Iskrenost...

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
metal_rules_cura

#76 Re: Iskrenost...

Post by metal_rules_cura »

Ego je po meni najgora stvar koju covjek moze posjedovati u momentu konflikta. A i inace. Ko se oslanja na ego... :roll: Emocija nikad ne moze i ne treba biti iza ega kao ni postovanje. Sta bi trebao biti ego? Egom ti pokazujes da si neko i nesto, izdizes sebe na neki nivo, krijes se od nekoga ili neceg? Ili?

Nije mala stvar kad je neko sujetan, ali u negativnom kontekstu :-) :-D
madner

#77 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Covjek bez ega je nista :)

Previse izrazen ego moze biti problematican u takvim situacijama, ali ego po sebi predstavlja samo sopstveno misljenje o sebi. Ako ga ne posjedujemo, nemoguce je imati samopouzdanje, ne moguce je biti sretan itd...

Ne znam koja definiciju ega koristis, moja je Sigmundova :)

Svi smo sujetni, samo je pitanje da li smo u stanju preci preko toga. :wink:
metal_rules_cura

#78 Re: Iskrenost...

Ja koristim definiciju koja za ego izmedju ostalog kaze (citiram):

"U vecini slucajeva kada kazete "ja", to zapravo ego govori iz vas, ne vi. On se sastoji od misli, od skupa sjecanja sa kojima se identifikujete i koje nazivate "ja i moja prica", od uobicajenih uloga koje tumacite, a da niste ni svjesni toga, do kolektivnih identifikacija poput rase, drustvene klase ili politicke opredjeljenosti. Sastoji se i od licnih identifikacija, ne samo s predmetima koje posjedujete i mislite da su dio vase licnosti, nego i sa spoljasnjim izgledom ili idejama o sebi kao nekome ko je bolji od nekog drugog ili nedovoljno dobar, kao uspjesnoj osobi ili gubitniku... Izvan carstva jednostavnih i provjerenih cinjenica te vrijednosti, rijec "ja" predstavlja veliku opasnost u licnim odnosima. Vjerovanje "Ja sam u pravu, a ti nisi" cini da ego jaca, a to sto vjerujete da ste uvijek u pravu je nista vise do disfunkcionalnost uma... Ali vi niste vas um, samo ste se identifikovali sa njim. Ego je tvorevina uma i vi se identifikujete sa pricom koju ste zamislili o sebi!... Etc. Etc.

Tako da ja ni blizu ne mislim kako je covjek bez ega nista niti mislim kako samopouzdanje ima bilo kakve veze sa egom. Moja teorija... :) I nismo svi sujetni, neki su i SVJESNI! :)

I neki dan sam od jednog odlicnog psihologa cula nesto vrlo zanimljivo. Ovako mi je rekla: "Svako ko mi dodje u kancelariju i s vrata kaze "Ja znam najbolje" po meni ima ozbiljnu bolest :D
metal_rules_cura

#79 Re: Iskrenost...

Samopouzdanje ima veze sa tobom naravno i tvojim stanjem, ali ne kroz ego tako sto ces odreagovati na recimo iskren razgovor, pobiti tudju rijec i tako sebe nesvjesno staviti u prvi plan i naravno uz sve to ostro reagovati nego upravo suprotno. Da postanes svjestan situacije onakve kakva je, svoga mjesta u njoj. Ali realno, bez upliva onog "ja". A to mozes samo ako se oslobodis licnog dozivljaja o sebi i prestanes sve gledati kroz to. Cim ti zasmeta istina to "ja" ali kroz ego ispliva i nema sanse da se ikad duhovno dogradis.
madner

#80 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Kao sto rekoh, nije nam ista definicija.

The Ego comprises that organized part of the personality structure which includes defensive, perceptual, intellectual-cognitive, and executive functions. Conscious awareness resides in the ego, although not all of the operations of the ego are conscious.

According to Freud,
“ ...The ego is that part of the id which has been modified by the direct influence of the external world ... The ego represents what may be called reason and common sense, in contrast to the id, which contains the passions ... in its relation to the id it is like a man on horseback, who has to hold in check the superior strength of the horse; with this difference, that the rider tries to do so with his own strength, while the ego uses borrowed forces [Freud, The Ego and the Id (1923)] ”

In Freud's theory, the ego mediates among the id, the super-ego and the external world. Its task is to find a balance between primitive drives and reality (the Ego devoid of morality at this level) while satisfying the id and super-ego. Its main concern is with the individual's safety and allows some of the id's desires to be expressed, but only when consequences of these actions are marginal. Ego defense mechanisms are often used by the ego when id behavior conflicts with reality and either society's morals, norms, and taboos or the individual's expectations as a result of the internalization of these morals, norms, and their taboos.

Dakle, jasno je da covjek bez ega nista po ovoj definiciji :D

...
U biti klasicna situacija za upotrebu jednog od odbrabenih mehanizama

Denial, displacement, intellectualisation, fantasy, compensation, projection, rationalisation, reaction formation, regression, repression and sublimation were the defense mechanisms Freud identified. However, his daughter Anna Freud clarified and identified the concepts of undoing, suppression, dissociation, idealisation, identification, introjection, inversion, somatisation, splitting and substitution.

Ne znam gdje taj psiholog radi, ali biti ubjedjen da si najbolji i spreman braniti svoje misljenje su niposto lose osobine u radnom svijetu. Slazem se da taj ima problem ako to glasno kaze, nije svjestan kako to djeluje na druge ;-)

Svijesno prelazis preko sujete, ali to znaci da je moras osjetiti u prvom planu.
metal_rules_cura

#81 Re: Iskrenost...

Nekada sam se vise drzala te definicije dok nisam procitala dalje...

Uglavnom, imamo drugacije polazisne tacke vezano za ego, ali ono na sta se zelim vratiti jeste to da ego nikako ne moze biti "izgovor" za nekorektno ponasanje. Slozices se da, ukoliko zelimo, mozemo uciniti drugacije i ponasati se drugacije u nekoj situaciji a ne po receptu ega? Posmatrali ga ovako ili onako...
madner

#82 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Teoretski naravno, samo osoba koja je u stanju u datom momentu stajati iznad sebe tesko da treba tu kritiku :wink:
Prakticno, mozda poslje nekog vremena mozemo sebi priznati da je neko bio u pravu ali u datom momentu?

Ne znam da li nam se stvarno misljenja razlikuju, i ja cijenim izuzetno iskrene osobe i vidim to kao znak postovanja. Samo mislim da je to put koji vodi do najveceg broja padova u medjuljudskim odnosima.
Kjajević Majko

#83 Re: Iskrenost...

Post by Kjajević Majko »

metal_rules_cura wrote:Tako da ja ni blizu ne mislim kako je covjek bez ega nista niti mislim kako samopouzdanje ima bilo kakve veze sa egom. Moja teorija... :) I nismo svi sujetni, neki su i SVJESNI! :)
Ego ti je ustvari svjesnost, svi smo sujetni i samouvjereni samo ovisi od Ega koliko.
metal_rules_cura

#84 Re: Iskrenost...

Padovi u medjuljudskim odnosima ce se desiti ionako i desavaju se. To treba shvatiti kao nesto normalno. Medjutim, kada je odnos u korijenu iskren pad odnosa moze biti trenutan ali poslije moze biti samo bolji. Ukoliko postoje sumnje pad ide laganije, ali zato kada se desi puno teze se popravlja nego nakon iskrenog razgovora. Tako ja to vidim. Mozda nisam u pravu...

P.S. Ego nema veze sa svjesnoscu. Barem je meni ta teorija najbliza, ali to je neka druga tema. Tema definicije ega ;-)
fixer

#85 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

iskrenost, kakva iskrenost? trazite iskrenost, a da vam je nekad ponudimo, rekli bi da smo surovi!
ja nikad nisam iskren, cim postanem iskren gore mi bude.
metal_rules_cura

#86 Re: Iskrenost...

Eto, ti si sada iskren i otvoreno si cinican spram ove teme, pa opet ne mislim kako si surov. Samo imas misljenje :-D
Eborg

#87 Re: Iskrenost...

Post by Eborg »

fixer wrote:iskrenost, kakva iskrenost? trazite iskrenost, a da vam je nekad ponudimo, rekli bi da smo surovi!
Pa ne trebash gledati samo shta ce iskrenost donijeti (ili nashtetiti) tebi,nego malo vidi i druge na koje se to odnosi... :-)
metal_rules_cura

#88 Re: Iskrenost...

Upravo tako!!!

Jer, ukoliko opet pocinjes u svemu od sebe druge strane onda nema nigdje...
Eborg

#89 Re: Iskrenost...

Post by Eborg »

Ego je majka... :lol:
Kjajević Majko

#90 Re: Iskrenost...

Post by Kjajević Majko »

metal_rules_cura wrote:P.S. Ego nema veze sa svjesnoscu. Barem je meni ta teorija najbliza, ali to je neka druga tema. Tema definicije ega ;-)
Ego ti ne znači ništa loše. I ustvari Ego je baš svjesnost zato jer se nalazi između Ida (nagon koji se ispoljava preko Ega) i Superega (mentalne kočnice). Druga je stvar što je kod nekoga jači Id od Superega ili obratno.

Da pojednostavim, svjesna osoba će reći da je tašta ali neće napraviti nekome drugom nešto loše da ispuni tu taštinu. To je zdrav i normalan Ego, ujednačenost je karakter. :) Ako ti išta od toga ima smisla... :D Ego je uglavnom loš zato jer nije izjednačen.

Iskreno, dosta o toj temi na ovoj temi. :D
metal_rules_cura

#91 Re: Iskrenost...

Eborg wrote:Ego je majka... :lol:
Ne znam :-)

Ja od toga nikad nista dobrog nisam imala, ali sam prepustila taj problem njima, to nije moje. Istina, nekad bih sebi rekla kako to nije trebalo tako, kako je moglo bolje, pa na kraju kazem: "Ok, tako je kako je..."
fixer

#92 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

Eborg wrote:
fixer wrote:iskrenost, kakva iskrenost? trazite iskrenost, a da vam je nekad ponudimo, rekli bi da smo surovi!
Pa ne trebash gledati samo shta ce iskrenost donijeti (ili nashtetiti) tebi,nego malo vidi i druge na koje se to odnosi... :-)
da li to ocekujes od mene da pokazem neki nivo suosjećanja? :)
madner

#93 Re: Iskrenost...

Post by madner »

fixer wrote:
Eborg wrote:
fixer wrote:iskrenost, kakva iskrenost? trazite iskrenost, a da vam je nekad ponudimo, rekli bi da smo surovi! :D
Hos da ti kazem otvoreno? Hos da ti kazem otvoreno :D
fixer

#94 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

samo nemoj biti grub! :D
Eborg

#95 Re: Iskrenost...

Post by Eborg »

fixer wrote:
Eborg wrote:
Ma ne,samo vjerujem da su vishe-manje skoro sve nashe odluke i stavovi rezultat vec prozhivljenog.Tako da je vrlo moguce da je tvoj takav stav prouzrokovan nekim negativnim iskustvom...

Ali opet,svi dodjemo u situacije kada se osjecamo nemocno/ponizheno/izdano i zamjerimo to nekome a nismo svjesni da istovremeno mozhda chinimo istu stvar nekome drugom...To ti je ono,chovjek iznad chovjeka,svakog boli glava jer ga neko udara sa visine a on istovremeno udara onog ispod sebe misleci samo na svoju bol...I tako redom... :)

Tako da mislim da je fer ochekivati isto onoliko koliko i dajemo.Ako zhelimo iskrenost od drugih onda moramo biti i sami takvi... :)
madner

#96 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Mislio sam sve najbolje kad sam djevojci iz razreda dao nadimak SuperBrkoIzDrugeGalaksije, ali nikako da se skine ta karma sa mene. :oops:
The road to hell is paved with good intentions :lol:
fixer

#97 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

Eborg wrote: Ma ne,samo vjerujem da su vishe-manje skoro sve nashe odluke i stavovi rezultat vec prozhivljenog.Tako da je vrlo moguce da je tvoj takav stav prouzrokovan nekim negativnim iskustvom...

Ali opet,svi dodjemo u situacije kada se osjecamo nemocno/ponizheno/izdano i zamjerimo to nekome a nismo svjesni da istovremeno mozhda chinimo istu stvar nekome drugom...To ti je ono,chovjek iznad chovjeka,svakog boli glava jer ga neko udara sa visine a on istovremeno udara onog ispod sebe misleci samo na svoju bol...I tako redom... :)

Tako da mislim da je fer ochekivati isto onoliko koliko i dajemo.Ako zhelimo iskrenost od drugih onda moramo biti i sami takvi... :)
ma naravno da je iz iskustva. :)
ja sam primjetio da kad se nekom skroz dam, postanem mu nezanimljiv. ipak je bolje ostati malo misteriozan, nepredvidiv.
Eborg

#98 Re: Iskrenost...

Post by Eborg »

To je vec druga stvar...To se zove "barenje"... :lol: Zezam se,ali govorili smo i tome kada se treba nekome potpuno otvoriti,imash na par prethodnih stranica... ;-)
SoFff

#99 Re: Iskrenost...

Post by SoFff »

Eborg wrote:To je vec druga stvar...To se zove "barenje"... :lol: Zezam se,ali govorili smo i tome kada se treba nekome potpuno otvoriti,imash na par prethodnih stranica... ;-)
A ponekad je bolje neke stvari zadrzati samo za sebe i ne biti niti preiskren, niti skroz otvoren prema nekom.
fixer

#100 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

SoFff wrote:
Eborg wrote:To je vec druga stvar...To se zove "barenje"... :lol: Zezam se,ali govorili smo i tome kada se treba nekome potpuno otvoriti,imash na par prethodnih stranica... ;-)
A ponekad je bolje neke stvari zadrzati samo za sebe i ne biti niti preiskren, niti skroz otvoren prema nekom.
ne ponekad, uvijek, pogotovo curi!
ali eborg je papucar :D :D . sto bi rekao uvazeni kintekunte, on se krije iza zenine suknje! :D :D
Post Reply