO U TO ILI TO I SL.)
POSTENO BI BILO MALO OBRATITI PAZNJU NA TE POJMOVE. IZRAZ VJERA NEMA JEDNO ZNACENJE I MOZE PODRAZUMIJEVATI STVARI CESTO SUPROTEN RELIGIJSKIM RITUALIMA I OBICAJIMA.
JEDAN SAM OD ONIH LJUDI O CIJEM MORALNOM INTEGIRTETU MOGU JAMCITI SVO KOJI ME POZNAJU I ZELIM DA MI I DJECA IZRASTU U TAKVE OSOBE. PONOSAN SAM NA TO STO JOS NISAM KONTAMINIRAN KORUPCIJOM I NACIONALIZMOM.
KAO TAKAV, JEDAN SAM OD ONIH KOJI ZAHTIJEVAJU DA VJERSKE ZAJEDNICE KONACNO POKAZU NARODU DA LI SU I U KOJOJ MJERI ISPUNILI MISIJU SVOG POSTOJANJA ( SLUZENJE BOGU>SLUZENJU DOBRU I SIRENJE DOBROTE>ZASTITA ONIH U INFERIORNIJEM POLOZAJU BEZ UCJENJIVANJA>ZASTITA MINIMALANE MORALNOSTI U DRUSTVU)...ILI JEDNOSTAVNO DA SE VIDI STA SU UOPSTE URADILI KONKRETNO.
MISLIM DA NISMO NI ZASLUZILI BOLJE AKO NE ZATRAZIMO SVOJA VLASTITA PRAVA, JER U TOM SLUCAJU UGORZAVAMO BOZIJE DJELO-ZIVOT, A KO SMO MI DA UGROZAVAM VLASTITI ILI BILO CIJI DRUGI ZIVOT KAD KA NISMO MI STVORILI VEC BOG, AKO CEMO TEOLOSKOM LOGIKOM, A I BILO KOJA DRUGA LOGIKA I ZDRAV RAZUM DAJU PRIORITET DOBRU NAD SVIM DRUGIM KATEGORIJAMA.
JA VEC ODAVNO NEMAM DVOJBE DA SU SE OVDJE "NEKI" POKRETACI POLUGA IZ RELIGIJSKIH ZAJEDNICA DUBOKO OGRIJESILI O DOBRO ( A SAMIM TIM I O BOGA) PRLJAJUCI SVETE POJMOVE POPUT POJOMOVA KAO STO SU VJERA, BOG, RELIGIJA I DOBRO, JER IZA TIH SVETIH KONCEPATA KRIJU NISTA DRUGO DO :
1. OPORTUNIZAM, I
2. NACIONAL-ŠOVINIZAM.
DRUGIM RIJECIMA NEO-PRIMITIVIZAM.
VJEROISPOVIJEST I NACIN VJEROVANJA JE LICNI IZBOR, I TO SE NIGDJE U NAPREDNOM SVIJETU NE ODNOSI NA DRZAVU (NAPRENA DRUSTVA SU RELIGIJU ODVOJILI OD DRZAVE JOS PRIJE NEKOLIKO STOTINA GODINA), ALI JE ZATO "DOBRO" I SVE STO ONO PODRAZUMIJEVA (PRAVDA JEDNAKA PRAVA I DOBROBIT ZA SVE ) NESTO STO SE TICE SVIH NAS I CIJELOG COVJECANSTVA!!!
PREMA TOME ZAHTJEV GRADJANA DA RELIGIJESKE INSTITUCIJE OBJASNE NARODU STA SU KONKRETNO URADILI ZA DRUSTVO CE NAJBOLJE POKAZATI KOLIKO SE ZAPRAVO U NASEM DRUSTVU VJERUJE U DOBRO!!!! PA CEMO VIDJETI KO SE TO SVE KRIJE IZA SVETIH STVARI.
KOD NAS OPCENITO IMA MALO VJERE, NAROCITO MALO VJERE U DOBRO, ZBOG KOJEG JE BOG I STVORIO RELIGIJU...RELIGIJA SLUZI DOBRU I SVE JE PODREDJENO DOBRU JER DOBRO OMOGUCAVA ODRZIVOST ZIVOTA A ZIVOT JE NAJSVETIJA STVAR U ZIVOTU, JER DA NIJE, ONDA BI PRVI KOJI ME OPOVRGNE SADA ODMAH IZVRSIO SAMOUBISTVO I LISIO SEBE ZIVOTA, JEL TAKO?
KOD NAS JE NAZALSOT DOSLO DO POLITIZACIJE RELIGIJE I ONA SAD UGLAVNOM SLUZI POLITICI A TEK TU I TAMO VJERI.
DA NIJE TAKO NE BISMO IMALI S JEDNE STRANE PROCVAT RELIGIJSKE PROPAGANDE, NICANJE BOGOMOLJA I DRUGIH KONFESIONALNIH OBJEKATA NA SVE STRANE, VELIKE RELIGIJSKE PLAKATE, MASOVNU UPOTREBU ARABIZAMA, TURCIZAMA, ROMANOKATOLICIZAMAI PRAVOSLAVNIH IZRAZA SA JEDNE STRANE, A ISTOVREMENO I NEPRIMJERENU NESIGURNOST GRADJANA-FIZICKU I PSIHICKU (UBIJANJE DJECE PO TRAMVAJIMA), MITO I KORUPCIJU (ZDRAVSTVO, JAVNA ADMINISTRACIJA,ZAPOSLJAVANJE ITD.ITD.),TIHU I HINJSKU DISKRIMINACIJU SVIH KOJI NISU "NAŠI", ČINJENICU DA TI TREBA ŠTELA DA BI SE NEKO S TOBOM SAMO OPHODIO LJUBAZNO I ULJUDNO A NIJE PRODAVAC, IDIOTSKO OPHODJENJE MEDJU SLUZBENICIMA I GRADJANIMA I MEDJU SAMIM GRADJANIMA, DROGIRASE I DILERE NA SVE STRANE,GANGSTERE ZBOG KOJI COVJEK STRIJEPI RECI NEKU "NEDOZVOLJENU" RECENICU A KAMOLI SETATI SLOBODNO NJIHOVIM KVARTOVIMA, GANGSTERSKA UBIJANJA PO GRADU KO DA SMO CHICAGO U DOBA AL CAPONEA,SVAKODNEVNO PLJAČKANJE STANOVA I AUTA,LJUDE PO KONTEJNERIMA, IGNORISANE RATNE HEROJE KOJI NECE U JEDNU OD DOMINANTNIH STRANAKA, OBESPRAVLJENE GRADJANE ( JER SU IM PRAVA ODUZELI "UMREŽENI"),MASOVNO PRANJE NOVCA I NEPLACANJE POREZA,BESPRAVNU GRADNJU,DEMOLIRANA JAVNA MJESTA ( NEMA KLUPA, KANTI ZA OTPATKE,), NEREDOVNE AUTOBUSE ( KRCATE I PRENATRPANE KO DA NAS IMA 30 MILIONA U DRZAVI), AROGANTNE SLUZBENIKE KOJI TI STVORE MOZDANI UDAR SVOJOM NEOTESANOSCU, "ODBRUSIVANJEM" I POPOVANJEM, ITD. ITD.
...A KOD NAS OPET "VJERA" PRAVO U MODI, I KAO POMODARSKI STIL ZIVLJENJA I PONASANJA I KAO POJAM.
ZATO VOLIM DA SE MALO RAZJASNE POJMOVI DA NE BI DOSLO DO ZABUNE.
DA LI OVO NASE PSEUDO-RELIGIJSKO POMODARSTVO POD POJOMOM "VJERA" PODRAZUMIJEVA ODREDJENE RITUALE, UPOTREBU ODREDJENIH RIJECI, ODREDJENA PONASANJA I UBJEDJENJA I SVE DRUGO STO SE TRADICIONALNO VEZE UZ ODREDJENU RELIGIJU ILI SE MISLI NA VJERU KAO TAKVO (NPR. COVJEK CVRSTE VJERE, VJERUJE CVRSTO U TO ILI TO I SL.)
POSTENO BI BILO MALO OBRATITI PAZNJU NA TE POJMOVE. IZRAZ VJERA NEMA JEDNO ZNACENJE I MOZE PODRAZUMIJEVATI STVARI CESTO SUPROTEN RELIGIJSKIM RITUALIMA I OBICAJIMA.
JEDAN SAM OD ONIH LJUDI O CIJEM MORALNOM INTEGIRTETU MOGU JAMCITI SVO KOJI ME POZNAJU I ZELIM DA MI I DJECA IZRASTU U TAKVE OSOBE. PONOSAN SAM NA TO STO JOS NISAM KONTAMINIRAN KORUPCIJOM I NACIONALIZMOM.
KAO TAKAV, JEDAN SAM OD ONIH KOJI ZAHTIJEVAJU DA VJERSKE ZAJEDNICE KONACNO POKAZU NARODU DA LI SU I U KOJOJ MJERI ISPUNILI MISIJU SVOG POSTOJANJA ( SLUZENJE BOGU>SLUZENJU DOBRU I SIRENJE DOBROTE>ZASTITA ONIH U INFERIORNIJEM POLOZAJU BEZ UCJENJIVANJA>ZASTITA MINIMALANE MORALNOSTI U DRUSTVU)...ILI JEDNOSTAVNO DA SE VIDI STA SU UOPSTE URADILI KONKRETNO.
MISLIM DA NISMO NI ZASLUZILI BOLJE AKO NE ZATRAZIMO SVOJA VLASTITA PRAVA, JER U TOM SLUCAJU UGORZAVAMO BOZIJE DJELO-ZIVOT, A KO SMO MI DA UGROZAVAM VLASTITI ILI BILO CIJI DRUGI ZIVOT KAD KA NISMO MI STVORILI VEC BOG, AKO CEMO TEOLOSKOM LOGIKOM, A I BILO KOJA DRUGA LOGIKA I ZDRAV RAZUM DAJU PRIORITET DOBRU NAD SVIM DRUGIM KATEGORIJAMA.
JA VEC ODAVNO NEMAM DVOJBE DA SU SE OVDJE "NEKI" POKRETACI POLUGA IZ RELIGIJSKIH ZAJEDNICA DUBOKO OGRIJESILI O DOBRO ( A SAMIM TIM I O BOGA) PRLJAJUCI SVETE POJMOVE POPUT POJOMOVA KAO STO SU VJERA, BOG, RELIGIJA I DOBRO, JER IZA TIH SVETIH KONCEPATA KRIJU NISTA DRUGO DO :
1. OPORTUNIZAM, I
2. NACIONAL-ŠOVINIZAM.
DRUGIM RIJECIMA NEO-PRIMITIVIZAM.
VJEROISPOVIJEST I NACIN VJEROVANJA JE LICNI IZBOR, I TO SE NIGDJE U NAPREDNOM SVIJETU NE ODNOSI NA DRZAVU (NAPRENA DRUSTVA SU RELIGIJU ODVOJILI OD DRZAVE JOS PRIJE NEKOLIKO STOTINA GODINA), ALI JE ZATO "DOBRO" I SVE STO ONO PODRAZUMIJEVA (PRAVDA JEDNAKA PRAVA I DOBROBIT ZA SVE ) NESTO STO SE TICE SVIH NAS I CIJELOG COVJECANSTVA!!!
PREMA TOME ZAHTJEV GRADJANA DA RELIGIJESKE INSTITUCIJE OBJASNE NARODU STA SU KONKRETNO URADILI ZA DRUSTVO CE NAJBOLJE POKAZATI KOLIKO SE ZAPRAVO U NASEM DRUSTVU VJERUJE U DOBRO!!!! PA CEMO VIDJETI KO SE TO SVE KRIJE IZA SVETIH STVARI.
turban wrote:Nisi me razumio...Pietje_Bel wrote:Ha? Sta 50 godina komunizma moze napraviti od jednog naroda.Sada je svako pjanac, alkoholicar, idiot ko god zeli da sazna kako njegov narod gleda na svoju naciju. Ma fujjjjj!
![]()
Hocu reci da ne treba vise roviti u daleku proslost,to smo sto smo sada.
Davno je Milos Crnjanski rekao sledec;
''Podjednako mi se gade Srbi,Njemci,Englei... sve je izmjesano,nema ciste nacije samo je vjera istinska i cista".
- Vares City
#88 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Ja se ovdje vidim pod vise slova.
Bosanac sam naravno,roden kao sto se iz @nicka vidi u blizini Bobovca[bio kamaru puta],odrastao u predivnoj ,multi/konfesionalnoj sredini,niko nikog nije pitao ko je i sta je,nije bilo ni potrebe jer je svako svakog poznavao,cak su se po obuci poznavali,znate kad bi neko prolazio pored necije kuce i vidi obucu ispred ulaznih vrata,znao je ko je unutra,...
U isto vrijeme sam i nesto drugo,sasvim slucajno,po rodenju dobijes taj epitet,mozes to i mijenjati,..ja necu
Identitet je kompleksna tema i ja je ne bih mogao staviti i svrstati pod jedno od gore navedenih slova.
Ocigledno je da imas dobre namjere,neka se svako zamisli ko je ista je,...
Da mi nismo zemljaci
Bosanac sam naravno,roden kao sto se iz @nicka vidi u blizini Bobovca[bio kamaru puta],odrastao u predivnoj ,multi/konfesionalnoj sredini,niko nikog nije pitao ko je i sta je,nije bilo ni potrebe jer je svako svakog poznavao,cak su se po obuci poznavali,znate kad bi neko prolazio pored necije kuce i vidi obucu ispred ulaznih vrata,znao je ko je unutra,...
U isto vrijeme sam i nesto drugo,sasvim slucajno,po rodenju dobijes taj epitet,mozes to i mijenjati,..ja necu
Identitet je kompleksna tema i ja je ne bih mogao staviti i svrstati pod jedno od gore navedenih slova.
Ocigledno je da imas dobre namjere,neka se svako zamisli ko je ista je,...
Da mi nismo zemljaci
- ko pita ne skita
#89 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Pietje Bel, nisi dao bas neki izbor....i rekao bih da su ti opcije usmjerene ka jednoj odredjenoj grupi. Koji ti je cilj, nisam siguran, ali mislim da se trebas uhvatiti necega sto znas raditi, a ovakvih se tema kloni. Ovo malo vise lici na provokaciju.
- Pietje_Bel
#90 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Tema nije uopste pokrenuta iz neke zlonamjernosti.ko pita ne skita wrote:Pietje Bel, nisi dao bas neki izbor....i rekao bih da su ti opcije usmjerene ka jednoj odredjenoj grupi. Koji ti je cilj, nisam siguran, ali mislim da se trebas uhvatiti necega sto znas raditi, a ovakvih se tema kloni. Ovo malo vise lici na provokaciju.
- Vares City
#91 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
@Pietje,..
Nemoj se ljutiti na moje pitanje,...
Odakle si,..ako smijem znati,nesto me kopka BOBOVAC
-
sarajevonekad
#92 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pa razlika je u tome da taj pojedinac koji redovno posjecuje ravnogorske skupove , ako se vec izjasnjavao kao Bosanca( u sta iskreno sumnjam) ali eto, ako se vec izjasnjava onda on sigurno ne misli na "Boasnaca" u politicko-ideoloskom smislu, vec vjerovatno regionalnom. Na osnovu gorkog iskustva sa svi+om djecom koju su njihovi roditelji i politicari prepustili na milost i nemislost opakom virusu nacional-sovinizma skoro pa zasigurno mogu potvrditi da je broj onih Srba i Hrvata koji se osjecaju Bosnacima i Hercegovcima u politicko-ideoloskom smislu daleko manji od onih koji se prvenstveno osjecaju Srbima i Hrvatima, pa tek onda Bosancima, i to opet najvjerovatnije u regionalnom smislu rijeci.
Pietje_Bel wrote:Pa mozda nisam u pravu. Sta je razlika izmedu nekog Bosanca iz Sarajeva koji se osjeca Bosancem u nacionalnom smislu i jednog Milosa iz Biijeljine koji redovno posjecuje RavnoGorske skupove i sebe sa ponosom naziva Bosancem? Obadvojca su Bosanci valjda? Ovaj jedan je Bosanac- Bosanac a ovaj drugi je Bosanac -Srbin.mIRCerka wrote: Oho ti se oho ako probudis Hercegovku u meni (google:ters)....
samo ti pici po istoriji, dzaba tebi pricati ista....da ti covjek u fotoshopu neke stvari nacrta...dzaba...
-
sarajevonekad
#93 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pijetje, jeste ratko "Bosanac" ali samo regionalno, a inace predstavlja srz svega sto je suprotno Bosancu i Hercegovcu u politicko-ideoloskom smislu.
Buduci da je ova druga odrednica ( ova politicka) trenutno na Balkanu ( a manje vise i u svijetu) daleko vaznija od one regionalne, izgleda apsurdno kad se kaze da je jedan primat poput ratka mladica "Bosanac".
Buduci da je ova druga odrednica ( ova politicka) trenutno na Balkanu ( a manje vise i u svijetu) daleko vaznija od one regionalne, izgleda apsurdno kad se kaze da je jedan primat poput ratka mladica "Bosanac".
Pietje_Bel wrote:mIRCerka wrote:jao pietjeeeeeeeeeee..............
google jeste moj najbolji prijatelj, ali si uzimam za pravo da ti jednom po posljednji put ponovim, da smo mi svi BOSANCI ili HERCEGOVCI i da se tek onda mozemo dijeliti na Bosnjake Hrvate Srbe i ostale...Dodji , uvjeri se sam!
PS Objasni mi ovoU srednjovjekovnoj Bosni, stanovnici su se nazivali imenom Bošnjani. Veliki utjecaj među Bošnjanima je imala šizmatička ili heretička Crkva bosanska, zbog čega je na Bošnjane pokrenuto nekoliko krstaških ratova.
Pa jesmo svi Bosanci i Hercegovci. I Ratko Mladic je Bosanac i sigurno je ponosan na to. Ali on Bosnu i istoriju Bosne shvata skroz drugacije. Sta je sporno? Jasno sam postavio anketu valjda? Svrha ankete je u tome da vidimo kako Bosanci i Bosnjaci (citaj Bosanci-muslimani i mali dio onih ostalih) dozivljaju svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo. Ja sam Bosanac i Hercegovac. Ali sam Bosnjak ali nisam Bosnjak-musliman nego sam Bosnjak-Bosnjak. Znaci ja sm Bosnjak po opciji i a neko je Bosnjak po opciji h.
- Compact
#94 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Dobro ste se potrudili, samo nekako fali FK Sarajevo, ali je problem što je nastao 1946 godine. Glasao sam za "g"
- Pietje_Bel
#95 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Ja sam roden y Sarajevu ali iz Bobovca sam inace....Vares City wrote:@Pietje,..
Sarajevo
- IBM
#96 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Taman pomislih da se Pietje bacio na istrazivanje konja, kad ono.... 
-
tempora
#97 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Prisustvujem ja tako jednom dijalogu, izmedju jednog politicara i jednog intelektualca/filozofa. Na univerzitetu. Prvi uporno citira drugog, pokusavajuci ga prikazati kontraverznim, radikalnim......
Pita drugi: "Gospodine ..... svi ovi citati koje navodite nisu moji, ja sam napisao 23 knjige, koliko ste od istih procitali?" Veli prvi: "Jednu".............
Opet prvi citira i citira. Kaze drugi: "Gospodine, opet ste u krivu, molim Vas, odakle Vam ti citati i kako je moguce da me mozete citirati kada ste procitali samo jednu moju knjigu ?
Veli drugi: "Internet je pun Vasih citata"...
Drugi ce opet: " Gospodine, pa dajte molim Vas, ako zelite voditi jednu ozbiljnu diskusiju, nije dovoljno samo guglati, ipak se mi nalazimo na jednom ozbiljnom mjestu kao sto je univerzitet. Za jednu ozbiljnu diskusiju potrebno je ipak malo vise citati, istrazivati, opet citati nego guglati i misliti ukoliko se nesto na guglu ponovi/tvrdi vise puta, da se radi o istini ili cinjenici."
Pita drugi: "Gospodine ..... svi ovi citati koje navodite nisu moji, ja sam napisao 23 knjige, koliko ste od istih procitali?" Veli prvi: "Jednu".............
Opet prvi citira i citira. Kaze drugi: "Gospodine, opet ste u krivu, molim Vas, odakle Vam ti citati i kako je moguce da me mozete citirati kada ste procitali samo jednu moju knjigu ?
Veli drugi: "Internet je pun Vasih citata"...
Drugi ce opet: " Gospodine, pa dajte molim Vas, ako zelite voditi jednu ozbiljnu diskusiju, nije dovoljno samo guglati, ipak se mi nalazimo na jednom ozbiljnom mjestu kao sto je univerzitet. Za jednu ozbiljnu diskusiju potrebno je ipak malo vise citati, istrazivati, opet citati nego guglati i misliti ukoliko se nesto na guglu ponovi/tvrdi vise puta, da se radi o istini ili cinjenici."
- derion
#98 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
d) Bosanac/Bosanka sam, svi trebamo biti Bosanci u BiH. Moj nacionalni identitet je vezan za BiH i ne zelim da sebe ili svoju djecu previse opterecujem sa identitetom. Bosanac/ Bosanka sam i gotovo.
Odgovorio sam sa "d". Ja sam Bosanac i smatram da trebamo svi biti Bosanci po nacionalnosti (drzavljanstvu) u Bosni i Hercegovini.
Kao što je svaki građanin Srbije Srbijanac, Hrvatske Hrvat, tako je i svaki građanin Bosne i Hercegovine Bosanac, bez obzira na religijsku pripadnost. Tako je u Danskoj stanovnik zemlje Danac, u Francuskoj Francuz (naravno ako imaju dravljanstvo). Po mnogima nacionalistima, ispada da samo Bosna nema svojih građana - Bosanaca! Etnička ili religijska pripadnost nema nikakve veze sa nacionalnošću. To je nešto što nam je nametnuto od vremena kada je Srbija dobila nezavisnost od Osmanlijskog carstva, a Hrvatska dobila veću autonomiju u sklopu Austrougarske, a pojačano nakon Berlinskog kongresa 1878. godina. Svi smo mi Bosanci! Neko je katolik, neko pravoslavac, Jevrej, a neko ateista ili budista, ali smo svi u duši i po koži Bosanci. A po regionalnosti se mozemo dijeliti (ako bas moramo) na Hercegovce, Posavce, Krajisnike itd., ali to nije relevatno za ovu diskusiju.
U biti nisam ultimativno protiv naziva "Bosanac i Hercegovac", ali s obzirom da je to nametnuto ime, a i zvuci mi nekako sizofrenicno (cuj i Bosanac i Hercegovac!), priznajem naziv "Bosanac", jer je moja drzava od pocetka imala naziv "Bosna" i nista vise. Ovaj danasnji dualni naziv zemlje ima samo za cilj da nas dodatno dijeli na mrvice, kao da nismo vec dovoljno podijeljeni.
Odgovorio sam sa "d". Ja sam Bosanac i smatram da trebamo svi biti Bosanci po nacionalnosti (drzavljanstvu) u Bosni i Hercegovini.
Kao što je svaki građanin Srbije Srbijanac, Hrvatske Hrvat, tako je i svaki građanin Bosne i Hercegovine Bosanac, bez obzira na religijsku pripadnost. Tako je u Danskoj stanovnik zemlje Danac, u Francuskoj Francuz (naravno ako imaju dravljanstvo). Po mnogima nacionalistima, ispada da samo Bosna nema svojih građana - Bosanaca! Etnička ili religijska pripadnost nema nikakve veze sa nacionalnošću. To je nešto što nam je nametnuto od vremena kada je Srbija dobila nezavisnost od Osmanlijskog carstva, a Hrvatska dobila veću autonomiju u sklopu Austrougarske, a pojačano nakon Berlinskog kongresa 1878. godina. Svi smo mi Bosanci! Neko je katolik, neko pravoslavac, Jevrej, a neko ateista ili budista, ali smo svi u duši i po koži Bosanci. A po regionalnosti se mozemo dijeliti (ako bas moramo) na Hercegovce, Posavce, Krajisnike itd., ali to nije relevatno za ovu diskusiju.
U biti nisam ultimativno protiv naziva "Bosanac i Hercegovac", ali s obzirom da je to nametnuto ime, a i zvuci mi nekako sizofrenicno (cuj i Bosanac i Hercegovac!), priznajem naziv "Bosanac", jer je moja drzava od pocetka imala naziv "Bosna" i nista vise. Ovaj danasnji dualni naziv zemlje ima samo za cilj da nas dodatno dijeli na mrvice, kao da nismo vec dovoljno podijeljeni.
- Pietje_Bel
#99 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Nebih nikoga da uvrijedim ali Bosanac je isto tako jedna vrsta konja. Bosanski planinski konj se zove Bosanac. Ako ne vjerujete onda mozete uzeti rijecnik Bosanskog ili Srpsko-Hrvatskog jezika i potraziti sta znaci rijec "Bosanac". Pise nesto kao: "Bosanac- Cistokrvna pasmina Bosansko-Hercegovackog planinskog konja..."
- derion
#100 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
Pa ima i Belgijanac (Belgier), također vrsta konja. A ima, bogami, i arapski konj. Kakve to ima veze s imenom naroda ili veličinom cipela, ako hoćeš?
Belgijanac - http://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_(horse)
Albanac -http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_(horse)
Anglo-arap - http://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Arabian
Kalabrijac - http://en.wikipedia.org/wiki/Calabrese_(horse)
Toplokrvni Danac - http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Warmblood
Estonac - http://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_Draft
Lipicaner - http://en.wikipedia.org/wiki/Lipizzan
itd.
Belgijanac - http://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_(horse)
Albanac -http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_(horse)
Anglo-arap - http://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Arabian
Kalabrijac - http://en.wikipedia.org/wiki/Calabrese_(horse)
Toplokrvni Danac - http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Warmblood
Estonac - http://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_Draft
Lipicaner - http://en.wikipedia.org/wiki/Lipizzan
itd.
Last edited by derion on 18/01/2009 11:34, edited 1 time in total.