Agresivni psi??

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
melihaf

#76 Re: Agresivni psi??

Post by melihaf »

@Privatna poruka: Totalno si upravu. Ja se jos i bojim psa, jer me ujeo kad sam bila jos dijete i sad zamislite kako se osjeca osoba kao ja u trenutku kada vidim psa. To je nemoguce opisati, a lutalica me narocito strah. Mislim da bi sve lutalice trebalo smjestiti u neki kao "dom" za nezbrinute pse, pa ko hoce da im pomogne, neka sebi uzme jednog i fino ga vodi na dresuru,vakcinse i sl. sve sto psu treba. Lutalica je sada na svakom cosku i to su u coporima i napadaju bukvano! :sad:
metronom

#77 Re: Agresivni psi??

Post by metronom »

Nadam se da ste svjesni da tolikih para za azil jednostavno nema niti ce ih biti u skorijoj buducnosti. Sta nam je sad ciniti u ovom trenutku? Odrzavati status quo dok neko dijete ne izgubi zivot?
GAU 8

#78 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by GAU 8 »

(ne)forumas wrote:
GAU 8 wrote: Jesi li ti svjestan koliki bi taj azil trebao biti!?!?!!?!
o je naravno da sam svjestan, ali eto umjesto humane eutanazije kao opciju predlazem azil... naravno ne mozemo napraviti smjestaj ni za maloljetne delikvente, a kamoli za pse lutalice...
Pa kako iko ima obraza predlagati azil, kada nema ni teoretske sanse da se realizira.
Jedini efikasan nacin jeste sto bezbolnija eutanazija, uz naravno obaveznu sterilizaciju.
Svaki vlasnik psa neka izvoi platiti redovni (simbolicni) porez, cisti da se vodi evidencija.

Naime mnogim vlasnicima "dosade" njihovi ljubimci te ih se samo rijese odbacivanjem. Za ovo treba takodjer uvesti rigorozne kazne. Samo tako cemo stati ukraj ovom primarnom problemu.

A tek kada taj sistem naplate profercera mozemo razmisljati o azilima itd. Jer da tamo rade mahom volonteri, opet par desetina hiljada lutalica svaki dan mora da jede. Cak i da je besplatna hrana, neko je mora dovoziti svaki dan.

Budimo realni.
GAU 8

#79 Re: Agresivni psi??

Post by GAU 8 »

metronom wrote:Nadam se da ste svjesni da tolikih para za azil jednostavno nema niti ce ih biti u skorijoj buducnosti. Sta nam je sad ciniti u ovom trenutku? Odrzavati status quo dok neko dijete ne izgubi zivot?
Dok se lutalice mnoze geometrijskom progresijom, dok ne dodje zima, dok hrana ne postane nedostupna, dok ne budu prinudjeni da love da prezive...
(ne)forumas

#80 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by (ne)forumas »

Puna mi je neka stvar udruzenja koja izmisljaju djelatnosti koju nasi vlastodrsci puse za dobru. Tako i to vase udruzenje, doci cemo u situaciju da ce gradom lutati 100000 pasa i da ce doci do neizbjeznog, e onda bi volio vidjeti vas iz udruzenja kako cete se isprsiti i cime cete to obrazloziti. Naravno vasa ubjedjenja su jaca, a moji stavovi su cvrsci. Kazes da su svi ti psi vakcinisani da se vodi briga o njima, eto predoci dokaze o vakcinaciji i evidenciji hiljada lutalica koje se vrzmaju po gradu...
springtime wrote:
Vidim da neki već iskorištavaju ovaj incident da bi poveli hajku na sve pse u ovom gradu, zato želim da kažem neke stvari.
Ovo nisu nikakvi agresivni psi, već psi koje je ovo "nedužno dijete" od 16 (ŠESNAEST!) godina maltretiralo (duže vrijeme).
Kako samo lijep i slikovit opis nudiš ovdje, al' sva sreća pa nisi za eutanaziju!
Ovi su psi vakcinisani, i o njima se vodi briga (daleko od ovog malicioznog opisa koji se potura ovdje), što ova gospoja iz citiranog članka pretpostavljam dobro zna.
I ako su već tako ponosni na sebe, ne znam zašto se kriju iza termina "akcija građana", kad se dobro zna kome je palo na pamet da poduzima nešto ovako, da trpa pse u kombi (i čiji je), na očigled DJECE (i policije) koja su traumatizirana pokušavala odbranit' svoje pse.

Ko je trebao zaštititi ovu djecu?! Ne zaslužuju li i ona nečiju zaštitu? (Btw, kako to da njih ne grizu?)
(ne)forumas

#81 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by (ne)forumas »

Kad' vec imamo dusebriznike koji su protiv eutanazije lutalica azil predlazem kao humano rjesenje - svi psi na broju i niko ugrozen. Naravno od svih rjesenja najlakse je izabrati besplatno rjesenje - neka ih neka lutaju po gradu, neka se mnoze i neka ponekog gricnu jer sta ima veze ugrist ce veoma mali broj ljudi u odnosu na ono koliko ih ima.

Vidim da si i ti za rjesenje problema ali na radikalan nacin...
GAU 8 wrote:Pa kako iko ima obraza predlagati azil, kada nema ni teoretske sanse da se realizira.
Jedini efikasan nacin jeste sto bezbolnija eutanazija, uz naravno obaveznu sterilizaciju.
Svaki vlasnik psa neka izvoi platiti redovni (simbolicni) porez, cisti da se vodi evidencija.

Naime mnogim vlasnicima "dosade" njihovi ljubimci te ih se samo rijese odbacivanjem. Za ovo treba takodjer uvesti rigorozne kazne. Samo tako cemo stati ukraj ovom primarnom problemu.

A tek kada taj sistem naplate profercera mozemo razmisljati o azilima itd. Jer da tamo rade mahom volonteri, opet par desetina hiljada lutalica svaki dan mora da jede. Cak i da je besplatna hrana, neko je mora dovoziti svaki dan.

Budimo realni.
GAU 8

#82 Re: Psi lutalice u Sarajevu napali 10-godišnjaka

Post by GAU 8 »

(ne)forumas wrote:Kad' vec imamo dusebriznike koji su protiv eutanazije lutalica azil predlazem kao humano rjesenje - svi psi na broju i niko ugrozen. Naravno od svih rjesenja najlakse je izabrati besplatno rjesenje - neka ih neka lutaju po gradu, neka se mnoze i neka ponekog gricnu jer sta ima veze ugrist ce veoma mali broj ljudi u odnosu na ono koliko ih ima.

Vidim da si i ti za rjesenje problema ali na radikalan nacin...
GAU 8 wrote:Pa kako iko ima obraza predlagati azil, kada nema ni teoretske sanse da se realizira.

Budimo realni.
Ne vidim sta je ovdje radikalno.

Radikalno bi bilo onako kako se radilo ranije, brutalno ubijanje, trovanje itd.
Humano uspavljivanje se provodi svuda u razvijenim zemljama, ne vidim u cemu bi mi trebali izmisljati toplu vodu.
Tek kada uspijemo uspostaviti kakvu takvu kontrolu, onda mozemo napraviti i azil.
DYD666

#83 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

Nemam generalno nista ni protiv udruzenja ni protiv pasa.
Ali imam protiv nesavjesnih vlasnika sto niti stave brnjice niti ih drze na uzici, a pocesto maltene kao da uzivaju kad se njihov ljubimac zakaci sa coporom lutalica. Nidje veze. Neka me niko ne pokusava ubjediti da samo trebam zaobici to mjesto, jer zaboga niko meni nije kriv jeli sto se plasim sta sve moze proizaci kad kao pjesak nailazim na tu scenu.
To je cisto narusavanje javnog reda i mira stoga imam pravo bar da negodujem jer nemate pravo ni vi ni vas pas da mi uslovljavate kuda se smijem kretati po vlastitom naselju!
Dalje, cinjenice.
Niko, ama bas niko od clanova udruzenja nije bio u situaciji da sam u 3h iza ponoci nabasa na copor, jos ako uz sebe imate kakav sendvic (a morate ga imati jer priroda posla nekih od nas je takva) ...volio bih da vidim kakvu bi tada pricu pricali samo da im se to jednom desi. Pricu kako nisu agresivni, kako ne napadaju itd itd...gonili su me u autu stotinama metara, volio bih vidjeti tog clana udruzenja ili vlasnika bilo kakvog drugog psa, koji bi tada izasao iz auta da mi dokaze kako su miroljubivi zapravo) znala su po dvojica lezati pred samim haustorskim vratima da ih nisam mogao ni otvoriti, sve to u ranim jutarnjim satima dok gospoda iz udruzenja spavaju. Oni koji ne iskuse takve stvari, pa naravno da ce govoriti "nije to strasno".
Licno me je ujeo pas nicim izazvan, sjedio sam na zidu, samo se zaletio sa nekih 5m i ujeo za nogu. Tako da, neka izvinu oni koji me nece naci za istomisljenika u prici kako ne napadaju bez razloga...
Kad sam vec kod spavanja, nije li cisti bezobrazluk da u 11 navece izvedete psa tacno tamo gdje ima copor lutalica, znajuci da je to pod necijim prozorom, a da ti ljudi ustaju u pola 7 ujutro, i tesko ce se naspavati ako moraju slusati urlike sat vremena? E kakve sad to veze ima sa zastitom, pravima, azilima, udruzenjima!?
U njihovoj je prirodi da napadaju, ujedaju, zaboga pa zivotinje su na kraju krajeva. Pustite suplje "nece", nece mozda onog koga poznaje...ali stranca hoce i to svaki, samo je pitanje kada mu se za to stvore uslovi (glad, osjecaj da je ugrozen, ili sta se vec vrzma u njihovoj glavi o cemu se neki tjese da znaju vise haman nego li sami psi, itd...) ali napast ce, a tada ga ni gazda nece moci sprijeciti.
Srecom ne dogadja se to tako cesto ali ne razumijem ljude koji se zavaravaju da su ama bas toliko miroljubivi. Da jesu, nebi bilo ovih statistickih izuzetaka.
Ko zna podatak da je kasnih 90-tih na Grbavici cura smrtno stradala od napada 2 lutalica?
Sto se tice higjene, nekidan gledam kako lutalica hladno pridje ostatcima smeca oko kontêjnera, zarovi njusku i izvuce polukrvavu telecu potkoljenicu (bar je meni na to licilo) i nastavi takav hodati ulicom...pa ce otici negdje i zapisan prolaz i glodati je, a onda se nadje neki pametnjakovic da kaze kako je izveo vlastitu djecu da se igraju sa istim tim psima i da ih hrane? A koje su samo tu bakterije...
I ko je sad ovdje lud?
Zao mi je ako se neki koji citaju ovo osjecaju poluprozvanim, itekako sam otvoren da cujem protuargumente :)

P.S.
Valjda niko nece obrisati ovaj post, jer kada god nesta slicno napisete kao komentar na portalu...najednom " nije moguce komentarisati"...ja demokratije majko moja...
Last edited by DYD666 on 24/08/2010 14:28, edited 3 times in total.
Pasiflora

#84 Re: Agresivni psi??

Post by Pasiflora »

Taman zasluzila ban, stvarno ovo moram reci:

JESTE LI VI SVI RETARDIRANI????? XXXXX PUTA JE OVDJE NAPISANO DA ZA PSE LUTALICE TREBATE VRSITI PRITISAK NA VASU OPCINU KOJA NE POSTUJE ZAKON USVOJEN ZBOG EU, A NE ZBOG NECIJE ZAJEBANCIJE!!!!!!
GAU 8

#85 Re: Agresivni psi??

Post by GAU 8 »

sitno wrote:Taman zasluzila ban, stvarno ovo moram reci:

JESTE LI VI SVI RETARDIRANI????? XXXXX PUTA JE OVDJE NAPISANO DA ZA PSE LUTALICE TREBATE VRSITI PRITISAK NA VASU OPCINU KOJA NE POSTUJE ZAKON USVOJEN ZBOG EU, A NE ZBOG NECIJE ZAJEBANCIJE!!!!!!
OK,

ali ne trebaju se ni kojekakvi sminkeri mijesati, ako neko zeli da na svoju ruu udalji pse iz vlastite mahale.

Neka nam prestanu "pomagati"
DYD666

#86 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

Kako vrsiti pritisak na bilo koga kad ti odgovaraju sa "nece vam nista nebojte se, do vas je, vi ste ludi sto se plasite, a kerovi su OK skroz" !? Ovo ostalo oko higjene i buke glasi: "ma hayde...ne obracajte paznju" :)

Nikako ne kuzim zasto, evo ne udruzenje, nego bilo ko, i odgovoran i neodgovoran, ne izgradi objekat na planini, jos uz to zaposli desetak ljudi, i gore smjesti te pse?!
(Vjerovatno zato sto kod koga god da su te potencijalne pare, radije ce ih uloziti u svoju vikendicu ili jahtu...)

Jer btw, licno ne prozivam udruzenje uopste, ali ispada tako, jer su oni ti koji se ukresu kad bilo ko uradi nesto protiv tih pasa pa eto...cisto da se razumijemo. Ovdje se brkaju pojmovi malo rekao bih, kaze se "zastita zivotinja" ... copor pasa lutalica nisu isto kao bilo koja obicna "zivotinja", necija kokos ili neciji kanarinac, oni su malo vise od toga, a prije svega su opasni, pa ne vidim bas vezu zasto se udruzenje uopste oko njih tangira. Samim time tretman bi trebao biti drugaciji, a sigurno ne takav "neka ih na ulicama, sta vam smetaju, pa nece vam nista".

Svede se da je po njima logicnije i normalnije, a haman i sigurnije i ljepse za sve, da su ti copori po ulicama nego na planinama u prilagodjenim objektima sa kavezima.
Last edited by DYD666 on 24/08/2010 14:31, edited 3 times in total.
kokuz_sa

#87 Re: Agresivni psi??

Post by kokuz_sa »

mah i da sagrade taj objekt eto AZIL
znas da ce od njega biti neke fajde jer
nek bude kapaciteta 2000 kerova..a u sarajevu lutalica 10000..

onda ce kukat malo prostora i imamo 2000cuka i ne mozemo ih prehranit :-)
Pasiflora

#88 Re: Agresivni psi??

Post by Pasiflora »

[quote="DYD666"]Nikako ne kuzim zasto, evo ne udruzenje, nego bilo ko, i odgovoran i neodgovoran, ne izgradi objekat na planini, jos uz to zaposli desetak ljudi, i gore smjesti te pse?!
(Vjerovatno zato sto kod koga god da su te potencijalne pare, radije ce ih uloziti u svoju vikendicu ili jahtu...)
/quote]

.....ZA PSE LUTALICE TREBATE VRSITI PRITISAK NA VASU OPCINU ....
-Romeo-

#89 Re: Agresivni psi??

Post by -Romeo- »

sitno wrote:
DYD666 wrote:Nikako ne kuzim zasto, evo ne udruzenje, nego bilo ko, i odgovoran i neodgovoran, ne izgradi objekat na planini, jos uz to zaposli desetak ljudi, i gore smjesti te pse?!
/quote]

.....ZA PSE LUTALICE TREBATE VRSITI PRITISAK NA VASU OPCINU ....
ja ipak smatram da finansijska situacija ne dozvoljava izdržavanje pasa te da treba vršiti pritisak na one koji su donijeli ovakav zakon da ga ukinu i vrate šinteraj sve dok bih ne bude imala ekonomiju koja to može podnijeti.
DYD666

#90 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

sitno wrote:.....ZA PSE LUTALICE TREBATE VRSITI PRITISAK NA VASU OPCINU ....
...ali se nemojte cuditi sto kad opstina kaze "imamo preca posla u koje treba davati pare" ljudi pocnu sami da rijesavaju problem, pogotovo tada neka se udruzenje ne oglasava i sve OK.
Cholina_Lokica

#91 Re: Agresivni psi??

Post by Cholina_Lokica »

al se zato ima para za most od 2 miliona :roll:
-Romeo-

#92 Re: Agresivni psi??

Post by -Romeo- »

Dile wrote:al se zato ima para za most od 2 miliona :roll:
reci da nisi ozbiljna
Cholina_Lokica

#93 Re: Agresivni psi??

Post by Cholina_Lokica »

sta je ba, kuka se nema se para, pare , da se ne lazemo, pokradose, to samo lupam za sta se ima para, a za druge stvari se nema... pola miliona koje su se izdvajale za sintore su nestale u havu, bukvalno, trebale su biti preusmjerene na rjesavanje lutalica, madjutim para nema, otisle nekome u dzep.
DYD666

#94 Re: Agresivni psi??

Post by DYD666 »

-Romeo- wrote: ja ipak smatram da finansijska situacija ne dozvoljava izdržavanje pasa.
Nebi bilo nista paradoksalno u tome da situacija ocito nije takva da s druge strane "dozvoljava" kupovanje i vozanje Prosche dzipova upravo tih koji bi trebali to rjesavati...pa se civjek prosto zapita :-)
(ne)forumas

#95 Re: Agresivni psi??

Post by (ne)forumas »

pare nisu problem... para nema :)
-Romeo-

#96 Re: Agresivni psi??

Post by -Romeo- »

Dile wrote:sta je ba, kuka se nema se para, pare , da se ne lazemo, pokradose, to samo lupam za sta se ima para, a za druge stvari se nema... pola miliona koje su se izdvajale za sintore su nestale u havu, bukvalno, trebale su biti preusmjerene na rjesavanje lutalica, madjutim para nema, otisle nekome u dzep.
alo ba, pa od toga je živjelo nekoliko porodica, žene, djeca, zar bi to sada umjesto njima trebalo dati psima. evo čak se i rimuje.

ma ne vrijedi se sa vama raspravljati, vrijeme je da se preuzme inicijativa.
metronom

#97 Re: Agresivni psi??

Post by metronom »

Najbolje od svega je kad ljudi samoinicijativno odluce da problem rijese humanim prebacivanjem lutalica na drugu lokaciju, ovaj portal to nazove "incidentom".

Posto izgleda to nije protivno zakonu, ocekujem uskoro da se pojave privatnici koji ce vrsiti usluge prebacivanja pasa lutalica na druge lokacije. Fino se iskupimo u naselju, utalimo se svi po recimo 10 KM, platimo covjeku, pohvata ih i prebaci negdje u sumu i vuk sit, ovce na broju. Nema vise lajanja po cijelu noc, nema vise napada na djecu, prolaznike i automobile. Da vidim sta udruzenja imaju protiv toga?
jaca78

#98 Re: Agresivni psi??

Post by jaca78 »

naravno da nema para jer su ovi naši pokrali sve što smo imali. svi vi koji želite da se vašim parama ubijaju nedužna bića, zapitajte se kakvi ste postali.
hoćemo li tražiti eutanaziju i za maloljetne idiote koji po ulicama pale žene, tuku djecu.
mene je više takvih strah nego pasa.
Cholina_Lokica

#99 Re: Agresivni psi??

Post by Cholina_Lokica »

-Romeo- wrote:
Dile wrote:sta je ba, kuka se nema se para, pare , da se ne lazemo, pokradose, to samo lupam za sta se ima para, a za druge stvari se nema... pola miliona koje su se izdvajale za sintore su nestale u havu, bukvalno, trebale su biti preusmjerene na rjesavanje lutalica, madjutim para nema, otisle nekome u dzep.
alo ba, pa od toga je živjelo nekoliko porodica, žene, djeca, zar bi to sada umjesto njima trebalo dati psima. evo čak se i rimuje.

ma ne vrijedi se sa vama raspravljati, vrijeme je da se preuzme inicijativa.
to su radnici javnog komunalnog, i nastavili raditi i imaju platu i dan danas... koji su i tako i tako dok su radili kao sintori krali te pare, nisu uzimali injekcije za eutanaziju, nego deterdzent u srce davali, a razliku para sebi u dzep stavljali, ili vezali pse i macke bodljikavom zicom dok se ne uguse, opet razlika para u dzep... ti isti su krali ljudima iz dvorista pse i naplacivali im dobru sumu da vrate pse, bukvalno ucjenjivali ljude. bas su onako krasni ljudi, koje treba financijski pogurati jadne...
amar007

#100 Re: Agresivni psi??

Post by amar007 »

Dile wrote: to su radnici javnog komunalnog, i nastavili raditi i imaju platu i dan danas... koji su i tako i tako dok su radili kao sintori krali te pare, nisu uzimali injekcije za eutanaziju, nego deterdzent u srce davali, a razliku para sebi u dzep stavljali, ili vezali pse i macke bodljikavom zicom dok se ne uguse, opet razlika para u dzep... ti isti su krali ljudima iz dvorista pse i naplacivali im dobru sumu da vrate pse, bukvalno ucjenjivali ljude. bas su onako krasni ljudi, koje treba financijski pogurati jadne...
Ja ovdje ne vidim problem, osim ovog zadnjeg, da su iz dvorista krali pse, sto mi je tesko i povjerovati :-)
Neka su krali bar nije bilo ovoliko dzukela po gradu
Locked