kuhinje po mjeri

Post Reply
Nadinka

#76 Re: kuhinje po mjeri

Post by Nadinka »

ladyblue18 wrote:Plocice nemaju veze sa firmom koja radi kuhinju.

To vi sami uzimate i nadjete majstora.
Ako umjesto zidnih plocica radis oblogu od iverala (znaci iveral i na zid umjesto plocica) ond ati to naravno oni rade i daju icjenu, ali ako radis plocice (i podne i zidne) onda kao sto kaze ladyblue. Kao tso sam rekla za staklo, neke firme ce ti ukljuciti cijenu i izradu, ali u glavnom ce te usmjeriti na ramaglas ili na kristal
Hadzi Lojo

#77 Re: kuhinje po mjeri

Post by Hadzi Lojo »

Po meni najbolji majstor za izradu kuhinja i sve druge stolarije je Kaljanac Fuad inace arhitekta koji ima stolarsku firmu na Stupu. Covjek projektuje stvari po zelji kupca a ima najbolje majstore na podrucju Sarajeva i sire.
Pored njega je takodje dobar onaj stolar na samom raskrizju u Semizovcu sa lijeve strane, odmah na pocetku kad se krene prema Nisicima i Olovu.
Pasiflora

#78 Re: kuhinje po mjeri

Post by Pasiflora »

Hadzi Lojo wrote:Po meni najbolji majstor za izradu kuhinja i sve druge stolarije je Kaljanac Fuad inace arhitekta koji ima stolarsku firmu na Stupu. Covjek projektuje stvari po zelji kupca a ima najbolje majstore na podrucju Sarajeva i sire.
Slazem se da je super, ideje su mu fenomenalne kao i izrada, ali je zara!!!!!
Mislim da vise i ne radi (penzija).
Serenity

#79 Re: kuhinje po mjeri

Post by Serenity »

Nije mi nikako jasno kako ste prošli ispod 8000KM za kuhinju SA aparatima.
Dakle u mene je 4m kuhinje sa frižiderom, kuhalom, rernom i mašinom za suđe.
Prikupljam ponude i mogu vam reći da niko nije ponudio ništa ispod 8000KM, a cijene idu daleko iznad 8000KM šta se nudi. Čekam još jednu ponudupa ću da vidim šta ću. Stolaru davati da radi ovo mi se ne da, jer prosto ne mogu da vjerujem da će uraditi kako treba, a i garancije nigdje na vidiku. Jedna firma mi je ponudila čak 10 godina garancije na kuhinju.
Nadinka

#80 Re: kuhinje po mjeri

Post by Nadinka »

Serenity wrote:Nije mi nikako jasno kako ste prošli ispod 8000KM za kuhinju SA aparatima.
Dakle u mene je 4m kuhinje sa frižiderom, kuhalom, rernom i mašinom za suđe.
Prikupljam ponude i mogu vam reći da niko nije ponudio ništa ispod 8000KM, a cijene idu daleko iznad 8000KM šta se nudi. Čekam još jednu ponudupa ću da vidim šta ću. Stolaru davati da radi ovo mi se ne da, jer prosto ne mogu da vjerujem da će uraditi kako treba, a i garancije nigdje na vidiku. Jedna firma mi je ponudila čak 10 godina garancije na kuhinju.
Pa ne znam ko je rekao da smo platili ispod te cijene..nas je kuhinja na kraju dosla oko 9000, ali mislim da sam vec pitala, za svoju kuhinju sam dobila nekoliko ponuda, cijena je od firme do firme, za identicne ploce i dizajn i okove i sve varirala od 4500 (krajnja na koju smo spsutili samo za taj stolarski dio) do 8500 od mamasa. Napisala sam vec da se radi o 6 metara kuhinje, sa onim skupim elementom na izvlacenje, sve su ladice sto znacajno poskupljuje, nemam obicna vrata nijedna i sve su ladice ono okovi ful, fronte mogu zamijeniti bilo kad. tako da ti icjena mnogo zavisi od same firme na koju naletis.
adda_sa

#81 Re: kuhinje po mjeri

Post by adda_sa »

pitanje:
kada izaberete firmu, i usvojite projekat, koliko vremena treba da dodju i pocnu sa radom?? jel ima period cekanja materijala itd
i koliko dugo su vam radili kuhinju?
hvala
Mahalac

#82 Re: kuhinje po mjeri

Post by Mahalac »

Uglavnom sve kuhinje po mjeri je pljacka naroda. To zna svako ko je pravio istu i ne znam kako se dosada niko ne nadje da obori cijene ovih lopovskih firmi koji astronomskim cijenama zavrcu narod sijecom ofarbane iverice.

Moj vam je savjet ako ikako mozete kupiti gotovu kuhinju na metar koja ce vas kostati i 4 puta manje od one po mjeri a od istog ako ne i boljeg materijala. Za dio-prostora koji se nema kupiti gotov, naci stolara da "uklopi" element ili vise.
Ustedicete pa i do hiljadu maraka.
Hemel

#83 Re: kuhinje po mjeri

Post by Hemel »

Mahalac wrote:Uglavnom sve kuhinje po mjeri je pljacka naroda. To zna svako ko je pravio istu i ne znam kako se dosada niko ne nadje da obori cijene ovih lopovskih firmi koji astronomskim cijenama zavrcu narod sijecom ofarbane iverice.

Moj vam je savjet ako ikako mozete kupiti gotovu kuhinju na metar koja ce vas kostati i 4 puta manje od one po mjeri a od istog ako ne i boljeg materijala. Za dio-prostora koji se nema kupiti gotov, naci stolara da "uklopi" element ili vise.
Ustedicete pa i do hiljadu maraka.
Za ovo si u pravu. To je prava pljacka. O ovome sam i ja ranije pisao ali kada je doslo do toga da radim kuhinju, nisam imao vremena da se s'tim bakcem pa sam platio ''dobru'' cijenu.
Sanduk je sanduk i svi ga rade od iverice koja se kupi u plocama i reze na mjeru. Jedina razlika je rezanje i spajanje sa CNC masinama i ono klasicno. Malo je kvalitetnije spajanje elemenata koje su sjekle CNC masine.
Vrata mozemo da biramo od punog drveta, iverala, furnirane iverice, mediapan...koja mozemo da radimo u raznim formama i bojama.

Ustede su velike ako se znamo organizovati oko izrade kuhinje.
Nadinka

#84 Re: kuhinje po mjeri

Post by Nadinka »

adda_sa wrote:pitanje:
kada izaberete firmu, i usvojite projekat, koliko vremena treba da dodju i pocnu sa radom?? jel ima period cekanja materijala itd
i koliko dugo su vam radili kuhinju?
hvala
To ti je od firme do firme,ja sam dobijala odgovore od 15 dana (za koliko mi je i uradjena od momenta narudzbe) do 45 dana (Fis ako ti rade po mjeri i zelji a ne gotovi elementi)
zaljepnica

#85 Re: kuhinje po mjeri

Post by zaljepnica »

Ja prije 2 godine renovirala kuhinju. Stereotipna kuhinja u jednoj prostoriji.
Ambienta mi je napravila kuhinju iz elemenata, iveral, kvalitetne ručke i prihvatljiva cijena. :)
itka981

#86 Re: kuhinje po mjeri

Post by itka981 »

mogu li ja dobiti ime i broj telefona od tog majstora? meni bi trebao americki plakar
pozz
itka981

#87 Re: kuhinje po mjeri

Post by itka981 »

mogu li dobiti ime i broj telefona od tog majstora? treba mi americki plakar
pozz
butterfly_01

#88 Re: kuhinje po mjeri

Post by butterfly_01 »

ima li neko preporuku koju firmu odabrati u Sarajevu za izradu nacrta i realizaciju ugradbene kuhinje?
huricanes

#89 Re: kuhinje po mjeri

Post by huricanes »

ne slažem se da stolari mogu ponuditi toliko dobru cijenu po kvaliteti koju nude renomirane firme LASER, MAMAS SOGAL, BEGEX ... postoje stvari u koje se ljudi ne razumiju pa požure kod stolara...uz to osobu koja uglavnom nema smisla za lijepo, jer je za njih izrada kuhinja i ostalog namještaja po mjeri stvar rutine. I šta se desi nakon odredjenog perioda vrata raštimana jer baglame nisu bile kvalitetne, kantovi odvaljeni jer su samo fronte bile iskantirane ABS dvomilimetarskom kant trakom. Korito puno fleka jer nije imalo mikrozaštitu, ladice raštimane jer nisu imale kugličaste vodilice niti tandem boxove i td. itd...stoga razmislite prije nego odete kod stolara. Uz to znate li koliko će vam naplatiti ukoliko naknadno dodje na adresu i popravi mehanizam recimo kod plakara ukoliko dodje do eventualnog kvara...firme poput nabrojanih vam daju sigurnost, jer nećete morati da ganjate majstora nakon što ste mu dali avans i slušate njegove laži dok on uzima druge poslove...uz to imate garanciju i kvalitet koji nijedan stolar ne može ponuditi ma koliko bio dobar. ;)
Kad su kuhinje u pitanju ispod je specifikacija koju daju naborajane firme pa sa njom otidjite kod stolara, vidjećemo hoće li razlike biti tako velike kao što ste nabrojali kad ugradi sve ove kvalitetne stvari u vašu kuhinju...

-BAGLAME: blum sa prigušivačima
-PVC stoperi (zaštita od lupanja vratima)
-IVERAL: egger
-MEDIJAPAN: lakiran po RAL karti
-KANT TRAKA: abs 2mm, ali ne samo fronte nego i unutrašnjost jer je to veoma bitna stvar.
-COKL: aluminijski a ne obični od iverala koji povuče vlagu i istruhne za godinu dana.
-KORITO: teka ili blanko sa mikrozastitom SCH
-VODILICE NA LADICAMA (JAKO BITNO) kugličaste ili tandem boxovi
-PLINSKI PODIZAČI: odgovarajuće podizne snage a ne 5KN pa vrata padnu za 6 mjeseci.
-RADNA PLOČA 4cm: EGGER, WOODEGO, FUNDERMAX, KAINDL
-lAJSNA NA RADNOJ PLOČI: tanka četvrtasta a ne trokutasta klasična koju vidjamo na najeftinijim kuhinjama.
-ZATIM ALUMINIJSKI RAMOVI SA ISPUNAMA OD STAKLA: KALJENOG a ne lakobela ili satinata najobičnijeg mliječnog stakla...I nekvalitetnih MDF ramova.
-RUČKICE napr. rujz design a ne klasične okrugle koje vidjamo na svim mogućim jeftinim i nekvalitetnim kuhinjama kao što su DOMAVIJA, STANDARD, DALAS itd. a uz to najčešćeg promjera 12 cm što izgleda veoma siromašno.

Nadam se da sam vam pomogao jer kad stolar vidi ovu specifikaciju i ako bude znao sve ovo da nabavi i postavi nisam siguran da će biti jeftiniji od firmi. To može samo da kaže neko ko se nimalo ne razumije u ovu oblast. P.s. nemam nikakve koristi od ovih uputa otidjite u sve ove firme pa ko bude najbolji taj nek vam radi kuhinju.

A što se tiče prevara da li je iko spomenuo da nije uredu da vam neko napravi nacrt a da vi odete kod stolara. Zapitajte se kakvi ste ljudi. Za to se neko školovao i da bi vam pružio kompletnu uslugu on treba da primi platu. Žalosno je da ljudi tako razmišljaju. Još ću samo dodati da po firmama ipak rade obrazovani ljudi koji nisu naivni pa ćete vrlo često dobiti nacrt sa pogrešnim kotama koji će onima koji se odluče za takvu prevaru itekako napraviti problem. Sretno sa izborom i ne zaboravite kuhinju i plakare ne pravite svake godine. JA NISAM DOVOLJNO BOGAT DA KUPUJEM JEFTINE STVARI ZATO SAM SE IPAK ODLUČIO ZA FIRMU. ;)
Ma.Le.Na

#90 Re: kuhinje po mjeri

Post by Ma.Le.Na »

na sta obratiti paznju prilikom odabira kuhinje?
koji materijali su vam se pokazali kao dobri..trajni..za radnu plocu posebno..

sve greske i prednosti se otkriju tek kad koristis nesto bar godinu...zato pitam :)...sta e to sto bi ste promijenili kod svoje kuhinje (npr. coskasi elementi nisu prakticno dostupni?! - teskoce pri ciscenju i sl.) ...a sta je to sto ste shvatili da je jako prakticno i dobro? :)

...neko novi za preporuku izrade kuhinje po mjeri?
otherside

#91 Re: kuhinje po mjeri

Post by otherside »

Ma.Le.Na wrote:na sta obratiti paznju prilikom odabira kuhinje?
koji materijali su vam se pokazali kao dobri..trajni..za radnu plocu posebno..

sve greske i prednosti se otkriju tek kad koristis nesto bar godinu...zato pitam :)...sta e to sto bi ste promijenili kod svoje kuhinje (npr. coskasi elementi nisu prakticno dostupni?! - teskoce pri ciscenju i sl.) ...a sta je to sto ste shvatili da je jako prakticno i dobro? :)

...neko novi za preporuku izrade kuhinje po mjeri?
moja kuhinja radjena po mjeri (ugradbena) je sa medijapan frontama i korpusom od iverela. u dogovoru sa majstorom, napravljene su ladice sa mehanizmom kocenja na kraju hoda i funkcionalni elementi u coskovima (karusel).
estetski prelijepo, funkcionalno jos ljepse :-D
ako te interesuje poslacu ti broj majstora na pp. mi smo prezadovoljni.
butterfly_01

#92 Re: kuhinje po mjeri

Post by butterfly_01 »

mi kad smo pravili kuhinju isli po salonima, donijeli dimenzije kuhinje i sve sto su nam salonu ponudili je bilo nefunkcionalno i neracionalno iskoristen prostor... onda smo mi sjeli nacrtali kuhinju sami sebi, mogu ti postaviti sliku iz google sketchupa a i realnu sliku kako izgleda.... i mi smo radili kombinaviju iveral - medijapan, kocione mehanizme na ladicama, zaba vrata.... i da, majstora smo angazovali koji ima reference... i prezadovoljni...
Ma.Le.Na

#93 Re: kuhinje po mjeri

Post by Ma.Le.Na »

:) super hvala vam
sve preporuke su dobrodosle :)
i slikice posebno :) :) :) :-D

svidja mi se detalj gdje se izmedju gornjih elemenata i radne ploce na zid stavlja kaljeno staklo
umislila sam da je 200% lakse cistiti :-D
da li sam u pravu?
zelenashica

#94 Re: kuhinje po mjeri

Post by zelenashica »

Serenity wrote:Je li kod ovih firmi uračunavaju zidne pločice u kuhinju ili to ide posebno?
Postoji zamjena za pločice koje radi isti majstor kao i kuhinju,.....naziv istih je panel.....uklapa se između kuhinjskih elementa gornjih i donjih. :wink:
Hemel

#95 Re: kuhinje po mjeri

Post by Hemel »

zelenashica wrote:
Serenity wrote:Je li kod ovih firmi uračunavaju zidne pločice u kuhinju ili to ide posebno?
Postoji zamjena za pločice koje radi isti majstor kao i kuhinju,.....naziv istih je panel.....uklapa se između kuhinjskih elementa gornjih i donjih. :wink:
postoji zamjena i za keramicke plocice i za panele a zove se ''staklena ploca'' u raznim bojama :D

a izgleda :thumbup:
Filter

#96 Re: kuhinje po mjeri

Post by Filter »

Hemel wrote: postoji zamjena i za keramicke plocice i za panele a zove se ''staklena ploca'' u raznim bojama :D

jos jedan glas za kaljeno staklo, opasna sminka
zelenashica

#97 Re: kuhinje po mjeri

Post by zelenashica »

Hemel wrote:
zelenashica wrote:
postoji zamjena i za keramicke plocice i za panele a zove se ''staklena ploca'' u raznim bojama :D

Da,super izgleda i lako se održava. :thumbup:
miss_heidi

#98 Re: kuhinje po mjeri

Post by miss_heidi »

Filter wrote:
Hemel wrote: postoji zamjena i za keramicke plocice i za panele a zove se ''staklena ploca'' u raznim bojama :D

i od mene palac gore za kaljeno staklo,,, sto se tice odrzavanja ubrus i stelex i sve sija,,, bez po' muke :D
Nadinka

#99 Re: kuhinje po mjeri

Post by Nadinka »

miss_heidi wrote:
Filter wrote:

i od mene palac gore za kaljeno staklo,,, sto se tice odrzavanja ubrus i stelex i sve sija,,, bez po' muke :D
+1
kokuz_sa

#100 Re: kuhinje po mjeri

Post by kokuz_sa »

meni je VKV stolar radio kuhinju
ja prezadovoljan vala..
kad god mi ko dodje kuci prvo ode do kuhinje da se nagleda i kaze mi koji kompliment :D :D

uglavnom lika mi preporucili..dosao lik kuci uzeo sve mjere premjerio..mi kazali hocemo ovo ono..i kaze ok nazvat cu vas kad zavrsim crtanje..nakon par dana dosao lik donio crtez sa mjerama
donio tacno koliko kojeg materijala treba i rekao cijenu..

sto se tice kupovine materijala..to je dao na mogucnost da on ode po ovim naim radnjama da pokupuje ili da j ato radim..
uglavnom isao ja s njim..vala pao s nogu jer je on trazio kvalitetnu robu a da je jeftinija ipak..
pa znali smo neke iste artikle nalaziti po cijeni razlicitoj u cak 50KM

uglavnom materijal me sav dosao 1500KM
ruke majstora su isto toliko(al covjek se opet da dogovoriti i sniziti ako vam je previse)

jeste radio nekoliko dana vala al dodje u 7h ujutro ode oko 9h navece
al isplatilo se

a komsinica ispod mene je uzela firmu da joj radi kuhinju i doslo ju je sve 5500KM a kuhinja ni blizu nije ni lijepa ni funkcionalna kao ova moja..i stalno mi se zali da je bacila pare niz vjetar a nije dobila sto je zeljela..
Post Reply