Ti govoris o H1B vizi za koju se brojevi svi izdaju samo 24 sata nakon sto bude otvorena sto bi ti trebalo reci kolika je navala. Izuzetci od ovoga su oni koji rade na univerzitetima i u odredjenim organizacijama. Uostalom, dobijes zelenu kartu i onda opet nakon 5 godina furas na drzavljanstvo sto ce reci da je radno-imigrantska karta i ne znam kako je bolja od zelene karte preko imigracije? Na poslu te mogu zajebati za placu jer si im u sakama (oni su ti sredili kartu) a i vezan si ugovorom te ne mozes tek tako ustati i otici kod drugog poslodavca kao sto to mogu oni sa "obicnom" zelenom kartom.jeza u ledja wrote:Jane.
Mnogi ljudi ne kontaju da im zeleni karton ne znaci mnogo ako nisu u stanju u Americi dobiti posao koji im odgovara. Imaj to u vidu. Ja koliko znam ti samo dobijes zeleni karton i to je to. Do tebe je da se snadjes. (to nije isto kao kad su nase izbjeglice dobijale zelene kartone)
Rekla si da bi mozda htjela u skolu?
Nisam skonto da li imas zavrsen dodiplomski ili ne? Helem, mislim da ti je to najbolji nacin da negdje odes, barem sto se tice Amerike, bilo da se transferujes ili da dolazis na postdiplomski. Vjerovatno ovisi o kojoj struci se radi, ali najcesce ti ne treba nikakva 'nostrifikacija' diploma i slicne stvari. Jednostavno, dolazis ovdje na nastavak studija. U stvari ti prakticno mozes bilo kakav postdiplomski studij upisati. Na taj nacin bices u prilici prvo obrazovati se poa zapadnom sistemu, drugo upoznati mnogo ljudi, tj. ne bi bila usamljena, trece ne moras se patiti sa trazenjem posla ispod svoje struke.
Sad ti kontas e odkud mi pare. Pa vecina fakulteta za postdiplomske studije placa tvoj studij, i/ili ti daje zaposljenje na faksu, bilo kao asistent ili nesto trece. (legalno ne bi mogla raditi van faksa) . Nekad ti placaju i smjestaj.
Problem sa studentskom vizom je taj sto si ti tu privremeno, znaci nisi useljenik. Medjutim, ti sa zavrsenom skolom u Americi mozes traziti posao i ako ga dobijes (sto je trenutno zajebano jer je ekonomija u krizi!!, ali to se moze promjeniti za pola godine) na osnovu njega poslije dobijes zeleni karton.
Sta ti trebas uraditi ako hoces tu opciju. Sjednes za kompjuter i listas kakvi sve univerziteti imaju i sta nude. Skontas sta hoces naravno da studiras. Onda pocnes slati aplikacije i cekas sta upali. Sanse za tako nesto su sasvim realne, cak sta vise vjerovatno ce te neko primiti. (Pod uslovom - znanje engleskog je krucijalno!) Onda trebas poloziti neke ispite, tipa TOEFL za engleski, onda GRE za postdiplomski studij i to je to.
Vjeruj mi, ako si obrazovana i mlada osoba, a koliko vidim jesi, ova opcija ti je mnogo bolja od imigrantske, iz hiljadu razloga.
To je sto se tice Amerike, a vjerujem i drugih zemalja. Siguran sam da je u Kanadu, Australiju ili Novi Zeland mnogo lakse otici nego u SAD, a pogotovo Njemacku ili neku drugu ne-skandinavsku evropsku zemlju.
Razmisli malo.