komparacije radi, to je kao kad Dodik traži treći entitet za Hrvate
Rezolucija Vijeca Evrope
- ZZZlica
#76 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
@MARIJANK (glede Frane-x): to se u raji zove "navlakuša"
- cogni
#77 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Znaci li to da svi Srbi treba isto da misle po svim mogucim pitanjima, da svi Hrvati treba isto da misle po svim mogucim pitanjima i da svi Bosnjaci treba isto da misle po svim mogucim pitanjima. Da li je sramota za Hrvate ako neki Hrvat po nekom pitanju misli drukcije nego vecina Hrvata? Da li to sto svi isto misle automatski znaci da je to misljenje ispravno?MARIJANK wrote:
Po ovome kvotanom mislim da si Srbin. Neću biti nepristojan pa govoriti teže izraze.
Cinjenica da svi isto misle uglavno znaci da niko nista ne misli, a ne da su svi pametni.
@nokia,
Nisam nista predlagao, niti govorio bilo sta u tom smislu. Sama cinjenica da si uspio da rekontruises "moj" prijedlog ni iz cega jeste pohvalno, iako on nije narocito smislen.
@Bihac_4_ever
Nisi u pravu, cini mi se da se ustav mijenja samo u parlamentu BiH. Mada ne bi bilo tesko promijeniti proceduru promjene ustava, tako da se zahtjeva i saglasje parlamenata RS i FBiH.
- Bihac_4_ever
#78 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Bihac_4_ever wrote:Odgovorite na ovo:
Ako Bosnjaci imaju vecinu (bez entitetskog glasanja) te odluke parlamenta se mogu samo odnositi na Drzavni nivo,da bi se mjenjala struktura zemlje potrebno je usvajanje vecine u sva tri parlamenta(FBiH,RS,parlament BiH) jel to tacno ?
- cogni
#79 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Budi strpljiv, ovo je forum, a ne chat, iako nekad mozda i ne izgleda tako.Bihac_4_ever wrote:Bihac_4_ever wrote:Odgovorite na ovo:
Ako Bosnjaci imaju vecinu (bez entitetskog glasanja) te odluke parlamenta se mogu samo odnositi na Drzavni nivo,da bi se mjenjala struktura zemlje potrebno je usvajanje vecine u sva tri parlamenta(FBiH,RS,parlament BiH) jel to tacno ?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Frane-x
#80 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Bihac_4_ever wrote:Odgovorite na ovo:
Ako Bosnjaci imaju vecinu (bez entitetskog glasanja) te odluke parlamenta se mogu samo odnositi na Drzavni nivo,da bi se mjenjala struktura zemlje potrebno je usvajanje vecine u sva tri parlamenta(FBiH,RS,parlament BiH) jel to tacno ?
NE!
Ustavne promjene u BIH se automatski preslikavaju na entitetske kantonalne ustave, jer je državni ustav iznad ovih nabrojanih ustava, i svi oni moraju biti u skladu sa državnim, inače su protuustavni.
Evo vrlo drastičan primjer: Da Republika Srpska poželi sama sebe ukinuti ona to ne može učiniti u svom parlamentu, nego se to mora uraditi u Državnom parlamentu, a za to Srbi trebaju pomoć Bošnjaka.
Ljudi vi stvarno ne znate Ustav vlastite države.
- Bihac_4_ever
#81 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
da i nije ovako kako sam rekao,smatram da bi to moglo biti rijesenje 
- cogni
#82 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Rijesenje za sta?Bihac_4_ever wrote:da i nije ovako kako sam rekao,smatram da bi to moglo biti rijesenje
Mislish da bi RS bila spremna da se odrekne mogucnosti blokiranja svih drugih odluka, ako bi zadrzala da odlucuje o promjenama ustava tako sto bi se to prenijelo na skupstinu RS?
- nokia6170
#83 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
ne, pita se samo parlamentarna skupstina bosne i hercegovine.Bihac_4_ever wrote:Odgovorite na ovo:
u tom je fol, sto ljudi nikako da prihvate cinjenicu i skontaju da je drzava visa i starija kategorija od entiteta i da je drzava bosna i hercegovina kreirala entitete, svoje administrativne jedinice, a ne entiteti bosnu i hercegovinu, kao i da su narodi bosne i hercegovine donijeli ustav bosne i hercegovine, a ne entiteti.
Last edited by nokia6170 on 01/10/2008 16:09, edited 1 time in total.
- Bihac_4_ever
#84 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Kad razmislim da je trenutno nemoguce drugo rijesenje,bitno je da BiH ide naprijed i da se Drzavni nivo ne koci,ovako je osigurano Srbima da ih niko nece UKINUTI,pa cekati bolja vremena,najbitnije je da RS ne koci drzavne institucije.cogni wrote:Rijesenje za sta?Bihac_4_ever wrote:da i nije ovako kako sam rekao,smatram da bi to moglo biti rijesenje
Mislish da bi RS bila spremna da se odrekne mogucnosti blokiranja svih drugih odluka, ako bi zadrzala da odlucuje o promjenama ustava tako sto bi se to prenijelo na skupstinu RS?
-
MARIJANK
#85 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Ovo boldano dokazuje da si Srbin i onda ispada smiješno što pjenim.Frane-x wrote: Ne kažem da je entitetsko glasanje DOBRO za hrvate! Ali je bolje od Parlamenta koji bi sutra izglasao ustav po programu SBiH i SDA, inače ustave u kojima se ni JEDNOM riječju ne spominju Hrvati, a kamoli nekakva konstitutivnost!
Nađi nacrt ustava Stranke za BiH, pa utipkaj u search riječ "Hrvat"- NULA REZULTATA. Možda takvu BiH želiš*
Nažalost, mislim da je bolje da se ostavi takvo kakvo je nego da se samo ukine to entitetsko glasanje bez da se dira u druge stvari u ustavu!
Ja ne znam ako ti želiš da u Parlamentu BiH stvari funkcioniraku kao trenutno u Federalnom, onda ok.
Evo ti stranica parlamenta pa pobroji malo koga ima koliko, ako meni ne vjeruješ:
http://www.parlament.ba/index2.php?opci ... =4&jezik=h
Da se stvari ovakve kakve su sad ostave kakve jesu i da je to interes Hrvata BiH?
Srbine, zašto se maskiraš pod Hrvata , zašto ne braniš svoje interese pod svojim imenom ja opet ponavljam?
Može se dogoditi da prekrajanjem izbornih jedinica jedna strana dobije više sjedala nego proporcinalno glasača što ima.
Mi BiH Hrvati se moramo zalagati da cijela BiH bude jedna izborna jedinica i u tom slučaju nema manipulacija.
Bošnjačke stranke ne mogu dobiti 50%+1 kad nemaju toliko stanovništva.
Kukati za ukidanjem entitetskog glasanja mogu samo Srbi kad Hrvati ništa ne gube kod tog ukidanja kad ništa nisu ni imali kod tog entiteskog glasanja.
Da se stvari ostave kakve jesu i to interes Hrvata?
Ufff.....moram biti pristojan .
A da nadodam za SBiH,neka me zovu i Kinezom , meni ne smeta, znam što sam i tko sam.
Niti će to oni ikada moći promijeniti
-
Judge_Dread
#86 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
v
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:16, edited 1 time in total.
- cogni
#87 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Gledano iz ugla RS, najbitnije je da drzavne institucije ne rade protiv RS. Trenutno RS ima mehanizme da sprijechi drzavne istitucije da rade protiv RS i oni nemaju namjeru da se tih mehanizama odricu, bez obzira sta ja ili ti mislili da je dobro za BiH.Bihac_4_ever wrote:
...najbitnije je da RS ne koci drzavne institucije.
- nokia6170
#88 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
mozda da se okrenemo predvidjanjima i implikacijama ove zadnje rezolucijeJudge_Dread wrote:Ja mislim da smo se malo udaljili od teme
- Bihac_4_ever
#89 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
a ti mehanizmi su =?cogni wrote:Gledano iz ugla RS, najbitnije je da drzavne institucije ne rade protiv RS. Trenutno RS ima mehanizme da sprijechi drzavne istitucije da rade protiv RS i oni nemaju namjeru da se tih mehanizama odricu, bez obzira sta ja ili ti mislili da je dobro za BiH.Bihac_4_ever wrote:
-
MARIJANK
#90 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Pa zato što je dio suvereniteta koji pripada BiH Hrvatima oduzela im 'Republika Srpska' sa svojim entitetskim glasanjem.Gate 7 wrote:Vidim u federaciji ste pravo"jednakopravni"
Kad se to ukine BiH Hrvati će profitirati jer će njihovi glasovi imati težinu.
Sad je težina BiH Hrvata glasača okruglo 0 (nula).
-
Judge_Dread
#91 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:15, edited 1 time in total.
- nokia6170
#92 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
nazalost cijela drzava je uredjena kao posljedica srpske "volje naroda" i koji jos uvijek istrajavaju na svojoj "volji" naustrb volje ostala dva naroda.MARIJANK wrote:Pa zato što je dio suvereniteta koji pripada BiH Hrvatima oduzela im 'Republika Srpska' sa svojim entitetskim glasanjem.Gate 7 wrote:Vidim u federaciji ste pravo"jednakopravni"
Kad se to ukine BiH Hrvati će profitirati jer će njihovi glasovi imati težinu.
Sad je težina BiH Hrvata glasača okruglo 0 (nula).
i sad se ocekuje da druga dva naroda shvate jedan narod i pristanu na vlastitu diskriminaciju, dok se tom istom jednom narodu doslovice jebe sto su ostala dva naroda diskriminarana, i ne samo ostala dva naroda, vec se tom istom narodu iz rs-a jebe sto su i sami pripadnici njegovog vlastitog naroda diskriminirani van rs-a.
-
The 51st State
#93 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
ma rs se pravi luda, svjesni su i oni da koce i te kako koce funkcionisanje drzave samo iz razloga sto je dugorocni cilj politicke elite srba, odcijepljenje od bih. cuj logike, da institucije ne rade protiv rs, pa fino se dogovori sta je cija nadleznost i nema problema ali jok rs se prosto ne zeli odreci nijednog drzavnog atributa i institucije, dosad sto se odrekla je bilo pod prisilom, a i ivanic i dodik dobro znaju ako se ikad bude ozbiljno razgovaralo oko clanstva za eu, to ce biti jedna adresa sto podrazumjeva visestruko i strukturno povecanje drzavnih institucija i njihovih nadleznosti, zato lazu kad kazu da su za eu ali sa neokrnjenom rs jer su te tvrdnje u koliziji.cogni wrote:Gledano iz ugla RS, najbitnije je da drzavne institucije ne rade protiv RS. Trenutno RS ima mehanizme da sprijechi drzavne istitucije da rade protiv RS i oni nemaju namjeru da se tih mehanizama odricu, bez obzira sta ja ili ti mislili da je dobro za BiH.Bihac_4_ever wrote:
- Frane-x
#94 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Majko mila. Jesi ti normalan?MARIJANK wrote:Ovo boldano dokazuje da si Srbin i onda ispada smiješno što pjenim.Frane-x wrote: Ne kažem da je entitetsko glasanje DOBRO za hrvate! Ali je bolje od Parlamenta koji bi sutra izglasao ustav po programu SBiH i SDA, inače ustave u kojima se ni JEDNOM riječju ne spominju Hrvati, a kamoli nekakva konstitutivnost!
Nađi nacrt ustava Stranke za BiH, pa utipkaj u search riječ "Hrvat"- NULA REZULTATA. Možda takvu BiH želiš*
Nažalost, mislim da je bolje da se ostavi takvo kakvo je nego da se samo ukine to entitetsko glasanje bez da se dira u druge stvari u ustavu!
Ja ne znam ako ti želiš da u Parlamentu BiH stvari funkcioniraku kao trenutno u Federalnom, onda ok.
Evo ti stranica parlamenta pa pobroji malo koga ima koliko, ako meni ne vjeruješ:
http://www.parlament.ba/index2.php?opci ... =4&jezik=h
Da se stvari ovakve kakve su sad ostave kakve jesu i da je to interes Hrvata BiH?
Srbine, zašto se maskiraš pod Hrvata , zašto ne braniš svoje interese pod svojim imenom ja opet ponavljam?
Može se dogoditi da prekrajanjem izbornih jedinica jedna strana dobije više sjedala nego proporcinalno glasača što ima.
Mi BiH Hrvati se moramo zalagati da cijela BiH bude jedna izborna jedinica i u tom slučaju nema manipulacija.
Bošnjačke stranke ne mogu dobiti 50%+1 kad nemaju toliko stanovništva.
Kukati za ukidanjem entitetskog glasanja mogu samo Srbi kad Hrvati ništa ne gube kod tog ukidanja kad ništa nisu ni imali kod tog entiteskog glasanja.
Da se stvari ostave kakve jesu i to interes Hrvata?
Ufff.....moram biti pristojan .
A da nadodam za SBiH,neka me zovu i Kinezom , meni ne smeta, znam što sam i tko sam.
Niti će to oni ikada moći promijeniti
Gdje sam ja rekao da se cijeli Ustav treba ostzaviti takav kakav je?!!!!! Gdje sam ja rekao da sve treba ostaviti takvo kakvo je?!
Zašto boldaš pola rečenice i izvlačiš mi stvari iz konteksta?! Rekao sam da ne treba ukidati entitetsko glasanje bez da se diraju druge stvari u ustavu! Jesi sad shvatio?
Naravno da sam za ukidanje entiteta i za kantonizaciju/federalizaciju BiH. Hrvati se najbolje mogu zaštititi na državnom nivou.
Hrvatima trebaju kantoni sa vrlo jakim ingerencijama, i državni nivo gdje će biti ravnopravni sa ostala 2 naroda (načelo pariteta najbolje!).
Što misliš zašto je HDZ za zakon o visokom školstvu na razini države a ne na razini Federacije? Pa zato jer nas na razini džave ne mogu preglasati kako rade na Federalnom nivou!
Ajde pozdrav.
- Frane-x
#95 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Što je uopće tema?Judge_Dread wrote:Ja mislim da smo se malo udaljili od teme
-
MARIJANK
#96 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Gate 7 wrote:Zahvaljujući Srbima?Ili čekate ukidanje entitetskog glasanja pa da ponovo na scenu stupe "baštovani i njihivi cvijeće"?
Ma živciraju me ovakvi sa lažnim nickovima kao Frane a tamo Srbin.
Nemam ništa protiv Srba nego protiv lažnog predstavljanja.
Dakle da ponovim, entitetskim glasovanjem hrvatski narod u BiH je ponižen bio kao nikada u povijesti.
Tim glasovanjem BiH je bila podijeljenja na srpske i bošnjačke glasove gdje hrvatski su vrijedili okruglo 0 (nula).
Ukidanjem entitskog glasanja BiH Hrvati dobivaju onoliko glasova koliko ih ima u stvarnosti . Oko 15% stanovništva BiH.
Znači sa 0 dolazimo na 15.
Entitetskim glasanjem Srbi su sa samo 22% mogli blokirati kompletni rad parlamenta.
Opet ponavljam, mi BiH Hrvati ništa ne gubimo ukidanjem entitetskog glasanja kad ništa nismo ni imali.
Možemo samo dobiti.
Tim ukidanjem srpska manjina gubi mogućnosti maltretiranja većine i to je to.
- cogni
#97 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Ima ih nekoliko, entitetsko glasanje u zastupnickom domu, dio doma naroda je iz RS, jedan clan predsjednistva je iz RS. Naravno, nemam ambicija da budem kompletan, mislim na sve mehanizme pomocu kojih predstavnici RS imaju mogucnost blokiranja odluka nepovoljnih po RS.Bihac_4_ever wrote:a ti mehanizmi su =?cogni wrote:Gledano iz ugla RS, najbitnije je da drzavne institucije ne rade protiv RS. Trenutno RS ima mehanizme da sprijechi drzavne istitucije da rade protiv RS i oni nemaju namjeru da se tih mehanizama odricu, bez obzira sta ja ili ti mislili da je dobro za BiH.Bihac_4_ever wrote:
Na primjer, u zastupnickom domu je to jako fino balansirano, RS da bi blokirala odluke treba da ima cak 2/3 svojih zastupnika protiv odluke. Po logici stvari vlast u BiH treba da ukljuci one partije koje su na vlasti u RS, tako da zakoni i odluke koji se nadju pred zastupnickim domom u startu imaju preko 50% podrske iz RS. AKo ta podrska padne ispod 33% to znaci da odluka koja se donosi ima neke patoloske osobine. Treba imati u vidu da je dvotrecinsku vecinu daleko teze postici neko prostu vecinu od 50%. Ja bih da sam na mjestu RS-a trazio da se tokom predstojecih ustavnih promjena prag podrske iz svakog entiteta poveca na 50%, umjesto 33%, za svaki slucaj, da se i sama pomisao na preglasavanje eliminira.
- cogni
#98 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Entitetsko glasanje mogu iskoristi Srbi tako sto mogu da ostvare 2/3 vecinu u entitetu RS i bosnjaci jer imaju 2/3 vecinu u FBiH, dok Hrvati ni u kom slucaju ne mogu ni da prismrde upotrebi entitetskog glasanja. Zbog toga sto od entitetskog glasanja ne mogu imati koristi, spremni su da ga se ukine, sto je vrlo velikodusno sa njihove strane.Gate 7 wrote: kakve veze entitetsko glasanje ima sa trenutnom "ravnopravnošću" Hrvata u f BiH?
- nokia6170
#99 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
ma entitetskim glasanjem se sustinski gubi sustina srpske pobune u bih i republike srpske kao drzave kreirane prvenstveno na prvom ratnom cilju ratne rs...etnickom (entitetskom) razdvajanju i nemijesanju sa ostala dva naroda.MARIJANK wrote:Gate 7 wrote:Zahvaljujući Srbima?Ili čekate ukidanje entitetskog glasanja pa da ponovo na scenu stupe "baštovani i njihivi cvijeće"?
Ma živciraju me ovakvi sa lažnim nickovima kao Frane a tamo Srbin.
Nemam ništa protiv Srba nego protiv lažnog predstavljanja.
Dakle da ponovim, entitetskim glasovanjem hrvatski narod u BiH je ponižen bio kao nikada u povijesti.
Tim glasovanjem BiH je bila podijeljenja na srpske i bošnjačke glasove gdje hrvatski su vrijedili okruglo 0 (nula).
Ukidanjem entitskog glasanja BiH Hrvati dobivaju onoliko glasova koliko ih ima u stvarnosti . Oko 15% stanovništva BiH.
Znači sa 0 dolazimo na 15.
Entitetskim glasanjem Srbi su sa samo 22% mogli blokirati kompletni rad parlamenta.
Opet ponavljam, mi BiH Hrvati ništa ne gubimo ukidanjem entitetskog glasanja kad ništa nismo ni imali.
Možemo samo dobiti.
Tim ukidanjem srpska manjina gubi mogućnosti maltretiranja većine i to je to.
nazalost srbi u bih (rs-u) su zasljepljeni idejom da ukidanjem entitetskog glasanja i ukidanjem rs-a (reorganizacijom bosne i hercegovine) gube sva prava, umjesto da to posmatraju iz ugla da na taj nacin samo sticu jos veca prava i mogucnosti na prostoru cijele drzave bosne i hercegovine.
ovako svjesno pustaju da budu ugrozeni u federaciji, jer svaki glas protiv ugrozenosti srba u federaciji ugrozava samu egzistenciju republike srpske koja je upravo i nastala i realizovana i egzistira na diskriminaciji.
-
MARIJANK
#100 Re: Rezolucija Vijeca Evrope
Entitetsko glasovanje je kako mu samo ime kaže entitetsko i sve što se entitetsko ukida može biti samo dobro za BiH Hrvate a nikako loše,i ne znam zašto filozofiraš suprotno.Frane-x wrote: Majko mila. Jesi ti normalan?
Gdje sam ja rekao da se cijeli Ustav treba ostzaviti takav kakav je?!!!!! Gdje sam ja rekao da sve treba ostaviti takvo kakvo je?!
Zašto boldaš pola rečenice i izvlačiš mi stvari iz konteksta?! Rekao sam da ne treba ukidati entitetsko glasanje bez da se diraju druge stvari u ustavu! Jesi sad shvatio?
Naravno da sam za ukidanje entiteta i za kantonizaciju/federalizaciju BiH. Hrvati se najbolje mogu zaštititi na državnom nivou.
Hrvatima trebaju kantoni sa vrlo jakim ingerencijama, i državni nivo gdje će biti ravnopravni sa ostala 2 naroda (načelo pariteta najbolje!).
Što misliš zašto je HDZ za zakon o visokom školstvu na razini države a ne na razini Federacije? Pa zato jer nas na razini džave ne mogu preglasati kako rade na Federalnom nivou!
Ajde pozdrav.
Entiteti (u sadašnjem obliku i broju)= 'smrt' za BiH Hrvate