Sezona (ne)grijanja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chuchumbamayumbe

#76 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by chuchumbamayumbe »

sarajevo63 wrote:Varaš se, na Dobrinji 3 su iznosili stvari. Bijeda vazda strada.
Me neka nose vala
vjesticanametli

#77 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by vjesticanametli »

pa sta vise cekaju kod ovih sto imaju dug po 5 milja i vise.............sto im ne nose stvari
chuchumbamayumbe

#78 Re: Sezona (ne)grijanja

Ja sam na zadnjem spratu i fakat se bavim mislju da provjerim sta se moze uraditi da me iskljuce sa vertikale.
Kontam, mogao bi ze kupiti kakav protocni bojler na struju, garantujem da bi mi se isplatilo za jedno 2-3 godine.
sarajevo63

#79 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

Her Flick wrote:jel fakat 1,7KM po kvadratu ili to neko napamet lupa
Imaš u Oslobođenju.
slavkoimamodilera

#80 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by slavkoimamodilera »

sarajevo63 wrote:
Her Flick wrote:jel fakat 1,7KM po kvadratu ili to neko napamet lupa
Imaš u Oslobođenju.
Trube i na vijestima citav dan na radiJonu...
atko

#81 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by atko »

chuchumbamayumbe wrote:
slavkoimamodilera wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Tek im sada necu placati!
8-)
To sam i ja kontao, ali te tuze i kroz godinu dvije sudski nalog za pljenidbu stvari... :(

Ovo bi se moralo izdici na nivo gradjanske neposlusnosti da bi pocelo piti vode, pojedinacno nista...
Nikada nikome do sada nisu zaplijenili stvari iz jednostavnog razloga - ne isplati im se.
Koliko mogu dobiti za moja 2 razvaljena trosjeda, TV od 5 godina, sporet i frizider?!
Mogu jedino da me strpaju u zatvor, a tamo bar ne bih morao placati ovako skupo grijanje, imao bih 3 puta da jedem i neko bi mi prao usrane gache.
Ha ja.

8-)
Al zato bi ja donio zakon da je radna obaveza u zatvoru neotudjivo pravo svakog radnodposobnog zatvorenika... ;)

Pa fino kad dodjes u cuzu pred komisiju procjene tvoju radnu sposobnost i strucnu spremu i onda fino radis i time pokrivas boravak u zatvoru a ostatkom otplacujes nacinjeni dug za koji se teeretis ... ako se kofrcis taj dan ti propada i sve dok ne otplatis dane boravka i dug nema ti izlaska ;)

Al tu su odbori za ljudska prava da se zdusno brinu za kriminalce :x
chuchumbamayumbe

#82 Re: Sezona (ne)grijanja

vjesticanametli wrote:pa sta vise cekaju kod ovih sto imaju dug po 5 milja i vise.............sto im ne nose stvari
Nece imati gdje da smjeste sve te silne stvari, a i ako daju robu na licitaciju, nikada nece moci dobiti pare koje potrazuju.
Pljenidba nije rjesenje, opet ce se nagomilati dugovi i hajmo jovo na novo, a nece imati vise sta ni da zapljene.
Plus, ovi sto sada imaju 4 milje duga, uskoro ce doci na 5 milja i tako ukrug.
chuchumbamayumbe

#83 Re: Sezona (ne)grijanja

atko wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
slavkoimamodilera wrote:quote="chuchumbamayumbe"]Tek im sada necu placati!
8-)
To sam i ja kontao, ali te tuze i kroz godinu dvije sudski nalog za pljenidbu stvari... :(

Ovo bi se moralo izdici na nivo gradjanske neposlusnosti da bi pocelo piti vode, pojedinacno nista...
Nikada nikome do sada nisu zaplijenili stvari iz jednostavnog razloga - ne isplati im se.
Koliko mogu dobiti za moja 2 razvaljena trosjeda, TV od 5 godina, sporet i frizider?!
Mogu jedino da me strpaju u zatvor, a tamo bar ne bih morao placati ovako skupo grijanje, imao bih 3 puta da jedem i neko bi mi prao usrane gache.
Ha ja.

8-)
Al zato bi ja donio zakon da je radna obaveza u zatvoru neotudjivo pravo svakog radnodposobnog zatvorenika... ;)

Pa fino kad dodjes u cuzu pred komisiju procjene tvoju radnu sposobnost i strucnu spremu i onda fino radis i time pokrivas boravak u zatvoru a ostatkom otplacujes nacinjeni dug za koji se teeretis ... ako se kofrcis taj dan ti propada i sve dok ne otplatis dane boravka i dug nema ti izlaska ;)

Al tu su odbori za ljudska prava da se zdusno brinu za kriminalce :x[/quote]
Zasto da ne, bolje je raditi u zatvoru i baviti se necim, nego da te karaju po cijeli dan.
chuchumbamayumbe

#84 Re: Sezona (ne)grijanja

Plus, ne znam da li postoji zakonska regulativa u vezi pljenidbe privatne imovine?!
Vjerovatno postoji negdje zvrcka da ti to ne mogu uraditi, pravnici bi trebali bolje da znaju.
karanana

#85 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by karanana »

ja ne znam niti za jedan slucaj pljenidbe.
chuchumbamayumbe

#86 Re: Sezona (ne)grijanja

Fino jarane kada dodju da ti plijene, narucis ih za sutradan, kazes ne moze danas i dignes frku.
Dodju sutradan a ti si do tada premjestio kompletan svoj namjestaj i sve sto imas kod dajdje u Ilijash.
Fino postavis chutke od bukve, hastal nekakav klimavi, TV Rudi Cajavec lampash i kazes, bujrum, nosite sve, i tapete ako hocete.
Pa ne mogu oni biti pametni koliko ja mogu biti bezobrazan.
Cholina_Lokica

#87 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Cholina_Lokica »

kod mene u stanu funkcionise na principu, koji mjesec nemam grijanje necu da platim :D

nekoliko godina nismo uopce imali grijanja, i to znaci da su godinama citavu zimu radijatori hladni skorz bili, i nismo ni placali, jer smo se grijali na struju i sl. onaj dug kad posalju, samo im vratimo racun i napisem zalbu da nismo imali grijanje i dokaze da smo se zalili a nisu nist poduzeli po tom pitanju. vise ni ne tuze, htjeli plijenit kao stvari to se ne desi, nit bi im dozvolila to..
a 5 milja ne pada mi na pamet dati im za nesto sto nismo imali, radije cu te pare pobacat po cesti...
slavkoimamodilera

#88 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by slavkoimamodilera »

chuchumbamayumbe wrote:Fino jarane kada dodju da ti plijene, narucis ih za sutradan, kazes ne moze danas i dignes frku.
Dodju sutradan a ti si do tada premjestio kompletan svoj namjestaj i sve sto imas kod dajdje u Ilijash.
Fino postavis chutke od bukve, hastal nekakav klimavi, TV Rudi Cajavec lampash i kazes, bujrum, nosite sve, i tapete ako hocete.
Sve je to super, ali je i veca komplikacija...

Sistem treba jebat sistemom... al haj ti organizuj u ovoj selendri bilo sta... kod mene bi se po baksuzu i najvece neplatise u ulazu pobunile protiv neplacanja ili nesto slicno...
Al bi zato bilo i vise nego efektno kad bi se recimo al'pashinci organizovali, pa vidi scenarija:

Jedna A-faza... lupam 20 ulaza... po 50 stanova u prosjeku... 1000 stanova po cca. 60 m2... to je 1000 x 100 KM = 100.000 KM za jedan mjesec neplacanja...
sarajevo63

#89 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

slavkoimamodilera wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Fino jarane kada dodju da ti plijene, narucis ih za sutradan, kazes ne moze danas i dignes frku.
Sve je to super, ali je i veca komplikacija...

Sistem treba jebat sistemom... al haj ti organizuj u ovoj selendri bilo sta... kod mene bi se po baksuzu i najvece neplatise u ulazu pobunile protiv neplacanja ili nesto slicno...
Al bi zato bilo i vise nego efektno kad bi se recimo al'pashinci organizovali, pa vidi scenarija:

Jedna A-faza... lupam 20 ulaza... po 50 stanova u prosjeku... 1000 stanova po cca. 60 m2... to je 1000 x 100 KM = 100.000 KM za jedan mjesec neplacanja...
Može milion posto, od ulaza do ulaza i neplaćanje. Samo njihovim metodama udarat.
Ali nažalost Flicku ti si u pravu, sad ćemo još malo vako nako i vozdra mala raja.
sarajevo63

#90 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

Her Flick wrote:digli plate u drzavnom parlamentu
sad na federalnom
sve poskupilo
gorivu svugjde u svijetu cijana pada samo kod nas ostaje isto
evo sad i grijanje, pa ce struja, pa i hljeb itd itd
politicari dizu sebi palte a narod suti i trpi
nije mi jasno dokle

ali suti, samo nek se na puca
Dok je narod pričao o hljebu oni dizali cijene, ulje prodavali koje nije bilo ulje (je l ko odgovarao), tu je završila briga gosp. po zakonu, kad mu dođu pred zgradu i razapnu šatore on se ko namršti nešta pa pozove na pregovore, i svi ko cuke pristanu, zemlja u kojoj vode ima na sve strane uvozi vodu i to ihihi, toplane griju 3 mjeseca godišnje zbog izmjenjene klime, al naplaćuju svih 365 dana, u KS se donose odluke bez problema, i onda samo izrone, al tako to treba, mi smo najrazvijeniji, po tramvajima ubijaju, tuku vozače, gras nam se izvinjava, onda sjednu pa nas obraduju i namršteni likovi (nema skoro nasmijanog lica koje koristi prevoz) odahnu, svako svojim putem, oni najmanji miševi u foteljama povise platu samo 25%, policija naplaćuje kazne od 200KM po parkovima, kazna veća nego da si vozio u pijanom stanju. Sve pore ovog društva su jadne.Ambasadori nam kose ljude na ulicama. bazen grade ko da je svjetsko čudo. A narod šuti. Neka šuti. Narod umro.
zonbirile

#91 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by zonbirile »

u ugovoru koji ste zaključili sa Toplanama ima član 6,ili7 gdje stoji ,da će Toplane nakon dva mjeseca neplačanja isključiti i ponovo o njegovom trošku uključiti neplatišu.E ,koliko je to glupo,nadmeno sročilo takav ugovor u koliziji sa mozgom i praksom,ali ugovor je ugovor i treba ga poštovati-znači svi se pozvati na taj član i tražiti isključenje,ili kolektivnan tužba.Ispade da jedino ugovor sa Toplanama se ne može razvrgnuti,a to bi bilo posla i za ustavni sud.
Edin H.

#92 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

zonbirile wrote:u ugovoru koji ste zaključili sa Toplanama ima član 6,ili7 gdje stoji ,da će Toplane nakon dva mjeseca neplačanja isključiti i ponovo o njegovom trošku uključiti neplatišu.E ,koliko je to glupo,nadmeno sročilo takav ugovor u koliziji sa mozgom i praksom,ali ugovor je ugovor i treba ga poštovati-znači svi se pozvati na taj član i tražiti isključenje,ili kolektivnan tužba.Ispade da jedino ugovor sa Toplanama se ne može razvrgnuti,a to bi bilo posla i za ustavni sud.
Pa naravno da ima posla za Ustavni sud, ali prije toga neko mora pokrenuti taj slucaj :-)
Edin H.

#93 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by Edin H. »

Nasa raja jos uvijek kontaju da drzavna vlast radi u interesu gradjana :D

Jos im je strano da se moraju organizovati ukoliko zele da nesto promjene.

Kod nas je jos uvijek vrhunac organizacije igranje domina u Mjesnoj zajednici :skoljka:
VjecitiStudent

#94 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by VjecitiStudent »

Kako je krenulo, za koju godinu ce po balkonima opet krenuti drva i cumur, jer Toplane su na rubu kolapsa.
A kad se to desi, zakukacete mnogi cak i za skupim centralnim.
vjesticanametli

#95 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by vjesticanametli »

ne bih se bas slozila s tobom............zasto ne naplacuju stvarnu potrosnju vec terorisu ovako.............ugradi hepeke i plati koliko si i potrosio................uostalom ako ce njima biti manje ja cu nositi i cumur i drva na 4 sprat :evil:
VjecitiStudent

#96 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by VjecitiStudent »

vjesticanametli wrote:ne bih se bas slozila s tobom............zasto ne naplacuju stvarnu potrosnju vec terorisu ovako.............ugradi hepeke i plati koliko si i potrosio................uostalom ako ce njima biti manje ja cu nositi i cumur i drva na 4 sprat :evil:
S obzirom na suludo visoke temperature koje vladaju u vecini stanova koji imaju kolektivno centralno, moram opet ponoviti da ce mnogi zazaliti ako se uvede individualno mjerenje, pa ce ili morati smanjivati temperaturu u stanovima na 19-20 stepeni sa sadasnjih 24-25, ili ce placati puno vise no sto placaju sada, ako bas zele da zadrze ljetnu temperaturu u stanu.
Jer npr. oni koji imaju vlastitu instalaciju centralnog grijanja, sada placaju mnogo vise no oni koji imaju Toplaninu instalaciju.
Osim toga, problema ima jos. Ogromna vecina instalacija centralnog je napravljena prema postojecem pausalnom sistemu naplate, pa je uvodjenje mjeraca ponegdje nemali tehnicki problem. Kako naplatiti stvarnu potrosnju u stanovima gdje ima deset radijatora na deset razlicitih vertikala?
Ugradnjom deset brojila?
sarajevo63

#97 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

VjecitiStudent wrote:Kako je krenulo, za koju godinu ce po balkonima opet krenuti drva i cumur, jer Toplane su na rubu kolapsa.
A kad se to desi, zakukacete mnogi cak i za skupim centralnim.
Vala nek što prije bude kolaps. Sva kantonalna javna komunalna preduzeća su u predkolapsnom il kolapsnom stanju. Ja se nemam na šta žaliti jer mi je temperatura za 10, al isto plaćaju i oni kojima nije. Ali ne može biti da se sve plaća isto i ljetni i zimski period. Što bi moja draga komšinica bila dužna 15000 za grijanje, 7000 za vodu, 1500 za upravitelja, bila gospođa koja s visine gleda na budale? Nek toplane nađu načina i zavrnu svima koji ne plaćaju. A nek vlast nađe načina da ljudima koji realno ne mogu platiti grijanje subvencira kako treba. A ne, treba penzionere pobit što su još živi, a kad čujem kako je omladina fuj povraća mi se.
VjecitiStudent

#98 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by VjecitiStudent »

sarajevo63 wrote: Vala nek što prije bude kolaps.
...
Onda se pripremi za drva i cumur.
sarajevo63

#99 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by sarajevo63 »

VjecitiStudent wrote:
sarajevo63 wrote: Vala nek što prije bude kolaps.
...
Onda se pripremi za drva i cumur.
Spremna! Samo postoji mala bojazan da će Hećo povalit rudnike. Skupila sam i akumulatora za proizvodnju el. energije. Hajd ba kad nisu dohakali u ratu neće vala ni u miru. Smislićemo mi što nismo dosad izumili. Pećina majka.
gaius

#100 Re: Sezona (ne)grijanja

Post by gaius »

ma ja imam ideju.. formiraš na nivou grada holding koji bi ti omogućio npr da - isključiš struju ako nije platio grijanje.. dakle zajednička naplata usluga s mogućnošću uskraćivanja jedne od usluga ako je dužan u ukupnom saldu..

čini mi se da to u zagrebu tako radi..
Post Reply