Džamija u Neumu
-
Ponekad s'proljeca
#76 Re: Džamija u Neumu
Ja sam neki dan vido da se gradi dzamija na izlazu iz Subotice prema madjarskoj granici, pravo se iznenadio!!!!!
- chuchumbamayumbe
#77 Re: Džamija u Neumu
Nesto kontam da ne bi bilo lose izgraditi jednu dzamiju i u Medjugorju, tek toliko ako naidje koji musliman da ima gdje da se pomoli, ko coek?!
- homo_sapiens
#78 Re: Džamija u Neumu
To je na trasi tzv. evropske zaobilaznice (neko je ovdje pisao na putu za SkandinavijuPonekad s'proljeca wrote:Ja sam neki dan vido da se gradi dzamija na izlazu iz Subotice prema madjarskoj granici, pravo se iznenadio!!!!!
- and
#79 Re: Džamija u Neumu
pošto je neum u bih i mjesto gdje najveći broj turista čine bošnjaci ne vidim razlog zašto se ne bi pravila džamija.i van sezone dosta građana bih dolazi u neum na razne seminare,u svoje kuće...pa ne bi bilo loše da imaju objekat za molitvu.naravno ne na plaži.
što se tiče etničke slike neuma,o njoj ne bi previše jer kad dođe jedan autobus iz temelja je promijeni
što se tiče etničke slike neuma,o njoj ne bi previše jer kad dođe jedan autobus iz temelja je promijeni
- homo_sapiens
#80 Re: Džamija u Neumu
and wrote:pošto je neum u bih i mjesto gdje najveći broj turista čine bošnjaci ne vidim razlog zašto se ne bi pravila džamija.i van sezone dosta građana bih dolazi u neum na razne seminare,u svoje kuće...pa ne bi bilo loše da imaju objekat za molitvu.naravno ne na plaži.
Podrzimo inicijativu: Jedna mjesna zajednica - jedna dzamija
Nema veze sto u m.z. nema vjernika, bice ih, abd, bice
kako je krenulo, mozda i po 2 dzamije / 1 MZ
- zgembo_sa
#81 Re: Džamija u Neumu
Sto covjek rece, jedan autobus turista i etnicka slika se znacajno promijeni... Ljudi imaju pravo da se mole Bogu i na godisnjem odmoru. Tebi se to moze ne svidjat, ali nekoga moze i bolit neka stvar zbog toga, u pitanju su ustavom zagarantovana prava. Sigurno bi ta neumska dzamija imala vecu posjetu nego bilo koja katolicka crkva u BiH...homo_sapiens wrote:and wrote:pošto je neum u bih i mjesto gdje najveći broj turista čine bošnjaci ne vidim razlog zašto se ne bi pravila džamija.i van sezone dosta građana bih dolazi u neum na razne seminare,u svoje kuće...pa ne bi bilo loše da imaju objekat za molitvu.naravno ne na plaži.
Podrzimo inicijativu: Jedna mjesna zajednica - jedna dzamija![]()
Nema veze sto u m.z. nema vjernika, bice ih, abd, bice![]()
- jeza u ledja
#82 Re: Džamija u Neumu
zgembo_sa wrote:Sigurno bi ta neumska dzamija imala vecu posjetu nego bilo koja katolicka crkva u BiH...
-
Nabildana_Baba
#83 Re: Džamija u Neumu
ako bi se ta džamija pravila zbog turista,onda bi trebalo praviti na olimpijskim planinama oko sarajeva pravoslavne i katoličke crkve
- lala_sa
#84 Re: Džamija u Neumu
Možda bi se trebalo prvo odlučiti šta je važnije:
1. Molitva vjernika koji su došli na odmor 7 dana
2. Problem nacionalne netrepeljivosti
Po meni je ovo drugo, pa zašto bi dodavali ulje na vatru tako što ćemo izgraditi džamiju u gradu čiji građani to smatraju provokacijom!
P.S. malo off topics, ali zna li neko slučajno tačan broj džamija u KS?
1. Molitva vjernika koji su došli na odmor 7 dana
2. Problem nacionalne netrepeljivosti
Po meni je ovo drugo, pa zašto bi dodavali ulje na vatru tako što ćemo izgraditi džamiju u gradu čiji građani to smatraju provokacijom!
P.S. malo off topics, ali zna li neko slučajno tačan broj džamija u KS?
- fa84
#85 Re: Džamija u Neumu
eto taman kako se ramazan pomjera ka ljetu ako naprave djamiju u neumu mocice se ici u jeku turisticke sezone i na teravije 
- Air Ramiz
#86 Re: Džamija u Neumu
Meni ovo malo pravo cudno. Kako neko moze smatrat neciji vjerski objekat provokacijom osim ako nije:lala_sa wrote:
a)rasista
b)sovinista
ili
c)nacionalista
?
Neko pominje planine i srbe i hrvate, nemam nista protiv da ljudi u svojoj zemlji BiH grade vjerski objekat tamo gdje smatraju da im je potreban, naravno ne u tudjoj avliji, ali na mjestima gdje je to zakonski moguce.
Kad je Neum u pitanju, licno sam protiv toga, osim ako nema dovoljno muslimana u Neumu kojima je potreban vjerski objekat, jer mi je nespojivo turisticko ganjanje gologuzih koka preko dana, pa onda vakat namaza.
Ali sam za edukaciju rigidnih ksenofobicnih sredina o toleranciji. Zaista treba takvim ljudima otvorit oci i naucit ih da vjerski objekat nije provokacija ako nije njihov vjerski objekat. U ratu je sistematski poruseno oko 1000 muslimanskih vjerskih objekata, to se desavalo i u Spaniji, i u Grckoj, gdje god su krscani ostvarili dominaciju. Zato smatram da se taj segment krscanstva treba libarlizirat, postat tolerantniji itd.
Last edited by Air Ramiz on 14/08/2008 20:58, edited 1 time in total.
-
Nabildana_Baba
#87 Re: Džamija u Neumu
ali jeste provokacija ako će biti sagrađen u mjestu u kojem nema vjernika
- fa84
#88 Re: Džamija u Neumu
ja takodjer smatram da nam ne treba dzamija u neumu,kao ni ovoliko dzamija diljem bosne i hercegovine
zasto ulagati tolike pare i praviti toliko vjerskih objekata kada realno nisu toliko posjecene
da li to pravljenjem vjerskih objekata obiljezavamo teritoriju i pokazuje da na tom podrucju zive ti i ti, tako mi nekako izgleda
napravljeno je dosta dzamija doslovno jedne pored drugih, ne razumijem to, ako se ima potrebu ici u dzamiju ili crkvu ili sto vec otici ces, ne mora svaka ulica imati svoju dzamiju ili crkvu
sto se kod nas sada radi
zasto ulagati tolike pare i praviti toliko vjerskih objekata kada realno nisu toliko posjecene
da li to pravljenjem vjerskih objekata obiljezavamo teritoriju i pokazuje da na tom podrucju zive ti i ti, tako mi nekako izgleda
napravljeno je dosta dzamija doslovno jedne pored drugih, ne razumijem to, ako se ima potrebu ici u dzamiju ili crkvu ili sto vec otici ces, ne mora svaka ulica imati svoju dzamiju ili crkvu
sto se kod nas sada radi
- lala_sa
#89 Re: Džamija u Neumu
voljela bih da se napravi neko ispitivanje javnog mnijenja građana, nešto mislim da bi većina smatrala da je to provokacija. Slažem se u vezi tolerancije, ali bi prvo trebalo poraditi na tome, pa tek onda graditi. A ne obratno...Air Ramiz wrote:Meni ovo malo pravo cudno. Kako neko moze smatrat neciji vjerski objekat provokacijom osim ako nije:lala_sa wrote:
a)rasista
b)sovinista
ili
c)nacionalista
?
Neko pominje planine i srbe i hrvate, nemam nista protiv da ljudi u svojoj zemlji BiH grade vjerski objekat tamo gdje smatraju da im je potreban, naravno ne u tudjoj avliji, ali na mjestima gdje je to zakonski moguce.
Kad je Neum u pitanju, licno sam protiv toga, osim ako nema dovoljno muslimana u Neumu kojima je potreban vjerski objekat, jer mi je nespojivo turisticko ganjanje gologuzih koka preko dana, pa onda vakat namaza.
Ali sam za edukaciju rigidnih ksenofobicnih sredina o toleranciji. Zaista treba takvim ljudima otvorit oci i naucit ih da vjerski objekat nije provokacija ako nije njihov vjerski objekat. U ratu je sistematski poruseno oko 1000 muslimanskih vjerskih objekata, to se desavalo i u Spaniji, i u Grckoj, gdje god su krscani ostvarili dominaciju. Zato smatram da se taj segment krscanstva treba libarlizirat, postat tolerantniji itd.
- Bosanac sa dna kace
#90 Re: Džamija u Neumu
sto? pa u Subotici vec ima ogroman mejtef u koji ne mogu da stanu svi oni koji obavljaju vjersee obrede, u tom gradu ima na hiljade muslimana iz svih krajeva bivse Juge.Ponekad s'proljeca wrote:Ja sam neki dan vido da se gradi dzamija na izlazu iz Subotice prema madjarskoj granici, pravo se iznenadio!!!!!
- and
#91 Re: Džamija u Neumu
tim građanima je provokacija ako neko kaže da je neum u bihlala_sa
voljela bih da se napravi neko ispitivanje javnog mnijenja građana, nešto mislim da bi većina smatrala da je to provokacija. Slažem se u vezi tolerancije, ali bi prvo trebalo poraditi na tome, pa tek onda graditi. A ne obratno...
- fa84
#92 Re: Džamija u Neumu
to se vec ranije moglo zakljucitiand wrote:tim građanima je provokacija ako neko kaže da je neum u bihlala_sa
voljela bih da se napravi neko ispitivanje javnog mnijenja građana, nešto mislim da bi većina smatrala da je to provokacija. Slažem se u vezi tolerancije, ali bi prvo trebalo poraditi na tome, pa tek onda graditi. A ne obratno...
kada gradjani doticnog gradica podrzavaju gradnju mosta kopno peljesac, jer zaboga matica hrvatska hoce da poveze svoj teritorij i to je njima okay a to sto ce taj most unistiti sve u neumu o tome se ne razmislja
jer ipak hrvatska povezuje svoj teritorij
ma uzas zivi
- Topla voda
#93 Re: Džamija u Neumu
eto dosli klinci u neum il neka kokuzna familija i samo o dzamiji misle.
ako je kome do dzume,eno mu u dubrovniku mesdzid,i onaj tip sto je bio sef specijalne u ratu u dubrovniku,koji je sa dzematom kupio 2 sprata na stradunu i izvalili su se love i love da to dovedu u red.
ja ovo smatram provokacijom...znam neke neumljane,onog tipa marinka sto drzi ono ribogojiliste,znam onog sto drzi kafanu na drugom zavoju,onog ivicu...i znam jos neke likove dole....i mislim da ovo nikom ne treba,jer nece donijeti dobro,nego probleme.
a probleme ne treba stvarati,jer vec ih dovoljno imamo
ako je kome do dzume,eno mu u dubrovniku mesdzid,i onaj tip sto je bio sef specijalne u ratu u dubrovniku,koji je sa dzematom kupio 2 sprata na stradunu i izvalili su se love i love da to dovedu u red.
ja ovo smatram provokacijom...znam neke neumljane,onog tipa marinka sto drzi ono ribogojiliste,znam onog sto drzi kafanu na drugom zavoju,onog ivicu...i znam jos neke likove dole....i mislim da ovo nikom ne treba,jer nece donijeti dobro,nego probleme.
- and
#94 Re: Džamija u Neumu
e ako je ivica rekao,onda ne treba džamijaTopla voda wrote:eto dosli klinci u neum il neka kokuzna familija i samo o dzamiji misle.
- Topla voda
#95 Re: Džamija u Neumu
pusti tu pricu,govorim da znam ljude koji zive dole.and wrote:e ako je ivica rekao,onda ne treba džamijaTopla voda wrote:eto dosli klinci u neum il neka kokuzna familija i samo o dzamiji misle.
ti stvarno mislis da je ovo potreba ,a ne provokacija?
samo mi to odgovori...jel ovo potreba vjernika iz neuma..i ako jeste,reci mi kojih
- homo_sapiens
#96 Re: Džamija u Neumu
Posto se u nasoj drzavi radi sve po zakonu, da ne zaboravimo zakon i u ovom slucaju:zgembo_sa wrote:Sto covjek rece, jedan autobus turista i etnicka slika se znacajno promijeni... Ljudi imaju pravo da se mole Bogu i na godisnjem odmoru. Tebi se to moze ne svidjat, ali nekoga moze i bolit neka stvar zbog toga, u pitanju su ustavom zagarantovana prava. Sigurno bi ta neumska dzamija imala vecu posjetu nego bilo koja katolicka crkva u BiH...homo_sapiens wrote:and wrote:pošto je neum u bih i mjesto gdje najveći broj turista čine bošnjaci ne vidim razlog zašto se ne bi pravila džamija.i van sezone dosta građana bih dolazi u neum na razne seminare,u svoje kuće...pa ne bi bilo loše da imaju objekat za molitvu.naravno ne na plaži.
Podrzimo inicijativu: Jedna mjesna zajednica - jedna dzamija![]()
Nema veze sto u m.z. nema vjernika, bice ih, abd, bice![]()
Zakon o prostornom planiranju FBiH :
1. Urbanistička saglasnost:
Član 37.
Građenje se može odobriti ako se prethodno utvrdi da je odnosno građenje u skladu sa planskim dokumentima i drugim uvjetima . . .
2. Odobrenje za građenje
Član 53.
Građenju građevine može se pristupiti samo na osnovu izdatog odobrenja za građenje . . .
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... i/5bos.htm
Prema tome - zna se
- Ahmmed
#97 Re: Džamija u Neumu
Džamija u Neumu, nepotrebna je.
Što se tiče argumenata da bi gradnja džamije u ovom mjestašcu bila provokacija....Šta ćemo, to je stanje svijesti...
Ko što je i nekima na ovom forumu, moj nick bio strašna provokacija....( pogotovo ovo duplo M
)
Što se tiče argumenata da bi gradnja džamije u ovom mjestašcu bila provokacija....Šta ćemo, to je stanje svijesti...
Ko što je i nekima na ovom forumu, moj nick bio strašna provokacija....( pogotovo ovo duplo M
- zgembo_sa
#98 Re: Džamija u Neumu
Ja zaista, iskreno, ne shvatam kako neko moze reci da ce gradnja vjerskog objekta, ne na silu, ne na otetoj zemlji, nego legalno, predstavljati provokaciju?! Gdje je onda onda prag tolerancije za te provokacije? Je li provokacija ako se napravi mesdzid? Je li provokacija ako djevojka hoda gradom pokrivena? Je li provokacija ako se dvoje muslimana pozdrave sa selam alejkum? Je li provokacija ako muslimani klanjaju u svom stanu u Neumu?
Jel provokacija samo kad muslimani zele da imaju objekat za molitvu u tom gradu ili bi se ista hajka digla da recimo neki tamo hare krishna uzmu i otvore svoj centar?
U ostalom kome je provokacija? Ko je to isprovociran islamskim vjerskim objektom? Sta to ima u dzamiji toliko provocirajuce za te ljude? Provocira ih sto u njihovoj zemlji zive i muslimani? Nije li to obicni nacionalizam i vjerski fanatizam?
Ovo je zemlja svih gradjana i njenih konstitutivnih naroda i ne moze niko govoriti koji vjerski objekti smiju biti u kojem gradu jer time direktno krsi ustav i ljudska prava.
Licno mislim da nema potrebe za dzamijom tamo, ali mi se gadi kako neki sa tolikim fanatizmom i nacionalizmom napadaju ljude koji smatraju da tamo treba dzamija. Dzamija ne moze biti provokacija, a o potrebi za njom svoj sud mogu dati vjernici...
Jel provokacija samo kad muslimani zele da imaju objekat za molitvu u tom gradu ili bi se ista hajka digla da recimo neki tamo hare krishna uzmu i otvore svoj centar?
U ostalom kome je provokacija? Ko je to isprovociran islamskim vjerskim objektom? Sta to ima u dzamiji toliko provocirajuce za te ljude? Provocira ih sto u njihovoj zemlji zive i muslimani? Nije li to obicni nacionalizam i vjerski fanatizam?
Ovo je zemlja svih gradjana i njenih konstitutivnih naroda i ne moze niko govoriti koji vjerski objekti smiju biti u kojem gradu jer time direktno krsi ustav i ljudska prava.
Licno mislim da nema potrebe za dzamijom tamo, ali mi se gadi kako neki sa tolikim fanatizmom i nacionalizmom napadaju ljude koji smatraju da tamo treba dzamija. Dzamija ne moze biti provokacija, a o potrebi za njom svoj sud mogu dati vjernici...
- Ahmmed
#99 Re: Džamija u Neumu
Da, uz ponovljenu konstataciju da zaista smatram da je džamija u Neumu nepotrebna, a dodao bih i da inicijatorima njene gradnje očito odgovaraju argumenti da bi ovaj vjerski objekat bio provokacija, ovo što si napisao pun je pogodak.zgembo_sa wrote:Ja zaista, iskreno, ne shvatam kako neko moze reci da ce gradnja vjerskog objekta, ne na silu, ne na otetoj zemlji, nego legalno, predstavljati provokaciju?! Gdje je onda onda prag tolerancije za te provokacije? Je li provokacija ako se napravi mesdzid? Je li provokacija ako djevojka hoda gradom pokrivena? Je li provokacija ako se dvoje muslimana pozdrave sa selam alejkum? Je li provokacija ako muslimani klanjaju u svom stanu u Neumu?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#100 Re: Džamija u Neumu
ma kad more u zagrebu bit sto li nemere u nehumu......meho ljuljaj blokove za jos jednu