suncica24 wrote:evo pa citajte:
http://www.aeobih.com.ba/documents/elec ... nguage.pdf
Kockica, mora ti izgovoriti ime pri glasanju. to sto to nasi biracki odbori zanemaruju...
Zasto... jednostavan razlog. Da ne bi neko glasao umjesto nekog. ako mislis da se to ne desava... vjeruj mi, meni se u birackom odboru dsilo. Pa samo morali ispocetka, pa smo glasove brojali do...
Zatim, mogli su imati i telefonski imenik u rukama, a ne stranacke spiskove. Samo dok nema stranackih obiljezja.
Sto se tice osoba koje ne mogu glasati, za njih glasa neko iz reda, a ne posmatraci. Jer, zna se sta bi posmatraci zaokruzili
doduse, trebalo bi da biracki odbor ne zna ko je ciji posmatrac, ali kad prodefiluju jedni i drugi u zelenim, crvenim, plavim, zutim... majicama, tesko je ne znati ko je ko
Sad... za koga si glasao... to ni stranke, ni bog, a ni ti sam ne bi trebao znati

i to zaista niko nema nacina da sazna.
Osim kad se desi propust, sto se meni desilo, pa sam mogla unijeti i torbu, i traziti olovku po torbi, i izvaditi slona a ne aparat, da sam htjela, da potvrdim svoj glas
Kud nisam da dobijem 100KM od Lijanovica
PS: Asana, provjeri u telecomu ili posti za spisak. Sta mislis kako ove marketinske kompanije (citaj Mladinska knjiga) rade

Nem toga da je duzan na glas procitati
evo
Član 5.12
Birač glasa na biračkom mjestu u kojem je upisan u izvod iz Centralnog biračkog spiska.
Birač koji, u skladu s ovim zakonom, ima pravo glasati za općinu u kojoj je imao prebivalište 1991. godine, može
glasati na biračkom mjestu za glasanje u odsutnosti.
Predsjednik ili član biračkog odbora utvrđuje identitet birača na osnovu važeće lične isprave.
Važeća lična isprava, sa fotografijom, u smislu prethodnog stava, jedan je od sljedećih dokumenata:
1. lična karta;
2. pasoš;
3. vozačka dozvola;
4. vojna legitimacija;
5. važeća lična isprava izdata od zemlje domaćina;
6. izbjeglički karton izdat od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije.
Ako je birač promijenio ime, obavezan je, uz jednu od navedenih ličnih isprava, dati na uvid i rješenje o promjeni
imena izdato od nadležnog organa.
Član 5.13
Član biračkog odbora dužan je utvrditi identitet birača, označiti njegovo ime i prezime na izvodu iz Centralnog
biračkog spiska na koji će se birač potpisati, potom član biračkog odobra izdaje odgovarajući glasački listić ili listiće.
Član 5.14
Izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrđuje izgled glasačkog listića za izbore na svim nivoima vlasti, uključujući
nivo Bosne i Hercegovine, entiteta, Brčko Distrikta, kantona i općine.
Glasački listić omogućava biraču da glasa samo za jednu od sljedećih opcija....itd
Str. 23