HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
-
A-ZO
#76 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
- xfacktor
#77 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Znaci Islam nije vjeroispovjest zato sto nije kao Kršćanstvo.ljubav_aha wrote:I da ti kažem još nešto... moji i dedo i baka su rođeni u Sarajevu još tamo negdje 1930-ih i oboma im u svim dokumentima (pa i rodnom listu) piše da su Hrvati... moji i stari i stara su rođeni u Sarajevu tamo negdje krajem 1950-ih i u svim dokumentima im piše da su Hrvati... ja i brat smo rođeni također u Sarajevu 1980-ih i obojici nam u svim dokumentima piše da smo Hrvati... Prema tome, koji si ti qrac da nama govoriš šta smo mi i šta bi trebali biti?! I još gore, koji si ti qurac da praktički cijeloj mojoj familiji kažeš da sele iz svoje kuće i svog grada u kojem evo žive već 100 godina?!Dakle, evo odgovora i tebi a i postavljaču teme, a i svim vašim istomišljenicima. Ja i moja familija jako dobro znamo ko smo i šta smo i zašto je to tako!A vi koji ne znate ni šta ste ni ko ste, pa onda drugima pametujete ko su i šta su oni i šta smiju bit, možete slobodno da odete u 3PM!
Bosanci ne postoje.
Ne znaju ni ko su, ni sta su..
Ja znam samo za jednu naciju i za sta bi se borio. A ona je vrlo logicna BIH osnosno Bosanska. Zasto...
Zato sto nemam druge, nisam Hrvat, nisam Srbin (za njih ne postojim), vec sam musliman za njih sa malim m . Nemam prava ni na zivot izgleda po njihovom.
A ti sto govoris ovo ono nema Bosne ,ne postoji ovo ,nema vas... ma pasa moj razguli i ti i tvoja familija. Sta se patis ovdje onda kad si hrvatina tolika. Prodaj fino nekretnine i idi kod svojih "Hrvata".
- kockica_kockica
#78 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Zivimo u beznadju... toliko stranica o tome ko je ko zasto kako odakle je jeli treba zivjeti tu ili ne.... kako je ovo tuzno i zalosno.... jedni druge istjerujete iz njihove i svoje drzave.... zasto??? jer je drugaciji... kako mozete mrziti toliko sve sto je drugacije... zasto to mrzite????? zasto se medjusobno mrzite???? 
- osa
#79 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
svašta je moj predsjednik lupetao s čime se ja nisam slagao, srbi i danas žive u hrvatskoj i nitko im ne osporava to što su srbi,, da su bili malo pametniji 90. danas bi vjerojatno imali svoju autonomnu oblast po svim europskim kriterijima, ali nisu, a i to je neka druga priča, ovaj lik u principu ima razmišljanje jednog prosječnog srbina s početka 90-tih, ono "najviše nas je, pa ako vam ne paše vi selite", samo nije izvukao nikakve pouke iz njihove sudbine,što nije ništa čudno za ove krajeve, znaš kako kažu kod nas "pametan se uči na tuđim greškama, budala na svojim".Prozor wrote:dobro osa, i ja mislim da je ova tema bespotrebna, i da je stanje takvo kakvo jeste, i da niko nema pravo nekome osporavati naciju, posebice bosnjaci imaju dobro iskustvo u tome, ali cisto radoznalosti radi, da li si tako govorio na primjerice da srbi nemaju sta traziti u hrvatskoj? licno je tvoj predsjednik rekao da ih treba biti 3%, odnosno podnosljivo dovoljnoosa wrote:unatoč svim tvojim frustracijama bosanac kao ustavna kategorija ne postoji, iako naravno svatko tko se tako osjeća bi se trebao tako moći i izjašnjavati, nasreću takvi kao ti u bih su zanemariva manjina što se i potrdi na svakim izborima jer stranke za koje glasuju ljudi takvih shvaćanja ostvaruju minorne rezultate. a hrvati i srbi se neće maknuti iz bih, ne zato što ih ne vole u hrvatskoj i srbiji već zato što je bih njihova zemlja, a ako to tebe frustrira, to je tvoj problem, ne njihov.
-
LFC4EVER
#80 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
O čemu ti laprdaš svega ti?ljubav_aha wrote:hmpa zar ti nisi BiH katolik,kakve ti veze imas sa hrvatskom
![]()
BiH katolik??!! A šta ti je to? Na osnovu čega bi ja bio taj neki tvoj BiH katolik? Jel zato što sam Hrvat?
Jesi li ti to svega ti ikad igdje iti u jednoj državi u svijetu čula da se neki narod tako označava? Ono... mislim... jesi li ikad čula za nekog "Nijemac katolik", "Nijemac musliman", ili možda "USA katolik", "USA musliman" i sl. Hebote... ovom terminu ni lobotomija ne bi pomogla...
Osim toga, zbog čega bi ja uopće morao katolik bit ako kažem da sam Hrvat. Evo iskreno da ti kažem, ja i nisam neki vjernik, a katolik još manje. Za mene su sve vjere, kao i neko uzvišeno biće po imenu Bog/Allah obična ljudska izmišljotina da sebi olakšaju stvari koje ne razumiju, ali i zbog lakog kontroliranja masa... Ali ovo nije ni tema ovoga.
Zar moram imati ikakve veze s Hrvatskom? Šta to... po tebi ne možeš biti Hrvat ako nisi rođen u Hrvatskoj?! Kakva je to kretenska logika?
Šta su onda po tebi, recimo braća Kovač? Da nisu možda Nijemci? Šta je Josip Šimunić? Da nije Australac možda? Jel Emir Spahić Hrvat možda (rođen je u Dubrovniku)?
Ovdje te baš i ne kontam previše? Kakvi to meni pojmovi danas više odgovaraju? U kakvim su kategorijama bili nane i dede, ne razumijem?ljubav_aha wrote:pa ti stvrano nemas pojma,osim sto znas da ti danasnji pomjsmovi vise odogovaraju,jer je takvo vrijemekao i kad su nene i baba rodjeni u vrijeme kao i tvoji bake i djede,ali su nane i debe bili takodjer u svim kategorijama
kako to objasnjavas
Vidi... kad shvatiš da Bosanac nije narodnost, onda ti možda i ne bude smiješno. Ja ti kažem da smo svi mi Bosanci (i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi) i kad odemo recimo u Zagreb, Beograd, Ljubljanu ili Split, za većinu ćemo biti Bosanci. Isto tako kad neki Dalmatinac ode u Zagreb, Sarajevo ili Beograd, on će za većinu biti Dalmoš.ljubav_aha wrote:kako ti ono opet rece:" ja sam Bosanac, ali sam Hrvat"
Opet ti kažem, kakve veze ima gdje si se rodila?! To ti može pomoć jedino kod državljanstva te države. I tebe nije niko drugi kategorisao doli tvoji roditelji! A valjda znaš koje su ti narodnosti roditelji?! A ako to znaš, onda valjda znaš i šta si ti.ljubav_aha wrote:P.S.moram ici provjeriti svoj rodni list, nisam rodjena u BiH,vec u susjednoj republici,moram vidjeti kako su me "kategorisali"
I molim te, pogledaj si taj rodni list i ako ti pod rubrikom narodnost piše - bosanka, ja ću sam sebe banirati sa ovog foruma.
Međutim, po tvojoj logici s početka posta, ti bi po narodnosti trebala biti Hrvatica, Srpkinja ili Crnogorka (ovisi koja je susjedna republika u pitanju).
-
LFC4EVER
#81 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Znaš li ti čitat? Ako da evo ti ovo pa pročitaj:xfacktor wrote:Znaci Islam nije vjeroispovjest zato sto nije kao Kršćanstvo.
Bosanci ne postoje.
Ne znaju ni ko su, ni sta su..![]()
Ja znam samo za jednu naciju i za sta bi se borio. A ona je vrlo logicna BIH osnosno Bosanska. Zasto...
Zato sto nemam druge, nisam Hrvat, nisam Srbin (za njih ne postojim), vec sam musliman za njih sa malim m . Nemam prava ni na zivot izgleda po njihovom.
A ti sto govoris ovo ono nema Bosne ,ne postoji ovo ,nema vas... ma pasa moj razguli i ti i tvoja familija. Sta se patis ovdje onda kad si hrvatina tolika. Prodaj fino nekretnine i idi kod svojih "Hrvata".
Za islam ti evo već po treći put kažem da je nezgrapno reć da je to vjeroISPOVJED budući da u islamu nema ispovijedi grijeha (znaš ono, sjedneš kod fratra u onu kabinicu i kažeš šta si zgriješio i moliš kajanje i tražiš oprost svojih grijeha... fratar ti da pokoru i oprosti ti grijehe).
Nigdje ja nisam rekao da Bosanci ne postoje, uostalom i sam sam Bosanac. Jedino ti kažem da ne postoji kao narodnost. Valjda razumiješ šta je narodnost...
Ok, nisi Hrvat, nisi Srbin... pa nešto jesi. Ja ti preporučujem da slijediš primjer @ljubav_aha i da pogledaš u svoj rodni list i da pogledaš šta ti piše pod rubrikom narodnost...
Ovo dalje neću ni komentirat... a naravno, završava već uobičajenim - razguli. Ma razguli ti, na Mars što se mene tiče!
JOŠ JEDNOM:
1. Bosna i Hercegovina
- Jedna i jedina, suverena i nezavisna - država BiH. Država 3 naroda, prekrasnih prirodnih ljepota i narodnih običaja. Država najbolje hrane na svijetu i prekrasan miks i utjecaj raznih kultura (od arhitekture, hrane, običaja, jezika itd.).
Ljudi rođeni u BiH imaju pravo na bosansko-hercegovačko državljanstvo.
2. Bošnjak / Hrvat / Srbin / ostali (Kinez, Rom, Židov, Albanac, Talijan itd.)
- BiH nije nacionalna država jednog naroda. BiH je država u kojoj su sva 3 njezina naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) konstitutivna i ravnopravna. Sva ta 3 naroda od samog svog postanka i razvijanja nacionalne svijesti žive u BiH i ona je domovina i Hrvatu i Srbinu, jednako kao i Bošnjaku.
Osim ta 3 konstitutivna naroda, u BiH žive i pripadnici nacionalnih manjina i drugih naroda. Tako da danas u BiH ima dosta Kineza, Roma, Židova/Jevreja itd.
3. Bosanac / Hercegovac
- NE POSTOJI bosansko-hercegovačka narodnost! Ona je možda mogla biti nekada davno stvorena, ali nije. Bosanac, odnosno Hercegovac označavaju regionalnu pripadnost. Neko ko je rođen u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banja luci itd. je Bosanac, a neko ko je rođen u Mostaru, Čapljini, Širokom brijegu, Trebinju itd. je Hercegovac.
Prema tome, Bosanac je i Bošnjak i Hrvat i Srbin, i musliman i katolik i pravoslavac koji je rođen u Bosni. Isto tako, Hercegovac je i Bošnjak i Hrvat i Srbin, i musliman i katolik i pravoslavac koji je rođen u Hercegovini.
Za sve ove "pametnjakoviće" - Bosanac/Hercegovac ne isključuje Bošnjaka/Hrvata/Srbina, a niti Bošnjak/Hrvat/Srbin isključuje Bosanca/Hercegovca!
4. sarajlija, mostarac, banjalučanin, tuzlak, zeničanin, livnjak, travničanin, dobojac... itd. itd.
- Mislim da je ovdje sve jasno...
5. musliman / katolik / pravoslavac / židov / budist / whatever
- I ovdje bi trebalo sve biti jasno... Dakle, vjera nema (ili barem ne bi trebala imati) nikakve veze s narodnosti. Bošnjak je Bošnjak i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva musliman), Hrvat je Hrvat i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva katolik), Srbin je Srbin i on može biti i musliman, i katolik, i pravoslavac (mada je u 99% slučajeva pravoslavac).
-
brinetta
#82 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Ja mislim da si ti lud!
-
A-ZO
#83 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
mozda je termin Bosnosloven/Bosnoslovenka rjesenje ovog rebusa, a vjerska ubjedjenja ili neubjedjenja bi bila iskljucivo privatna i intimna stvar svakog ponaosob stanovnika u okviru cijele drzave - Republike Bosnoslavije (eng. Republic of Bosnioslavia) 
-
ljubilac
#84 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Zašto bi Jevreji imali svoju kategoriju prije nego Romi i Albanci recimo?
-
ljubilac
#85 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Nego ne reče mi niko jesul Sandžaklije Crnogorci ili Srbi?
E moji vi...
- Zwanziger
#86 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Nije on lud.brinetta wrote:Ja mislim da si ti lud!
- zaratustra
#87 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Men' se mi se čini da bi još bolje rješenje bilo, kako ono birvaktile bi Bosona, BOSONOG.A-ZO wrote:mozda je termin Bosnosloven/Bosnoslovenka rjesenje ovog rebusa, a vjerska ubjedjenja ili neubjedjenja bi bila iskljucivo privatna i intimna stvar svakog ponaosob stanovnika u okviru cijele drzave - Republike Bosnoslavije (eng. Republic of Bosnioslavia)
-
Majjah
#88 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Odmah se sjetim sebe kad sam ko izbjeglica sa 11 godina dosao u Sloveniju kod tetke i tetka Slovenca, koji se zove Mirko, pa sam se ja svadjao sa rodjacima i ubjedio ih na kraju da nema veze sto im je tata Slovenac, on je i Hrvat jer se zove Mirko i ide u crkvu

-
Kralj Tvrtko XXVIII
#89 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Svasta se moze procitati na ovom forumu. To je urnebes majke mi. Ljudi moji petljate se previse u stvari na koje ne mozete da djelujete.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#90 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Ljudi,daj da se jednom dohavizamo
Nemojte da namecete bilo kome,kako ce se on osjecati,pisati..i kako gleda sebe u cijelom ovom "problemu".
Ko se osjeca Hrvatom,extra..Hrvat si
Ko se osjeca Bosnjakom ,extra...Bosnjak si.
Ko se osjeca Srbinom,extra...Srbin si
Jevrej,Rom..Pakistanac,Portugalac..super..pisi se kaka hoces.
Ali dozvolite da postoji skupina ljudi koji se punim kapacitetima osjecaju Bosancima I Hercegovcim,i dozvolite da ti ljudi,koliko god oni sada mizerno "slabi" djelovali,pokusavaju da ukazu na svoje osjecaje,i na to da da ce teziti u svojoj borbi da im se prizna mogucnost izbora da se osjecaju Bosanci i Hercegovci,bez bilo kakvog dodatka samom tom pojmu.
Da ,ja sam Bosanac,i svjestan sam da kao taka nisam priznat u ovom nakaradnom ustavu svoje domovine,svjestan sam i svjesno cu se boriti da se moje dijete mogne pisati,onako kako se bude ono osjecalo ,Bosnjakom,Srbinom,Hrvatom..ali i BOSANCEM I HERCEGOVCEM..
Koliko god za sebe trazite tu mogucnost da se pisete i osejcate tako kako se osjecajte,dozvolite i drugima,cak i podrzite,da se i ti drugi osjecaju i pisu onako kako oni to osjecaju.
Zar je to tako tesko
Nemojte da namecete bilo kome,kako ce se on osjecati,pisati..i kako gleda sebe u cijelom ovom "problemu".
Ali dozvolite da postoji skupina ljudi koji se punim kapacitetima osjecaju Bosancima I Hercegovcim,i dozvolite da ti ljudi,koliko god oni sada mizerno "slabi" djelovali,pokusavaju da ukazu na svoje osjecaje,i na to da da ce teziti u svojoj borbi da im se prizna mogucnost izbora da se osjecaju Bosanci i Hercegovci,bez bilo kakvog dodatka samom tom pojmu.
Da ,ja sam Bosanac,i svjestan sam da kao taka nisam priznat u ovom nakaradnom ustavu svoje domovine,svjestan sam i svjesno cu se boriti da se moje dijete mogne pisati,onako kako se bude ono osjecalo ,Bosnjakom,Srbinom,Hrvatom..ali i BOSANCEM I HERCEGOVCEM..
Koliko god za sebe trazite tu mogucnost da se pisete i osejcate tako kako se osjecajte,dozvolite i drugima,cak i podrzite,da se i ti drugi osjecaju i pisu onako kako oni to osjecaju.
Zar je to tako tesko
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#91 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Na sljedecem popisu ces moci da stavis da si bosanac u rubriku nacionalnost. To ti niko ne moze zabraniti.-LIBERO- wrote:Ljudi,daj da se jednom dohavizamo![]()
Zar je to tako tesko
- xfacktor
#92 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Joj stvarno ovo zamara Srbi Bosnjaci Hrvati. Ma ne mogu. Supljaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Ubi. Sve do doo jedne ideologije ispade utopisjka suplja bez kraja. Never ending story lalal alal lalalal . Samo puci od ovoga.
NArodnost =hrvat, srbin i nedefinisani a imaju i oni neki Bosanci st ose furaju da su narod
REgionalsnot: bosanac i hercegovac odnosno /ci i /vci << jel to tasko svatiti
Etno = imamo svi tendenciju da mrzimo one koji su drukciji i stvaramo razlike tamo gdje ih nema da bi se sto vise mrzili.
Sta pise na papiru sta mi je narodnost. Ko je pisao taj papir. Prije 50 godina nije bilo ni ono malo m da pise.
Zakljucak : Svi smo ljudi sa dvije noge, ruke, i ono malo mozga u glavi, na cemu nas je evolucija zakinula.
NArodnost =hrvat, srbin i nedefinisani a imaju i oni neki Bosanci st ose furaju da su narod
REgionalsnot: bosanac i hercegovac odnosno /ci i /vci << jel to tasko svatiti
Etno = imamo svi tendenciju da mrzimo one koji su drukciji i stvaramo razlike tamo gdje ih nema da bi se sto vise mrzili.
Sta pise na papiru sta mi je narodnost. Ko je pisao taj papir. Prije 50 godina nije bilo ni ono malo m da pise.
Zakljucak : Svi smo ljudi sa dvije noge, ruke, i ono malo mozga u glavi, na cemu nas je evolucija zakinula.
- n3gativac
#93 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Ma sve to Bosnjak,Hrvat,Srbin,Kinez,crnac,bijelac,ateista,budista - sve to je sekundarno.Najveci pokazatelj ko je sta je kad igraju fudbalske reprezentacije.Za koju drzavu primarno navijas - TO si.
-
ljubilac
#94 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Ne može ga vjeroispovijest činiti pripadnikom nekog naroda.MokeQc wrote: Ne bih pitao zbog cega, to znam, zbog licnog opredjeljenja. Pitao bih sta ga cini Srbinom osim vjeroispovjesti i ubjedjenja. Opet slabo citas...
Elem, pošto si vidim navalio na to pitanje, da ja pitam tebe: šta tebe čini "Bosancem" (mislim po naciji, kako kažeš)?
- IZVANZEMALJAC
#95 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Moželi mi neko objasniti kada vjera nema veze sa nacionalnošču zašto je večina muslimana-Bošnjaci, pravoslavaca-Srbi i Katolika-Hrvati? Bosanski jezik je jedini jezik brez "nacionalnog identiteta"-znači nemože se vezati na naciu. Znali iko primjer jezika u nekoj zemlji koji nema "nacionalni identitet"? Zašto Bošnjaci ne govore bošnjački?
Šta znači ostali? Romi u Bosni su Romi, Slovenac u Bosni je Slovenac a jevreji u Bosni su? Zašto je stvoren taj tor ostali? Zašto su nestali Bosanci? Bosanac smeta nečijima nacionalnim interesima jer jevreja nemožeš predstaviti kao Izraelca ili Španca(večina jih je u BIH došla od tamo) možeš samo reči da je Bosanac a Bosna ne postoji i treba tu pokrajinu spojiti sa matičnom zemljom.
Šta znači ostali? Romi u Bosni su Romi, Slovenac u Bosni je Slovenac a jevreji u Bosni su? Zašto je stvoren taj tor ostali? Zašto su nestali Bosanci? Bosanac smeta nečijima nacionalnim interesima jer jevreja nemožeš predstaviti kao Izraelca ili Španca(večina jih je u BIH došla od tamo) možeš samo reči da je Bosanac a Bosna ne postoji i treba tu pokrajinu spojiti sa matičnom zemljom.
- Topla voda
#96 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
pa zar je problem da se neko izjasnjava bosnjakom,srbinom,hrvatom il bosancem?
to sto neki smatraju odrednicu bosanac kao regionalnu,to je njihov problem
ako mislis da si etnicki hrvat,a bosanac regionalno,kao sto je npr dalmatinac..imas problem,jer postoje ljudi koji su bosanci i koji ce se na sljedecem popisu izjasniti kao etnicki bosanci i na to imaju pravo,sve da ih je 40000 samo,ili jedan posto u drzavi.al postoje i postojace.
niko nikome ne brani da bude sto god zeli,al isti taj nek ne oduzima prava nikome drugom..pa cemo durati dokle treba
to sto neki smatraju odrednicu bosanac kao regionalnu,to je njihov problem
ako mislis da si etnicki hrvat,a bosanac regionalno,kao sto je npr dalmatinac..imas problem,jer postoje ljudi koji su bosanci i koji ce se na sljedecem popisu izjasniti kao etnicki bosanci i na to imaju pravo,sve da ih je 40000 samo,ili jedan posto u drzavi.al postoje i postojace.
niko nikome ne brani da bude sto god zeli,al isti taj nek ne oduzima prava nikome drugom..pa cemo durati dokle treba
- since1921
- Location: Navijati za Sarajevo stvar je geografije a za ZELJU stvar filozofije
#97 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
ne razumijem nametanje drugome kako bi se trebao izjasnjavati....svak po svom osjecanju a ovo ti si taj ti pripadas ovome ne mozes to itd je utopija i suplja prica koju mozemo vrtiti sto godina....kad prihvatimo to mozda nam i krene nabolje
-
MokeQc
#98 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Mene Bosancem cini drzava Bosna i Hercegovina, pripadnost toj drzavi. Sa tim identitetom sam jedino komotan bez obzira sto nije ustavan. Nije izmisljen, nisam ja sjeo i izmislio Bosanstvo. Drzava Bosna i Bosanci/Bosnjani (kako ko interpretira kroz istoriju i vrijeme) nastali su prije 1000 godina i nisu prestajali postojati. Bili su u sklopu drugih drzava, imperija i kraljevstava i svako se na neki nacin trudio da ih izbrise i to se i danas cini. Kao sto sam naveo primjer iz Travnicke hronike, katolicki svestenici su se izjasnjavali kao Bosnjaci vis-a-vis turskog okupatora.ljubilac wrote:Ne može ga vjeroispovijest činiti pripadnikom nekog naroda.MokeQc wrote: Ne bih pitao zbog cega, to znam, zbog licnog opredjeljenja. Pitao bih sta ga cini Srbinom osim vjeroispovjesti i ubjedjenja. Opet slabo citas...
Elem, pošto si vidim navalio na to pitanje, da ja pitam tebe: šta tebe čini "Bosancem" (mislim po naciji, kako kažeš)?
Kad sam u inostranstvu, bilo to ex-Yu inostranstvo ili dalje, i neko me pita odakle sam, odmah zakljuci da sam Bosanac. Sa tim se potpuno slazem i nemam internih konflikta po tom pitanju zato sto priznajem svoju drzavu. Po meni je to jednostavno logicno razmisljanje.
Sta to povezuje Bosnjake iz Sandzaka, iz BiH i iz Hrvatske ? Dokle seze bosnjastvo ? Sta je to zajednicko osim religije ? Nije jezik, nisu obicaji, nisu nosnje, nije drzava, nije mentalitet. Ako je to samo pitanje religije, ako je ona sama dovoljna da nekoga ucini Bosnjakom, zasto onda ne preobratimo i Malezijce u Bosnjake, ili Vatikance u Hrvate ? Mene interesuje gdje pocinje a gdje zavrsava Bosnjastvo, Srpstvo, Hrvatstvo (i opet podvlacim nikome nista ne branim), sta je okvir tome ? Bosanstvo pocinje i zavrsava sa BiH, sa pripadnoscu BiH, tako ja to vidim.
Prije nego se neki pocnu palit' i zivcirat' - ako ce tako, bolje neka ne pisu, samo zelim da diskutujemo, forum je valjda za to. Necu ja sutra nikoga ni otjerati, niti kome sta zabraniti, niti kakav zakon sprovesti. U pitanju je razmjena misljenja, zelim da znam sta drugi misle o tome.
-
kijameta
#99 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Naravno da postoje Nijemci katolici i Nijemci protestanti,njima je narodnost njemacka a vjeroispovijet katolicka ili protestantska isto tako postoje i Bosanci katolici,pravoslavci i muslimani,jakako i ateisti. Bosanaca katolika u Sarajevu ima puno vise nego Hrvata katolika a bogami vise nego i Hrvata muslimana.LFC4EVER wrote:O čemu ti laprdaš svega ti?ljubav_aha wrote:hmpa zar ti nisi BiH katolik,kakve ti veze imas sa hrvatskom
![]()
BiH katolik??!! A šta ti je to? Na osnovu čega bi ja bio taj neki tvoj BiH katolik? Jel zato što sam Hrvat?
Jesi li ti to svega ti ikad igdje iti u jednoj državi u svijetu čula da se neki narod tako označava? Ono... mislim... jesi li ikad čula za nekog "Nijemac katolik", "Nijemac musliman", ili možda "USA katolik", "USA musliman" i sl. Hebote... ovom terminu ni lobotomija ne bi pomogla...
Osim toga, zbog čega bi ja uopće morao katolik bit ako kažem da sam Hrvat. Evo iskreno da ti kažem, ja i nisam neki vjernik, a katolik još manje. Za mene su sve vjere, kao i neko uzvišeno biće po imenu Bog/Allah obična ljudska izmišljotina da sebi olakšaju stvari koje ne razumiju, ali i zbog lakog kontroliranja masa... Ali ovo nije ni tema ovoga.
Zar moram imati ikakve veze s Hrvatskom? Šta to... po tebi ne možeš biti Hrvat ako nisi rođen u Hrvatskoj?! Kakva je to kretenska logika?
Šta su onda po tebi, recimo braća Kovač? Da nisu možda Nijemci? Šta je Josip Šimunić? Da nije Australac možda? Jel Emir Spahić Hrvat možda (rođen je u Dubrovniku)?
Ovdje te baš i ne kontam previše? Kakvi to meni pojmovi danas više odgovaraju? U kakvim su kategorijama bili nane i dede, ne razumijem?ljubav_aha wrote:pa ti stvrano nemas pojma,osim sto znas da ti danasnji pomjsmovi vise odogovaraju,jer je takvo vrijemekao i kad su nene i baba rodjeni u vrijeme kao i tvoji bake i djede,ali su nane i debe bili takodjer u svim kategorijama
kako to objasnjavas
Vidi... kad shvatiš da Bosanac nije narodnost, onda ti možda i ne bude smiješno. Ja ti kažem da smo svi mi Bosanci (i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi) i kad odemo recimo u Zagreb, Beograd, Ljubljanu ili Split, za većinu ćemo biti Bosanci. Isto tako kad neki Dalmatinac ode u Zagreb, Sarajevo ili Beograd, on će za većinu biti Dalmoš.ljubav_aha wrote:kako ti ono opet rece:" ja sam Bosanac, ali sam Hrvat"
Opet ti kažem, kakve veze ima gdje si se rodila?! To ti može pomoć jedino kod državljanstva te države. I tebe nije niko drugi kategorisao doli tvoji roditelji! A valjda znaš koje su ti narodnosti roditelji?! A ako to znaš, onda valjda znaš i šta si ti.ljubav_aha wrote:P.S.moram ici provjeriti svoj rodni list, nisam rodjena u BiH,vec u susjednoj republici,moram vidjeti kako su me "kategorisali"
I molim te, pogledaj si taj rodni list i ako ti pod rubrikom narodnost piše - bosanka, ja ću sam sebe banirati sa ovog foruma.
Međutim, po tvojoj logici s početka posta, ti bi po narodnosti trebala biti Hrvatica, Srpkinja ili Crnogorka (ovisi koja je susjedna republika u pitanju).
Braca Kovac ,Simunic i ini raseljeni Hrvati po svijetu su dijaspora zemlje Hrvatske u svijetu a ti bi kao trebao biti autohtoni stanovnik Bosne. Medzutim kao sto sam kazes tvoji su se doselili tamo 1930 znaci ti nisi autohtoni stanovnik,nego 'dosljo' koji se nije asimilirao,uklopio u zemlju u kojoj zivi. Znaci ili si autohtoni ili si dijaspora,obadvoje ne moze nikako.
Kao sto ti sam rece narodnost odredzuje osjecaj,pa ako ti 'osjecas' da si Hrvat,sto je tvoje pravo,ne mozes braniti ljudima da 'osjecaju' da su Bosanci. Ali kvaka je u tome sto kada tih sto osjecaju da su Bosanci bude vise od tih sto 'osjecaju' da su Hrvati,da ti sto se 'osjecaju' Hrvati prihvate rezultate demokratskih izbora i budu demokratski nadglasani od ovih sto se 'osjecaju' Bosanci i prihvate vlast ovih sto se 'osjecaju' Bosanci,jer ce oni na vlast doci demokratskim putem a ovi sto se 'osjecaju' Hrvatima,su obavezni da postuju demokratski izabranu vlast svoje zemlje Bosne i Hercegovine.
Sloboda je najvaznija stvar i postovanje tudzih sloboda i prava,svako ima pravo da se osjeca kako zeli ali niko nema pravo svoj 'osjecaj' nametati drugima.
Moj licni stav je da Bosanci ne postoje u bioloskom smislu,sto ne znaci da ih ne priznajem kao narod ako oni to zele i takodze ne vidim po cemu su Hrvati u Bosni autohtoni i konstitutivni,po meni u najboljem slucaju bi trebali imati status nacionalne manjine ali opet treba da imaju pravo da se opredjeljuju kako hoce,sve dok njihova prava i slobode ne ugrozavaju,prava i slobode ostalih naroda i ljudi.
- piupiu
#100 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Brani im Ustav, u kojem ih nema. Mene samo zanima kako ovi narodi i narodnosti misle rijesiti pitanje nas 'mjesanaca' koji se ne osjecamo ni ovakvim, ni onakvim, nego gradjanima BiH? Ja nisam ni Bosnjakinja, ni Hrvatica, nego Bosanka. To znaci da mi je ovo domovina, da je moj kulturni kontekst Bosna, da ne zelim da se dijelim na dva ili tri dijela, i da se, prije svega, osjecam Bosankom. Kad odem u Hrvatsku, tamo me zovu Bosankom, kad odem u Srbiju, isto tako, samo se u Bosni ne mogu zvati Bosankom, nego moram biti jedno, drugo ili trece.behavac wrote:
Pa ko brani Bosancima da se tako izjasnjavaju.
Evo 2011 ce biti popis i ljudi se mogu tako izjasniti.
Taman cemo vidjeti koliko ima tih koji se ovako izjasnjavaju a i ostalih.
A sto se tice Juge ja sam napravio poredjenje. Iz prostog razloga sto je Juga bila kao BIH veoma multietnicka drzava i drzava ne jednog vec vise konstitutivnih naroda. Tu istorija jedne i druge apsolutno nije bitna, uzmimo Rimsko Carsktvo koje je jos starije pa ga danas nema, a i kakav je komentar da je Juga bila vjestacka tvorevina ??? Pa mnogi to danas tvrde i za BIH.
Poenta je da su obe, jedna bila a druga jeste, medjunarodna priznate drzave, sve ostalo je subjektivan stav.
A pored konstitutivnih naroda bilo je i onih koji se osjecali pripadnost iskljucivo drzavi a nekom od naroda, tj tada Jugosloveni a danas Bosanci u nacionalnom smislu. I tu nema nista sporno.
Za sve one koji ovdje pisu kako narod i vjera nemaju veze, vi ste slabo i istoriju i sociologiju i nasih, a i tudjih prostora iscitali. Problem je sto mi, kao i u svemu, kasnimo i u nacionalnom fomiranju jedno 150 godina. Bosnjakinjom se ne osjecam jer Bosnjak danas oznacava covjeka sa ovih prostora islamske vjeroispovijesti (ili tog porijekla), a ja se sa vjerom ne identifikujem ni u kom smislu. Cinjenica da postoji imenica Bosnjak za Bosance islamske vjeroispovijest ili tog kulturnog miljea pokazuje koliko ideja naroda na ovom prostoru IMA veze s vjerom, jer je ta kategorija nastala da bi se bosanskim muslimanima dala 'narodnost'. No ja ne pripadam samo jednom djelicu bosanskog naroda, nego osjecam da pripadam svim dijelovima. Meni su Aleksa Santic i Branko Copic moji Bosanci, oni su dio mog identiteta, na isti nacin na koji je Aleksi bila njegova Emina.
Da se u drugom svjestkom ratu rijesilo pitanje bosanske nacionalnosti (sve su druge republike dobile nacionalnost, samo je Bosna nije dobila, bez obzira na svoj kulturni i geografski kontinuitet, koji je vjerovatno neosporniji nego makedonski, na primjer, pa Makedonci dobise i republiku i nacionalnost, a mi ne dobismo nacionalnost -- prvenstveno zbog protivljenja Srba, kao sto pokazuju dokumenti, zapisi i svjedocenja tog vremena, a u nastavku jos svjezeg budjenja nacionalnog identiteta na nasim prostorima), danas se ja ne bih morala braniti da postojim i da se osjecam Bosankom, i to pred sve Bosancima listom!
Dalje, pripadnost vjeri je primarna odrednica po kojoj se vrsi 'prisvajanje' Bosne, pa se dokazuje da li je ona u srednjem vijeku bila vise katolicka ili vise pravoslavna, da bi se iz toga izvelo da li je bila vise hrvatska ili srpska. To je totalna i apsolutna pozitivisticka glupost, jer se od svog prvog pomena kroz istoriju Bosna nikada nije prestajala zvati Bosnom, dakle, postojala je kao geografska i kulturoloska cinjenica, a njen se narod poceo ozbiljnije razvrstavati po pripadnosti susjednim narodima tek u 19-om vijeku (dakle, u doba radjanje ideje 'nacionalnog', iliti u doba 'nacionalnog romantizma').
Do tada se u Bosni izjasnjavalo po religioznoj, plemenskoj, feudalnoj, politickoj ovakvoj i onakvoj pripadnosti -- kako su vremena zahtijevala i kako se drustvo razvijalo. Mogu biti i Iliri i Kelti, koliko i Srbi i Hrvati. Bosnjani su postojali, bili su krscani, a glavni smisao svih modernih rasprava je da se dokaze -- e, a koji su krscani bili, pa da vidimo jesu li bili Srbi ili Hrvati, a takva analiza moze biti korisna samo od sizme na ovamo. Srpska i hrvatska plemena jesu naselila i Bosnu, a to sto im se religijskom pripadnoscu dokazuje prisustvo u Bosni je svjedocanstvo da su religija i nacionalni identitet kod Srba i Hrvata usko povezani. Dakle, nema Bosanaca katolika, ili Bosanaca pravoslavaca, to samo mogu biti Srbi ili Hrvati. Cudna teza. Nije moglo biti Ilira koji su prihvatili jezik i katolicanstvo ili pravoslavlje, nije moglo biti Sasa, koji prihvatise jezik, a ostadose u svojoj vjeri, nije moglo biti onih sto su nekada bili Bosnjani, ali su, eto, odlucili da uz to budu i katolici ili pravoslavni ili nesto peto. A da su Bosnjani postojali, jesu, to takodje svi znamo, sto ce reci da su na tom prostoru postojali ljudi koji su se i tada identifikovali sa svojom geografskom i kulturoloskom pripadnoscu, prije svega.
Nema autohtonih Srba katolika, ni Hrvata pravoslavaca (iako su i jedni i drugi prije sizme bili samo hriscani/krscani, od sizme prodje preko nekoliko stoljeca). Elementarni dio srpskog identiteta je vec dugo pripadnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao sto je jedan od osnovnih cinilaca hrvatskog identiteta katolicanstvo (mada znamo da ima i hrvatskog cvijeca, ali to je ipak denvno-politicki, a ne organski dio hrvatskog identiteta). Cinjenica da Bosnjaci danas prisvajaju muslimane Sandzaka ili Crne Gore govori o tome koliko su religiozni i narodni/nacionalni identitet ovdje isprepleteni. Zasto su, na primjer, crnogorski muslimani automatski Bosnjaci? Zasto Srbi Crnogorce smatraju Srbima? Za Srbe i Bosnjake ova je matrica utvrdjena jos i cinjenicom da su proveli 450 godina pod Otomanima, koji su priznavali jedino i samo vjerski identitet svojih podanika.
Da li su Bosanci Bosanci, da li postoje, da li su zapravo Srbi i Hrvati, ili su Bosnjaci, ili neka cetvrta vrsta, relevantno je isto koliko bi bilo raspravljati o tome jesu li moderni Turci zapravo Vizantinci, ili su Rimljani, s obzirom da su se Vizantinci smatrali Rimljanima, ili su mozda stvarno obraceni Grci, jer je Vizantija bila grcko govorno podrucje, a Grci su, valjda, i osnovali Konstantinopolj, ili su samo Seldzuci, jer su ovi pokorili Vizantiju, ili su Arapi, koji su sa Turcima Seldzucima stigli na podrucje danasnje Turske.
Bosanci su ljudi koji zive u Bosni i Hercegovini, i koji se tako osjecaju. Da li u Bosni ima Srba i Hrvata? Ima, naravno. Ali ima i Bosanaca. Kao primarne kategorije identiteta koja se bazira na osjecanju geografske i kulturne pripadnosti svome bosanskom narodu, kakvo god da mu je porijeklo i religijsko opredjeljenje. Pomirite se s tim.