Susilica za ves

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nepass

#76 Re: Susilica za ves

Post by Nepass »

Haris033 wrote:Prije 20-tak dana uzeo kombinovanu Perilica/sušilica...
Prezadovoljan radom iste. Uglavnom sušim peškire i bijeli veš i tu se pokazala za 10!
Peškiri izadju mekani i suhi, a što je najvažnije kao ispeglani..

Image

http://www.samsung.com/hr/consumer/home ... J6410AW/LE
Dosta ljudi govori da se ne kupuju ove 2 u 1. Ja zbog nedostatka prostora sam "osudjen" na tu vrstu ves masine/susilice. Ne mogu cak ni jednu na drugu staviti zbog plinskog bojlera. Koja je razlika u odnosu na samo susilicu?

I postoje li ove masine/susilice za manju kolicinu vesa? Ispod 6kg? Ja ne vidjoh jos ni jednu. Sve su 7 ili 9kg.
Nepass

#77 Re: Susilica za ves

Post by Nepass »

2002 wrote:Tacno ono sto sam trazio, hvala puno na informacijama. :thumbup:
Ja sam mislio da je Samsung premium, ali ocigledno se to odnosi samo na mobitele i televizore :D
Jbg ja imam samsung vesmasinu evo 9g radi bez ikakvih problema. Dobio je, prvo pomislio daj boze 2g da izdrzi i meni samsung bio pojam za tv ili mobitel.
Stane 3,5kg vesa pa radi i po 3-4 puta sedmicno.
beautyfool

#78 Re: Susilica za ves

Post by beautyfool »

Uzmes koja ima najbolji servis, Beko ili LG, i rjesio problem i jedna i druga su odlicne sto se tice pranja i susenja.
frngla

#79 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

Sve mi je bilo ok dok nisam pročitao da su LG i Samsung loše mašine, a Electrolux i AEG dobre :zzzz:
2002

#80 Re: Susilica za ves

Post by 2002 »

I ja sam isto kontao da je obratno :D da su Samsung i LG svjetlosnu godinu ispred AEG i Electrolux al valjda se covjek razumije bolje od mene jer se time bavi.

Mada ja imam dozu opreza kad slusam majstore jer oni krenu gledati stvari kroz to sta im je lakse popravit (iskustvo sa automehanicarima - uvijek su im najbolja auta koja im je najlakse popravljati :D) i onda po tome ocjenjuju ko je dobar a ko nije. Dok nama obicnim potrosacima nista ne znaci sto je jednu lakse popraviti nego drugu jer je svakako mi to ne radimo :D

Za Miele i Bosch i ja znam da su dobre ali za AEG, Electrolux, Hotpoint Ariston sam fakat mislio da su losi :)
Qler

#81 Re: Susilica za ves

Post by Qler »

Kod mene je masina za ves ariston, i ja mislim da nista nije bolja od candy-a.... a Candy uređaja odavno imam u kuci, sto svojoj sto od staraca (candy trio od 1997 jos radi :) ) nedavno starci uzeli novi model, stari na vikdendicu odnijeli... masina za sudje, ves... sve radi godinama.. valjda ce i ovo kino raditi...
dulekrele

#82 Re: Susilica za ves

Post by dulekrele »

Ne znam odakle vam ta ideja da su elektroluxovi uredaji losi. :?
2002

#83 Re: Susilica za ves

Post by 2002 »

Ja nisam smatrao da su losi nego otprilike tu negdje sa Beko, Gorenje, ... i ispod Samsung-a i LG-a. A izgleda da je obratno, da su bolji od Samsung-a i LG-a a puno bolji nego Beko ili Gorenje ako je vjerovati kolegi serviseru, a ne vidim razlog zasto bi nas lagao :)
valjuga

#84 Re: Susilica za ves

Post by valjuga »

Ja sam radio 7 godina u servisu u BiH i mogu vam garanntovat za dijelove da jedino Gorenje ispoštuje.Neki dan jaranu na Candy mašini ustanovim da je otišla brava vrata i zovem Candy servis u Sarajevu oni kažu nemaju na stanju :-) znači bravu nemaju a ne neki senzor ili el.programator.
LG kućno kino mi se pokvarilo (Laser)staro 3 godine i zovnrm stanić,kažu 140€ :-)
I ja nekom da savjetujem da uzme Miele,a dijelova imaš u Frankfurtu u prvoj ulici sa desne strane :lol:
Moj savjet,kupi najjeftiniju sa najdužom garancijom. :thumbup:
Ja, Ariston (Veš mašina) zamjena ležajeva 606km,jer ide komplet bubanj....itd itd
frngla

#85 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

Mali offtopic, a tiče se servisa u BiH. Kupljen Ariston električni bojler u Merkuru (dok je radio još uvijek), bio kao najmoderniji, najskuplji, najbolji bojler u tom momentu. Kupimo ga, nakon pola godine počne mu bimetal (prekidač sigurnosni) izbacivati bez ikakvog razloga. Nazovemo Merkur zbog garancije, oni kažu nema servisa ovlaštenog za Ariston u BiH, izgubili licencu, servis (čitaj garancija) ne postoji :zzzz:
Do dan danas taj bojler se gasi bez razloga, odnosno zbog lošeg bimetala kojeg nema ko da zamijeni - doslovno.

Kupujte aparate sa provjerenim ovlaštenim servisima i lako dostupnim dijelovima (ako ih mislite koristiti dok vaši garantni period, tim bolje)!
UterivacDugoga

#86 Re: Susilica za ves

Post by UterivacDugoga »

frngla wrote:Sve mi je bilo ok dok nisam pročitao da su LG i Samsung loše mašine, a Electrolux i AEG dobre :zzzz:
Boga mi,al eto Boga mi dragog,ispadas nevjerovatno smijesan sa ovom izjavom :lol: :lol: Ne mogu se prestati smijati.
Dobro,hajmo ovako.Koji su tvoji kriteriji da bi ti smatrao jednu masinu kvalitetnom? To sto svijetli kao svemirski brod i sto je proizvodjac napisao da raspolaze sa nekih masu novih tehnologija pranja,a kad je upalis ona sljaka kao svaka druga,i veoma je podlozna kvarovima? Ili sto su "izmislili" neku "tehnologiju" koja ce da te ocara dok gledas kako pere ves(Samsung Eco bubble) a u praksi nikakvog apsolutno efekta?
I da ti ne nabrajam dalje jer smatram da uz svo duzno postovanje nisi kompententan sugovornik.
valjuga wrote:Ja sam radio 7 godina u servisu u BiH i mogu vam garanntovat za dijelove da jedino Gorenje ispoštuje.Neki dan jaranu na Candy mašini ustanovim da je otišla brava vrata i zovem Candy servis u Sarajevu oni kažu nemaju na stanju :-) znači bravu nemaju a ne neki senzor ili el.programator.
LG kućno kino mi se pokvarilo (Laser)staro 3 godine i zovnrm stanić,kažu 140€ :-)
I ja nekom da savjetujem da uzme Miele,a dijelova imaš u Frankfurtu u prvoj ulici sa desne strane :lol:
Moj savjet,kupi najjeftiniju sa najdužom garancijom. :thumbup:
Ja, Ariston (Veš mašina) zamjena ležajeva 606km,jer ide komplet bubanj....itd itd
O tome ja pricam,zamjena lezajeva 2/3 nove masine. I kojim proizvodjacima se upravo desava to da imaju smece od bubnjeva u svojim masinama? Upravo gore nekad pobrojanim.
Naravno desi se to i Mieletu,i AEG i Aristonu,ali kada uzmemo procenat jednih i drugih,zna se ko kosi a ko vodu nosi...
UterivacDugoga

#87 Re: Susilica za ves

Post by UterivacDugoga »

dulekrele wrote:Ne znam odakle vam ta ideja da su elektroluxovi uredaji losi. :?
Ljudi ne znaju o cemu pricaju. A sumnjam da su ikada imali jednog Electroluxa u domu...
valjuga

#88 Re: Susilica za ves

Post by valjuga »

frngla wrote:Mali offtopic, a tiče se servisa u BiH. Kupljen Ariston električni bojler u Merkuru (dok je radio još uvijek), bio kao najmoderniji, najskuplji, najbolji bojler u tom momentu. Kupimo ga, nakon pola godine počne mu bimetal (prekidač sigurnosni) izbacivati bez ikakvog razloga. Nazovemo Merkur zbog garancije, oni kažu nema servisa ovlaštenog za Ariston u BiH, izgubili licencu, servis (čitaj garancija) ne postoji :zzzz:
Do dan danas taj bojler se gasi bez razloga, odnosno zbog lošeg bimetala kojeg nema ko da zamijeni - doslovno.

Kupujte aparate sa provjerenim ovlaštenim servisima i lako dostupnim dijelovima (ako ih mislite koristiti dok vaši garantni period, tim bolje)!
Zamijeni termostat kolega,kupi bilo čiji gorenje,ovaj onaj jer su skoro isti.A i svi isključuju na istim temperaturama.
frngla

#89 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

UterivacDugoga wrote: Boga mi,al eto Boga mi dragog,ispadas nevjerovatno smijesan sa ovom izjavom :lol: :lol: Ne mogu se prestati smijati.
Dobro,hajmo ovako.Koji su tvoji kriteriji da bi ti smatrao jednu masinu kvalitetnom? To sto svijetli kao svemirski brod i sto je proizvodjac napisao da raspolaze sa nekih masu novih tehnologija pranja,a kad je upalis ona sljaka kao svaka druga,i veoma je podlozna kvarovima? Ili sto su "izmislili" neku "tehnologiju" koja ce da te ocara dok gledas kako pere ves(Samsung Eco bubble) a u praksi nikakvog apsolutno efekta?
I da ti ne nabrajam dalje jer smatram da uz svo duzno postovanje nisi kompententan sugovornik.
To što ti radiš u EU kao serviser (prema izbogu marki to je Njemačka ili Švedska pretpostavljam) meni lično ne znači ništa. Kupit ću aparat sa najboljom garancijom i spreman sam da isti bacim na smeće nakon 5 godina (koliko traje garancija većini aparata trenutno u BiH).
Jedina marka koja je na dobrom glasu (i da se ne lažemo uvijek je i bila) je Miele. Za mene su npr. AEG, Electrolux (AEG pogotovo jer je mimo svega i jako loše zastupljen u mojoj državi) i slične marke, marke nižeg cjenovnog ranga i samim tim ih ne mogu porediti sa brendovima tipa LG, Samsung, o dizajnu ne želim ni da pričam.
Meni lično, dizajn samog aparata je pola kupovine, a vjerujem da je mnogima tako.
Šta znači "veoma podložna kvarovima", imam LG mašinu za veš i radi nekih 12 godina bez jednog (bukvalno) jednog problema, mašina je plaćena cca 1200 KM i radi 12 jebenih godina. Je li to loša mašina? Je li sad ja trebam svima truniti kupite LG jer je moje iskustvo pozitivno? Ne trebam, naravno.
Ako me neko upita kakva ti je LG mašina tvoja, reći ću kakva je, neću truniti drugima da su smiješni jer su kupili neku drugu marku ili nešto slično.
Druga mašina kombinovana (pranje/sušenje), koju sam kupio za drugi stan je Ariston , ima garanciju 5 godina i plaćena je cca 850 KM. Što se mene tiče, nakon odrađenih 5 godina pod garancijom neka crkne drugi dan nakon isteka 5 godina. Ko još danas servisira kućanske aparate starije od 5, 10 godina, a da su to neke krupnije stvari? Mali broj ljudi, jer su aparati postali toliko pristupačni i jeftini da se većini ne isplati iste servisirati nakon isteka garantnog roka.
Uostalom, u kakvom servisu radiš kad si servisirao svaku moguću marku?
Altsa

#90 Re: Susilica za ves

Post by Altsa »

frngla wrote:
UterivacDugoga wrote: Boga mi,al eto Boga mi dragog,ispadas nevjerovatno smijesan sa ovom izjavom :lol: :lol: Ne mogu se prestati smijati.
To što ti radiš u EU kao serviser (prema izbogu marki to je Njemačka ili Švedska pretpostavljam) meni lično ne znači ništa. Kupit ću aparat sa najboljom garancijom i spreman sam da isti bacim na smeće nakon 5 godina (koliko traje garancija većini aparata trenutno u BiH).
Jedina marka koja je na dobrom glasu (i da se ne lažemo uvijek je i bila) je Miele. Za mene su npr. AEG, Electrolux (AEG pogotovo jer je mimo svega i jako loše zastupljen u mojoj državi) i slične marke, marke nižeg cjenovnog ranga i samim tim ih ne mogu porediti sa brendovima tipa LG, Samsung, o dizajnu ne želim ni da pričam.
Meni lično, dizajn samog aparata je pola kupovine, a vjerujem da je mnogima tako.
Šta znači "veoma podložna kvarovima", imam LG mašinu za veš i radi nekih 12 godina bez jednog (bukvalno) jednog problema, mašina je plaćena cca 1200 KM i radi 12 jebenih godina. Je li to loša mašina? Je li sad ja trebam svima truniti kupite LG jer je moje iskustvo pozitivno? Ne trebam, naravno.
Ako me neko upita kakva ti je LG mašina tvoja, reći ću kakva je, neću truniti drugima da su smiješni jer su kupili neku drugu marku ili nešto slično.
Druga mašina kombinovana (pranje/sušenje), koju sam kupio za drugi stan je Ariston , ima garanciju 5 godina i plaćena je cca 850 KM. Što se mene tiče, nakon odrađenih 5 godina pod garancijom neka crkne drugi dan nakon isteka 5 godina. Ko još danas servisira kućanske aparate starije od 5, 10 godina, a da su to neke krupnije stvari? Mali broj ljudi, jer su aparati postali toliko pristupačni i jeftini da se većini ne isplati iste servisirati nakon isteka garantnog roka.
Haj malo ohani. Jer mislis da svaki stanovnik BiH moze da se preserava i baca masinu za ves kada mu se pokvari. Ljudi nemaju za lijekove a da ne govorimo o kurcenju tvom.
UterivacDugoga

#91 Re: Susilica za ves

Post by UterivacDugoga »

frngla wrote:
Jarane,ako mogu ovako jaranski da ti kazem. Svakim svojim postom sve dublje tones kod mene. Izjaviti da jedan AEG/Electrolux,je marka nizeg cjenovnog ranga i da je mimo svega,je stvarno da me ostavljas bez komentara.

Sigurno se u jednom svi mi mozemo sloziti,a to je da se o ukusima naravno ne raspravlja.Neko voli Gorenje neko ne. Ali evo ako imas prilike,poslusaj me i samo probaj jednu stvar. A to je uzmi top model Gorenje ves masinu i upali je na centrifugu.Ako zelis mozes mjeriti dB. A uradi to isto sa toliko omrzenim ti AEG/Electrolux npr. Pa onda dodji sa rezultatima da diskutujemo.
To sto imas LG koja radi 12 godina bez problema,super,hvala Bogu.Aferim.

Ali misljenje se valjda ne gradi na osnovu jedne masine.Radi se na osnovu desetina ili pak stotina masina.
A uz duzno postovanje,smatram da ti nemas toliko iskustva da bi bio relevantan.

A to sto po tvojoj prici niko vise ne servisira masine starije od 5 godina,e tu si se bas zajebao.Da ne kazem da ti je cak izjava bezobrazna. Ili izvini mozda diskutujem sa nekim cija su primanja par hiljada maraka u BiH.
frngla

#92 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

Altsa wrote: Haj malo ohani. Jer mislis da svaki stanovnik BiH moze da se preserava i baca masinu za ves kada mu se pokvari. Ljudi nemaju za lijekove a da ne govorimo o kurcenju tvom.
Iščitaj ponovo moj post, ne kurčim se već govorim kako jeste. Krupnija stvar na starom kućanskom aparatu se ne isplati popravljati.
Imao takav problem sam mašinom za suđe gorenje, dao 300 KM za popravku (koju nisu otklonili), sama mašina nije vrijedila toliko u tom momentu i na kraju morao baciti mašinu.
Uopšte se ne kurčim već govorim kako jeste. Danas se mašina može kupiti za 350 KM. Nauči se razgovarati, pozdrav.
frngla

#93 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

UterivacDugoga wrote:Jarane,ako mogu ovako jaranski da ti kazem. Svakim svojim postom sve dublje tones kod mene. Izjaviti da jedan AEG/Electrolux,je marka nizeg cjenovnog ranga i da je mimo svega,je stvarno da me ostavljas bez komentara.

Sigurno se u jednom svi mi mozemo sloziti,a to je da se o ukusima naravno ne raspravlja.Neko voli Gorenje neko ne. Ali evo ako imas prilike,poslusaj me i samo probaj jednu stvar. A to je uzmi top model Gorenje ves masinu i upali je na centrifugu.Ako zelis mozes mjeriti dB. A uradi to isto sa toliko omrzenim ti AEG/Electrolux npr. Pa onda dodji sa rezultatima da diskutujemo.
To sto imas LG koja radi 12 godina bez problema,super,hvala Bogu.Aferim.

Ali misljenje se valjda ne gradi na osnovu jedne masine.Radi se na osnovu desetina ili pak stotina masina.
A uz duzno postovanje,smatram da ti nemas toliko iskustva da bi bio relevantan.

A to sto po tvojoj prici niko vise ne servisira masine starije od 5 godina,e tu si se bas zajebao.Da ne kazem da ti je cak izjava bezobrazna. Ili izvini mozda diskutujem sa nekim cija su primanja par hiljada maraka u BiH.
Meni dostupni kućanski aparati Electroluxa i AEG-a (AEG-a gotovo da i nema u prodaji u BiH) su većinom zastarjeli aparati, lošeg dizajna i karakteristika u nižem cjenovnom rangu.
Gorenje je smiješna marka, tačnije Gorenje je samo dobro unovčena prodaja kineskih aparata pod Ex-Yu brandom, tako da to poređenje Gorenja i AEG/Electrolux aparata ne ide baš. Rado bih uporedio AEG/Electrolux sa LG, Samsung, pa čak i Beko aparatima (u slučaju Beka malo boljeg ranga) i mjerio bih decibele :)
Ja nisam profesionalac, ne živim od prodaje aparata i dijelova i iznosim svoja iskustva i svoje mišljenje.
Nisam napisao da niko ne servisira mašine starije od 5 godina, napisao sam da nije isplativo vršiti skuplje opravke/veće kvarove na mašinama starijim od 5 godina jer obično vrijednost opravke je ista ili veća od cijene same mašine u tom momentu.

edit: ovo se odnosi na programatorske štampane ploče, motore, bubanj itd. itd. ;
Grijači, amortizeri, bravice vrata itd. su većinom jeftine stvari koje se isplate zamijeniti kao što i sam vjerovatno znaš :)
Altsa

#94 Re: Susilica za ves

Post by Altsa »

frngla wrote:
Altsa wrote: Haj malo ohani. Jer mislis da svaki stanovnik BiH moze da se preserava i baca masinu za ves kada mu se pokvari. Ljudi nemaju za lijekove a da ne govorimo o kurcenju tvom.
Iščitaj ponovo moj post, ne kurčim se već govorim kako jeste. Krupnija stvar na starom kućanskom aparatu se ne isplati popravljati.
Imao takav problem sam mašinom za suđe gorenje, dao 300 KM za popravku (koju nisu otklonili), sama mašina nije vrijedila toliko u tom momentu i na kraju morao baciti mašinu.
Uopšte se ne kurčim već govorim kako jeste. Danas se mašina može kupiti za 350 KM. Nauči se razgovarati, pozdrav.
Prica ti je za povratiti. Ti pricas tu pricu u jednoj BiH u kojoj ljudi rove po kontejnerima gdje je prosjecna plata oko 800 KM o penzijama da i ne govorim da ne popravljaju masine vec da kupuju nove. Halooo ba jesi ti sav svoj ili si na nekim drogama. I ako imas ti novaca za takve stvari super ali nemoj tu snobovsku pricu prosipati u zemlji u kojoj ljudi ne mogu da plate lijekove i rezije a kamoli da mijenjeju bijelu tehniku kao carape. I da i ja sam imao problem sa masinom za sude gorenjovom i na kraju sam je bacio i kupio novu ali mi ne pada na pamet da serem i pametujem u vezi toga i predlazem nebuloze koje ti prosipas. Ljudi gledaju da sto jeftinije produ a ne da se razbacuju.
UterivacDugoga

#95 Re: Susilica za ves

Post by UterivacDugoga »

frngla wrote:
Meni dostupni kućanski aparati Electroluxa i AEG-a (AEG-a gotovo da i nema u prodaji u BiH) su većinom zastarjeli aparati, lošeg dizajna i karakteristika u nižem cjenovnom rangu.
Gorenje je smiješna marka, tačnije Gorenje je samo dobro unovčena prodaja kineskih aparata pod Ex-Yu brandom, tako da to poređenje Gorenja i AEG/Electrolux aparata ne ide baš. Rado bih uporedio AEG/Electrolux sa LG, Samsung, pa čak i Beko aparatima (u slučaju Beka malo boljeg ranga) i mjerio bih decibele :)
Ja nisam profesionalac, ne živim od prodaje aparata i dijelova i iznosim svoja iskustva i svoje mišljenje.
Nisam napisao da niko ne servisira mašine starije od 5 godina, napisao sam da nije isplativo vršiti skuplje opravke/veće kvarove na mašinama starijim od 5 godina jer obično vrijednost opravke je ista ili veća od cijene same mašine u tom momentu.

edit: ovo se odnosi na programatorske štampane ploče, motore, bubanj itd. itd. ;
Grijači, amortizeri, bravice vrata itd. su većinom jeftine stvari koje se isplate zamijeniti kao što i sam vjerovatno znaš :)
Donekle cu da se slozim sa tobom.Ali da krenemo redom.Evo da ne ispadne da sam ja neki sa pika,pa da reklamiram nekoga,ali ukucah Electroluxa i evo koja mi masina izadje:

Image

Izuzetna masina za pranje vesa ! Nova,zapakovana.
Sto se tice primjera koji sam naveo AEG vs Gorenje,svakako da se ne mogu porediti ni u snu,ali ne bi bilo neke velike razlike ni da uzmemo eto taj Samsung vs AEG. A pogotovo,pogotovo kada bi uporedjivali masine za pranje vesa,sirine 45 cm,sa otvorom vrata "na gore",drugacijim bubnjem itd itd. E vjeruj mi tu ne bi imali sta drugi da traze. Samsung ustvari i nema u svojoj ponudi takve masine,kao ni LG :-D

Beko,turski proizvod,jel treba komentar?

Jos mnogi trebaju pure jesti da bi bili gdje su neki drugi :)
frngla

#96 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

Altsa wrote:Prica ti je za povratiti. Ti pricas tu pricu u jednoj BiH u kojoj ljudi rove po kontejnerima gdje je prosjecna plata oko 800 KM o penzijama da i ne govorim da ne popravljaju masine vec da kupuju nove. Halooo ba jesi ti sav svoj ili si na nekim drogama. I ako imas ti novaca za takve stvari super ali nemoj tu snobovsku pricu prosipati u zemlji u kojoj ljudi ne mogu da plate lijekove i rezije a kamoli da mijenjeju bijelu tehniku kao carape. I da i ja sam imao problem sa masinom za sude gorenjovom i na kraju sam je bacio i kupio novu ali mi ne pada na pamet da serem i pametujem u vezi toga i predlazem nebuloze koje ti prosipas. Ljudi gledaju da sto jeftinije produ a ne da se razbacuju.
Racionalno razmišljanje nije razbacivanje, o čemu pričaš bolan? Je li ti fakat ne znaš čitati ili slabo rezonuješ?
Šta sam ja napisao snobovski? Je bolje kupiti novu mašinu za 400 KM nego platiti 300 KM opravak stare 10 godina? Šta je konkretno sranje i pametovanje? Priča ti je na nivou djeteta od dvije godine, ja ne zarađujem milione pa da ispadam snob, živim prosječnim životom, srednja klasa i ja ne vidim šta je snobovski ovdje? Pa penzioneru je lakše kupiti mašinu od 400 KM na 12 rata uz ček penzije, nego li dati serviseru 300 KM za popravku u kešu. Ne kontam te, nikako.
2002

#97 Re: Susilica za ves

Post by 2002 »

frngla wrote:
Altsa wrote:Prica ti je za povratiti. Ti pricas tu pricu u jednoj BiH u kojoj ljudi rove po kontejnerima gdje je prosjecna plata oko 800 KM o penzijama da i ne govorim da ne popravljaju masine vec da kupuju nove. Halooo ba jesi ti sav svoj ili si na nekim drogama. I ako imas ti novaca za takve stvari super ali nemoj tu snobovsku pricu prosipati u zemlji u kojoj ljudi ne mogu da plate lijekove i rezije a kamoli da mijenjeju bijelu tehniku kao carape. I da i ja sam imao problem sa masinom za sude gorenjovom i na kraju sam je bacio i kupio novu ali mi ne pada na pamet da serem i pametujem u vezi toga i predlazem nebuloze koje ti prosipas. Ljudi gledaju da sto jeftinije produ a ne da se razbacuju.
Racionalno razmišljanje nije razbacivanje, o čemu pričaš bolan? Je li ti fakat ne znaš čitati ili slabo rezonuješ?
Šta sam ja napisao snobovski? Je bolje kupiti novu mašinu za 400 KM nego platiti 300 KM opravak stare 10 godina? Šta je konkretno sranje i pametovanje? Priča ti je na nivou djeteta od dvije godine, ja ne zarađujem milione pa da ispadam snob, živim prosječnim životom, srednja klasa i ja ne vidim šta je snobovski ovdje? Pa penzioneru je lakše kupiti mašinu od 400 KM na 12 rata uz ček penzije, nego li dati serviseru 300 KM za popravku u kešu. Ne kontam te, nikako.
Ti si platio masinu 1200KM tako da ne ide poredjenje kupiti novu za 400KM ili popravak od 300KM. Za ostale nabrojane stvari (dizajn, itd.) i ja volim bijelu tehniku koja lijepo izgleda (Samsung i LG su mi tu top) ali bi radije kupio neku koja je pouzdanija, tiho radi, nece se previse kvariti, nego onu koja lijepo izgleda. Dakle ako mi neko ko se razumije kaze kupi AEG ili Electrolux jer su pouzdaniji umjesto Samsung-a ili LG-a koji su skuplji onda nemam dilemu.
frngla

#98 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

2002 wrote:Ti si platio masinu 1200KM tako da ne ide poredjenje kupiti novu za 400KM ili popravak od 300KM. Za ostale nabrojane stvari (dizajn, itd.) i ja volim bijelu tehniku koja lijepo izgleda (Samsung i LG su mi tu top) ali bi radije kupio neku koja je pouzdanija, tiho radi, nece se previse kvariti, nego onu koja lijepo izgleda. Dakle ako mi neko ko se razumije kaze kupi AEG ili Electrolux jer su pouzdaniji umjesto Samsung-a ili LG-a koji su skuplji onda nemam dilemu.
Jesam i radi 12 godina bez kvara, da sad rikne neki veći dio (kao što sam rekao, bubanj, motor, progamatorska ploča, fino bih je izbacio (prodao u dijelove ili nešto slično) nego popravljao. Zato što ispravna mašina stara 12 godina ne vrijedi 1200 KM, već 150-200 KM.
U tome je kvaka.
2002

#99 Re: Susilica za ves

Post by 2002 »

frngla wrote:
2002 wrote:Ti si platio masinu 1200KM tako da ne ide poredjenje kupiti novu za 400KM ili popravak od 300KM. Za ostale nabrojane stvari (dizajn, itd.) i ja volim bijelu tehniku koja lijepo izgleda (Samsung i LG su mi tu top) ali bi radije kupio neku koja je pouzdanija, tiho radi, nece se previse kvariti, nego onu koja lijepo izgleda. Dakle ako mi neko ko se razumije kaze kupi AEG ili Electrolux jer su pouzdaniji umjesto Samsung-a ili LG-a koji su skuplji onda nemam dilemu.
Jesam i radi 12 godina bez kvara, da sad rikne neki veći dio (kao što sam rekao, bubanj, motor, progamatorska ploča, fino bih je izbacio (prodao u dijelove ili nešto slično) nego popravljao. Zato što ispravna mašina stara 12 godina ne vrijedi 1200 KM, već 150-200 KM.
U tome je kvaka.
Da, ali ti kazes bolje kupiti novu za 400KM umjesto popravke od 300KM. Kako novu od 400 kad ove koje ti kazes da valjaju kostaju 1200KM i onda dolazimo do racunice je li bolje kupiti novu za 1200 ili popraviti tu za 300. Svejedno, nikome od nas parametri za kupovinu nisu isti. Nekome nije problem dati 1200KM i za njega su najbolji takvi uredjaji, dok neko drugi jedva moze izdvojiti 400KM i trazi neku koja mu nece zadati puno glavobolje taman da izgleda najruznije na svijetu.
frngla

#100 Re: Susilica za ves

Post by frngla »

Pa dotakli smo se ugroženih skupina u BiH (penzioneri) zbog toga sam naveo cijenu od 400 KM. U tom momentu sam mogao priuštiti mašinu od 1200 KM, u ovome možda i ne bih mogao, tako da bih gledao neku srednjeg cjenovnog ranga sa dobrom garancijom i dobrim servisom tipa Beko npr.
Post Reply