Slažem se. Glavutan itekako pretjeruje i iznosi najcrnije prognoze bez imalo realnosti. Ne mogu se porediti banke u svijetu i naše iz razloga, jer banke u BiH nisu ulagale novac u neke stvari zbog kojih su se te banke iz svijeta našle u problemima. Sami građani svojim nerazumnim ponašanjem i panikom mogu dovesti do stvaranja krize, jer žele podići svoj novac i na taj način će dovesti do toga da će doći do rasta kamata na kredite i pooštravanja uslova za dobijanje istih. Naravno da na šalteru službenica nema dovoljno novca kada su svi navalili u istom trenutku da ih isplati, jer koja će banka biti luda da sav novac drži kod službenica na šalteru. Trenutno nije imala novca ali to ne znaći da ga nema, jer treba otići do glavnog sefa gdje je pohranjen novac i donijeti ga u banku.HAL9000 wrote:@glavutane, uz duzno postovanje, ali mislim da ipak pretjerujes.
Financijska kriza i banke u BiH
Moderator: anex
- Better Man
#76 Re: Financijska kriza i banke u BiH
-
papacja
#77 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Samo da se podapišem, ja to svojoj raji pričam, al' oni ne kontaju da banke u svijetu propadaju zbog toga što su svoj novac ulagale u kupovinu dionica i sl. A naše banke samo daju kredite i od toga ubiru kamatu.Better Man wrote:Slažem se. Glavutan itekako pretjeruje i iznosi najcrnije prognoze bez imalo realnosti. Ne mogu se porediti banke u svijetu i naše iz razloga, jer banke u BiH nisu ulagale novac u neke stvari zbog kojih su se te banke iz svijeta našle u problemima. Sami građani svojim nerazumnim ponašanjem i panikom mogu dovesti do stvaranja krize, jer žele podići svoj novac i na taj način će dovesti do toga da će doći do rasta kamata na kredite i pooštravanja uslova za dobijanje istih. Naravno da na šalteru službenica nema dovoljno novca kada su svi navalili u istom trenutku da ih isplati, jer koja će banka biti luda da sav novac drži kod službenica na šalteru. Trenutno nije imala novca ali to ne znaći da ga nema, jer treba otići do glavnog sefa gdje je pohranjen novac i donijeti ga u banku.HAL9000 wrote:@glavutane, uz duzno postovanje, ali mislim da ipak pretjerujes.
- veljaca
#78 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Kao prvo diskutabilno je ovo NASE banke. Zna se da vecina- ako ne i sve banke koje rade u BiH su u vlasnistvu ljudi iz vana i LJUDI OPRAVDANO SUMNJAJU DA ONI TAMO su novac ulagali u kupovinu dionica.papacja wrote:Samo da se podapišem, ja to svojoj raji pričam, al' oni ne kontaju da banke u svijetu propadaju zbog toga što su svoj novac ulagale u kupovinu dionica i sl. A naše banke samo daju kredite i od toga ubiru kamatu.Better Man wrote:Slažem se. Glavutan itekako pretjeruje i iznosi najcrnije prognoze bez imalo realnosti. Ne mogu se porediti banke u svijetu i naše iz razloga, jer banke u BiH nisu ulagale novac u neke stvari zbog kojih su se te banke iz svijeta našle u problemima. Sami građani svojim nerazumnim ponašanjem i panikom mogu dovesti do stvaranja krize, jer žele podići svoj novac i na taj način će dovesti do toga da će doći do rasta kamata na kredite i pooštravanja uslova za dobijanje istih. Naravno da na šalteru službenica nema dovoljno novca kada su svi navalili u istom trenutku da ih isplati, jer koja će banka biti luda da sav novac drži kod službenica na šalteru. Trenutno nije imala novca ali to ne znaći da ga nema, jer treba otići do glavnog sefa gdje je pohranjen novac i donijeti ga u banku.HAL9000 wrote:@glavutane, uz duzno postovanje, ali mislim da ipak pretjerujes.
Ipak mislim da je najgore ako se IZGUBI povjerenje Banka - stanovnistvo ..... Treba znati da ekonomija jedne zemlje - a pogotovo nase - NE MOZE bez bankarskog sistema ....
- glavutan
#79 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Citat sa stranice CB BiH.
http://www.cbbh.ba/index.php?id=560&lang=bs
Pitajte guvernera CB BiH da vam kaze koje su to inostrane banke gdje su investirane na siguran nacin devizne rezerve zemlje. Bas da vidimo sta ce kazati....Napominjemo da su devizne rezerve CBBiH investirane na siguran način u inostranim bankama i garancija su konvertibilnosti domaće valute, KM-a.
I LEHMAN BROTHERS je bio siguran do dan prije objave kraha kada se ispostavilo da je zasr'o 35 puta vise nego sto je njegova vrijednost i nego sto je mogao podnijeti. Zinula guza vise nego sto je mogla.
Sad po vasoj prici ispade da su stedise te koje su bezobrazne jer eto hoce svoje. Vi nikako da ufercite da su se banke izdigle iznad svakog sistema kontrole i da su one te koje diriguju igru. Razlike izmedju banaka i falsifikatora novca u sustini nema jer i jedni i drugi iz nicega stvaraju novac (fiat money ) i na osnovu razlike izmedju nominalne vrijednosti novca i troskova stampe PLJACKAJU cjelokupno drustvo.
Guverner CBBiH Kemal Kozarić to zna vise nego dobro samo sto vam nece reci.
- kustah
#80 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Glavutan (gdje nadje nadimak
) ni najmanje ne grijesi niti pretjeruje,
Citam jucer da je kriza banaka u Baltickim zemljicama, Svedjani ih zavalili. I neka
iz Litvanije, drvlje i kamanje na "western way". Situaciju usloznjava cinjenica da
je Vlada Litvanije dala garancije, uglavnom Svedskim bankama, za njihove gubitke.
Tako da njihove finansijske orgije mora da placa narod.
Stepen idiotizma i gluposti u BiH je na zavidnom nivou pa me ne bi zacudilo da je
takve garancije dala i "Vlada" kolonije BiH-a.
Ovi sto kazu da Glavutan grijesi ili pretjeruje, neka osim ovih PRAZNIH IZJAVA,
potkrijepe svoje tvrdnje cinjenicama kako bi dobili na kredibilitetu. Suplja prica,
jok.
Citam jucer da je kriza banaka u Baltickim zemljicama, Svedjani ih zavalili. I neka
iz Litvanije, drvlje i kamanje na "western way". Situaciju usloznjava cinjenica da
je Vlada Litvanije dala garancije, uglavnom Svedskim bankama, za njihove gubitke.
Tako da njihove finansijske orgije mora da placa narod.
Stepen idiotizma i gluposti u BiH je na zavidnom nivou pa me ne bi zacudilo da je
takve garancije dala i "Vlada" kolonije BiH-a.
Ovi sto kazu da Glavutan grijesi ili pretjeruje, neka osim ovih PRAZNIH IZJAVA,
potkrijepe svoje tvrdnje cinjenicama kako bi dobili na kredibilitetu. Suplja prica,
jok.
- moler
#81 Re: Financijska kriza i banke u BiH
ja sam sve svoje pare digla i metla u čarapu 
- Referent za ONO i DSZ
#82 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Po nekoj mojoj logici a ne bi da mnogo pametujem nego citam evo i razmisljam te dolazim do zakljucka da ce nazalost ove "nase" banke ispumpati i posljednji "available" dinar iz svojih banaka (citaj prvo iz BiH) govorim o vasim dragi moji novcima ukoliko ih ostavite na banci. To je sigurno tako jer i Merkator istu noc svu zaradu salje u Sloveniju a da to banke ne povuku eure iz BiH kad im zatreba.
Nazalost po meni je to za ocekivati.
Znam da time samo odmazemo kompl. situaciji ali alternativa je mnogo gora
- moler
#83 Re: Financijska kriza i banke u BiH
dobro liči na 90 god voljela bih da se varam ali prvo je tadašnja Jugobanka krenula sa te nema danas za isplatu i slično ali vjerovatno to i ptice na grani dobro znaju kad smo kod toga zna li mi iko reći kako vratiti pare iz te famozne Jugobanke pare (tad je kcus primao platu preko njih)Referent za ONO i DSZ wrote:Po nekoj mojoj logici a ne bi da mnogo pametujem nego citam evo i razmisljam te dolazim do zakljucka da ce nazalost ove "nase" banke ispumpati i posljednji "available" dinar iz svojih banaka (citaj prvo iz BiH) govorim o vasim dragi moji novcima ukoliko ih ostavite na banci. To je sigurno tako jer i Merkator istu noc svu zaradu salje u Sloveniju a da to banke ne povuku eure iz BiH kad im zatreba.
-
papacja
#84 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Koja ti je adresa i gdje držiš čarape? Isplati li se ići u zatvor?moler wrote:ja sam sve svoje pare digla i metla u čarapu
- kustah
#85 Re: Financijska kriza i banke u BiH
U uslovima kada je upitna i sama cijelina "drzave" BiH" meni je zadivljujuce" je koliko ljudi
imaju povjerenja u ovaj "sistem" i ove kolonisticke banke. Pred rat sav zdravi novac/devize su
ispumpane iz BiH, ubacen inflatorni/dinari, od strane "Kraljevine SHS". Ne znam kako su ulozi
Ljubljanske i Jugobanke rijeseni ali iskustvo je tu.
SHS-ovci ponovo su tu, uz pomoc SDA i SBiH. Vlasnici su potpunosti ili djelomicno, ogromnog dijela
Insvet. fondova, strateskih firmi, maloprodaje i cega sve ne. Rijec je jednostavno o tome da mi ili
"Vlada" ne odlucujeni o cemu. Mi nismo gospodari svojih zivota i depozita u bankama. Strateske
odluke se vuku i prave u glavnim gradovima SHS-a, Milanu i Becu.
Strani menadjment (otpustili su domace) je ovdje u Sarajevu i oni nemaju bilo kakavu moralnu,
emocionalnu ili finansijsku vezanosti za BiH zemlju ili stanovnistvo. Ne znam koliko godina imaju ovi
sto iskazuju povjerenje "Vladi", ali ili su u ranim 10-tim ili imaju amneziju ili nesto trece ...
imaju povjerenja u ovaj "sistem" i ove kolonisticke banke. Pred rat sav zdravi novac/devize su
ispumpane iz BiH, ubacen inflatorni/dinari, od strane "Kraljevine SHS". Ne znam kako su ulozi
Ljubljanske i Jugobanke rijeseni ali iskustvo je tu.
SHS-ovci ponovo su tu, uz pomoc SDA i SBiH. Vlasnici su potpunosti ili djelomicno, ogromnog dijela
Insvet. fondova, strateskih firmi, maloprodaje i cega sve ne. Rijec je jednostavno o tome da mi ili
"Vlada" ne odlucujeni o cemu. Mi nismo gospodari svojih zivota i depozita u bankama. Strateske
odluke se vuku i prave u glavnim gradovima SHS-a, Milanu i Becu.
Strani menadjment (otpustili su domace) je ovdje u Sarajevu i oni nemaju bilo kakavu moralnu,
emocionalnu ili finansijsku vezanosti za BiH zemlju ili stanovnistvo. Ne znam koliko godina imaju ovi
sto iskazuju povjerenje "Vladi", ali ili su u ranim 10-tim ili imaju amneziju ili nesto trece ...
- kustah
#86 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Iz danasnjeg Oslobodjenja
Piše: Belma Tabaković
15/10/08
Nevidljiva ruka
Bankarske institucije u BiH bombarduju nas izjavama o neupitnom
zdravlju bh. bankarskog sistema i nedvojbenom likvidnošću banaka.
Finansijska kataklizma neće zadesiti kćerke-banke u BiH, jer su im
na problematičnim tržištima majke u poziciji dužnika, a ne povjerioca.
Nikada više sreće za zadužene.
Istina je da pucanje po šavovima bankarskog sistema još nije izgledno,
ali jesu lomovi živaca bankama dužnih građana BiH. Podizanje kamatnih
stopa i pooštravanje kriterija za posudbu novca, u godini enormnog
rasta troškova života, kapi su koje prelijevaju čašu.
Najneizvjesnija je sudbina svih u kategoriji “srednjeg staleža“. Buđenje
u stanu kupljenom novcem posuđenim na dugi rok s klauzulom varijabilne
kamatne stope, odlazak na posao “kreditmobilom“, ručak plaćen kreditnom
karticom, te utrošak mjesečne zarade na izmirenje rata vrijedno je više
priznanja od uručenih akterima filma “Nemoguća misija’’.
Utješno je što će i banke participirati u izmirenju računa. Ironija nam često
izmami osmijeh na licu...
Ekonomski analitičari mišljenja su da će kreditiranje poprilično smršaviti u
struku, a štednja “srednjeg staleža“ ući u dimenziju misaone imenice.
Žalosno je što su nam satisfakcije košmari bankara.
Polog novca pod perjani jastuk na kraći rok će nekolicini poslužiti sedativom
za miran san, a bankarima dugoročnije košmare. Samo hrabriji menadžeri
dozvolit će sebi luksuzne snove o praznim bankarskim šalterima za podizanje
depozita, ali i o zaposlenicima koji su većinu radnog vremena okupirani igranjem
pasijansa.
Čekamo naredni potez nevidljive ruke Adama Smitha...
Piše: Belma Tabaković
15/10/08
Nevidljiva ruka
Bankarske institucije u BiH bombarduju nas izjavama o neupitnom
zdravlju bh. bankarskog sistema i nedvojbenom likvidnošću banaka.
Finansijska kataklizma neće zadesiti kćerke-banke u BiH, jer su im
na problematičnim tržištima majke u poziciji dužnika, a ne povjerioca.
Nikada više sreće za zadužene.
Istina je da pucanje po šavovima bankarskog sistema još nije izgledno,
ali jesu lomovi živaca bankama dužnih građana BiH. Podizanje kamatnih
stopa i pooštravanje kriterija za posudbu novca, u godini enormnog
rasta troškova života, kapi su koje prelijevaju čašu.
Najneizvjesnija je sudbina svih u kategoriji “srednjeg staleža“. Buđenje
u stanu kupljenom novcem posuđenim na dugi rok s klauzulom varijabilne
kamatne stope, odlazak na posao “kreditmobilom“, ručak plaćen kreditnom
karticom, te utrošak mjesečne zarade na izmirenje rata vrijedno je više
priznanja od uručenih akterima filma “Nemoguća misija’’.
Utješno je što će i banke participirati u izmirenju računa. Ironija nam često
izmami osmijeh na licu...
Ekonomski analitičari mišljenja su da će kreditiranje poprilično smršaviti u
struku, a štednja “srednjeg staleža“ ući u dimenziju misaone imenice.
Žalosno je što su nam satisfakcije košmari bankara.
Polog novca pod perjani jastuk na kraći rok će nekolicini poslužiti sedativom
za miran san, a bankarima dugoročnije košmare. Samo hrabriji menadžeri
dozvolit će sebi luksuzne snove o praznim bankarskim šalterima za podizanje
depozita, ali i o zaposlenicima koji su većinu radnog vremena okupirani igranjem
pasijansa.
Čekamo naredni potez nevidljive ruke Adama Smitha...
- glavutan
#87 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Film od prije 30 godina koji perfektno odslikava sadasnju situaciju. (NETWORK)
There is no democracy
http://it.youtube.com/watch?v=RzSj1yNZdY8
Meditirajte.There are no nations. There are no peoples. There are no Russians. There are no Arabs. There are no third worlds. There is no West. There is only one holistic system of systems, one vast and immane, interwoven, interacting, multivariate, multi-national dominion of dollars. Petro-dollars, electro-dollars, multi-dollars, Reichmarks, rins, rubles, pounds, and shekels.
It is the international system of currency which determines the totality of life on this planet. That is the natural order of things today. That is the atomic and subatomic and galactic structure of things today! And YOU have meddled with the primal forces of nature, and YOU WILL ATONE!
Am I getting through to you, Mr. Beale?
You get up on your little twenty-one inch screen and howl about America and democracy. There is no America. There is no democracy. There is only IBM and ITT and AT&T and DuPont, Dow, Union Carbide, and Exxon. Those are the nations of the world today.
What do you think the Russians talk about in their councils of state -- Karl Marx? They get out their linear programming charts, statistical decision theories, minimax solutions, and compute the price-cost probabilities of their transactions and investments, just like we do.
We no longer live in a world of nations and ideologies, Mr. Beale. The world is a college of corporations, inexorably determined by the immutable bylaws of business. The world is a business, Mr. Beale. It has been since man crawled out of the slime. And our children will live, Mr. Beale, to see that perfect world in which there's no war or famine, oppression or brutality -- one vast and ecumenical holding company, for whom all men will work to serve a common profit, in which all men will hold a share of stock, all necessities provided, all anxieties tranquilized, all boredom amused.
- moler
#88 Re: Financijska kriza i banke u BiH
čarape držim u prljavom vešupapacja wrote:Koja ti je adresa i gdje držiš čarape? Isplati li se ići u zatvor?moler wrote:ja sam sve svoje pare digla i metla u čarapu
- 2407
#89 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Da sta su nego bezobrazne, pa hej!!! oni svoju "krvavo" zaradjenu crkavicu povlace iz lihvarskih institucijaglavutan wrote: Sad po vasoj prici ispade da su stedise te koje su bezobrazne jer eto hoce svoje. Vi nikako da ufercite da su se banke izdigle iznad svakog sistema kontrole i da su one te koje diriguju igru.
Samo treba pitati tu osobu koliko joj znaci ta "sica"? Pretpostavljam da joj je ta "sica" sve sto ima. Pretpostavljam da joj ta "sica" daje izvjesnu garanciju ako danas-sutra ostane bez posla da se nekako snadje dok ne nadje novi izvor prihoda. Pretpostavljam da joj ta "sica" daje izvjesnu garanciju za "ne daj boze" situaciju. Pretpostavljam da je za tu "sicu" radila mukotrpno i uradila jedno hiljadu "matematika" kako da dodje do te "sice" od 3000KM. Pretpostavljam da se odrekla mali milion stvari, koje bi rado voljela imati, da nekako dodje do te "sice". Pretpostavljam da je puna ponosa sto ima tu "sicu" u uslovima opste bijede i nesigurnosti. Pretpostavljam da se opekla ili zna nekog ko se opekao ranije, pa sada oprezno postupa sa "sicom" kod lihvara. Pretpostavljam da nekada mirnije zaspe nocu jer zna da ima neku "sicu". Pretpostavljam, pretpostavljam, pretpostavljam...
I vala bas je bezobrazna sto je podigla svoj depozit od lihvara
Svi tvrde da je nas sistem extra siguran, zar to isto nije tvrdio i Lehman i Fortis i... a sutradan provalija. Teorija je jedno a praksa drugo. Prema nekoj teoriji od djevice ne mozes pokupit AIDS a u praksi ces ga fasovat ako je ona fasovala MTCT.(izvinjavam se ako je primjer nedolican)
IMHO is Better safe than sorry!
Pozz
p.s.
Ne bi me zacudilo da ovi sto tvrde kako je sve divno i krasno nemaju ni pisljivog boba na banci ili su uposlenici neke pa agituju za istu.
- Topla voda
#90 Re: Financijska kriza i banke u BiH
kakva bolan sica kao sigurnost ako se izgubi poso?
ja sam svoju za ukopa sacuvao
treba i to da mi popapaju?
a glede nasih banaka,mislim da se ni 10 procenata love ne drzi u nasim bankama.
ako treba da skeniram iznose koji se svakodnevno iznose iz bih...a to je cirka 100 miliona mjesecno zadnjih 4-5 godina..
nema dana da ne izadje 2-3 miliona u frankfurt il ljubljanu
nase banke su sise koje papaju strane banke.
sve sto stavimo u njih ide sutra u banke majke,a dalje ko zna gdje
kozaric i kompanija oslobadjaju rezerve depozita koje su banke ostavile u cb i govore sve je ok
pa sto onda vracate depozitne iznose bankama kad one imaju lovu?
ubleha,koja mozda i otrpi udare,al ja ne rizikujem ni sekunde
ja sam svoju za ukopa sacuvao
a glede nasih banaka,mislim da se ni 10 procenata love ne drzi u nasim bankama.
ako treba da skeniram iznose koji se svakodnevno iznose iz bih...a to je cirka 100 miliona mjesecno zadnjih 4-5 godina..
nema dana da ne izadje 2-3 miliona u frankfurt il ljubljanu
nase banke su sise koje papaju strane banke.
sve sto stavimo u njih ide sutra u banke majke,a dalje ko zna gdje
kozaric i kompanija oslobadjaju rezerve depozita koje su banke ostavile u cb i govore sve je ok
pa sto onda vracate depozitne iznose bankama kad one imaju lovu?
ubleha,koja mozda i otrpi udare,al ja ne rizikujem ni sekunde
-
Master.DKP
#91 Re: Financijska kriza i banke u BiH
A zasto gledamo "posljedice" finansiske krize koja bi moga ( a najvjerovatnije i nece) da pogodi BiH ? Zasto niko ne gleda " UZROK" sto se ovo sada desava i koji je "UZROK" sto bi se nama nesto moglo desiti sa nasim novem, banekom i ekonomijom ? Zar ovo nije klasicna uzrocno-posljedicna reakcija ?
Prvo, istina da su sve Banke ( 80 % ) direktno kcerke banke stranih banaka, uglavnom iz Austrije. I logicno je da te banke,kupuju novac tj Eure i ostale devize u EU. Konvertibilne marke kupuju u BiH, ne mogu ih kupiti u EU nikako. E sada, logicno je potpuno da zarade, kamate i premije koje su "nase" banke duzne "stranim" bankama placaju i iznose u BiH. Isto tako milioni Eura ulaze u BiH avionom, kao sto izlaze, da bi se oplodile u BH bankarskom sektoru.
Ja opet molim da ovde na forum jednom neki istinski ekonomista iznese par analiza i poteza sta nam je raditi, ne moramo regovati histericno, jer ce mo na reakciju mi platiti kasnije najvecu cijenu! Sjeca li se neko detalja recimo da je "nas narod" pred sami rat prodavao sve devize, koje su kupovali slovenacki lihvari i ostali, za tada dinare, koji ce postati kroz kratko vrijeme skroz bezvrijedi ! Tako se desilo da su skoro SVE devize ispumpane iz BIH, jer je nas "pametni" narod sve prodao za SVOJE dinare, sa kojima pred sami pocetak rata nisi mogao nista da uradis. Znaci, ljudi na osnovu "svoje" informisanosti su poklonili sve devizi iz BiH, i tako sacekali rat. Ovo je bila reakcija 90 % stanovnistva.
Povlacenje novca iz banka je jedino dobre za grupne igrace i investitre, koje ce odmah moci da kupuju dionice po manjim cijena, jer ce iste pasti zbog rasta kamata u Bankama, a to opet zbog smanjene likvidnosti banaka, jer gradenstvo ce recimo povuci 500 000 000 KM.
Prvo, istina da su sve Banke ( 80 % ) direktno kcerke banke stranih banaka, uglavnom iz Austrije. I logicno je da te banke,kupuju novac tj Eure i ostale devize u EU. Konvertibilne marke kupuju u BiH, ne mogu ih kupiti u EU nikako. E sada, logicno je potpuno da zarade, kamate i premije koje su "nase" banke duzne "stranim" bankama placaju i iznose u BiH. Isto tako milioni Eura ulaze u BiH avionom, kao sto izlaze, da bi se oplodile u BH bankarskom sektoru.
Ja opet molim da ovde na forum jednom neki istinski ekonomista iznese par analiza i poteza sta nam je raditi, ne moramo regovati histericno, jer ce mo na reakciju mi platiti kasnije najvecu cijenu! Sjeca li se neko detalja recimo da je "nas narod" pred sami rat prodavao sve devize, koje su kupovali slovenacki lihvari i ostali, za tada dinare, koji ce postati kroz kratko vrijeme skroz bezvrijedi ! Tako se desilo da su skoro SVE devize ispumpane iz BIH, jer je nas "pametni" narod sve prodao za SVOJE dinare, sa kojima pred sami pocetak rata nisi mogao nista da uradis. Znaci, ljudi na osnovu "svoje" informisanosti su poklonili sve devizi iz BiH, i tako sacekali rat. Ovo je bila reakcija 90 % stanovnistva.
Povlacenje novca iz banka je jedino dobre za grupne igrace i investitre, koje ce odmah moci da kupuju dionice po manjim cijena, jer ce iste pasti zbog rasta kamata u Bankama, a to opet zbog smanjene likvidnosti banaka, jer gradenstvo ce recimo povuci 500 000 000 KM.
-
Celly
#92 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Evo, da se nadovezem na svoju poruku od prije par dana (u vezi tete na salteru koja nije imala da mi isplati NAJAVLJENI iznos). Eh, doticna teta ni danas (vec treci dan za redom) nema novac. Na pitanje kad ce imati, (opet) kaze: "Nemam pojma, dodjite ponovo sutra".
Napominjem, ne radi se ni o kakvim desetinama hiljada eura, radi se o smijesnom iznosu, koji bi svaka banka (u normalnim okolnostima) mogla isplatiti i bez najave...
Napominjem, ne radi se ni o kakvim desetinama hiljada eura, radi se o smijesnom iznosu, koji bi svaka banka (u normalnim okolnostima) mogla isplatiti i bez najave...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#93 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Šefovi EU predložili potpunu reformu "tešku" do 2000 milijarda eura
Business.hr/Hina
15.10.2008 21:30
Čelnici najvećih zemalja EU-a poduprli su u srijedu prijedlog da se već sljedeći mjesec održi svjetski summit na kojem bi se razgovaralo o temeljitoj reformi globalnog financijskog sustava kako bi se ubuduće izbjegle krize poput sadašnje.
"Predlažem da s ovog sastanka Europskog vijeća iziđemo s jasnom porukom. Zato sam predložio međunarodni summit prije kraja ove godine u New Yorku, tamo gdje je sve počelo. Htio bih da se o tome mi Europljani potpuno složimo", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na početku dvodnevna summita EU-a, na kojem dominira pitanje zajedničkog odgovora na financijsku krizu koja potresa svijet.
I britanski premijer Gordon Brown je rekao da bi se takav summit mogao održati u studenom i da bi na njemu trebale sudjelovati Sjedinjene Američke Države, europske zemlje i sve jače gospodarske sile poput Kine ili Indije.
Prijedlog prihvaća i njemačka kancelarka Angela Merkel.
"Podupirem ideju da se održi sastanak predsjednika država ili vlada, vjerojatno u studenome, na kojem bi sudjelovale važne države iz skupine G8, važne industrijske zemlje i zemlje u razvoju, kako bi se razgovaralo o prijedlozima rješenja da se ovo nikad više ne ponovi", rekla je Merkel nakon dolaska na sastanak.
"Sastanak Europskog vijeća održava se u pravo vrijeme i vjerujem da možemo uputiti važne signale. Sada je bitno da nakon zemalja eurozone i sve članice EU-a upute jasan znak da Europa reagira zajednički kako bismo dobili svjetski financijski sustav", rekla je Merkel.
Očekuje se da će na ovome sastanku plan spašavanja financijskog sektora, koji je dogovoren u nedjelju u Parizu na sastanku čelnika 15 zemalja, biti prihvaćen i na razini cijele Unije.
Petnaest zemalja eurozone dogovorilo se o planu za izlazak iz financijske krize koji uključuje jamstva za međubankovne zajmove i mogućnost dokapitalizacije banaka.
Ukupna moguća vrijednost predviđenih mjera doseže oko 2000 milijarda eura, ali ta svota uključuje i bankovna jamstva, koja možda nikad ne će biti aktivirana.
Jaaaoooooo kako popljačkaše narod tj porezne obveznike..........uuuuuu koja PLJAČKA

Business.hr/Hina
15.10.2008 21:30
Čelnici najvećih zemalja EU-a poduprli su u srijedu prijedlog da se već sljedeći mjesec održi svjetski summit na kojem bi se razgovaralo o temeljitoj reformi globalnog financijskog sustava kako bi se ubuduće izbjegle krize poput sadašnje.
"Predlažem da s ovog sastanka Europskog vijeća iziđemo s jasnom porukom. Zato sam predložio međunarodni summit prije kraja ove godine u New Yorku, tamo gdje je sve počelo. Htio bih da se o tome mi Europljani potpuno složimo", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na početku dvodnevna summita EU-a, na kojem dominira pitanje zajedničkog odgovora na financijsku krizu koja potresa svijet.
I britanski premijer Gordon Brown je rekao da bi se takav summit mogao održati u studenom i da bi na njemu trebale sudjelovati Sjedinjene Američke Države, europske zemlje i sve jače gospodarske sile poput Kine ili Indije.
Prijedlog prihvaća i njemačka kancelarka Angela Merkel.
"Podupirem ideju da se održi sastanak predsjednika država ili vlada, vjerojatno u studenome, na kojem bi sudjelovale važne države iz skupine G8, važne industrijske zemlje i zemlje u razvoju, kako bi se razgovaralo o prijedlozima rješenja da se ovo nikad više ne ponovi", rekla je Merkel nakon dolaska na sastanak.
"Sastanak Europskog vijeća održava se u pravo vrijeme i vjerujem da možemo uputiti važne signale. Sada je bitno da nakon zemalja eurozone i sve članice EU-a upute jasan znak da Europa reagira zajednički kako bismo dobili svjetski financijski sustav", rekla je Merkel.
Očekuje se da će na ovome sastanku plan spašavanja financijskog sektora, koji je dogovoren u nedjelju u Parizu na sastanku čelnika 15 zemalja, biti prihvaćen i na razini cijele Unije.
Petnaest zemalja eurozone dogovorilo se o planu za izlazak iz financijske krize koji uključuje jamstva za međubankovne zajmove i mogućnost dokapitalizacije banaka.
Ukupna moguća vrijednost predviđenih mjera doseže oko 2000 milijarda eura, ali ta svota uključuje i bankovna jamstva, koja možda nikad ne će biti aktivirana.
Jaaaoooooo kako popljačkaše narod tj porezne obveznike..........uuuuuu koja PLJAČKA
- kustah
#94 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Ja duboko sumnjam da EU, ima krizu ovih razmjera. Americka pudlica V.Britanija koja
je i pocela sa Reagan-om neoliberalnu ekonomsku "revoluciju", i Spanija zbog svog
ogromnog "real estate bubble", da.
Ostali sumnjam, ovdje mislim na velike i znacajne EU ekonomije. izgleda mi ovo, na
PR i solidarnost sa velikom bratom, sa koji ga vezu mnoge veze, da izdje iz ove sramotne
i ponizavajuce krize i blago receno opskurnih i mracnih tipova koji vode SAD.
PROPAST ovoga neoliberalnog koncepta je ocigledan, kao i pad uticaja SAD u svijetu,
i njega treba prebroditi na sto bezbolniji nacin a nekako da se spasi obraz. Sada cemo
umijesto "free market" i "unregulated economy" koja pretpostavljeno bi sama sebe
trebala ispravti, imati jaku regulatornu ulogu vlada. Gdje ce vlace imati velike
deficite kao nacina da stimulizu potraznju. Naravno, EU pored svega ovoga ima svoj
ekonomski interes u svemu ovome.
Pomalo mi je "smijesno" da EU i SAD ce imati otprilke isti iznos, 2 triliona, za spas
banaka.
je i pocela sa Reagan-om neoliberalnu ekonomsku "revoluciju", i Spanija zbog svog
ogromnog "real estate bubble", da.
Ostali sumnjam, ovdje mislim na velike i znacajne EU ekonomije. izgleda mi ovo, na
PR i solidarnost sa velikom bratom, sa koji ga vezu mnoge veze, da izdje iz ove sramotne
PROPAST ovoga neoliberalnog koncepta je ocigledan, kao i pad uticaja SAD u svijetu,
i njega treba prebroditi na sto bezbolniji nacin a nekako da se spasi obraz. Sada cemo
umijesto "free market" i "unregulated economy" koja pretpostavljeno bi sama sebe
trebala ispravti, imati jaku regulatornu ulogu vlada. Gdje ce vlace imati velike
deficite kao nacina da stimulizu potraznju. Naravno, EU pored svega ovoga ima svoj
Pomalo mi je "smijesno" da EU i SAD ce imati otprilke isti iznos, 2 triliona, za spas
banaka.
Last edited by kustah on 16/10/2008 16:08, edited 1 time in total.
-
Cheschalj
#95 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Izgleda da smo dosli u situaciju kada ce citav kapitalisticki svijet postati socijalisticki. Da ih sada vide Marx i drustvo mislim da bi skakali od srece....kustah wrote:Ja duboko sumnjam da EU, ima krizu ovih razmjera. Americka pudlica V.Britanija koja
ogromnog "real estate bubble".
banaka.
- kustah
#96 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Ja ovo takodjer posmatram sa zluradoscu. Citam mnogo izvjestaja koji oko
kole navode sve ono sto je Marx rekao za kapitalizam. I niko nece i nesmije
da ga spomene, to je izgleda blasfemija prevaliti preko usta. Bio bi propast
svijeta kada bi dnevna "Pravda" iz NY, tako nesto napisale.
I da ironija bude vece svugdje se spominje socijalizam. Kako socijalizam
dolazi u SAD!? Ovo sto se u stvari radi je poznato jedino u FASIZU gdje je
imate tranziciju kapitalizma sa individualnog proizvodjaca na organizovani
kapitalizam oligarhije. Ovo nije otkup banaka, ovdje vlada i centralna banka
postaju partneri sa u sustini propalim bankama. Ovo je ono sto je Mussolini
uradio u fastistickoj Italiji, osnovao je nesto sto se zvalo estato corporativo
, korporativna drzava ili korporavitizam.
Ovo se naravno desava u krugu "izabranih". "What monkey see, moneky do",
majmuni iz BiH primjenjuju isti recept, domaci fasizam na dijelu.
kole navode sve ono sto je Marx rekao za kapitalizam. I niko nece i nesmije
da ga spomene, to je izgleda blasfemija prevaliti preko usta. Bio bi propast
svijeta kada bi dnevna "Pravda" iz NY, tako nesto napisale.
I da ironija bude vece svugdje se spominje socijalizam. Kako socijalizam
dolazi u SAD!? Ovo sto se u stvari radi je poznato jedino u FASIZU gdje je
imate tranziciju kapitalizma sa individualnog proizvodjaca na organizovani
kapitalizam oligarhije. Ovo nije otkup banaka, ovdje vlada i centralna banka
postaju partneri sa u sustini propalim bankama. Ovo je ono sto je Mussolini
uradio u fastistickoj Italiji, osnovao je nesto sto se zvalo estato corporativo
, korporativna drzava ili korporavitizam.
Ovo se naravno desava u krugu "izabranih". "What monkey see, moneky do",
majmuni iz BiH primjenjuju isti recept, domaci fasizam na dijelu.
-
Klodovik
#97 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Engels možda i ne bi skakao od sreće. Pala bi mu vrijednost dionica firme u Manchesteru koje je imao.Cheschalj wrote:Izgleda da smo dosli u situaciju kada ce citav kapitalisticki svijet postati socijalisticki. Da ih sada vide Marx i drustvo mislim da bi skakali od srece....kustah wrote:Ja duboko sumnjam da EU, ima krizu ovih razmjera. Americka pudlica V.Britanija koja
ogromnog "real estate bubble".
banaka.
- glavutan
#98 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Evo kako fercera moneta.
Kako na Islandu, tako i u Bosni.
http://www.webofdebt.com/articles/dollar-deception.php
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#99 Re: Financijska kriza i banke u BiH
BiH prijeti obustava investicija
Bosni i Hercegovini ozbiljno prijeti kriza, pa čak i kolaps investicija zbog svjetske financijske krize, jer bi sve ozbiljnije investicije u narednih 12 mjeseci mogle biti zaustavljene
Upozorili su to Nihad Imamović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH i generalni direktor ASA Holdinga i Kemal Grebo, predsjednik Gospodarske komore KS, dodajući kako će upravo to biti najveća refleksija svjetske krize na našu zemlju, a ne udar na depozite u bankama.
"Ako su banke najavile da će pooštriti uvjete kreditiranja i ograničiti iznos kredita, to znači kako će biti obustavljene investicije koje su u tijeku. Investitori su sklopili ugovore, a ne mogu ih realizirati. Banke ih ne mogu pratiti, jer su ograničile plasmane za kredite" rekao je Grebo.
Prema njegovim riječima, zbog nedostatka garancija države i strani investitori će zaobilaziti BiH. Kako je situacija alarmantna, potvrđuje i kako su mu se počeli javljati gospodarstvenici koji se suočavaju s problemima s bankama. Među njima je i "ASA Holding".
"Mi sada imamo 30 milijuna eura investiranja i već imamo najavu problema kod nekih banaka s kojima smo ranije postigli dogovore o financiranju. Nema velikih problema s osiguranjem novca, ali ima zbog cijene kapitala koja će znatno porasti. Uz to, traže se dodatne garancije. I administracija mora brže reagirati pri izdavanju dozvola, ponaša se birokratski i ne shvata šta bi značilo obustavljanje velikih investicija" kaže Imamović.
Dodaje kako je razgovarao s nekim investitorima koji planiraju konzervirati, odnosno obustaviti svoje investicije, što bi imalo nesagledive posljedice na razvoj BiH.
"Op-trt gevejzen zajn"!
Bosni i Hercegovini ozbiljno prijeti kriza, pa čak i kolaps investicija zbog svjetske financijske krize, jer bi sve ozbiljnije investicije u narednih 12 mjeseci mogle biti zaustavljene
Upozorili su to Nihad Imamović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH i generalni direktor ASA Holdinga i Kemal Grebo, predsjednik Gospodarske komore KS, dodajući kako će upravo to biti najveća refleksija svjetske krize na našu zemlju, a ne udar na depozite u bankama.
"Ako su banke najavile da će pooštriti uvjete kreditiranja i ograničiti iznos kredita, to znači kako će biti obustavljene investicije koje su u tijeku. Investitori su sklopili ugovore, a ne mogu ih realizirati. Banke ih ne mogu pratiti, jer su ograničile plasmane za kredite" rekao je Grebo.
Prema njegovim riječima, zbog nedostatka garancija države i strani investitori će zaobilaziti BiH. Kako je situacija alarmantna, potvrđuje i kako su mu se počeli javljati gospodarstvenici koji se suočavaju s problemima s bankama. Među njima je i "ASA Holding".
"Mi sada imamo 30 milijuna eura investiranja i već imamo najavu problema kod nekih banaka s kojima smo ranije postigli dogovore o financiranju. Nema velikih problema s osiguranjem novca, ali ima zbog cijene kapitala koja će znatno porasti. Uz to, traže se dodatne garancije. I administracija mora brže reagirati pri izdavanju dozvola, ponaša se birokratski i ne shvata šta bi značilo obustavljanje velikih investicija" kaže Imamović.
Dodaje kako je razgovarao s nekim investitorima koji planiraju konzervirati, odnosno obustaviti svoje investicije, što bi imalo nesagledive posljedice na razvoj BiH.
- glavutan
#100 Re: Financijska kriza i banke u BiH
Sta ono rekose strucnjaci na forumu ovdje?
Nema krize za BiH?
Kad je to AVAZ napisao onda je situacija crnja nego sto jeste.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... nvesticija