Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
-
callmethebreeeze
#76 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
da opet ponovim pitanje: da li je bilo neko glasanje prije nego se pocelo s ovim cirkusom? koliko god ja licno bio protiv vjeronauke u drzavnim skolama, ako je vecina glasala, onda jebi ga...

-
privremeni
#77 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Napokon. Pogodak u sridu sa pitanjem i odgovorom.uvjek dobar gost wrote:Širi plan je definitivna razgradnja ove zemlje od strane naroda a na račun svih ostalih.. odbijanje građanske opcije kao jedinog rješenja... kad kažem građanske opcije mislim na svjesnog, odgovornog i hrabrog pojedinca koji dobro zna šta je i ko je.. , ali isto tako zna i šta je sekularna država..ljubav_aha wrote:UDG,mozes li ,molim te,obrazloziti malo siri plansigurna sam da mnogi roditelji ne znaju odogovor na ovo pitanje
![]()
uloga roditelja jeste vrlo pasivna,zasto
To mi trenutno nemamo, a neke boli nka stvar i pravdamo se na različite načine, neki nemaju vremena, neke ne zanima, nekima je dobro , a neki ne bi da se zamjeraju nikome...
Fakat je i činjenica da nas je svakim danom sve više nepismenih, a onaj ko je nepismen nema opcija nema perspektive i mogućnosti.. ta osoba je zavisna i lako je njom manipulisati....
Sve u svemu širi plan nije baš dobar...
da se ne lazemo vise.
-
The 51st State
#78 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Po meni su ovdje mnogo prizemniji motivi, sto je jos poraznije, od nekakve vjerske indoktrinacije najmladjih. Naprosto, valja uhljebiti silne svrsenike medresa po Bosni. Cist biznis je u pitanju i trosenje nasih para. Realno, narod je debilan i dobija sto zasluzuje, ako ovo nije pitanje po kojem se drustvo trebalo na referendumu izjasniti ne znam sta je.
-
privremeni
#79 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ja koliko znam nasli su zakonski osnov, a sve provedene ankete su pokazivale da ipak vecina roditelja nije za uvodjenje vjeronauka u obdanista.callmethebreeeze wrote:da opet ponovim pitanje: da li je bilo neko glasanje prije nego se pocelo s ovim cirkusom? koliko god ja licno bio protiv vjeronauke u drzavnim skolama, ako je vecina glasala, onda jebi ga...
-
Mala sirena
#80 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
nije bilo glasanje. ima neki zakon koji kaze da se vjeronauka moze uvesti kao izborni predmet u toku redovnog skolovanja. kad sam ja upisivala dijete u skolu dobili smo anketu da se izjasnimo da li zelimo da nam dijete pohadja vjeronauku sa ponudjenim opcijama da i ne. kad su djeca krenula u skolu dosta je ljudi odustalo od vjeronauke jer su prije toga mislili da nije uputno da se izjasne da dijete nece na vjeronauku. a kad su vidjeli da ima djece koja nece i oni su svoju brze bolje ispisali. bio je i upitnik za roditelje cija djeca idu na vjeronauku da se izjasne na koju, iako je samo jedna organizovana.callmethebreeeze wrote:da opet ponovim pitanje: da li je bilo neko glasanje prije nego se pocelo s ovim cirkusom? koliko god ja licno bio protiv vjeronauke u drzavnim skolama, ako je vecina glasala, onda jebi ga...
-
vratnik
#81 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Mala sirena wrote:nije bilo glasanje. ima neki zakon koji kaze da se vjeronauka moze uvesti kao izborni predmet u toku redovnog skolovanja. kad sam ja upisivala dijete u skolu dobili smo anketu da se izjasnimo da li zelimo da nam dijete pohadja vjeronauku sa ponudjenim opcijama da i ne. kad su djeca krenula u skolu dosta je ljudi odustalo od vjeronauke jer su prije toga mislili da nije uputno da se izjasne da dijete nece na vjeronauku. a kad su vidjeli da ima djece koja nece i oni su svoju brze bolje ispisali. bio je icallmethebreeeze wrote:da opet ponovim pitanje: da li je bilo neko glasanje prije nego se pocelo s ovim cirkusom? koliko god ja licno bio protiv vjeronauke u drzavnim skolama, ako je vecina glasala, onda jebi ga...
![]()
![]()
![]()
upitnik za roditelje cija djeca idu na vjeronauku da se izjasne na koju, iako je samo jedna organizovana.
-
Mala sirena
#82 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
i u cemu je tvoj problem? tebi nije zabrinjavajuce sto te pita na koju vjeronauku bi da ti dijete ide, a svi znamo i onaj ko postavlja pitanje i onaj ko odgovara da imamo samo jednu opciju u sarajevu?vratnik wrote:Mala sirena wrote:nije bilo glasanje. ima neki zakon koji kaze da se vjeronauka moze uvesti kao izborni predmet u toku redovnog skolovanja. kad sam ja upisivala dijete u skolu dobili smo anketu da se izjasnimo da li zelimo da nam dijete pohadja vjeronauku sa ponudjenim opcijama da i ne. kad su djeca krenula u skolu dosta je ljudi odustalo od vjeronauke jer su prije toga mislili da nije uputno da se izjasne da dijete nece na vjeronauku. a kad su vidjeli da ima djece koja nece i oni su svoju brze bolje ispisali. bio je icallmethebreeeze wrote:da opet ponovim pitanje: da li je bilo neko glasanje prije nego se pocelo s ovim cirkusom? koliko god ja licno bio protiv vjeronauke u drzavnim skolama, ako je vecina glasala, onda jebi ga...
![]()
![]()
![]()
upitnik za roditelje cija djeca idu na vjeronauku da se izjasne na koju, iako je samo jedna organizovana.
-
vratnik
-
Mala sirena
#84 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
meni bi smijesno i kada sam dobila anketni listic da se izjasnim koji jezik ce mi dijete uciti bosanski, hrvatski, srpski.
na pitanje koja je razlika dobih odgovor .......ja vam to ne mogu reci, to je samo za svjedocanstvo...... onda sam stvarno bila sokirana. ucicemo isto samo cemo to malo drugacije nazvati????????
na pitanje koja je razlika dobih odgovor .......ja vam to ne mogu reci, to je samo za svjedocanstvo...... onda sam stvarno bila sokirana. ucicemo isto samo cemo to malo drugacije nazvati????????
- uvjek dobar gost
#85 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ima li mogućnost izučavanja rastafarianizma... kao religije .... ili još nije vrijeme ?
- Sarayman
#86 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
O cemu ba vi pricate? Kakvo uvodjenje vjeronauke u vrtice? Moje dijete ide u obdaniste (JU Djeca Sarajeva)i kako to da ja nista cuo nisam?
A ako bude pod moranje, e nece moci... Uvijek postoji alternativa, kakim im se na ideju..
A ako bude pod moranje, e nece moci... Uvijek postoji alternativa, kakim im se na ideju..
- uvjek dobar gost
#87 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Malo se informiši, nije moj hir da postavljam ovakve teme, natjeralo me razmišljanje...Sarayman wrote:O cemu ba vi pricate? Kakvo uvodjenje vjeronauke u vrtice? Moje dijete ide u obdaniste (JU Djeca Sarajeva)i kako to da ja nista cuo nisam?
- atko
#88 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Posto ce "umovi" koji su dosli na ideju da maltretiraju i zastrasuju djecu vjerom ... ispaljivati recenice tipa da je vjera i vjersko obrazovanje elementarno ljudsko pravo svakog covjeka ...od malih nogu ...
... e sad se roditelji fino trebaju dogovorit i rasporediti u grupice od po 5-10 ljudi i da svaka grupa zahtjeva neke najegzoticnije religije i vjeroucitelje za njih
Da vidimo kako ce se osjecati kad budu morali angazovati ljude sa Tibeta, N Zelanda itd itd
... e sad se roditelji fino trebaju dogovorit i rasporediti u grupice od po 5-10 ljudi i da svaka grupa zahtjeva neke najegzoticnije religije i vjeroucitelje za njih
Da vidimo kako ce se osjecati kad budu morali angazovati ljude sa Tibeta, N Zelanda itd itd
-
callmethebreeeze
#89 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
to bi bio dobar fazon, kazes da hoces da ti dijete uce o janismu i ako mu ne nadju ucitelja dobrog ti ces to smatrati krsenjem tvojih osnovnih ljudskih prava.atko wrote:Posto ce "umovi" koji su dosli na ideju da maltretiraju i zastrasuju djecu vjerom ... ispaljivati recenice tipa da je vjera i vjersko obrazovanje elementarno ljudsko pravo svakog covjeka ...od malih nogu ...
... e sad se roditelji fino trebaju dogovorit i rasporediti u grupice od po 5-10 ljudi i da svaka grupa zahtjeva neke najegzoticnije religije i vjeroucitelje za njih![]()
![]()
- JThomas
#90 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
dobra ideja
i onda ih tužiš sudu u strazburu da ti krše ljudska prava ako ne mogu da ti nađu vjeroučitelja...npr. rastafarijanca
kad bi ih opalilo po džepu, vrlo bi se brzo ohladili od ideje 
i onda ih tužiš sudu u strazburu da ti krše ljudska prava ako ne mogu da ti nađu vjeroučitelja...npr. rastafarijanca
- zlatiborka
#91 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
JThomas wrote:dobra ideja![]()
i onda ih tužiš sudu u strazburu da ti krše ljudska prava ako ne mogu da ti nađu vjeroučitelja...npr. rastafarijancakad bi ih opalilo po džepu, vrlo bi se brzo ohladili od ideje
Najzad jedan konstruktivan prijedlog, tuci ih vlastitim oruzjem, kad bi se to sprovelo bar u nekoliko skola i digla frka u Strazburu zbog narusavanja ljudskih prava, svasta bi bilo......
- JThomas
#92 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
pa to
i onda još dodaš da je tebi kao rastafarijancu pravo na ispoljavanje religije ugroženo ako ti ne daju da duvaš ganju...i da dijete učiš da duva ganju
i da vjeroučitelj mora na času pokazivati različite načine kako smotati spliff
kako bi promijenili film
i onda još dodaš da je tebi kao rastafarijancu pravo na ispoljavanje religije ugroženo ako ti ne daju da duvaš ganju...i da dijete učiš da duva ganju
kako bi promijenili film
- zlatiborka
#93 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Uh @JThomas sto me nasmija, ovo bi bio pravi stos njima pravu u vugla, jos da im se spocita sto narusavaju ljudsko pravo da se duva ganja, 'bem ti misa sto bi se utronjali.....
Vjera i sekti vjerskih ima mali milion na svijetu, a ima ih i koje zagovaraju koristenje lakih droga....
Je li ono mormoni mogu imati vise zena, slobodan sex sa kim pozele ili nesto slicno....mozda i injih ukljuciti da se napravi dar-mar.....
Vjera i sekti vjerskih ima mali milion na svijetu, a ima ih i koje zagovaraju koristenje lakih droga....
Je li ono mormoni mogu imati vise zena, slobodan sex sa kim pozele ili nesto slicno....mozda i injih ukljuciti da se napravi dar-mar.....
- atko
#94 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
A nekoliko grupa bi se specijaliziralo na ove "glavne" ... znaci jedna gruba katolicanstvo, druga protestanti, treci suniti, cetvrti shiti .... ono da se u zbornici vjeroucitelji pomarisu

- SoFff
#95 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
I sama sam posla u mekteb u ovim godinama(s nepunih 5 god.) i odgovorno tvrdim da dijete mnoge stvari u tim godinama moze shvatiti,ALI... U svakom slucaju nisam za to da se Vjeronauka uvodi u vrtic,jer zna se zasto su skole, vrtici, mektebi, dzamije, crkve...svaka ustanova ima svoju svrhu i nema potrebe za dodatnim komplikovanjem. Zasto vjeru(i politiku) "trpati" svugdje?! Ko zeli svoje dijete ce kuci uciti o Religiji.uvjek dobar gost wrote: Sve u svemu ja lično neću dati svom djetetu od 4-6 godina da ide na vjeronauku .. jer to djete nije kapacitet koji može da shvati zašto je žena koja ga uči o tome zamotana,a njegova mama nije, zašto su neki ljudi vijernici , a drugi nisu.. šta je sam vjera.. i ko su nevjernici...
- zlatiborka
#96 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Slazem se s tobom jer i ja tako mislim.SoFff wrote:I sama sam posla u mekteb u ovim godinama(s nepunih 5 god.) i odgovorno tvrdim da dijete mnoge stvari u tim godinama moze shvatiti,ALI... U svakom slucaju nisam za to da se Vjeronauka uvodi u vrtic,jer zna se zasto su skole, vrtici, mektebi, dzamije, crkve...svaka ustanova ima svoju svrhu i nema potrebe za dodatnim komplikovanjem. Zasto vjeru(i politiku) "trpati" svugdje?! Ko zeli svoje dijete ce kuci uciti o Religiji.uvjek dobar gost wrote: Sve u svemu ja lično neću dati svom djetetu od 4-6 godina da ide na vjeronauku .. jer to djete nije kapacitet koji može da shvati zašto je žena koja ga uči o tome zamotana,a njegova mama nije, zašto su neki ljudi vijernici , a drugi nisu.. šta je sam vjera.. i ko su nevjernici...
Nije ovdje pitanje ko zeli svoju djecu u kuci vjerski odgajati i slati ih u mektebe i crkve da tamo dodatno nauce o svojoj vjeri. I ja sam kao dijete isla na vjeronauk u crkvu, kao srednjoskolac i student na predavanja istaknutih teologa, isla na mnoga hodocasca po Evropi, ali je sve to bilo na pocetku izbor mojih roditelja a poslije moj licni izbor.
Sada se desava da drzava i vlast upravljaju religijskim odgojem svojih najmladjih gradjana, upravljaju i namecu vjeru u skole gdje joj nije mjesto. Osim da dopuste neobavezne casove vjerske obuke ili predmet o religijama, ukoliko ima dovoljno interesanata.
Mi smo odavno postali VJERSKA DRZAVA samo sto to niko nece da kaze otvoreno, tri glavne religije su nametnute u tri nacionalna-vjerska tora. I ko se tome pokusa oduprijeti imace velikih problema.
- ljubav_aha
#97 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
mislim da je to sustina problemauvjek dobar gost wrote:Širi plan je definitivna razgradnja ove zemlje od strane naroda a na račun svih ostalih.. odbijanje građanske opcije kao jedinog rješenja... kad kažem građanske opcije mislim na svjesnog, odgovornog i hrabrog pojedinca koji dobro zna šta je i ko je.. , ali isto tako zna i šta je sekularna država..ljubav_aha wrote:UDG,mozes li ,molim te,obrazloziti malo siri plansigurna sam da mnogi roditelji ne znaju odogovor na ovo pitanje
![]()
uloga roditelja jeste vrlo pasivna,zasto
To mi trenutno nemamo, a neke boli nka stvar i pravdamo se na različite načine, neki nemaju vremena, neke ne zanima, nekima je dobro ,a neki ne bi da se zamjeraju nikome...
Fakat je i činjenica da nas je svakim danom sve više nepismenih, a onaj ko je nepismen nema opcija nema perspektive i mogućnosti.. ta osoba je zavisna i lako je njom manipulisati....
Sve u svemu širi plan nije baš dobar...
- amrica
#98 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Cinjenica je da u osnovnim skolama velika vecina djece ide na vjeronauk, upravo zbog suza i razdvajanja i nemanja "zanimacije" tokom tog casa (napr djeca moraju sjediti u skolskoj biblioteci, klincici 5-6 godina, ne znaju citati, ...) u nizim razredima.
Kasnije djeca idu na vjeronauk jer to dize prosjek ocjena...
A u vrticima, bar prema pisanju Oslobodjenja i anketiranim roditeljima, u prosjeku od 30-ak djece jedno ili dvoje ide na vjeronauk....
Kasnije djeca idu na vjeronauk jer to dize prosjek ocjena...
A u vrticima, bar prema pisanju Oslobodjenja i anketiranim roditeljima, u prosjeku od 30-ak djece jedno ili dvoje ide na vjeronauk....
- ljubav_aha
#99 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ovo je sokirajuce zalosnoMala sirena wrote:meni bi smijesno i kada sam dobila anketni listic da se izjasnim koji jezik ce mi dijete uciti bosanski, hrvatski, srpski.
- ljubav_aha
#100 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
sokirajuce zalosnoMala sirena wrote:i u cemu je tvoj problem? tebi nije zabrinjavajuce sto te pita na koju vjeronauku bi da ti dijete ide, a svi znamo i onaj ko postavlja pitanje i onaj ko odgovara da imamo samo jednu opciju u sarajevu?