Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
- kockica_kockica
#76 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Gradski prevoz svi se moramo sloziti katastrofalaan... neki dan sam morala ici tramvajem.... sila prilika... cekala sam ravno 20 minuta da dodje krcat tramvaj... onda sam cekala jos 10 minuta da dodje drugi koji je bio isto tako pun.. treci je dosao nakon 7 minuta i bio dupke pun... e onda su se zaredali sve jedan za drugim, prvih 5 je bilo puno ostali prazni.... udjem ponistim kartu kao i uvijek i sjednem... oko mene sve penzici... ne moze da stoji al ono tutnja negdje.... dvoje troje srednjoskolaca i ja naravno srednji stalez zaposlena djevojka... ulazi cikica svoji 65 - 70 godina kao po defaultu odmah pravac prema meni.... i ukopao se ... u drugom dijelu ima mjesta al on stoji i drobi: ja ove mladezi, kako ih nije sram, starijem covjeku ne ustati, kakvi su to roditelji bla bla bla bla ... kazem ja njemu gospodine imate gore mjesto za sjesti, ne morate me tu zlostavljati tim recenicama... rafalna paljba... da mi .ebe sve na kamaru ko sam ja da ja njemu govorim gdje ce on da sjedne, kako me nije stid sjedim tu i jos bunim a on mora da stoji
i opet bla bla bla....
doslo mi je da se svega nagovorim al sam svakako uskoro izasla pa sam se suzdrzala 
-
sarajevo63
#77 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Meni su najbolje hamše, sa 4-5 cekera u rukama koje se ko lavovi bore da uzmu mjesto jedna drugoj. Dosta mlađe raje ne haje da ustupi mjesto starcu, trudnici, malom djetetu, al vala ima ih sa 65 godina kojima nikad ne bih ustala.
- Adriatic
#78 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
A jeste li čuli šta je izjavio ministar saobraćaja kantona Mihajlo Krmpotić?
GRAS-u je samo u prošloj godini dato 20 MILIONA KM. I reče da on NE ZNA u šta su potrošene te pare?????????????????????
GRAS-u je samo u prošloj godini dato 20 MILIONA KM. I reče da on NE ZNA u šta su potrošene te pare?????????????????????
-
sarajevo63
#79 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Čudi me, fakat.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#80 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
jel igdje i jedan konkurs bio za zaposljavanje u grasu???
-
melb26sa
#81 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Jeste, za vozace autobusa i trolejbusa i ja mislim jednom za revizore - ima tome 2-4 godine sigurno, a za revizore pa negdje oko 2000te.komi wrote:jel igdje i jedan konkurs bio za zaposljavanje u grasu???
-
sarajevo63
#82 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Pa vjerovatno je istina, ako ministar kaže. GRAS je neprofitabilna firma.Adriatic wrote:A jeste li čuli šta je izjavio ministar saobraćaja kantona Mihajlo Krmpotić?
-
sarajevo63
#83 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Od Nove Godine i privatnici će voziti po sarajevskim stanicama!
Od Nove Godine građani Sarajeva bi trebali napokon dobiti prevoz dostojan čovjeka!
Veća konkurencija
Prema riječima Safudina Čengića, predsjednika Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu Vanjsko trgovinske komore BiH, Pravilnik o javnom linijskom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevu, koji priprema Ministarstvo prometa i komunikacija KS bi trebao biti završen za petnaestak dana.
Nakon konsultacija sa ljudima iz struke, trebala bi započeti njegova primjena, što bi označilo početak drugačijeg pristupa građanima i njihovim potrebama.
- Nadam se i očekujem da će pravilnik omogućiti svim prijevoznicima koji ispunjavaju uslove da konkurišu za određene postojeće i nove linije. Mislim da se promijenila politička klima i da su svi shvatili da je krajnje vrijeme da se i u Sarajevu, kao u svim europskim metropolama, promijeni nešto u linijskom prijevozu.
Svojevremeno su iz Grasa stajališta prisvajali, te nisu dozvoljavali drugim prijevoznicima da ih koriste. Čengić tvrdi da su i neki političari zatvarali oči pred činjenicom da je ustvari riječ o javnoj površini.
- U to vrijeme je nekome odgovarala ovakva situacija sa prijevozom, ali vjerujem je to vrijeme prošlo, riječi su Čengića koji naglašava da ne vidi nikakvu logiku u izdvajanju novca iz budžeta za nabavku vozila, kao što je do sada bio slučaj.
Situacija u Beogradu
- Ne znam kako u ovako teškoj socijalnoj situaciji neko izdvaja novac od poreskih obveznika da bi nekome kupio autobuse! Treba se stvoriti ambijent poslovanja pa da ti autobusi sami sebe isplaćuju. A upravo na ovaj način, uvođenjem novih prijevoznika, će se to i postići, objašnjava predsjednik Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu i kao primjer navodi Beograd. U srbijanskoj metropoli 1995. godine je postojalo samo jedno gradsko preduzeće za linijski prijevoz. Starost vozila je bila 16,5 godina. Od trenutka kada su odlučili promijeniti stanje sve je krenulo nabolje. Trenutno u Beogradu vozi 450 autobusa iz osam privatnih firmi, uz autobuse gradskog prijevoznika. Smanjenjem broja linija, koje su preuzeli privatnici, gradski prijevoznik je došao u situaciju da smanjuje vozni park i novac usmjeri na održavanje manje linija. Zato im je sada starost vozila 6,6 godina, dok je kod privatnih prijevoznika starost vozila koja saobraćajaju na gradskim linijama 1,1 godina i svi su zadovoljni, i prijevoznici i putnici, ali i grad. Slična situacija je i sa drugim gradovima, a u Europi je Sarajevo jedini glavni grad koji ima samo jednog prijevoznika na gradskim linijama.
S obzirom da će privatnici ponuditi novije autobuse, regularan red vožnje i slično za očekivati je da i karta bude skuplja. Ipak, Čengić navodi da je teško sada o tome govoritim, jer niz faktora utiče na formiranje cijene, od subvencija za mjesečne karte pa nadalje, ali je naglasio da bi na nekim linijama karta objektivno mogla biti i jeftinija.
E. Zolj - Balenović
Prihod Gradskoj upravi
- Ja sam predlagao da, kao po uzoru na ostale metropole, prihod ne ide prijevozniku, nego Gradskoj upravi. A, Gradska uprava bi prijevoznicima plaćala po pređenom kilometru - predlaže Safudin Čengić.
Izvor: SAN, 20.11.2008.
Od Nove Godine građani Sarajeva bi trebali napokon dobiti prevoz dostojan čovjeka!
Veća konkurencija
Prema riječima Safudina Čengića, predsjednika Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu Vanjsko trgovinske komore BiH, Pravilnik o javnom linijskom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevu, koji priprema Ministarstvo prometa i komunikacija KS bi trebao biti završen za petnaestak dana.
Nakon konsultacija sa ljudima iz struke, trebala bi započeti njegova primjena, što bi označilo početak drugačijeg pristupa građanima i njihovim potrebama.
- Nadam se i očekujem da će pravilnik omogućiti svim prijevoznicima koji ispunjavaju uslove da konkurišu za određene postojeće i nove linije. Mislim da se promijenila politička klima i da su svi shvatili da je krajnje vrijeme da se i u Sarajevu, kao u svim europskim metropolama, promijeni nešto u linijskom prijevozu.
Svojevremeno su iz Grasa stajališta prisvajali, te nisu dozvoljavali drugim prijevoznicima da ih koriste. Čengić tvrdi da su i neki političari zatvarali oči pred činjenicom da je ustvari riječ o javnoj površini.
- U to vrijeme je nekome odgovarala ovakva situacija sa prijevozom, ali vjerujem je to vrijeme prošlo, riječi su Čengića koji naglašava da ne vidi nikakvu logiku u izdvajanju novca iz budžeta za nabavku vozila, kao što je do sada bio slučaj.
Situacija u Beogradu
- Ne znam kako u ovako teškoj socijalnoj situaciji neko izdvaja novac od poreskih obveznika da bi nekome kupio autobuse! Treba se stvoriti ambijent poslovanja pa da ti autobusi sami sebe isplaćuju. A upravo na ovaj način, uvođenjem novih prijevoznika, će se to i postići, objašnjava predsjednik Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu i kao primjer navodi Beograd. U srbijanskoj metropoli 1995. godine je postojalo samo jedno gradsko preduzeće za linijski prijevoz. Starost vozila je bila 16,5 godina. Od trenutka kada su odlučili promijeniti stanje sve je krenulo nabolje. Trenutno u Beogradu vozi 450 autobusa iz osam privatnih firmi, uz autobuse gradskog prijevoznika. Smanjenjem broja linija, koje su preuzeli privatnici, gradski prijevoznik je došao u situaciju da smanjuje vozni park i novac usmjeri na održavanje manje linija. Zato im je sada starost vozila 6,6 godina, dok je kod privatnih prijevoznika starost vozila koja saobraćajaju na gradskim linijama 1,1 godina i svi su zadovoljni, i prijevoznici i putnici, ali i grad. Slična situacija je i sa drugim gradovima, a u Europi je Sarajevo jedini glavni grad koji ima samo jednog prijevoznika na gradskim linijama.
S obzirom da će privatnici ponuditi novije autobuse, regularan red vožnje i slično za očekivati je da i karta bude skuplja. Ipak, Čengić navodi da je teško sada o tome govoritim, jer niz faktora utiče na formiranje cijene, od subvencija za mjesečne karte pa nadalje, ali je naglasio da bi na nekim linijama karta objektivno mogla biti i jeftinija.
E. Zolj - Balenović
Prihod Gradskoj upravi
- Ja sam predlagao da, kao po uzoru na ostale metropole, prihod ne ide prijevozniku, nego Gradskoj upravi. A, Gradska uprava bi prijevoznicima plaćala po pređenom kilometru - predlaže Safudin Čengić.
Izvor: SAN, 20.11.2008.
- Asmara
#84 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
A šta misli o reviziji poslovanja ili jednostavno da im se pošalje finasijska inspekcija?Adriatic wrote:A jeste li čuli šta je izjavio ministar saobraćaja kantona Mihajlo Krmpotić?
- Skyfox
#85 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
nesto sumnjamsarajevo63 wrote:Od Nove Godine i privatnici će voziti po sarajevskim stanicama!
vas skeptik
-
sarajevo63
#86 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Samo viči yes yesSkyfox wrote:nesto sumnjamsarajevo63 wrote:Od Nove Godine i privatnici će voziti po sarajevskim stanicama!![]()
vas skeptik
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#87 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
imal ovaj san lektora 
-
sarajevo63
#88 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Morebit da je vidovita ĐDžemila.
- Topla voda
#89 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
ko klinac sam imao stotine kilometara kacenja za tramvaj.
sad svaki put kupim kartu u gradskom prevozu
sad svaki put kupim kartu u gradskom prevozu
- sheilak
#90 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Zna li iko da li sutra GRAS strajkuje?
Hoce li uopste biti prijevoza? Ako da, kako ce biti organiziran?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#91 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
dabogda im centrotrans uletio u liniju komercijalesheilak wrote:Zna li iko da li sutra GRAS strajkuje?
- sheilak
-
Edin 24,5
#93 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Ono jutros je bila katastrofa.
Moze li se ista uraditi po pitanju Grasovih talova sa taksistima u periodu spice ujutro i poslije podne oko 4?
Sinoc sam se sledio cekajuci tramvaj pola sata na Marijin Dvoru i prosetao od Marijin dvora do Socijalnog, da bi ugledao prelazeci raskrsnicu na Socijalnom kako vuku "crknuti" tramvaj zbog kojeg je ocigledno bio zastoj. Izracunajte, dakle, koliko im je vremena trebalo da to obave, bez obzira sto je bio praznik.
Ne mogu da shvatim zasto ne puste vise cetvorki ujutro zbog djece i studenata koji pretezno idu u skole i fakultete na potezu od Socijalnog do Marijin dvora, sto bi znatno olaksalo nama putnicima koji ulazimo na stanicama Malta, Socijalno i Pofalici, jer mi prakticki ne mozemo uci u tramvaj kad se ta silna djeca i studenti navale na vrata spremajuci se da izadju.
Krajnje sam nezadovoljan stanjem gradskog prijevoza za koji uredno placam.
Moze li se ista uraditi po pitanju Grasovih talova sa taksistima u periodu spice ujutro i poslije podne oko 4?
Sinoc sam se sledio cekajuci tramvaj pola sata na Marijin Dvoru i prosetao od Marijin dvora do Socijalnog, da bi ugledao prelazeci raskrsnicu na Socijalnom kako vuku "crknuti" tramvaj zbog kojeg je ocigledno bio zastoj. Izracunajte, dakle, koliko im je vremena trebalo da to obave, bez obzira sto je bio praznik.
Ne mogu da shvatim zasto ne puste vise cetvorki ujutro zbog djece i studenata koji pretezno idu u skole i fakultete na potezu od Socijalnog do Marijin dvora, sto bi znatno olaksalo nama putnicima koji ulazimo na stanicama Malta, Socijalno i Pofalici, jer mi prakticki ne mozemo uci u tramvaj kad se ta silna djeca i studenti navale na vrata spremajuci se da izadju.
Krajnje sam nezadovoljan stanjem gradskog prijevoza za koji uredno placam.
- Asmara
#94 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Mislim da ćemo mi svi "tabanić fijakerom", a oni koji imaju i viška sa taksijem.
Nema ništa na zvaničnoj stranici GRASA-a.
Nema ništa na zvaničnoj stranici GRASA-a.
- kockica_kockica
#95 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
sheilak wrote:Zna li iko da li sutra GRAS strajkuje?
Znat ces kad dodjes na stanicu....
- Asmara
#96 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Ja sam poslala upit na njihov mail, nadam se da će odgovoriti.
Ako šta bude tokom dana javim.
Ako šta bude tokom dana javim.
- Pasiflora
#97 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Ja zovem GRAS jutros da se propitam za strajk (posto u medijima nema nista):
broj pronasla na sluzbenoj stranici GRAS-a.
Ja: Dobro jutro, molim samo informaciju hocete li strajkati sutra?
Teta: Ma nazovite na 293 138
Ja: Hvala lijepo
Zovem 293 138 i broj je ili zauzet ili ne uklapa. Nakon nekog vremena javi se lik:
Lik: MA NEMOJTE NISTA PISATI, PRICATI... (covjek je viknuo u slusalicu
)
Ja: Ma necu nista pisati ni pricati, zovem jer neznam kako ce se do posla, faxa...
Lik: U 4 ce biti informacija...
Ja: Obavjestenje za javnost?
Lik: Da, danas u 4 sata.
Ja: Hvala lijepo.

broj pronasla na sluzbenoj stranici GRAS-a.
Teta: Ma nazovite na 293 138
Ja: Hvala lijepo
Zovem 293 138 i broj je ili zauzet ili ne uklapa. Nakon nekog vremena javi se lik:
Lik: MA NEMOJTE NISTA PISATI, PRICATI... (covjek je viknuo u slusalicu
Ja: Ma necu nista pisati ni pricati, zovem jer neznam kako ce se do posla, faxa...
Lik: U 4 ce biti informacija...
Ja: Obavjestenje za javnost?
Lik: Da, danas u 4 sata.
Ja: Hvala lijepo.
- Pasiflora
#98 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
Ups, tek sada sam primijetila da sam i ispricala i napisala

-
sarajevo63
#99 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
SASTANAK JE U TOKU, KAŽU GRAĐANI ĆE BLAGOVREMENO
BITI OBAVJEŠTENI. 
Jedva čekam one famozne natpise: izvinjavamo se građanima, VI ZASLUŽUJETE BOLJE!!!! Blago nama.
Osim ako famoznim štapićem ne prebace nekih miliona iz kantona....
Jedva čekam one famozne natpise: izvinjavamo se građanima, VI ZASLUŽUJETE BOLJE!!!! Blago nama.
Osim ako famoznim štapićem ne prebace nekih miliona iz kantona....
Last edited by sarajevo63 on 26/11/2008 12:45, edited 1 time in total.
- kockica_kockica
#100 Re: Mišljenje građana o gradskom prevozu u Sarajevu
sarajevo63 wrote:SASTANAK JE U TOKU, KAŽU GRAĐANI ĆE BLAGOVREMENO![]()
![]()
BITI OBAVJEŠTENI.
daklem, prevoza more bit bidne more bit ne bidne....