Jahorina!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
jahorina

#76 Re: Jahorina!

Post by jahorina »

Jeli ta slika treba da znaci da je pocelo da pada :-D

Evo i trenutne slike sa Jahorine:
Image
P308

#77 Re: Jahorina!

Post by P308 »

Drago mi je zbog turizma ali MRZIM SNIJEG!
jahorina

#78 Re: Jahorina!

Post by jahorina »

razlika je u tome kad pada snijeg na planini i u gradu :-D
zaon1

#79 Re: Jahorina!

Post by zaon1 »

Snijeg <3
Bumerang

#80 Re: Jahorina!

Post by Bumerang »

http://img297.imageshack.us/img297/4950 ... rajevo.jpg
Image

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... 9037_n.jpg
Image

Objavljeno 22.12.2012. u 13:34 | Komentari: 3

JAHORINA PUNA SKIJAŠA

Pušten u rad šestosjed, staze odlične, uvjeti idealni za skijanje

Na Jahorini je danas pušten u rad i šestosjed na stazi Skočine, vrijedan 12 miliona KM, a na ovoj stazi je urađen i sistem vještačkog osnježavanja, rekao je Srni rukovodilac za sport i ski staze Miro Kalem.

Image
Jahorina (Foto: Arhiv)

On je potvrdio da je sredstva za projekat izgradnje šestosjeda obezbijedio Olimpijski centar Jahorina.

"Danas su na Jahorini u rad puštene sve instalacije. Staze su odlične, obezbjeđenjene i obilježenje", rekao je Kalem i dodao da su ljubitelji skijanja već na Jahorini.

Kalem je istakao da je visina snijega oko 70 centimetara, a sa uređenim stazama danas su idealni uslovi za skijanje na ovoj planini.

Portparol Olimpijskog centra Jahorina Zorica Stojanović istakla je da je na ovoj planini danas počeo i program "Jahorina ski end fan" u okviru kojeg će u naredna dva mjeseca - do kraja zimske sezone, za posjetioce biti organizovane brojne žurke, adrenalinski sportovi i drugi sadržaji.

Stojanovićeva je naglasila da su u okviru ovogodišnjeg programa planirani dječiji "snježni park", zone za snowboard i snoutjub, DJ i apreski žurke, kao i Adrenalin fest.

Ovaj vikend predviđen je za medije, kojima su predstavljeni najavljeni sadržaji.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pusten-u ... /121222067

Zvanicna stranica Jahorine: http://oc-jahorina.com/
Last edited by Bumerang on 30/12/2012 16:52, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#81 Re: Jahorina!

Post by vjesticanametli »

staze i sve je supeeeeeeeeeeeeer
:thumbup:
hrusta

#82 Re: Jahorina!

Post by hrusta »

iace sam ljubitelj Bijelasnice jer sam ko dijete 90% proveo gore vremena i gore naucio skijat, na Jahorini sam bio mozda jedno 10 tak puta prije rata i to je to ali se slabo sijecam, i to je bio zadnji put kad sam bio, a poslije rata nikako, nekoliko puta na Bijelasnici i to je to. Ali gledajuci ove youtube klipove, tako mi se svidjelo i fakat ljepse i kulturnije izgleda nego Bijelasnica.

Sto se tice hotela fakat izgledaju super, koje su prepuruke za hotel za odsijest (ja, zena i 3godisnja kcerkica).
Apartmani Jahorina

#83 Re: Jahorina!

Post by Apartmani Jahorina »

Dva nova apartmana locirana na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Jahorini, na nadmorskoj visini od 1640 metara u neposrednoj blizini staza Skočine (dvosjed Prača), kao i staza Željo i Olimpik, te ski staza "Ogorjelica I" i "Ogorjelica II".
Apartmani imaju dnevni boravak (trosjed na razvlacenje), sobu za spavanje (dupli krevet), kuhinja, kupatilo, centralno na struju, kamin (zatvoreni), TV
(total), Internet, parking kod objekta..
Apartmani su novoopremljen i predviđeni su za 4 do 5 osoba.
Velicina apartmana je 40m2.
http://www.facebook.com/ApartmaniJahori ... tsJahorina
info : +387 65 977 086
Saian

#84 Re: Jahorina!

Post by Saian »

Banksy wrote:
Kolega sa Alipasinog wrote:Ima li SSK-ovaca. Prica se o obnovi Doma Mladost.
Ima.
Svejedno mi je. Niti će to biti ona Mladost, niti smo mi oni stari.

Image
Bumerang

#85 Re: Jahorina!

Post by Bumerang »

Image

Objavljeno 27.12.2012. u 15:19 | Komentari: 11

COCA-COLA SARAJEVO HOLIDAY MARKET

Ponovo starta autobuska linija Sarajevo - Jahorina - Sarajevo

Image

Autobuska linija Sarajevo – Jahorina – Sarajevo ponovo će startati u okviru 2. Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa. Linija će početi s radom u petak, 28. decembra 2012., te će voziti sve do 20. januara 2013. godine, a realizirat će je firma Kompas Istočno Sarajevo.
Ove godine, linija će nuditi opcije polaska kod Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, ispred Doma Armije u ulici Zelenih beretki u 08:30 i 11:00, dok će povratak s Jahorine, ispred hotela Termag, biti u 10:00 i 16:00. Cijena karte u jednom smjeru je 7 KM, dok će cijena povratne karte biti 10 KM.

Vanrednu autobusku liniju Sarajevo – Jahorina omogućili su USAID - Sida FIRMA projekt, Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo, u saradnji sa firmom Kompas Istočno Sarajevo, Hotelom Termag i Sarajevo Navigatorom.

Prošle godine je autobuska linija privukla mnoštvo posjetitelja, čime je zapravo demonstrirana neophodnost održavanja redovnog autobuskog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Jahorina tokom zimske turističke sezone, što bi kompletiralo turističku ponudu sarajevske regije u zimskom periodu. I ove godine će ova autobuska linija zasigurno doprinijeti većoj posjeti građana i posjetitelja Sarajeva ovoj prelijepoj olimpijskoj planini.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market organiziraju Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Sarajevo Navigator, uz podršku USAID - Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg su ZUP Baščaršija i Sarajevo Navigator koordinatori lanaca vrijednosti.

Nove informacije o Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu možete pratiti putem oficijelnog web sitea, te putem društvenih mreža: Facebook, Twitter, YouTube i Instagram.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ponovo-s ... /121227091
Banksy

#86 Re: Jahorina!

Post by Banksy »

Saian wrote:
Banksy wrote:
Kolega sa Alipasinog wrote:Ima li SSK-ovaca.
Prica se o obnovi Doma Mladost.
Ima.
Svejedno mi je. Niti će to biti ona Mladost, niti smo mi oni stari.

Image
DŽE SI Sajo, smučaru stari :mrgreen:
Bila prošle sedmice ... pa da te (se) potpišem ... :(
Saian

#87 Re: Jahorina!

Post by Saian »

evo me, :D smuchim se :D
vjesticanametli

#88 Re: Jahorina!

danas je bilo perfektno :-D :thumbup:
Bumerang

#89 Re: Jahorina!

Post by Bumerang »

Jahorina sve bliža starom sjaju

Image
Galerija
DRAGAN SLADOJEVIĆ, FOTO: G. ŠURLAN - 30.12.2012 10:10 FOTO

Ljubitelji zimskih sportova, šetnji na čistom vazduhu, te razgledanja jedinstvenih pejzaža, ali i svi ostali koji žele nezaboravan provod, imaju pregršt razloga da posjete Jahorinu.

Olimpijska ljepotica sve je bliža starom sjaju, onom koji je prije 28 godina putem malih ekrana obišao cijeli svijet, što su prepoznali i brojni turisti koji ovdje danas dolaze da se zabave, a potom se, iz godine u godinu, ponovo vraćaju.

Tokom dana možete da uživate u radostima na snijegu, ali se tu zabava ne završava, jer noću većina gostiju druženje nastavlja u ugostiteljskim objektima - od najmodernijih do onih u etno-stilu.

Tradicionalna jela ovih krajeva, u kombinaciji sa pićima, od kojih su, svakako najpopularnije domaće rakije, gurmane sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Ukoliko odavno niste bili u BiH, ćevape morate probati, a zalogaje, preporučuju ugostitelji, zalijte medovačom. Takođe je važno da ćete se, zahvaljujući domaćinima, koji su ljubazni i raspoloženi da obezbijede sve što trebate, osjećati kao kod kuće.

Stariji imaju gdje da prošetaju, a oni najmlađi mogu da se oprobaju u sankanju i izradi kuća od leda ili pak da vrijeme obogate "srodnim" aktivnostima.

Besplatne žurke: Nadaleko poznati olimpijski centar proširio je ponudu, tako da će posjetioci narednih mjeseci moći da uživaju u zabavama, adrenalinskim sportovima i sličnim sadržajima, objedinjenim u programu "Jahorina Ski&Fun".

Tradicionalna jela, u kombinaciji sa pićima, od kojih su svakako najpopularnije domaće rakije, gurmane neće ostaviti ravnodušnim.

"Pripremili smo brojne žurke, gdje će se smjenjivati DJ-evi i bendovi, a odmah nakon skijanja turisti mogu da se odlično zabave u nekom od ugostiteljskih objekata. Ski&Fun akcija će trajati tokom cijele sezone, a svi sadržaji su besplatni", poručuje Milena Mijatović-Đekić, portparol Organizacionog tima "Jahorina Ski&Fun programa".

Miris roštilja i kuvanog vina, zvuci elektronske muzike i brojni mladi dočekali su nas prilikom posjete Jahorini, sa koje stiže još jedna lijepa vijest - odnedavno je bogatija za šestosjed Skočine.

Imali smo priliku da se među prvima provozamo i sa visine sagledamo krajolik koji će nam trajno ostati urezan u sjećanju.

Bez gužvi na žičarama: Planina, sa tri nova šestosjeda, ali i sistemom za vještačko osnježavanje, sada može da se pohvali modernim skijalištem, a ako niste skijaši, tu vještinu možete da savladate uz škole koje su vam na raspolaganju.

Susjedna Srbija, takođe, ima slične potencijale, ali je, uprkos tome, prilikom naše posjete na Jahorini zimovao veliki broj turista, ne samo iz te države već i iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Njemačke, ali i mnogih drugih zemalja. Doći će, obećavaju, ponovo, a učiniće sve da sa sobom dovedu i svoje poznanike. "Bila sam ranijih godina na Kopaoniku, a sada sam došla ovde, po preporuci, u društvu prijatelja. Tu sam tek dva dana, ali sam se već uverila da je trebalo ranije da posetim Jahorinu", navodi studentkinja iz Novog Sada, koja je ocijenila da su staze odlično pripremljene za skijanje.

Nadležni kažu da Jahorina raspolaže sa 5.000 krevata, od čega 2.500 u privatnom smještaju i isto toliko u hotelima.
Veoma je važno i to što nećete gubiti vrijeme čekajući da dođete na red za korištenje žičare.

"Ukupan kapacitet vertikalnog transporta je 12.500 skijaša na sat, tako da su gužve na žičarama postale prošlost", ističe Zorica Stojanović, portparol čuvenog Olimpijskog centra.

Ulaganja i očekivanja: Domaćini su optimistični. Nadaju se uspješnoj zimskoj turističkoj sezoni. Uvjeravaju da je u proteklom periodu mnogo urađeno kako bi se stanje i na skijalištu i na cijeloj planini poboljšalo.
Snježne pahulje, koje su padale prethodnih sedmica, "udružene" sa vještačkim snijegom, zaslužne su za odlične skijaške staze.

Mnogo je uloženo i u bezbjednost posjetilaca, tako da su na ovoj planini prisutni znakovi upozorenja kao i zaštitne mreže, a na terenu su i redarska i spasilačka sužba, kako bi sigurnost gostiju bila na što višem nivou.

Iako je mnogo onih koji smatraju da užitak donosi i "debeo" minus u novčanicima, ugostitelji na Jahorini srušili su ovu predrasudu, pa je tako kafu ili neko osvježavajuće piće moguće popiti za istu cijenu kao i u bh. gradovima.

Planina može da se pohvali modernim skijalištem
Istina, pojedini ugostiteljski objekti imaju nešto "paprenije" cjenovnike, ali je ponuda kafića i restorana široka, pa odgovarajući za sebe mogu da pronađu i oni sa plićim džepovima.

Suvenire i slične poklone, takođe, možete da kupite po prihvatljivim cijenama, mnogo "bezbolnijim" nego u bogatijim evropskim zemljama. Privjesak sa legendarnim Vučkom može da se pazari za dvije marke. Smještaj je prilagođen svim ukusima, ali i debljini novčanika. "Smještaj na Jahorini možete obezbijediti od 10 evra, kada je u pitanju privatni, do 100 evra u luksuznim hotelima, naravno, u zavisnosti od perioda. Najskuplja, ali i najtraženija je novogodišnja smjena", naglašava Stojanovićeva.

Svi hoteli na Jahorini organizuju doček Nove godine i garantuju nezaboravan provod. Ukoliko se još niste odlučili gdje ćete provesti "najluđu noć", pozivaju vas domaćini sa olimpijske planine.

"Poraženi" Švajcarska i Japan
Najveći procvat Jahorina je doživjela 1984. godine, kada su tu održane Zimske olimpijske igre. Uspjeh naše planine ogleda se i u činjenici da su te godine kandidati za Olimpijadu bili čak i Japan i Švajcarska. Pored ovoga, na bh. planinskoj ljepotici održana su brojna druga takmičenja.

Jahorina je 1974. godine bila organizator Evropskog i Svjetskog omladinskog kriterija u skijanju, što je predstavljalo veliku afirmaciju planine.

Udaljenost Jahorine od gradova u BiH i okruženju (km)
Sarajevo 28
Banjaluka 210
Beograd 320
Novi Sad 290
Zagreb 350
Podgorica 270

Zanimljivosti
• Daleke 1878. godine izgrađen je prvi veći objekat na Jahorini.
• Prva žičara otvorena je 29. novembra 1952. godine.
• Dužina prve žičare iznosila je 1.050 metara.
• Put od Sarajeva do Jahorine asfaltiran je 1972. godine.
• Na Jahorini se pamti snijeg čija je visina dostizala tri metra.

10 do 100 evra košta smještaj, u zavisnosti od perioda i objekta
5.000 krevata čeka turiste na ovoj olimpijskoj planini
12.500 skijaša na sat iznosi kapacitet vertikalnog transporta

Image

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 73586.html
Banksy

#90 Re: Jahorina!

Post by Banksy »

Saian wrote:evo me, :D smuchim se :D
Nek ti je sretna 2013. :) ... i da ti se smuči od sarme i ruske, a ne od alkohola ... :mrgreen:
karanana

#91 Re: Jahorina!

Post by karanana »

je li iko iso onim ratnim putem iz sarajeva na jahorinu preko trebevica?
karanana

#92 Re: Jahorina!

Post by karanana »

Obren wrote:
karanana wrote:je li iko iso onim ratnim putem iz sarajeva na jahorinu preko trebevica?
naravno. :D
kakav je put? isplati li se nama iz federalnog novog sarajeva ici na vraca pa tuda ili nam je bolje da se drzimo vijecnica-pale-desno jahorina?
vjesticanametli

#93 Re: Jahorina!

ja taj put zovem dodin put ali je i najbolji do Jahorine
nego ima li snijega, leda na stazama ..........moze li se skijati :D
karanana

#94 Re: Jahorina!

Post by karanana »

ne znam za taj treci put. a sjecam se da ga je dodo otvaro prije par godina, ali ja sam mislio da je to samo dio ovog starog puta preko ove prednje strane trebevica brusa i zlatista. pa gdje ulazim na taj put u lukavici? gdje izlazi taj put? je li na isto mjesto kao i stari put, par kilometara prije skijalista?
ma nije los ni ovaj put sa vijecnice ali kontam da nema neki kraci.

bio sam danas, ali nisam skijo. ima skijasa, onako na prvi pogled staze izgledaju ok, ali se vide i dijelovi koji su pod ledom.
vjesticanametli

#95 Re: Jahorina!

kod tusa u rs-u skrenes desno i samo pravo........na kruznom toku izaĐŽes na prvom izlazu i opet sve pravo .....ma cesta uvijek ociscena i posuta a meni sa dobrinje 1 zacas do jahorine

i hvala za info sa staze :D
karanana

#96 Re: Jahorina!

Post by karanana »

haj probacu. malo da promjenim.
Kinaski

#97 Re: Jahorina!

Post by Kinaski »

E sad dodjoh kuci sa ove nase ljepotice .. Kakvu sam sevu imao , to se ni u snovima ne moze doziviti . Svaka cast Jahorino , redovan sam gost od sada
baja

#98 Re: Jahorina!

Post by baja »

karanana wrote:haj probacu. malo da promjenim.
probaj da te želja mine...i nemoj više, već se odronio nažalost . loše urađen
vjesticanametli

#99 Re: Jahorina!

:lol: :lol: :lol: :lol: ja ja zaboravih napisati fali jedna traka al samo malo :lol:
drugtito2011

#100 Re: Jahorina!

Post by drugtito2011 »

I neces se zeznuti. Nema guzve cesta siroka, milina za voznju
Last edited by drugtito2011 on 02/01/2013 22:23, edited 1 time in total.
Post Reply