Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Locked
pjo

#76 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

ld wrote:
osa wrote:Ovaj sporazum bi bio dobar za sve. mnogi pričaju o tome kako bi hrvatska bila manja, to nije točno jer milošević na srbe iz hrvatske nije ni računao, njega je zanimala BiH, hrvatski srbi su moneta za potkusurivanje. dogovor je bio bez problema moguć na način da se hrvatima koji žive danas na prostoru od livna i kupresa do ravnog omogući sjedinjenje s hrvatskom. zašto mislim da bi svima bilo bolje. kao prvo rat bi završio puno prije, što povlači za sobom puno manja razaranja i žrtve i sve posljedicce koje iz toga izlaze. bilo bi riješeno nacionalno pitanje svih naroda, svi bošnjaci, srbi i hrvati bi bili kako se to voli reći "u jednoj državi" (doduše srbi i bošnjaci bi je dijelili).
ma sve ovo bi bilo ok,samo da hrvati u hercegovini nisu blokirali isporuke oruzija armiji bih u oktobru 1992 i potom napali i ocistili prozor od bosnjaka,pa u januaru 1993 to pokusali i sa g.vakufom,ali nisu uspjeli,pa je sve to kulminiralo i pocelo opstim napadom hvo i hv na armiju bih u maju 1993
da to toga nije doslo,mi bi vec krajem 1994 imali slobodnu bosnu,i mi se lako dogovorili o kantonima
ipak ne treba zaboraviti cinjenicu da je 25 000 bosnjaka ratovalo u domovinskom ratu u hrvatskoj,1100 bosnjaka poginulih,od ukupnih 8-9000 poginulih u hrvatskoj vojsci u domovinskom ratu,a bosnjaka u hrvatskoj je oko 1,5%,sto znaci da su bas nesebicno se svi prijavili da brane svoju novu domovinu i da je mnogo dobrovoljaca iz bosne doslo u hrvatsku da pomogne
a vi ste nam se bas na lijep naci ,,oduzili,, 1993 kad ste nas napali
da toga nije bilo,nebi bilo ni srebrenice,bilo bi mnogo manje krvi i zrtava,imali bi jedinstvenu drzavu danas,i mnogo manje problema
sama hrvatska bi imala mnogo kracu granicu sa srbijom nego danas,jer srbima je rs samo jedan dio srbije

eto Hrvatsku su ustvari spasili Muslimani...

Stvarno smo govna nezahvalna...

:bljuv:
Edin H.

#77 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Edin H. »

Jasno je da Izetbegovic nije prihvatio jedino logicno rjesenje u tom vremenu zbog tvrde struje SDA.

Jasno je da je poslije izigran od Hrvata i medjunarodne zajednice na koje se oslanjao i da je odbijanje sporazuma jedna velika greska.

Bio je nestrpljiv i izabrao je potpuno pogresan momenat za referendum.

Posljedice su poznate.

Da neko pogresno ne shvati da za sve optuzujem Izetbegovica, ali ocigledno nije uzeo u obzir sa kojim zlocinackim umovima ima posla.
pjo

#78 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

Ja tvrdim da su Muslimani trebali uzeti taj sporazum.

U tom slucaju sigurno se ne bi srcano borili protiv Hrvatske tako da Srbija vojnicki ne bi imala velike koristi. Srpsku vojnu taktiku su HV+HVO ionako bili apsolvirali tako da niti snage vezane uz borbu sa Srbima ne bi donijele potpunu prevagu.

Sve bi bilo cistije a svi bi dobili ono sto zele. Hrvati Hrvatsku, Muslimani Jugoslaviju, Srbi Vecu Srbiju.
Lincoln-Burrows

#79 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Lincoln-Burrows »

pjo wrote:Ja tvrdim da su Muslimani trebali uzeti taj sporazum.

U tom slucaju sigurno se ne bi srcano borili protiv Hrvatske tako da Srbija vojnicki ne bi imala velike koristi. Srpsku vojnu taktiku su HV+HVO ionako bili apsolvirali tako da niti snage vezane uz borbu sa Srbima ne bi donijele potpunu prevagu.

Sve bi bilo cistije a svi bi dobili ono sto zele. Hrvati Hrvatsku, Muslimani Jugoslaviju, Srbi Vecu Srbiju.
A što bi dobili Hrvati srednje Bosne?
A dali je ta Jugoslavija ona koju su Muslimani priželjkivali?

Dobro, to su neka pitanja, netko mora da izgubi kad je rat.
nokia6170

#80 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by nokia6170 »

Neulazeci u opravdanost ili neopravdanost da se Srbijom i Crnom Gorom udje u savez krnje Jugoslavije (mada je i to pravno bilo neizvodivo...jer SFRJ se raspala, i svaki novi savez bivsih SFRJ republika bi, ustvari, predstavljao novu, skroz novu drzavu, a ne pravnog sljednika SFRJ-jos jedna od zabluda srpskog naroda da su oni polagali najvise prava na SFRJ i da je SRJ pravni sljednik SFRJ) zakljucak je da Srbi peru vlastitu savjest svega sto su ucinili i sto je ucinjeno u njihovo ime nakon odbijanja Miloseviceve ponude, samo time sto jedan covjek nije prihvatio tu degradirajucu politicku ponudu zasnovanu na dominiciji kako Srba, ali ponajvise Srbije i Beograda i neravnopravnosti medju drzavama saveznicama nove konfederacije.

Medjunarodno pravo je tada davalo svim republikama bivse Jugoslavija identicna prava zagarantovana svim medjunarodno pravnim dokumentima i prije raspisivanja referenduma, a Srbija je upravo spas Jugoslavije zasnivala na diskriminatorskom odnosu ponistavanja tih prava.
pjo

#81 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

Lincoln-Burrows wrote:

Hrvati srednje Bosne tamo gdje su u vecini pripali bi Hrvatskoj.
Vodenjak

#82 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Vodenjak »

Mx wrote:Pitanja za siru i korektnu analizu postova i misljenja @ Mostarca i @ Vodenjaka.

Hajde da se igramo i sa tim scenariom da je bilo bolje kao sto kazete da su Bosnjaci/Bosanci & Hercegovci stali na stranu Srbije (odnosno krnje Yugoslavije) i nisu 1992 proglasili nezavisnost, samostalnost drzave R BiH. Da su taj neki sporazum sa S. Milosevicom potpisali Alija Izetbegovic, Adil Zulfikarpasic, Muhamed Filipovic itd. i cekali kao sto kazete bolja vremena kao naprimjer CG i onda u nekom boljem datom momentu proglasili nezavisnost.

Mozda bi to i bilo u tom momentu bolje rjesenje da se nije proglasavala odmah samostalna drzava R BiH jer bi se kao sto kazete izbjegao rat i sve ostalo sto se tada i nakon toga desilo.

Da samokriticno analiziramo taj scenario i vidimo nakon ovih dole nekoliko postavljenih pitanja kakve bi to Bosnjaci muslimani sa Srbima garancije imali?

1. Prvo mi ne znamo sta bi stajalo u tom sporazumu sa Srbima i Srbijom?, sta da je u sporazumu stajalo da R BiH vise nikada nema pravo na otcjepljene i samostalnost kao nezavisna drzava, jer su to tako i u ime Bosnjaka njihovi tzv politicki predstavnici potpisali?

Drugo, nesto jos bitnije. Zelim da mi razjasnite ako ste u mogucnosti?

2. Zasto su Srbi zadnjih 130 godina od kada su postali samostalna drzava (oslobodili se od Osmanlija) protjerali jednu masu muslimana Bosnjaka iz Srbije koji su se kasnije raselili u Tursku, BiH, Makedoniju, Albaniju, CG itd?

3. Zasto su Srbi od tada pa do sada porusili preko 3000 Dzamija po cijeloj Srbiji i danas je ostala samo jedna u Beogradu?

4. Ovo nije prvo klanje Bosnjaka muslimana. Koliko je meni poznato klali/silovali/protjerivali su Srbi vise puta Bosnjake muslimane po istocnoj Bosni i Sandzaku zadnjih 130 godina?

Dakle, zasto su po vasem misljenju Srbi klali/ubijali/protjerivali Bosnjake muslimane i rusili njihove bogomolje zadnjih 130 godina kada tada Bosnjaci muslimani niti su bili priznati kao Narod, drzava BiH im je bila anexirana od Srbije i Hrvatske kroz Kraljevinu SHS? niti su bili nikakav bitan politicki faktor nego samo u principu jedna vjerska skupina?

Znaci i tada kada nisu bili nikakav faktor vidite sta se Bosnjacima muslimanima desilo. Kakva bi im garancija opet bila za bilo sta i da su taj sporazum potpisali sa Srbijom?

Molim Vas @ Mostarac i @ Vodenjak, odgovorite argumentovano na ova sva postavljena pitanja.

Ako jos jednom procitas svoja pitanja, valjda shvatis i sam da pogresne osobe pitas!
Ja ne znam sto se moj rodjeni otac odlucio da zivi kako zivi a kamo li da znam zasto je citav jedan narod odlucio da radi ono sto radi.

Moj post te ama bas nicim nije mogao nagnati da bas meni postavis pitanja koja si postavio.
Da jeste, upitao bi se sam sta sa Muslimanima koji u to doba ostase u Srbiji i Crnoj Gori!

I kako im je - tako im je! Ali su barem zivi, zdravi i nisu uplakani i u crno zavijeni!
A sumnjam vala nesto i u to da im je losije nego bilo kom Bosnjaku u ovakvoj Bosni i Hercegovini!
Osim, naravno, onim "ispravnim" sto su iz silne ljubavi prema svom narodu pohapali sve od istog!

Ako budes imao malo ozbiljnijih pitanja, samo izvoli!
Ovako... Odgovorih tek da ne ispadnem nevaspitan! :-)

:D
plafon

#83 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by plafon »

hahaha o cemu razmisljaju bolesni umovi
stvarno te zalim
Vodenjak

#84 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Vodenjak »

Edin H. wrote:Jasno je da Izetbegovic nije prihvatio jedino logicno rjesenje u tom vremenu zbog tvrde struje SDA.

Jasno je da je poslije izigran od Hrvata i medjunarodne zajednice na koje se oslanjao i da je odbijanje sporazuma jedna velika greska.

Bio je nestrpljiv i izabrao je potpuno pogresan momenat za referendum.

Posljedice su poznate.

Da neko pogresno ne shvati da za sve optuzujem Izetbegovica, ali ocigledno nije uzeo u obzir sa kojim zlocinackim umovima ima posla.
I ja samo cekam da mi prisiju kako za rat optuzujem Izetbegovica... :-) :-) :-)

Izetbegovic je bio covjek koji se nasao u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu! (ja jos uvijek hocu da vjerujem da je u pitanju samo to!)
Imao je harizmu koja je palila kod obicnog, malog, muslimanskog covjeka (namjerno ovo "muslimanskog" i namjerno sa malim "m")
Izetbegovic je svoju strategiju i ugled kod naroda gradio daleko vise na vjerskoj pripadnosti bosnjackog naroda i time je, svjesno ili ne, isao na ruku neprijateljima istog!
Svi smo mi trebali mnogo vise vremena i priprema da se ponosamo sa srpskim i hrvatskim nacionalizmima i taj megdan, da je do njega doslo nekoliko godina kasnije, nikako ne znaci da bi bio oruzani! Bosnjacima je trebao neko ko ce ih mudro i odgovorno povesti dalje i obezbijediti im mjesto na Balkanu koje im kao narodu i pripada!
Izetbegovic ipak nije niti znao niti mogao biti taj i takav lider!

Previse je bilo onoga "prije podne jedno a popodne drugo..."
Na zalost! :(
dopisnik

#85 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by dopisnik »

Ahmmed wrote:U jesen 1941, na inicijativu reisu-l-uleme Fehima ef. Spahe, u nekoliko većih gradova BiH, objavljene su rezolucije u kojima je osuđeno ubijanje i progon Srba, Jevreja,Roma, u kojima su osuđeni oni muslimani koji su učestvovali u tim zločinima,te podsjetilo na četničke zločine nad muslimanima. Rezolucije su objavljene u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Bosanskoj Dubici i Visokom.
Što se uleme tiče, najveći broj visokopozicioniranih imama, potpisao je ove rezolucije.Jedino je Akif ef.Handžić otvoreno stao na ustašku stranu, dobivši poziciju vojnog imama u ustaškoj vojsci.
Kad je Maks Luburić posjetio reisa Spahu, tresnuo mu od sto papire na kojima su bili potpisi sarajevskih muslimana protiv ustaškog terora, Fehim efendija, uzeo je spiskove i ispred svih imena, dodao i svoje, uz obrazloženje: "Ja sam im reis, pa trebam biti ispred svih njih".

Evo jedan dio rezolucije banjolučkih muslimana, koja je objavljena 12. novembra 1941.

"Još od početka osnivanja NDH gledamo mi muslimani s najvećom zabrinutošću kako ustaše i drugi odgovorni i neodgovorni faktori čine najgrublje greške i zločine. Najelementarnija prava čovjeka gažena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost života i imetka, sloboda vjere i savjesti, prestali su da važe za veliki dio naroda ovih krajeva. Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama, često posve nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelja čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak u rimokatoličku vjeru – sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije. Mi nismo nikada očekivali, a kamo li želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo ni pod najtežim prilikama služili ovakvim sredstvima. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima. Jer, ovo što se kod nas radi, sumnjamo da bi mu mogli naći primjera u povijesti bilo koga naroda........."
"...Zato smo se sastali danas u ovoj velebnoj dzamiji,koja preko cetiri stotine godina gleda dogadjaje iz povijesti nase,da u njoj zahvalimo Svemogucem na ostvarenju Nezavisne Drzave Hrvatske,i da ga u najvecoj skrusenosti molim,da je do vijeka cuva.Osim toga zelimo da mu uputimo molbu da Poglavniku Dr.Anti Pavelicu dadesnage i zivota,da organizaciju drzave u potpunosti izvede i da joj dade oblik i sadrzaj,koji ce uciniti sretnim i zadvljnim njene drzavljanj.Prije nego sto u tom smislu proucimo dovu pozivam vas da uzviknemo :Zivjela Nezavisna Drzava Hrvatska!Zivio Poglavnik Dr.Ante Pavelic"
Citat je iz obracanja Reis-ul-uleme IVZ Nezavisne Drzave Hrvatske Fehima ef.Spahe od 11.maja 1941.u prepunoj Begovoj dzamiji i dupke punom haremu i oklnim ulicama,a kako pise "Glasnik" u broju od avgusta iste godine na strani 218.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#86 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by KatarinaKosaca »

Vodenjak wrote:I ja samo cekam da mi prisiju kako za rat optuzujem Izetbegovica... :-) :-) :-)

Izetbegovic je bio covjek koji se nasao u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu! (ja jos uvijek hocu da vjerujem da je u pitanju samo to!)
Imao je harizmu koja je palila kod obicnog, malog, muslimanskog covjeka (namjerno ovo "muslimanskog" i namjerno sa malim "m")
Izetbegovic je svoju strategiju i ugled kod naroda gradio daleko vise na vjerskoj pripadnosti bosnjackog naroda i time je, svjesno ili ne, isao na ruku neprijateljima istog!
Svi smo mi trebali mnogo vise vremena i priprema da se ponosamo sa srpskim i hrvatskim nacionalizmima i taj megdan, da je do njega doslo nekoliko godina kasnije, nikako ne znaci da bi bio oruzani! Bosnjacima je trebao neko ko ce ih mudro i odgovorno povesti dalje i obezbijediti im mjesto na Balkanu koje im kao narodu i pripada!

Potpisujem svaku riječ :thumbup:
pjo

#87 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

plafon wrote:

hahaha o cemu razmisljaju bolesni umovi
stvarno te zalim

Polupismeni mediokritet nekoga zali ?

Zadrzi to za sebe, ako nisi shvatio moja opazanja su samo vezana za platformu Filipovic-Zulfikarpasic sa kojom su isli Karadzicu na pregovore i za koju su imali saglasnost muslimanskog vodstva.
pjo

#88 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

KatarinaKosaca wrote:
Vodenjak wrote:I ja samo cekam da mi prisiju kako za rat optuzujem Izetbegovica... :-) :-) :-)

Potpisujem svaku riječ :thumbup:

Ja opcenito mislim da je Alija bio pametniji nego sto je to povremeno odavao svojom pricom poput one "ne znam ko me drzi" u vojarni na Lukavici pored Kukanjca.

Pogledajmo samo, on je izigrao Ustav i nastavio biti predsjednik, rijesio se Babe kao konkurenta, izigrao Srbe i na kraju unatoc uzimanju teritorija od Hrvata uspio uz pomoc britanske obavjestajne sluzbe prikazati Hrvate kao agresore u svojim vlastitim selima.

Ipak su to sve dostignuca, sumnjam da bi nekom drugom to sve skupa poslo za rukom.
Real Khan

#89 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Real Khan »

pjo wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

... :zzzz: :shock: :D ih, sad je @Lincoln-Burrows sretan kao mali dječak kada dobije omiljenu igračkicu, jer je veliki @pjo tako rekao ("Tako je govorio pjo-Zaratustra") Ali, ko je šta trebao pitati "Muslimane", zar ne? Oni su (kako vidim iz vaših postova) tako irelevantan faktor da se može raditi svašta bez njihovog mišljenja. E, pa vidite, dokazalo se da "ne možemo tako u Europu".

A sada ozbiljno:

Da su Bošnjaci pristali na savez sa Srbima, budite sigurni da bi Hrvatska danas (ukoliko bi uopće postojala) bila veličine jedne veće mjesne zajednice unutar Velike Srbije. Naravno, ne govorim tako zato što vjerujem u nekakve natprirodne moći Bošnjaka, ali vjerujem čvrsto u neke nepobitne činjenice koje ukazuju na to da bi se srpska vojna mašinerija napunila mnogobrojnim ljudstvom, rasteretilo bi se mnogo ratišta, dobili bi na manevarskom prostoru, imali bi topovskog mesa (Bošnjaka) za "odlučujuće proboje" i tako to. Nemojte ni sanjati da bi Hrvatska u tom slučaju uopće postojala kakva je danas, a kamoli uvećana za "hrvatske teritorije" u Bosni i Hercegovini.
Naravno, rat bi puno brže završio, bilo bi manje razaranja, manje žrtava (možda), ali šta bi Bošnjaci imali od svega toga. Prvo, ostali bi unutar Velike Srbije koja sui generis ne poznaje druge ni drugačije narode ni vjere. Samo srpska vjera i srpski narod može postojati u V.S. (koliko sam ja upoznat sa pisanjima mnogobrojnih mislioca i ideologa tog višestoljetnog projekta). Da ne pominjem u tom slučaju ne bi imali mogućnost da preko Hrvatske nabavljamo oružje za svoju odbranu. Dakle, na pitanje zašto se nije pristalo na taj sporazum, odgovor je očit - imali smo samo 2 opcije na hastalu:

1) živjeti kao robovi unutar tuđe domovine za koju bismo i mi morali ginuti; i
2) umirati dostojanstveno za svoju jedinu domovinu

Valjda sada znate odgovor zašto nije bilo ništa od tog "deal-a"...
pjo

#90 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

Real Khan wrote: ... :zzzz: :shock: :D ih, sad je @Lincoln-Burrows sretan kao mali dječak kada dobije omiljenu igračkicu, jer je veliki @pjo tako rekao ("Tako je govorio pjo-Zaratustra") Ali, ko je šta trebao pitati "Muslimane", zar ne? Oni su (kako vidim iz vaših postova) tako irelevantan faktor da se može raditi svašta bez njihovog mišljenja. E, pa vidite, dokazalo se da "ne možemo tako u Europu".

A sada ozbiljno:

Da su Bošnjaci pristali na savez sa Srbima, budite sigurni da bi Hrvatska danas (ukoliko bi uopće postojala) bila veličine jedne veće mjesne zajednice unutar Velike Srbije. Naravno, ne govorim tako zato što vjerujem u nekakve natprirodne moći Bošnjaka, ali vjerujem čvrsto u neke nepobitne činjenice koje ukazuju na to da bi se srpska vojna mašinerija napunila mnogobrojnim ljudstvom, rasteretilo bi se mnogo ratišta, dobili bi na manevarskom prostoru, imali bi topovskog mesa (Bošnjaka) za "odlučujuće proboje" i tako to. Nemojte ni sanjati da bi Hrvatska u tom slučaju uopće postojala kakva je danas, a kamoli uvećana za "hrvatske teritorije" u Bosni i Hercegovini.
Naravno, rat bi puno brže završio, bilo bi manje razaranja, manje žrtava (možda), ali šta bi Bošnjaci imali od svega toga. Prvo, ostali bi unutar Velike Srbije koja sui generis ne poznaje druge ni drugačije narode ni vjere. Samo srpska vjera i srpski narod može postojati u V.S. (koliko sam ja upoznat sa pisanjima mnogobrojnih mislioca i ideologa tog višestoljetnog projekta). Da ne pominjem u tom slučaju ne bi imali mogućnost da preko Hrvatske nabavljamo oružje za svoju odbranu. Dakle, na pitanje zašto se nije pristalo na taj sporazum, odgovor je očit - imali smo samo 2 opcije na hastalu:

Ma to su i Srbi Krajisnici govorili - te da ce Hrvatska biti ono sto se vidi sa tornja zagrebacke katedrale, da je to oduvijek bila srpska zemlja i da ce tako zauvijek biti (slicnost sa "ovo je oduvijek Bosna" ?) pa vidite kako su zavrsili.

Zato okanite se tih boljsevickih "ko drukcije kaze taj klevece i laze" kletvi i prici. Uostalom kao Muslimani bi trebali znati da ce biti onako kako bradonja gore odluci a ne kako su seljaci zamislili da bi trebalo biti.
Lincoln-Burrows

#91 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Real Khan wrote:
... :zzzz: :shock: :D ih, sad je @Lincoln-Burrows sretan kao mali dječak kada dobije omiljenu igračkicu, jer je veliki @pjo tako rekao ("Tako je govorio pjo-Zaratustra")
Ne nisam na to mislio ali neka :-D
Ja bih bio zadovoljan jedino sa životom u Kaknju, pa bila to Austougarska ili Kraljevina Jugoslavija ili RH,
a ako bi rezultat dogovora bio protjerivanje mene iz Kaknja to bi bila naša tragedija.

I još si rekao da bi Hrvatska ostala na malom prostoru, vjerojatno bi ali Hercegovinu nebi uzeli,
Srednja Bosna je ipak enklava u takvim odnosima snaga (Hrvati protiv ostalih).
Naravno sve pričamo da je dogovor bio ostvaren (znači hipotetski)
Real Khan

#92 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Real Khan »

pjo wrote:
Real Khan wrote: ... :zzzz: :shock: :D ih, sad je @Lincoln-Burrows sretan kao mali dječak kada dobije omiljenu igračkicu, jer je veliki @pjo tako rekao ("Tako je govorio pjo-Zaratustra") Ali, ko je šta trebao pitati "Muslimane", zar ne? Oni su (kako vidim iz vaših postova) tako irelevantan faktor da se može raditi svašta bez njihovog mišljenja. E, pa vidite, dokazalo se da "ne možemo tako u Europu".

A sada ozbiljno:

Ma to su i Srbi Krajisnici govorili - te da ce Hrvatska biti ono sto se vidi sa tornja zagrebacke katedrale, da je to oduvijek bila srpska zemlja i da ce tako zauvijek biti (slicnost sa "ovo je oduvijek Bosna" ?) pa vidite kako su zavrsili.

Zato okanite se tih boljsevickih "ko drukcije kaze taj klevece i laze" kletvi i prici. Uostalom kao Muslimani bi trebali znati da ce biti onako kako bradonja gore odluci a ne kako su seljaci zamislili da bi trebalo biti.
Molim te ljubazno da pojasniš ovo što si napisao, jer ne želim izvlačiti pogrešne zaključke iz tvog nedostatnog "materijala", da ne kažem nesuvislog...
and

#93 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by and »

pjo wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

jel isto važi sa srbe i talijane u hrvatskoj?
inače mislim da je ovaj sporazum glupost.
Real Khan

#94 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
Real Khan wrote:
... :zzzz: :shock: :D ih, sad je @Lincoln-Burrows sretan kao mali dječak kada dobije omiljenu igračkicu, jer je veliki @pjo tako rekao ("Tako je govorio pjo-Zaratustra")
Ne nisam na to mislio ali neka :-D
Ja bih bio zadovoljan jedino sa životom u Kaknju, pa bila to Austougarska ili Kraljevina Jugoslavija ili RH,
a ako bi rezultat dogovora bio protjerivanje mene iz Kaknja to bi bila naša tragedija.

I još si rekao da bi Hrvatska ostala na malom prostoru, vjerojatno bi ali Hercegovinu nebi uzeli,
Srednja Bosna je ipak enklava u takvim odnosima snaga (Hrvati protiv ostalih).
Naravno sve pričamo da je dogovor bio ostvaren (znači hipotetski)
:D pogrešno se "odrazih", htjedoh opisati da bi (hipotetski) Hrvatska u tom slučaju imala jednak značaj kakav ima mjesna zajednica unutar Srbije. Dakle, ne bi postojala kao država.
Lincoln-Burrows

#95 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Real Khan wrote:
:D pogrešno se "odrazih", htjedoh opisati da bi (hipotetski) Hrvatska u tom slučaju imala jednak značaj kakav ima mjesna zajednica unutar Srbije. Dakle, ne bi postojala kao država.
Imaš pravo da tako misliš, odnos u ljudstvu bi bio 4:10 a ne 4:8 (tako nekako) i
još bi imali front iz Srednje Bosne prema Hercegovini. Sad kad se sve zbroji ipak
nije lako prijeći preko Hrvatske. Sjeti se koliko je mala granica oko Sarajeva bila,
a nije je lako prijeći.
pjo

#96 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by pjo »

and wrote:
pjo wrote: Hrvati srednje Bosne tamo gdje su u vecini pripali bi Hrvatskoj.
jel isto važi sa srbe i talijane u hrvatskoj?
inače mislim da je ovaj sporazum glupost.

PrimIjeti kako pricamo pod uvjetom da je doslo do _sporazuma_.

Dakle, sporazum je tu kljucna rijec. Sporazum je nudjen Srbima u Hrvatskoj pod uvjetima vece autonomije nego sto je danas ima RS u BiH pa su odbili.
Real Khan

#97 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
Real Khan wrote:
Imaš pravo da tako misliš, odnos u ljudstvu bi bio 4:10 a ne 4:8 (tako nekako) i
još bi imali front iz Srednje Bosne prema Hercegovini. Sad kad se sve zbroji ipak
nije lako prijeći preko Hrvatske. Sjeti se koliko je mala granica oko Sarajeva bila,
a nije je lako prijeći.
E vidiš, u sarajevskom slučaju je ipak bila riječ o natprirodnim sposobnostima Bošnjaka
:D
Lincoln-Burrows

#98 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Prepostavljam da je Milošević htio završiti posao prema Hrvatskoj a nakon toga bi
rješavao Kosovo. Muslimani u BiH su mu trebali kao ljudstvo u vojnim operacijama
ili bar kao neutralni t.j. da se ne miješaju.
A sve je trebalo ostati na snazi do prestanka ovih sukoba. Kasnije bi vjerojatno
odustao od obećanja datih Muslimanima.
Real Khan

#99 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:Prepostavljam da je Milošević htio završiti posao prema Hrvatskoj a nakon toga bi
rješavao Kosovo. Muslimani u BiH su mu trebali kao ljudstvo u vojnim operacijama
ili bar kao neutralni t.j. da se ne miješaju.
A sve je trebalo ostati na snazi do prestanka ovih sukoba. Kasnije bi vjerojatno
odustao od obećanja datih Muslimanima.
:thumbup: Upravo tako... pa nismo ni mi vesla sisali :D
Vodenjak

#100 Re: Muhamed Filipović - Historijski sporazum Srba i Bosnjaka?

Post by Vodenjak »

brcko-y wrote:
Edin H. wrote:
Humm, daaaa....Nije ni Hitler računao na zločinačke umove Staljina, Čerčila i ostalih antifašista....ali, eto razbilo mu se od glavu kao i bAliji Izmetbegoviću ;) i njegovim fašističkim glasačima :)
zzzzzzzzzzom!

Bice ono: Sad ga vidis, sad ga ne vidis!
Locked