uspjeh na 'zapadu'

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
brinetta

#76 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by brinetta »

cevapcinica wrote:
AmirF wrote:Uspjeh na zapadu je relativna stvar i zavisi od toga sta covjek ima za cilj u zivotu. Neko ima za cilj da magistrira, doktorira, nekome je bitna karijera a neko treci bi da otvor privatni biznis i uzme lovu. Bilo kako, ekonomska stabilnost je neophodna da bi covjek bio smatran uspjesnim. Mislim da se svi bosanci i hercegovci mogu smatrati uspjesnim ako dostignu nivo srednje klase u zemlji u kojoj borave u roku od 10-ak godina.

Sto se tice "slobode na zapadu" koju neki spominju, to je cista iluzija. Slobodni ljudi su oni koji su ekonomski nezavisni, a takvih je malo i na zapadu.

Stele pri zaposljavanju ima bez obzira da li mi to zvali stelom ili kontaktnom mrezom. Prvi ljetnji poslovi se uglavnom dobijaju gdje su mame i tate zaposleni, a cesto se i diplomski radi u istim firmama i stece radno iskustvo. Vise clanova iz iste familije nije neobican prizor u mojoj firmi, a slicna je situacija i na drugim mjestima. Bar je tako u Svedskoj.
Tako je svugdje, a to nije klasicna "stela". Razlika od stele je da nikome od tih ljudi radno mjesto nije izmisljeno niti bi posao dobili samo na lijepe oci. Nema svako oca ili majku koji su vlasnici firme ili su na takvom polozaju da mogu nekome naci posao. Za diplomski nisu u pravu, mozda za "tvoju" firmu ali ne generalno.

Slobode na zapadu i te kako ima, ona nema nikakve veze sa ekonomskom nezavisnoscu, ali vjerujem da ti govoris o drugoj vrsti "slobode" koje je moguca samo malom dijelu ljudi.
Amire svaka ti cast! Cevapdzinice nazalost ne razumijemo se!
cevapcinica

#77 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by cevapcinica »

brinetta wrote:
cevapcinica wrote:
AmirF wrote:Uspjeh na zapadu je relativna stvar i zavisi od toga sta covjek ima za cilj u zivotu. Neko ima za cilj da magistrira, doktorira, nekome je bitna karijera a neko treci bi da otvor privatni biznis i uzme lovu. Bilo kako, ekonomska stabilnost je neophodna da bi covjek bio smatran uspjesnim. Mislim da se svi bosanci i hercegovci mogu smatrati uspjesnim ako dostignu nivo srednje klase u zemlji u kojoj borave u roku od 10-ak godina.

Sto se tice "slobode na zapadu" koju neki spominju, to je cista iluzija. Slobodni ljudi su oni koji su ekonomski nezavisni, a takvih je malo i na zapadu.

Stele pri zaposljavanju ima bez obzira da li mi to zvali stelom ili kontaktnom mrezom. Prvi ljetnji poslovi se uglavnom dobijaju gdje su mame i tate zaposleni, a cesto se i diplomski radi u istim firmama i stece radno iskustvo. Vise clanova iz iste familije nije neobican prizor u mojoj firmi, a slicna je situacija i na drugim mjestima. Bar je tako u Svedskoj.
Tako je svugdje, a to nije klasicna "stela". Razlika od stele je da nikome od tih ljudi radno mjesto nije izmisljeno niti bi posao dobili samo na lijepe oci. Nema svako oca ili majku koji su vlasnici firme ili su na takvom polozaju da mogu nekome naci posao. Za diplomski nisu u pravu, mozda za "tvoju" firmu ali ne generalno.

Slobode na zapadu i te kako ima, ona nema nikakve veze sa ekonomskom nezavisnoscu, ali vjerujem da ti govoris o drugoj vrsti "slobode" koje je moguca samo malom dijelu ljudi.
Amire svaka ti cast! Cevapdzinice nazalost ne razumijemo se!
Naravno da se ne razumijemo kada ti ides u cevapdzinicu a ja u cevapcinicu. :)
To sto se nekome ne svida moje tumacenje izraza "stela" je druga stvar. Nije Amir jedini koji zivi i radi u Svedskoj da bih ja bez pogovora "gutao" sto je on napisao. Dosta stvari koje je napisao su tacne, samo ne volim svakakvu generalizaciju koju smo mi vicni. Kao sto sam vec rekao, najverovatnije se radi o razlicitom videnju nekih stvari i tu je sva diskusija potpuno besmislena.
Za mene je uspjeh da neko ima obezbijeden krov nad glavom, pun stomak i da je zadovoljan zivotom koji zive on/ona i njegova eventualna porodica. Sve vise od toga je cisti bonus. Licno smatram velikim uspjehom da sam prezivio rat i da nakon svega imam normalan zivot.
Sta je za tebe "uspjeh" i sta je za tebe "sloboda"?
brinetta

#78 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by brinetta »

Naravno da se ne razumijemo kada ti ides u cevapdzinicu a ja u cevapcinicu. :)
To sto se nekome ne svida moje tumacenje izraza "stela" je druga stvar. Nije Amir jedini koji zivi i radi u Svedskoj da bih ja bez pogovora "gutao" sto je on napisao. Dosta stvari koje je napisao su tacne, samo ne volim svakakvu generalizaciju koju smo mi vicni. Kao sto sam vec rekao, najverovatnije se radi o razlicitom videnju nekih stvari i tu je sva diskusija potpuno besmislena.[/quote]

Svako na svoj nacin dozivljava zapad. Na zapad sam dosla usljed ratnih razaranja (nazalost ostala iz privatnih razloga) a ne trbuhom za kruhom.
cevapcinica

#79 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by cevapcinica »

brinetta wrote:Naravno da se ne razumijemo kada ti ides u cevapdzinicu a ja u cevapcinicu. :)
To sto se nekome ne svida moje tumacenje izraza "stela" je druga stvar. Nije Amir jedini koji zivi i radi u Svedskoj da bih ja bez pogovora "gutao" sto je on napisao. Dosta stvari koje je napisao su tacne, samo ne volim svakakvu generalizaciju koju smo mi vicni. Kao sto sam vec rekao, najverovatnije se radi o razlicitom videnju nekih stvari i tu je sva diskusija potpuno besmislena.
Svako na svoj nacin dozivljava zapad. Na zapad sam dosla usljed ratnih razaranja (nazalost ostala iz privatnih razloga) a ne trbuhom za kruhom.[/quote]

Mali je broj onih koji su na zapad dosli "trbuhom za kruhom". Sve je stvar kompromisa, i nesto se uvijek izgubi. Nekome bi mozda bilo bolje da se vrati u BiH ali bi mu onda djeca bila u velikom gubitku itd. Jedna je stvar otici na odmor a drugo je vratiti se i zivjeti u BiH. Ja mislim da dosta negativnosti prema "zapadu" potice od neizljecive nostalgije i zelje nasih ljudi da se vrate "kuci". Sve vani je crno dok je sve u BiH "med i mlijeko". Ta lazna vizija ljudima ne dozvoljava da se opuste i uzivaju u onome sto imaju.
Ovo sto sam naveo nije upuceno tebi ili nekom drugom ovdje na forumu, vec je samo generalno zapazanje vezano za zivot na zapadu.
tempora

#80 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by tempora »

cevapcinica wrote:
brinetta wrote:Naravno da se ne razumijemo kada ti ides u cevapdzinicu a ja u cevapcinicu. :)
Svako na svoj nacin dozivljava zapad. Na zapad sam dosla usljed ratnih razaranja (nazalost ostala iz privatnih razloga) a ne trbuhom za kruhom.
Mali je broj onih koji su na zapad dosli "trbuhom za kruhom". Sve je stvar kompromisa, i nesto se uvijek izgubi. Nekome bi mozda bilo bolje da se vrati u BiH ali bi mu onda djeca bila u velikom gubitku itd. Jedna je stvar otici na odmor a drugo je vratiti se i zivjeti u BiH. Ja mislim da dosta negativnosti prema "zapadu" potice od neizljecive nostalgije i zelje nasih ljudi da se vrate "kuci". Sve vani je crno dok je sve u BiH "med i mlijeko". Ta lazna vizija ljudima ne dozvoljava da se opuste i uzivaju u onome sto imaju.
Ovo sto sam naveo nije upuceno tebi ili nekom drugom ovdje na forumu, vec je samo generalno zapazanje vezano za zivot na zapadu.[/quote]
AmirF

#81 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by AmirF »

Nije Amir jedini koji zivi i radi u Svedskoj da bih ja bez pogovora "gutao" sto je on napisao.
Nema potrebe za supljom. Sve su to moja licna iskustva i zapazanja.
... ,samo ne volim svakakvu generalizaciju koju smo mi vicni.
... vec je samo generalno zapazanje vezano za zivot na zapadu.
:)

Mislim da vecina ljudi u BiH imaju pogresnu predstavu o "zapadu". "Zapad" se ne moze prepricati, on se mora dozivjeti.
cevapcinica

#82 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by cevapcinica »

Nema potrebe za supljom. Sve su to moja licna iskustva i zapazanja.
Takode... Potpuno se slazem, sta je tvoje iskustvo, ne vazi za cijelu Svedsku. Zivot u Malmö:u se uveliko razlikuje od zivota u Stockholm:u ili Luleu... Nije svako spreman da ide u krajnost i promijeni ime i odrekne se svog identiteta kao "tvoj" zastupnik u EU parlamentu, tj gdic:a A(m)nna, niti je svako toliko zadrt i primitivan da se drzi samo svog "plemena" i bezobrazno pljuje po Svedskoj i svemu sto je svedsko. Svako pravi vlastite izbore i zbog toga je cijela diskusija oko toga kako je na zapadu barem po meni potpuno besmislena pogotovo kada se pretvori u poredenje s nekakvim idilicnim zivotom od prije rata.
... ,samo ne volim svakakvu generalizaciju koju smo mi vicni.
... vec je samo generalno zapazanje vezano za zivot na zapadu.
:)
Sto mislis zasto sam to napisao. Nekome moras podvuci neke stvari da bi shvatio sta je pisac htio reci.. :-)
Mislim da vecina ljudi u BiH imaju pogresnu predstavu o "zapadu". "Zapad" se ne moze prepricati, on se mora dozivjeti.
Kao sto sam ranije napisao, isto vrijedi i u obrnutom pravcu, pogotovo kada se pocnu praviti razna poredenja izmedu "naseg" i "njihovog".
AmirF

#83 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by AmirF »

Potpuno se slazem, sta je tvoje iskustvo, ne vazi za cijelu Svedsku.
Sto se tice stele/kontaktane mreze to vazi za cijelu Svedsku. Razlog je vrlo jednostavan i razumljiv.
Zivot u Malmö:u se uveliko razlikuje od zivota u Stockholm:u ili Luleu
Ne po pitanju koje diskutujemo. Ili sta se to razlikuje po tebi?
Nije svako spreman da ide u krajnost i promijeni ime i odrekne se svog identiteta kao "tvoj" zastupnik u EU parlamentu, tj gdic:a A(m)nna, niti je svako toliko zadrt i primitivan da se drzi samo svog "plemena" i bezobrazno pljuje po Svedskoj i svemu sto je svedsko.
:? Ne znam gdje si procitao u mom postu da ja pljujem po Svedskoj. Cak naprotiv, iako bi pojedini trebali shvatiti da Svedska nije zemlja Nedodjija gdje vlada perfekcija. I ne, ja ne poredim Bosnu sa Svedskom, svako poredjenje je ludost.
Sto mislis zasto sam to napisao. Nekome moras podvuci neke stvari da bi shvatio sta je pisac htio reci.. :-)
Ne volis kad drugi generalizuju a generalizujes i sam da bi odbranio svoj stav :) Cudan nacin diskusije.

Cevapcinice, ako zivis/si zivio u Svedskoj, bilo bi interesanto saznati na osnovu cega smatras da to sto sam ja napisao nije tacno. I sta je to konkretno sto je suplja sa moje strane. Ako sa druge strane nisi zivio/ne zivis u Svedskoj onda je svaka daljnja diskusija suvisna.
cevapcinica

#84 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by cevapcinica »

:? Ne znam gdje si procitao u mom postu da ja pljujem po Svedskoj. Cak naprotiv, iako bi pojedini trebali shvatiti da Svedska nije zemlja Nedodjija gdje vlada perfekcija. I ne, ja ne poredim Bosnu sa Svedskom, svako poredjenje je ludost.
A ko je rekao da ti pljujes po Svedskoj? Odakle ti to? Procitaj jos jednom sta sam napisao i obrati paznju na rijeci "nije svako" i onda procitaj par poruka drugih o tome kako je "generalno" na zapadu...
Ne volis kad drugi generalizuju a generalizujes i sam da bi odbranio svoj stav :) Cudan nacin diskusije.
Vec sam ti objasnio sto sam namjerno koristion rijec "generalno". Ako kazem sarkazam, je li ti onda jasnije? Sto se tice "stele", vec sam ranije objasnio da se najvjerovatnije radi o pogresnom tumacenju rijeci, za mene "stela" ima negativnu konotaciju dok je kontaktna mreza za mene vise pozitivan pojam. Jesam li sada bio dovoljno jasan?
..a cesto se i diplomski radi u istim firmama..Bar je tako u Svedskoj.
Evo dijela tvoje poruke na koji se moje neslaganje odnosi. Ja znam najmanje 20-30 ljudi koji su diplomirali a par njih i doktorirali u Svedskoj i niko od njih nema slicna iskustva sto se tice pisanja diplomskog. Samo zato sto je tvoje iskustvo takvo, ne mozes reci da je tako nesto cesta pojava u Svedskoj. Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

Nisi jedini koji je ukljucen u diskusiju. Npr. bilo je govora o tome da su ljudi vani uvijek gradani drugog reda. Ja sam htio reci da takva generalizacija ne pije vode. Eto, kad se vec drzis Svedske, ima li razlike sto se tice tvoje situacije ako si Malmö:u i zivis u dijelu koji je na losem glasu, na neki nacin socijalno izlovan od ostatka grada, i ako zivis u Luleu kao "normalan" dio zajednice, bez osjecaja da si u "getou" i bez osjecaja da te okolina smatra potencijalnim kriminalcem. Imam rodbinu koja se preselila izmedu ta dva mjesta i njihove price prije i poslije preseljenja su dijametralno razlicite. Isti ljudi, ista drzava, razlicita prica. Prije su bili dio "getoa", sada se osjecaju preporodeni...
Koju od njihovih prica sada da prihvatim kao generalno stanje u Svedskoj i da li je to uopste moguce? Shvatas li sada o cemu se radi?
tempora

#85 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by tempora »

Ne znam tacno sta mi se desilo sa proslim postom ali bit ce da je kursluz. Htjedoh se osvrnuti na jednu stvar koja se obavezno provlaci u ovakvim diskusijama. Prica o papcima. Koji su se snasli, dohvatili asfalta, ne prezaju, itd itd a po automatizmu "fin gradjanin, koji nije otisao u svijet trbuhom za kruhom -u zemljama zapada postaje gradjanin drugog reda. Jer jel nema tu seljacku trakavicu, koja mu pomaze u prilagodjavanju. I po toj stereotipnoj prici, mogu se izvuci i ko biva nekakvi zakljucci.
Prvo, s obzirom da se nadaleko pise o ovim profilima, zivo me interesuje kako izgledaju ti ljudi, ko su i sta su. Jer nikako sebi ne mogu da predocim sliku ljudi o kojima je rijec. Bit ce valjda da ti papci, kako ih se rado naziva, manje gube ili nisu nista izgubili i da je njihov razvoj samo materijalne prirode, pa ih to cini manjima od nas. I kako je moguce, da ste u stanju da znate toliko o tim ljudima i da ih tako rado opisujuete. U cemu je poenta?
Drugo, ne pozajem zemlju u kojoj postoje zakoni o gradjanima drugog reda. Ovim mislim na neku od evropskih zemalja. Osim ako izuzmemo zakone o strancima, azilu i slicno. Znaci, biti gradjanin drugog reda, nije fakt, nego misljenje/osjecaj, a izmedju osjecaja i cinjenice postoji velika razlika.
Trece, necu se sloziti da je negativna slika o zemljama zapada prvenstveno pitanje nostalgije. Ipak je to jedna povrsna i mozda nezrela analiza materije. Na koncu, covjek treba znati razluciti stvari kada je kritika u pitanju, a kritika prema zemlji u kojoj covjek zivi ne znaci i biti protiv te zemlje. Sistemi zapadno evropskih zemalja su zasigurno puno bolji no oni u BiH recimo, mada je poredjenje uvijek ostrica , no ti sistemi padaju na ispitima kada se gradjanin te drzave ( nebitno da li se radilo o autohtonom ili strancu) nadje u nekom problemu ili mu sistem napravi problem, recimo putem birokratije.
Sto se tice poslova koje obavljaju stranci, osobito visoko obrazovani stranci ( u Holandiji) vise studija je pokazalo da ti ljudi rade poslove daleko ispod svog nivoa i bivaju manje placeni za posao koji obavljaju nego njihovi autohtoni gradjani. Jedan od faktora koji uslovljava ovaj polozaj ( "niskoprofilni poslovi" nisu problem) je kontaktna mreza koja covjeku ipak nudi nesto vise, nego diploma i iskustvo. Znaci topla voda o "steli" ( zovite to kako zelite) vec davno je izmisljena. Znaci vec je dokazano da je diskriminacija visok obrazovanih stranaca vec odavno u toku. A price od strane Nosferatua da se ko biva s tim treba pomiriti su price za slabe i bolesne. Ako sistem nudi ista prava, nema tog covjeka koji isti taj sistem nece kritikovati jer mu u praksi to p[ravo ne pruza ili nece teziti da po istom pitanju nesto ucini. Stoga, ipak je stvar covjeka koliko ce isti dozvoliti da ga se satjera u cosak sistematski a koliko ce odluciti da se bori za "bolji zivot" ma sta isti znacio i u ma kojem se obliku ogledao. Prica o papcima ipak ostaje prica koja nam vise sluzi da tetosimo svoje slabosti a malo vise radimo na poboljsanju naseg polozaja a potom i na promjeni sistema o kojem pricamo.
Sto se tice nostalgije, zivot imigranta je ipak malo zamrsenija prica od rijeci nostalgije, koja se ponajprije koristi kako bi se kao taj i takav zivot okarakterisao. Pa se kroz njega objasnjavalo o kritici, nacionalizmu, zaostalosti itd itd. I to sto zivimo u dijaspori ili matici ne znaci po automatizmu da tu pricu poznajemo. Kao ni problematiku miliona imigranata.
cevapcinica

#86 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by cevapcinica »

tempora wrote:Ne znam tacno sta mi se desilo sa proslim postom ali bit ce da je kursluz. Htjedoh se osvrnuti na jednu stvar koja se obavezno provlaci u ovakvim diskusijama. Prica o papcima. Koji su se snasli, dohvatili asfalta, ne prezaju, itd itd a po automatizmu "fin gradjanin, koji nije otisao u svijet trbuhom za kruhom -u zemljama zapada postaje gradjanin drugog reda. Jer jel nema tu seljacku trakavicu, koja mu pomaze u prilagodjavanju. I po toj stereotipnoj prici, mogu se izvuci i ko biva nekakvi zakljucci.
Prvo, s obzirom da se nadaleko pise o ovim profilima, zivo me interesuje kako izgledaju ti ljudi, ko su i sta su. Jer nikako sebi ne mogu da predocim sliku ljudi o kojima je rijec. Bit ce valjda da ti papci, kako ih se rado naziva, manje gube ili nisu nista izgubili i da je njihov razvoj samo materijalne prirode, pa ih to cini manjima od nas. I kako je moguce, da ste u stanju da znate toliko o tim ljudima i da ih tako rado opisujuete. U cemu je poenta?
Drugo, ne pozajem zemlju u kojoj postoje zakoni o gradjanima drugog reda. Ovim mislim na neku od evropskih zemalja. Osim ako izuzmemo zakone o strancima, azilu i slicno. Znaci, biti gradjanin drugog reda, nije fakt, nego misljenje/osjecaj, a izmedju osjecaja i cinjenice postoji velika razlika.
Trece, necu se sloziti da je negativna slika o zemljama zapada prvenstveno pitanje nostalgije. Ipak je to jedna povrsna i mozda nezrela analiza materije. Na koncu, covjek treba znati razluciti stvari kada je kritika u pitanju, a kritika prema zemlji u kojoj covjek zivi ne znaci i biti protiv te zemlje. Sistemi zapadno evropskih zemalja su zasigurno puno bolji no oni u BiH recimo, mada je poredjenje uvijek ostrica , no ti sistemi padaju na ispitima kada se gradjanin te drzave ( nebitno da li se radilo o autohtonom ili strancu) nadje u nekom problemu ili mu sistem napravi problem, recimo putem birokratije.
Sto se tice poslova koje obavljaju stranci, osobito visoko obrazovani stranci ( u Holandiji) vise studija je pokazalo da ti ljudi rade poslove daleko ispod svog nivoa i bivaju manje placeni za posao koji obavljaju nego njihovi autohtoni gradjani. Jedan od faktora koji uslovljava ovaj polozaj ( "niskoprofilni poslovi" nisu problem) je kontaktna mreza koja covjeku ipak nudi nesto vise, nego diploma i iskustvo. Znaci topla voda o "steli" ( zovite to kako zelite) vec davno je izmisljena. Znaci vec je dokazano da je diskriminacija visok obrazovanih stranaca vec odavno u toku. A price od strane Nosferatua da se ko biva s tim treba pomiriti su price za slabe i bolesne. Ako sistem nudi ista prava, nema tog covjeka koji isti taj sistem nece kritikovati jer mu u praksi to p[ravo ne pruza ili nece teziti da po istom pitanju nesto ucini. Stoga, ipak je stvar covjeka koliko ce isti dozvoliti da ga se satjera u cosak sistematski a koliko ce odluciti da se bori za "bolji zivot" ma sta isti znacio i u ma kojem se obliku ogledao. Prica o papcima ipak ostaje prica koja nam vise sluzi da tetosimo svoje slabosti a malo vise radimo na poboljsanju naseg polozaja a potom i na promjeni sistema o kojem pricamo.
Sto se tice nostalgije, zivot imigranta je ipak malo zamrsenija prica od rijeci nostalgije, koja se ponajprije koristi kako bi se kao taj i takav zivot okarakterisao. Pa se kroz njega objasnjavalo o kritici, nacionalizmu, zaostalosti itd itd. I to sto zivimo u dijaspori ili matici ne znaci po automatizmu da tu pricu poznajemo. Kao ni problematiku miliona imigranata.

Vidio sam da si htio/htjela nesto napisati u prosloj poruci ali rekoh mozda je to nekakva tajna poruka. :-)

Prica o "papcima" i tzv. "gradskoj raji" je za mene jedna o najruznijih vidova predrasuda prema ljudima. Nespremnost da prihvatimo razlicitosti rezultira u potrebi da se ljudima daju razni atributi, u ovom slucaju vezani za njihovo porijeklo.
Potpuno se slazem sa tvojim videnjem problematike zivota stranaca u zapadnom zemljama. Pored razlika izmedu zemalja postoje i specificni problemi vezani za razne "grupe" stranaca. "Mi" smo po meni u "povlascenom polozaju". Nije isto biti izbjeglica iz BiH i biti izbjeglica iz Somalije.
Konstruktivna kritika je potrebna da bi svako drustvo napredovalo, bez nje drustvo stagnira. Nemam nista da dodam ili oduzmem sto se tice polozaja visokoobrazovanih ljudi (u Holandiji :-) ), ali se ne slazem sa zakljuckom (ako sam te pravilno shvatio) da je kontaktna mreza na nekin nacin vid diskriminacije. Ali posto slaganje o stvarima nije obaveza, slozicemo se da se ne mozemo sloziti oko toga. :-)

Sta sam ja htio reci sa zapazanjem o "nostalgiji" je nemogucnost nekih ljudi da se suoce sa izazovima "novog" zivota i mogucim uzrocima za jedan dio negativnosti prema novoj zemlji prebivanja. Poznajem jednog psihologa koji je radio za UN i koji je poslije rata u svojoj zemlji radio iskljucivo sa novopridoslim izbjeglicama i on mi je ukazao na tu problematiku. Poslije njegovog opsirnog objasnjenja (jako opsirnog :-) ) sam mogao identifikovati bezbroj situacija gdje je moja negativnost bila direktno ili indirektno uzrokovana nostalgijom i zalom za "izgubljenim zivotom", i postepeno sam se rijesio "negativnog naboja" vezanog uz te osjecaje. Ta "problematika" je najcesce jako vidna za vrijeme ljeta kada se ljudi vrate u BiH i sa "starosjediocima" pocnu diskutovati o zivotu vani. Ako imas prilike, probaj posmatrati takvu diskusiju kao "pasivni posmatrac" i mozda ces vidjeti o cemu govorim.
Hvala na lijepoj dikusiji (i tebi i AmiruF), vrijeme je za porciju cevapa.
Narucicu po jednu porciju za tebe i Amira, bujrum, ali pozurite da se ne ohladi :)
AmirF

#87 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by AmirF »

Eto, kad se vec drzis Svedske, ima li razlike sto se tice tvoje situacije ako si Malmö:u i zivis u dijelu koji je na losem glasu, na neki nacin socijalno izlovan od ostatka grada, i ako zivis u Luleu kao "normalan" dio zajednice, bez osjecaja da si u "getou" i bez osjecaja da te okolina smatra potencijalnim kriminalcem. Imam rodbinu koja se preselila izmedu ta dva mjesta i njihove price prije i poslije preseljenja su dijametralno razlicite. Isti ljudi, ista drzava, razlicita prica. Prije su bili dio "getoa", sada se osjecaju preporodeni...
Koju od njihovih prica sada da prihvatim kao generalno stanje u Svedskoj i da li je to uopste moguce?
Kao sto sam rekao i ranije, nema znacajnih razlika sto se tice zaposljavanja. Naravno da postoje razlike sto se tice zivota uopste iako nema potrebe se seliti u Luleå. Dovoljno se preseliti u bolji dio grada u Malmö i razlika je drasticna iako je za to potrebna prilicna svota novaca. Slazem se da je situacija na sjeveru puno laksa za strance iako mislim da Stockholm, Göteborg i Malmö najbolje oslikavaju situaciju u Svedskoj.
Znacajna je razlika izmedju zakona (teorije) i prakse. Cak i na zapadu.
:thumbup:
Pored razlika izmedu zemalja postoje i specificni problemi vezani za razne "grupe" stranaca. "Mi" smo po meni u "povlascenom polozaju". Nije isto biti izbjeglica iz BiH i biti izbjeglica iz Somalije.
:thumbup:
Hvala na lijepoj dikusiji (i tebi i AmiruF), vrijeme je za porciju cevapa.
Narucicu po jednu porciju za tebe i Amira, bujrum, ali pozurite da se ne ohladi :)
Hvala i tebi. A cevapi bi sad legli ko kec na desetku. :)
tempora

#88 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by tempora »

Cevapdzija, nisam rekla da je kontaktna mreza vid diskriminacije, vec da kontaktna mreza vazi za jedan od faktora koji uslovljavaju slabiji polozaj visoko obrazovanih stranaca. A uspjeh na zapadu, ima svoju svakodnevnu pricu, sto akademika sto montera. Moja danasnja, puna je frustracije. A frustracije je vezana za pravilnik gradskog saobracaja grada Roterdama, gdje tramavaj moze primiti samo jedna djecija kolica. Znaci ukoliko su jedna kolica vec u tramvaju, drugom mjesta nema ( u busu mogu cak dva-ali ona koja se sklapaju), sto majci s djetetom predstavlja strasan problem ukoliko je krenula negdje sa malim djetetom. Pa tako danas, u vecernjim satima, odrapih ravno sat na tramvajskoj cekajuci "pogodan" tramvaj i nikako da mi se posreci. Pa se kuci morah vratiti pjeske ( sto je krajnje zdravo i pozeljno, ali nikako na jakom vjetru :s) E to se tek zove diskriminacija odredjenih grupa gradjana. Izvoli, pa furaj, pet km pjeske. :D :roll: :oops:
Vares City

#89 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Vares City »

tempora wrote:Cevapdzija, nisam rekla da je kontaktna mreza vid diskriminacije, vec da kontaktna mreza vazi za jedan od faktora koji uslovljavaju slabiji polozaj visoko obrazovanih stranaca. A uspjeh na zapadu, ima svoju svakodnevnu pricu, sto akademika sto montera. Moja danasnja, puna je frustracije. A frustracije je vezana za pravilnik gradskog saobracaja grada Roterdama, gdje tramavaj moze primiti samo jedna djecija kolica. Znaci ukoliko su jedna kolica vec u tramvaju, drugom mjesta nema ( u busu mogu cak dva-ali ona koja se sklapaju), sto majci s djetetom predstavlja strasan problem ukoliko je krenula negdje sa malim djetetom. Pa tako danas, u vecernjim satima, odrapih ravno sat na tramvajskoj cekajuci "pogodan" tramvaj i nikako da mi se posreci. Pa se kuci morah vratiti pjeske ( sto je krajnje zdravo i pozeljno, ali nikako na jakom vjetru :s) E to se tek zove diskriminacija odredjenih grupa gradjana. Izvoli, pa furaj, pet km pjeske. :D :roll: :oops:
E,draga moja,ima i za to rjesenje,vrlo jednostavno.Kad vidim ovakvu situaciju,(bus "harmonika" ili trola primaju 4 djecija kolica) na stanici ceka majka koja bi takode sa djetetom prema svom odredistu,ja vozac istog odem do pvih vrata koja su vec "puna dj. kolica,zamolim mamice da ista "isprazne",stavim jedna na druga,usput malo bosanske sege,i da vidis cuda,...
A na kraju voznje obavezno zahvaljivanje,a ponekad nazovu i centralu da i mene pohvale,....
E tad narastem,... :bih:
cevapcinica

#90 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by cevapcinica »

tempora wrote:Cevapdzija, nisam rekla da je kontaktna mreza vid diskriminacije, vec da kontaktna mreza vazi za jedan od faktora koji uslovljavaju slabiji polozaj visoko obrazovanih stranaca. A uspjeh na zapadu, ima svoju svakodnevnu pricu, sto akademika sto montera. Moja danasnja, puna je frustracije. A frustracije je vezana za pravilnik gradskog saobracaja grada Roterdama, gdje tramavaj moze primiti samo jedna djecija kolica. Znaci ukoliko su jedna kolica vec u tramvaju, drugom mjesta nema ( u busu mogu cak dva-ali ona koja se sklapaju), sto majci s djetetom predstavlja strasan problem ukoliko je krenula negdje sa malim djetetom. Pa tako danas, u vecernjim satima, odrapih ravno sat na tramvajskoj cekajuci "pogodan" tramvaj i nikako da mi se posreci. Pa se kuci morah vratiti pjeske ( sto je krajnje zdravo i pozeljno, ali nikako na jakom vjetru :s) E to se tek zove diskriminacija odredjenih grupa gradjana. Izvoli, pa furaj, pet km pjeske. :D :roll: :oops:
Kakva diskriminacija, to je sve planirano radi poboljsanja tvog opsteg zdravlja i poboljsanja kondicije! Neki nisu nikad zadovoljni.... :D
tempora

#91 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by tempora »

cevapcinica wrote:
Kakva diskriminacija, to je sve planirano radi poboljsanja tvog opsteg zdravlja i poboljsanja kondicije! Neki nisu nikad zadovoljni.... :D
Pa vidis, ja nerijetko idem pjeske na posao i rijetko koristim prevoz upravo zato sto smatram da mi setnja itekako sluzi zdravlju. Ni onda kada sam u trudnoci izgledala kao slonica, nisam se bojala pjesacenja a naravno nisam bila ni podobna za javni prevoz, jer mimo toga sto ti niko nece ustati u zagusljivom, pretrpanom tramvaju vec i zato sto ljudi izgleda smatraju da svojom pojavom zauzimas previse prostora i obavezujes ih da budu obazriviji u pomjeranju.
Fjaka je ta, sto je Roterdam ove godine proglasen evropskim gradom mladosti. Jedan od najmladjih gradova ( glede populacije) u Evropi. Iz tog razloga, upravo mladi bi trebali vise da se krecu i ustupaju mjesto starijima. No kod nas je stvar obratna. Majke s djecom u kolicima mogu da se slikaju, jer prostor, mjesto i sjedalo treba ostaviti balavurdiji. Mogu shvatiti problem vise od jednih kolica glede sigurnosti, ali to znaci da se majke i invalidi moraju dovijati kako ce se prevuci od tacke A do tacke B. Pa mi se cini da je to ipak iskrivljeni svijet. Mozda i razlog vise sto zene u Holandiji sve manje radjaju. :D :mrgreen: :cry:
TheMule

#92 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by TheMule »

U Americi postoji stela, kako da ne, ali ne u tolikoj mjeri kao kod nas. Al u cemu se Amerika rezlikuje od BIH jesta mito koje gotovo ne postoji, a u BiH to svako ocekuje, od doktora do potencijalnog vlasnika firme u kojoj zelis da se zaposlis.
mofo33

#93 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by mofo33 »

TheMule wrote:U Americi postoji stela, kako da ne, ali ne u tolikoj mjeri kao kod nas. Al u cemu se Amerika rezlikuje od BIH jesta mito koje gotovo ne postoji, a u BiH to svako ocekuje, od doktora do potencijalnog vlasnika firme u kojoj zelis da se zaposlis.
amen, tako je :mrgreen:
Luke Perry

#94 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Luke Perry »

U BiH zivis sa bosanskim problemima, vani sa nekim drugim :D
Last edited by Luke Perry on 24/05/2009 20:43, edited 1 time in total.
mofo33

#95 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by mofo33 »

Nosferatu wrote:Prijatelju dragi, nemoj me pogresno shvatiti, ali meni ko s roditeljima ujutro pije kafu, sa njima i zivi, a ko zivi s roditeljima i nije odrastao vec dijete. Samo cu ti reci jedno, dobro si se procjenio, jerbo nije Amerika za svakoga. Naructio nije za to da djeca bez mama u nju dolaze.
da si psiho-analizista, mogao su uvali't dijagnozu
nego,nije vakat a nije ni mjesto
pojam "uspjeh" je relativan, svako svoja posla, mislim
nekima draze biti sa roditeljima, a nekima draze imati corvette u garazi i krepavat' od gladi (ili zamalo) :mrgreen:
TheMule

#96 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by TheMule »

mofo33 wrote: pojam "uspjeh" je relativan, svako svoja posla, mislim
nekima draze biti sa roditeljima, a nekima draze imati corvette u garazi i krepavat' od gladi (ili zamalo) :mrgreen:
Kazu da je uspjeh, kad imas neki vrijedan cilj, i kad cinis pozitivne korake da dodes do tog cilja. Naravno, svako ce imati razlicite ciljeve, neki ljudi ne traze previse, i uspjeh im je finansijska sigurnost, i blizina sa rodbinom i prijateljima. Drugi hoce kule i gradove, sve je to uspjeh ako napredujes u tome.
Vares City

#97 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Vares City »

Luke Perry wrote:U BiH zivis sa bosanskim problemima, vani sa nekim drugim :D
Za razliku od problema u BiH isti se vani lakse podnose a i tezina problema je manja,a tu je jos jedan bitan faktor.Lakse mi je podnositi da me stranac handri nego neko s kim sam klikera igrao,a i cinjenica da sam ja svojom "voljom" dosao u njihovu zemlju a ne oni u moju.
Veliku vecinu svih "problema"mozes rijesiti telefonom ili postom,nikoga ne moras traziti,moliti,stela,lova,vecera,jagnje na raznju,...
Luke Perry

#98 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Luke Perry »

Zivot svakako nije linearan. Ja ih znam koji su donijeli probleme iz BiH sa sobom :D neki ljudi bas i nisu sigurni u kojoj zemlji zive
Vares City

#99 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by Vares City »

Luke Perry wrote:Zivot svakako nije linearan. Ja ih znam koji su donijeli probleme iz BiH sa sobom :D neki ljudi bas i nisu sigurni u kojoj zemlji zive
Kontam,...trebalo je to prije odlaska,..baci iza leda,sto je bilo bilo je,...eee sad na novo,...A,B,C,..nema pisanja u haustoru :!: ,...
tempora

#100 Re: uspjeh na 'zapadu'

Post by tempora »

Vares City wrote:
Luke Perry wrote:Zivot svakako nije linearan. Ja ih znam koji su donijeli probleme iz BiH sa sobom :D neki ljudi bas i nisu sigurni u kojoj zemlji zive
Kontam,...trebalo je to prije odlaska,..baci iza leda,sto je bilo bilo je,...eee sad na novo,...A,B,C,..nema pisanja u haustoru :!: ,...
Koji je od vas dva ovdje ozbiljan? :-? :-? :-?
Post Reply