Primjena Zakona o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
NKVD

#76 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by NKVD »

Šta se primjenom novog zakona dešava sa famoznim godišnjim porezom na ukupan prihod fizičkih lica i onih 15% preko 30 milja?
rebus

#77 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

gaius wrote:samo da razjasnimo jednu stvar.. plaćena kamata (npr. 3000 KM) nije iznos koji možeš tražiti natrag (kao kod tax refund).. nego priznati porezni odbitak.. koji se zajedno sa ostalim poreznim odbicima odbije od osnovice za obračun poreza na dohodak i tako izračuna novi godišnji iznos poreza na dohodak..

ako taj konačni iznos poreza na dohodak bude manji od iznosa plaćenih akontativno u toku godine onda tražiš povrat tog iznosa.. tako da 3000 KM ne znači i 3000 KM natrag.. nego u najboljem slučaju - 300 KM natrag.. ali opet nije loše..
Mislim da se ipak ne odbija od osnovice nego se od ukupnog dohotka, od bilo koje vrste rada, umanjuju svi oni lični odbici uključujući i plaćenu kamatu na stambeni kredit, tako se dobija osnovica, onda se primjenom stope od 10% utvrdi porez na dohodak i tek onda se umanjuju akontativne uplate poreza koje je izvršio poslodavac ...pa onda šta ostane za povrat
rebus

#78 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

NKVD wrote:Šta se primjenom novog zakona dešava sa famoznim godišnjim porezom na ukupan prihod fizičkih lica i onih 15% preko 30 milja?
Ti prihodi su obuhvaćeni Zakonom o porezu na dohodak, ako se kantoni ne sjete uvesti kakvu caku za duplo oporezivanje, ali ipak mislim da je dvostrukom oporezivanju kraj.
NKVD

#79 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by NKVD »

Ako je ovim dokinuto dodatno oporezivanje od 15% na ukupan lični prihod građana, jasno je da je superhik ponovo na djelu. Ako imaš veliku platu, ovih 15% na kraju godine je poprilično boljelo - meni tako ode jedna mjesečna plata i više - a sada ako toga neće biti - ja pozdravljam promjene. To onako - sebično. Mada je jasno da to nije u redu (pogotovo ako ovaj novi porez ide na poslodavca a izgleda da ide). Mislim, sistem umjesto da štiti one što manje zarađuju a veće prihode odere, ponovo čini obratno.
Marchegianni

#80 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Marchegianni »

NKVD wrote:Ako je ovim dokinuto dodatno oporezivanje od 15% na ukupan lični prihod građana, jasno je da je superhik ponovo na djelu. Ako imaš veliku platu, ovih 15% na kraju godine je poprilično boljelo - meni tako ode jedna mjesečna plata i više - a sada ako toga neće biti - ja pozdravljam promjene. To onako - sebično. Mada je jasno da to nije u redu (pogotovo ako ovaj novi porez ide na poslodavca a izgleda da ide). Mislim, sistem umjesto da štiti one što manje zarađuju a veće prihode odere, ponovo čini obratno.
Sve što pokriva Zakon o porezu na dohodak, prestaje biti nadležnost kantonalnih propisa. Drugim riječima, ne bi smjelo biti bilo kojeg dohotka fizičkog lica koji bi bio oporezovan dva puta (što je sada često bio slučaj).

A što se tiče zadnje opaske, nije baš tako. Predviđeni odbici upravo idu više u korist onih koji imaju manja primanja. Oni ili neće ni plaćati porez ili će ga plaćati vrlo malo jer im je visina odbitaka veća ili malo manja od plate. S druge strane, oni koji imaju veće plate, isto tako će koristiti ove odbitke, ali im oni neće biti dovoljni da je pokriju čitavu pa će plaćati nešto veći porez. Grubo: 700 KM plate - 660 KM odbitka (300 svojih koji ima svako + 150 za prvo izdržavano dijete + 210 za drugo) = 40 KM i to je 4 KM poreza. 1000 KM plate - 660 KM odbitka = 340 KM i to je 34 KM poreza.
Last edited by Marchegianni on 07/11/2008 10:11, edited 1 time in total.
tcz

#81 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by tcz »

Neto 500 km

zena ne radi, djete jedno imam i drugo za koji dan aBd dolazi na svijet.

Kako ce to kod mene izgledati sa oporezivanjem?

Hvala
veljaca

#82 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by veljaca »

alalal wrote:Neto 500 km

Hvala
Tebi ce morati oni da DAJU jos para ....
Marchegianni

#83 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Marchegianni »

alalal wrote:Neto 500 km

Hvala
Recimo da će poslodavac sadašnju neto platu preračunati na bruto primjenom formule iz člana 49. Zakona o porezu na dohodak. To bi bilo 500 KM x 1,52555 = 762,78 KM. Od toga je 236,46 KM iznos doprinosa iz plate (31%). Preostalih 525,82 je oporezivi dohodak (neto plata) i od toga se oduzimaju odbici. U tom slučaju, imaš 300 KM za sebe, 150 za izdržavanu ženu, 150 za izdržavano dijete, a kada se rodi drugo, za njega ćeš imati još 210 KM. U totalu, to je potencijalnih 810 KM odbitka. Inače bi se porez plaćao na preostalu razliku između 525,82 i odbitaka, ali kako je visina odbitaka veća od neto plate, neće biti ni porezne obaveze. Isto će biti i dok se ne rodi drugo dijete, jer je visina odbitaka tada 600 KM, što je opet veće od 525,82. ;-)
nejla x

#84 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by nejla x »

može konkretno na primjeru jer ne razumijem ovo oko povrata ako imaš stmbeni kredit. u mom primjeru imam stambeni kredit tek sam ga uzella tako da mi je od rate kredita kamat više od pola, znači oko 300 km je kamata. jel to znači da će na kraju godine mi vratiti ukupan iznos poreza koji će mi se odbijati ili 10% od toga. ne mogu da skontam prethodna objašnjenja, nisam baš bliska s ekonomijom..
Marchegianni

#85 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by Marchegianni »

Iznos plaćenih kamata u toku godine se, dakle, samo na kraju godine uzima kao odbitak. Ako si, na primjer, u toku godine imala 12 plata po 1000 KM (okrugli brojevi radi jednostavnosti), to je 12000 KM dohotka (pod pretpostavkom da nije bilo ništa mimo toga). Isto tako, na godišnjem nivou si imala i određenu sumu odbitaka. Ako je to bilo samo onih osnovnih 300 KM mjesečno, godišnje je to 3600 KM. U tom slučaju bi tvoj godišnji porez bio 10% od 12000 - 3600, tj. 10% od 8400 KM, iliti 840 KM. Tih 840 poreza si plaćala kroz 12 mjesečnih akontacija po 70 KM.

Eh sada, ako PRVI PUT rješavaš svoje stambeno pitanje, na kraju godine ćeš kao odbitak moći koristiti i iznos kamata za stambeni kredit plaćenih u toj godini. Da bi to mogla iskoristiti, moraš podnijeti godišnju prijavu i podnijeti dokumentaciju koja sve ovo potvrđuje. Tada bi ti se suma plaćenih kamata dodala na ovih 3600, pa bi tvoja godišnja porezna obaveza bila 12000 - (3600 + plaćene kamate u toku godine). Na primjer, recimo da je to još 3600 KM (12 x 300), pa bi tvoja porezna obaveza bila 10% od 12000 - 7200, odnosno 480 KM. Razlika između plaćenih 840 KM i ovih 480 KM, odnosno 360 KM bi tražila nazad od države.

Naravno, u konkretnim situacijama je moguće da nisi svih 12 mjeseci u toj godini plaćala kamate, pa onda ne bi bilo 12 x 300, već bi uzela iznos stvarno plaćenih kamata.
alphonse kauders

#86 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by alphonse kauders »

Mogu li ja dva-tri pitanja?:D

Kada se zaposleniku stavlja službeni auto na raspolaganje 0-24h i plaćaju mu se svi troškovi, kako razdvojiti "privatnu" i "službenu" vožnju? Mislim, ako neko mora da obiđe nekoliko mjesta u toku dana, izda mu se nalog i šta, je li ide na povjerenje broj kilometara? Kako je uopšte mjerljivo ono što je neoporezivi trošak službenog putovanja, a šta je privatno vozikanje?

Ovdje dakle pretpostavljam da se plaća ono kilometraža x 20% od cijene litre goriva.

A, drugo pitanje je vezano za odbitak za djecu - kojim je članom regulisano da se može za jedno dijete praviti odbitak na dohodak i oca i majke (ono npr. 70-30%)? To mi je malo čudno (iako ne i nemoguće).

I ako može još jedno za kraj? Kako je došlo do toga da se ne oporezuju rezidenti FBiH zaposleni u OHR-u, dok se u RS-u oporezuju. Mislim, što je to njihova privilegija, imaju plate, rade kao čistačice, portiri, obezbjeđenje, prevodioci.. Što su to oni "viša vrsta"?

Eto, neću više:)
rebus

#87 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

alphonse kauders wrote:Mogu li ja dva-tri pitanja?:D

Kada se zaposleniku stavlja službeni auto na raspolaganje 0-24h i plaćaju mu se svi troškovi, kako razdvojiti "privatnu" i "službenu" vožnju? Mislim, ako neko mora da obiđe nekoliko mjesta u toku dana, izda mu se nalog i šta, je li ide na povjerenje broj kilometara? Kako je uopšte mjerljivo ono što je neoporezivi trošak službenog putovanja, a šta je privatno vozikanje?

Ovdje dakle pretpostavljam da se plaća ono kilometraža x 20% od cijene litre goriva.

A, drugo pitanje je vezano za odbitak za djecu - kojim je članom regulisano da se može za jedno dijete praviti odbitak na dohodak i oca i majke (ono npr. 70-30%)? To mi je malo čudno (iako ne i nemoguće).

I ako može još jedno za kraj? Kako je došlo do toga da se ne oporezuju rezidenti FBiH zaposleni u OHR-u, dok se u RS-u oporezuju. Mislim, što je to njihova privilegija, imaju plate, rade kao čistačice, portiri, obezbjeđenje, prevodioci.. Što su to oni "viša vrsta"?

Eto, neću više:)
Golemi bi besposlenjaković bio svako ko se i usudi kontrolirati kilometražu u putnim nalozima, pa još i obračunavati tzv.neposlovni rashod

Zakon je propisao princip udjela u izdržavanju djece 50:50 i onda dodao: OSIM AKO SE DRUGAČIJE NE DOGOVORE (k'o biva roditelji), a dogovoriti se mogu i 70:30, svakako se sve može provjeriti u zahtjevima i poreznim karticama.
amrica

#88 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

Cisto da se ne bi zaboravilo ko je big boss ovdje, u FBiH, zaposleni u OHR-u su svete krave. Jos nisam cula da u RS nije isto, ali ako je tacno, respekt!

A imam i ja jedno pitanje, za strucnjake, ako neko nekome placa staracki dom 400 ili 800 KM, zavisno, ili drugu ustanovu za lijecenje, tipa gore u Nahorevu, odjel za nepokretene bolesnike, oboljele od raka u zadnjem stadiju.... Kako se to regulira?
gaius

#89 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

porezni odbitak.. član 58. Pravilnika.. (http://www.pufbih.ba)
amrica

#90 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

Hvala na odgovoru, ovo sam znala za troskove konkretnog lijecenja, nego , napr. staracki dom, "formalno" zdrava osoba, nema konkretnu dijagozu, osim starosti, i pratecih zdravstenvih tegoba, koje spadaju u domen zdravstvenog osiguranja. I ako ta osoba svakako ima prihode manje od 300 KM. Da li je odbitak 90 KM ili prema stvarnim troskovima?
gaius

#91 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

kome odbitak? tebi ili njoj..

ako ta osoba ima prihode (penziju) manju od 300 KM onda svakako nema poreza na to (zbog mjesečnog startnog odbitka za sve porezne obveznike od 300 KM)..

a ako ti je to član uže porodice i ti plaćaš račune onda se tebi to priznaje kao porezni odbitak u punom iznosu.. naravno ako spada u zdravstvene usluge.. račun mora glasiti na tebe i u originalu ga na kraju naredne godine predaješ uz poreznu prijavu..
amrica

#92 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

Konkretan slucaj:
Poznanica ima staru tetku, godina xy, koja zivi sa njom, muzem i djecom u istom stanu i nemam nikakvih prihoda, mozda neke socijale nesto malo. Oni se brinu o njoj godinama, i sad je zena toliko ostarila da je fizicki nemoguce da je oni paze 24 sata dnevno, i zele je smjestiti u staracki dom.
rebus

#93 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

amrica wrote:Konkretan slucaj:
Poznanica ima staru tetku, godina xy, koja zivi sa njom, muzem i djecom u istom stanu i nemam nikakvih prihoda, mozda neke socijale nesto malo. Oni se brinu o njoj godinama, i sad je zena toliko ostarila da je fizicki nemoguce da je oni paze 24 sata dnevno, i zele je smjestiti u staracki dom.
Teško za tetku...samo uzlazna i silazna rodbina, dakle: djeca i roditelji.
gaius

#94 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

tako je.. član 24. st. 5. Zakona o porezu na dohodak to tako definiše.. prema tome ništa od odbitka..
amrica

#95 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by amrica »

OK, hvala na odgovoru.
hable ho

#96 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by hable ho »

:)
hable ho

#97 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by hable ho »

Raja imam jedno pitanje iskreno muci me ovaj porez

Na ruke dobijam 400 KM placu i ostalo oko 50-70 KM topli obrok na koji se naravno ne placa porez.

Nisam ozenjen , zivim sa roditeljima koji su penzioneri i sa bratom koji nije zaposlen
Poslodavac trazi moju kucnu listu da mu dostavim a ona sadrzi :
-Potvrda dali je neko na birou ne zaposlen
-Potvrdu ako se neko skoluje u porodici
-Kopiju ceka od penzije ako je neko normalno penzioner
-Ako je neko ozenjen -vjencani list i od ukucana rodne listove

Ja stvarno neznam u cemu je ovdje poenta i zasto sve ovo traze ...ako neko zna da odgovori neka pise HITNO JE
unaprijed hvala
pozzzzzzzzz :)
gaius

#98 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by gaius »

pa da bi ti mogli pripremiti podatke za porezne odbitke i zahtjev za poreznu karticu.. dostavi obavezno..
mire - ložač

#99 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by mire - ložač »

Pitanje -
"Dvoje ljudi koji žive u vanbračnoj zajednici jedno radi a drugo je student još uvijek" da li je moguće da on dobije odbitak na ime nje kao izdržavanog lica ???
rebus

#100 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak

Post by rebus »

mire - ložač wrote:Pitanje -
"Dvoje ljudi koji žive u vanbračnoj zajednici jedno radi a drugo je student još uvijek" da li je moguće da on dobije odbitak na ime nje kao izdržavanog lica ???
Samo kad kažu "da"...onda i ne moraju više živjeti na istoj adresi...al' kod tebe sve kontra
Post Reply