VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Michun

#76 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Michun »

ne iscitah sve, ali ne mogu da vjerujem da neko moze izjaviti da je veca steta od vakcine nego korist. svashta! i navoditi primjer njemacke kao ogledne zemlje za sve ili za ovo nema smisla. nedavno su zabranili obrezivanje djece u nekim pokrajinama. u US muska djeca se obrezuju cim se rode. ko je u pravu?
salik79

#77 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote:
salik79 wrote:
The Realist wrote:Ja u pravo izbora ne ulazim, nego u to da mnoge priče nisu tačne, te situacija nije tako jednostavna. Općenito, vakcinacija je jedna od najboljih stvari koja se dogodila na polju medicine, a to istorija i pokazuje.

Istina, o nekim stvarima bi se itekako dalo raspravljati.
Ovo sto sam naveo nije prica. Ovo sam i cuo i dozivio/vidio. Da ponovim - vakcinacija u njemackoj je pravo izbora (roditelja) i nikakva obaveza. Sigurno je da to nije slucajno (pogotovo ako imamo u vidu da je Njemacka socijalna drzava).
Nije ni ovo slučajno
Measles have has been stamped out in some countries - but not in Germany. A new wave of infection has rolled through Germany, prompting renewed discussion about compulsory vaccinations.
...
While measles infections are virtually non-existent in the United States, for example, there have been of late from 122 to 2,308 each year in Germany - some resulting in fatalities. Currently, the virus is spreading primarily in Berlin and Bavaria, with Germany's Ministry of Health reporting more than 900 cases in the first half of 2013.
Worldwide, complications from a measles infection end in 200,000 fatalities each year.
http://www.dw.de/measles-rise-sparks-va ... a-16932413
Lijepo bi bilo provjeriti i brojku (pad/rast) npr multipla-skleroze pacijenata (kod djece) u USA, u datom periodu, i uporediti to sa podacima iz Njemacke. Nakon toga, utvrditi cifru vakcinisanih kontra ne-vakcinisanih, od ukupnog broja pacijenata. Pitanje - sta je lakse lijeciti - Rubeolu, ili MS?
VjecitiStudent

#78 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote:
The Realist wrote:Znači vakcinacije čine veću štetu, nego korist? A hebem ti..... :roll:

Živio ti meni.
Da. Gledajuci na njih kao na bespotrebnu profilaksu. Druga stvar je lijecenje akutnih bolesti. Tu kao i svaki medikament - ima i svoje prednosti i mahane.

Zivio i ti meni :)
Da, potpuno 'bespotrebna' profilaksa
Epidemija zauški na području Zeničko-dobojskog i Srednje-bosanskog kantona još traje. Prema podacima Službe za zarazne bolesti i nejasna ferbilna stanja Kantonalne bolnice /KB/ Zenica, od početka epidemije, koja je prijavljena početkom oktobra, pregledano je oko 1.300 pacijenata, od toga 950 s područja Zeničko-dobojskog, a oko 340 iz susjednog kantona. Najveći broj pacijenata oboljelih od parotitisa - zauški je sa područja općina Zenica, Kakanj, Visoko, Zavidovići i Travnik.

Jutros je u Službi za zarazne bolesti, na bolničkom liječenju, ukupno 38 pacijenata, zaraženih zauškama. Zbog epidemije, koja traje već osam mjeseci, u ovoj službi često imaju manjak kreveta za pacijente koje moraju zadržati na liječenju.

Od zauški najčešće obolijevaju srednjoškolci, djeca rodjena u toku ratnih godina, kada je vakcinacija bila neadkvatna, mada je zabilježen i značajan broj pacijenata zrelije dobi, informacija je iz KB Zenica.
http://www.rtvze.ba/index.php?option=co ... a&Itemid=1
salik79

#79 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

Michun wrote:ne iscitah sve, ali ne mogu da vjerujem da neko moze izjaviti da je veca steta od vakcine nego korist. svashta! i navoditi primjer njemacke kao ogledne zemlje za sve ili za ovo nema smisla. nedavno su zabranili obrezivanje djece u nekim pokrajinama. u US muska djeca se obrezuju cim se rode. ko je u pravu?
Koje su negativne posljedice obrezivanja?! Nisam upucen - koje su pokrajine zabranile obrezivanje? I koji je razlog naveden za to?
salik79

#80 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote:
salik79 wrote:
The Realist wrote:Znači vakcinacije čine veću štetu, nego korist? A hebem ti..... :roll:

Živio ti meni.
Da. Gledajuci na njih kao na bespotrebnu profilaksu. Druga stvar je lijecenje akutnih bolesti. Tu kao i svaki medikament - ima i svoje prednosti i mahane.

Zivio i ti meni :)
Da, potpuno 'bespotrebna' profilaksa
Epidemija zauški na području Zeničko-dobojskog i Srednje-bosanskog kantona još traje. Prema podacima Službe za zarazne bolesti i nejasna ferbilna stanja Kantonalne bolnice /KB/ Zenica, od početka epidemije, koja je prijavljena početkom oktobra, pregledano je oko 1.300 pacijenata, od toga 950 s područja Zeničko-dobojskog, a oko 340 iz susjednog kantona. Najveći broj pacijenata oboljelih od parotitisa - zauški je sa područja općina Zenica, Kakanj, Visoko, Zavidovići i Travnik.

Jutros je u Službi za zarazne bolesti, na bolničkom liječenju, ukupno 38 pacijenata, zaraženih zauškama. Zbog epidemije, koja traje već osam mjeseci, u ovoj službi često imaju manjak kreveta za pacijente koje moraju zadržati na liječenju.

Od zauški najčešće obolijevaju srednjoškolci, djeca rodjena u toku ratnih godina, kada je vakcinacija bila neadkvatna, mada je zabilježen i značajan broj pacijenata zrelije dobi, informacija je iz KB Zenica.
Sta cemo sad? Prvenstveno za ove starije. Moj prijatelj (1969) ih takodjer prebolovao prije 2 godine. Vakcinisan, kao i svi u ex YU. I sta?

Ja sam svoju stariju kcerku prije par godina, kada je bila epidemija ospica u vrticu, mahsuz vodio da ih ranije preboluje. Nista. Mislim da je do trenutnog imuniteta bilo.
Michun

#81 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Michun »

salik79 wrote:
Michun wrote:ne iscitah sve, ali ne mogu da vjerujem da neko moze izjaviti da je veca steta od vakcine nego korist. svashta! i navoditi primjer njemacke kao ogledne zemlje za sve ili za ovo nema smisla. nedavno su zabranili obrezivanje djece u nekim pokrajinama. u US muska djeca se obrezuju cim se rode. ko je u pravu?
Koje su negativne posljedice obrezivanja?! Nisam upucen - koje su pokrajine zabranile obrezivanje? I koji je razlog naveden za to?
Nemam vremena da trazim njemacku ali evo spominje se u prvom textu...

http://www.abrasmedia.info/content/u-au ... e%C4%8Daka
http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/26636 ... djece.html
VjecitiStudent

#82 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote:
Lijepo bi bilo provjeriti i brojku (pad/rast) npr multipla-skleroze pacijenata (kod djece) u USA, u datom periodu, i uporediti to sa podacima iz Njemacke. Nakon toga, utvrditi cifru vakcinisanih kontra ne-vakcinisanih, od ukupnog broja pacijenata. Pitanje - sta je lakse lijeciti - Rubeolu, ili MS?
A veza između to dvoje je ko dokazana? :-)
salik79

#83 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

Michun wrote:
salik79 wrote:
Nemam vremena da trazim njemacku ali evo spominje se u prvom textu...

http://www.abrasmedia.info/content/u-au ... e%C4%8Daka
Da si procitao tekst iz linka koji si postavio

saznao bi i sljedece:
Zaštitnik prava djeteta u Švedskoj pozvao je 28. septembra zvaničnike svoje zemlje da zabrane obrezivanje koje je ocijenio kao protivno osnovnim pravima dječaka.

"Obrezivanje djeteta bez ljekarskog opravdanja i odobrenja samog djeteta po nama krši ljudska prava tog djeteta", napisao je zaštitnik prava djeteta Fredrik Malmberg zajedno sa ljekarskim stručnjacima u uvodniku u švedskom dnevnom listu Dagens niheter.
On je rekao da je ta operacija bolna, nepovratna i da može da izazove opasne komplikacije.
Švedska je 2001. usvojila zakon kojim se odobrava obrezivanje. U zakonu se obavezuje da dijete bude staro najmanje dva mjeseca, da to uradi ljekar po profesiji, ili sveštenik koji ima specijalnu dozvolu, da mora da ima dozvolu roditelja i da oni budu potpuno obaviješteni šta ova intervencija podrazumijeva.
Ovaj zakon podržava velika većina u Švedskoj. Predlog zakona o zabrani oberzivanja koji je u oktobru podnijela stranka ekstremne desnice Demokrati Švedske odbačen je.
Malmberg je rekao da je švedski zakon u suprotnosti s Međunarodnom konvencijom o pravu djeteta. On se poziva na član 24 konvencije prema kome se Švedska obavezala da preduzme sve odgovarajuće efikasne mjere da bi se zabranila tradicionalna praksa štetna za zdravlje djece.
Vlada procjenjuje da se oko 3.000 dječaka obreže svake godine u Švedskoj.
U Njemačkoj je prošle godine trajala višemjesečna polemika poslije odluke suda u Kelnu u junu 2012. po kojoj se obrezivanje izjednačava s nanošenjem teških povreda. Njemački parlament je riješio pitanje kada je šest mjeseci kasnije usvojio zakon kojim se dozvoljava ova praksa ako se sprovodi iz vjerskih razloga.
Nekada se odgovori na neka pitanja koja te muce nalaze na dohvat ruke. Iako u ovom slucaju ne vidim povezanost obrezivanja i vakcinacije. :)
Michun

#84 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Michun »

fulas moju poentu ali skroz - htjela sam ti ukazati da je svako u pravu na nekom nivou a ne pokazati da je neko u pravu. malo otvori um za druge i drugacije ideje i smeksaj stavove, bice ti lakse u zivotu.
i ja sam zensko.
poveznica je to da se moze polemisati o dobrim i losim strana vakcninacije/obrezivanja narednih 20 god. i da se ne dodje do formule koja je tacna. pokusavas da ubijedis nekoga u nesto sa meni dr. rekao.
salik79

#85 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

Michun wrote:fulas moju poentu ali skroz - htjela sam ti ukazati da je svako u pravu na nekom nivou a ne pokazati da je neko u pravu. malo otvori um za druge i drugacije ideje i smeksaj stavove, bice ti lakse u zivotu.
i ja sam zensko.
Ako ti tako mislis/kazes, onda ok. :)
salik79

#86 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote:
salik79 wrote:
A veza između to dvoje je ko dokazana? :-)
Ako nije, onda moze biti jedan od pokazatelja/parametara u postupku dokazivanja. :)
Bancho

#87 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

Alhemicarkaa wrote: A šta misliš kako su te bolesti iskorijenjene?
Bio je skoro članak, ne mogu da ga nađem, u jednom mjestu u americi se pojavila epidemija jedne od tih iskorijenjenih bolesti nakon prestanka upotrebe vakcina za istu.
A ovo tvrdi ko? SZO?
VjecitiStudent wrote: Nije ni ovo slučajno

Measles have has been stamped out in some countries - but not in Germany. A new wave of infection has rolled through Germany, prompting renewed discussion about compulsory vaccinations.
...
While measles infections are virtually non-existent in the United States, for example, there have been of late from 122 to 2,308 each year in Germany - some resulting in fatalities. Currently, the virus is spreading primarily in Berlin and Bavaria, with Germany's Ministry of Health reporting more than 900 cases in the first half of 2013.
Worldwide, complications from a measles infection end in 200,000 fatalities each year.
Ovo tvrdi doktorica Annette Mankertz - Robert Koch Institut - SZO. Inace na stranici SZO ima se skinuti par clanaka na kome se doticna nalazi kao jedan od autora. Sta bi Robert Koch institut bez para SZO.
VjecitiStudent wrote: Od zauški najčešće obolijevaju srednjoškolci, djeca rodjena u toku ratnih godina, kada je vakcinacija bila neadkvatna, mada je zabilježen i značajan broj pacijenata zrelije dobi, informacija je iz KB Zenica.
Ovde fino pise vakcinacija je bila neadekvatna, znaci primili su vakcine samo nije bila dobrog "kvaliteta". Sta cemo sa ovim "zrelijim" koji su primili adekvatne vakcine? Ja tvrdim da vakcinisani i nevakcinisani imaju istu sansu da obole od zusnjaka i da nema nikakve razlike sve ostalo je dobro izrezirana propaganda.

Michun wrote:fulas moju poentu ali skroz - htjela sam ti ukazati da je svako u pravu na nekom nivou a ne pokazati da je neko u pravu. malo otvori um za druge i drugacije ideje i smeksaj stavove, bice ti lakse u zivotu.
i ja sam zensko.
poveznica je to da se moze polemisati o dobrim i losim strana vakcninacije/obrezivanja narednih 20 god. i da se ne dodje do formule koja je tacna. pokusavas da ubijedis nekoga u nesto sa meni dr. rekao.
Doktor je objasnio
Last edited by Bancho on 28/10/2013 15:28, edited 1 time in total.
Bancho

#88 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

.
The Realist

#89 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Hahahahahahahahaha, skoro se došlo do toga da su sve bolesti od ranije izmišljene i da uopšte nije došlo do njihovog povlačenja nakon vakcinacije, nego je to svu statistiku izmislila SZO ne bi li prodali vakcine.

Također ovi novi slučajevi su izmišljeni i svi ljekari koji ih liječe također lažu, kao i pacijenti, koji također lažu da su oboljeli od toga.

Također sam siguran da tuberkuloza u Africi nije problem, ebola je neka izmišljena riječ, dok kolera nešto iz filmova. AIDS također ne postoji, a vjerovatno ni karcinomi, to se samo laže ne bi li se liječili pacijenti i tako trošili svoj novac, a kako bi zli ljekari i SZO mogli zaraditi.
otherside

#90 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by otherside »

a shizofrenicari su placeni glumci :D
biraju samo one sa izrazitim glumackim talentom :D
Alhemicarkaa

#91 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Alhemicarkaa »

A bioenergičari, torabiji, vidovite džemile sve to liječe vrlo uspješno :D
Bancho

#92 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

The Realist wrote:Hahahahahahahahaha, skoro se došlo do toga da su sve bolesti od ranije izmišljene i da uopšte nije došlo do njihovog povlačenja nakon vakcinacije, nego je to svu statistiku izmislila SZO ne bi li prodali vakcine.

Također ovi novi slučajevi su izmišljeni i svi ljekari koji ih liječe također lažu, kao i pacijenti, koji također lažu da su oboljeli od toga.

Također sam siguran da tuberkuloza u Africi nije problem, ebola je neka izmišljena riječ, dok kolera nešto iz filmova. AIDS također ne postoji, a vjerovatno ni karcinomi, to se samo laže ne bi li se liječili pacijenti i tako trošili svoj novac, a kako bi zli ljekari i SZO mogli zaraditi.

Vjeruj sta hoce, meni ne pada na pamet da tebe ili bilo koga drugoga ubjedjujem u nesto, ali ako ti mislis da je SZO na prvom mjesti zdravlje, a ne pare onda zivis u velikoj zabludi.
VjecitiStudent

#93 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote: Nije ni ovo slučajno

...
Bancho wrote:Ovo tvrdi doktorica Annette Mankertz - Robert Koch Institut - SZO. Inace na stranici SZO ima se skinuti par clanaka na kome se doticna nalazi kao jedan od autora. Sta bi Robert Koch institut bez para SZO.
Ovo gore ti je statistika ministarstva zdravlja Njemačke. I oni izmišljaju?
VjecitiStudent wrote: Od zauški najčešće obolijevaju srednjoškolci, djeca rodjena u toku ratnih godina, kada je vakcinacija bila neadkvatna, mada je zabilježen i značajan broj pacijenata zrelije dobi, informacija je iz KB Zenica.
Bancho wrote:Ovde fino pise vakcinacija je bila neadekvatna, znaci primili su vakcine samo nije bila dobrog "kvaliteta". Sta cemo sa ovim "zrelijim" koji su primili adekvatne vakcine? Ja tvrdim da vakcinisani i nevakcinisani imaju istu sansu da obole od zusnjaka i da nema nikakve razlike sve ostalo je dobro izrezirana propaganda.
Opet promašaj. Vakcine štite, ali nisu savršene.
Osim 'tvrdnje' imaš li kakvih dokaza?
U prilog vakcinaciji ima ih više no dovoljno.
The MMR vaccine is very effective against measles, mumps, and rubella, but it is not perfect. MMR vaccine reduces the risk of getting mumps, especially if you get two doses. People who have received two doses of the MMR vaccine are about 9 times less likely to get mumps than unvaccinated people who have the same exposure to mumps virus. However, some people who received two doses of MMR can still get mumps, especially if they have an intense exposure to the mumps virus. If they do get mumps, people who have been vaccinated are likely to have less severe illness than unvaccinated people with mumps.

Before there was a vaccine against mumps, mumps was a common childhood disease in the United States, and in some cases, the disease caused complications, such as permanent deafness in children and, occasionally, swelling of the brain (encephalitis), which can result in death, although very rarely. Now, there are normally only a few hundred cases of mumps every year. However, outbreaks occur sometimes and involve a higher number of cases. In 2006, there was an outbreak affecting more than 6,000 people in the United States, with many cases occurring on college campuses. In 2009, an outbreak started in a close-knit religious communities and schools in the Northeast, resulting in more than 2,500 cases. These outbreaks have shown that when people who are sick with mumps have close contact with a lot of other people (such as among students living in dormitories and students and families in close-knit communities) mumps can spread even among vaccinated people.

The MMR vaccine also protects against measles and rubella (German measles). Before there was a vaccine to protect against these diseases, millions of people got measles every year, and hundreds died. Now in the United States, less than 100 people get measles each year. Before the MMR vaccine, rubella was also a common infection in the United States. As part of a worldwide epidemic, in the United States in 1964-65, 20,000 babies were born with serious birth defects because their mothers were infected with rubella. Now in the United States, cases of rubella and its related birth defects are extremely rare. For both measles and rubella, cases in the United States usually occur when people bring the disease in from other countries and spread it to other people who haven’t been vaccinated.
http://www.cdc.gov/mumps/outbreaks/outb ... nt-qa.html
šatirana_ljubičica

#94 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by šatirana_ljubičica »

Ne mogu da vjerujem da o ovome još raspravljate... :-?
Atena

#95 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Atena »

pozdrav,
da li ima netko ko nije vakcinisao dijete? kakve su posljedice, tj.sankicije od strane države? :?
partibrejker

#96 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by partibrejker »

Atena wrote:pozdrav,
da li ima netko ko nije vakcinisao dijete? kakve su posljedice, tj.sankicije od strane države? :?
Imam prijatelja koji zadnjih 7 godina nije vakcinisao djecu. Nazivali ga par puta iz Doma zdravlja, malo priprijetili sudom i to je to. Zaboravljeno. Sada očekuje još jedno dijete i interesuje ga kako da izbjegne čak i onu prvu vakcinaciju.
Kaže da je prije vodio djecu ljekaru svake 3 sedmice, a odkad ih ne vakciniše - svake tri godine. :izet:

Ako neko zna način kako izbjeći prvu bebi vakcinu, neka javi.
salik79

#97 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by salik79 »

Atena wrote:pozdrav,
Ima. Medju ostalim, moja malenkost, i prof.dr. Ismet Gavrankapetanovic. Bez sankcija i bilo kakvih posljedica, hvala Bogu. Mogu samo potvrditi prethodni upis - prvo dijete smo redovno vakcinisali i malo-malo isli doktoru (jedva krajnike sacuvali), drugo, osim one prve vakcine (koja se primi netom nakon porodjaja), niti jednom i, hvala Bogu, nikada nista - zdravije od svih nas.
Grover

#98 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Grover »

salik79 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ja srećom nisam vakcinisala svog sina, osim kad se tek rodio.Poznanica mi je pričala kako je jedna penzionisana pedijatrica, koja je njen kućni prijatelj, diskretno (da se ne bi razbubalo da je od nje) sugerisala mojoj poznanici da ne vakciniše dijete...
Kako sam se već predomišljala u vezi s tim, to mi je bilo dovoljno da odlučim.A tek kada sam otišla na google-nema dalje priče o vakcinaciji.
Evo i imenom i prezimenom - covjek kojeg smatram i strucnom i ljudskom/moralnom vertikalom - prof.dr. Ismet Gavrankapetanovic nikada nije vakcinisao svog sina. Previse ima posla oko pacijenata (i to djece od svojih bliskih prijatelja) koji su nakon vakcinacije postali teski invalidi. Pametnom dosta.

Btw, zapitajte se zasto u S.R. Njemackoj vakcinacija, apsolutno, nije obavezna!
Ko hoće - sam pao, sam se ubio..
šatirana_ljubičica

#100 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by šatirana_ljubičica »

Sve to stoji, ali kakve se boljke u tim istim injekcijama kriju...Bog sami zna.Možda ne za sva područja na svijetu, možda samo u onima koje žele da očiste...
Post Reply