Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
-
Madame de Pompadour
#76 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Fala Bogu kad se kutarisasmo Austro Ugarske i svih do nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kome je zao tudjih rezima, barem danas imaju izbor, mogu zivjeti u Austriji i uzivati u plodovima AU imperije. 
- tranquil
#77 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Nemam pojma, ne vidim ovdje nikakvog Vukašina. Znam da si rekao ovo:Zah wrote:Kao prvo ja sam prozvao Vukasina, a ti si se sam prozvao i stao u njegovu odbranu. Kao drugo moje mkomentare tumacis na neprimjeran nacin. Ja nigdje nisam povezivao okupacuju BiH sa Velikom Srbijom, to je tvoje izvrtanje mojih rijeci. Ja sam samo postavio pitanje Vikasinu kako je poceo Prvi svjeski rat i to povezao sa idejom Velike Srbije. Nema veze sto si ti Bosnjak, istorijski gledano bilo je Bosnjaka koji su bili zagovaraci Velike Srbije, neki su cak sjedili i u Stabu D. Mihajlovica.
Dakle, svaki komentar pazljivo procitaj i ne lijepi drugome ono sto nije kazao. Ja sam pristalica korektne razmjene misljenja argumentima.Ne volim nikoga da vrijedjam na bilo koji nacin, ali i ne trpim da me drugi vrijedjaju i obezvredjuju, da mi pripisuju ono sto nikam kazao.
A povezao si okupaciju BiH sa Velikom Srbijom više puta, prvo gore, a i ovdje:Zah wrote:Austro-Ugarsku kao izrazbljivaca prikazuju samo zanesenjaci Velikom Srbijom.Zanesenjaci koji i danas kukaju sto ranije nisu ostvarili svoj san o Velikojn Srbiji.
Zah wrote:Austo-Ugarska je najkrace receno bila prepreka ostvarenju vjecitog srpskog sna Velike Srbije koja bi progutala BiH i Hrvatsku. Iz tih razloga i pricate kako je Austro-Ugarska bila izrabljivac, kako je pravila pruge, puteve, otvarala fabrike ali samo radi svog interesa. Suplje price za neupucene.
Prema tome lijepim ti tvoje riječi i vjeruj mi da pažljivo čitam. Ništa ti nisam pripisao što nisi sam rekao. A definitivno NISI pristalica razmjene argumenata jer na mnoge nisi odgovorio i odmah se prebacio na vrijeđanje.Zah wrote:Da je ostala AU sigurno je da RS ne bi bilo, a ni Hrvati ne bi trazili treci entitet.
A kad smo već kod uvreda, ti nastavljaš, a ovo je upućeno direktno meni:
Dakle da sumiram: ti ne prezaš od toga da proglasiš četnikom svakog ko se ne slaže s njim po pitanju Austro-Ugarske, mijenjaš vlastite izjave i lažeš, ne komentarišeš navode u diskusiji koji su vezani za temu i odgovaraš samo niskim uvredama. Kao vrhunac cinizma, upravo TI se pozivaš na razmjenu argumenata i prestanak vrijeđanja.Zah wrote:Nema veze sto si ti Bosnjak, istorijski gledano bilo je Bosnjaka koji su bili zagovaraci Velike Srbije, neki su cak sjedili i u Stabu D. Mihajlovica.
Rasprava s tobom je besmislena, ili si osoba sa fiksacijama koja agresivno reagira kada se predmeti opsesije dovedu u pitanje, ili si provokator s nekim ciljem.
-
san darius
#78 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
mozda bi trebalo okrenuti pitanje: kakva bi bila austrija da je u njoj ostala bosna?
heh, mozda bi se sastojala od republike tirolske i korusko-salzburske federacije, dok bi pitanje multietnickog kantona bec, kao glavnog grada te oblasti, bilo stalno dovodjeno u pitanje od separatista u innsbrucku i zapadnom klagenfurtu.
salu na stranu,tesko je odrediti 'dobrotu' bilo kojeg okupatora, i to je pitanje koje se uvijek postavlja u odnosu metropola-provincija.
slika nikad nije crno-bijela, osim u slucajevima ekstremno krvave okupacije kakva je, recimo, bila belgijska okupacija/eksploatacija konga ili spanjolska u meksiku i peruu. zaboravlja se da je otomansko carstvo u pocetnom periodu okupacije b-h zasluzno za urbanizaciju cijele bosne i hercegovine i izgradnju urbane infrastrukture. do 1463. u bosni i nije bilo znacajnijih i vecih urbanih cjelina. sarajevo, na koncu, je grad koji su napravili turci. kako su se mijenjale prilike u metropoli (od zlatnog doba za vrijeme sulejmana velicanstvenog, pa do stagnacije u 17. i 18. stoljecu), tako su se, sa pomakom u fazi, mijenjale i prilike u provinciji i na periferiji. pa je i bosna, za vrijeme turskog vakta, prolazila kroz relativno bolje i losije periode. nije svih cetri stotine godina bilo isto.
austrija je ostala u bosni daleko krace, njezina okupacija nije prosla puni krug, pa i vise od toga, kao turska. moguce da je po bosnu, ipak bilo dobro sto ju je zakacio zadnji trzaj austrijske snage i velicine, doba ekspanzije ideja i mogucnosti, industrijalizacija i modernizacija. bosna je za austriju, koja nije imala prekomorskih kolonija, bila zadnja granica, njezina 'afrika', njezin 'divlji istok', nedvojbeno egzoticna, divlja i nepoznata zemlja koju je trebalo urediti i civilizirati (misionarski impuls), te, naravski, i dobrano iskoristiti. moguce da zbog kratkoce austrijske okupacije bosna ipak nije tako lose prosla, u smislu iskoriscenih tj. opljackanih dobara (treba samo pogledati sto je petstogodisnja mletacka dominacija ostavila u dalmaciji). austrija je pravila infrastrukturu i planove za daleko dulji ostanak, pa su, moguce (nemam tocne podatke), ekonomski pokazatelji (input/output) donekle izbalansirani. cinjenica jest, iza austrije je ostala solidna i jos uvijek drzeca infrastruktura (bolnica kosevo, regulirana miljacka, jezgra sarajeva, te mnoge druge gradjevina po bosni i hercegovini). u socijalnom pogledu, austrija je doprinijela modernizaciji bosne te njezinom postupnoj integraciji u tadasnje moderne europske tokove sto je nasilno prekinuto prvim svjetskim ratom. tema o austrijeskoj i/ili ili turskoj okupaciji i relevantnim pozitivnim i negativnim aspektima naravski nije ovdje zavrsena.
nemaju bosanci puno od ovakvih spekulacija, treba se okrenuti sebi i treba se okrenuti sutrasnjici. i austrija i turska su dio bosanskog naslijedja, to treba sagledati, shvatiti i prihvatiti (i dobro i lose) kao dio bosanskog (multi)nacionalnog mozaika. i ne treba samo i jedino uvijek isticati ono negativno. jedan od problema bosne je i taj sto je u oba ta dva velika i znacajna carstva bila na periferiji, pocesto tretirana kao zadnja rupa, ruzno pace.
no, hajde, da je ostala austrija, mozda bi se clanovi tripartitnog predsjedistva sada zvali wolfgang silajdzic, zeljko wirtenberger i
hans-jozef radmanovic, dok bi se jedan od entitetskih poglavica odazivao na ime milorad dodenbauer. sto mislite bi li se onda uspjeli lakse dogovoriti oko bitnih stvari?
san darius
heh, mozda bi se sastojala od republike tirolske i korusko-salzburske federacije, dok bi pitanje multietnickog kantona bec, kao glavnog grada te oblasti, bilo stalno dovodjeno u pitanje od separatista u innsbrucku i zapadnom klagenfurtu.
salu na stranu,tesko je odrediti 'dobrotu' bilo kojeg okupatora, i to je pitanje koje se uvijek postavlja u odnosu metropola-provincija.
slika nikad nije crno-bijela, osim u slucajevima ekstremno krvave okupacije kakva je, recimo, bila belgijska okupacija/eksploatacija konga ili spanjolska u meksiku i peruu. zaboravlja se da je otomansko carstvo u pocetnom periodu okupacije b-h zasluzno za urbanizaciju cijele bosne i hercegovine i izgradnju urbane infrastrukture. do 1463. u bosni i nije bilo znacajnijih i vecih urbanih cjelina. sarajevo, na koncu, je grad koji su napravili turci. kako su se mijenjale prilike u metropoli (od zlatnog doba za vrijeme sulejmana velicanstvenog, pa do stagnacije u 17. i 18. stoljecu), tako su se, sa pomakom u fazi, mijenjale i prilike u provinciji i na periferiji. pa je i bosna, za vrijeme turskog vakta, prolazila kroz relativno bolje i losije periode. nije svih cetri stotine godina bilo isto.
austrija je ostala u bosni daleko krace, njezina okupacija nije prosla puni krug, pa i vise od toga, kao turska. moguce da je po bosnu, ipak bilo dobro sto ju je zakacio zadnji trzaj austrijske snage i velicine, doba ekspanzije ideja i mogucnosti, industrijalizacija i modernizacija. bosna je za austriju, koja nije imala prekomorskih kolonija, bila zadnja granica, njezina 'afrika', njezin 'divlji istok', nedvojbeno egzoticna, divlja i nepoznata zemlja koju je trebalo urediti i civilizirati (misionarski impuls), te, naravski, i dobrano iskoristiti. moguce da zbog kratkoce austrijske okupacije bosna ipak nije tako lose prosla, u smislu iskoriscenih tj. opljackanih dobara (treba samo pogledati sto je petstogodisnja mletacka dominacija ostavila u dalmaciji). austrija je pravila infrastrukturu i planove za daleko dulji ostanak, pa su, moguce (nemam tocne podatke), ekonomski pokazatelji (input/output) donekle izbalansirani. cinjenica jest, iza austrije je ostala solidna i jos uvijek drzeca infrastruktura (bolnica kosevo, regulirana miljacka, jezgra sarajeva, te mnoge druge gradjevina po bosni i hercegovini). u socijalnom pogledu, austrija je doprinijela modernizaciji bosne te njezinom postupnoj integraciji u tadasnje moderne europske tokove sto je nasilno prekinuto prvim svjetskim ratom. tema o austrijeskoj i/ili ili turskoj okupaciji i relevantnim pozitivnim i negativnim aspektima naravski nije ovdje zavrsena.
nemaju bosanci puno od ovakvih spekulacija, treba se okrenuti sebi i treba se okrenuti sutrasnjici. i austrija i turska su dio bosanskog naslijedja, to treba sagledati, shvatiti i prihvatiti (i dobro i lose) kao dio bosanskog (multi)nacionalnog mozaika. i ne treba samo i jedino uvijek isticati ono negativno. jedan od problema bosne je i taj sto je u oba ta dva velika i znacajna carstva bila na periferiji, pocesto tretirana kao zadnja rupa, ruzno pace.
no, hajde, da je ostala austrija, mozda bi se clanovi tripartitnog predsjedistva sada zvali wolfgang silajdzic, zeljko wirtenberger i
hans-jozef radmanovic, dok bi se jedan od entitetskih poglavica odazivao na ime milorad dodenbauer. sto mislite bi li se onda uspjeli lakse dogovoriti oko bitnih stvari?
san darius
-
Zah
#79 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
E pa Tranguil ja ti mogu kazati, da ti znas citati ali ne razumijes proscitano. Stvarno cudno da covjek ne moze razumijeti tekst od tri recenice, a javlja se sa komentarima. Danas nemam vremena ali cu ti odgovoriti na svaku tvoju naopaku tvrdnju vec sutra.
-
Zah
#80 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Uzeo si ovaj moj komentar od 24.08.08.godine da lazno prikazes stvar.
Zah je napisao/la:
Kao prvo ja sam prozvao Vukasina, a ti si se sam prozvao i stao u njegovu odbranu. Kao drugo moje mkomentare tumacis na neprimjeran nacin. Ja nigdje nisam povezivao okupacuju BiH sa Velikom Srbijom, to je tvoje izvrtanje mojih rijeci. Ja sam samo postavio pitanje Vikasinu kako je poceo Prvi svjeski rat i to povezao sa idejom Velike Srbije. Nema veze sto si ti Bosnjak, istorijski gledano bilo je Bosnjaka koji su bili zagovaraci Velike Srbije, neki su cak sjedili i u Stabu D. Mihajlovica.
Dakle, svaki komentar pazljivo procitaj i ne lijepi drugome ono sto nije kazao. Ja sam pristalica korektne razmjene misljenja argumentima.Ne volim nikoga da vrijedjam na bilo koji nacin, ali i ne trpim da me drugi vrijedjaju i obezvredjuju, da mi pripisuju ono sto nikam kazao.
Tranguil. "Nemam pojma, ne vidim ovdje nikakvog Vukašina".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trebao si uzeti ovaj moj komentar od 21.08.08.g napisan u 16:16 sati koga si i sam citirao uz svioj komentar od 22.08.08.g u 00:36 h, jer on pokazuje kako si se zalijepio iako nisi prozvan.
Zah je napisao/la:
Cudim se Vukasine da ti ne znas kako je poceo Prvi svjetski rat. Onda nije cudo sto ti neke moje tvdnje u literaturi puno pominjanje nazivas glupostima.Bilo bi dobro da malo proucis istoriju svog naroda.Iz tog razloga i proizilaze neki negativni komentari vezano za Austro-Ugarsku i njenu vladavinu u BiH.Austo-Ugarska je najkrace receno bila prepreka ostvarenju vjecitog srpskog sna Velike Srbije koja bi progutala BiH i Hrvatsku. Iz tih razloga i pricate kako je Austro-Ugarska bila izrabljivac, kako je pravila pruge, puteve, otvarala fabrike ali samo radi svog interesa. Suplje price za neupucene.
Tranguil je napisao. "Tvoj komentar od 22.08.08.g u 00:36 sata
Previše posmatraš u kontekstu današnjeg vremena.
Naravno da je današnja Austrija uvijek bolji izbor nego Velika Srbija.
Međutim, 1918. su čak i Slovenci i Hrvati radije pristali da žive u državi kojom dominiraju Srbi, pod kraljem Karađorđevićem, nego da žive u "tamnici naroda" kako je tada skovan izraz za A-U monarhiju.
Naravno, poslije će se pokazati da je i to bila jako loša ideja............"itd,itd.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad je u pitanju Austro-Ugarska ja sam napisao.
Cudim se Vukasine da ti ne znas kako je poceo Prvi svjetski rat. Onda nije cudo sto ti neke moje tvdnje u literaturi puno pominjanje nazivas glupostima.Bilo bi dobro da malo proucis istoriju svog naroda.Iz tog razloga i proizilaze neki negativni komentari vezano za Austro-Ugarsku i njenu vladavinu u BiH.Austo-Ugarska je najkrace receno bila prepreka ostvarenju vjecitog srpskog sna Velike Srbije koja bi progutala BiH i Hrvatsku. Iz tih razloga i pricate kako je Austro-Ugarska bila izrabljivac, kako je pravila pruge, puteve, otvarala fabrike ali samo radi svog interesa. Suplje price za neupucene.
Dakle, ja nigdje nisam tvrdio da je okupacija BiH od strane Austro-Ugarske bilo kako vezana za Veliku Srbiju.To su Tranguil tvoje zlonamjerne izmisljotinje, a ti najbolje znas zasto??????? Bosna ja okupirana po dobrenju velikih, Srbija se o tome nije pitala. Nakon okupacije Austro-Ugarska je forirala garnizone, stacionirala svoju vojsku,(obrati panju na dalji tekst-tvrdnju) sto nije bilo po volji Srbije, jer je tako Austro-Ugarska postala prepreka ostvarenju njenog sna o Velikoj Srbiji, pa su obavjestajne sluzbe Srbije preko svojih veza u BiH formilali Mladu Bosnu.
Ostalo znas, ako si citao i druge izvore izuzev onih zvanicnih.
Da , Tranguil, ti lijepis moje komentare, samo ih ne razumiojes, ili pak zlonamjerno tumacis, jer te pogadjaju neke stvari. Necu da ulazim zasto, jer to ti najbolje znas.Jos jednom procitaj moje komentare koje si citirao-zalijepio i pokusaj uociti razliku izmedju onog sta sam ja kazao, i onoga kako si to ti protumacio.Sumnjam da je tvoje logicko mislenje tolikmo oskudno da ne razumijes obican stav iskazan u dvije recenice.
Zah je napisao/la:
Kao prvo ja sam prozvao Vukasina, a ti si se sam prozvao i stao u njegovu odbranu. Kao drugo moje mkomentare tumacis na neprimjeran nacin. Ja nigdje nisam povezivao okupacuju BiH sa Velikom Srbijom, to je tvoje izvrtanje mojih rijeci. Ja sam samo postavio pitanje Vikasinu kako je poceo Prvi svjeski rat i to povezao sa idejom Velike Srbije. Nema veze sto si ti Bosnjak, istorijski gledano bilo je Bosnjaka koji su bili zagovaraci Velike Srbije, neki su cak sjedili i u Stabu D. Mihajlovica.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trebao si uzeti ovaj moj komentar od 21.08.08.g napisan u 16:16 sati koga si i sam citirao uz svioj komentar od 22.08.08.g u 00:36 h, jer on pokazuje kako si se zalijepio iako nisi prozvan.
Zah je napisao/la:
Međutim, 1918. su čak i Slovenci i Hrvati radije pristali da žive u državi kojom dominiraju Srbi, pod kraljem Karađorđevićem, nego da žive u "tamnici naroda" kako je tada skovan izraz za A-U monarhiju.
Naravno, poslije će se pokazati da je i to bila jako loša ideja............"itd,itd.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dakle, ja nigdje nisam tvrdio da je okupacija BiH od strane Austro-Ugarske bilo kako vezana za Veliku Srbiju.To su Tranguil tvoje zlonamjerne izmisljotinje, a ti najbolje znas zasto??????? Bosna ja okupirana po dobrenju velikih, Srbija se o tome nije pitala. Nakon okupacije Austro-Ugarska je forirala garnizone, stacionirala svoju vojsku,(obrati panju na dalji tekst-tvrdnju) sto nije bilo po volji Srbije, jer je tako Austro-Ugarska postala prepreka ostvarenju njenog sna o Velikoj Srbiji, pa su obavjestajne sluzbe Srbije preko svojih veza u BiH formilali Mladu Bosnu.
Da , Tranguil, ti lijepis moje komentare, samo ih ne razumiojes, ili pak zlonamjerno tumacis, jer te pogadjaju neke stvari. Necu da ulazim zasto, jer to ti najbolje znas.Jos jednom procitaj moje komentare koje si citirao-zalijepio i pokusaj uociti razliku izmedju onog sta sam ja kazao, i onoga kako si to ti protumacio.Sumnjam da je tvoje logicko mislenje tolikmo oskudno da ne razumijes obican stav iskazan u dvije recenice.
-
Ponekad s'proljeca
#81 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Ja konto AU propala davno, kad ono vi jos naklapate.
Da smo bogdo ostali dio AU bilo bi nam bolje nego u obje YU.
Bolje kulturnog okupatora imati, nego vukodlake za vratom.
Kad se sjetim da se nekad moglo sa cirom iz Sarajeva preko Travnika za Split!!!!
Izgradili su put na vrh Trebevica, po Prenju postoje jos tragovi puta od AU koji je sluzio stocarima.
Na Bjelasnici (Sitnik) napravili su malo jezerce za potrebe stocarstva, da ne pricam o industrijskom procvatu!!!!!!
Jesu uzimali ali su i davali!!!!
Da smo bogdo ostali dio AU bilo bi nam bolje nego u obje YU.
Bolje kulturnog okupatora imati, nego vukodlake za vratom.
Kad se sjetim da se nekad moglo sa cirom iz Sarajeva preko Travnika za Split!!!!
Izgradili su put na vrh Trebevica, po Prenju postoje jos tragovi puta od AU koji je sluzio stocarima.
Na Bjelasnici (Sitnik) napravili su malo jezerce za potrebe stocarstva, da ne pricam o industrijskom procvatu!!!!!!
Jesu uzimali ali su i davali!!!!
-
Ponekad s'proljeca
#82 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
A glede "mlade bosne", pravi naziv Crna ruka koja je bila prva teroristicka organizacija u EU.
Znamo svi da je bila dio u pomaganju stvaranja velike Srbije, a sta ocekivati od takvih koji su koliko se sjecam u majskom prevartu i svoga kralja makli zajedno sa trudnom kraljicom.
Znamo svi da je bila dio u pomaganju stvaranja velike Srbije, a sta ocekivati od takvih koji su koliko se sjecam u majskom prevartu i svoga kralja makli zajedno sa trudnom kraljicom.
- tranquil
#83 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Nisi ništa novo napisao u ovom postu tako da dalje neću ni raspravljati. Samo ću skrenuti pažnju na to da si stvarno postao smiješan sa opravdanjima sada kada si utjeran u laž - ovo moram direktno da ti kažem - tekst koji sam označio crvenim tako lijepo pobija ovo označeno plavim.Zah wrote:Uzeo si ovaj moj komentar od 24.08.08.godine da lazno prikazes stvar.
Zah je napisao/la:
Zah je napisao/la:
Naravno sada bi se ti svađao oko toga šta je ko rekao a i dalje nisi dao komentar na moje on topic komentare o prirodi A-U okupacije. Bitno je da meni kažeš kako mene pogađa a ti se ovdje pališ ko kutnjak i nazivaš me četnikom jer za razliku od tebe više volim BiH nego Austriju.
Vidim da nisi jedini. Jadan si i ti i svi slični tebi a nažalost ima vas puno koji se ovdje ubijate međusobno sa svađama "koji je okupator bio bolji" bez obzira koji okupator to bio. Jednom evo imamo svoju državu poslije dugo vremena i opet se nađu ljudi poput tebe s podaničkim, kmetovskim mentalitetom, bez vlastite kičme i volje da se nešto samostalno uradi, već se morate šlepati uz tuđinsku vlast da bi se i vi osjećali veliki jer veličine u sebi nemate.
Nažalost, trebaće proći generacije da bi smo se riješili ovakvog stanja svijesti
-
Zah
#84 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Poslije ovog tvog komentara sve mi je jasno. Ti znas citati ali ne znas logicki misliti, a osim toga iskazujes krajnju oskudnos moralnih karakteristika. Iz tih razloga i bolje je da se vise ne javljas. Ono sto ne mozes razumjeti iako se radi o prostom zakljucivanju, nemoj komentarisati.
Stav koji imas vezano za naslovljenu temu ima svoje ti komponente:saznajnu, emocionalnu i prakticnu. Ako zelis da ti to prakticno objasnim, napisi mi i ja cu ti to pokusati objasniti.
Da, mi imamo drzavu BiH, ali je njen opstanak je bio doveden u pitanje od zagovaraca Velike Srbije i Velike Hrvatske. Sjeti se Sporazuma Cvetkovic-Macek, pa onog drugog Tudjman-Milosevic,ubistva Dr. Spahe, a neki kazu i Pozderca, Drugog sjetskog rata i klanja i ubijanja Bosnjaka, pa i ovog poslednjeg. Sve jos uvijek nije zavrseno. Sigurno slusas sta prica Dodik, da li mozes izvuci zakljucak, koji je njegov cilj ????????????????Da li znas zasto je to tako, zasto kidisu na BiH?????????
Stav koji imas vezano za naslovljenu temu ima svoje ti komponente:saznajnu, emocionalnu i prakticnu. Ako zelis da ti to prakticno objasnim, napisi mi i ja cu ti to pokusati objasniti.
Da, mi imamo drzavu BiH, ali je njen opstanak je bio doveden u pitanje od zagovaraca Velike Srbije i Velike Hrvatske. Sjeti se Sporazuma Cvetkovic-Macek, pa onog drugog Tudjman-Milosevic,ubistva Dr. Spahe, a neki kazu i Pozderca, Drugog sjetskog rata i klanja i ubijanja Bosnjaka, pa i ovog poslednjeg. Sve jos uvijek nije zavrseno. Sigurno slusas sta prica Dodik, da li mozes izvuci zakljucak, koji je njegov cilj ????????????????Da li znas zasto je to tako, zasto kidisu na BiH?????????
Last edited by Zah on 27/08/2008 00:21, edited 1 time in total.
-
barby02
#85 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Nije mi zao sto nije ostala ali da je ostala mi bismo bili najnaprednija zemlja u Evropi, uzimajuci mentalitet i sposobnosti naseg Bosanskog naroda. Ja ucila istoriju (nisam ni historiju ni povjest) i tamo Princip bjase heroj, pa mi to jos zvoni kao alarm u podsvjesti . . a to su pisali pobjednici. . . 
-
zlata
#86 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Moja kasaba...je ionako....bliza Gracu neg' Saraj'vu....tako da bi nam svakako bilo "bolje" pod "Svabama"...neg' pod sarajskim lopinama.
Kakvi god da'su....i danas su Austrijanci korektniji...neg' mnogi nam vladari, susjedi i bivsi osvajaci! Kako rece tetka Fate: "Sceri moja....Naprije Allah....pa ondaK Svabo"!
Kakvi god da'su....i danas su Austrijanci korektniji...neg' mnogi nam vladari, susjedi i bivsi osvajaci! Kako rece tetka Fate: "Sceri moja....Naprije Allah....pa ondaK Svabo"!
- Bosanski_kralj
#87 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Ipak mi je sarajevo bliže srcuzlata wrote:Moja kasaba...je ionako....bliza Gracu neg' Saraj'vu....tako da bi nam svakako bilo "bolje" pod "Svabama"...neg' pod sarajskim lopinama.
-
zlata
#88 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
UUUUUUf.....golema fajda od te silne "ljubavi".Bosanski_kralj wrote:Ipak mi je sarajevo bliže srcuzlata wrote:Moja kasaba...je ionako....bliza Gracu neg' Saraj'vu....tako da bi nam svakako bilo "bolje" pod "Svabama"...neg' pod sarajskim lopinama.
-
JMJ
#89 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Meni je uvijek zao bilo sto nisu ostali.Nama godi svapska disciplina, pa u nedostatku odgovarajuce, pokleknuli pred nesposobnom garniturom.Hej, gdje bi nam bio kraj!A i komsiluk bi nam bio pitomiji, ne bi oni na jaceg....
- Bosanski_kralj
#90 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
[quote="zlata"]
A što ti kao imaš neke fajde od austrijanaca.
I nemoj molim te više dijagnoze postavljati
A što ti kao imaš neke fajde od austrijanaca.
- Bosanski_kralj
#91 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Jeli to nas komunistički režim dotjerao u red, pa da uspije demokratska AustrijaJMJ wrote:Meni je uvijek zao bilo sto nisu ostali.Nama godi svapska disciplina, pa u nedostatku odgovarajuce, pokleknuli pred nesposobnom garniturom.Hej, gdje bi nam bio kraj!A i komsiluk bi nam bio pitomiji, ne bi oni na jaceg....
- tranquil
#92 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Jah, Velika Srbija a evo sada i Velika Hrvatska su uvijek glavni razlozi da poletimo u zagrljaj Velike Austrije. Sva logika je rezervisana za tebe, ja je nemam. Pored toga, imam nedostatak moralnih karakteristika. Što nije ni iznenađujuće jer sam, kako smo ranije utvrdili, četnik.Zah wrote:Poslije ovog tvog komentara sve mi je jasno. Ti znas citati ali ne znas logicki misliti, a osim toga iskazujes krajnju oskudnos moralnih karakteristika. Iz tih razloga i bolje je da se vise ne javljas. Ono sto ne mozes razumjeti iako se radi o prostom zakljucivanju, nemoj komentarisati.
Kako god. Živ bio nemoj mi više ništa objašnjavati. I meni je sve jasno.
-
zlata
#93 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Pa dabome da imamo fajde. Da nam nije SvabeBosanski_kralj wrote:zlata wrote: A što ti kao imaš neke fajde od austrijanaca.
A sam si najavio simptome...ja sam ti samo upisala....dijagnozu!
- Bosanski_kralj
#94 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Znam ja šta ljudi kod mene govore: " Od Švabe se možeš vratiti ili bez leđa ili lud, zdrav nikako"zlata wrote:Pa dabome da imamo fajde. Da nam nije SvabeBosanski_kralj wrote:zlata wrote: A što ti kao imaš neke fajde od austrijanaca.
I nemoj molim te više dijagnoze postavljati....pocrkali bi od'gladi....kraj tvojih dzometnih i srdacnih
"Sarajlija"!
![]()
A sam si najavio simptome...ja sam ti samo upisala....dijagnozu!
Ne hranili me oni.
Što jesu li to nama Sarajlije krive, što naši harni Krajišnici kad se dohvate kakve fotelje , na Krajinu više i ne pomišljaju. Mi sami sebi nećemo da pomognemo, pa zašto bi drugi.
Koja si godina medicine???
-
Zah
#95 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Nema potreba da ja tebi bilo sta objasn javam Tranguil. Sve moje narodne komentare nomoj smatrati da su upuceni tebi.Ja ti nisam kazao da si cetnik, to je jos jedna tvoja proizvoljna tvrdnja. Zasto si dosao do tog zakljucaka, ti najbolje znas.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#96 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
na današnji dan smo naguženi
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... 1918/18004
Pred kraj Prvog svjetskog rata Hrvatski sabor je na zasjedanju 29. listopada 1918. donio povijesnu oluku o raskidanju svih državnopravnih veza s Austro-Ugarskom Monarhijom.
slijedi 75 godina sjaši kurta uzjaši murta
a sad jaši brisel
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... 1918/18004
Pred kraj Prvog svjetskog rata Hrvatski sabor je na zasjedanju 29. listopada 1918. donio povijesnu oluku o raskidanju svih državnopravnih veza s Austro-Ugarskom Monarhijom.
slijedi 75 godina sjaši kurta uzjaši murta
a sad jaši brisel
- Ludzak
#97 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
S obzirom da je Orban glavni, možete zamisliti kakva bi bila.
-
Seawolf
- Ludzak
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#100 Re: Kakva bi bila BiH da je ostala Austro-Ugarska?
Pa ne bi Orban baš bio glavni u nekoj monarhiji.
Kako god: Jasno je kao dan šta bi s nama bilo da je AU ostala ovdje. Kolonijalni odnos je vazda na štetu njenih stanovnika.
Svakako, da je toliko dobro bilo, ne bi na stotine hiljada ljudi bježali u Tursku.
Jeste, Austrougarska jeste ovdje ostavila znatnu zaostavštinu iza sebe, izgradila infrastrukturu, gradove... ali prije ili kasnije bi se narod ovdje opet digao protiv kolonijalnog namjesnika. Da je kraljevstvo postalo trodijelno kako je bilo zamišljeno negdje pred početak prvog svjetskog rata (kraljevina Austrijanaca, Mađara i Slavena) možda bi i ostala, ali ne sa ovim uređenjem.
Ipak, mora se definitivno je reći da je stavljanje pod austrijsku upravu Bošnjake spasilo od sudbine muslimana po Grčkoj, Bugarskoj... i da je odnos prema stanovnicima bio dosta bolji nego za vrijeme prve Jugoslavije.