Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ljubav_aha

#76 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

fantom slobode wrote:
Montana wrote:ne uzduž i poprjeko,ljubavi :lol: iz njujorka izašo malo dalje i brzo ze natrag vratio..nisam dublje u tu ameriku htjeo ulazit.moj dojam..sveta bosna. Image

tako mišljenje i o australiji imam...i nemoj se ljutit ;-)
isti sam osjecaj ja imao prilikom turisticke posjete USA. Mnogo zaostala zemlja sa megalomanskim zeljama.
stalno pisete da je zaostala zemlja, mozete li napisati primjere iz vlastitog iskustva :?:
Amela

#77 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Amela »

fantom slobode wrote:
Montana wrote:ne uzduž i poprjeko,ljubavi :lol: iz njujorka izašo malo dalje i brzo ze natrag vratio..nisam dublje u tu ameriku htjeo ulazit.moj dojam..sveta bosna. Image

isti sam osjecaj ja imao prilikom turisticke posjete USA. Mnogo zaostala zemlja sa megalomanskim zeljama.

I ja ovo ne kontam, ama nikako :? I jos kada rece "sve ostalo Texas" .... samo pokaza koliko smo uskogrudi, ne vidimo dalje od nosa, a da ne spominjem puni predrasuda. :roll:

Kako se nasa draga Bosna ne moze opisati u par recenica sa svojih par mil. stanovnika, e bas se U.S.A. moze opisati sa svojih 300K, a velicinu ne treba ni da spomenem, uticaje raznih kultura u raznim drzavama, gradovima,... ali nema veze, hajde da generalisemo... :roll:
fantom slobode

#78 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

Eno sada, pa zar se ne moze prenijeti utisak kojih dobih boravkom u istoj.Mnogo sam se razocarao, nisam nikada bio, nisam imao predrasuda, ali je Evropa, za njih Evropa. Tada sam skontao zasto oni stalno govore da mi odlicno napredujemo, bolje izgleda infrastruktura Sarajeva nego americka, metro u New Yorku kao da ga je neko privremeno tu smjestio, da bi kasnije napravio kako treba...Nemam nista protiv velikog broja raznih kultura, to je lijepo, ljudi su otvoreniji na ulici nego u jednom dijelu Evrope, ali neke stvari su me onako bas razocarale (da pocnemo sa vizom koju zanituju u pasos :)
Montana

#79 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

ljubav_aha wrote:
fantom slobode wrote:

stalno pisete da je zaostala zemlja, mozete li napisati primjere iz vlastitog iskustva :?:

pa jesam reko?moje vlastito iskustvo sa amerikom ili djelom amerike u kojem sam bio.vjerujem ti da ljepi fleka u americi ima al moj slučaj to nije...isto kao što se meni u njemačkoj sviđa a nekome ne.
Montana

#80 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

Amela wrote:
fantom slobode wrote:

I ja ovo ne kontam, ama nikako :? I jos kada rece "sve ostalo Texas" .... samo pokaza koliko smo uskogrudi, ne vidimo dalje od nosa, a da ne spominjem puni predrasuda. :roll:

Kako se nasa draga Bosna ne moze opisati u par recenica sa svojih par mil. stanovnika, e bas se U.S.A. moze opisati sa svojih 300K, a velicinu ne treba ni da spomenem, uticaje raznih kultura u raznim drzavama, gradovima,... ali nema veze, hajde da generalisemo... :roll:
čak ni čisti bosanac nisam,iz hrvatske sam(da ne bude da branim il nešto..) a poznam bosnu i vidio ameriku.da sam pisac..i da si ti šveđanka,i da neznaš za koju zemlju da se odlučiš,bosnu ili ameriku....opiso bi ti ukratko bosnu i opširno ameriku.odlučila bi se za bosnu koju sam ti u par rečenica opiso jer bi tih par rečenica dublje u tebe ušlo nego cjela knjiga o americi.i kad bi na kavu ,poslje išli...u autu,pito bi te koji cd da stavim,britni spirs ili iliju i marka begića...begiće bi htjela slušat..šveđanko. ;-)
Montana

#81 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

fantom slobode wrote:Eno sada, pa zar se ne moze prenijeti utisak kojih dobih boravkom u istoj.Mnogo sam se razocarao, nisam nikada bio, nisam imao predrasuda, ali je Evropa, za njih Evropa. Tada sam skontao zasto oni stalno govore da mi odlicno napredujemo, bolje izgleda infrastruktura Sarajeva nego americka, metro u New Yorku kao da ga je neko privremeno tu smjestio, da bi kasnije napravio kako treba...Nemam nista protiv velikog broja raznih kultura, to je lijepo, ljudi su otvoreniji na ulici nego u jednom dijelu Evrope, ali neke stvari su me onako bas razocarale (da pocnemo sa vizom koju zanituju u pasos :)
ej..ma meni je dosta ona njihova štekdoza i one tapete što po kućama i stanovima ljepe..et,naježim se
ljubav_aha

#82 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

fantom slobode wrote:Eno sada, pa zar se ne moze prenijeti utisak kojih dobih boravkom u istoj.Mnogo sam se razocarao, nisam nikada bio, nisam imao predrasuda, ali je Evropa, za njih Evropa. Tada sam skontao zasto oni stalno govore da mi odlicno napredujemo, bolje izgleda infrastruktura Sarajeva nego americka, metro u New Yorku kao da ga je neko privremeno tu smjestio, da bi kasnije napravio kako treba...Nemam nista protiv velikog broja raznih kultura, to je lijepo, ljudi su otvoreniji na ulici nego u jednom dijelu Evrope, ali neke stvari su me onako bas razocarale (da pocnemo sa vizom koju zanituju u pasos :)

svaki kontinent ima prednosti i nedostatke,naravno,sve prednosti jedne drzave su ujedno i dio krietrija najboljeg izbora za svakog od nas,a svi imamo slicne ili razlicite kriterije postavljene na razlicitim mejstima ljestvice zelja

napisao si o napredovanju,o kojoj vrsti napredka je rijec :?:
ljubav_aha

#83 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Montana wrote:
ej..ma meni je dosta ona njihova štekdoza i one tapete što po kućama i stanovima ljepe..et,naježim se
zar jos neko u mojoj mahali lijepi tapete :lol:
fantom slobode

#84 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

ljubav_aha wrote:

svaki kontinent ima prednosti i nedostatke,naravno,sve prednosti jedne drzave su ujedno i dio krietrija najboljeg izbora za svakog od nas,a svi imamo slicne ili razlicite kriterije postavljene na razlicitim mejstima ljestvice zelja

napisao si o napredovanju,o kojoj vrsti napredka je rijec :?:
ne znam oni govore o napretku, valjda se iznenade kada se prosetaju po gradu.Ona stajalista javnog prevoza su im svemirska, kod njih jos stangla i to ona zelena, kao nekada kod nas 70 godina.A dobar je sistem sajle u gradskom prevozu da ti se vrata otvore.Nemam ja nista protiv Amerike, samo kazem da mi nikada ne bi bila zemlja izbora, svako zivi gdje mu se svidja ili ce jednog dana tamo zivjeti. Vjerujem da je tebi lijepo tamo, ali imam jednu opasku, procitaj sta je ko napisao, upozoravala si mene i momka do da ne govorimo iz licnog iskustva...Inace, moj rodjak je poluamerikanac, zivi tamo mnogo duze nego sto ti zivis, a i on bi ti nabrojao pogolem spisak stvari koje bas i nisu zadivljujuce. Njegova majka amerikanka zivi sada u Bosni, onoj istoj kojoj nasi dragi novi Ameri pisu mnogo gore postove sa predrasudama nego sto je slucaj sa bilo kojim od ovih ovdje na ovoj temi.Inace je tema o povratku, ne znam, svako ko hoce da se vrati pravi licni izbor, a povratka ima i to sto je vrlo interesantno, poznajem dosta ljudi koji su se vratili bas iz Amerike...A mnogi od njih su napravili vrlo uspjesnu karijeru tamo, dosli su sa novcem, nisu dosli zato sto nisu uspjeli. Mozda se i ne vracaju oni sto nisu zadovoljni sa zivotom, (kazem mozda i ovo je mogucnost) gdje da se vrate, sta ce reci okolina...Znas kako to vec ide...
Naravno da ima i onih kojima je Amerika premija, sta cemo kada je raznolikost u kvaliteti zivota u Bosni strasno velika...
Ima i onih koji su se nasli u tom drustvu, kojima se ostvario zivotni san, naravno da ce ostati tamo gdje im je vise nego dobro.Znaci svega, ljudi su razliciti...
ljubav_aha

#85 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

javni prevoz je ovdje zadnja opcija,svi voze automobile

naravno da je gospodji amerkanki lijepo u BiH sa americkom penzijom,znam licno nekoliko takvih slucajeva,ipak moras biti svejstan da ih BiH politika manje interesuje od tebe,naravno

uspjesni i neuspjesni se vracaju iz ameirke u BiH,kao i oni koji su se vratili u BiH,nisu se uklopli,pa su se vratili u SAD,sve je to dio kretanja/zivljenja

napisala sam ,da su najveci problem povratka u BiH ekonomska i politicka nestabilnost,to svi znamo,to je rizik

zakon za zastitiu osoba koje ulazu u BiH iz inostranstva ne postoji,iako cisto sumnjam da su prijavili svoje poslovanje u zemlji u kojoj zive :mrgreen:

naravno,razliticiti osobe,razliciti izbori :)
Klodovik

#86 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Klodovik »

Ja sam u USA bio šest sedmica. Boston, New York, Washington DC, Salt Lake City i niz drugih manjih mjesta. Da ne idem u detalje... bilo mi je lijepo, grupa ljudi sa svih strana svijeta, sve ali baš sve plaćeno plus džeparac itd. Mogao bih se uklopiti tamo, nije da ne bih, ali mi nije bilo nešto posebno žao kad je došlo vrijeme da se vratim u Bosnu jer mi se počelo činiti da sam umotan u neku jedva vidljivu foliju filigranski izrađene propagande, da su appearance i reality pomjereni do te mjere da počinju izazivati tjeskobu... Čudan osjećaj.
fantom slobode

#87 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by fantom slobode »

ljubav_aha wrote:javni prevoz je ovdje zadnja opcija,svi voze automobile

naravno da je gospodji amerkanki lijepo u BiH sa americkom penzijom,znam licno nekoliko takvih slucajeva,ipak moras biti svejstan da ih BiH politika manje interesuje od tebe,naravno

uspjesni i neuspjesni se vracaju iz ameirke u BiH,kao i oni koji su se vratili u BiH,nisu se uklopli,pa su se vratili u SAD,sve je to dio kretanja/zivljenja

napisala sam ,da su najveci problem povratka u BiH ekonomska i politicka nestabilnost,to svi znamo,to je rizik

zakon za zastitiu osoba koje ulazu u BiH iz inostranstva ne postoji,iako cisto sumnjam da su prijavili svoje poslovanje u zemlji u kojoj zive :mrgreen:

javni gradski prevoz je odlicna opcija kada placas parking u centru New Yorka 11$ pola sata. A u metroima je tolika guzva, da me interesuje sta bi tim ljudima sa autima, sto se ne vozaju sa istim, kada im je javni gradski prevoz zadnja (jedina) opcija.
Ovaj post sto si napisala je vrlo realan, a ekonomska i politicka nestabilnost nije bas za svakog takva.I ovdje ima kao sto rekoh strasno puno razlicitosti.
Moj zakljucak o infrastrukturi Amerike je bio da drzava ne ulaze u nju, vec radije novac ulaze u neke druge stvari, dobio sam i komentar od osobe koja je kao stranac zivjela u Moskvi, da ne konta u cemu su to Ameri bili bolji tokom 70-tih, kada im sada grad izgleda kao Moskva 70-tih. A covjek je proveo za razliku od mene 6 mjeseci u New Yorku i nije mogao cudom da se nacudi svemu sto je vidio. Nije imao nikakvog razloga da bude pristrasan, vec odavno ne zivi u Moskvi.
Sve u svemu, meni su se konkretno svidjeli vise ljudi, nego izgled, a pozitivna je stvar mnogo manji monopol na robu i veca sansa za razvoj malog privatnog biznisa nego sto je to slucaj sa EU.
Mislim da o povratku svako treba da donese svoju odluku u zavisnosti od konkretnog slucaja, ali politicki momenat po meni tu treba da igra minornu ulogu, jer radi se samo o spektaklu koju nam priredjuju "nasi" politicari, da bi se u medjuvremenu nakrali svega. Kada imas zaposlenje i stan u Sarajevu, ne vidim globalno prednost Amerike u odnosu na zivot u Sarajevu. A sad sve zavisi, sta ko trazi i zeli u zivotu.
ljubav_aha

#88 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

fantom slobode wrote:
ljubav_aha wrote:javni prevoz je ovdje zadnja opcija,svi voze automobile

javni gradski prevoz je odlicna opcija kada placas parking u centru New Yorka 11$ pola sata. A u metroima je tolika guzva, da me interesuje sta bi tim ljudima sa autima, sto se ne vozaju sa istim, kada im je javni gradski prevoz zadnja (jedina) opcija.
Ovaj post sto si napisala je vrlo realan, a ekonomska i politicka nestabilnost nije bas za svakog takva.I ovdje ima kao sto rekoh strasno puno razlicitosti.
Moj zakljucak o infrastrukturi Amerike je bio da drzava ne ulaze u nju, vec radije novac ulaze u neke druge stvari, dobio sam i komentar od osobe koja je kao stranac zivjela u Moskvi, da ne konta u cemu su to Ameri bili bolji tokom 70-tih, kada im sada grad izgleda kao Moskva 70-tih. A covjek je proveo za razliku od mene 6 mjeseci u New Yorku i nije mogao cudom da se nacudi svemu sto je vidio. Nije imao nikakvog razloga da bude pristrasan, vec odavno ne zivi u Moskvi.
Sve u svemu, meni su se konkretno svidjeli vise ljudi, nego izgled, a pozitivna je stvar mnogo manji monopol na robu i veca sansa za razvoj malog privatnog biznisa nego sto je to slucaj sa EU.
Mislim da o povratku svako treba da donese svoju odluku u zavisnosti od konkretnog slucaja, ali politicki momenat po meni tu treba da igra minornu ulogu, jer radi se samo o spektaklu koju nam priredjuju "nasi" politicari, da bi se u medjuvremenu nakrali svega. Kada imas zaposlenje i stan u Sarajevu, ne vidim globalno prednost Amerike u odnosu na zivot u Sarajevu. A sad sve zavisi, sta ko trazi i zeli u zivotu.
amerikanci ulazu samo ako su sigurni da ce profitirati,a sto se tice ulaganja,ocevidno zavisi i od predsjednika,npr zaBushant je kriv za blackout u NYC,budala nije zelio restauraciju novog mreznog sistema,bitno je uloziti nova cu Irak,isto tako danasnja krize je vlro slicna krizi ranih '70tih,nadam se da ce Obama pobjediti,jer ako bude obratno,desti ce se velika deprseija kao '30tih
znaci,nije sve tako sjajno u americi

tacno ,NYC treba obnoviti mrezu javnog prevoza,ijer stanovnici NYC nemaju auto,nema potrebe,logicno,ali amerikanci obicno ulazu samo ako je situacije kriticna,ALI postoje i tu primjeri
sjecas se slucajeva samo-rusenja mosotva ,srusili se ,jer su se trebali davno obnoviti,uzas
u nekim gradovm su vec obavilki analize ,i znaju da trebaju obnoviti ,ali umjesto toga ulazu u nesto drugo u istom gradu iz istog budzeta,vrlo su originalni u ovako ozbiljnom slucaju

jedna odo pozitvinih cinjenica:aemrikanci jako mnogo ulazu u sva moguca naucna istrazivanja
smajkan

#89 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by smajkan »

Zivio sam u Bosni tokom rata, odselio u Njemacku 95., doselio u Ameriku 99. Cijela porodica i vecina rodbine mi je ovdje. Zavrsio sam fakultet, ozenio se, zivim sretan zivot.

Sreca se ne mjeri u novcu, vec u uspjehu i rahatluku. Najvaziniji faktor u definiciji srece je osjecaj uspjeha. Znaci, ako covjek radi neki mizeran posao i zaradjuje dobru lovu u Americi, velike su sanse da nece naci rahatluk, jer se ne osjeca uspjesnim. Oni koji se osjecaju uspjesni, ne razmisljaju o povratku jer su rahat.

I ako zvuci cliche, novac ne donosi srecu. Na jednoj studiji, profesori su pitali 1000 studenata da li bi radije zaradjivali $50,000 godisnje a da svi ostali zaradjuju $25,000 ili bi voljeli zaradjivati $100,000 a da svi ostali zaradjuju $200,000. 56% je odgovorilo da bi radije zaradjivali $50,000.

Sama ova studija pokazuje da ljudi svoju srecu definisu poredjenjem prema svojoj okolini.

Da li je moguce da ljudi koji razmatraju povratak rade to zbog bas ovog razloga jer najvjerovatnije imaju nekog zastekanog novca? Da li se porede sa stanovnicima u Bosni?
Last edited by smajkan on 06/09/2008 05:35, edited 1 time in total.
Master.DKP

#90 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Master.DKP »

Koliko je tacan podatak na 300 000 BH gradana zivi u Americi i Kanadi, kada se uzme ove generacija i prosla dijaspore i ljude koji su rodeni sa BH porijeklom gore ? Ako je taj podatak tacan, a mnogo izvora govori da jeste, to je apstraktno veliki ekonomski potencijal BiH, bez obzira zivili oni gore ili u BiH.

Pogledajte samo kada bi taj broj ljudi poceo direktno i indirektno da investira u BiH, kroz nekretnine, dionice uspijesnih firmi, turizam, pomoc porodici itd ? Tu se lako dode do sume od par milijadi $ ili Eura koji godisnje mogu da udu u BiH.

Ima li neko konkretnije pokazatelje i podakte ?
rajvosa^

#91 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by rajvosa^ »

jefferson wrote:ja jao, krediti! Pa ljudi u BiH uzimaju kredite da kupe osnovne zivotne namjernice a vi se kacite kredita za kucu na dva sprata ili dobro auto!
Kredit je zakon, sto? Zato sto je meni dok sam studirao omogucio da kupim kakvo takvo auto, koje me nece ostaviti an cesti pa me jos vise unazaditi, i koji mi je omogucio bar nekakvu slobodu kretanja. Ko je bio ili zivi u Americi to konta!
Obicno se u vezi kredita bune oni koji kredita u "mimo BiH" nisu vidjeli. Ovo podebljano sve kaze. Doduse ima hadza koji kupuju sebi SUV, pa zeni SUV pa im rata za svaki $700 pa onda kukaju kako ne mogu priustiti da kupe kartu da vide rodni kraj, kako non stop rade da plate racune, navece ne mogu zaspat od racuna. Hm...ko te jebe spavaj u jednom od SUVia (denali je fora) mozda ti bude lakse. Samo disciplina, tako da i krediti mogu dobro posluzit. Kredit je opcija, do tebe je kako ces je koristiti.
rajvosa^

#92 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by rajvosa^ »

Montana wrote:ja živim u njemačkoj..sredio tif :lol:
u amerci bio preko vikenda..iskoristio 100ojero jeftini let...cc..poznanik me dočeko i provodo okolo.vidi sam dosta toga da bi moj dojam mogo pravdat.
mogo bi se tamo navić al samo kad bi moro,i kad bi se naviko tamo ,naravno da bi pričo da je amerika super,jer tamo moram....
za moj pojam..amerika je zaostala za svjetom..po stilu života,ulice one,cjela okolina,način oblačenja..bla bla..nelagodan osjećaj.

u australiji imam dosta obitelji..posjetio i njih mjesec dana.još gore..

velik grad,ok..u njemu se samo kretat i to je to.
:lol: :lol: Ovi su mi najzesci. :lol: :dance:
AO83

#93 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by AO83 »

smajkan wrote:Zivio sam u Bosni tokom rata, odselio u Njemacku 95., doselio u Ameriku 99. Cijela porodica i vecina rodbine mi je ovdje. Zavrsio sam fakultet, ozenio se, zivim sretan zivot.

Sreca se ne mjeri u novcu, vec u uspjehu i rahatluku. Najvaziniji faktor u definiciji srece je osjecaj uspjeha. Znaci, ako covjek radi neki mizeran posao i zaradjuje dobru lovu u Americi, velike su sanse da nece naci rahatluk, jer se ne osjeca uspjesnim. Oni koji se osjecaju uspjesni, ne razmisljaju o povratku jer su rahat.

I ako zvuci cliche, novac ne donosi srecu. Na jednoj studiji, profesori su pitali 1000 studenata da li bi radije zaradjivali $50,000 godisnje a da svi ostali zaradjuju $25,000 ili bi voljeli zaradjivati $100,000 a da svi ostali zaradjuju $200,000. 56% je odgovorilo da bi radije zaradjivali $50,000.

Sama ova studija pokazuje da ljudi svoju srecu definisu poredjenjem prema svojoj okolini.

Da li je moguce da ljudi koji razmatraju povratak rade to zbog bas ovog razloga jer najvjerovatnije imaju nekog zastekanog novca? Da li se porede sa stanovnicima u Bosni?
Bez ikakve rezervacije bih uporedio svoja postignuca sa 99.99% dijaspore, subjektivno, mislim da sam bio uspijesniji (gledano sa novcane ili drustvene pozicije) nego mnogi koji se nikada ne zele da vrate u BiH.

Povratak u BiH je za mene bila odluka kojom sam odlucio koje su to vrijednosti najprece meni, i gdje zelim da nastavim da zivim. Za sada. Mozda za nekoliko godina odlucim da se vratim, ili odem do Britanije, Emirata...

Odluka povratka NEMA nikakve veze uspijesnosti, jer zapravo ako pogledamo neke ljude koji su se vratili, svi su bili iznad prosijecnosti standarda zivota kojim vecina Bosanaca u Americi zive. Postoje mnogi slucajevi, ali mislim da vecina ljudi bi se u Bosnu vratila da ne strahuju od nezaposljenja, korupcije, troskova, neotplacenih kredita u USA itd itd...

Takodje mislim da igra ogromni utjecaj na misljenje kako su ljudi zivili dok su u Bosni bili. Imao sam poznanike koji dolaze iz ruralnih dijelova BiH, i neke price kada sam slusao od njih cesto bih pomislio da dolaze iz neke Africke zemlje. Ovim ljudima BiH nije interesantna jer njima je daleko bolje zivjeti bilo gdje na Zapadu nego na nekom selu u centralnoj Bosni. Ja to shvatam!

Zivjeti u dijaspori ili BiH nije nikakva cinjenica patriotizma, uspijesnosti, ili siromastva... nadam se da svi smo zadovoljni gdje zivimo, pa bilo to u Bihacu ili Berlinu. :bih:
AO83

#94 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by AO83 »

rajvosa^ wrote:
u amerci bio preko vikenda..iskoristio 100ojero jeftini let...cc..poznanik me dočeko i provodo okolo.vidi sam dosta toga da bi moj dojam mogo pravdat.
mogo bi se tamo navić al samo kad bi moro,i kad bi se naviko tamo ,naravno da bi pričo da je amerika super,jer tamo moram....
za moj pojam..amerika je zaostala za svjetom..po stilu života,ulice one,cjela okolina,način oblačenja..bla bla..nelagodan osjećaj.

K'o sto Laka kaze "Ja sam MORO, MORO, MORO..." :D
Tuzlachina

#95 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Tuzlachina »

spakuj se i kreni ...sto prije to bolje ..... da te to pitanje ne proganja godinama a vala i odgovor sto ga moras sam skontat' ...
:D
ljubav_aha

#96 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

Tuzlachina wrote:spakuj se i kreni ...sto prije to bolje ..... da te to pitanje ne proganja godinama a vala i odgovor sto ga moras sam skontat' ...
:D
sa novcem ,ili moze, i bez novca :D
Montana

#97 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Montana »

rajvosa^ wrote:

:lol: jelde?
Image
sadeta

#98 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by sadeta »

Kesedzija wrote:nekima je ovde izglede jos do zajebancije
pitam ozbijlno pitanje, ako nemas nisto korisno i pametno brate -prodji me se

neznam kako ostali koji zive vec duze vrijeme preko 10 god mozda ce me neko pogresno shvatiti, ali je meni ovaj tempo zivota preko glave,
ja imam namjeru da se vratim, da probam, pa ako moze ,moze
vracam se sa familijom, imam stambeni rijesen a sad radim na poslovni -da odem na 3 mjeseca, to nemogu, ne dozvoljava mi posao a bogami i racuni, isao sam na 1 mjesec odmora, i to jedva me sef pusti

jer nije ni amerika kao sto je nekad bila...
necu sad u detalje kako i zasto, ali znam jedno, zivot me prodje ko KEKS,
evo me na poslu, sa posla u kucu, vidim se sa fudbalskim jaranima cesto(to su oni petkom & nedeljom)
sve je lijepo,fino ali nesto, ono ''nesto'' opet FALI :?: :?:

sorry, ali ako mislis da ovjde zivot sporo tece, grdno se varas. mi smo zemlja u tranziciji sto po samoj definiciji znaci da RADIMO KO DA SMO NA ZAPADU A ZARADJUJEMO KO DA SMO NA ISTOKU!!!! to ti je najgora moguca opcija koju imas.
sto se posla i tempa zivota tice, nece ti nista bolje biti ovdje nego ti jos niko nece ni pomisliti da plati prekovremeno, ti ces morati raditi jer ti posao treba i jos ces se smatrati sretnikom sto ga imas, a oni ce te izrabljivati do mile volje jer drzava ne postoji pa te samim time ni ne moze zastititi...
u svakom slucaju, a pogotovu ako se vratis, ....sretno!!!! :bih:
ljubav_aha

#99 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

sadeta wrote:
Kesedzija wrote:nekima je ovde izglede jos do zajebancije
pitam ozbijlno pitanje, ako nemas nisto korisno i pametno brate -prodji me se

neznam kako ostali koji zive vec duze vrijeme preko 10 god mozda ce me neko pogresno shvatiti, ali je meni ovaj tempo zivota preko glave,
ja imam namjeru da se vratim, da probam, pa ako moze ,moze
vracam se sa familijom, imam stambeni rijesen a sad radim na poslovni -da odem na 3 mjeseca, to nemogu, ne dozvoljava mi posao a bogami i racuni, isao sam na 1 mjesec odmora, i to jedva me sef pusti

jer nije ni amerika kao sto je nekad bila...
necu sad u detalje kako i zasto, ali znam jedno, zivot me prodje ko KEKS,
evo me na poslu, sa posla u kucu, vidim se sa fudbalskim jaranima cesto(to su oni petkom & nedeljom)
sve je lijepo,fino ali nesto, ono ''nesto'' opet FALI :?: :?:

sorry, ali ako mislis da ovjde zivot sporo tece, grdno se varas. mi smo zemlja u tranziciji sto po samoj definiciji znaci da RADIMO KO DA SMO NA ZAPADU A ZARADJUJEMO KO DA SMO NA ISTOKU!!!! to ti je najgora moguca opcija koju imas.
sto se posla i tempa zivota tice, nece ti nista bolje biti ovdje nego ti jos niko nece ni pomisliti da plati prekovremeno, ti ces morati raditi jer ti posao treba i jos ces se smatrati sretnikom sto ga imas, a oni ce te izrabljivati do mile volje jer drzava ne postoji pa te samim time ni ne moze zastititi...
u svakom slucaju, a pogotovu ako se vratis, ....sretno!!!! :bih:
bravo sadeta,kako jednostavan i iskren odgovor
hare_sa

#100 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by hare_sa »

AO83 wrote:
smajkan wrote:Zivio sam u Bosni tokom rata, odselio u Njemacku 95., doselio u Ameriku 99. Cijela porodica i vecina rodbine mi je ovdje. Zavrsio sam fakultet, ozenio se, zivim sretan zivot.

Bez ikakve rezervacije bih uporedio svoja postignuca sa 99.99% dijaspore, subjektivno, mislim da sam bio uspijesniji (gledano sa novcane ili drustvene pozicije) nego mnogi koji se nikada ne zele da vrate u BiH.

Povratak u BiH je za mene bila odluka kojom sam odlucio koje su to vrijednosti najprece meni, i gdje zelim da nastavim da zivim. Za sada. Mozda za nekoliko godina odlucim da se vratim, ili odem do Britanije, Emirata...

Odluka povratka NEMA nikakve veze uspijesnosti, jer zapravo ako pogledamo neke ljude koji su se vratili, svi su bili iznad prosijecnosti standarda zivota kojim vecina Bosanaca u Americi zive. Postoje mnogi slucajevi, ali mislim da vecina ljudi bi se u Bosnu vratila da ne strahuju od nezaposljenja, korupcije, troskova, neotplacenih kredita u USA itd itd...

Takodje mislim da igra ogromni utjecaj na misljenje kako su ljudi zivili dok su u Bosni bili. Imao sam poznanike koji dolaze iz ruralnih dijelova BiH, i neke price kada sam slusao od njih cesto bih pomislio da dolaze iz neke Africke zemlje. Ovim ljudima BiH nije interesantna jer njima je daleko bolje zivjeti bilo gdje na Zapadu nego na nekom selu u centralnoj Bosni. Ja to shvatam!
Zivjeti u dijaspori ili BiH nije nikakva cinjenica patriotizma, uspijesnosti, ili siromastva... nadam se da svi smo zadovoljni gdje zivimo, pa bilo to u Bihacu ili Berlinu. :bih:
Ovo si rekao svaka ti cast ... uzeo si mi slova ispod prsta :) ... Naravno da nece da se vrate kad su zivjeli ko Tarzani ... Ostali ljudi koji si iole normalno zivjeli u BiH prije imaju nostalgiju i zelju da se vrate ... a ovi Tarzani, navikli smo na njih da pljuju po Bosni kao da im je najveci dusman!!!
Post Reply