Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sunčan dan wrote:
Asana, kada bi po tvome mišljenju trebali da budu gotovi rezultati ankete? Na te rezultate čekamo skoro mjesec dana.
Pitas pogresnu osobu: to ne zavisi od mene. Ja niti imam pristup adresi na koju su dolazili odgovori, niti sam u prilici obradjivati odgovore. Ukljucila sam se u pripremu na nacin da sam preformatirala i pojednostavila prethodno pripremljenu verziju, i da sam se angazirala na tome da sto vise ljudi da svoje misljenje tim putem - jer mi se cinilo a i dalje mi se cini, veoma vaznim.
Odgovori su se prikljupljali zakljucno sa 11.augustom i bilo je realno ocekivati rezultate za jedno sedam dana - dakle 18.8. Od tada su prolse dvije sedmice, ali to je zbog toga sto je nasa volonterka za obradu u medjuvremenu putovala u dva navrata, sto je radila obradu u specijaliziranom programu ciju je bazu morala prepravljati, i sto zeli strucnu provjeru uradjenog. I ja sam znatizeljna da cujem rezultate....
sunčan dan wrote:
Asana, kada bi po tvome mišljenju trebali da budu gotovi rezultati ankete? Na te rezultate čekamo skoro mjesec dana.
Pitas pogresnu osobu: to ne zavisi od mene. Ja niti imam pristup adresi na koju su dolazili odgovori, niti sam u prilici obradjivati odgovore. Ukljucila sam se u pripremu na nacin da sam preformatirala i pojednostavila prethodno pripremljenu verziju, i da sam se angazirala na tome da sto vise ljudi da svoje misljenje tim putem - jer mi se cinilo a i dalje mi se cini, veoma vaznim.
Odgovori su se prikljupljali zakljucno sa 11.augustom i bilo je realno ocekivati rezultate za jedno sedam dana - dakle 18.8. Od tada su prolse dvije sedmice, ali to je zbog toga sto je nasa volonterka za obradu u medjuvremenu putovala u dva navrata, sto je radila obradu u specijaliziranom programu ciju je bazu morala prepravljati, i sto zeli strucnu provjeru uradjenog. I ja sam znatizeljna da cujem rezultate....
Formalizacija svakako i obavezno i sto prije. Ko ima hrabrosti da se izjasni kao "GRADJANIN SARAJEVA" ima priliku. Na kraju samo ako se nesto da nesto se moze i dobiti. A sto se tice podmetanja i tih spletki i sl. pa bar smo na to navikli.
Da ne zamaram...Manje je vazno da li ce ova ili ona organizacija biti formalna, neformalna, centralizovana ili decentralizovana. Po mom skromnom misljenju, bitnije je sta se radi i kako se radi. Ako se moze na efikasan nacin ukazati na neki problem, kao sto je to bilo zimus, onda za takvo sto nije toliko bitno da li ste registrovani u Ministarstvu pravde, da li ste najavili akciju, protest i sl.
Dalje, u ovom trenutku, mislim da bi dok traje predizborna kampanja, gradjani-korisnici odredjenog foruma, trebali poduzeti neku afirmativnu akciju, npr. da prikupe ili zatraze novac od donatora i pomognu nabavku ogrijeva ili obnovu neke povratnicke ili penzionerske kuce prije zime. Imamo ovdje Dobro, nadam se da ce im biti drago da se prikljuci i ova nesto sira baza. Da ne kaze narod: Jah...to su oni sto se samo nesto bune!
kosmos wrote:Formalizacija svakako i obavezno i sto prije. Ko ima hrabrosti da se izjasni kao "GRADJANIN SARAJEVA" ima priliku. Na kraju samo ako se nesto da nesto se moze i dobiti. A sto se tice podmetanja i tih spletki i sl. pa bar smo na to navikli.
Marko99 wrote:
Postovana gospodo!
Prije sastanka vas jos jednom, evo ovako javno, pozivam da odustanete od ideje formaliziranja.
Postovani Marko....
Dobro se sjecam tvoje izvrsne radnje od aprila ove godine, kada si bio pokretac i realizator ideje razbijanja i djelovanja neformalne grupe.... kada si dosao sa slicnim idejama kao i ovom koju nam sada podmeces.
Je li se to ponavljas Ko sada stoji iza tebe Marko
Za tvoju informaciju, sastanak je ipak odrzan. Vrlo konstruktivan i produktivan. Nismo odustali ....
Ja stvarno ne mogu vjerovati kako ljudi mogu nisko pasti. Uzas, sta da kazem, iznio sam svoje misljenje i nista vise i vidi se na sta je spalo i ko kome ovdje smeta radi onoga za sta se ja optuzujem.
Nakon proljetnih događaja u Sarajevu, buđenje građanske svijesti je skoro nezaustavljivo. Na žalost, taj proces više pospješuju vladajuće stranke i impotentna opozicija, nego organizovane građanske aktivnosti. Dakle, za sada su najzaslužniji "genijalci" na čijim foteljama piše “ZAUZETO“. Nije to toliko ni loše po razvoj građanske svijesti i pojavu naznaka neoliberalizma u društvu (društvima) jednoumlja, klerikaliziranim torovima okupljenim oko kleptokracijskih šampiona BiH "društva u tranziciji" (definitivno će se "tranzicija" tumačiti kao "lopovska revolucija" u nekim budućim udžbenicima). Bitno je da se kreće naprijed, a bilo bi idealno da građanske organizacije, civilni sektor, ima značajniju ulogu od sadašnje.
Pitanje organizacije je veoma teško pitanje i nema jednostavnih odgovora. Tačnije, nema odgovora koji su prihvatljivi za sve učesnike. Možda je pitanje organizacijske forme prenaglašeno u ovom momentu u odnosu na prioritete samog djelovanja. Ne želim nikome nametati šta i kako da radi, ali kako bi se izbjeglo da i ove inicijative nebi zapale u "građansko jednoumlje", možda bi bilo bolje da se ljudi organizuju onako kako žele, na način kako misle da je najbolje, udruže se s ljudima sa kojima žele i mogu raditi.
Kada bude vidljivijih rezultata, kada se poveća učešće građana u tim koncentričnim krugovima, možda će pitanje "jedinstvene forme djelovanja" biti riješeno puno lakše i bez trauma.
P.S. Kao što je ranije rekao Policy - ako za jedan veliki građevinski projekat treba 10.000 radnika, dolazak 10.000 ljudi na gradilište ne znači da će se projekat početi realizirati bez odgovarajuće organizacije posla. Dodao bih, da možeš imati odličnu organizaciju (čak i neformalnu), ali bez 10.000 radnika neće biti ništa od projekta.
Neka svako izabere, glupo je insistirati na jednoumlju (to je ipak privilegija autokratskih vođa stranaka SDA, SBIH, SDP, SNSDS, HDZ 1 i 2, naslijeđena linija razmišljanja iz komunističkih škola vladanja narodom).
Hvala svima koji su sinoc prisustvovali kao i onim sto su dusom sa nama. Bitno je da je nasa gradjanska ideja prihvacena u BiH i u svakom domu se o njoj diskutuje. Ne postoji generacijski niti nacionalni jaz. Bilo je simbolicno, nasli smo se na Marindvoru ali niko na budjetu. Ali za razliku od drugih na Marindvoru mi smo platili svije racune.
kosmos wrote:Hvala svima koji su sinoc prisustvovali kao i onim sto su dusom sa nama. Bitno je da je nasa gradjanska ideja prihvacena u BiH i u svakom domu se o njoj diskutuje. Ne postoji generacijski niti nacionalni jaz. Bilo je simbolicno, nasli smo se na Marindvoru ali niko na budjetu. Ali za razliku od drugih na Marindvoru mi smo platili svije racune.
Dobro si ovo napisao. Ako je moguće, možeš li biti precizniji. Naime, ja (a nisam jedini) često prisustvujem sastancima jednog od dijelova aktiva građana u istom prostoru. Uvijek platim svoje račune. Može li se dobiti informacija koja skupina građana i u kojoj smjeni ne plaća račune, možda se i taj problem može prevazići kulturom dijaloga i uzajamnim uvažavanjem i poštivanjem...
Recenica "Uvijek platim svoje račune" sigurno "ne stanuje na Marindvoru" sa trajnim ili privremenim prebivalistem. Marindvor se pretvorio od onog razvojnog dijela Sarajeva u vrijeme Austo-Ugarske u jedan od najmracnijih simbola u Evropi. Ono svijetlo koje uokviruje neboder kao simbol patnje naroda pokazuje u koje svrhe se trosi elektricna energija u BiH a koju upravo placaju GRADJANI.
homo_sapiens wrote: Dobro se sjecam tvoje izvrsne radnje od aprila ove godine, kada si bio pokretac i realizator ideje razbijanja i djelovanja neformalne grupe.... kada si dosao sa slicnim idejama kao i ovom koju nam sada podmeces.
Lijep primjer kako od svakog neistomisljenika napraviti neprijatelja ...
Ako je tu i tamo dolazilo do problema u radu neformalne grupe zato sto se nije utvrdilo ko je za sta odgovoran i ovlasten ... ruzno je bilo koga optuzivati za "pokusaj razbijanja", zato sto je upirao prstom na posljedicu ...
Ovo je zaista suvisno, ali
možda se i taj problem može prevazići kulturom dijaloga i uzajamnim uvažavanjem i poštivanjem...
"možda se i taj problem može prevazići kulturom dijaloga i uzajamnim uvažavanjem i poštivanjem..." kao sto smo mi, sinoc prisutni, vrlo efikasno kroz dijalog ugradili mehanizme za zastitu interesa GRADJANA od "dobronamjernih" kojim vrvi Marindvor.
sunčan dan wrote:Da li se slažete da se tema SASTANAK I DOGOVORI zaključa, jer za istom nema više potrebe?
To dovoljno govori o otvorenosti UG "HOCU U GRADSKU RAJU" ovo je ironija i neko ce se naci tu. Zivi bili pa vidjeli sta ce se desavati. Ugl. nek vam je sa srecom kada ovi sa dobrim namjerama budu hodali sa rogovima po gradu. PEACE!
Nekoliko grupa se prestrojilo, reorganizovalo, djeluje (pišem i pripremam punom parom, spavam po par sati na dan). Djeluje ili će djelovati za koji dan. Osim povremenih varničenja (koja nastaju usljed prolaznih naboja elektriciteta), nema nekih velikih i dijametralnih razlika među skupinama (među nama).
Ne vidim nikakvhi prepreka da se vremenom čak i udaljene pozicije ponovo ujedine, ili se ujedine kada to budu prilike ili neke aktivnosti zahtijevale.
Svaka čast svakoj skupini i svakom pojedincu za minute i sate koje odvoji za zajedničko dobro svih građana. S toga, mislim da nije produktivno da se "gledamo s visoka", ili da se međusobno ne cijenimo. Vrijeme će pokazati koliko smo bili spremni za saradnju.
45cents wrote:Nekoliko grupa se prestrojilo, reorganizovalo, djeluje (pišem i pripremam punom parom, spavam po par sati na dan). Djeluje ili će djelovati za koji dan. Osim povremenih varničenja (koja nastaju usljed prolaznih naboja elektriciteta), nema nekih velikih i dijametralnih razlika među skupinama (među nama).
Ne vidim nikakvhi prepreka da se vremenom čak i udaljene pozicije ponovo ujedine, ili se ujedine kada to budu prilike ili neke aktivnosti zahtijevale.
Svaka čast svakoj skupini i svakom pojedincu za minute i sate koje odvoji za zajedničko dobro svih građana. S toga, mislim da nije produktivno da se "gledamo s visoka", ili da se međusobno ne cijenimo. Vrijeme će pokazati koliko smo bili spremni za saradnju.
homo_sapiens wrote: Dobro se sjecam tvoje izvrsne radnje od aprila ove godine, kada si bio pokretac i realizator ideje razbijanja i djelovanja neformalne grupe.... kada si dosao sa slicnim idejama kao i ovom koju nam sada podmeces.
Lijep primjer kako od svakog neistomisljenika napraviti neprijatelja ...
Ako je tu i tamo dolazilo do problema u radu neformalne grupe zato sto se nije utvrdilo ko je za sta odgovoran i ovlasten ... ruzno je bilo koga optuzivati za "pokusaj razbijanja", zato sto je upirao prstom na posljedicu ...
Ovo je zaista suvisno, ali
možda se i taj problem može prevazići kulturom dijaloga i uzajamnim uvažavanjem i poštivanjem...
uvijek je bilo, i bice, neistomisljenika...mozda su nam upravo takvi i potrebni