POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Amazonka27

#76 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

madner wrote::lol: ne znam sto to primas licno.

ETF po starom :wink:

Ne serem po bologni ali kad mi neko kaze da je morao iz vise izvora napisat seminarski, i to jos navest koga citira...
da...to je istina..jer ako koristis jedan izvor...to je fabula ili copy paste. Moras koristiti vise literature, ili vise drugih radova da bi rekao ono sto se od tebe trazi, a sve to obiljeziti sa footnotama. To je osnovno pravilo pisanja bilo kojeg rada, jer kad profesor cita(ili neko drugi), zapita se odakle ti takva informacija...pogledas u footnotu koja sadrzi, ime literature, autora, izdavaca, godina izdavanja i br stranice.

primam licno jer sam bolonjac. Kazes da nisam student nego ucenik.
madner

#77 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Aurora Borealis wrote: Slažem se. Samo mi reci ovo: u kojem sistemu se više forsirala i više uticaja na polaganje ispita i učešće u ocjeni imala ta 'osnova osnove akademske pismenosti'? Imaj u vidu da neko reče 'prije si morao uraditi jedan seminarski, sada ih radiš ih svakog predmeta'. I to ne samo seminarski, nego sve ovo što Hamurabi nabroja.
Zavisi od faksa, ne znam kolko sam seminarskih uradio. Imali smo predmete gdje smo svake sedmice morali proizvest jedan takav rad. Slazem se da je to bitno, ali ne znam kako su mogli dopustiti da toga nema prije.

madner wrote: Više rada = zahtjevnije.
Koliko se ja sjećam, 'škola' mi nije ni upola oduzimala ovoliko vremena, a završila sam Drugu gimnaziju s prosjekom 4,9.
Ne kazem da je bolje ili losije, samo da to sto oduzima vise vremena tokog godine ne znaci da je teze.
madner

#78 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Amazonka27 wrote: da...to je istina..jer ako koristis jedan izvor...to je fabula ili copy paste. Moras koristiti vise literature, ili vise drugih radova da bi rekao ono sto se od tebe trazi, a sve to obiljeziti sa footnotama. To je osnovno pravilo pisanja bilo kojeg rada, jer kad profesor cita(ili neko drugi), zapita se odakle ti takva informacija...pogledas u footnotu koja sadrzi, ime literature, autora, izdavaca, godina izdavanja i br stranice.
Upravo tako, pa necu se hvalit sto sam napisao rad u skladu sa pravopisom, valjda se to podrazumjeva.
Amazonka27 wrote: primam licno jer sam bolonjac. Kazes da nisam student nego ucenik.
Nisam to rekao, rekao sam da to vise lici na nacin nastave skole.
Aurora Borealis

#79 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 21/11/2010 14:15, edited 1 time in total.
Amazonka27

#80 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

graaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!! sto si uporan i tvrdoglav tako? Niko nije rekao da je teze, nego da nije ni maciji kasalj kao sto neki smatraju. Najiskrenije, medicina, etf, masinstvo i gradjevina su fakulteti koji proizvode studente gdje se treba ustati i spomenuti. Ali cemu takva tvoja arogancija? Ti ovdje ne nastupas kao covjek sa tako visokim znanjem, nego kao bahati muskarcina gdje je njegovo sve veliko i bajno, a tudje smece.
necu vise da se prepucavam sa tobom....jer ti jednostavno ne vidis dalje od nosa zbog svog kompleksa vise vrijednosti. :skoljka:
madner

#81 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Bezveze ste se upalile na skolu :roll: nije bilo uvredljivo.
Aurora Borealis

#82 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
madner

#83 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Aurora Borealis wrote:
madner wrote:Bezveze ste se upalile na skolu :roll: nije bilo uvredljivo.
Nisi samo ti taj koji poredi Bolonju sa školom, nego većina koja nije iskusila studiranje po istoj, koristi tvoje poređenje.
O tome se radi.
Moj argument je samo da puno vise obaveza tokog godine ne znaci da je nesto teze ili lakse. Paralela sa skolom je ocita, niko nece tvrdit da je skola teza od faksa, a imas puno vise obaveza.
To je sve.

Ono sto ja vidim je da puno vise ljudi daje godinu po godinu u roku nego prije, sta vam to kaze?
Amazonka27

#84 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

kako nije uvredljivo...ostavih svoje najljepse godine na studiranje, brdo love, zdravlje, zivce...dok moje skolske drugarice koje ne studiraju guraju kolica sa djecom a neka vode djecu u skolu...i da meni neko kaze da ovo nije fakultet nego skola...ma izvini molim te :skoljka:
madner

#85 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Amazonka27 wrote:graaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!! sto si uporan i tvrdoglav tako? Niko nije rekao da je teze, nego da nije ni maciji kasalj kao sto neki smatraju. Najiskrenije, medicina, etf, masinstvo i gradjevina su fakulteti koji proizvode studente gdje se treba ustati i spomenuti. Ali cemu takva tvoja arogancija? Ti ovdje ne nastupas kao covjek sa tako visokim znanjem, nego kao bahati muskarcina gdje je njegovo sve veliko i bajno, a tudje smece.
necu vise da se prepucavam sa tobom....jer ti jednostavno ne vidis dalje od nosa zbog svog kompleksa vise vrijednosti. :skoljka:
Za ovo prvo se mogu slozit, a mogu ti navest kolko hoces primjera na ovom forumu koji tvrde upravo to sto kazes da niko ne tvrdi.
Doduse, samo je vise nickova a jedan tip :D

Ovo iza vise kaze o tebi nego o meni.
madner

#86 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Amazonka27 wrote:
kako nije uvredljivo...ostavih svoje najljepse godine na studiranje, brdo love, zdravlje, zivce...dok moje skolske drugarice koje ne studiraju guraju kolica sa djecom a neka vode djecu u skolu...i da meni neko kaze da ovo nije fakultet nego skola...ma izvini molim te :skoljka:
Da sam to rekao, pa haj.
Sem toga studiranje je meni bio odlican period zivota, ako ovo poslje bude i nalik super :D
Aurora Borealis

#87 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
madner

#88 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Zanimljiva teorija, ako je istina lako se da dokazat.
U tom slucaju, % "neredovnih" koji polazu ispite bi trebao biti veci od % redovnih?

A tu foru sa uzimanjem love su imali i prije bologne, bar kod nas.
kockica_kockica

#89 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by kockica_kockica »

Aurora Borealis wrote:
madner wrote: Moj argument je samo da puno vise obaveza tokog godine ne znaci da je nesto teze ili lakse. Paralela sa skolom je ocita, niko nece tvrdit da je skola teza od faksa, a imas puno vise obaveza.
To je sve.

Ono sto ja vidim je da puno vise ljudi daje godinu po godinu u roku nego prije, sta vam to kaze?
Evo šta meni to kaže: svega 200 studenata je redovnih na Ekonomskom fakultetu u Sa. Ostatak otpada na paralelne, vanredne i DL-ovce. Paralelni studij sada košta po godini 2000KM (dosad je bio 1000KM), vanredni 4000KM (dosad je bio 2000KM), ljetna škola je 200KM (dosad je bila 150KM). Koliko se ja sjećam plate bar kad je riječ o Sarajevskom Kantonu nisu nešto drastično porasle u posljednjih godinu - dvije.
Eh sad, to što više ljudi 'daje godinu po godinu u roku nego prije' je vjerovatno rezultat činjenice da roditelji tih ljudi nemaju love na bacanje, pa da daju recimo 4000KM za jednu godinu studija (mislim na obnavljanje). Rijetki su kod kojih nije takav slučaj, ali oni i nisu predmet naše pažnje.Ukoliko se student sam izdražava radom, velike su šanse da će koju godinu i obnoviti, jer je koncept studija takav da ti ne dopušta ' da dišeš', a kamoli radiš šta mimo faxa.

Ne znam, evo reci mi, griješim li?

MOj faks kosta 3500 godisnje.. nemam novaca da se razbacujem a kamoli da placam u duplo godinu studija tolike pare jer se sama izdrzavam .. nema zezanja nego ozbiljno ucenje.... i radim po 8 do 9 sati dnevno na poslu onda idem na predavanja za vanredne studente i ucim u ono malo slobodnog vremena sto mi ostaje... nemam kad da disem...
Aurora Borealis

#90 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
Aurora Borealis

#91 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
Amazonka27

#92 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

Aurora Borealis wrote:
madner wrote: Moj argument je samo da puno vise obaveza tokog godine ne znaci da je nesto teze ili lakse. Paralela sa skolom je ocita, niko nece tvrdit da je skola teza od faksa, a imas puno vise obaveza.
To je sve.

Evo šta meni to kaže: svega 200 studenata je redovnih na Ekonomskom fakultetu u Sa. Ostatak otpada na paralelne, vanredne i DL-ovce. Paralelni studij sada košta po godini 2000KM (dosad je bio 1000KM), vanredni 4000KM (dosad je bio 2000KM), ljetna škola je 200KM (dosad je bila 150KM). Koliko se ja sjećam plate bar kad je riječ o Sarajevskom Kantonu nisu nešto drastično porasle u posljednjih godinu - dvije.
Eh sad, to što više ljudi 'daje godinu po godinu u roku nego prije' je vjerovatno rezultat činjenice da roditelji tih ljudi nemaju love na bacanje, pa da daju recimo 4000KM za jednu godinu studija (mislim na obnavljanje). Rijetki su kod kojih nije takav slučaj, ali oni i nisu predmet naše pažnje.Ukoliko se student sam izdražava radom, velike su šanse da će koju godinu i obnoviti, jer je koncept studija takav da ti ne dopušta ' da dišeš', a kamoli radiš šta mimo faxa.

nisu nam poskupili skolarinu...i dalje placam 1000KM, mada se suskalo o poskupljenju do samog upisa...
Emx_77

#93 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Emx_77 »

Aurora Borealis wrote: Evo šta meni to kaže: svega 200 studenata je redovnih na Ekonomskom fakultetu u Sa. Ostatak otpada na paralelne, vanredne i DL-ovce. Paralelni studij sada košta po godini 2000KM (dosad je bio 1000KM), vanredni 4000KM (dosad je bio 2000KM), ljetna škola je 200KM (dosad je bila 150KM). Koliko se ja sjećam plate bar kad je riječ o Sarajevskom Kantonu nisu nešto drastično porasle u posljednjih godinu - dvije.

Grijesis, cijene su ostale iste osim za ljetnu skolu koja jeste bila 200 KM. DL studij je sad 1.800 KM.
madner

#94 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Aurora Borealis wrote:
madner wrote:Zanimljiva teorija, ako je istina lako se da dokazat.
U tom slucaju, % "neredovnih" koji polazu ispite bi trebao biti veci od % redovnih?

A tu foru sa uzimanjem love su imali i prije bologne, bar kod nas.
Uzmi samo cjenovnik koji je Dekan donio Odlukom o cijenama za 2008./2009. godinu i sve će ti se samo kazati. http://www.efsa.unsa.ba
Tamo su ti sve informacije ako te zanima.
'Neredovnih' ima.. pa bar jedno tri puta više nego nas redovnih. Ne bih se usudila reći brojčano, jer ne znam tačno. Ali nije problem. Možemo otići u Studentsku službu, možda nam ustupe tu informaciju :P Tako da je i logično da će ih, koliko god da ih položi ispit, biti više nego nas redovnih.
Ovo više nije ni fora, ovo je kriminal.
Zato sam rekao u procentima, ne u apsolutnim brojevima.

Rupa u zakonu, koju niko ne zeli zatvorit. :wink:
Aurora Borealis

#95 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
Last edited by Aurora Borealis on 21/11/2010 14:16, edited 1 time in total.
Aurora Borealis

#96 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
Aurora Borealis

#97 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

.
Amazonka27

#98 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

Aurora Borealis wrote:
kockica_kockica wrote: MOj faks kosta 3500 godisnje.. nemam novaca da se razbacujem a kamoli da placam u duplo godinu studija tolike pare jer se sama izdrzavam .. nema zezanja nego ozbiljno ucenje.... i radim po 8 do 9 sati dnevno na poslu onda idem na predavanja za vanredne studente i ucim u ono malo slobodnog vremena sto mi ostaje... nemam kad da disem...
O ovome ti govorim Madneru.
Evo zasto ja sad bolje ucim nego prije....ops vec rekoh..UCIM..prije nisam...Zasto? Mrsko mi bilo ici na predavanja jer nisu bila obavezna (vanredan student)...uvijek se vadila na ono=ima rokova...necu sad, kasnije cu...
i jednog dana...skontam da nisam nista uradila...i odrzim sama sebi lekciju i kazem...hajde uzmi godinu dana pauze...iskaci se, iskahvenisi se, sredi se usvojoj glavi i razmisli hoces li studirati ili ces se zajebavati.
nakon godinu dodjem na fakultet kad ono bolonja :D Hajde reko da prihvatim i taj izazov, ali da zagrnem rukave ko nikada do sada. Zaposlila se pola godine prije upisa. Necu napustati, jer se necu moci vaditi na suplju....nije mi dosta 10KM dzeparca dnevno. Znaci, ujutro na posao, poslije posla na predavanja. Hronicno umorna ali neodustajem. Ljuta na sebe sto sam se zajebavala sve ove godine, samokaznjavam se tak sto negdje nastojim da budem jedana od najboljih, pa u mom indexu ima nekoliko i 9 i 10.
jos jedan razlog zasto se brze zavrsava jeste sto ako padnes na nekom predmetu, ode godina dok puknes prstima...pa se i studenti vise trude. Nema se kad stanje popraviti i to je usadjeno u studentske/bolonjske glave.
Alhemicarkaa

#99 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Alhemicarkaa »

Amazonka27 wrote:ps. fakat ako zelis da vidis kako to izgleda na ekonomiji, bujrum, posalji pp pa cemo se dogovoriti.
Vidi, ja i ti nikako na zelenu granu. Ja nikad nisam rekla da ti ne vjerujem, bas zato sto sam i sama bila student znam kako je fakultet zahtjevan, i ustvari sam vam to pokusala i objasniti. Moj brat je studirao ekonomiju, otac mi je radio u njihovom institutu i znam kakav je fakultet bio prije, a i sad. I prije je za prave studente to bio zahtjevan fakultet, kao i svaki. Lezihljebovica je uvijek bilo i uvijek ce ih biti. Bolonja ih nece pojesti, vjeruj mi. Izvuci ce se ili na guzove, ili na zaledjinu, a oni koji ne uspiju ce se ispisati. Ko god upise fakultet, mora biti spreman na stres, podocnjake i odricanje mnogo toga. I na najgorim fakultetima, gdje je vazno samo prezime uvijek su bila 1-2 studenta koji su zavrsavali u roku (npr medicina) ali su se odrekli mnogo toga, nisu kukali kako moraju ici na predavanja i vjezbe i praksu jer nisu imali vremena za to, ucili su. Ovo ne spocitavam tebi, nego uopce ljudima koji sjede i kukaju kako im je tesko, kako ne mogu sve stici, kako su pali i nemaju vise rokova itd. Ako ima samo jedan student koji je to sve uspio samo svojim radom to znaci da je moguce. A fakultet da je macji kasalj svi bi bili VSS i niko tramvaj vozio ne bi.

Nasa drzava je takva da je svaki fakultet na svoj nacin implementirao Bolonju, ja tebi vjerujem da imas seminarski iz svakog ispita, ali vjeruj i ti meni da Bolonjci na mom faksu imaju jedan u toku citavog studija i to izaberu predmet. Vec pocinjem ko papagaj, to ne znaci niti da je njima lakse, jednostavno su trud koji bi ulozili u seminarske ulozili u nesto drugo a sto studenti sa ekonomije nisu morali.

Mi kad shvatimo da je znanje koje iznesemo sa fakulteta jedino bitno i da je to jedina stvar koju nam niko ne moze uzeti, Bolonjski proces nam nece ni trebati :wink:
Alhemicarkaa

#100 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Alhemicarkaa »

Amazonka27 wrote: Evo zasto ja sad bolje ucim nego prije....ops vec rekoh..UCIM..prije nisam...Zasto? Mrsko mi bilo ici na predavanja jer nisu bila obavezna (vanredan student)...uvijek se vadila na ono=ima rokova...necu sad, kasnije cu...
i jednog dana...skontam da nisam nista uradila...i odrzim sama sebi lekciju i kazem...hajde uzmi godinu dana pauze...iskaci se, iskahvenisi se, sredi se usvojoj glavi i razmisli hoces li studirati ili ces se zajebavati.
Eh ovo je ono sto ja sve vrijeme govorim! I tada si znaci morala biti angazovana, cim nisi ispadas iz fola, ne mozes upratiti ritam i sta na kraju bidne :)
Mozda se na kraju i skontamo :P
Post Reply