Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
-
Leonid Breznjev
#76 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
izvolite pitje.. 
- Pietje_Bel
#77 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
@ Arslan ----> HvalaArslan wrote:izvolite pitje..
Postovani forumasi,
Od sada mozete potpisati peticiju koja se nalazi na posebnom topicu :
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=54196.
Ako skupimo dovoljno potpisa onda cemo je poslati u ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajeva!
Hvala
- Hodidjed
#78 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Evo, na danasnji dan 29.08. je godisnjica "Povelje Kulina Bana" pisane Dubrovcanima.
- Pietje_Bel
#79 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Bilo bi dobro kad bi neki od vas malo pomogli da se ova peticija promovise:
http://www.PetitionOnline.com/1g4r9e/petition.html
Sirite je preko MSN-a i na druge nacine. Tek imamo 13 glasova zxa citav dan. To je premalo! Pomozite nam da se ova peticija sto brze rasiri.
Hvala
Sirite je preko MSN-a i na druge nacine. Tek imamo 13 glasova zxa citav dan. To je premalo! Pomozite nam da se ova peticija sto brze rasiri.
Hvala
-
echinacea
#80 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
U potpunosti podrzavam ovu inicijativu, koja, nadam se, nece ostati samo na forumu. To bi bio jos jedan dokaz trajnosti i drzavnosti Bosne i Hercegovine, za sve one koji je negiraju.
- Hodidjed
#81 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Ja sam proslijedio malo dalje, pa da vidimo preko vikenda koliko ce se glasova skupiti.Pietje_Bel wrote:Bilo bi dobro kad bi neki od vas malo pomogli da se ova peticija promovise:
Hvala
- Pietje_Bel
#82 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Hvala HodidjedHodidjed wrote:Ja sam proslijedio malo dalje, pa da vidimo preko vikenda koliko ce se glasova skupiti.Pietje_Bel wrote:Bilo bi dobro kad bi neki od vas malo pomogli da se ova peticija promovise:
Hvala
Evo ja sam ga postavio na jedan Bosanski forum pa mozda ce ga i oni poceti siriti posto je to forum "Kotromanicevih Bosnjaka"
http://www.bosnjastvo.com
-
Čitač
#83 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Podržavam bilo koje obilježje "kontiniutitea" Bosanske državnosti pa i spomenik Bosanskom kralju ili Kraljici!
Međutim tu se javlja jedan problem "Dali Bošnjaci imaju izgrađen jasan stav prema skulpturi u obliku ljudskog tijela".
Sigurno da će mnogi reći da islam kao religija na zagovara pikazivanje ljudskog lika u obliku kipa-skulpture...
Koliko je ljudi svjesno da se Islam u Bosni kao zvanična religija uspostavlja dolaskom Turaka i da su tada mnogi pripadnici Bosanske crkva nakon pada Bosanskog kraljevstva primili islam. Bosanski kralj je naš kršaćanski predak i zbog toga treba imati spomenik.
Kada bi se odlučili za postavljanje spomenika bosanskom kralju, postavlja se pitanje gdje bi taj spomenik stajao...
na kojem trgu Sarajevu... Imaju li građani Sarajeva i gradski oci Sarajeva izgrađen jasan stav šta čini trg kao javni prostor i koliko je trgova u Sarajevu izgrađeno u zadnjih sto godina...
Međutim tu se javlja jedan problem "Dali Bošnjaci imaju izgrađen jasan stav prema skulpturi u obliku ljudskog tijela".
Sigurno da će mnogi reći da islam kao religija na zagovara pikazivanje ljudskog lika u obliku kipa-skulpture...
Koliko je ljudi svjesno da se Islam u Bosni kao zvanična religija uspostavlja dolaskom Turaka i da su tada mnogi pripadnici Bosanske crkva nakon pada Bosanskog kraljevstva primili islam. Bosanski kralj je naš kršaćanski predak i zbog toga treba imati spomenik.
Kada bi se odlučili za postavljanje spomenika bosanskom kralju, postavlja se pitanje gdje bi taj spomenik stajao...
na kojem trgu Sarajevu... Imaju li građani Sarajeva i gradski oci Sarajeva izgrađen jasan stav šta čini trg kao javni prostor i koliko je trgova u Sarajevu izgrađeno u zadnjih sto godina...
- Pietje_Bel
#84 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
U Sarajevu ima nekoliko kipova sa ljudskim tijelom. Nije Sarajevo Teheran... Iako Dodik tako Kaze.Čitač wrote:Podržavam bilo koje obilježje "kontiniutitea" Bosanske državnosti pa i spomenik Bosanskom kralju ili Kraljici!
-
Čitač
#85 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Znate zasto je dobar ovaj forum !
Zato sto na njemu možemo reći svoje mišljenje a da se ne svađamo!
Slažem se da u Sarajevu ima kipova-skulptura !
Pogledajmo kakve su to skulpture, gdje stoje i kakav je naš odnos prema njima
Skulptura žene koja sjedi raširenih ruku na skenderiji ja postavljena uz kiosk, taksi stajalište, sporedni ulaz, kad je gužva i ne vidi se...
Slobodni građanin Europe je postavljen na trgu ispred ekonomije - dugo se dizala prašina oko njega, zelenilo ne omogućava sagledavanje same skulpture...
Ne znam dali je titov kip u maršalci - kampusu još tamo
Biste Bosanko-hercegovačkih pisaca -pjesnika nisu loše postavljene u parkove ali da se bolje održavaju...
Valter Perić zaslužuje bolje mjesto nego onaj komad zemlje uz Miljacku...
Sve se bojim da i Bosanskog kralja ne stave u neki zapećak pod krošnju žalosne vrbe ili na parkiralište !
Skulptura žene koja sjedi raširenih ruku na skenderiji ja postavljena uz kiosk, taksi stajalište, sporedni ulaz, kad je gužva i ne vidi se...
Slobodni građanin Europe je postavljen na trgu ispred ekonomije - dugo se dizala prašina oko njega, zelenilo ne omogućava sagledavanje same skulpture...
Biste Bosanko-hercegovačkih pisaca -pjesnika nisu loše postavljene u parkove ali da se bolje održavaju...
Sve se bojim da i Bosanskog kralja ne stave u neki zapećak pod krošnju žalosne vrbe ili na parkiralište !
- Pietje_Bel
#86 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Imas pravo. Ako se skulptura/kip Bosanskog kralja buse stavljao na neko periferno mjesto onda nam i ne treba. Ovakav kip se stavlja na neko centralno mjesto u centru grada. Na ili pored nekog trga ili u neki centralni park. U svakom slucaju negdje gdje prode mnogo ljudi.Čitač wrote:Znate zasto je dobar ovaj forum !
Sve je mislim stvar u parama. Da mi imamo 100.000 eura mogli bi ga staviti gdje god hocemo. Sve se moze kupiti u Sarajevu. Ali ipak ja mislim kada bi kontaktirali Zeljka Komsica, Muhameda Filipovica i kada bi oni se zainteresovali za ovo.... Kada bi imali neku jaku vezu onda bi mogli mozda nesto postici.
-
echinacea
#87 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Komsic tu ne moze uraditi nista previse. Moze samo podrzati inicijativu ili odobriti neka sredstva, ali upregnuti da se to pravi, nit je njegov posao, niti je on tu mocan. Postavljanje tog spomenika bi bilo jedno veoma slozeno pitanje, jer bi se u startu ispolitiziralo. Pametnom ne treba objasnjavati iz kojeg razloga. Idealno bi bilo kada bi postojao neki Insitutt za srednjovjkovnu Bosnu ili nesto, koji bi osim postavljanja kipa, poradio na "popualrizaciji" srednjovjekovne Bosne, jer bi to, siguran sam, utjecalo na jacanje svijesti o nasoj domovini kod dobrog dijela popualcije, kao staroj evropskoj drzavi, sa vjekovnom drazvotvornoscu i istorijom.
- Pietje_Bel
#88 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Postoji fondacija Curia Bani i postoji Bosnjacki Institut. Bosnjacki institut mi vise onako mirise na Muslimanski Institut tako da od njih netrebamo nista ocekivati. A svakako bi se na pocetku ispolitiziralo. Ipak je veza tu najvaznija. Ljudi poput Zeljka Komsica i Muhameda Filipovica mogu tu mnogo uciniti. Mogu to glasno podrzati, moze se telivizija ukljuciti, novine/ Vazno je da se pokrene debata pa neka se tek za 5 ili 10 godina realizuje. Vazno je da se pocne jasno o tome pricati. Bar ja tako mislim.
http://www.curiabani.com/6.php
http://www.curiabani.com/6.php
-
SanYava
#89 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Kad bih posjedovala fotografije bosanske dinastije Kotromanića, izradila bih neki idejni plan o tim spomenicima, ovako sam samo dala svoj potpis peticiji 
- Pietje_Bel
#90 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Slike svih Bosanskih kraljeva i 2 Bosanska banova ce biti postavljene u roku od 2 sedmice na forum. Ukupno je to 14 slika, jasnih na kojima su vidljivi istiniti likovi Bosanskih kraljeva/kraljica/ banova/ banica(1). Radi se o slikama portereta i o slikama od kamenih ploca na kojima su isklesani Tvrtko I i II i Ban Kotroman II i njegova zena. Originali kamenih ploca se cuvjaju u Drzavnom muzeju u Sarajevu.SanYava wrote:Kad bih posjedovala fotografije bosanske dinastije Kotromanića, izradila bih neki idejni plan o tim spomenicima, ovako sam samo dala svoj potpis peticiji
Eto samo da znate da ce slike biti postavljene.
- fishtrija
#91 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Super za slike. Podržavam u potpunosti inicijativu, potpisao sam peticiju, samo bojim se da će moderni Bošnjaci bilo kakav kip ili bistu ili spomenik promptno minirati čim bude postavljena, ako bude... Iz istog razloga kao što je neko ranije napisao - što bi radije vidjeli kip nekog okupatora tipa Sultan Fatiha na tom mjestu nego našeg kralja ili kraljice...
- homo_sapiens
#92 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Da ponovim svoje misljenje: Ovakav spomenik treba izgraditi na M.Dvoru u Sarajevu, na platou ispred zgrade zajednickih institucija BiH, i to u dijelu koji izlazi prema raskrsnici . . . tamo sada stoji jedna gradjevinska tabla, a tad dio je ugao platoa, mali park, koji ima sasvim dovoiljno prostora da se tu postavi spomenik, pa cak i klupe i drugi slicni sadrzaji.Pietje_Bel wrote:Imas pravo. Ako se skulptura/kip Bosanskog kralja buse stavljao na neko periferno mjesto onda nam i ne treba. Ovakav kip se stavlja na neko centralno mjesto u centru grada. Na ili pored nekog trga ili u neki centralni park. U svakom slucaju negdje gdje prode mnogo ljudi.Čitač wrote:Znate zasto je dobar ovaj forum !
Sve je mislim stvar u parama. Da mi imamo 100.000 eura mogli bi ga staviti gdje god hocemo. Sve se moze kupiti u Sarajevu. Ali ipak ja mislim kada bi kontaktirali Zeljka Komsica, Muhameda Filipovica i kada bi oni se zainteresovali za ovo.... Kada bi imali neku jaku vezu onda bi mogli mozda nesto postici.
Po mom misljenju najidealnije mjesto.
Kasnije cu postaviti fotku ove lokacije.
- IBM
#93 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
podrzavam ovu ideju. I mislim da ce svi dorbonamjerni ljudi podrzati ovo(sjetite se koliku je paznju privukla vijest da ce povelja K.Bana biti izlozena u Sarajevu.....vise nego ijedna godisnjica Ahdmane)
Slazem se sa homo_sapiensom da se postavi na M.Dvoru.
p.s.Pietje_Bel: ja sam mislio da si ozbiljan a ne bosnjastvo.com?
p.p.s od Tunje nemojte mnogo ocekivati.Od Komsica i Hadzihafizbegovica da.
Slazem se sa homo_sapiensom da se postavi na M.Dvoru.
p.s.Pietje_Bel: ja sam mislio da si ozbiljan a ne bosnjastvo.com?
p.p.s od Tunje nemojte mnogo ocekivati.Od Komsica i Hadzihafizbegovica da.
-
SanYava
#94 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
pa čekaj...fishtrija wrote:Super za slike. Podržavam u potpunosti inicijativu, potpisao sam peticiju, samo bojim se da će moderni Bošnjaci bilo kakav kip ili bistu ili spomenik promptno minirati čim bude postavljena, ako bude... Iz istog razloga kao što je neko ranije napisao - što bi radije vidjeli kip nekog okupatora tipa Sultan Fatiha na tom mjestu nego našeg kralja ili kraljice...
ideja o podizanju Fatihu spomenika, nije uopće loša.
zar samo kotromanićima dizati spomenike???
pobogu, spomenici u BiH (Sarajevu) bi trebali obilježavati cijelu njenu povijest.
Uključujući Kotromaniće, Osmanlije, Austro-Ugare, period SFRJ....
- Pietje_Bel
#95 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Bilo bi mi drago kad bi postavio fotlu te zamisljene lokacije.homo_sapiens wrote:Da ponovim svoje misljenje: Ovakav spomenik treba izgraditi na M.Dvoru u Sarajevu, na platou ispred zgrade zajednickih institucija BiH, i to u dijelu koji izlazi prema raskrsnici . . . tamo sada stoji jedna gradjevinska tabla, a tad dio je ugao platoa, mali park, koji ima sasvim dovoiljno prostora da se tu postavi spomenik, pa cak i klupe i drugi slicni sadrzaji.Pietje_Bel wrote:Imas pravo. Ako se skulptura/kip Bosanskog kralja buse stavljao na neko periferno mjesto onda nam i ne treba. Ovakav kip se stavlja na neko centralno mjesto u centru grada. Na ili pored nekog trga ili u neki centralni park. U svakom slucaju negdje gdje prode mnogo ljudi.Čitač wrote:Znate zasto je dobar ovaj forum !
- Pietje_Bel
#96 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Malo je kontradiktorna zar ne? Sultan Fatih koji je osjekao glavu zadnjem Bosanskom kralju i srusio Bosansko kraljevstvo, koji je bio Turcin a ne Bosnjak... Njemu da podignemo spomenik? A gdje to? Odmah pored spomenika Bosanskog kralja ili sta? Eto vidis to je ono cega se ja bojim. U Bosni imamo Turske Bosnjake (Turkofile) i imamo Kotromaniceve Bosnjake i zbog toga ce se dizanje spomenika ispolitizirati. Jos imamo i Musliman-Bosnjake koji ce reci da se u Islamu nesmije dizati spomenik itd. itd.SanYava wrote:pa čekaj...fishtrija wrote:Super za slike. Podržavam u potpunosti inicijativu, potpisao sam peticiju, samo bojim se da će moderni Bošnjaci bilo kakav kip ili bistu ili spomenik promptno minirati čim bude postavljena, ako bude... Iz istog razloga kao što je neko ranije napisao - što bi radije vidjeli kip nekog okupatora tipa Sultan Fatiha na tom mjestu nego našeg kralja ili kraljice...
ideja o podizanju Fatihu spomenika, nije uopće loša.
zar samo kotromanićima dizati spomenike???
pobogu, spomenici u BiH (Sarajevu) bi trebali obilježavati cijelu njenu povijest.
Uključujući Kotromaniće, Osmanlije, Austro-Ugare, period SFRJ....
Da ponovim svoj stav. Sultan Fatih nije dio BH istorije i on je bio neprijtelj Bosne. On je srusio Bosansku drzavnost i dizanje njemu spomenika bi bilo 1000 puta vece ponizenje nego ono mahanje Turskim zastavama kroz Sarajevo.
Zivijeli.
-
Eborg
#97 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Historijski gledano,dizanje spomenika sultanu Mehmedu El-Fatihu bi bilo isto kao da podizhemo spomenik caru Francu Josephu,Adolfu Hitleru,Benitu Mussoliniju,Anti Pavelicu te Slobodanu Miloshevicu koji su svi bili strani okupatori/agresori Bosne i Hercegovine.Da ne spominjem mletachke,ugarske,hrvatske,srpske i slichne vladare,i oni su kroz historiju drzhali neke dijelove BiH...Isto kao da recimo stanovnici Zadra ili Bracha izgrade spomenik Tvrtku,on tada jeste formalno bio njihov kralj ali je bio okupator tog dijela danashnje Hrvatske...
Istina,neki su mozhda i pozitivno djelovali na BiH u nekim segmentima (osmanski i austro-ugarski vladari) zbog duzhine vladavine na ovim prostorima,ali opet realno gledajuci,oni su tada bili neprijatelji i okupatori...
Istina,neki su mozhda i pozitivno djelovali na BiH u nekim segmentima (osmanski i austro-ugarski vladari) zbog duzhine vladavine na ovim prostorima,ali opet realno gledajuci,oni su tada bili neprijatelji i okupatori...
- Pietje_Bel
#98 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Mislim da smo zahvaljujuci ove SANyAVA sada dosli do sustine problema sto se tice spomenika...Eborg wrote:Historijski gledano,dizanje spomenika sultanu Mehmedu El-Fatihu bi bilo isto kao da podizhemo spomenik caru Francu Josephu,Adolfu Hitleru,Benitu Mussoliniju,Anti Pavelicu te Slobodanu Miloshevicu koji su svi bili strani okupatori/agresori Bosne i Hercegovine.Da ne spominjem mletachke,ugarske,hrvatske,srpske i slichne vladare,i oni su kroz historiju drzhali neke dijelove BiH...Isto kao da recimo stanovnici Zadra ili Bracha izgrade spomenik Tvrtku,on tada jeste formalno bio njihov kralj ali je bio okupator tog dijela danashnje Hrvatske...
- homo_sapiens
#99 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Čitač wrote:Znate zasto je dobar ovaj forum !
Valter Perić zaslužuje bolje mjesto nego onaj komad zemlje uz Miljacku...Sve se bojim da i Bosanskog kralja ne stave u neki zapećak pod krošnju žalosne vrbe ili na parkiralište !
Pietje_Bel wrote: Imas pravo. Ako se skulptura/kip Bosanskog kralja buse stavljao na neko periferno mjesto onda nam i ne treba. Ovakav kip se stavlja na neko centralno mjesto u centru grada. Na ili pored nekog trga ili u neki centralni park. U svakom slucaju negdje gdje prode mnogo ljudi.
homo_sapiens wrote: Da ponovim svoje misljenje: Ovakav spomenik treba izgraditi na M.Dvoru u Sarajevu, na platou ispred zgrade zajednickih institucija BiH, i to u dijelu koji izlazi prema raskrsnici . . . tamo sada stoji jedna gradjevinska tabla, a tad dio je ugao platoa, mali park, koji ima sasvim dovoiljno prostora da se tu postavi spomenik, pa cak i klupe i drugi slicni sadrzaji.
Evo fotosa sa lokacijom za koju mislim da bi bila najidealnija za spomenik:Pietje_Bel wrote: Bilo bi mi drago kad bi postavio fotlu te zamisljene lokacije.
Pogled sa juzne strane

Pogled sa sjeverne strane

Pogled sa sjevero-istocne strane

- Pietje_Bel
#100 Re: Spomenik Bosanskom kralju u Sarajevu?
Evo nekoliko slicnih spomenika. Ovako ja to zamisljam: