Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
- valterbranisarajevo
#76 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
POzvao sam i ja sve svoje prijatelje da se učlane u grupu. Također na grupi sam dao link na ovu temu da članovi grupe mogu pratiti šta se ovdje dešava...
Molba može li ova tema dobiti status Ne propusti????
- valterbranisarajevo
#77 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Neka si, i ja mislim da to "ko zna" može upaliti...RenaTTa wrote:Ma joj ja sam uradila sto sam mogla, vrijedilo je pokusati ko zna :S
- Dr.Cuddy
#78 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
posalji Arsli PP!valterbranisarajevo wrote:POzvao sam i ja sve svoje prijatelje da se učlane u grupu. Također na grupi sam dao link na ovu temu da članovi grupe mogu pratiti šta se ovdje dešava...
- homo_sapiens
#79 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Pokusajmo tretirati ovaj konkretan slucaj, konkretan objekt kao interes zajednice, dakle, pokusajmo interes pojedinca podrediti interesu zajednice ...valterbranisarajevo wrote:Ne bih volio da previše pametujem, ali.. Privatno vlasništvo je svetinja. Međutim država ima pravo da otkupi privatno vlasništvo ako je to u njezinom interesu. Sve parcele na trasi auto puta Sarajevo-Visoko - Kakanj su bile privatno vlasništvo, ali su ipak prešle, uz naknadu, u vlasništvo države iako su se neki vlasnici bunili. Zakonska mogućnost postoji samo treba natjerati državu da pokrene mehanizme..
Iskoristimo dva vikend dana, i odavde, sa naseg foruma sastavimo i uputimo jedno pismo izvrsnim i zakonodavnim vlastima Opcine Travnik i Srednjebosanskog Kantona, s molbom - zahtjevom, da odmah izdaju naredbu o prestanku radova na rusenju objekta, da bar imamo vremena da kontaktiramo relevantnije osobe, bolje poznavaoce prava i mogucnosti.
Animirajmo i sve ostale, poznanike, prijatelje, NVO, politicke partije ..... bilo koga ko zajednicki s nama moze izvrsiti pritisak i izdejstvovati prestanak rusenja.
Zaustavimo urbicid dok je vrijeme, ma gdje bio.
-
Leonid Breznjev
#80 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
tema na ne propusti.. 
- valterbranisarajevo
#81 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ja ću se sada malo isključiti. Pokušaću uz pomoć mreže FV dovesti što više ljudi na ovu temu i na facebook grupu..Cujemo se kasnije.. 
- homo_sapiens
#82 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ja sam sada poslao jedan kraci mail prema nekoliko radio stanica u Travniku i okruzenju, s molbom animacije i ukljucenja u akciju zaustavljanja rusenja objekta, do daljnjeg ....
- Dr.Cuddy
#83 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Procitah od lika jednog na FB, u grupi, da su je vec srusili!
...nadam se da nije istina! 
- homo_sapiens
#84 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Moonlight & Magnolia wrote:Procitah od lika jednog na FB, u grupi, da su je vec srusili!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
...nadam se da nije istina!
Imamo li nacin da tu informaciju provjerimo ?
- valterbranisarajevo
#85 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Postavio sam link na ovu temu i na facebook grupu na 40-a foruma iz BiH i regiona. Također poslao sam nekoliko mailova ljduima koji bi nam eventualno mogli pomoći. Također pozvao sam svoje prijetelje sa FB da se učlane u grupu..
Međutimako smo zakasnili, biće mi žao do kraja života. Ima li neko iz Travnika da ode i provjeri šta se tamo dešava?
Međutimako smo zakasnili, biće mi žao do kraja života. Ima li neko iz Travnika da ode i provjeri šta se tamo dešava?
- valterbranisarajevo
#86 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Može li neko kontaktirati npr Radio TNT. Možda oni imaju više informacija...
- Dr.Cuddy
#87 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Neko ko zivi u Travniku bi trebao znati ... a koliko vidim niko se ne javlja na temu! Ako nekoga znate licno da je iz Travnika, a da je tamo trenutno, pisite, zovite, pitajte!
-
Leonid Breznjev
#88 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
pokusao sam dobiti prijateljicu na tel.. ne javlja se, ostavio sam poruku.. fakat bi jazuk bio..
- dacina_curica
#89 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
ja sam malo prije sa Bumbi pricala, veli da je zvala hipten nekih ustanova da vidi jel' se nesto moze uraditi
.......Bumbic de nam izvjestaj na brzaka iz prve ruke 
- homo_sapiens
#90 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ja sam zvao MUP K u Travniku, 030 518 245 i 030 518 235
Oni nemaju informaciju o rusenju.
"Slusajte Gospodine, takav objekt da se rusi, ja prvi bih morao imati informaciju. Ja takvu informaciju nemam!"
"Slusajte Gospodine, takav objekt da se rusi, ja prvi bih morao imati informaciju. Ja takvu informaciju nemam!"
- Dr.Cuddy
#91 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
vidi PRIVATNO je vlasnistvo...tako da ne mora imati info!homo_sapiens wrote:Ja sam zvao MUP K u Travniku, 030 518 245 i 030 518 235
ulica Poturmahale...ako to nesto znaci, jedini info koji sam nasla na netu vezano za lokaciju!
- Edin H.
#92 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Najbolje da naprave parking po oprobanom receptu iz susjednog nam entiteta 
- homo_sapiens
#93 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Morao bi. Covjek mi tvrdi da nista nije ruseno danas. Ali, nek jos neko dalje provjeri.Moonlight & Magnolia wrote:vidi PRIVATNO je vlasnistvo...tako da ne mora imati info!homo_sapiens wrote:Ja sam zvao MUP K u Travniku, 030 518 245 i 030 518 235
Trebao bi neko napisati Pismo Upravi u Travniku i SB Kantonu.
Taj objekt bi drzava trebala otkupiti i proglasiti ga nacionalnim spomenikom. Ja ne znam kakva je procedura, ali, ako se srusi - kompletna nasa sramota, klasican urbicid.
Nemojmo to dozvoliti, i ta Sinagoga je dio nase istorije.
- Dr.Cuddy
#94 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Znamo mi to. Ovi sto smo se skupili oko zajednickog cilja, i pokusali smo uraditi dosta toga danas! Ali bezuspjesno, receno nam je da ne talasamo, jer je privatno vlasnistvo i da se vise nista tu ne moze uraditi!homo_sapiens wrote:Morao bi. Covjek mi tvrdi da nista nije ruseno danas. Ali, nek jos neko dalje provjeri.Moonlight & Magnolia wrote:vidi PRIVATNO je vlasnistvo...tako da ne mora imati info!homo_sapiens wrote:Ja sam zvao MUP K u Travniku, 030 518 245 i 030 518 235
Trebao bi neko napisati Pismo Upravi u travniku i SB Kantonu.
Taj objekt bi drzava trebala otkupiti i proglasiti ga nacionalnim spomenikom. Ja ne znam kakva je procedura, ali, ako se srusi - kompletna nasa sramota, klasican urbicid. Nemojmo to dozvoliti, i ta Sinagoga je dio nase istorije.
- valterbranisarajevo
#95 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ma samo da zaustavimo rušenje preko vikenda, onda ćemo imati vremena da da na miru "dignemo sve na noge" da se objekat rekonstruiše i zaštiti...
- homo_sapiens
#96 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Ovaj jevrejski objekat, pod imenom Kalkadoš ili Templ, 238 godina odolijevao je zubu vremena, sve do posljednjih godina, kada je primjećeno njegovo obrušavanje.
Ova cinjenica prevazilazi pojam "privatnog" ! Interes zajednice mora biti "stariji" od privatnog.
Ovaj objekt treba, mora, biti kulturno-istorijsko nasljedje BiH.
Ovdje cak ima mmnogo odgovornosti osoba koje se moraju brinuti o takvim objektima. Njegova vrijednost, ma u kakvom stanju bio, je mnogo vise od privatnog interesa. Neko bi cak trebao mozda i odgovarati zbog propusta sto nije u spisku spomenika kulture u BiH.
Ako nije do sada srusen - NE SMIJE BITI SRUSEN sve dok se ne oglase kompetentnije osobe od nas.
Ova cinjenica prevazilazi pojam "privatnog" ! Interes zajednice mora biti "stariji" od privatnog.
Ovaj objekt treba, mora, biti kulturno-istorijsko nasljedje BiH.
Ovdje cak ima mmnogo odgovornosti osoba koje se moraju brinuti o takvim objektima. Njegova vrijednost, ma u kakvom stanju bio, je mnogo vise od privatnog interesa. Neko bi cak trebao mozda i odgovarati zbog propusta sto nije u spisku spomenika kulture u BiH.
Ako nije do sada srusen - NE SMIJE BITI SRUSEN sve dok se ne oglase kompetentnije osobe od nas.
-
paratrooper
#97 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
komi , nisi u pravu. razumijem sta pises ali postoje stvari koje cine neku sredinu 'prihvatljivom' , sredinu koju bi drugi volili posjetiti.komi wrote:ljudi danas živimo u vremenu kada je bitan samo novac i korist
dakle od templa nema koristi
od tržnog centra ima
točka
Rusenjem cak i samom idejom rusenja, ruse most koji ih spaja s razlicitim ljudima. Trebalo bi dobro istraziti i objaviti imena lica koja su dorinjela odluci o rusenju.
da se zna, i da ne bude zabune i da se 'bosnjaci' ne terete za rusenje, imena i rezimena to treba da se zna.
- valterbranisarajevo
#98 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Pozvao sam jednog momka sa facebooka koji zna ljude u anex8 komisiji da se registruje na forum. On misli da bi se možda moglo nešto uradit oko spašavanja sinagoge.Naravno kaže da ne može ništa uraditi sam, a ja sam mu odgovorio da nas ovdje ima dosta koji smo zainteresovani da se sinagoga spasi, pa ćemo zajedno sigurno nešto napraviti... 
- valterbranisarajevo
#99 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Pravi vjernik nikada neće srušiti božju kuću, bez obzira kojoj religiji pripada. Ovo su krvopije, tajkuni ,koji jedino vjeruju u novac...paratrooper wrote:komi , nisi u pravu. razumijem sta pises ali postoje stvari koje cine neku sredinu 'prihvatljivom' , sredinu koju bi drugi volili posjetiti.komi wrote:ljudi danas živimo u vremenu kada je bitan samo novac i korist
dakle od templa nema koristi
od tržnog centra ima
točka
Rusenjem cak i samom idejom rusenja, ruse most koji ih spaja s razlicitim ljudima. Trebalo bi dobro istraziti i objaviti imena lica koja su dorinjela odluci o rusenju.
da se zna, i da ne bude zabune i da se 'bosnjaci' ne terete za rusenje, imena i rezimena to treba da se zna.
- homo_sapiens
#100 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
ZAŠTITA JEVREJSKE IMOVINE
.... U Tuzli sam otkrio da je radnja za hemijsko čišćenje nekada bila sefardska sinagoga. Vlasnik radnje, Palestinac koji je nekada živeo u Gazi, radosno je sarađivao u nalaženju dokumentacije za lokaciju, govoreći mi da je ovaj prostor dobio kao nagradu za svoje učešće u poslednjem ratu.
U Zvorniku sam dokumentovao zgradu koja je nekada bila sinagoga, koja je prodata i pretvorena u privatnu kuću za stanovanje. Lokalni istraživači su rekli da tamo nema ničega, ali me je vlasnik kuće odveo na tavan i pokazao mi sačuvanu oslikanu tavanicu, prepunu jevrejskih zvezda koje nisu bile spremne da nestanu.
Sinagoga u Travniku sada je mašinska radionica, a groblja na brojnim drugim lokacijama pretvorena su u deponije za otpad.
I tako dalje, i tako dalje .....
.....Zaštita kulturne imovine predstavlja sastavni deo ustavne kategorije o zaštiti javne imovine. Zaštita kulturno-istorijske baštine ima dugotrajnu istoriju u zemljama bivše Jugoslavije. Zakoni u novim državama već postoje i baziraju se na osnovnom zakonu iz 1982. godine. Priznaju osnovnu aktivnost – donošenje odluka za određivanje identifikovane pokretne i nepokretne imovine kao nacionalnih spomenika prema jedinom dogovorenom kriterijumu – efikasnim i snažno manifestovanim profesionalizmom. Znači, pitanje nije praktične prirode već političke.....Znanje o sistematskom uništavanju i zloupotrebi kulturnog nasleđa u prethodnom periodu, kao i tokom ratova koji su obeležili XX vek, posebno u ovom regionu, hitno traži snažnu akciju u oblasti zaštite, koja je prvenstveno usmerena na olakšavanje posledica razaranja u najvećoj mogućoj meri i zaštitu jevrejskih zgrada i lokacija od daljeg propadanja nezavisno od uzroka . . .
http://64.233.183.104/search?q=cache:JN ... clnk&cd=15
.... U Tuzli sam otkrio da je radnja za hemijsko čišćenje nekada bila sefardska sinagoga. Vlasnik radnje, Palestinac koji je nekada živeo u Gazi, radosno je sarađivao u nalaženju dokumentacije za lokaciju, govoreći mi da je ovaj prostor dobio kao nagradu za svoje učešće u poslednjem ratu.
U Zvorniku sam dokumentovao zgradu koja je nekada bila sinagoga, koja je prodata i pretvorena u privatnu kuću za stanovanje. Lokalni istraživači su rekli da tamo nema ničega, ali me je vlasnik kuće odveo na tavan i pokazao mi sačuvanu oslikanu tavanicu, prepunu jevrejskih zvezda koje nisu bile spremne da nestanu.
Sinagoga u Travniku sada je mašinska radionica, a groblja na brojnim drugim lokacijama pretvorena su u deponije za otpad.
I tako dalje, i tako dalje .....
.....Zaštita kulturne imovine predstavlja sastavni deo ustavne kategorije o zaštiti javne imovine. Zaštita kulturno-istorijske baštine ima dugotrajnu istoriju u zemljama bivše Jugoslavije. Zakoni u novim državama već postoje i baziraju se na osnovnom zakonu iz 1982. godine. Priznaju osnovnu aktivnost – donošenje odluka za određivanje identifikovane pokretne i nepokretne imovine kao nacionalnih spomenika prema jedinom dogovorenom kriterijumu – efikasnim i snažno manifestovanim profesionalizmom. Znači, pitanje nije praktične prirode već političke.....Znanje o sistematskom uništavanju i zloupotrebi kulturnog nasleđa u prethodnom periodu, kao i tokom ratova koji su obeležili XX vek, posebno u ovom regionu, hitno traži snažnu akciju u oblasti zaštite, koja je prvenstveno usmerena na olakšavanje posledica razaranja u najvećoj mogućoj meri i zaštitu jevrejskih zgrada i lokacija od daljeg propadanja nezavisno od uzroka . . .
http://64.233.183.104/search?q=cache:JN ... clnk&cd=15