Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Vijećnica bi trebala biti:

Nacionalna i univerzitetska biblioteka
117
73%
Ured gradonačelnika
23
14%
Muzej razaranja
20
13%

Total votes: 160

VjecitiStudent

#76 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by VjecitiStudent »

Jasno je da su SDA i SDP nepobjediv tim kad se nadju na istom zadatku, kao sto je sada slucaj, kada treba udomiti gradonacelnikovu guzicu bez obzira iz koje vjere i partije bio.
uvjek dobar gost

#77 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by uvjek dobar gost »

VjecitiStudent wrote:Jasno je da su SDA i SDP nepobjediv tim kad se nadju na istom zadatku, kao sto je sada slucaj, kada treba udomiti gradonacelnikovu guzicu bez obzira iz koje vjere i partije bio.
Upravo tako i ne samo oni već sve političke stranke koje egzistiraju u vlasti i na vlasti i oko vlasti od početka agresije do danas... i upravo svi oni su i jesu krivci za sve oko nas jer su im važniji talovi, važnija im je sama vlas nego svi mi i ova država skupa....
popajic

#78 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by popajic »

Gradska uprava ne može otuđiti Vijećnicu
Srijeda, 09 Juli 2008 11:21

Nedavno je Komisija za državnu imovinu, na zahtjev Uprave Grada Sarajeva, izuzela Vijećnicu iz zabrane raspolaganja državnom imovinom i ukoliko Vijeće ministara potvrdi tu odluku Vijećnica će postati vlasništvo Grada Sarajeva.

Tim povodom dajemo punu podršku Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u nastojanjima da Vijećnicu očuvaju kao svoje vlasništvo i zahtijevamo od Uprave Grada i Gradonačelnice da prestanu ignorirati Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku i da je uključe u sve aktivnosti obnove Vijećnice. Takav odnos prema jednoj od najvažnijih institucija kulture i nauke, ali simbolu Bosne i Hercegovine, pokazuje kako i koliko je Gradskoj upravi, kao i većini ostalih institucija vlasti, stalo da kulturnog i naučnog prosperiteta našeg društva.

Vijećnica treba ponovno postati kultno mjesto okupljanja studenata, kulturnih radnika i naučnika a to se može desiti tek ako Uprava Grada odluči da je vrati njenoj predratnoj namjeni, sačuva njenu kulturnu, naučnu i simboličku funkciju, te prestane pokušavati da je otuđi od Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Neophodno je čim prije Upravu Grada i gradonačelnicu Semihu Borovac spriječiti u otuđivanju Vijećnice od Nacionalne i univerzitetske biblioteke, jer je jasno koliku važnost ima ova institucija u obrazovanju građanki i građana, kao i razvoju nauke i kulture u Bosni i Hercegovini.
Nema da ne moze - SVE kod nas moze.
Obrazovanje gradjana ??? Kome to jos ide u prilog...sto manje znaju,lakse ih je ubijediti da je noc-dan !
sarajevo63

#79 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

Ako je ko gledao jutros rano TVSA i trenutnu, i po meni buduću gradonačelnicu, te prilog o bazenu na Otoci sasvim mu je jasno da ovdje sve može.
Bože, kako je nije stid pričati i zahvaljivati donatorima? Bože, kako je nije strah tebe? Bože, pokloni joj još mercedes.
VjecitiStudent

#80 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by VjecitiStudent »

sarajevo63 wrote:Ako je ko gledao jutros rano TVSA i trenutnu, i po meni buduću gradonačelnicu, te prilog o bazenu na Otoci sasvim mu je jasno da ovdje sve može.
Bože, kako je nije stid pričati i zahvaljivati donatorima? Bože, kako je nije strah tebe? Bože, pokloni joj još mercedes.
Meni se cini da je u gradu nas osnovni problem, kako postici da umjesto Kurte na vlast ne dodje Murta.
sarajevo63

#81 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

VjecitiStudent wrote:
sarajevo63 wrote:Ako je ko gledao jutros rano TVSA i trenutnu, i po meni buduću gradonačelnicu, te prilog o bazenu na Otoci sasvim mu je jasno da ovdje sve može.
Meni se cini da je u gradu nas osnovni problem, kako postici da umjesto Kurte na vlast ne dodje Murta.
Po meni nije bitno ko je vlast, bitno je samo to da li radi ili ne radi, a ako radi kako radi. Nit je do Kurte nit je do Murte.

A ako jesi student (ako sam fulila izvini) vrijeđa li ti inteligenciju popunjavanje upisnog lista? Ovo nema veze sa Vijećnicom, bar ne direktne, al ima neka tanana nit koja je onomad vezala Vijećnicu i studente, što nažalost današnji studenti ne znaju.
VjecitiStudent

#82 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by VjecitiStudent »

sarajevo63 wrote: Po meni nije bitno ko je vlast, bitno je samo to da li radi ili ne radi, a ako radi kako radi. Nit je do Kurte nit je do Murte.

A ako jesi student (ako sam fulila izvini) vrijeđa li ti inteligenciju popunjavanje upisnog lista? Ovo nema veze sa Vijećnicom, bar ne direktne, al ima neka tanana nit koja je onomad vezala Vijećnicu i studente, što nažalost današnji studenti ne znaju.
Nazalost, s obzirom da trenutni raspored snaga, malo je cinjenica koje bi nas uputile da umjesto Kurte nece doci Murta, tj. da na ovom nivou vlasti sve nece ostati isto.
Nije to bila tanana nit, brojni su studenti uspjeli zavrsiti fakultet samo zahvaljujuci Vijecnici i njenoj predivnoj citaonici.
A glede nicka, malo sire tumacenje bi malo vise odgovaralo stvarnosti, jer nesto ucimo cijeli svoj zivot, zar ne :D
sarajevo63

#83 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

VjecitiStudent wrote:
sarajevo63 wrote: Po meni nije bitno ko je vlast, bitno je samo to da li radi ili ne radi, a ako radi kako radi. Nit je do Kurte nit je do Murte.

Nazalost, s obzirom da trenutni raspored snaga, malo je cinjenica koje bi nas uputile da umjesto Kurte nece doci Murta, tj. da na ovom nivou vlasti sve nece ostati isto.
Nije to bila tanana nit, brojni su studenti uspjeli zavrsiti fakultet samo zahvaljujuci Vijecnici i njenoj predivnoj citaonici.
A glede nicka, malo sire tumacenje bi malo vise odgovaralo stvarnosti, jer nesto ucimo cijeli svoj zivot, zar ne :D

Samo viči YES, YES :D
Banksy

#84 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Meni se čini da je u gradu najveći problem animirati ljude da izađu na izbore. 40%, najmanje u državi. Nije onda ni čudo što se smjenjuju Kurta i Murta.
sarajevo63

#85 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

40% je odlično, za grad Sarajevo
60% onih koji ne znaju šta će sa sobom ne mogu biti ni animirani.

Pitanje je gdje je tih 40% kad ljudi izađu na ulice.
sarajevo63

#86 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

valterbranisarajevo wrote:Eh, ubacio sam ovu sugestiju od gosta..

Ne znam da li se neko razumije u tendere. Mislim da bi i ovo bilo veoma interesantno. Naime nedavno je neko iz gradske uprave rekao da je tender za rekonstrukciju fasade poništen jer se nije javio dovoljan broj ponuđača. Ja sam oduvijek mislio da se tender poništava ako ponuđači koji se jave ne ispunjavaju uslove..Ok možda je u uslovima prilikom raspisivanja tendera naglašeno da se tender poništava ako se ne javi najmanje xxx firmi...Ali baš me interesuje...

Inače treba uzeti u obzir i ovo što je napisoa Dendrlix-da su neke od donacija namjensiki za NUB, pa bi moglo doći do tužbi i sl..

U stvari mene ova farsa sa Vijećnicom podsjeća na sve ono što se dešavalo sa porodilištem. Njegova rekonstrukcija je godinama svjesno opstruisana zato što je tamo neko htio graditi hotel. kada su građani prozreli ovu namjeru i "digli frku" Porodilište se počelo renovirati, ali i danas to ide "kilavo" pa se sada održavaju humanitarni koncerti i otvaraju humanitarni telefoni, a da su od 1996 svake godine izdavajali samo mrvice iz svojih budžeta, naši mali sugrađani bi dolazili na svijet u uslovima kako to dolikuje čovjeku, a ne u uslovima kakvi su sada. Ne treba zaboraviti da su neimari koji su od porodilišta htjeli napraviti "kupleraj" čak bili spremni da se odreknu namjenske donacije vlade Turske od 4 miliona Eura..

Tada sam stvarno bio ponosan na građane Sarajeva i njihovo masovno potpisivanje peticije kojim je spriječena izgradnja hotela.

Inače još jedna informacija. Na peticiji koja je potpisivana prikupljeno je 700 potpisa...
Na tenderu moraju biti 3 ponuđača. Ako se javi manje poništava se. Slijedi drugi krug...
sarajevo63

#87 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

Ima li iko od ljudi na forumu da je učestvovao u anketi o kojoj je Gradonačelnica pričala u dnevniku Hayat-a 29.10.2008. u 19 sati? (Vezano za Vijećnicu)
zlatiborka

#88 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zlatiborka »

sarajevo63 wrote:Ima li iko od ljudi na forumu da je učestvovao u anketi o kojoj je Gradonačelnica pričala u dnevniku Hayat-a 29.10.2008. u 19 sati? (Vezano za Vijećnicu)
Nisam cula ni za kakvu anketu u vezi vjecnice. Kad je bila i gdje je obavljena? Koliko je ljudi ucestvovalo, koji su rezultati?

Koja su bila pitanja....i ostale detalje na sunce, inace Semiha laze..... :evil:
sarajevo63

#89 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

zlatiborka wrote:
sarajevo63 wrote:Ima li iko od ljudi na forumu da je učestvovao u anketi o kojoj je Gradonačelnica pričala u dnevniku Hayat-a 29.10.2008. u 19 sati? (Vezano za Vijećnicu)
Nisam cula ni za kakvu anketu u vezi vjecnice. Kad je bila i gdje je obavljena? Koliko je ljudi ucestvovalo, koji su rezultati?

Koja su bila pitanja....i ostale detalje na sunce, inace Semiha laze..... :evil:
Pogledaj dnevnik hayat-a od juče, imaš na netu.
mene interesuje ima li iko da je učestvovao?
Startas

#90 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Startas »

Anketa se nalazila na oficijelnoj stranici Grada Sarajeva ali je pitanje bilo tako formulisano da su naravno svi odgovorili Semihi u korist...
Pitanje je glasilo: Da li ste za da se Vijecnici vrati prvobitna funkcija?

Obzirom da Vijecnicu svi vezu za nacionalnu bibllioteku svi su odgovorili sa da, a zapravo prvobitna funkcija Vijecnice jeste bila opstinska.
tako da su manje vise svi nasjeli i Semiha se sad razmahuje sa svojom anketom.
sarajevo63

#91 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

Ako je to-to, onda samo mogu reći: slušaj mater (Edo maaaaajka)
valterbranisarajevo

#92 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by valterbranisarajevo »

OK i meni je jasno da su šanse da se nešto promieni male, ali ipak prelažem da mi koji se javljamo na ovu temu i protiv smo da Vijećnica bude još jedna od mnogobrojnih političkih institucija ( prema ovoj anketi smo ipak u većini) "ozvaničimo" ovaj apel, tako što ćemo ga nekako potpisati. Potrebni su prijedlozi kako ga potpisati? Ukoliko apeli, peticije i ostalo ne promjene mišljenje članova Gradske uprave, moj prijedlog je da druga faza bude apel ili pismo OHR-u koji je i donio Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, da ponište odluku Komisije koja je dodijelila Vijećnicu na korištenje Gradu, jer Gradska uprava ne poštuje demokratsko pravo jednog dijela građana Sarajeva. koji imaju drugačije mišljenje o namjeni Vijećnice od gradskih "savjesnih drugova" zato što Vijećnica nije obična zgrada nego jedan od simbola Sarajeva..Eto napišite šta mislite, ne moramo uspjeti, ali ništa nas ne košta da pokušamo... :)

Javni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva i poslanicima skupštine Kantona Sarajevo.

U članku koji je u subtu objavljen u Oslobođenju saznali smo da će objekat sarajevske Vijećnice biti predat u vlasništvo Gradu Sarajevu, te da postoje planovi da se Ured gradonačelnika premjesti u Vijećnicu. Ovom prilikom želimo da Vas obavijestimo da se jedan broj građana Sarajeva ne slaže sa odlukom da Vijećnica postane još jedan od mnogobrojnih objekata koji će služiti za smještaj političara.

Smatramo da smo, ako se ova odluka donese, dovedeni pred svršen čin, a da kao građani ovog grada imamo pravo da damo svoje mišljenje obudućoj namjeni Vijećnice. Za nas je prihvatljivo da Vijećnica , kao što je to bila u periodu od 1945 do njezinog razaranja, bude mjesto gdje će građani ostvarivati svoje kulturne potrebe (biblioteka, galerije, muzeji.)

Zato zahtjevamo da Gradsko vijeće ne donosi odluku o budućoj namjeni Vijećnice bez konsultacije sa građanima putem: javne rasprave, referenduma ili anketa.

Također, tražimo da se napokon završi rekonstrukcija Vijećnice, jer svakim danom odlaganja, štete na ionako oštećenoj konstrukciji postaju sve veće.

S obzirom da je za završetak obnove Vijećnice potrebno još 19 miliona KM zahtjevamo od svih nivoa vlasti da, u skladu sa visinom svog budžeta za 2009 godinu izdvoje najmanje 50 % novca potrebnog za dovršetak obnove (10 miliona KM)..Također, zahtjevamo da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama u BiH objavite koliko je do sada utrošeno novca u rekonstrukciju i obnovu Vijećnice, a koliko je novca trenutno na raspolaganju..
valterbranisarajevo

#93 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Građani Sarajeva protiv prisvajanja Vijećnice

Neformalna grupa građana Sarajeva uputila je javni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Gradskoj upravi i poslanicima skupštine Kantona Sarajevo, kao i medijima sa apelom da se, kako ističu, zaustavi prisvajanja Vijećnice.

"Odluka o namjeni Vijećnice ne može i ne smije se donijeti bez konsultiranja građana Sarajeva i BiH", upozoravaju oni te dodaju: "Vlasti svakodnevno donose odluke koje se tiču svih građana bez ikakvog upita javnom mijenju. Dokaz ovoga je odluka o budućoj namjeni Vijećnice. Jedina, navodna konsultacija je bila internet anketa u formi dvosmislenog pitanja, dok je glas javnosti, koji prenose mediji, ignorisan. S obzirom da je jedan od argumenata gradskog vijeća internet anketa, podsjećamo gradske vlasti na peticiju u kojoj je blizu 10.000 građana svojim potpisima zatražilo smjenu gradonačelnice Semihe Borovac, o čemu se nisu ni oglasili."

Građani Sarajeva ne slažu se sa odlukom da Vijećnica postane "još jedan od mnogobrojnih objekata koji će služiti za smještaj sadašnjih i budućih političara" te zahtijevaju da se pokrene javna rasprava na ovu temu, da javnost da svoj glas kroz tribune, medije, ankete, te da se izdvoje "najmanje 50 posto novca od 19 miliona potrebnih za dovršetak obnove Vijećnice".

(Sarajevo-x.com)
valterbranisarajevo

#94 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

http://thelightbearer.wordpress.com/200 ... tterflies/ :D :)

black butterflies

it all started with trying to be funny. my bosnian friend joined a group that i had no idea about because it was written in bosnian language.so i told him that i’d like to join if only i understood just one word it said. a bit of giggling and more of amazing facts came right after that…
Last edited by valterbranisarajevo on 01/11/2008 13:56, edited 1 time in total.
sarajevo63

#95 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

Građani Sarajeva: Zaustavite prisvajanje Vijećnice!
Javni poziv vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Gradskoj upravi i poslanicima skupštine Kantona Sarajevo

Vlasti svakodnevno donose odluke koje se tiču svih građana bez ikakvog upita javnom mnijenju. Dokaz ovoga je odluka o budućoj namjeni Vijećnice. Jedina, navodna konsultacija je bila internet-anketa u formi dvosmislenog pitanja, dok je glas javnosti, koji prenose mediji, ignorisan.

Neefikasna i neodgovorna Gradska uprava sa gradonačelnicom na čelu, na vrh liste prioriteta postavlja samu sebe, nagrađujući vlastitu neefikasnost i neodgovornost.

S obzirom da je jedan od argumenata gradskog vijeća internet-anketa, podsjećamo gradske vlasti na peticiju u kojoj je blizu 10.000 građana svojim potpisima zatražilo smjenu gradonačelnice Semihe Borovac, o čemu se nisu ni oglasili.

Kao građani ovog grada imamo pravo dati svoje mišljenje o budućoj namjeni Vijećnice. Ne slažemo sa odlukom da Vijećnica postane još jedan od mnogobrojnih objekata koji će služiti za smještaj sadašnjih i budućih političara.

Umjesto brige o kulturi i obrazovanju, što je budućnost ove zemlje, naše gradske vlasti brinu isključivo o sebi. Ne dozvoljavamo još jednu prevaru!

U skladu s ovim:

zahtijevamo da se odmah otvori javna rasprava na ovu temu, da javnost da svoj glas kroz tribune, medije, ankete (ovaj put prave ankete, gradonačelnice Borovac).

Također zahtijevamo od svih nivoa vlasti da, u skladu sa visinom svog budžeta za 2009. godinu, izdvoje najmanje 50 posto novca od 19 miliona potrebnih za dovršetak obnove Vijećnice, umjesto stalnog traženja pomoći izvana.

Zloupotrebu Vijećnice nećemo dozvoliti.

Građani Sarajeva/radiosarajevo.ba
valterbranisarajevo

#96 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Dobro je !

Mislim da se javnost prilično "zatalasala" i počela se interesovati za važne odluke o našem gradu, kao što je ova o budućoj namjeni jednog od simbola Sarajeva. Uostalom to je naše pravo, a mislim i obaveza.

Sarajevo pripada njegovim građanima, a ne šačici dobro plaćenih činovnika koji su sebi uzeli za pravo da nama budu "Bog i batina"!

Možda će oni i uspjeti u svojoj namjeri (nadam se da neće), ali ne "hinjski" "iza naših leđa kako su zamislili...

Sehen Sie diese Stadt? :)
zlatiborka

#97 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zlatiborka »

valterbranisarajevo wrote:Dobro je !

Mislim da se javnost prilično "zatalasala" i počela se interesovati za važne odluke o našem gradu, kao što je ova o budućoj namjeni jednog od simbola Sarajeva. Uostalom to je naše pravo, a mislim i obaveza.

Sarajevo pripada njegovim građanima, a ne šačici dobro plaćenih činovnika koji su sebi uzeli za pravo da nama budu "Bog i batina"!

Možda će oni i uspjeti u svojoj namjeri (nadam se da neće), ali ne "hinjski" "iza naših leđa kako su zamislili...

Sehen Sie diese Stadt? :)

@valtere i svi ostali koji volite Sarajevo,

Mi ne smijemo stati ni jedan trenutak, mi moramo budno pratiti sve sto se desava u nasem gradu, jer kako smo vidjeli, ova gamad na vlasti koristi "anketu" koju su sami napravili u cilju prevare gradjana i onda masu rezultatima ankete da ostvare svoj cilj.

Ako treba, a treba sigurno, odmah moramo organizirati potpisivanje peticije na ULICAMA.

Odmah oblikovati 2 peticije: na istom stolu za potpis:

1. jedna, za Vijecnicu da se sacuva kao Univerzitetska biblioteka i mjesto za nauku i kulturne sadrzaje i da se gradski i kantonalni politicari-lopovi odmaknu od nje

2. druga, za goruci problem zbog uvodjenja vjeronauka u DRZAVNE djecje vrtice, da se gradjani i roditelji izjasne da li su ZA ili PROTIV

Iako ova 2 vazna problema nemaju vidljive medjusobne veze, oni imaju itekako nevidljive veze, a to je da nam vladajuci kroje zivot bez da nas ista pitaju.

Osim toga, ustedjecemo na vremenu, troskovima i svim resursima i predlazem da se ova 2, za sada goruca pitanja u Sarajevu postave na REFERENDUM gradjanima istovremeno (naravno na posebnim listama, ali za istim stolom) i da potpise ko hoce u prolazu.

Ja se prijavljujem kao dobrovoljac, pokusacu jos dvoje dovesti da budu za stolovima. Jos se prijavljujem da cu odstampati najmanje 200 obrazaca za peticije.

Dakle, krenimo u akciju, vi elokventni forumasi uradite tekst ovih pitanja da o njima prodiskutujemo i uoblicimo ih. Za stampanje treba uraditi pitanje u obliku:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na vrhu gore najkrace opis problema i svrhe peticije
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
na istom listu najmanje 30 redova (najbolje u EXCELU) sa podacima:

1. prezime (ime oca) i ime
2. JMB
3. vlastorucni potpis

To je uglavnom standardni oblik peticija svugdje gdje se one koriste i uvazavaju ih.
amrica

#98 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by amrica »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Eventualno napraviti i on-line peticiju, ako semmy bo moze uzimati anketu sa web-a kao validnu, mozemo i mi. Nece svako biti u prilici da se nadje na pravom mjestu u pravo vrijeme da se potpise.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#99 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Dado dijasporitus »

Iskreno receno vjerujem da bi se u vijecnici moglo naci mjesta za sve tri primjene s tim sto bi primjena kao nacionalna i univerzitetska biblioteka trebala imati primarnu ulogu. Takodjer se nadam da bi ista biblioteka bila vise modernog tipa i u korak sa tehnoloskim vremenom koja ce se moci svakodnevno koristiti a ne klasicna arhivarnica sto sakuplja prasinu.
Last edited by Dado dijasporitus on 31/10/2008 22:35, edited 1 time in total.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#100 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by Dado dijasporitus »

.
Post Reply