Znamo svi ko je za to kriv, kriv je Tudman i avantura sa Herceg Bosnom.Lincoln-Burrows wrote:Pusti HV, da nije bilo HV ne bi danas ni Bihać a ni Sarajevo bilo bošnjačko, a opet je žalosno što je samo bošnjačko,fantom slobode wrote: To sto ih ti ne vidis, to je jasno ko dan. Ne pricaj o necemu u cemu nisi ucestvovao, a sto se tice omjera, omjer sa tom spomenutom HV je bio u Mostaru 1:6 , pa ne vidjeh da tu prodjose, nesto ih nije islo![]()
Zato je Bosna sada samostalna drzava, bas kao i Kosovo, na veliku zalost dragih prijatelja iz susjedstva, koji ne znam samo kako ne ostvarise svoje ciljeveA ti iz svog Haskog generalstaba lijepo napravi planove vezane za ovo sto gore nabroja. Samo se pazi da ti ne dodje neki novi Pim Fortuyn pa ti ne poremeti prebivaliste.
i kad se opet vratim na staro, nije vrijedilo, Jugoslavija nije cijenila istinske vrijednosti kako ni vjerske tako ni ostale,
kada bi se za viši cilj postavilo izgradnja povijerenja i prihvaćanje različitosti možda bi istinske vrijednosti i saživile.
Umiješati različite u jedan kolač i dobiti prekrasnu tortu ili sve smućkati i dobiti jednoličnu masu.
Nije dobar primjer ali zabrane i opet zabrane i stvaranje Jugoslavena je već oprobano, ne valja.
P.S:
Ono gore "bošnjačko Sarajevo" nemojte komentirati jer nije tema, znamo svi zašto je sada pretežno bošnjačko
i tko je za to kriv, i čega je sve to posljedica. Imaju druge teme za to.
Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
- Pietje_Bel
#76 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
- Lincoln-Burrows
#77 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Izdvojio sam samo ovo jer silni nam politolozi ovdje propovijedaju a međunarodnobehavac wrote: Po medjunarodnom pravu priznatim drzavama se garantuje suverenitet i integritet i iako posotoji i pravo na samoopredeljenje prednost se daje cjelovitosti drzava.
Takodje istorijsko pravo nema ovdje nikave veze.
Tako kod Kosova koje bilo dio Srbije(po medjunarodnom pravu) i koje je proglasilo jednostarnu nezavisnost je prekrseno to pravo i kad su ga neke zemlje priznale i one su prekrsile to pravo.
Medjutim svijet tad nit je stao nit se raspao.
U jednoj Francuskoj kao da se nista nije ni desilo.
Razlog tome je SILA.
pravo obavezuje samo one male i nevažne, a "Velike" sile ga prekrajaju po potrebi.
Zbog toga je pozivanje na međunarodno pravo jedna vrsta cmizdrenja.
Dok na drugoj strani pozivanje na ravnopravnost i ljudska prava smatram istinskim i pravim stavom.
Mnogi u svijetu vode slugansku politiku, ali ona je za male države katkad i bolje riješenje.
- fantom slobode
#78 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Eto bas me iznenadi, nisam znao da je HV oslobodio Bihac i Sarajevo...Nesto mi nije poznato da su ti gradovi bili zauzeti, ali eto. Valjda mi se u Sarajevu pricinjavalo da papani i zlocinci, nikako ne mogu da udju, a pokusavaju tolike godine. Nekako mi se ucinilo da ih je vrlo slabo islo kada dodje naoruzanje, a pitam se ko je isto kocio 1993/1994.Lincoln-Burrows wrote:
- Bosanac_21
#79 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Razlika je u tome sto je HVO u Bosanskoj Krajini igrao drukciju igru od one u Hercegovini. Bihacu je pomogla Hrvatska kao i bosanski 5.Korpus - a u Hercegovini se radilo o stvaranju "hrvatske drzave". Zapadna Bosna, takcije Bosanska Krajina, je i prije rata, tokom i poslije rata zadrzala dobre odnose s Hrvatskom. Krivousti je najvise zabrljo, jer je isti izdao cijelu Posavinu surovavsi s Milosevicem.Pietje_Bel wrote:Znamo svi ko je za to kriv, kriv je Tudman i avantura sa Herceg Bosnom.Lincoln-Burrows wrote:Pusti HV, da nije bilo HV ne bi danas ni Bihać a ni Sarajevo bilo bošnjačko, a opet je žalosno što je samo bošnjačko,fantom slobode wrote: To sto ih ti ne vidis, to je jasno ko dan. Ne pricaj o necemu u cemu nisi ucestvovao, a sto se tice omjera, omjer sa tom spomenutom HV je bio u Mostaru 1:6 , pa ne vidjeh da tu prodjose, nesto ih nije islo![]()
Zato je Bosna sada samostalna drzava, bas kao i Kosovo, na veliku zalost dragih prijatelja iz susjedstva, koji ne znam samo kako ne ostvarise svoje ciljeveA ti iz svog Haskog generalstaba lijepo napravi planove vezane za ovo sto gore nabroja. Samo se pazi da ti ne dodje neki novi Pim Fortuyn pa ti ne poremeti prebivaliste.
i kad se opet vratim na staro, nije vrijedilo, Jugoslavija nije cijenila istinske vrijednosti kako ni vjerske tako ni ostale,
kada bi se za viši cilj postavilo izgradnja povijerenja i prihvaćanje različitosti možda bi istinske vrijednosti i saživile.
Umiješati različite u jedan kolač i dobiti prekrasnu tortu ili sve smućkati i dobiti jednoličnu masu.
Nije dobar primjer ali zabrane i opet zabrane i stvaranje Jugoslavena je već oprobano, ne valja.
P.S:
Ono gore "bošnjačko Sarajevo" nemojte komentirati jer nije tema, znamo svi zašto je sada pretežno bošnjačko
i tko je za to kriv, i čega je sve to posljedica. Imaju druge teme za to.
- Lincoln-Burrows
#80 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Eto, da nisam upozorio, ne bi se prvi našao komentiratPietje_Bel wrote: Znamo svi ko je za to kriv, kriv je Tudman i avantura sa Herceg Bosnom.
A što se tiče HB-e, nema veze ni s Bihaćom ni Sarajevom, ali zaboravi
- fantom slobode
#81 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Ma kakvi, nema veze, nije odvukla snage i zaustavila logistiku, nigdje veze, zar ne!Lincoln-Burrows wrote:Eto, da nisam upozorio, ne bi se prvi našao komentiratPietje_Bel wrote: Znamo svi ko je za to kriv, kriv je Tudman i avantura sa Herceg Bosnom.![]()
A što se tiče HB-e, nema veze ni s Bihaćom ni Sarajevom, ali zaboravi
- Lincoln-Burrows
#82 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Da nije bilo HV kako bi završilo kod Bihaća? daj sve ovdje prosvijetli,fantom slobode wrote:Eto bas me iznenadi, nisam znao da je HV oslobodio Bihac i Sarajevo...Nesto mi nije poznato da su ti gradovi bili zauzeti, ali eto. Valjda mi se u Sarajevu pricinjavalo da papani i zlocinci, nikako ne mogu da udju, a pokusavaju tolike godine. Nekako mi se ucinilo da ih je vrlo slabo islo kada dodje naoruzanje, a pitam se ko je isto kocio 1993/1994.Lincoln-Burrows wrote:
a za Sarajevo je iskorišten pogodan trenutak, nego još od koga je oslobođen Kakanj?
- Pietje_Bel
#83 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Da nama nije Hrvatska naplacivala takse od 100% za propust oruzija i da nam nisu oduzimali tenkove u Hrvatskim lukama i odvlacili u kasarne za HV, tada bi se skroz druga situacija odvijala. U Hrvatsku je stizalo toliko oruzija za Bosnu iz Islamskih zemalja da to nemozes povjerovati. Vise od pola toga je pokrano, oteto. Imam rodaka koji su bili zaduzeni za prevoz oruzija iz Ploca- Igman i oni to kazu. Hrvatska vojska nam je pomogla tek tada kada je SAD zaprijetila da ce bombardovati Hrvatski i HV ako ne prestane mjesati se u Bosnu i ako ne prizna suverenost BiH. Tada je Tudman ponudio Aliji saveznistvo i odustao od Herceg Bosne.Lincoln-Burrows wrote:Da nije bilo HV kako bi završilo kod Bihaća? daj sve ovdje prosvijetli,fantom slobode wrote:Eto bas me iznenadi, nisam znao da je HV oslobodio Bihac i Sarajevo...Nesto mi nije poznato da su ti gradovi bili zauzeti, ali eto. Valjda mi se u Sarajevu pricinjavalo da papani i zlocinci, nikako ne mogu da udju, a pokusavaju tolike godine. Nekako mi se ucinilo da ih je vrlo slabo islo kada dodje naoruzanje, a pitam se ko je isto kocio 1993/1994.Lincoln-Burrows wrote:
a za Sarajevo je iskorišten pogodan trenutak, nego još od koga je oslobođen Kakanj?
- fantom slobode
#84 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
evo sada vec neki drugi podaci, dobro je, mislio sam da smo bili zauzeti...Kakanj nije ni bio oslobadjan, a od koga je oslobodjen, imam jarana koji je tamo bio satnik, pa cu te povezati sa njim, pa ga upitaj.Lincoln-Burrows wrote:Da nije bilo HV kako bi završilo kod Bihaća? daj sve ovdje prosvijetli,fantom slobode wrote:Eto bas me iznenadi, nisam znao da je HV oslobodio Bihac i Sarajevo...Nesto mi nije poznato da su ti gradovi bili zauzeti, ali eto. Valjda mi se u Sarajevu pricinjavalo da papani i zlocinci, nikako ne mogu da udju, a pokusavaju tolike godine. Nekako mi se ucinilo da ih je vrlo slabo islo kada dodje naoruzanje, a pitam se ko je isto kocio 1993/1994.Lincoln-Burrows wrote:
Nego da ja tebe upitam, jesi li ti ucesnik rata ili ovo ti 'nako pricas tako sto si se educirao ovih zadnjih godina?
- Lincoln-Burrows
#85 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Samo ću ti reći da sam iz Kaknjafantom slobode wrote: evo sada vec neki drugi podaci, dobro je, mislio sam da smo bili zauzeti...Kakanj nije ni bio oslobadjan, a od koga je oslobodjen, imam jarana koji je tamo bio satnik, pa cu te povezati sa njim, pa ga upitaj.
Nego da ja tebe upitam, jesi li ti ucesnik rata ili ovo ti 'nako pricas tako sto si se educirao ovih zadnjih godina?
- fantom slobode
#86 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Pa znas li onda ko je bio satnik HVO-a u to vrijeme? A ne odgovori mi da li si bio ucesnik rata?Lincoln-Burrows wrote:
Samo ću ti reći da sam iz Kaknja
- Lincoln-Burrows
#87 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Ne znam, znam da je bio Ivo Vuletić, bio sam još premalen za ratovanje, pobjegli smo iz sela Ričicefantom slobode wrote:Pa znas li onda ko je bio satnik HVO-a u to vrijeme? A ne odgovori mi da li si bio ucesnik rata?Lincoln-Burrows wrote:
Samo ću ti reći da sam iz Kaknja
poda naletom ABiH, u mojem mjestu nije bilo nikakve vojske. Sada je opet mirno, a ja živim i želim suživot i povijerenje ali me malo i strah.
Iz razumljivih razloga.
-
popajic
#88 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
A tema je : zasto niko ne budi BIH ?
Cini mi se da se puno lakse vracati i zvakati 100X prezvakano nego ponuditi konstruktivnija rjesenja kako dalje.
Mi smo taoci sopstvene istorije,pa i ne cudi ovo mentalno tapkanje u mjestu !
Cini mi se da se puno lakse vracati i zvakati 100X prezvakano nego ponuditi konstruktivnija rjesenja kako dalje.
- Lincoln-Burrows
#89 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Pa ja i jesam za to, malo smo se zapričali pa otišlo u krivom smjerupopajic wrote:A tema je : zasto niko ne budi BIH ?
- fantom slobode
#90 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Evo, bas cekamo da nam ti kazem, mi zastopali...tapkamo u mjestu...popajic wrote:A tema je : zasto niko ne budi BIH ?
-
popajic
#91 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Nikakvog razloga za ljutnju.Rekao sam MI tapkamo u mjestu,a i sam tu spadam.by fantom slobode on 03/09/2008 19:19
popajic wrote:A tema je : zasto niko ne budi BIH ?
Evo, bas cekamo da nam ti kazem, mi zastopali...tapkamo u mjestu...
Zar za promjenu nije bolje pokusati naci neka rjesenja,a ne raspravljati se do besvijesti ko je koga prvi lopatom po glavi.Valjda smo to do sad savladali? Ko nije...jebi ga,do njega je.
- Pietje_Bel
#92 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Pa naravno da postoji rjesenje. Gdje ima volje tu ima i rjesenja i puta nekoga. Stvar je u tome sto kod nas nema volje. Nismo slozni uopste. Pricam o Bosnjacima a ne o Srbima i Hrvatima. Bosnjaci su jako podjeljeni po pitanju kojim putem oni uopste trebaju da idu. To mozda nije primjetljivo na ovom forumu posto ovdje ipak dolaze najbogatiji Bosanci koji sebi mogu priustiti kompjuter i internet. U stvarnom zivotu je narod podjeljen na Muslimane, SDP-ovce, Turkofile, Kotromanicove Bosnjake itd. Takav narod ne trazi rijesenje nego samo trazi kako da bude mocniji od onog drugog politickog plemena.popajic wrote:Nikakvog razloga za ljutnju.Rekao sam MI tapkamo u mjestu,a i sam tu spadam.by fantom slobode on 03/09/2008 19:19
popajic wrote:A tema je : zasto niko ne budi BIH ?
Evo, bas cekamo da nam ti kazem, mi zastopali...tapkamo u mjestu...
Zar za promjenu nije bolje pokusati naci neka rjesenja,a ne raspravljati se do besvijesti ko je koga prvi lopatom po glavi.Valjda smo to do sad savladali? Ko nije...jebi ga,do njega je.
- fantom slobode
#93 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Hvala bogu pa ima raznih struja. To ti se zove politicki pluralizam, kazu da je napredan, nekako me ne privlaci da svi prate bespogovorno jednu politicku opciju.
- Pietje_Bel
#94 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Ali narod koji nije rijesio osnovna pitanja treba valjda da se pozabavi na prvom mjestu o nekom zajednickom, globalnom nacionalnom interesu i pitu?fantom slobode wrote:Hvala bogu pa ima raznih struja. To ti se zove politicki pluralizam, kazu da je napredan, nekako me ne privlaci da svi prate bespogovorno jednu politicku opciju.
- osa
#95 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
quote="Lincoln-Burrows"]
a za Sarajevo je iskorišten pogodan trenutak, nego još od koga je oslobođen Kakanj?[/quote]
Da nama nije Hrvatska naplacivala takse od 100% za propust oruzija i da nam nisu oduzimali tenkove u Hrvatskim lukama i odvlacili u kasarne za HV, tada bi se skroz druga situacija odvijala. U Hrvatsku je stizalo toliko oruzija za Bosnu iz Islamskih zemalja da to nemozes povjerovati. Vise od pola toga je pokrano, oteto. Imam rodaka koji su bili zaduzeni za prevoz oruzija iz Ploca- Igman i oni to kazu. Hrvatska vojska nam je pomogla tek tada kada je SAD zaprijetila da ce bombardovati Hrvatski i HV ako ne prestane mjesati se u Bosnu i ako ne prizna suverenost BiH. Tada je Tudman ponudio Aliji saveznistvo i odustao od Herceg Bosne.
[/quote]
kraj tolikog oružja što je stizalo za bosnu a koje je hrvatska uzela pa ono silno što su slali vatikan i ini prijatelji hrvatske (njemačka, austrija, argentina, sad itd.), i uz sve to hv i nije bio nešto posebno naoružan, stari tenkovi t-55 većinom zarobljeni u varaždinu, par komada m-84. kakvo blago silno oružje od islamskih zemalja, kad su ti ikome pomogli, pa kroz albaniju su na kosovo mogli poslati i svemirske brodove pa ćorak. i kako da u jednoj ustaškoj zemlji, neki tvoj rođak dođe uopće u priliku voziti oružje iz ploča, nonsens. uzgred budi rečeno većina oružja je dolazila avionima u pulu i na krk, brodovi su slabo korišteni zbog teškoća prolaska kroz otrant, zbog embarga. tuđman je nudio savezništvo i 90 i 91 ali alija nije znao da će rat, a i kad je počeo nije 2 godine znao tko to napada bosnu. da su se tuđman i hrvati tako ponašali danas bi mi svi živjeli u sjedinjenim srpskim državama, naravno oni koji bi preživjeli.
Da nije bilo HV kako bi završilo kod Bihaća? daj sve ovdje prosvijetli,fantom slobode wrote:Eto bas me iznenadi, nisam znao da je HV oslobodio Bihac i Sarajevo...Nesto mi nije poznato da su ti gradovi bili zauzeti, ali eto. Valjda mi se u Sarajevu pricinjavalo da papani i zlocinci, nikako ne mogu da udju, a pokusavaju tolike godine. Nekako mi se ucinilo da ih je vrlo slabo islo kada dodje naoruzanje, a pitam se ko je isto kocio 1993/1994.Lincoln-Burrows wrote:
a za Sarajevo je iskorišten pogodan trenutak, nego još od koga je oslobođen Kakanj?[/quote]
Da nama nije Hrvatska naplacivala takse od 100% za propust oruzija i da nam nisu oduzimali tenkove u Hrvatskim lukama i odvlacili u kasarne za HV, tada bi se skroz druga situacija odvijala. U Hrvatsku je stizalo toliko oruzija za Bosnu iz Islamskih zemalja da to nemozes povjerovati. Vise od pola toga je pokrano, oteto. Imam rodaka koji su bili zaduzeni za prevoz oruzija iz Ploca- Igman i oni to kazu. Hrvatska vojska nam je pomogla tek tada kada je SAD zaprijetila da ce bombardovati Hrvatski i HV ako ne prestane mjesati se u Bosnu i ako ne prizna suverenost BiH. Tada je Tudman ponudio Aliji saveznistvo i odustao od Herceg Bosne.
kraj tolikog oružja što je stizalo za bosnu a koje je hrvatska uzela pa ono silno što su slali vatikan i ini prijatelji hrvatske (njemačka, austrija, argentina, sad itd.), i uz sve to hv i nije bio nešto posebno naoružan, stari tenkovi t-55 većinom zarobljeni u varaždinu, par komada m-84. kakvo blago silno oružje od islamskih zemalja, kad su ti ikome pomogli, pa kroz albaniju su na kosovo mogli poslati i svemirske brodove pa ćorak. i kako da u jednoj ustaškoj zemlji, neki tvoj rođak dođe uopće u priliku voziti oružje iz ploča, nonsens. uzgred budi rečeno većina oružja je dolazila avionima u pulu i na krk, brodovi su slabo korišteni zbog teškoća prolaska kroz otrant, zbog embarga. tuđman je nudio savezništvo i 90 i 91 ali alija nije znao da će rat, a i kad je počeo nije 2 godine znao tko to napada bosnu. da su se tuđman i hrvati tako ponašali danas bi mi svi živjeli u sjedinjenim srpskim državama, naravno oni koji bi preživjeli.
- uvjek dobar gost
#96 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Nemoguće je jednim postom dati sve odgovore il replicirati svima. No rekao bio odnosno otipkao sljedeće. Tužno je da zemlja sa dugom istorijom državotvornosti kuburi sama sa sobom i to ne zbog same sebe već zbog istorijskih događaja, demografskih promjena i spoljnog uticaja. Padom srednjovjekovne Bosne nastaje stvarni problem, ona je u biti morala pasti ali taj proces se ubrzao unutrašnjim frakcijašenjem i neslogom. Nakon toga mnoge svjetske sile vladaju Bosnom i Hercegovinom u principu zvanično samo dvije ali to nije cijela istina. Prilikom stvaranja prvih političkih stranaka i startom "demokratije" nastaju stvarni problemi, stranke mahom iz susjednih nam država osnivaju svoje ogranke koji onda svojataju stanovništvo, dijele ga i po uzoru na krilaticu zavadi pa vladaj siju sjeme stvarne mržnje u BiH.
Kraljevina je (SHS) dodjeljivala zemlju prema zaslugama iz tek tada završenog sukoba zaslužnim, demografska slika se opet mijenja situacija se na terenu donekle zaosštrava i tada dolazi novi veliki sukob...
Taj je po demografsku sliku bio koban... politika poslije njega na ovim prostorima isto tako, sve gurano je pod ćilim i sve je tabuizirano, razloga je mnogo ali oni nisu tema. Istina sama socijalistička republika BiH je počivala na civilizacijskim principima svi su imali na papiru ali i u praksi ista prava ali i tada se manipulisalo narodom i narodnostima... no istina je da se tada prije nekih 20-30 godina živjelo kud i kamo bolje !
E tek tada nastaje pakao u BiH, pod velom demokratije i stvaranja višepartijskog sistema opet stranke iz susjedstva kreiraju ogranke svojih stranaka i njihove pipke nastavljaju politiku podjela i prisvajanja teritorija, nastaje pokolj i egzodus stanovnika Bosne i Hercegovine, garant tribunal u Hagu ima svoj sajt i imaju podatci svi o agresiji i genocidu tako da je ne bi sada o tome... mada sami prvi izbori u raznim terminima u tadašnjim republikama govore u prilog mnogim stvarima ali nije to tema...
Ovaj kratki pregled se može obrazložiti nedostatkom kulture, tradicije demokratije, kućnim odgojem, tabuiziranju istorije i njenom falsifikovanju, uticajem spoljnog faktora, svjetskim trendovima, ljudskom glupošću, neobrazovanošću, nepismenošću.....
Sad je kvazi mir i neki drugi rat se vodi no na početku agresije i sve do neke 1993. ljudi su stajali stvarno na braniku civilizacije, na braniku jednakosti i tada se znalo ko je ne strani dobra a ko nije... danas je situacija malo drugačija i ja ne znam ko su moji ali znam ko su njihovi...
Sem nesuvisle priče, demagogijom, glupošću il kukavičlukom ... čime se pravdati danas jer pred očima nam se ponavlja istorija... sljed nam je poznat ako se prepustimo ... kolotečini..
kako probuditi Bosni i Hercegovinu, republiku zemlju svih njenih građana, ljude svjesne vjere koju upražnjavaju, moćne ljude i odgovorne, ljude koji upražnjavaju vjeru radi sebe i svoga boga a ne radi profesije i probijanja na ljestvici stranke il preduzeća, kako stvoriti zemlju u kojoj djeca mogu rasti i postati nobelovci, sportaši, olimpijci, naučnici... doktori, fudbalei il pjevačice i manekenke čak..
Kako kreirati okruženje pogodno za biznis, a da zemlja ostane ekološki zdrava... kako ova zemlja da se održivo razvije,, neće ta zemlja braniti nikom da bude Srbin, Hrvat , Bošnjak, Katolik ,Pravoslavac, Musliman, Jevrej, Rom, Bosanac , Hercegovac, homoseksualac... ali će braniti da budeš kriminalac, mafijaš... manipulant i špekulant...
Vjerovali ili ne do ovog zadnjeg rata (agresije) ali i za njeno vrijeme.. il bolje rečeno nikad do ovog zadnjeg mira ljudi u Bosni i Hercegovini nisu živili toliko u neskladu sa svojom tradicijom, istorijom, nikad nisu tako išli protiv svog naslijeđa i svoje istorije... ma nikad tako protiv sebe samih.
Na nama je vjerovali ili ne da odlučimo gdje i kako dalje... tapkati u mjestu, odnosno u prašini glođati se kao cuke iza gospodarove kuće.. dok isti tak gospodar debeo i bahat smije nam se iz udobnosti sobe sa kaminom... ili ćemo imati hrabrosti i mudrosti krenuti naprijed... meni je lično pun qurac tapkanja i glođanja.. il čak i dok gledam kako se drue cuke glođu meni je više muka.. jer kako neko goe reče ko do sada nije spoznao šta i kako se radi ... teško će ikad spoznati sav mrak u kojem životari....
Ja bih išao naprijed u Bosni i Hercegovini koja počiva na civilizacijskim principima u zemlji obrazovanih i samo-svjesnih građana svih vjeroispovjesti.....
Kraljevina je (SHS) dodjeljivala zemlju prema zaslugama iz tek tada završenog sukoba zaslužnim, demografska slika se opet mijenja situacija se na terenu donekle zaosštrava i tada dolazi novi veliki sukob...
Taj je po demografsku sliku bio koban... politika poslije njega na ovim prostorima isto tako, sve gurano je pod ćilim i sve je tabuizirano, razloga je mnogo ali oni nisu tema. Istina sama socijalistička republika BiH je počivala na civilizacijskim principima svi su imali na papiru ali i u praksi ista prava ali i tada se manipulisalo narodom i narodnostima... no istina je da se tada prije nekih 20-30 godina živjelo kud i kamo bolje !
E tek tada nastaje pakao u BiH, pod velom demokratije i stvaranja višepartijskog sistema opet stranke iz susjedstva kreiraju ogranke svojih stranaka i njihove pipke nastavljaju politiku podjela i prisvajanja teritorija, nastaje pokolj i egzodus stanovnika Bosne i Hercegovine, garant tribunal u Hagu ima svoj sajt i imaju podatci svi o agresiji i genocidu tako da je ne bi sada o tome... mada sami prvi izbori u raznim terminima u tadašnjim republikama govore u prilog mnogim stvarima ali nije to tema...
Ovaj kratki pregled se može obrazložiti nedostatkom kulture, tradicije demokratije, kućnim odgojem, tabuiziranju istorije i njenom falsifikovanju, uticajem spoljnog faktora, svjetskim trendovima, ljudskom glupošću, neobrazovanošću, nepismenošću.....
Sad je kvazi mir i neki drugi rat se vodi no na početku agresije i sve do neke 1993. ljudi su stajali stvarno na braniku civilizacije, na braniku jednakosti i tada se znalo ko je ne strani dobra a ko nije... danas je situacija malo drugačija i ja ne znam ko su moji ali znam ko su njihovi...
Sem nesuvisle priče, demagogijom, glupošću il kukavičlukom ... čime se pravdati danas jer pred očima nam se ponavlja istorija... sljed nam je poznat ako se prepustimo ... kolotečini..
kako probuditi Bosni i Hercegovinu, republiku zemlju svih njenih građana, ljude svjesne vjere koju upražnjavaju, moćne ljude i odgovorne, ljude koji upražnjavaju vjeru radi sebe i svoga boga a ne radi profesije i probijanja na ljestvici stranke il preduzeća, kako stvoriti zemlju u kojoj djeca mogu rasti i postati nobelovci, sportaši, olimpijci, naučnici... doktori, fudbalei il pjevačice i manekenke čak..
Kako kreirati okruženje pogodno za biznis, a da zemlja ostane ekološki zdrava... kako ova zemlja da se održivo razvije,, neće ta zemlja braniti nikom da bude Srbin, Hrvat , Bošnjak, Katolik ,Pravoslavac, Musliman, Jevrej, Rom, Bosanac , Hercegovac, homoseksualac... ali će braniti da budeš kriminalac, mafijaš... manipulant i špekulant...
Vjerovali ili ne do ovog zadnjeg rata (agresije) ali i za njeno vrijeme.. il bolje rečeno nikad do ovog zadnjeg mira ljudi u Bosni i Hercegovini nisu živili toliko u neskladu sa svojom tradicijom, istorijom, nikad nisu tako išli protiv svog naslijeđa i svoje istorije... ma nikad tako protiv sebe samih.
Na nama je vjerovali ili ne da odlučimo gdje i kako dalje... tapkati u mjestu, odnosno u prašini glođati se kao cuke iza gospodarove kuće.. dok isti tak gospodar debeo i bahat smije nam se iz udobnosti sobe sa kaminom... ili ćemo imati hrabrosti i mudrosti krenuti naprijed... meni je lično pun qurac tapkanja i glođanja.. il čak i dok gledam kako se drue cuke glođu meni je više muka.. jer kako neko goe reče ko do sada nije spoznao šta i kako se radi ... teško će ikad spoznati sav mrak u kojem životari....
Ja bih išao naprijed u Bosni i Hercegovini koja počiva na civilizacijskim principima u zemlji obrazovanih i samo-svjesnih građana svih vjeroispovjesti.....
- Pietje_Bel
#97 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Da nama nije Hrvatska naplacivala takse od 100% za propust oruzija i da nam nisu oduzimali tenkove u Hrvatskim lukama i odvlacili u kasarne za HV, tada bi se skroz druga situacija odvijala. U Hrvatsku je stizalo toliko oruzija za Bosnu iz Islamskih zemalja da to nemozes povjerovati. Vise od pola toga je pokrano, oteto. Imam rodaka koji su bili zaduzeni za prevoz oruzija iz Ploca- Igman i oni to kazu. Hrvatska vojska nam je pomogla tek tada kada je SAD zaprijetila da ce bombardovati Hrvatski i HV ako ne prestane mjesati se u Bosnu i ako ne prizna suverenost BiH. Tada je Tudman ponudio Aliji saveznistvo i odustao od Herceg Bosne.osa wrote:quote="Lincoln-Burrows"]Da nije bilo HV kako bi završilo kod Bihaća? daj sve ovdje prosvijetli,fantom slobode wrote:Eto bas me iznenadi, nisam znao da je HV oslobodio Bihac i Sarajevo...Nesto mi nije poznato da su ti gradovi bili zauzeti, ali eto. Valjda mi se u Sarajevu pricinjavalo da papani i zlocinci, nikako ne mogu da udju, a pokusavaju tolike godine. Nekako mi se ucinilo da ih je vrlo slabo islo kada dodje naoruzanje, a pitam se ko je isto kocio 1993/1994.Lincoln-Burrows wrote:
kraj tolikog oružja što je stizalo za bosnu a koje je hrvatska uzela pa ono silno što su slali vatikan i ini prijatelji hrvatske (njemačka, austrija, argentina, sad itd.), i uz sve to hv i nije bio nešto posebno naoružan, stari tenkovi t-55 većinom zarobljeni u varaždinu, par komada m-84. kakvo blago silno oružje od islamskih zemalja, kad su ti ikome pomogli, pa kroz albaniju su na kosovo mogli poslati i svemirske brodove pa ćorak. i kako da u jednoj ustaškoj zemlji, neki tvoj rođak dođe uopće u priliku voziti oružje iz ploča, nonsens. uzgred budi rečeno većina oružja je dolazila avionima u pulu i na krk, brodovi su slabo korišteni zbog teškoća prolaska kroz otrant, zbog embarga. tuđman je nudio savezništvo i 90 i 91 ali alija nije znao da će rat, a i kad je počeo nije 2 godine znao tko to napada bosnu. da su se tuđman i hrvati tako ponašali danas bi mi svi živjeli u sjedinjenim srpskim državama, naravno oni koji bi preživjeli.[/quote]
Ma kako da ne. Alija nije znao da ce rat ali vi Hrvati ste sve znali pa ste onda oslobodili vrlo Hrabro domovinu. Vi 85% Hrvata protiv 15% Srba i tu vasu hrabru akciju nabijate na nos evo vec 15 godina. Alija je itekako znao da ce doci do rata ali je probao da ne ide direktno u konflikt i da sto duze odgada tu situaciju posto je bio ne naoruzan i posto nije vidio mogucnosti da se naoruza na ozbiljan nacin. Mozda je bio na neki nacin nesposoban. A sto se tice za embargo, pa to je glupost. Amerikanci su propustali brodove za Bosnu od 1994. i onda je pola tog oruzija islo pravu i centre i kasarne gdje je se spremala oluja. Kako to da dode tenk avionom? Koliko je trebalo aviona stici u Tuzlu da Armija dobije 100 tenkova? Avionima je islo protivoklopno oruzije i municija a tesko naoruzanje kao sto su tenkovi, oklopnjaci, kamioni su isli preko Ploca i preko Splita.
- osa
#98 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
ćorak, tenkova je došlo vrlo malo i došli su preko mađarske uglavnom od oružja bivšeg ddr-a i nešto iz ukrajine, artiljerija je došla iz argentine i nešto pješačkog naoružanja, helikopteri iz ukrajine (nećeš vjerovati isto avionima u pulu, mislim iljušin), a braća iz islamskih zemalja su slabo slala njima je bilo bitnije da hrvatska pusti u bih "humanitarce" što je ispoštivano.
-
Budala
#99 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Ajmo BiH, budjenje...vec je podne.
- Pietje_Bel
#100 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Nije to corak. Bosnjaci su bili sa svih strana izolovani. Svo oruzije koje je dolazilo u BiH je MORALO proci kroz HVO ili HV teritoriju. Nije to uopste mit da su dolazili brodovi u Split i u luku Ploce. U svakom slucaju ste naplacivali sve sto je proslo kroz vasu teritoriju i obavezno ste uzimali pola toga.osa wrote:ćorak, tenkova je došlo vrlo malo i došli su preko mađarske uglavnom od oružja bivšeg ddr-a i nešto iz ukrajine, artiljerija je došla iz argentine i nešto pješačkog naoružanja, helikopteri iz ukrajine (nećeš vjerovati isto avionima u pulu, mislim iljušin), a braća iz islamskih zemalja su slabo slala njima je bilo bitnije da hrvatska pusti u bih "humanitarce" što je ispoštivano.