Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post Reply

Kantone treba ukinuti?

DA
136
82%
NE
29
18%

Total votes: 165

nokia6170

#76 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by nokia6170 »

znaci frane bolji covjek od ostalih jer su mu svi u familiji hrvati :D

frane hrvat uber alles :roll: bog i frane, pardon hrvati :D
exliberal

#77 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by exliberal »

Prva greska koja se cini u ovim raspravama je to da se kao glavni razlog ukidanja navodi finansijski trosak. Kantoni nisu nastali zbog zelje gradjana za tim nego kao kompromisno rijesenje kod potpisivanja Vasingtonskog sporazuma. Koji je razlog za taj sporazum....RAT izmedju bosnjaka i hrvata....nisu se igrali carabacke ili zmire....
Da bi doslo do eventualog modificiranja, ili potpunog ukidanja kanktona prvo politicki odnosi izmedju hrvata i bosnjaka treba da budu na normalnom nivou a to je u sadasnjem trenutku misaona imenica.
Zasto je ako su vec osnovane kantonalne vlade potrebna federalna vlada u ovom obimu? Zasto federalna vlada nebi trebala samo da pokriva krovna ministarstva (financije, sigurnost itd)nesto kao drzavna vlada. Svaki kanton ima manje vise preslikana federalna ministarsva pa ako je vec tako lakse bi bilo modificirat federalnu vladu, smanjit broj ministarstava, dati veca ovlastenja kantonima koji bi onda direktno bili odgovorni za provodjenje zakona. Usvojiti par zakona koji bi regulisali finansiranje zajednickih ministarstava sve ostalo bi trebalo da bude vezano na drzavni ustav. Pogledajte ameriku i kako je ona ustrojena.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#78 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Frane-x wrote:Da ali Hrvati se ni ne furaju na "građansku državu", za razliku od Bošnjaka. (moje mišljenje je da možda 20% bošnjaka želi iskreno građansku državu iz dobronamjenih razloga ali takvih vas ima malo i to ugl školovanijih u većim gradovima. recimo dobar dio vas sa ovog foruma. budimo realni. ovih ostalih 80% bošnjaka mrzi sve hrvatsko. Trebam li ići na avaz.ba ili čak islambosna.ba forum da se razuvjerim? :-) )
Mislim da ti odnosi nisu uredu. Ja bih rekao, mada mislim da je izošenje paušalnih procjena veliki luksuz, da je 30% Bošnjaka za čistu građansku opciju, 40% je indiferentno (tj. boli ih k...) a 30% je šovinistički nastrojeno. To je neka moja procjena.
Dobar dio bošnjaki je svjestan da je građanska opcija jedino prihvatljivo rješenje koje će pomoći opstojnosti BiH i ulasku u EU integracije.

Eh i ti si našao reference za poređenje. Avaz je ko Stranka za njih - uvjek sa pozicijom, IslamBosna izražava Globalne islamske stavove koji govore o islamskoj državi ne ovdje u Bosni nego globalno, a što je za ove prostore nerealno. Mene ohrabruje to što će većina Bošnjaka reći da Bosne nema bez sva tri naroda isto kao što će (bez obzira na intimne želje) većina reći kako RS mogu samo Srbi ukinuti. To je realnost i modus vivendi!!!

Ipak mislim da je JAKA lokalna samouprava sa Ustavnim garancijama za sve konstituente prihvatljivo rješenje.
JThomas

#79 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by JThomas »

osa wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Frane, kakva je struktura načelnika u općinama sa nebošnjačkom većinom? Inače kakva je struktura vlasti u, recimo Ljubuškom naprimjer?
u novom travniku je bošnjak načelnik, a većina glasača su hrvati, ima li takav primjer u ijednom mjestu gdje su većina glasača bošnjaci.
ma ja, hrvati izabrali kandidata SDA, i najviše kandidata u vijeće iz SDA :-) nemoj se praviti blesav, dobro ti znaš zašto je to tako. i te tri stranke na koje se dijele glasovi hrvata, su nacionalne isto koliko i SDA.

željko komšić je bio načelnik novog sarajeva dok nije preuzeo funkciju predsjednika, gdje je bošnjaka BAREM 90%...ali on ono vama ne odgovara k'o hrvat, što li bože?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#80 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by mIRCerka »

:roll:
Downunda

#81 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Downunda »

Frane-x wrote:Nitko ne pokušava dokazati da su kantoni isplativiji od toga da ih nema.
Kantoni nisu izmišljeni zbog ekonomije, već da se zadovolji činjenica da se radi o VRLO SLOŽENOJ državi!
Nađite mi jednu džavu u Europi u kojoj živi više od jednog naroda (---> Belgija, Švicarska) a da nema federalne jedinice ili kantone.
Okanite se te priče.
Federacija bez kantona bi bila bošnjački entitet.
A o tome kako bi meni kao Hrvatu bilo tamo vidi se po ovom "stavljanju Hrvata pod navodnike" (od osobe kojoj je otac bio Musliman, djed Hrvat, pradjed Srbin, a on sam Bošnjak - dok su meni svi navedeni bili Hrvati)
Ti očito nemaš pojma o čemu pričaš - ne znaš ni da li sam porjeklom ni Južni Slvaven, a kamoli šta Hrvat ili nešto drugo!
Prošlo je vrijeme kada su drugi odlučivali o tome kako će bilo ko izjašnjavati - što prije shvatiš to biće ti lakše.
Prekjučer Srbi, jučer Hrvati, pa Jugosloveni ili Muslimani, danas Bošnjaci, sutra Marsovci - to nije tvoja stvar; nego naroda koji bira kako će se zvati. To su osnove demokratije, koje su tebi i svima koji sa tim imaju problema nepoznate stvar!

A meni je drago što si Hrvat :thumbup:
Još ako si iz BiH, onda još bolje; ja volim sve ljude bez obzira na naciju :)

, po preglasavanju Hrvata gdje god se stigne, po nepoštivanju ravnopravnosti hrvatskog jezika, a i po tome da nema ni jednog načelnika ne-bošnjaka u općinama s bošnjačkom većinom
Načelnici se biraju na opštinskim izborima, pa tako da nema ni Hrvata u gradovima sa srpskom većinom a ni obrnuto! Šta ti tu nije jasno ?'
(toliko o bošnjacima kao "građanski osvještenom" narodu, nasuprot jelte nacionalističkim hrvatima).
Kako ti možeš govriti u ime čitavog naroda - to govori o tvojim predrasudama.
Opet kažem, sve dobre ideje za efikasniju Federaciju su više nego dobrodošle jer je to interes i Hrvata, ali imajte na umu da za promjenu JEDNOG SLOVA ustava Federacije mora glasati PREKO 50% hrvatskih zastupnika u Domu naroda Federacije.
Znači ipak se u Sarajevu nešto odlučuje! :)
Pa makar i 1%! :)

Ugodan dan vam želim. Ja sad idem....
Shkosh masu kthevsh! :run:
Downunda

#82 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Downunda »

Frane-x wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Frane, kakva je struktura načelnika u općinama sa nebošnjačkom većinom? Inače kakva je struktura vlasti u, recimo Ljubuškom naprimjer?
Da ali Hrvati se ni ne furaju na "građansku državu", za razliku od Bošnjaka. (moje mišljenje je da možda 20% bošnjaka želi iskreno građansku državu iz dobronamjenih razloga ali takvih vas ima malo i to ugl školovanijih u većim gradovima. recimo dobar dio vas sa ovog foruma. budimo realni. ovih ostalih 80% bošnjaka mrzi sve hrvatsko. T
rebam li ići na avaz.ba ili čak islambosna.ba forum da se razuvjerim? :-) )
Mislim da ti prije svega trebaš ići dobrom psihologu, pa možda i psihijatru!

Eto osa je dao dobar primjer. :D Mada će Bošnjak biti načelnik iz razloga što u toj općini ima podjednako i jednih i drugih pa načelnik ovisi isključivo o izlaznosti ovih ili onih. Whatever...
nokia6170

#83 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by nokia6170 »

najveci problem je sto se se konstantno pokusava nametnuti prica da su interesi kantona ili interesi entiteta ujedno interesi jednog od tri konstitutivna naroda...nema toga ljudi vise...ta prica je palila nakon rata gdje je federacija bila u iskljucivom vlasnistvu bosnjaka i muslimana, a republika srpska u iskljucivom vlasnistvu srba.

nakon odluke ustavnog suda o konstitutivnosti naroda i amandmanskih izmjena entitetskih ustava nakon te odluke, ta prica je zavrsena...sve je postalo svacije i nista nije postalo iskljucivo necije i svi se pitaju za sve.

niti se srbi samo pitaju za rs, niti se bosnjaci i hrvati pitaju samo za fbih. ove stvari su pitanje vitalnog nacionalnog interesa svakog od tri konstitutivna naroda i svaka naredna ustavna reforma nece sigurno ici na principu zapisanog teritorija i eksluziviteta nego upravo da se svi gradjaju osjecaju sigurno i ravnopravno na svakom dijelicu drzave bosne i hercegovine.

u najgorem slucaju uspostavice se formalno-pravno takav sistem koji ce garantovati ista prava svima, i pruziti osnov svim gradjanima da se bore za takva prava tamo gdje se ona de facto ugrozavaju.
Frane-x

#84 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Frane-x »

Downunda wrote: Mislim da ti prije svega trebaš ići dobrom psihologu, pa možda i psihijatru!
Molim moderatore da upozore ovog paćenika koji još nije naučio ni citirat iako ima 379 postova, al zato zna iz čista mira nekoga slat psihijatru, da me ne dovodi u iskušenje da mu preporučim psihijatra Karadžića, jer ću onda ja bit kažnjen. ;-)
Na temi je bila korektna i ugodna atmosfera dok ovaj nije došao i počeo vrijeđat bez ikakvog razloga.
popajic

#85 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by popajic »

@J Thomas
željko komšić je bio načelnik novog sarajeva dok nije preuzeo funkciju predsjednika, gdje je bošnjaka BAREM 90%.
:thumbup: :)
turban

#86 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by turban »

Da ukines kantone... :-)
Dobra ideja ali..razni begovi,knezovi zupnici i ostali duznici nedaju parce svoga neba... :-x
osa

#87 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

JThomas wrote:
osa wrote:
u novom travniku je bošnjak načelnik, a većina glasača su hrvati, ima li takav primjer u ijednom mjestu gdje su većina glasača bošnjaci.
ma ja, hrvati izabrali kandidata SDA, i najviše kandidata u vijeće iz SDA :-) nemoj se praviti blesav, dobro ti znaš zašto je to tako. i te tri stranke na koje se dijele glasovi hrvata, su nacionalne isto koliko i SDA.

željko komšić je bio načelnik novog sarajeva dok nije preuzeo funkciju predsjednika, gdje je bošnjaka BAREM 90%...ali on ono vama ne odgovara k'o hrvat, što li bože?

pa željko komšić i nije hrvat, on je bosanac (znači dođe pod ostali) barem se tako i sam izjašnjava, a koliko je kvalitetan vidiš i po tome što se bez obzira na to što nije hrvat kandidirao kao hrvatski predstavnik za člana predsjedništva.
Maraschino

#88 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Maraschino »

Kako RS funkcionise bez kantona ? Izgleda vrlo tesko. :)

Do nas je, moramo ovo jednom staviti na tapet. Nasi politicari i vladajuce stranke nikada to nece uraditi iz prostog razloga, kadrovici tih partija moraju na ulicu jer se ukidaju mnoga radna mjesta.
zlajo

#89 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by zlajo »

DobroJutroKolumbo wrote:Ta vlast nas sviju skupo kosta , a fakticki nista nemamo od nje! Da li ste za ukidanje kantona i da li mislite da je to dobro???
Sta mislite o prenosu svih nadleznosti kantona na FBiH i na Opstinske strukture vlasti??
Na koji nacin ce biti ustrojena jedna drzva nije pitanje financija,vec politike.To je tako svugdje u svijetu,pa i u Bosni.
Svatko ima svoje zelje i misljenje, ali realnost i mogucnosti su vec odavno odredene. Kao sto je u pitanju BiH, kao drzave, nemoguce ukinuti RS bez suglasnosti srpskog stanovnistva, tako je i nemoguce mjenjati strukturu FBiH bez hrvatskog.
Hrvati nikada nece pristati na ukidanje kantona, sto vise zahtjevi su za stvaranje treceg entiteta.

Ako su ovakva pitanja i zelje postavljaju uistinu zbog financijskih prednosti drustva, zasto se ne ide na prijedlog koji bi Hrvati mogli i prihvatiti, a to je smanjenje broja kantona?

Ovako, malo malo, pa da se ukine RS. Pa onda malo malo, pa da se ukinu kantoni. A kao razlozi se navode ili financije ili genocid ili "bolji suzivot". Koliko dugo ce se pojedini politicari i jedan dobar dio javnosti baviti sa nemogucim misijama? Neki ljudi nikada da nauce, da ne zivu sami , vec da su dio jedne cjeline, koja je u mnogo cemu razlicita.

Nije ni cudo sto MZ sve vise gube interesa, jer vidi da je nemoguce od BiH stvoriti jednu demokratsku i samostalnu drzavu,kojoj ce jednog dana upravljati sami gradani BiH. Mozda i njihove diplomate gledajuci sta se sve u Bosni zbiva postavljaju i sebi pitanja poput " Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje BiH? "
cyprus

#90 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by cyprus »

Bez čitanja dosadašnjih odgovora, odgovor na pitanje iz naslova (podsjetnik u slučaju da je tema otišla u nekom drugom pravcu):

NE.

Zašto? - ZATO ŠTO BRAĆA HRVATI NEĆE NA TO PRISTAT, A USTAV IM DAJE PUNO PRAVO DA NE PRISTANU.

End of story :)

PS Pristaće al predpostavljam po ovim uslovom: "dajte nam treći entitet, pa ukinite i općine ako hoćete" :D
cyprus

#91 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by cyprus »

Nego, imam ja malo ozbiljniji prijedlog: smanjiti broj kantona :)
osa

#92 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

cyprus wrote:Nego, imam ja malo ozbiljniji prijedlog: smanjiti broj kantona :)
dobar prijedlog dva kantona i rs.
Maraschino

#93 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Maraschino »

Nema ukidanja RS-a iz razloga sto na to ne pristaju Srbi.

Nema ukidanja kantona iz razloga sto na to ne pristaju Hrvati.

Nema ukidanja BiH iz razloga sto na to ne pristaju Bosnjaci.

... nastavite sa prijedlozima, ionako nema dogovora ni oko cega
cyprus

#94 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by cyprus »

osa wrote:
Nisam baš mislio na to :wink:
osa

#95 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

cyprus wrote:
osa wrote:
Nisam baš mislio na to :wink:
ja jesam, kako rekoše bošnjaci, manje adminisracije, jeftinija država itd.itd.
Air Ramiz

#96 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Air Ramiz »

Jao, opet priča o ugrozbi, neeeeeeeeeeeeemojte svega vam, evo i večeras su grozbovali na HRT-u, iako im onaj fratar iz Sarajeva rece da nije ugrozen, ali dzaba to, jaci je sindrom Sagoljstine i Vecernjeg smeca u HR medijima, a ova tema ce im samo u tome pomoc...
osa

#97 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

Air Ramiz wrote:Jao, opet priča o ugrozbi, neeeeeeeeeeeeemojte svega vam, evo i večeras su grozbovali na HRT-u, iako im onaj fratar iz Sarajeva rece da nije ugrozen, ali dzaba to, jaci je sindrom Sagoljstine i Vecernjeg smeca u HR medijima, a ova tema ce im samo u tome pomoc...
što gledaš to smeće od televizije.
Air Ramiz

#98 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Air Ramiz »

osa wrote:
Onda se slazes sa ukidanjem svih kantona jel tako, s obzirom da ti je stalo do jeftinije drzave?
osa

#99 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by osa »

Air Ramiz wrote:
osa wrote:
Onda se slazes sa ukidanjem svih kantona jel tako, s obzirom da ti je stalo do jeftinije drzave?
naravno dovoljna su dva, ili možda tri ,treba i srbima oko glamoča i grahova dati kanton i oni su konstitutivni.i to je manji broj od sadašnjih.
Air Ramiz

#100 Re: Jel' konacno doslo vrijeme za ukidanje kantona u FBiH?

Post by Air Ramiz »

osa wrote:
Air Ramiz wrote:Jao, opet priča o ugrozbi, neeeeeeeeeeeeemojte svega vam, evo i večeras su grozbovali na HRT-u, iako im onaj fratar iz Sarajeva rece da nije ugrozen, ali dzaba to, jaci je sindrom Sagoljstine i Vecernjeg smeca u HR medijima, a ova tema ce im samo u tome pomoc...
što gledaš to smeće od televizije.
Sentimentalno sam vezan za HRT, pogotovo nakon ucesca Dijane Culjak u kreiranju najperfidnije propagande 90-ih, i price o "teroristima" iz Vranice u Mostaru, koji su nakon njenog priloga zavrsili u masovnoj grobnici. Ipak je to prava europska televizija jedne susjedne drzave, ne?
Post Reply