U Sarajevu protest protiv queer festival

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
cheguevara_k1

#76 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by cheguevara_k1 »

Ustani Seheru sutra i pokazi svima....
Ustani sutra multietnicko i multikulturalno Sarajevo...
Dodji sutra Sarajevo u 17h na trg Alije Izetbegovica i pokazi svima...

POKAZI SVIMA KOLIKO SI NISKO PALO SIROTO SARAJEVO
POKAZI SARAJEVO DA TE NISU UBILE CETNICKE GRANATE
POKAZI KAKO TE UBIJA NEPISMENA STOKA !!!

P.S. Jel zna neko gdje da nabavim pozivnicu za otvaranje festivala sutra ??
shuriken

#77 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by shuriken »

cheguevara_k1 wrote:Ustani Seheru sutra i pokazi svima....

cuj kako?
moras naci stelu
kao i za hetero evente :lol: :lol: :lol: :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#78 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by -LIBERO- »

Jad i bijeda ..."pederi" su vam najveci problem u drzavi i gradu.,svaka cast omladino(vecinom SDA i bratski im frakcija :roll: )

"Moralne vertikale",nisam vas prepoznao..a kada je Ljubica zapaljena,Denis izboden nozem..gdje su tada bile moralne vertikale???!!!
A da bile su "sa druge strane barikade",i slijepo branili Semihu I taju. :run:

Ovaj grad kojeg volim do krajnih granica,a po svemu sudeci volim fikciju koju sam stvorio intimno u sebi,je iz dana u dan sve manje grad,a sve vise tamni vilajet gdje je mjesto samo za pogodne i poslusne i samo za one koji se uklapaju u opste prihvaceno "moralno" nacelo,koliko god ono bilo pod upitnikom. :roll:

Ok,a da u subotu izadjemo i protestvujemo protiv povecanja cijena,povecanja pdv-a ,nesigurnosti na ulicama..ili o tome niste dobili "mig" i dopustenje da razmisljae,a kamoli da reagujete na to.

Interesuje me ko ce preuzeti odgovornost za taj skup,i kako ce prema tom skupu odreagovati policija,hoce li neko morati dati licne podatke,hoce li morati imati redare...ahaaaaaa :run:
Last edited by -LIBERO- on 23/09/2008 22:17, edited 1 time in total.
zlatiborka

#79 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by zlatiborka »

Bakir Izetbegović:

„Nimalo nisam obradovan time. Jedno podsjećanje na Sodomu i Gomoru u danu 27. noći, jedne plemenite noći koju muslimani očekuju, nimalo nisam obradovan time.“
Bakire Izetbegovicu, da ti kazem nesto,

BiH je sekularna drzava (koliko znamo, mozda si je ti i tebi slicni pretvorili u islamsku republiku BiH, a mi jos to nismo saznali)

Daklem Bakire, ti se sa svojom famelijom zatvori u kucu ili otidji na vikendicu na Poljinama, i tamo proslavi Bajram kako hoces, zovni konobare, kuhare i svirace, daleko od obicne raje sarajevske od kojih mnogi ce vrlo bijedno proslaviti Bajram jer nemaju novaca za to. Ne trebas da brigas sta se u gradu Sarajevu desava, imamo nasu Semihicu, majku naseg grada koja je nadlezna da odobri ili zabrani neki festival.

A sto spominjes Sodomu i Gomoru, covjece, pa to je nasa stvarnost jos od 90-tih godina od kada ste vi iz SDA poceli da j...te narod u mozak i ne znam kada cete prestati....

Stoga lagano kreni sa famelijom i ahbabima prema Poljinama, daleko cete biti i necete nista ni cuti ni vidjeti....

Forumasica sam koja ima neutralan stav prema festivalu, ali osudjujem svaku prijetnju nasiljem prema bilo kome.....
Šapat

#80 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Šapat »

Draga Buba,

Mlacenje bilo koga ni meni nije cilj, a poredjenje polubijelog i crnog hljeba je bilo cisto banalizirane ilustracije radi. Sorry ako nisi skontala...

P.S. Ovako od oka, na prvu, mogu ti reci da je bar 40% ucesnika na ovoj temi bar 10 godina starije od tvoje maximale (25), ukljucujuci i mene, pa ti teza o tome kako se nema iskustva ili znanja pade u vodu. Znamo mi vrlo dobro sta pricamo, kao sto to sve i vrlo dobro razumijemo, za razliku od nekih... ;)
turban

#81 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by turban »

Anomalije koje su zahvatile zapad dolaze i kod nas.Ok, novo doba,mozda neki nisu znali da su homici pa su istima nakako dojavili.Neka njiha,bice vise slobodnih zenskih,to je za pozdraviti... :-)

Nek mi niko ne kaze da je homoseksualnost nesto normalno,u pitanju je bolest.Ali ako je neko sretan u tome ok,no nemoj meni nametati da gledam kako se dva muskarca ljube ili kako jedan drugom sa oprostenjem u po bjela dana(ja vidio u jednom parku)dudlaju onu Klintonovu cigarau... :x

Pitam se sta bi bilo da se svi proglasimo ili nedaj boze ufuramo sebi da smo homici,nestalo bi ljudi na zemlji.Dakle ne ogleda se necija velicina sto se zalaze za slobodu ove seksualne pamuk revolucije.Treba uvaziti i misljenje i ljudih koje ova sex revolucija iritira.I nije pitanje homoseksualaca samo u Bosni podiglo toliko prasine.Pitajte Papu sta Sveta stolica misli o istima.
Bušman

#82 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Bušman »

Po mom misljenju, sve Sarajlije i Sarajke koji se pojave na ovom protestu, a nisu dolazili na proteste protiv vlasti Kantona koje nas otvoreno jebu u zdrav mozak za mene je prekrizen za cijeli zivot. Ako saznam da je neko od mog drustva bio na tom protestu necu vise ni rijeci progovoriti sa njima (mislim da ipak nece, ne krecem se u diskriminatornom drustvu).

I nemojte misliti da ne znam kako je biti drugaciji. Bio sam u Sarajevu od 92. do 95. i jako puno propatio sto se ne zovem kako vecini odgovara...
Panthera

#83 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Panthera »

ovi derpe samo prijete :-) :-)
stvarno vi saaami pravite neprijatelje....dajete mi razlog da negdje u mraku kad vas vidim mjesto treninga zadovoljim svoje potrebe za borbom vjezbajuci na vama...i ko zna mozda se tako nesto i dogodi...ali definitivno ste na ovom forumu napravili preokrenuli moju indiferenciju u jedan neprijateljski stav prema svemu sto predstavljate...ja bi se zabrino...siguran sam da ima jos takvi... :evil:
Šapat

#84 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Šapat »

Da...

I meni se, recimo, gade i nimalo ne svidjaju nacionalne stranke poput SDA. A znam da je ista stvar i sa mnogima drugima. I? Hocemo sutra na proteste protiv SDA? Ili SBiH? Ili bilo koje druge? Necemo, naravno.
Necemo jer je ovaj narod vise nego glup i zatucan. Ende.

Panthera
Mozda ta borba ne bi bila losa. I ne ocjenjuj unaprijed jer sumnjam da je ovdje vise od jedno ili dvoje guy :)
Last edited by Šapat on 23/09/2008 22:32, edited 1 time in total.
cheguevara_k1

#85 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by cheguevara_k1 »

turban wrote:

Anomalije koje su zahvatile zapad dolaze i kod nas.Ok, novo doba,mozda neki nisu znali da su homici pa su istima nakako dojavili.Neka njiha,bice vise slobodnih zenskih,to je za pozdraviti... :-)

Nek mi niko ne kaze da je homoseksualnost nesto normalno,u pitanju je bolest.Ali ako je neko sretan u tome ok,no nemoj meni nametati da gledam kako se dva muskarca ljube ili kako jedan drugom sa oprostenjem u po bjela dana(ja vidio u jednom parku)dudlaju onu Klintonovu cigarau... :x

Pitam se sta bi bilo da se svi proglasimo ili nedaj boze ufuramo sebi da smo homici,nestalo bi ljudi na zemlji.Dakle ne ogleda se necija velicina sto se zalaze za slobodu ove seksualne pamuk revolucije.Treba uvaziti i misljenje i ljudih koje ova sex revolucija iritira.I nije pitanje homoseksualaca samo u Bosni podiglo toliko prasine.Pitajte Papu sta Sveta stolica misli o istima.

Meni licno je veca anomalija kapitalisticki sistem na koji smo jos nenaviknuti. A sto se klintonove cigare tice... U po bijela dana zena i ja naletili smo na jednu "moralnu" bulu sa rukom u pantalonama njenog djuvegije kome je brada do pojasa. I sta sad ja trebam, da ih bijem ??? Ne, i oni imaju pravo na svoj bijedni zivot, i oni imaju pravo da plate PDV ( ako imaju od cega )... Ali nemaju pravo da meni pricaju o moralu !!!
omar little

#86 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by omar little »

Soul_Sista wrote:
emra_a wrote:Je li ko vidjao ovakve plakate po gradu? :D

Image
Hoce li i pokretac teme ne ovu furku? :) Vidim da zamalo nisi svrsila od dragosti...grdne rane
Shuti Sista :D :D , vidis da joj se vratila vjera u zivot nakon sto je jucer saznala da se u Turskoj, bez problema, vec godinama odrzavaju gay parade...A hebiga tako to ide, kad se nakon depre i razocaranja vratis u zivot za svrsavanje ne treba puno vremena :D a ni poticaja :D :D :D
Duhovni Vođa

#87 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Duhovni Vođa »

ja vec jednu turu kokica smaz'o. hoću li pravit iduću ili da idemo u prnje?

/napuhuju me pravo kokice, smilujte se/
mp3sa

#88 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by mp3sa »

hahaha kako mrzim vrijeme izbora... sda omladina i njima slicni su krivi za sve sto ne valja u nasem gradu, kisa ce sutra kriv je dino, cijena nafte raste, bakire gdje ce ti dusa, globalno otoljavanje, reiz kriv kako ga nije stid... ja razumijem da je na ovom forumu jedna stranka glavna karika u svemu, ali ako to znaci da se vishe ni jedna tema na forumu ne moze procitat a da u njemu nema jebavanja sda, harisa, reiza, i slicnih i da se to tolerise od strane moderatora i administratora, onda fino recite da se ne dolazi na ovaj forum jos mjesec dana, pa da onda konacno ko ljudi mozemo da raspravljamo ko je za nesto a ko protiv...
Bušman

#89 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Bušman »

Duhovni Vođa wrote:ja vec jednu turu kokica smaz'o. hoću li pravit iduću ili da idemo u prnje?

:D :D :D :D :D :D :D

Ovo me podsjetilo na onaj vic kad otac i sin prodaju grickalice na stadionu :D
amrica

#90 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by amrica »

Image
Duhovni Vođa

#91 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Duhovni Vođa »

Bušman wrote:
Duhovni Vođa wrote:ja vec jednu turu kokica smaz'o. hoću li pravit iduću ili da idemo u prnje?

podijeli ga s nama. suplju pricu obicno je dobro i korisno presjeci dobrim vicem :D
Air Ramiz

#92 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Air Ramiz »

popajic wrote:Eh,emra,emra...ko poziva narod ?
Nije valjda SDA sa svojim devijantnim idejama?
E jebi ga sad. Cuj devijantne ideje koje plasira SDA, a Q festival je festival devijantnih ideja barem kad je seksualnost u pitanju?! Nidje veze, fakat.
omar little

#93 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by omar little »

e ja, i jos nesto. dabogda kila hljeba/kruha bila 15KM, a mjesecna plata 300KM. i dok vi gladujete i imate neobrazovanu djecu (ali moralno naravno cistu jer u zivotu u dodir s homoseksualcima nisu dosli) , dabogda vam se brankovic i kompanija vozali pred nosom u limuzinama i servirali vam debilske tv emisije o njihovim bogataskim kulinarskim navikama, standardima zivota i kucnim interijerima. a vi ne pitajte gdje su pokradene pare.
mozda vam onda i dodje iz dupeta u glavu.
Bušman

#94 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by Bušman »

Duhovni Vođa wrote:
Bušman wrote:

podijeli ga s nama. suplju pricu obicno je dobro i korisno presjeci dobrim vicem :D
Utakmica u toku i dva covjeka se pokoskaju. Otac i sin grickaju kospice i gledaju. Kaze sin: "Hocu li sada?". "Ne jos". Izbi veca tuca. Sin opet pita: "Hocu li sada?". "Ne jos". Poce opca tuca. Pita sin opet: "Hocu li sada?". "Ajde".
"KIIKIRIKIIII!!!! KOKICEEEEEE! KOSPICEEEEEE!!!" :)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#95 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by -LIBERO- »

omar little wrote:e ja, i jos nesto. dabogda kila hljeba/kruha bila 15KM, a mjesecna plata 300KM. i dok vi gladujete i imate neobrazovanu djecu (ali moralno naravno cistu jer u zivotu u dodir s homoseksualcima nisu dosli) , dabogda vam se brankovic i kompanija vozali pred nosom u limuzinama i servirali vam debilske tv emisije o njihovim bogataskim kulinarskim navikama, standardima zivota i kucnim interijerima. a vi ne pitajte gdje su pokradene pare.
:D :D :D
callmethebreeeze

#96 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by callmethebreeeze »

-LIBERO- wrote:
omar little wrote:e ja, i jos nesto. dabogda kila hljeba/kruha bila 15KM, a mjesecna plata 300KM. i dok vi gladujete i imate neobrazovanu djecu (ali moralno naravno cistu jer u zivotu u dodir s homoseksualcima nisu dosli) , dabogda vam se brankovic i kompanija vozali pred nosom u limuzinama i servirali vam debilske tv emisije o njihovim bogataskim kulinarskim navikama, standardima zivota i kucnim interijerima. a vi ne pitajte gdje su pokradene pare.
:D :D :D
po svemu suduci ce biti tako kako ommar little predvidja. veceras sam na vijestima (go hajat, go dijaspora :D ) gledao prilog o izvjestaju transparency internationala o bih. mozemo s ponosom reci da smo najbolji u regionu kad je u pitanju korupcija, cak je i tradiconalno neugodna albanija iz nas. ravnog sebi moramo traziti na drugim kontintetima, u klasi smo s laosom (cini mi se) i sri lankom.
ali jebe se nas, nek' nam pederi ne vjesaju slike i ne prikazuju filmove. :run: :bih: :D
NKVD

#97 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by NKVD »

Fašizam!
dallton

#98 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by dallton »

ma barbarizam cisti, nit ljudi koga diraju nit kome sta namecu, svako zivi svoj zivot, a ovi se nasli da protestvuju protiv queer festivala u ime "cistote"
callmethebreeeze

#99 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by callmethebreeeze »

ma na kraju krajeva, nek' protestvuju. to je njihovo pravo. samo neka ne bude krvi. dosta je krvi bilo proliveno.
:-)
StLouis

#100 Re: U Sarajevu protest protiv queer festival

Post by StLouis »

valterbranisarajevo wrote:Queer Sarajevo Festival ipak će biti održan

22.09.2008
Prvi Queer festival u Sarajevu biće održan uprkos brojnim prijetnjama organizatorima, a i medijima koji su ga podržali. Policija ga je ocijenila skupom visokog rizika. Stoga će ga pet dana, od 24. do 28. septembra, koliko će trajati, obezbjeđivati policija i pripadnici zaštitarske agencije.

Na više lokacija u Sarajevu biće organizovane izložbe, projekcije filmova, performansi i tribine. Festival će biti otvoren u srijedu 24. septembra u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Slobodanka Dekić iz Q udruženja predstavila je program festivala:

„Festival otvaraju tri izložbe: izložba fotografija udruženja Q koje je rađeno u saradnji sa Irfanom Redžovićem, portreti LGBTIQ osoba, queer-friendly osoba iz BiH, zatim izložba metalnih skulptura umjetnice Alme Selimović i udruženja Q i prezentacija radova koji su pristigli putem regionalnog konkursa „Okreni okvir“. Što se tiče filmskog programa, započinjemo ga također u četvrtak. Prvi film koji ćemo prikazati je dokumentarac „We are Dad“.

Jedan od donatora Queer festivala je i vlada kraljevine Holandije. Holandski ambasador u Sarajevu Erik Litfer:

„Mislim da organizatori zaslužuju našu podršku i da im je bilo potrebno dosta hrabrosti za promovisanje ovakvog festivala, naročito u ovim okolnostima.“

Od same najave održavanja Queer festivala u Sarajevu, organizatori primaju prijetnje. Na internet forumima vodi se oštra diskusija između onih koji su za i protiv ovakvog skupa. Kulminiralo je prijetnjama medijskim kućama koje su pokrovitelji festivala. Prošle sedmice na njihove adrese stiglo je prijeteće pismo koje potpisuje Unija ratnih veterana Sarajeva. Sve je prijavljeno policiji. Do danas niko nije reagovao. Urednik studentskog EFM Radija Zoran Ćatić:

„Riječ je o potpuno otvorenoj prijetnji. Više nismo sigurni ni u svom rođenom domu, ni kući, ni na poslu. Međutim, nije to ništa novo. Ono što mene posebno zabrinjava je to da je u četvrtak stigla ta prijetnja nakon čega je odmah obaviješten MUP koji je poslao obavijest tužilaštvu, pa su došli forenzičari, sve je to urađeno. Od tog trenutka se više nije apsolutno ništa desilo.“

Najava prvog Queer festivala u Sarajevu, multimedijalnog projekta koji bi kroz filmove, performanse i tribine trebao objasniti šta to znači queer, pokazala je još jednom vrlo javno u kakvom homofobičnom društvu živimo. Slobodanka Dekić:

„Ne moramo svi da se slažemo. Ja razumem da ima ljudi kojima je ovo i pogrešno, i ne slažu se i ne sviđa im se, i to je OK. Ne moramo svi da se slažemo i da mislimo isto, ali možemo da razgovaramo o tome.

Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava:

„Ustav BiH u svom članu 2.4 striktno zabranjuje bilo kakav oblik diskriminacije. Isto tako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH izrijekom kaže u članu 2 da je zabrana diskriminacije, ako se odnosi na seksualnu orjentaciju. Znači, striktno je utemeljeno u zakonu. Izrijekom je potvrđeno i u Statutu Distrikta Brčko, u okvirnom Zakonu o visokom obrazovanju BiH, tako da zaista već imamo normu koja je na snazi da je zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu.“

No, iako je normativno riješena zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, krute stege patrijarhalnog društva čine se jačim od bilo kog zakona u ovoj zemlji. Forumi, mediji, plakate koje osvanu skoro svakog jutra na nekom od stajališta gradskog prevoza u Sarajevu sa porukom da pederi neće paradirati po glavnom gradu BiH te da ih treba ubiti, postali su svakodnevnica. Polemike oko organizacije Queer festivala dodatno su razbuktane činjenicom da će biti održavan za vrijeme mjeseca Ramazana i posta. Poslanik u državnom parlamentu Bakir Izetbegović:

„Nimalo nisam obradovan time. Jedno podsjećanje na Sodomu i Gomoru u danu 27. noći, jedne plemenite noći koju muslimani očekuju, nimalo nisam obradovan time.“

Državni poslanik Zlatko Lagumdžija:

„Ograditi slobodu bilo kome da bude drugačiji zbog svoje različitosti, je zaista civilizacijsko dno, u stvari, koje taman odgovara čobanskom mentalitetu koji nas je uveo u ovu bolnicu u kojoj mi živimo.“

Organizatori festivala više puta ponovili su da je jedino moguće vrijeme održavanja festivala bio kraj septembra, te da je planiran prije više od godinu. To ipak nije smirilo tenzije koje su raspirivali posbeno neki mediji igrajući na kartu svijesti vjernika i svetog mjeseca. Svetlana Đurković iz Q udruženja:

„Ono što mi radimo nije nikada bilo nasilno, niti kroz nasilnu komunikaciju, niti je neka vrsta presinga, međutim, ono što nama dolazi kroz medije i kao rezultat takvih reakcija je totalno i agresivno i nasilno i samo to je veoma nevjerski, neramazanski i nema veze sa Ramazanom.“

Mustafa Asani sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu smatra da je homoseksualizam na vjerskom nivou grijeh, a na društvenom nivou štetna pojava:

„Ako kažemo da je zabrana organiziranja homoseksualnog festivala, festivala homoseksualaca, ovdje u BiH ugrožavanje prava homoseksualaca, ja kažem da je u isti momenat njihovo pravo da imaju festival ovdje u Sarajevu, ugrožavanje mojih prava kao građana ovoga grada i ugrožavanje ili atak na moja vjerska osjećanja zato što se to dešava u toku mjeseca Ramazana.“

Prema Ustavu i zakonima, Bosna i Hercegovina je sekularna država. No, prema svijesti velikog broja ljudi očigledno nije. U takvoj situaciji objašnjenje da se nijedan festival ne bi trebao ravnati i usklađivati sa vjerskim praznicima ništa ne znači. No da je ovo zemlja paradoksa govori i činjenica da neki od ovdašnjih ljekara homoseksualizam smatraju bolešću, iako je sa liste Svjetske zdravstvene organizacije skinut još 1990. godine. Valjda u posljednjih 18 godina nisu čitali stručnu literaturu

Slobodna Evropa

ako cemo po nekom pravilu, homoseksualnost je starija i od islama i od krscanstva i od ihuhu tamo nekih tvz. mirnih religija :oops:

Sarajevo ce sutra pokazati da li je spremno poloziti test iz tolerancije.
Locked