Montazne kuce i cijene nekretnina
Moderator: anex
- madner
#76 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
A ne znam ko koga ovdje pravi budalom. Kvadrat je oko 600-800 KM.
Dakle za 200 000 KM mozes dobit 250 kvadrata.
Dvospratnica kojih dimenzija?
Dakle za 200 000 KM mozes dobit 250 kvadrata.
Dvospratnica kojih dimenzija?
- semmy
#77 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
ti il' necitas il' neces da citas sta pisem...evo opet ukratko...edvin wrote:semmy wrote:@belfy vidis nas je sa fasadom i sa centralnim grijanjem i sa namjestajem izaslo 105m2 oko 95.000km, racunajuci na to da sam imala hiljadu prohtjeva koji su me skuplje kostali ali mi nije zao...
edvin wrote:Kuca za koju sam postavio link ranije od Marlesa kosta 87 000 EUR, sve zavrseno. Ja idem na montaznu. Prema njima bice gotova u roku od tri mjeseca. Mozda mi se budu smijali u Bosni ali spreman sam uzeti taj rizik. A ionako kontam cetiri zida okolo i mitraljez na svaki cosak, da nemam nista s komsijama niti oni sa mnom
za ove pare koje ti spominjes za montaznu kucu mozes ZIDANI dvorac napraviti i to u istom roku od 3-4 mjeseca
Punac mi je pravio kucu , zavrsio je ljetos, nista posebno, dva sprata, ono u fazonu ko sto se u nas skoro sve kuce grade, sve ga na kraju doslo (exkl. lokaciju i dozvolu, to je vec imao) 150 000 KM, mislim da je reko. Jos mu je vodio radove povjeren covjek. Inace, rodjak mi je jedan od najjacih arhitekata u gradu i kaze da napravim zidanu u fazonu onog sto sam vidio u Marlesu da ce me doci oko 100 000 EUR tutto completto (bez ikakvih extravagantnih materijala u kuci). Ovo su provjerene informacije.
napravili kucu od 105m2, kostala nas oko 95.000km sa namjestajem i dodatnim izmisljotinama
ne kontam za sta je dao tolike pare jos imao covjeka od povjerenja....semmy wrote:@bubavi kuca je na sprat...prizemlje sve otvoreno, ima dnevnu sobu koju dijeli stepenica od hodnika, kuhinje i trpezarije...iz hodnika preko trpezarije su stepenice za sprat..wc od nekih 6m2, sprat ima veliku spavacu i 2-je poprilicno velike djecije sobe ( obje sa balkonima ) i svedsko kupatilo...
kuca je malo neobicna jer je 6x11m2
-
edvin
#78 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Citam ja sta ti pises, samo ne znam nikoga do sada ko sa tako malim parama (ovo malim se moze uzeti sa oprezom buduci da ipak nisu male pare za obicnog covjeka) ali u kontekstu nove kuce jesu, sagradi dobru kucu. Cak ni u Bosni. A to da bukvalno DVORAC mozes napraviti sa 100 000 EUR definitivno ne stoji.
- semmy
#79 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
evo sad znas meneedvin wrote:Citam ja sta ti pises, samo ne znam nikoga do sada ko sa tako malim parama (ovo malim se moze uzeti sa oprezom buduci da ipak nisu male pare za obicnog covjeka) ali u kontekstu nove kuce jesu, sagradi dobru kucu. Cak ni u Bosni. A to da bukvalno DVORAC mozes napraviti sa 100 000 EUR definitivno ne stoji.
- semmy
#80 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
i da zaboravih reci daj meni 100.000€ pa da vidis sta se moze napraviti
- osa
#81 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
ako se radi sve po zakonu, od projekta na dalje, ako se na sve plati pdv, nigdje se za 100 000 eur, ne može napraviti dvorac, na crnjaka sistemom samogradnje možda, nema dugo sam u jednom selu kraj siska ( potok cca 20 km prema autoputu), vidio veliku montažnu kuću u gradnji, kuću su radili radnici iz bih, ali ne znam da li je krivaja ili neka druga firma, uglavno kuća je 15 sa 12, sa odvojenom garažom za dva automobila, cijena je bila 1 000 000 kn , ključ u ruke.semmy wrote:i da zaboravih reci daj meni 100.000€ pa da vidis sta se moze napraviti
- semmy
#82 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
sto se bacate ciframa za nepovjerovat.....
-
edvin
#83 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Ma nisu cifre za nepovjerovat nego realnost. Volio bih i ja kad bi proso s manje para, ko i svako drugi.semmy wrote:sto se bacate ciframa za nepovjerovat.....
- SarajVox
#84 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
de mi reci gdje su dovoljne 100 milja evra za nesto velicanstveno? Jeli pricamo o Sarajevu ili negdje na periferiji ili selu?semmy wrote:i da zaboravih reci daj meni 100.000€ pa da vidis sta se moze napraviti
nesto ne kontam kod odletismo
-
edvin
#85 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Upravo to se i ja pitam.SarajVox wrote:de mi reci gdje su dovoljne 100 milja evra za nesto velicanstveno? Jeli pricamo o Sarajevu ili negdje na periferiji ili selu?semmy wrote:i da zaboravih reci daj meni 100.000€ pa da vidis sta se moze napraviti
- bubavi1
#86 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Gdje se to moze jos u Sarajevu gradu praviti kuca??
Amidza od zene je proso puno jeftinije, kuca na dva sprata klasicna 9*10, ozido je za 15000KM, znaci kroc i stolarija, pa posla unutra su mu pomogli brace, za plocice, sanitariju, parket, u glavnom, mu je kuca izasla tuto komplet za nekih 30000KM, ok van Grada, covijeku je bilo u cilju da je zavrsi i da se useli s mladom.
To je bilo prije dvije godine, nek je poskupilo ali sigurno kucicu solidnu bez nekih luksuza se moze do 60 000KM van Sarajeva napraviti.
Sto se tice menem ne zelim one klasicne bosanske kuce bez vanjske izolacije i te stvare, nego vec savremenije, pa kontam do 100 000KM, a ne 100 000€, u Francusku se moze za te pare NAPRAVITI ( a ne kupiti!) jednu 100 kvadrata kucu...gdje su bosanske cijene gdje su francuske!!!
Amidza od zene je proso puno jeftinije, kuca na dva sprata klasicna 9*10, ozido je za 15000KM, znaci kroc i stolarija, pa posla unutra su mu pomogli brace, za plocice, sanitariju, parket, u glavnom, mu je kuca izasla tuto komplet za nekih 30000KM, ok van Grada, covijeku je bilo u cilju da je zavrsi i da se useli s mladom.
To je bilo prije dvije godine, nek je poskupilo ali sigurno kucicu solidnu bez nekih luksuza se moze do 60 000KM van Sarajeva napraviti.
Sto se tice menem ne zelim one klasicne bosanske kuce bez vanjske izolacije i te stvare, nego vec savremenije, pa kontam do 100 000KM, a ne 100 000€, u Francusku se moze za te pare NAPRAVITI ( a ne kupiti!) jednu 100 kvadrata kucu...gdje su bosanske cijene gdje su francuske!!!
-
edvin
#87 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Nema sanse, ako hoces zavrsenu kucu, sa fasadom i svim ostalim. Cijena da napravis kucu ti je uglavnom ista, pravio je ti u centru grada ili u Hadzicima (materijal kosta isto a skoro pa i majstori). Naravno, ako ce ti pomagati braca, rodjaci itd. onda je to nesto drugo ali ako ces praviti sam onda vjeruj mi da ti te pare nece biti dovoljne u DANASNJE vrijeme s obzirom da tek zapocinjes graditi. Ja ti u svakom slucaju zelim srecu i da prodjes s sto manje izdataka.bubavi1 wrote:Gdje se to moze jos u Sarajevu gradu praviti kuca??
- semmy
#88 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
de ti meni objasni razliku u gradnji kuce u sarajevu i na periferiji oliti seli...ja je napravih na otesu a otes nije selo, a slicnu cemo iduce godine na vratniku a ni vratnik nije selo...mozda nas ova na vratniku izadje jeftinije jer sad znamo gdje sta i kako....SarajVox wrote:de mi reci gdje su dovoljne 100 milja evra za nesto velicanstveno? Jeli pricamo o Sarajevu ili negdje na periferiji ili selu?semmy wrote:i da zaboravih reci daj meni 100.000€ pa da vidis sta se moze napraviti
da napomenem da se ovdje ne prica o kupovini zemljista, dozvolama itd... nego o razlici cijena montazna kuca i zidana kuca....
- semmy
#89 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
kako mozes tvrditi da se za te pare ne moze kuca napraviti kad je nisi pravio....dajte ljudi spustite se malo na zemlju...jel se moram hiljadu puta ponavljati da se moze i te kakva kuca napraviti i useliti za 100.000kmedvin wrote:Nema sanse, ako hoces zavrsenu kucu, sa fasadom i svim ostalim. Cijena da napravis kucu ti je uglavnom ista, pravio je ti u centru grada ili u Hadzicima (materijal kosta isto a skoro pa i majstori). Naravno, ako ce ti pomagati braca, rodjaci itd. onda je to nesto drugo ali ako ces praviti sam onda vjeruj mi da ti te pare nece biti dovoljne u DANASNJE vrijeme s obzirom da tek zapocinjes graditi. Ja ti u svakom slucaju zelim srecu i da prodjes s sto manje izdataka.bubavi1 wrote:Gdje se to moze jos u Sarajevu gradu praviti kuca??
- bubavi1
#90 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
semmy wrote:kako mozes tvrditi da se za te pare ne moze kuca napraviti kad je nisi pravio....dajte ljudi spustite se malo na zemlju...jel se moram hiljadu puta ponavljati da se moze i te kakva kuca napraviti i useliti za 100.000kmedvin wrote:Nema sanse, ako hoces zavrsenu kucu, sa fasadom i svim ostalim. Cijena da napravis kucu ti je uglavnom ista, pravio je ti u centru grada ili u Hadzicima (materijal kosta isto a skoro pa i majstori). Naravno, ako ce ti pomagati braca, rodjaci itd. onda je to nesto drugo ali ako ces praviti sam onda vjeruj mi da ti te pare nece biti dovoljne u DANASNJE vrijeme s obzirom da tek zapocinjes graditi. Ja ti u svakom slucaju zelim srecu i da prodjes s sto manje izdataka.bubavi1 wrote:Gdje se to moze jos u Sarajevu gradu praviti kuca??
100% se slazem sa tobom, oni mjesaju pravljenje s kupovinom _ ono kad nabiju cijene kontajuci da ce im stranci dati tolike pare, a i onako ih nedaju vani..._
De mi ti napisi na PM brojeve tih majstora da se polahko pripremam, Molim te.
-
AdnanSA
#91 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Ja sam dovršavao kuću i evo šta sam platio.
Postavljanje parketa i gazišta cca 5000 KM. (70m2 parketa i 40 gazišta)
Postavljanje termo fasade i nekih ograda na balkone cca 12000 KM (300 m2 fasade)
Centralno grijanje na plinski fasadni bojler sa 22 radijatora plus projekat i papiri 12 000 KM
Znaći sve troje cca 30 000 KM.
Mislim da se za 100 000 KM teško može završiti kuća od nekih 150m2.
Postavljanje parketa i gazišta cca 5000 KM. (70m2 parketa i 40 gazišta)
Postavljanje termo fasade i nekih ograda na balkone cca 12000 KM (300 m2 fasade)
Centralno grijanje na plinski fasadni bojler sa 22 radijatora plus projekat i papiri 12 000 KM
Znaći sve troje cca 30 000 KM.
Mislim da se za 100 000 KM teško može završiti kuća od nekih 150m2.
-
Ponekad s'proljeca
#92 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Kada se od Sarajeva ide prema Jablanici tamo negdje oko Ostrozca sa lijeve strane imaju izlozene brvnare, covjek radi po narudzbi!!!!
-
ibnHome
#93 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Rodjak je ljetos u Mostaru ugovorio kucu sa preduzimacem. 120m2 stambenog prostora p+1...sa kosom plocom za 40' KM...dakle njegovo je samo da isplati...120m2 je savim dovoljno za normalnu 4-5clanu porodicu...jos ako plac dozvoljava zasto ne napraviti sve u prizemlju...prostor se puno bolje iskoristi i malo je jeftinije...
eh sad ako kuca ozidana i pokrivena kosta 40' i nek je to 40% ukupnih troskova...onda stoja ukupno nije nerealno...jos ako se malo zasucu rukavi i malo pomoci od najblizih...rahatluk...
eh sad ako kuca ozidana i pokrivena kosta 40' i nek je to 40% ukupnih troskova...onda stoja ukupno nije nerealno...jos ako se malo zasucu rukavi i malo pomoci od najblizih...rahatluk...
-
edvin
#94 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Eto ispade ti jedina pravila kucu i znas i niko drugi. Ima jos ljudi koji su pravili kuce osim tebe, kad vec spominjes Vratnik, jaran mi je napravio na Faleticima, izaslo ga sve 140 000 KM (i opet nije 100% zavrsena), ali fakat je lijepa kuca. Naravno sve zavisi pravis li eto samo tako da se napravi ili hoces nesto zaista lijepo da se fakat svaki put ugodno osjecas.semmy wrote:kako mozes tvrditi da se za te pare ne moze kuca napraviti kad je nisi pravio....dajte ljudi spustite se malo na zemlju...jel se moram hiljadu puta ponavljati da se moze i te kakva kuca napraviti i useliti za 100.000kmedvin wrote:Nema sanse, ako hoces zavrsenu kucu, sa fasadom i svim ostalim. Cijena da napravis kucu ti je uglavnom ista, pravio je ti u centru grada ili u Hadzicima (materijal kosta isto a skoro pa i majstori). Naravno, ako ce ti pomagati braca, rodjaci itd. onda je to nesto drugo ali ako ces praviti sam onda vjeruj mi da ti te pare nece biti dovoljne u DANASNJE vrijeme s obzirom da tek zapocinjes graditi. Ja ti u svakom slucaju zelim srecu i da prodjes s sto manje izdataka.bubavi1 wrote:Gdje se to moze jos u Sarajevu gradu praviti kuca??
Tvrdim jos uvijek da ako PRAVIS SAM i nemas pomoc od majstora koji su rodjaci, braca i sl. da za dobru kucu ti NIJE dovoljno 100 000 KM. Imam jos jednog jarana sto je zavrsio na Stupu prije par godina. Sve ga je doslo na kraju oko dvije glave, 200 000 KM.
Kao sto neko napisa, imas covjeka nna putu za Jablanicu, prodaje brvnare jeftino, pa ko voli nek izvoli.
- semmy
#95 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
da se ne ponavljam evo opis nase kuce koja je i te kako ugodna i udobna za zivot...izrazili zelje arhitekti, covjek napravio projekat mi napravili i uselili....odusevili smo sa kucom sami sebe pa sve ostale koji su dolazili kod nasedvin wrote:[
Eto ispade ti jedina pravila kucu i znas i niko drugi. Ima jos ljudi koji su pravili kuce osim tebe, kad vec spominjes Vratnik, jaran mi je napravio na Faleticima, izaslo ga sve 140 000 KM (i opet nije 100% zavrsena), ali fakat je lijepa kuca. Naravno sve zavisi pravis li eto samo tako da se napravi ili hoces nesto zaista lijepo da se fakat svaki put ugodno osjecas.
Tvrdim jos uvijek da ako PRAVIS SAM i nemas pomoc od majstora koji su rodjaci, braca i sl. da za dobru kucu ti NIJE dovoljno 100 000 KM. Imam jos jednog jarana sto je zavrsio na Stupu prije par godina. Sve ga je doslo na kraju oko dvije glave, 200 000 KM.
Kao sto neko napisa, imas covjeka nna putu za Jablanicu, prodaje brvnare jeftino, pa ko voli nek izvoli.
semmy wrote:@bubavi kuca je na sprat...prizemlje sve otvoreno, ima dnevnu sobu koju dijeli stepenica od hodnika, kuhinje i trpezarije...iz hodnika preko trpezarije su stepenice za sprat..wc od nekih 6m2, sprat ima veliku spavacu i 2-je poprilicno velike djecije sobe ( obje sa balkonima ) i svedsko kupatilo...
kuca je malo neobicna jer je 6x11m
-
edvin
#96 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Ok, predajem se, nemam vise snage. Mada sam i dalje ubijedjen da kuca tipa "Claro" iz Marlesove ponude sa svim standardima koje ona pruza NE MOZE da se napravi za 100 000 KM. Od toga je i krenula diskusija.semmy wrote:da se ne ponavljam evo opis nase kuce koja je i te kako ugodna i udobna za zivot...izrazili zelje arhitekti, covjek napravio projekat mi napravili i uselili....odusevili smo sa kucom sami sebe pa sve ostale koji su dolazili kod nasedvin wrote:[
Eto ispade ti jedina pravila kucu i znas i niko drugi. Ima jos ljudi koji su pravili kuce osim tebe, kad vec spominjes Vratnik, jaran mi je napravio na Faleticima, izaslo ga sve 140 000 KM (i opet nije 100% zavrsena), ali fakat je lijepa kuca. Naravno sve zavisi pravis li eto samo tako da se napravi ili hoces nesto zaista lijepo da se fakat svaki put ugodno osjecas.
Kao sto neko napisa, imas covjeka nna putu za Jablanicu, prodaje brvnare jeftino, pa ko voli nek izvoli.semmy wrote:@bubavi kuca je na sprat...prizemlje sve otvoreno, ima dnevnu sobu koju dijeli stepenica od hodnika, kuhinje i trpezarije...iz hodnika preko trpezarije su stepenice za sprat..wc od nekih 6m2, sprat ima veliku spavacu i 2-je poprilicno velike djecije sobe ( obje sa balkonima ) i svedsko kupatilo...
kuca je malo neobicna jer je 6x11m
Ili postavi slike pa da usporedimo.
-
belfy
#97 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
tek sada pogledah ovu claro varijantu od marlesa i tvrdim da se definitivno moze napraviti (sa danasnjim cijenama) za 100.000 KM. ova kuca vrijedi 100.000 jedino ako je u tu cijenu ukljucen namjestaj, priljucci i sve potrebne dozvole i papirologija. ako govorimo samo o gradnji do stepena useljenja, ali bez prethodno navedenih stvari onda nema teorije, pogotovo ako im jos ti trebas temelj pripremiti. sad, stvar je ukusa to sto ja nikada ne bih pravio onakav krov na kuci, nego bih napravio jeftiniju, a iskoristiviju varijantu.
-
tigar29
#98 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Bravo majstore,100% se slazem sa tobom...belfy wrote:tek sada pogledah ovu claro varijantu od marlesa i tvrdim da se definitivno moze napraviti (sa danasnjim cijenama) za 100.000 KM. ova kuca vrijedi 100.000 jedino ako je u tu cijenu ukljucen namjestaj, priljucci i sve potrebne dozvole i papirologija. ako govorimo samo o gradnji do stepena useljenja, ali bez prethodno navedenih stvari onda nema teorije, pogotovo ako im jos ti trebas temelj pripremiti. sad, stvar je ukusa to sto ja nikada ne bih pravio onakav krov na kuci, nego bih napravio jeftiniju, a iskoristiviju varijantu.
-
edvin
#99 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
Hajd super ako je tako, ako nije ja cu vama sve sto predje cifru od 100 milja da platite, je l u dure?belfy wrote:tek sada pogledah ovu claro varijantu od marlesa i tvrdim da se definitivno moze napraviti (sa danasnjim cijenama) za 100.000 KM. ova kuca vrijedi 100.000 jedino ako je u tu cijenu ukljucen namjestaj, priljucci i sve potrebne dozvole i papirologija. ako govorimo samo o gradnji do stepena useljenja, ali bez prethodno navedenih stvari onda nema teorije, pogotovo ako im jos ti trebas temelj pripremiti. sad, stvar je ukusa to sto ja nikada ne bih pravio onakav krov na kuci, nego bih napravio jeftiniju, a iskoristiviju varijantu.
- bubavi1
#100 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina
ma kako ko se snadje, u tome je fazon....cifre su jedno a mudrost drugo...