hajde malo ozbiljnostiSpliff.Master wrote:Zeljin stadion
ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
- jennisjoplin
#76 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
- Bullet Tooth Tony
#77 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
hahahaSpliff.Master wrote:Zeljin stadion
- sarajevac071
#78 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
fakatSpliff.Master wrote:Zeljin stadion
- Neelix
#79 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Beg_Babic wrote:hahahaSpliff.Master wrote:Zeljin stadion![]()
![]()
![]()
-
encian
#80 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
vala jest ruzan sa onim prodavnicama ispred. moglo se ono bolje.
nego dodjose nam dvoje prijatelja zimus u SA, pa kazu da nisu nikad vidjeli skladnijeg i ljepseg grada. nisu promjenili misljenje ni kad smo im pokazali saray i jos par "odvala". bilo je pravo lijepo cuti, srce ko katedrala. tim vise sto su se oboje naputovali i nagledali svega
.
nego dodjose nam dvoje prijatelja zimus u SA, pa kazu da nisu nikad vidjeli skladnijeg i ljepseg grada. nisu promjenili misljenje ni kad smo im pokazali saray i jos par "odvala". bilo je pravo lijepo cuti, srce ko katedrala. tim vise sto su se oboje naputovali i nagledali svega
- Thinker
#81 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Većeg lopova od Fahre je teško zamisliti, ali je zgrada lijepa nema šta.
Neelix wrote:sta fali zgradi avaza?
ova nova izgleda kao hemijska olovka, ali tamo gdje je hotel je bas lijepa.
oslobodi se malo kompleksa i zavisti i zamisli da je neko od lopova koje cijenisnjen vlasnik, pa onda opet iznesi misljenje
- jennisjoplin
#82 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
znam ih, uvalih im dva speeda prije nego su ti dosli, pa zato su tako govoriliencian wrote:vala jest ruzan sa onim prodavnicama ispred. moglo se ono bolje.
nego dodjose nam dvoje prijatelja zimus u SA, pa kazu da nisu nikad vidjeli skladnijeg i ljepseg grada. nisu promjenili misljenje ni kad smo im pokazali saray i jos par "odvala". bilo je pravo lijepo cuti, srce ko katedrala. tim vise sto su se oboje naputovali i nagledali svega.
-
encian
#83 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
jennisjoplin wrote:znam ih, uvalih im dva speeda prije nego su ti dosli, pa zato su tako govoriliencian wrote:vala jest ruzan sa onim prodavnicama ispred. moglo se ono bolje.
nego dodjose nam dvoje prijatelja zimus u SA, pa kazu da nisu nikad vidjeli skladnijeg i ljepseg grada. nisu promjenili misljenje ni kad smo im pokazali saray i jos par "odvala". bilo je pravo lijepo cuti, srce ko katedrala. tim vise sto su se oboje naputovali i nagledali svega.
- Dr.Cuddy
#84 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Nije novija gradnja, jest predratna novogradnja, ali ubjedljivo NAJRUŽNIJA zgrada u gradu koja je uništila arhitektonsku koncepciju Aškenazi hrama u čijoj je blizini sagrađena!

-
Area_51
#85 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Ne znam sta kazu stvarni ahritekti i svi drugi kojima je to posao, ali ova smijesna stakleno drvena zgrada na mjestu Robne kuce, gdje mi niko ne moze objasnit zasto je oni 5 spratrova podignuto, zbog koji je citava frka bila, pa se preko SDA cijeli Regulacioni plan mijenjao. Zgrada je ored austrijskog stila drugih zgrada, smedje boje, sa mnogo stakla, pa stvarno ne znam gdje su projektantu oci i osjecaj za prostorno uredjenje nestali. Jako ruzan objekat.
- neprilagodjena
#86 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Neznam tacno gdje su ali imaju (izmedju) 2 i 4 zgrade i holandjani su ih usarenili
jedna je roza a jedna (ako se nevaram) olava
jaooooooo
Meni je to stvarno uzasno

Meni je to stvarno uzasno
- bpsang
#87 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
evo obecanih slika, starackog doma koji nikad nije useljen pored njega tj preko puta veleljepna zgrada Radon Plaza

- jennisjoplin
#88 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
evo par primjera sto su spomenu ovdje. neko je rekao da ona strana hotela europe izgleda uzasno, pogledajmo sada :

e, ova na fotki ogoljenoj sasvim je fest, dobra pa čak ni loša, ali kada se sjetite fasade glavne onda stavrno niđe veze i kako uopće ta dva različita svijeta mogu zajedno. ali nije to sve pogledajte sad drugu fotku:

niđe veze, za ubiti se, europa garni i smeđe. sada žalim što se nisu eskivirali satovi iz filozofije umjetnosti, pa ovo bi isljepac vidio da se ne slaže. samo naše vlasti (normalno jer one vide boju novca) ne vide. da se prikaze europa garni solo bilo bi cool, zasto da ne , moderna građevina i za onoga ko nije bio u sa na bašćaršiji bi bilo Ok, za nas koji tu provodimo 49 sati dnevno, bode oči, ma kakvi mozak, mali mozah hipotalamus i sotale dijelove koje ne možeš i da hoćeš isključiti

e, ova na fotki ogoljenoj sasvim je fest, dobra pa čak ni loša, ali kada se sjetite fasade glavne onda stavrno niđe veze i kako uopće ta dva različita svijeta mogu zajedno. ali nije to sve pogledajte sad drugu fotku:

niđe veze, za ubiti se, europa garni i smeđe. sada žalim što se nisu eskivirali satovi iz filozofije umjetnosti, pa ovo bi isljepac vidio da se ne slaže. samo naše vlasti (normalno jer one vide boju novca) ne vide. da se prikaze europa garni solo bilo bi cool, zasto da ne , moderna građevina i za onoga ko nije bio u sa na bašćaršiji bi bilo Ok, za nas koji tu provodimo 49 sati dnevno, bode oči, ma kakvi mozak, mali mozah hipotalamus i sotale dijelove koje ne možeš i da hoćeš isključiti
- homo_sapiens
#89 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Treba samo utvrditi da li je trgovac koji je prodao fasadu da BBI centar i za Evropa garni - isti.
U tom slucaju sve postaje jasno, ameni te dvije fasade jako lice, sto me navodi na misao da se radi o poslovnoj sposobnosti distributera fasadnih obloga i elemenata, i svega sto neminovno ide uz takvu ponudu-prodaju.
Takvom distributeru je dovoljan jedan-dva objekta fasadirana njegovim robama, da bi se kasnije pojavilo jos nekoliko fasada . . .
U tom slucaju sve postaje jasno, ameni te dvije fasade jako lice, sto me navodi na misao da se radi o poslovnoj sposobnosti distributera fasadnih obloga i elemenata, i svega sto neminovno ide uz takvu ponudu-prodaju.
Takvom distributeru je dovoljan jedan-dva objekta fasadirana njegovim robama, da bi se kasnije pojavilo jos nekoliko fasada . . .
- homo_sapiens
#90 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Da ne zaboravimo jedam manji stambeno-poslovni objekt na C.Vili 2, uz Miljacku, preko puta Energopetrol-a, koji se inace gradio po sarajevskom obicaju - nekoliko godina
umjesto pola, sto je dovoljno za onakav.
Objekt P+2, jako neskladne i nefunkcionalne fasade, ukrasen bojama koje strse od okolnih, ali objekt koji i svojim arhitektonskim rjesenjem iskace oblikom od susjednih stambenoih objekata, a uz to mi lici na malo veci zeljeznicki vagon.
Ako se ko sjeti neka ovdje da nekoliko fotografija.
Objekt P+2, jako neskladne i nefunkcionalne fasade, ukrasen bojama koje strse od okolnih, ali objekt koji i svojim arhitektonskim rjesenjem iskace oblikom od susjednih stambenoih objekata, a uz to mi lici na malo veci zeljeznicki vagon.
Ako se ko sjeti neka ovdje da nekoliko fotografija.
- slavkoimamodilera
#91 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Ne mijesajte Europa Garni i hotel Europa... veze jedan s drugim nemaju... ovaj dio (novi, prije rata dogradjeni) hotela Europa u ovim smedjim fasadnim plocama je dio projekta zajedno sa starim dijelom hotela... dakle oni cine jednu cjelinu... Garni dio je obnovljen nekad poslije rata i blago receno je ogavan sa ovim plavim staklima... i sad hocete da mi kazete da je trebalo hotel Europu prilagoditi povraca-mi-se izgledu Garni hotela?!? 
- jennisjoplin
#92 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
necu nista reci, ako si pazljivo citao spomenuto je da dio do baste i onaj sto gleda na zelene beretke niđe veze nemaju iako predstavljaju cjelinu i u fizickom smislu, a ona zadnja slika samo kao primjer kako kada (izvadis recenice iz konteksta kao ti sada) nesto izvadis iz konteksta dobija drugo znacenje. nepacam se inace davati ocjene o ljepoti arhitektonskih zdanja jer mi to nije struka ali mogu reci dal' se nesto svida mome oku ili ne, toliko antitalenat za lijepo jos nisamslavkoimamodilera wrote:Ne mijesajte Europa Garni i hotel Europa... veze jedan s drugim nemaju... ovaj dio (novi, prije rata dogradjeni) hotela Europa u ovim smedjim fasadnim plocama je dio projekta zajedno sa starim dijelom hotela... dakle oni cine jednu cjelinu... Garni dio je obnovljen nekad poslije rata i blago receno je ogavan sa ovim plavim staklima... i sad hocete da mi kazete da je trebalo hotel Europu prilagoditi povraca-mi-se izgledu Garni hotela?!?
- slavkoimamodilera
#93 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Jesi u prvom dijelu... ali zar mislis da je soc-realisticki priljepak bolji ovako

ili ovako kako ga je Golos obradio?
Vidi, ja ti sad mogu izlagat teoretizaciju interpolacija modernog u tradicionalno, o kompoziciji, o imitaciji i kontrastu, ali to nikoga niti zanima niti bi pola razumjeli...
Samo hocu da kazem, kad je vec glavna fasada starog objekta uradjena u tom nekom smedjem tonu... onda je taj "nakeljeni" novi dio bar uradjen do kraja u stilu suvremene arhitekture /trespa ploce, stakla u boji, pa "trake" u alucobondu itd/, pa neka se bar zna da je novi dio... dakle, kontrastno...
O ukusima ne treba raspravljati, nekome se mozda i ne svidja, ali cisto gledajuci sa stanovista struke, po mom skromnom misljenju mislim da su neki osnovni principi ispostovani i meni je ono rjesenje korektno...
U drugom dijelu posta (sto je meni najvise privuklo paznju jer je i najvise naglaseno fotkom) kazes:
"niđe veze, za ubiti se, europa garni i smeđe. sada žalim što se nisu eskivirali satovi iz filozofije umjetnosti, pa ovo bi i sljepac vidio da se ne slaže"
Jasno da se ne slaze, ali zar stvarno mislis da bi neko onako reprezentativan objekat trebao da prilagodjava onoj plavoj rugobi?!?! Koju bih ja najradije onom celicnom kuglom komplet razlupao...

ili ovako kako ga je Golos obradio?
Vidi, ja ti sad mogu izlagat teoretizaciju interpolacija modernog u tradicionalno, o kompoziciji, o imitaciji i kontrastu, ali to nikoga niti zanima niti bi pola razumjeli...
Samo hocu da kazem, kad je vec glavna fasada starog objekta uradjena u tom nekom smedjem tonu... onda je taj "nakeljeni" novi dio bar uradjen do kraja u stilu suvremene arhitekture /trespa ploce, stakla u boji, pa "trake" u alucobondu itd/, pa neka se bar zna da je novi dio... dakle, kontrastno...
O ukusima ne treba raspravljati, nekome se mozda i ne svidja, ali cisto gledajuci sa stanovista struke, po mom skromnom misljenju mislim da su neki osnovni principi ispostovani i meni je ono rjesenje korektno...
U drugom dijelu posta (sto je meni najvise privuklo paznju jer je i najvise naglaseno fotkom) kazes:
"niđe veze, za ubiti se, europa garni i smeđe. sada žalim što se nisu eskivirali satovi iz filozofije umjetnosti, pa ovo bi i sljepac vidio da se ne slaže"
Jasno da se ne slaze, ali zar stvarno mislis da bi neko onako reprezentativan objekat trebao da prilagodjava onoj plavoj rugobi?!?! Koju bih ja najradije onom celicnom kuglom komplet razlupao...
- jennisjoplin
#94 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
@slavkoimamodilera
ne mislim, ali prođoh dosta svijeta i nagledah se dosta gradova i starijih od našeh šehera, ali takve rugobe arhitektonske zaista ne vidjeh nigdje. ja kao laik, sa recimo prosjecnim osjecajem za lijepo i skladno zaista ne mogu da upratim sta sve nase vlasti dozvoljavaju. uklapanje novog u staro, starog u novo, citam malo sta kazu parizani za onu njihovu kulu od stakla. recimo u luxemburg-u je samo jedan arhitekta u opcini i on odredjuje kakva ce biti fasada. nema ja, golos ovaj, onaj, vani na ulici mora biti 'vako ili ti nema gradnje. i zaista, nije to kič, kojom god ulicom krenes, u ovisnosti od kvarta, uklapa se to u vremenu i prostoru, i cigla i beton i staklo i drveće. svaki dan kada dodjem na posao kroz pendžere gledam gazi-husref begovu biblioteku. bože dragi kako odudara od pitomog izgleda bašćaršije. vidjeh danas opet smeđe fasade na novom centru BBI na mjestu bivse sarajke. ona je bila ruglo ali ovo je još veće. obrnem, okrenem kuteve gledanja da vidim kako se uklapa sa parkusom, bivšim domom ženskim "mladen stojanović", kino dubrovnik bivše, velikim parkom. niđe veze. još kada se izgradi spomenik za poginulu djecu. neću više. mogao bi me neko optiziti da se petljam u nesto sto ne razumijem. mozda ali znam sigurno stoje lijepo i skladno.
ne mislim, ali prođoh dosta svijeta i nagledah se dosta gradova i starijih od našeh šehera, ali takve rugobe arhitektonske zaista ne vidjeh nigdje. ja kao laik, sa recimo prosjecnim osjecajem za lijepo i skladno zaista ne mogu da upratim sta sve nase vlasti dozvoljavaju. uklapanje novog u staro, starog u novo, citam malo sta kazu parizani za onu njihovu kulu od stakla. recimo u luxemburg-u je samo jedan arhitekta u opcini i on odredjuje kakva ce biti fasada. nema ja, golos ovaj, onaj, vani na ulici mora biti 'vako ili ti nema gradnje. i zaista, nije to kič, kojom god ulicom krenes, u ovisnosti od kvarta, uklapa se to u vremenu i prostoru, i cigla i beton i staklo i drveće. svaki dan kada dodjem na posao kroz pendžere gledam gazi-husref begovu biblioteku. bože dragi kako odudara od pitomog izgleda bašćaršije. vidjeh danas opet smeđe fasade na novom centru BBI na mjestu bivse sarajke. ona je bila ruglo ali ovo je još veće. obrnem, okrenem kuteve gledanja da vidim kako se uklapa sa parkusom, bivšim domom ženskim "mladen stojanović", kino dubrovnik bivše, velikim parkom. niđe veze. još kada se izgradi spomenik za poginulu djecu. neću više. mogao bi me neko optiziti da se petljam u nesto sto ne razumijem. mozda ali znam sigurno stoje lijepo i skladno.
- homo_sapiens
#95 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
"Vandalizam", urbicid je, stvarati i sprovoditi, graditi objekte "moderne" ahritekture u starom dijelu grada
Ko god brani taj nacin ili pojma nema (neskolovan, nestrucan), ili je duboko korumpiran od strane trgovackih zastupnika - prodavaca fasadnih elemenata.
@jennisjoplin, u potpunoisti se slazem s tobom, i za Evropu i za BBI centar.
Za Evropu posebno, za oba objekta. Nepojmljivo je da je fasada oba objekta radjena u "modernom" stilu, uz sve ostale objekte (kuce) iz austrougarskog perioda. Zar nije mogla biti modifikacija ahritekture iz tog doba za Evropu? Mogla je.
BBI centar je objekt sa najruznijom fasadom koju sam vidio zadnjih godina. Katastrofa
Projektanti, svratite do Skenderije, do zgrade EU, pogledajte kako se stvara fasada.
Ko god brani taj nacin ili pojma nema (neskolovan, nestrucan), ili je duboko korumpiran od strane trgovackih zastupnika - prodavaca fasadnih elemenata.
@jennisjoplin, u potpunoisti se slazem s tobom, i za Evropu i za BBI centar.
Za Evropu posebno, za oba objekta. Nepojmljivo je da je fasada oba objekta radjena u "modernom" stilu, uz sve ostale objekte (kuce) iz austrougarskog perioda. Zar nije mogla biti modifikacija ahritekture iz tog doba za Evropu? Mogla je.
BBI centar je objekt sa najruznijom fasadom koju sam vidio zadnjih godina. Katastrofa
Projektanti, svratite do Skenderije, do zgrade EU, pogledajte kako se stvara fasada.
- Jara
#96 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Zgrada kao zgrada, sa sve fasadom, je OK, ali je nekako na silu "utrpana" u onaj prostor...opet urbanizam...homo_sapiens wrote: Projektanti, svratite do Skenderije, do zgrade EU, pogledajte kako se stvara fasada.
- sheilak
#97 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
A zasto jednostavno cijeli grad ne zabetoniraju?
Opet cu ponoviti. Jako je bitno da se u gradu obezbijede povrsine za parkove, zelenilo, cvijece. Sto manje betona, ima ga zaista previse. Evo, ljeti se jedva zivi. Izgled novih zgrada je ocajan, mislim da im nije jasno da je u pitanju glavni grad i da barem ovdje gradjevine moraju zadovoljavati odredjene estetske kriterije, pogotovo jer Sarajevo istice svoju staru jezgru kao svoj trade mark, a ona se gubi. Sarajevo nema velike bulevare, nekakve velike atrakcije, prelijepe dvorce, paviljone,poslovna sredista sa high tech neboderima, itd., sto imaju drugi europski gradovi. Da bi zadrzalo svoj sarm, neusiljenost, njegovi planeri moraju obratiti paznju na duh Sarajeva, na ono sto ga cini, te na osnovu toga, graditi,praviti parkove, baste, cvjetnjake, puno vodenih povrsina, a ne od njega pretvarati betonski grad, po uzoru na siromasna industrijska predgradja.
Opet cu ponoviti. Jako je bitno da se u gradu obezbijede povrsine za parkove, zelenilo, cvijece. Sto manje betona, ima ga zaista previse. Evo, ljeti se jedva zivi. Izgled novih zgrada je ocajan, mislim da im nije jasno da je u pitanju glavni grad i da barem ovdje gradjevine moraju zadovoljavati odredjene estetske kriterije, pogotovo jer Sarajevo istice svoju staru jezgru kao svoj trade mark, a ona se gubi. Sarajevo nema velike bulevare, nekakve velike atrakcije, prelijepe dvorce, paviljone,poslovna sredista sa high tech neboderima, itd., sto imaju drugi europski gradovi. Da bi zadrzalo svoj sarm, neusiljenost, njegovi planeri moraju obratiti paznju na duh Sarajeva, na ono sto ga cini, te na osnovu toga, graditi,praviti parkove, baste, cvjetnjake, puno vodenih povrsina, a ne od njega pretvarati betonski grad, po uzoru na siromasna industrijska predgradja.
- homo_sapiens
#98 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Ali, ako gradske vlasti postignu da se objekt, koji se nalazi ispred zgrade EU srusi, cime se stvara otvorena povrsina koja moze biti pretvorena u manji park pun visokog i niskog rastinja, i sa nekim vodoskokom ili sl (a niposto parking-prostorom, koji moze biti izgradjen i ispod povrsine parka, pa cak i u 2, 3 nivoa, koji bi zadovoljavao sve potrebe Skenderije, ali i potrebe za ostale korisnike, jer Skenderija nije daleko), onda bismo na toj mikro-lokaciji postigli izuzetno skladnu cjelinu, zaokruzenu zgradom DPO, Skenderijom, prelijepim objektom Nailovog Gaja, prelijepih stambeno-poslovnih zgrada u poledjini zgrade EU, kao i prisustvom same zgrade EU. Sa malo novca.Jara wrote:Zgrada kao zgrada, sa sve fasadom, je OK, ali je nekako na silu "utrpana" u onaj prostor...opet urbanizam...homo_sapiens wrote: Projektanti, svratite do Skenderije, do zgrade EU, pogledajte kako se stvara fasada.
-
neki
#99 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Pomenuti objekat je vec predvidjen da se rusi i rijeseni su imovinsko pravni odnosi. Na njemu je predvidjena gradnja objekta "A" (EU komisija je objekat "B", stambena sa mansardom je "C") koji bi prema prvobitnoj zamisli investitora trebao da bude hotel i svojim gabaritom bi pokrio kompletan prostor koji zauzima sadasnja zgrada i parking ispred nje.homo_sapiens wrote:Ali, ako gradske vlasti postignu da se objekt, koji se nalazi ispred zgrade EU srusi, cime se stvara otvorena povrsina koja moze biti pretvorena u manji park pun visokog i niskog rastinja, i sa nekim vodoskokom ili sl (a niposto parking-prostorom, koji moze biti izgradjen i ispod povrsine parka, pa cak i u 2, 3 nivoa, koji bi zadovoljavao sve potrebe Skenderije, ali i potrebe za ostale korisnike, jer Skenderija nije daleko), onda bismo na toj mikro-lokaciji postigli izuzetno skladnu cjelinu, zaokruzenu zgradom DPO, Skenderijom, prelijepim objektom Nailovog Gaja, prelijepih stambeno-poslovnih zgrada u poledjini zgrade EU, kao i prisustvom same zgrade EU. Sa malo novca.Jara wrote:Zgrada kao zgrada, sa sve fasadom, je OK, ali je nekako na silu "utrpana" u onaj prostor...opet urbanizam...homo_sapiens wrote: Projektanti, svratite do Skenderije, do zgrade EU, pogledajte kako se stvara fasada.
A gdje si ti i vidio u Sarajevu da privatni investitor pravi park??? Svasta pricas.
- slavkoimamodilera
#100 Re: ŠTA VAM JE NAJRUŽNIJE OD NOVIJE ARHITEKTURE U SA
Svasta ti nesto zamijesa...jennisjoplin wrote:@slavkoimamodilera