Haj zemo. samo ga moram uslikati. Lutka mojaDoradO wrote:mogao si nam koju sliku ovdje nabacit da vidimo tog ''malca''Dezze wrote:HvalaaaaOvo mi je prvi autic pa sam sav
![]()
a nije bio taj crni covjek. Ovaj je bio smedj, onako srednjih godina. Ramo se zove, meščiniA taj crni, procelav, je bio, ali neko drugo auto radio. Vidim da je neka legenda, nesto se zajebavao cijelo vrijeme
Toyota Yaris-polovna
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Dezze
#76 Re: Toyota Yaris-polovna
-
Dezze
#77 Re: Toyota Yaris-polovna
Ado, prije nego sam otisao u Semizovac, moj stari je auto pogledao. On mi je, zapravo i preporucio da ga uzmem. Zasto? Stari se, zbog profesije, jako dobro razumije u auta. Vozio ga je, gledao ga i navalio da uzmem. Onda opet odem u ovlasten servis i lik mi isto kaze. Njemu nije nikakav interes da me zajebe. Provjerio motor elektronski, lijepo mi pokazao da je sve OK. Auto je i na prvi pogled ocuvano, tu nema dileme. Jaranica, koja se bas ne razumije u auta, mislila da sam novo uzeo.ado-šampion wrote:Ja sam "izvalio" za dostavno vozilo.Dezze wrote:Hvala templar31![]()
Ja sam se iskreno iznenadio kad sam se malo poceo raspitivati o japanskim vozilima. Nisam znao da su tako dobra....vidis eto i ADAC-ove rang liste....![]()
A ovaj Yaris nije bio dostavno vozilo. To je ovdje neko izvalio zbog navodno velike kilometraze (a eto ispostavilo se da moze puno vise podnijeti). Ali, kao sto kazes, to odmah skontas po nekim sitnim detaljima (rucke, itd.) Ma nema govora o tome. Ili, mozda je bio dostavno vozilo, ali je onda ta (npr.) pizzeria lose radila![]()
Hvala jos jednom!
Elem, vidim da si otišao u Semizovac i da te taj majstor uzeo farbati pošto si mu rekao da se ne razumiješ u auta. Šta si očekivao da ti Toyotin mehaničar kaže da je cijena previsoka?! To nije više "viša cijena od Forda ili Peugeota", to je cijena u rangu Forda koji je jedna klasa iznad Yarisa. Ti s tim motorom možeš preći 300 000, da, ali ako ga kupiš novog, a ako ga kupiš na 115k, budi sretan ako već na 150-200 k ne budeš pola plate davao za servis. A može biti i da budeš sretne ruke, pa da je taj Yaris pažen, nikad se ne zna. Samo se zna da danas nema auta (ni motora) koje je "bullet proof". Mislim da praviš grešku, odnosno plaćaš cijenu auta kompaktne klase za gradsko auto, ali nek' je hairli u svakom slučaju.
ADAC-ove statistike odavno nisu mjerodavne, to je već par puta apsolvirano na ovom dijelu foruma. Većina marki danas ima vlastitu službu pomoći na cesti. Nema veze s ovom temom, Yaris je super-pouzdan (kao i svaka Toyota) da se ne varamo, ali eto da spomenem.
Yaris 1.0 ima 4 cilindra. Čiko iz servisa nema pojma. Džaba rasprava ode u drugom smjeruKad je već tako da se i ja uključim. Motor s tri cilindra nema ama baš nikakve prednosti osim TEORETSKI niže potrošnje. Ako je motor dobar može se uštediti, ali to obično ostane samo na teoriji. Svima nama su poznate brojne Fabije HajTiPolako sa 3 cilindra i manje od 65 konja, koje troše 10 po gradu, pa Corse s 3 cilindra, itd. Fazon je što su auta te klase danas toliko teška da motor s 3 cilindra nema šanse, nego se muči da pokrene tu težinu i s toga tako visoka potošnja.
Uzeo sam jos 2-3 misljenja (cura mi se pocela ljutiti, nervira je sto se toliko raspitujem
Meni ovo auto neka posluzi 2-3 godine, ja sam zadovoljan. Nisam uzeo novo, pa ne racunam na njega na duge staze. A ako vidim da puno para uzima i to stalno - ma vozdra. Nisam mutav....
-
Dezze
#78 Re: Toyota Yaris-polovna
Ok. Vazi. Ja cu s vremena na vrijeme o njemu pisati, iskustva, dobre i lose strane..... A slike cu postaviti, kao sto rekoh, samo ga moram uslikati.Citizen-X wrote:ado-šampion wrote:Ja sam "izvalio" za dostavno vozilo.Dezze wrote:Hvala templar31![]()
Ja sam se iskreno iznenadio kad sam se malo poceo raspitivati o japanskim vozilima. Nisam znao da su tako dobra....vidis eto i ADAC-ove rang liste....![]()
A ovaj Yaris nije bio dostavno vozilo. To je ovdje neko izvalio zbog navodno velike kilometraze (a eto ispostavilo se da moze puno vise podnijeti). Ali, kao sto kazes, to odmah skontas po nekim sitnim detaljima (rucke, itd.) Ma nema govora o tome. Ili, mozda je bio dostavno vozilo, ali je onda ta (npr.) pizzeria lose radila![]()
Hvala jos jednom!
Elem, vidim da si otišao u Semizovac i da te taj majstor uzeo farbati pošto si mu rekao da se ne razumiješ u auta. Šta si očekivao da ti Toyotin mehaničar kaže da je cijena previsoka?! To nije više "viša cijena od Forda ili Peugeota", to je cijena u rangu Forda koji je jedna klasa iznad Yarisa. Ti s tim motorom možeš preći 300 000, da, ali ako ga kupiš novog, a ako ga kupiš na 115k, budi sretan ako već na 150-200 k ne budeš pola plate davao za servis. A može biti i da budeš sretne ruke, pa da je taj Yaris pažen, nikad se ne zna. Samo se zna da danas nema auta (ni motora) koje je "bullet proof". Mislim da praviš grešku, odnosno plaćaš cijenu auta kompaktne klase za gradsko auto, ali nek' je hairli u svakom slučaju.
ADAC-ove statistike odavno nisu mjerodavne, to je već par puta apsolvirano na ovom dijelu foruma. Većina marki danas ima vlastitu službu pomoći na cesti. Nema veze s ovom temom, Yaris je super-pouzdan (kao i svaka Toyota) da se ne varamo, ali eto da spomenem.
Yaris 1.0 ima 4 cilindra. Čiko iz servisa nema pojma. Džaba rasprava ode u drugom smjeruKad je već tako da se i ja uključim. Motor s tri cilindra nema ama baš nikakve prednosti osim TEORETSKI niže potrošnje. Ako je motor dobar može se uštediti, ali to obično ostane samo na teoriji. Svima nama su poznate brojne Fabije HajTiPolako sa 3 cilindra i manje od 65 konja, koje troše 10 po gradu, pa Corse s 3 cilindra, itd. Fazon je što su auta te klase danas toliko teška da motor s 3 cilindra nema šanse, nego se muči da pokrene tu težinu i s toga tako visoka potošnja.
![]()
Dokaz za 4-cilindar 1.0 VVTi motor da se ne bi puno raspravljali, a ima i interesantnog stiva o samom autu:
http://www.autoportal.hr/200804232087/R ... id-70.html
http://www.conceptcarz.com/vehicle/z292 ... Yaris.aspx
http://cgi.ebay.co.uk/2001-Toyota-Yaris ... 286.c0.m14
Drug moj, uz duzno postovanje - nekad ga pretjeras. TAS-ovi golfovi su prelazili po pola miliona kilometara bez havarije. 300 000km je sasvim realna i postena cifra za preci uz redovito i cestito odrzavanje. Je l' ti mislis da svi ovi auti koji se prodaju 2000, 2001 i starije i mladje kojima pise na "celeru" 110, 150 hiljada imaju regularne prikaze km? i da nemaju mnogo mnogo vise? Imaju danasnji trofaci sto se kotrljaju po nasim cestama i po pola miliona kilometara al' idu ko zna kako i ko zna zasto. Mozda jednog dana i mi dozivimo ako bog da insalla da auto ima Historiju pa da lijepo ukucas broj sasije broj motora i da vidis gdje je, sta je, ko ga je, kako ga je i sl. Do tada drug moj, ces, da na rizik i za 20 marki za onu skuckanu krvavo skupljenu i zaradjenu sicu kupujes kojekakvo mnogostruko koristeno i svakojako izraubano zapadnoevropsko smece i za vise para od ovih, bez porijekla, bez vlasnika i bez servisne njizice.
Da ne bih dalje trunio, zelio bih da pozelim vlasniku nove toyotice sretan put i sto manje briga sa tim jednostavnim auticem i ako Bog da "da ga posluzi". Sto kazu, kad si vec otvorio temu, cuvaj je za neke svoje analize, postiraj slike, daj nam savjet, pokudi je ili je pohvali, da cujemo rijec iz prve ruke.
Sretan put!
-
fastmf
#79 Re: Toyota Yaris-polovna
kupuj to se ne kvari jarane ...
-
Giordano
#80 Re: Toyota Yaris-polovna
fastmf wrote:kupuj to se ne kvari jarane ...
Ma jarane moj,ne kupuj to niposto ,jerbo ima 2,5 cilindra i samo 5 ventila!
-
ado-šampion
#81 Re: Toyota Yaris-polovna
@ dr.iver

Gdje je ovdje city?
Vlasnik ovog auta takođe tvrdi da nema ni "obični" servo (kao i ja). Ne volim kad mi kažu da lažem (pošto ja ne lažem) pa moram peglati raju bezze.

Gdje je ovdje city?
Vlasnik ovog auta takođe tvrdi da nema ni "obični" servo (kao i ja). Ne volim kad mi kažu da lažem (pošto ja ne lažem) pa moram peglati raju bezze.
- Neelix
#82 Re: Toyota Yaris-polovna
ne bih ja ovo auto ni dzaba, samo zbog debilnog pozicioniranja brzinomjera i obrtomjera, sta vec ima u sebi

-
Dezze
#83 Re: Toyota Yaris-polovna
@Neelix
Ne znam zasto si postavio ovu sliku. Ovo nije ni blizu mog Yarisa. Postavicu vam slike da vidite. Kontrolna tabla mi je skroz cool. K'o mali svemirski brod
Ne znam zasto si postavio ovu sliku. Ovo nije ni blizu mog Yarisa. Postavicu vam slike da vidite. Kontrolna tabla mi je skroz cool. K'o mali svemirski brod
- Citizen-X
#84 Re: Toyota Yaris-polovna
Neelix wrote:ne bih ja ovo auto ni dzaba, samo zbog debilnog pozicioniranja brzinomjera i obrtomjera, sta vec ima u sebi
Ma kako bi ti njega prigrlio burazeru - postao bi ti najomiljeniji auto u zivotu.
Al' apliciraj u Toyotu za inzinjere - sigurno primaju genijalce a dobro placaju - dobices pos'o zacas, garantujem 100%.
- Neelix
#85 Re: Toyota Yaris-polovna
ne, ne bi, na otpadu bi on meni skreto pogled s puta. pfuj.Citizen-X wrote:Neelix wrote:ne bih ja ovo auto ni dzaba, samo zbog debilnog pozicioniranja brzinomjera i obrtomjera, sta vec ima u sebi![]()
![]()
Ma kako bi ti njega prigrlio burazeru - postao bi ti najomiljeniji auto u zivotu.![]()
Al' apliciraj u Toyotu za inzinjere - sigurno primaju genijalce a dobro placaju - dobices pos'o zacas, garantujem 100%.
apliciracu, vidi se da im treba.
- DoradO
#86 Re: Toyota Yaris-polovna
je li digitalnaDezze wrote:@Neelix
- Citizen-X
#87 Re: Toyota Yaris-polovna
Steta sto sam svoje podijelio a imao sam mnogo radova na temu autodizajna, jedan rad mi je objavio i zagrebacki Auto-klub na pola strane, a "predvidio" sam Audi Allroad Quattro i najnoviju Hondu Civic Hatchback zasta je l' te nemam dokaza, al' ako imas koju od svojih rukotvorina daj ziv bio skeniraj pa postiraj da se divimo injzinjerskim dostignucima tvog dizajna. Stvarno.Neelix wrote: ne, ne bi, na otpadu bi on meni skreto pogled s puta. pfuj.
- Neelix
#88 Re: Toyota Yaris-polovna
jesil kojem stavio plochu nasred auta "djeteta ti"
i ja sam dizajnirao nissan murana i ford cougara, al neam dokaza
- Citizen-X
#89 Re: Toyota Yaris-polovna
Nemam se sta uvrijediti - nekome su te slike bile lijepe - ja ih darovao bili su sretni i to je to.Jaguar84 wrote:Bez uvrede ali ja bih to cuvao ko oci u glavi.....Citizen-X wrote:Steta sto sam svoje podijelio a imao sam mnogo radova na temu autodizajna, jedan rad mi je objavio i zagrebacki Auto-klub na pola strane, a "predvidio" sam Audi Allroad Quattro i najnoviju Hondu Civic Hatchback zasta je l' te nemam dokaza, al' ako imas koju od svojih rukotvorina daj ziv bio skeniraj pa postiraj da se divimo injzinjerskim dostignucima tvog dizajna. Stvarno.Neelix wrote: ne, ne bi, na otpadu bi on meni skreto pogled s puta. pfuj.
U ratu se i nije mogao poslati mail sa skeniranim dizajnom a ni poslati.
Ja ovdje od sebe ne pravim inzenjera.
- Citizen-X
#90 Re: Toyota Yaris-polovna
Pokusavas biti inteligentno sarkastican? Evo ponude jaro:Neelix wrote:jesil kojem stavio plochu nasred auta "djeteta ti"![]()
![]()
Samo ti vlastorucno nacrtaj, a i ja cu pa da postiramo scan na forumu industrijski "inzenjeru"
-
Giordano
#91 Re: Toyota Yaris-polovna
Citizen-X wrote:Pokusavas biti inteligentno sarkastican? Evo ponude jaro:Neelix wrote:jesil kojem stavio plochu nasred auta "djeteta ti"![]()
![]()
Samo ti vlastorucno nacrtaj, a i ja cu pa da postiramo scan na forumu industrijski "inzenjeru"
Haj,da vidimo i to kino!
- Bullet Tooth Tony
#92 Re: Toyota Yaris-polovna
moze jedno pitanje ........Giordano wrote:Citizen-X wrote:Pokusavas biti inteligentno sarkastican? Evo ponude jaro:Neelix wrote:jesil kojem stavio plochu nasred auta "djeteta ti"![]()
![]()
Samo ti vlastorucno nacrtaj, a i ja cu pa da postiramo scan na forumu industrijski "inzenjeru"![]()
Haj,da vidimo i to kino!![]()
![]()
sto svaki post stavis smajlije sto kotrljaju ocima boldiras i italic uradis slovima ,zar ti nije mrsko ......................
-
Giordano
#93 Re: Toyota Yaris-polovna
Pa bolan jarane,zar ne vidis da razmisljam!?
- VR6
#94 Re: Toyota Yaris-polovna
Stari Yaris izgleda ima 4 cilindra, novi ima samo 3AdnanSA wrote:Ma ja mislim da on ima 3 cilindra. Kao i u Aygo modelu i novom Yarisu.
3 cilindra su inace bezveze po meni. 1000 ccm sa tri i četiri cilindra isto troši u praksi.
- scooter21ba
#95 Re: Toyota Yaris-polovna
a ti inzinjer pa znas da su glupost ovi sa 3 cilindraVR6 wrote:Stari Yaris izgleda ima 4 cilindra, novi ima samo 3AdnanSA wrote:Ma ja mislim da on ima 3 cilindra. Kao i u Aygo modelu i novom Yarisu.
3 cilindra su inace bezveze po meni. 1000 ccm sa tri i četiri cilindra isto troši u praksi.Glupost su ti trocilindrasi, no izgleda donose velike ustede u proizvodnji, a onda se to servira kupcima kao manja potrosnja goriva, sto uvijek i nije najtacnije. Al eto...
daj ba ne budi veci katolik od pape gospe ti
- VR6
#96 Re: Toyota Yaris-polovna
Svi sa imalo mozga znaju zasto se ti motori prave, a zasto se prije nisu pravili. Cisto je rijec o ustedi proizvodjaca. Provozao sam dosta auta sa tri cilindra, a sa jednim od njih sam se uz vraca MORAO penjati prvom brzinom, jer je drugom pri nizim obrtajima poceo usporavati. Toliko o tim motorima, od svih jedino ovaj u Yarisu valja cemu, al i to je sve jako nategnuto...scooter21ba wrote:a ti inzinjer pa znas da su glupost ovi sa 3 cilindra
daj ba ne budi veci katolik od pape gospe ti
-
Dezze
#97 Re: Toyota Yaris-polovna
Jeste. Moram slike postaviti....DoradO wrote:je li digitalnaDezze wrote:@Neelix
- DoradO
#98 Re: Toyota Yaris-polovna
pa znam kod mene je tako al ja sam mislio da je samo kod ove nove verzije tako ... neka malo promjena jelde ... neko voli neko ne .. i pozuri sa slikama bas me interesuje kakva jeDezze wrote:Jeste. Moram slike postaviti....DoradO wrote:je li digitalnaDezze wrote:@Neelix
Ne znam zasto si postavio ovu sliku. Ovo nije ni blizu mog Yarisa. Postavicu vam slike da vidite. Kontrolna tabla mi je skroz cool. K'o mali svemirski brodU sredini je i suvozac ne vidi nista. Stvarno mi je cool.
-
Dezze
#99 Re: Toyota Yaris-polovna
Evo da javim svoja prva iskustva sa Yarisom. U guzvi sam na poslu tako da nisam stigao ovih dana da pisem (ni da slikam).
Odmah vam mogu reci da sam i dalje ocaran Yarisom
ali cu nastojati da budem objektivan.
Voznja- Dakle, auto stvarno sluzi za ono za sta je i napravljen/namijenjen. Znaci, vrlo prakticno gradsko auto. Koje, medjutim, nema problema da se pokaze i na otvorenoj cesti. Na auto-putu relativno brzo razvije vece brzine. Isao sam 110km/h sa njim na izlazu iz Sarajeva, zbog kise nisam brze probao. I zadovoljan sam. Da na kontrolnoj nisam vidio da je razvio tu brzinu, nikad ne bih rekao...niti po zvuku motora niti po percipiranoj brzini. Sto se grada tice, vrlo je okretan i pokretan. Zacas se okrenem na sred ceste...recimo, u naselju gdje zivim, ne moram ici u rikverc. Samo se u mjestu okrenem i furaj
To me odusevljava, jer je stvarno lagan za upravljanje. Dobro, auto ima full opremu, tako da je to mozda i normalno, ali eto, to su stvari koje mi se svidjaju....Inace, dosta je cvrst, tako da nemate osjecaj da ce vam neki dio otpasti dok ga vozite po gradu, cak ni po ovim nasim gradskim gudurama. Kreni-stani, kreni-stani, sa Yarisom nije problem. Ne treba mu cijeli vijek da krene.
Parkiranje - Opet super.
Stane gdje nikad ne bih mislio da moze, prolazi kuda god moze
U gradu je uvijek problem gdje parkirati, medjutim, sa ovim malim to postaje problem samo u najvecim guzvama....
Unutrasnjost - Super je. Sve je na dohvat ruke. Neko je spominjao da malo visoko sjedis i to je tacno. Ali, auto je inace malo visocije, takav model, jos je ovaj moj iza malo izdignut. Medjutim, meni to ne predstavlja problem. Ja sam visociji ali nemam problema sa prostorom u autu. Kad ga covjek iz vana pogleda, mozda bi posumnjao u moje rijeci, ali vidio bi da sam upravu kad bi sjeo u njega....Dok, recimo, ovo ne mogu reci za novog Pola kojeg sam jucer vozio. Nije tako prostran kao Yaris. Onda, u Polu, recimo, pedale su poprilicno duge i auto mi se 2-3 puta ugasilo jer nisam dovoljno gasa dao. Kod Yarisa su pedale kratke i, u principu, malo kocnicu pritisnes i odmah fino koci...Isto vazi i za gas i kvacilo...Vjerovatno je stvar navike i ukusa, ali meni ovo vise odgovara.
Oprema - Ovaj moj autic ima full opremu i apsolutno sam zadovoljan. Dosta prostora naprijed za sitnice, tipa naocale, mobitel, CD-ove....ima vrlo prakticnih detalja, tipa, udubljenje (ne znam kako bih drugacije nazvao) za manje flase. Klima radi k'o luda, hladjenje (klima cak i nije potrebna), ima integriran radio mada sam uz njega dobio drugi radio koji ima CD i MP3, el. dizaci stakala....super je, recimo, da se sam zakljucava ako nema nikakvih aktivnosti u autu nakon 3-4 minute. Pozadi ima dosta prostora. Ja, koji sam, opet kazem, visok, sam iza sjedio i vozio se i stvarno mi nije bilo ni neudobno ni tijesno. Kad zatreba, moze povuci 4-5 osoba i nece im biti tijesno. Kontrolna tabla (digitalna) je u sredini i okrenuta samo prema vozacu, tako da suvozac nista ne vidi. Opet, stvar ukusa, nekoga mzdsa nervira, ali meni se svidja
Ima i pokazatelje trenutne potrosnje, sto je dobro kad je niska, ali u trneucima kad dajem gas skoci na dvocifren broj, sto me iznervira ponekad
Ko voli vidjeti da , makar u sekundi, trosi 23l...
Prtljaznik - izuzetno mali. Medjutim, zbog visine auta i prtljaznik je "visok/dubok" tako da ipak mogu stati, recimo, 2 torbe srednje velicine. Dakle, prtljag jedne ili dvije osobe za sedmodnevno putovanje moze primiti, ali ne i vise. Ali eto, opet, auto i nije namijenjeno za dugih putovanja vec za grada...dakle, za pijacu, shopping centre...to bez problema sve stane. U prtljazniku nema dzepa, koji bi mi dobro dosao za neke sitnice...
Udobnost - Eh, ovo je stvar koja bi mogla biti bolja. Konkretno se radi o tome da je tvrd na cesti, sto je u skladu sa onim sto sam rekao da je cvrst i pokretan. Ali, nazalost, osjetim manje-vise svaku rupu na koju naletim, ili guduru, ili ispupcenje.... To mi se ne svidja, mada, znam da ne vozim mercedesa...ali, eto... (ovo vise da ne ispadne da ga samo hvalim)
Potrosnja - jos ne znam, jer ga tek krace vrijeme vozim. Medjutim, rekao bih da nije velika...ali to cu jos saznati i postaviti ovdje...
Mjenjac - Malo krut. Nekad malo zapinje, sto moze biti i da je do mene (nemam puno kilometara staza
) A moze biti i da je do toga sto je auto polovno...mada, poprilicno je ocuvan. Vec me je 3-4 ljudi pitalo da li sam to novo auto uzeo...
Drug, koji je automehanicar, kaze da ne zna da je ovo stari model Yarisa da bi mislio da je nov, koliko je ocuvan... I stvarno jeste.
Sve u svemu, ja sam zaljubljen u ovaj autic
Prvo, pravo je simpatican. Mal, cust, pokretan i moze potegnuti kad zatreba. Ubio se za gradsku voznju, sa ponekim izletima na duze staze (vikend izleti i more). A sto se vanjskog izgleda tice, k'o med je
Unutrasnjost mu je isto lijepa. Mislim da je ovo super auto za mladu raju, kakav sam i ja
ili kao drugo auto u porodici. Za gradske potrebe. Ja vec razmisljam da, kada ga budem mijenjao, uzmem novog Yarisa. Jer, do sada sam stvarno zadovoljan. A polovan je.... Ali eto, vidjecemo kako ce se u buducnosti pokazati.
Btw, bilo je komentara o tome koliko je presao. Nasao sam mu naljepnicu ovlastenog servisa iz Italije da je mijenjano ulje u aprilu ove godine na 112 hiljada i nesto km. Dakle, kilometraza mu je ocigledno tacna. Ja sam ga dobio sa nekih 114 hiljada km.
Odmah vam mogu reci da sam i dalje ocaran Yarisom
Voznja- Dakle, auto stvarno sluzi za ono za sta je i napravljen/namijenjen. Znaci, vrlo prakticno gradsko auto. Koje, medjutim, nema problema da se pokaze i na otvorenoj cesti. Na auto-putu relativno brzo razvije vece brzine. Isao sam 110km/h sa njim na izlazu iz Sarajeva, zbog kise nisam brze probao. I zadovoljan sam. Da na kontrolnoj nisam vidio da je razvio tu brzinu, nikad ne bih rekao...niti po zvuku motora niti po percipiranoj brzini. Sto se grada tice, vrlo je okretan i pokretan. Zacas se okrenem na sred ceste...recimo, u naselju gdje zivim, ne moram ici u rikverc. Samo se u mjestu okrenem i furaj
Parkiranje - Opet super.
Unutrasnjost - Super je. Sve je na dohvat ruke. Neko je spominjao da malo visoko sjedis i to je tacno. Ali, auto je inace malo visocije, takav model, jos je ovaj moj iza malo izdignut. Medjutim, meni to ne predstavlja problem. Ja sam visociji ali nemam problema sa prostorom u autu. Kad ga covjek iz vana pogleda, mozda bi posumnjao u moje rijeci, ali vidio bi da sam upravu kad bi sjeo u njega....Dok, recimo, ovo ne mogu reci za novog Pola kojeg sam jucer vozio. Nije tako prostran kao Yaris. Onda, u Polu, recimo, pedale su poprilicno duge i auto mi se 2-3 puta ugasilo jer nisam dovoljno gasa dao. Kod Yarisa su pedale kratke i, u principu, malo kocnicu pritisnes i odmah fino koci...Isto vazi i za gas i kvacilo...Vjerovatno je stvar navike i ukusa, ali meni ovo vise odgovara.
Oprema - Ovaj moj autic ima full opremu i apsolutno sam zadovoljan. Dosta prostora naprijed za sitnice, tipa naocale, mobitel, CD-ove....ima vrlo prakticnih detalja, tipa, udubljenje (ne znam kako bih drugacije nazvao) za manje flase. Klima radi k'o luda, hladjenje (klima cak i nije potrebna), ima integriran radio mada sam uz njega dobio drugi radio koji ima CD i MP3, el. dizaci stakala....super je, recimo, da se sam zakljucava ako nema nikakvih aktivnosti u autu nakon 3-4 minute. Pozadi ima dosta prostora. Ja, koji sam, opet kazem, visok, sam iza sjedio i vozio se i stvarno mi nije bilo ni neudobno ni tijesno. Kad zatreba, moze povuci 4-5 osoba i nece im biti tijesno. Kontrolna tabla (digitalna) je u sredini i okrenuta samo prema vozacu, tako da suvozac nista ne vidi. Opet, stvar ukusa, nekoga mzdsa nervira, ali meni se svidja
Prtljaznik - izuzetno mali. Medjutim, zbog visine auta i prtljaznik je "visok/dubok" tako da ipak mogu stati, recimo, 2 torbe srednje velicine. Dakle, prtljag jedne ili dvije osobe za sedmodnevno putovanje moze primiti, ali ne i vise. Ali eto, opet, auto i nije namijenjeno za dugih putovanja vec za grada...dakle, za pijacu, shopping centre...to bez problema sve stane. U prtljazniku nema dzepa, koji bi mi dobro dosao za neke sitnice...
Udobnost - Eh, ovo je stvar koja bi mogla biti bolja. Konkretno se radi o tome da je tvrd na cesti, sto je u skladu sa onim sto sam rekao da je cvrst i pokretan. Ali, nazalost, osjetim manje-vise svaku rupu na koju naletim, ili guduru, ili ispupcenje.... To mi se ne svidja, mada, znam da ne vozim mercedesa...ali, eto... (ovo vise da ne ispadne da ga samo hvalim)
Potrosnja - jos ne znam, jer ga tek krace vrijeme vozim. Medjutim, rekao bih da nije velika...ali to cu jos saznati i postaviti ovdje...
Mjenjac - Malo krut. Nekad malo zapinje, sto moze biti i da je do mene (nemam puno kilometara staza
Sve u svemu, ja sam zaljubljen u ovaj autic
Btw, bilo je komentara o tome koliko je presao. Nasao sam mu naljepnicu ovlastenog servisa iz Italije da je mijenjano ulje u aprilu ove godine na 112 hiljada i nesto km. Dakle, kilometraza mu je ocigledno tacna. Ja sam ga dobio sa nekih 114 hiljada km.
-
mirz@
#100 Re: Toyota Yaris-polovna
Fino, neka ti je sa srećom, samo daj te slike, da vidimo taj autić